PRIČA O DVA POLJSKA MIŠA, istinita priča

Aleksandar Todorovic Bekan RSS / 02.10.2007. u 20:52

Jedan miš opravdano odsutan,radi
Jedan miš opravdano odsutan,radi
DOBAR DAN.

BILA DVA PACOVA. PRVI I DRUGI. PRVI SE ZVAO MIŠA A DRUGI SE UOPŠTE NIJE ZVAO. JER NIJE IMAO IME. A I ŠTA CE JEDNOM OBIČNOM POLJSKOM PACOVU IME, GOVORIO JE NA SRPSKOM JEZIKU ONOM DRUGOM. A TOG DRUGOG, KOJI NIJE BIO ONAJ PRVI, A KOJI JE IMAO IME, JER SE ZVAO MIŠA, TO NIJE ZANIMALO. ON JE ZNAO DA NIJE OBIČAN PACOV. ON JE IMAO SVOJE ZANIMANJE. PO ZANIMANJU JE BIO KLESAR, I TIM POSLOM SE UGLAVNOM CELOG SVOG ŽIVOTA ZANIMAO.

ALI TO, ŠTO SE OVAJ PACOV KOJI SE ZVAO MIŠA, ZANIMAO KLESANJEM U ZIVOTU, OVOG DRUGOG, KOJI SE NIKAKO NIJE ODAZIVAO, POŠTO JE INAČE BIO GLUVONEM A I BEZ IMENA, UOPŠTE NIJE ZANIMALO S OBZIROM DA JE BIO KRAJNJE NEOTESAN MIŠ A I RUŽAN KAO PACOV. NI PACOV MIŠA NIJE BIO NEŠTO POSEBNO LEP, ALI U ODNOSU NA OVOG DRUGOG, ODNOSNO PRVOG, MOGAO BI DA PRODJE I KAO KAKAV DŽONI DEP. ALI, OVDE SE IPAK PRIČA O PACOVIMA A NE O DŽONIJU DEPU, MADA NE MNOGO ZANIMLJIVO.

ELEM, TO SU ONE CIGARETE, NJIH DVOJICA, MISLIM PACOV I PACOV, ( A NE DŽONI I DEP), ŽIVELI SU U RUPI OD KAMENA, KOJU JE PACOV MIŠJEG IMENA ŠEST MESECI KLES’O, DOK JE OVAJ BEZ IMENA I NEOTESANKO, NESTO VRLO GADNO SKRES’O. OTPRILIKE SU POCELI I SVRŠILI U ISTO VREME. A ONDA JE POČELA DA PADA KIŠA. MIŠA SE PLAŠIO KIŠE JER NIJE UMEO DA PLIVA, DOK JE ONOM DRUGOM PUCAO PRSLUK ZA KIŠU JER NIJE UMEO DA ZAŠIJE DUGME, JER JE BIO NERADNIK A I PLAŠIO SE IGLE ZBOG LOKOMOTIVE.

MIŠA SE NIJE PLAŠIO LOKOMOTIVE POŠTO JE VEĆINU SVOG MIŠJEG ŽIVOTA PROVEO U VOZNOM PARKU. DOK JE OVAJ DRUGI PACOV, KOJI JE BIO SAMO PACOV, JER SE NIJE ZVAO NI RECIMO ZLATKO, IAKO JE JEDNOM ZAVEO IZVESNU BUBU ZLATICU, PA JE ZAVIO U CRNO, A NI PETKO, ZATO ŠTO SE RODIO U ČETVRTAK, STANOVAO KRAĆE VREME U RADNIČKOM NASELJU, I MADA JE ŽIVEO KAO BUBREG U LOJU I KAO NERADNIK, NIJE MU TU BILO LOŠE. DOCNIJE JE U TOM NASELJU DOSLO I DO NEKAKVOG NASILJA PA JE BIO PRINUDJEN DA SAM ODE, DA GA NE BI SAMI IZBACILI. I U TOME NISU BILI SAMI.

PACOV MIŠA JE IMAO SAMO TRI ŽELJE U ŽIVOTU: DA SE OŽENI, DA SE SKRASI I DA SE NE SKVASI, A OVAJ DRUGI - STO I STOLICU I TU JE DREMAO. I PRITOM MU JE OD TOLIKOG NERADNIŠTVA TOLIKO BIO PUCAO PRSLUK DA JE U JEDNOM TRENUTKU MORAO I DA GA SKINE I POJEDE MASNOG JER JE BIO TOLIKO GLADAN ZBOG SOPSTVENE GLADI. ALI ON NIJE BIO DEBEO. NEEE!. NAPROTIV. JEO SE ON GODINAMA IZNUTRA, IMAO JE I ON NEKU SVOJU MUKU, NAROČITO ONU MUKU KAD LOŠU PROBAVU U STOMAKU ISTERA KROZ KAKU.

I TAKO SU TI OVA DVA NAŠA PACOVA, I POLJSKA MIŠA, ŽIVELA NERAZDVOJNO KAO DVA PRASETA, BEZ TREĆEG. A BILI SU NERAZDVOJNI JER SU BILI SIJAMSKI BLIZANCI, MADA SU RODOM BILI SA ZELENOG VENCA.

IZVESNI JUGOSLAV K. IH JE OBOJICU POZNAVAO I PRIČAO MI JE DA IH JE ČESTO, I TO GODINAMA, VIDJAO KAKO ZAJEDNO IDU PO PIJACI I POKAZUJU RUKOM OVAKO I OVAKO, A TEK OVAKO I ONAKO, A ONDA ODJEDNOM OPET, TAKO I TAKO, A DA IH PRITOM NIKO, NIKAD NIJE NI TAK’O, ILI SAMO, MAKAR, ONAKO, JAKO…!

Piše: Aleksandar Todorović Bekan

http://bekanismi.blog.hr/

AtačmentiKomentari (5)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Ruben Ruben 21:36 02.10.2007

mišovi

Osobito mi se dopada što nigde nema - mačke.
To uveliko doprinosi osećaju realnosti.
sun_to_rock sun_to_rock 22:01 02.10.2007

Re: mišovi

Toliko fascinirana da imam potrebu za komentarom. Al' sta reci, kada si rekao sve..
AlexDunja AlexDunja 23:34 02.10.2007

Re: mišovi

sun_to_rock
Toliko fascinirana da imam potrebu za komentarom. Al' sta reci, kada si rekao sve..samo ovo:)))
Dragan Vujanović Dragan Vujanović 00:21 03.10.2007

Kojih je više, belih, ili crnih ?!Ako su nam se miševi motali ispred očiju dok smo čitali ovu zanimljivu i poučnu priču, najbolji način da ih se otarasimo jeste " Frojdova test tablica za čišćenje misli od miševa ".

Da bi miševi iz očiju ili misli nestali, treba se samo pažljivo zagledati u dole prikazanu Frojdovu tablicu i prebrojati kojih tačkica ima više, crnih, ili belih.

Deluje?
Galebar Galebar 09:46 03.10.2007

Hrčak

mišovi ili pacovi?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana