Pakovanje i vrednosti

Miljenko Dereta RSS / 07.06.2007. u 08:27

Novo pakovanje našeg bloga nesumnjivo je atraktivno ali se treba čuvati opasnosti da želja za "svetlucavim i trepčućim" ne ugrozi neke osnovne vrednosti koje su nas ovde okupile. Stari blog pamtim po fotografijama ubijenih vojnika Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića koje su pri svakom otvaranju bloga pokrivale desni ćošak teksta i neminovno vezivale pažnju. Smatrao sam to izuzetno efikasnim i efektnim načinom da se čitaoci bloga podsete na nešto što svi žele da zaborave.

U novom zaglavlju njihove fotografije su medju četiri veoma raznovrsne akcije koje su sve predstavljene na isti način. Mislim da se njihove sudbine ne mogu izjednačavati sa "nasiljem u porodici" "humanošću protiv gladi" i "alkoholizam je bolest". Po svemu što znamo oni su nevine žrtve ove države i onih koji štite ratne zločine. Oni više nisu živi i zaslužuju drugačije iskazivanje poštovanja i podsećanja. Ovako slučajno se namesti da kada se na bannerima pojavi AA pojave se i njihove fotografije, kada se pojavi tekst Alkoholizam je bolest desno se pojave njihova imena.

Voleo bih da njihova slika ponovo bude prvo što će potencijalni posetioci ovog bloga zateći kada ga otvore. Oni su opominjući primer da je ova vlast spremna i da ubija.

STOP ZABORAVU! 



Komentari (37)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Igor Novikov Igor Novikov 08:43 07.06.2007

Repetitio est mater memoriae

Miljenko Dereta: "Voleo bih da njihova slika ponovo bude prvo što će potencijalni posetioci ovog bloga zateći kada ga otvore. Oni su opominjući primer da je ova vlast spremna i da ubija."

I jos jednom: Oni su opominjući primer da je ova vlast spremna i da ubija.

jesen jesen 08:54 07.06.2007

Slazem se..

..oni nikako ne smeju biti u istoj ravni sa AA....Medjutim, moram priznati da nisam obratila paznju sve dok vi niste ukazali na to...Eto, to je jos jedan dokaz kako lako mediji mogu da serviraju ono sto zele a da vecina ne primeti da nesto nije u redu...U ovom slucaju ne mislim da je to bilo namerno vec da je u pitanju samo "pakovanje" koje uvek moze da se popravi.....
Dejan Restak Dejan Restak 09:17 07.06.2007

Razlika je ipak u tome

sto se na ovom blogu vodila vrlo ozbiljna diskusija na temu ubijenih vojnika Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića. Tu temu drzimo otvorenom prakticno sve vreme od kada blog funkcionise. Evo i sada podsecamo javnost i nadlezne da ovo pitanje nikako ne sme otici u zaborav.

Na proslom broju je postavka banera bila vertikalna a ovde je horizontalna i to je jedina razlika.
Radi se prosto o rasporedu na strani. Nikako nije namera izjednacavanje, ali zaista nismo u mogucnosti da predvidimo kategorizaciju baner pozicija, bar ne u ovom trenutku.

Podsecam da je percepcija dizajn ume vrlo cesto da bude subjektivna i tu je zaista tesko ugoditi svima.
Ipak hvala vam na dobronamernoj sugestiji, to nas opominje da sistem vrednosti ovog bloga drzimo na cvrstom kursu.

Dejan Restak Dejan Restak 09:19 07.06.2007

Re: Razlika je ipak u tome

ispravka - podsecam da percepcija dizajna

zaista fali ono dugme za ispravke komentara - ubrzo ce se pojaviti
Lado Lado 10:20 07.06.2007

shaunapaul

Zato što je ta "stvar" sa vojnicima zaista mnogo strašnija od ostalih - i ovisnici, i žrtve nasilja u familiji, i žrtve gay bashing-a su i dalje živi, a Dražen i Dragan su mrtvi, ubijeni, i čitava sila ovdašnje birokratije i politike se zaverila da se spreči rasvetljavanje sudbine i izvršenje pravde vezano za njihovu likvidaciju. Ne mogu da verujem da je vama isto ubistvo i oduzimanje nečijeg života od diskriminacije i maltretiranja (često i fizičkog), ma koliko ono strašno bilo.
Zelena Knjiga Zelena Knjiga 10:22 07.06.2007

Re: Razlika je ipak u tome

izvinjavam se sto previshe skrecem sa teme.... Gospodine Rastek, da li je moguce da dodate i jedno dugme tipa "negativan komentar", ili "negativna preporuka" ili tako nesto... Svidja mi se ova ideja sa preporuci komentar, ali ima i takvih komentara koji zasluzuju da se oznace nepreporucljivim. Bolje to, nego da pishemo kilometarske odgovore...
Queeria Queeria 11:23 07.06.2007

Re: shaunapaul

Izvini, ali postoje žrtve nasilja u porodici koje više nisu žive, postoje žrtve gay bashinga koje više nisu žive... i te žrtve su mnogo brojnije, ali se meni GADI pomisao da žrtve klasifikujem po broju i važnosti...
wk wk 11:33 07.06.2007

Offtopic: Moderacija

Moderacija (tj. preporucivanje komentara) je vrlo ozbiljna stvar. Ja stalno spominjem slashdot, tehnicki forum koji se ozbiljno bavio ovom vrstom moderacije.

Kod njih ima nekoliko interesantnih ideja:

1) Ne moze svako moderisati. To mogu urednici i s vremena na vreme neki korisnici (nasumicno izabrani). Morate biti clan neko vreme da biste mogli da moderisete. Kada moderisete, imate samo 5 poena. Kada ih potrosite, cekate ponovo da dobijete poene.

2) Komentar moze da ima najvise 5 poena, a najmanje -1.

3) Kada citate komentare, mozete izabrati da li cete da citate sve ili samo one koji imaju vise od odredjenog broja poena.

4) Postoji vise vrsta preporuka. Kod njih postoje kategorije funny, insightful, inrteresting, overrated, underrated, offtopic, flamebait i slicno.

Primer ocene komentara bi bio "+3 insightful", sto znaci da je komentar sumarno dobio 2 dodatna poena (krece se od 1) i da je najvise ljudi reklo da je komentar "insightful".

5) Ovo je bitno: ne mozete kometnarisati i moderisati istu temu! Ako bih ja ocenjivao neki komentar na ovoj temi, a posle postovao ovaj komentar, moje ocene bi se obrisale.

6) Svaki korisnik ima "karmu", tj. to je nesto kao prosecna ocena njegovih postova. Ko dobije karmu "excellent" njegovi postovi odmah krecu sa 2 poena umesto 1. Postovi ocenjeni sa "funny" ne ulaze u proracun karme.

7) Ko se ne uloguje, moze da postuje, ali ti postovi imaju startnu ocenu 0. (Nebitno za nas blog, jer ovde nema anonimnog postovanja.)
wk wk 11:34 07.06.2007

Offtopic: Proba

Da li ja to gresim, ili ovde nema dvostruko ugnezdjenih komentara? Komentar na komentar se, izgleda, ne pomera jos jedan red udesno.
angie angie 12:31 07.06.2007

Re: Razlika je ipak u tome

Dizajn ima i neka pravila, funkcionalna i vizuelna i to treba ostaviti profesionalcima.
Na ovom novom, nisu mogla da se ponove neka reshsnja sa starog na isti nachin, jer je drugachija koncepcija, ne ide to kashikom za cipele, da se uglavljuje, po zelji.

Drugo web strana ima mogucnosti , koje papir nije imao, a to je postavljanje linka, koji daje novi prostor da se dopuni potrebno.
dunjica dunjica 14:12 07.06.2007

Re: Razlika je ipak u tome

Dejan Restak
ispravka - podsecam da percepcija dizajna

zaista fali ono dugme za ispravke komentara - ubrzo ce se pojaviti


Meni to najviše fali, pa zato da podržim njegovo skoro pojavljivanje!!
Lado Lado 15:38 07.06.2007

Re: shaunapaul

Uz svo duzno postovanje prema pokojnim vojnicima, po cemu to jedna strasna stvar zasluzuje da bude vaznija od drugih strasnih stvari?

Queeria, izvinite, ali da li se vi slažete sa ovim iskazom, i molim vas da obratite pažnju na ono pokojni. Takođe, imajte na umu da osim linka koji podseća na ubijene, pokojne mladiće, gore su nanizani i linkovi koji apeluju na toleranciju (podržavam), borbu protiv gladi (podržavam) i lečenje ovisnosti (podržavam) - imamo niz - ubistvo-lišavanje života : netolerancija i kršenje ljudskih prava : glad u svetu : problem ovisnosti- da li su Vama ove stvari jednako strašne, zaista?
Skarabej Skarabej 12:24 07.06.2007

Алкохолозам

Mislim da se njihove sudbine ne mogu izjednačavati sa "nasiljem u porodici" "humanošću protiv gladi" i "alkoholizam je bolest".


Али... Алкохолизам ЈЕСТЕ болест.

Queeria Queeria 13:35 07.06.2007

Re: Алкохолозам

He he he he he, ovo je divno :)
Coco Rosie Coco Rosie 14:40 07.06.2007

Re: Алкохолозам

ja ovo nisam videla do sada...ovo je uzasno. da nije tuzno bilo bi smesno. da, pa sta?!!
ja MORAM da nadjem DVD DraganeJugovic Del Monko ( imam negde) kako pijana kresti u srpskom narodnom pozoristu drzeci se za nekog ruskog operskog pevaca i da postavim na youtube. To je tek sramota.
Coco Rosie Coco Rosie 17:54 07.06.2007

Premijera!

Nasla sam dvd i okacila na youtube. Ovo morate da vidite. Da je znao Bize da ce i ovakvi da sakate operu Carmen, ne bi je nikad ni komponovao.
adam weisphaut adam weisphaut 19:04 07.06.2007

Re: Premijera!

Hahaha, groteskno.! Moram priznati da mi je na trenutke cak bilo i neprijatno da gledam samosahranjivanje DJDM. Alkoholizam je stvarno zlo.
Coco Rosie Coco Rosie 19:08 07.06.2007

Re: Premijera!

transfer neprijatnosti, sto kaze srdjan mitrovic.:) da pocrvenis.
Krasici Krasici 19:53 07.06.2007

Re: Алкохолозам i Nenad Cekic

Ljudi, pa to vam pričam još od ove legendarne emisije. Tada sam ga neopozivo kandidovala za direktora RTS i ne odustajem ni danas. Ma kakav Krle, Tucko, Šaper, ili Miklja...

Ovo je jedini dostojnik zamenik Gospodara Muva.

Mislim da, kako se kampanja bude zahuktavala, neizostavno mora da se nađe i deo snimka sa inkriminisanom balom koja se cedi niz bradu. To će biti prelomni momenat za našu širu javnost da podrži ovog giganta. Koji je, uzgred budi rečeno, i sigurno ne bez zasluga, već proglašen 4. ili 5. najuticajnijim medijskim likom u Srbiji.

Pošto se u izboru direktora TV Beograd a sad RTSa uvek i jedino rukovodilo devizom: OD GRĐEG KA GOREM, mislim da smo konačno za preporod Javnog Servisa - spremni.
Lektorka Lektorka 22:14 07.06.2007

Re: Premijera!

coco, ovo je neopisivo strašno!!! i šta me je samo nateralo da odgledam svih 9 i nešto minuta!
i oni su svi uljudno i pristojno izdržali tu bljuvotinu, i dirigent je dirigovao, i orkestar svirao, i publika ćutala i samo malo mlako tapšala - ej, uopšte tapšala! - na kraju?!
pa šta se mi čudimo svemu ostalom kad i tzv. kultura i fina, oplemenjena kulturna publika OVO guta!?
Queeria Queeria 22:33 07.06.2007

Re: Premijera!

Draganu Jugovic Del Monako za ministarku kulture!!! Divno, divno, divno...
Živela Grand parada :))
Coco Rosie Coco Rosie 22:34 07.06.2007

Lektorka,

u pravu si. ocekivala sam da bar onaj rus prekine sa pevanjem, a i videlo se da je bio u dilemi da li da je udari ili nastavi sa blamazom.
posto sam se ozracila ovim otpadima, idem sutra na otvaranje venecijanskog bijenala ne bih li bal malo neutralisala senzore.
pozdrav.
adam weisphaut adam weisphaut 22:40 07.06.2007

Re: Premijera!

Kad su mogli da popuse 13 godina Slobe i jos na sahrani da mu placu, sasvim je normalno sto su popusili Draganinih 9 minuta pijanog zavijanja i na kraju uzeli da tapsu.
Lektorka Lektorka 23:01 07.06.2007

Re: Lektorka,

coco,
linkovala ja snimak i kod kusovca na blog. cekić, karmen i tanjug - ej, sveto trojstvo od njih može da ispadne!
uživaj na bijenalu
poz.
plishani plishani 02:31 08.06.2007

Re: Premijera!

Ovo je bolje i od Florence Foster Jenkins! Živela narodna kultura!
pufna pufna 08:59 08.06.2007

Re: Lektorka,

coco,
pa tom slucaju ima godina i godina. Inace Rus je ispao nevidjeni prof. jer nije na njemu de prekine da peva ( to je uvek najlakse). Pricalo se da se nadrogirala necim ( ona se vadila na foru da je bilo-lek plus casica) i da do pocetka pevanja se nije videlo u kakvom je stanju.. Taj koncert je isao u direktnom prenosu za Italiju povodom godisnjice ( ne mogu da se setim koje)Del Monako pevaca, tako da je obrukala i muza koji se potom promptno razveo.
Zena je dobila svoju kaznu, ali posto je bila prava KUCKA niko u Narodnom Pozoristu Novog Sada nije zazalio za njom. Mada izvucice ce se ona...
Coco Rosie Coco Rosie 09:06 08.06.2007

pufna

ja to nista nisam znala. hvala za informacije. u svakom slucaju je odvratno. taj snimak je iz 93/94, cini mi se ,neko ga je imao na VHS-u a ja prebacila na youtube.
Lektorka Lektorka 09:51 08.06.2007

Re: pufna

i ja se zahvaljujem. snimak toliko "priča", širi se po blogu ko virus :), jedinstven i univerzalan u isto vreme.
pufna pufna 10:23 08.06.2007

Re: pufna

ne, hvala tebi za snimak. Ziveo You tube.
Ja sam potpuno zaboravila na njega, iako kad smo ga uzivo slusali nismo mogli doci sebi od uzasa.
adam weisphaut adam weisphaut 10:32 08.06.2007

Re: pufna

Snimak je a timeless classic, vredi ga malo malo pogledati .Bilo bi lepo kada bi ljudi cesce postavljali takve greatest shits iz proslosti. Ja licno bi voleo npr. da vidim onu emisiju kada pijani Bogdan Tirnanic pravi budalu od sebe u studiju .
Lado Lado 13:30 08.06.2007

Re: pufna

Ja licno bi voleo npr. da vidim onu emisiju kada pijani Bogdan Tirnanic pravi budalu od sebe u studiju

Šta?! Vi ste njega negde na TV videli treznog?! Pijani Tirnanić u studiju mu dođe kao pravilo, ja bih se šokirao da ga vidim a da nije pod dejstvom.
adam weisphaut adam weisphaut 19:46 08.06.2007

Re: pufna

I stand corrected :)
Sveznajuci Sveznajuci 22:52 07.06.2007

Ikone

Za dvojicu ubijenih vojnika,pojavila se jos jedna verzija,kako su poginuli..sigurno da im je mesto na blogu i da podsecaju zaboravne..MEDJUTIM,ne znam sta ce braca Bitici na sajtu b92..mislim da se neko opasno zeznuo i da ce kad tad odgovarati za to..ovo kazem pa me banujte ako hocete.Naravno,ja sam za to da se nadju krivci koji su ih likvidirali van sudkog procesa i osude.Slazem se i da je to neka vrsta ratnog zlocina,ali molim vas..Pa oni su dosli iz USA da ratuju dole,da ubijaju srpskog vojnika,mozda i civila..sta sve ovo znaci?Mesamo babae i zabe,jel?Oni su tu kao neke ikone,uhiceni protivpravno,likvidirani,ali molim,oni su dosli isto da ubijaju,ali,jel te,nisu stigli,ovi ih preduhitrili,pa su kao neki mucenici sad..Ne znam,mislim da je neko opako pogresio na b92..a greske povlace i odgovornost..
KafaJeGotova KafaJeGotova 23:16 07.06.2007

Re: Ikone

Pa oni su dosli iz USA da ratuju dole,da ubijaju srpskog vojnika,mozda i civila..sta sve ovo znaci?Mesamo babae i zabe,jel?Oni su tu kao neke ikone,uhiceni protivpravno,likvidirani,ali molim,oni su dosli isto da ubijaju,ali,jel te,nisu stigli,ovi ih preduhitrili,pa su kao neki mucenici sad

ti si zakljucio zato sto su albanci i dosli iz amerike da je ok sto su ih ubili, jer i oni bi? a, otkud znas? i to tako mozemo i ti i ja da ubijamo ako 'znamo' da ce mozda neko ubiti. pa ko bude kreativniji u objasnjenju sta bi oni uradili da ih mi, heroji, nismo sprecili. ali ostaje nam jedno - zato sto su albanci...
lepa je ironija tvoj nick 'na tebi'
Sveznajuci Sveznajuci 01:23 08.06.2007

Re: Ikone

pa,upravo sto je sve diskutabilno i nejasno,(kako kome)glupo je da b92 prejudicira stvari i proglasava ih mucenicima u ravni sa dva ubijena vojnika..
znikolic znikolic 19:26 08.06.2007

Re: Ikone

Sveznajuci
Pa oni su dosli iz USA da ratuju dole,da ubijaju srpskog vojnika,mozda i civila..sta sve ovo znaci?Mesamo babae i zabe,jel?


Za vreme ratnog sukoba na Kosovu, braća Bitići su kao pripadnici OVK mogli biti ubijeni u ratnom sukobu, kao teroristi, i niko se ne bi puno uzbuđivao oko toga. Međutim, oni su ubijeni nakon što je rat završen i to je ono što njihovo ubistvo čini zločinom. Bez suda i presude! Njihova jedina dokazana krivica u tom momentu je bila to što su Albanci.

pipi duga čarapa pipi duga čarapa 20:51 08.06.2007

Slažem se!

U stvari, ne slažem se sa mišljenjem da je nasilje u porodici mnogo manje strašno od sudbina ubijenih vojnika, ali to nije ni bitno. Bitno je da ove akcije treba da "bodu oči", a ovde gore su potpuno neprimetne (em je takva lokacija, em su manje nego pre). Ja ih uopšte nisam primetila sve do ovog posta (nisam primetila ni da nedostaju, zbunjena svim novinama).
Preporučujem da se ove akcije lociraju desno, ispod spiska najnovijih postova, a pre vesti, pošto je to nekako deo ekrana koji se najčešće vidi (npr. za vreme čitanja podužih tekstova, ili za vreme komentarisanja kraćih, kao u ovom slučaju)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana