Elektricni automobil

pravimse.englez RSS / 22.05.2009. u 12:01

Mozda je sada cena nafte pala na neki normalan nivo, ali nikad neznamo kad ce cene da pocnu ponovo da divljaju. Tu i tamo se pojavi neki tekst o novom hibridu ili efikasnijem benzincu ili dizelu, ali elektricne automobile niko ne pominje.

 

Ako nece niko, ja cu.

 

Elektricni automobili su pravljeni paralelno sa klasicnim automobilima na pocetku 20. veka, ali kako je nafta postala jeftinija i lakse dostupna, primat preuzimaju SUS motori.Danas osim par hibrida, koji nisu bas naj srecnije resenje, svi auti imaju SUS motor. 

Malo brojki, cisto da napravimo poredjenje:

koeficijent iskoriscenja SUS motora je oko 40% i to u optimalnim uslovima, ako se uzme u obzir gradska voznja i stajanje u guzvi, taj broj pada na oko 35%, mozda cak i 30%. Ako to pretvorimo u gorivo, od 50l vi cete efektivno baciti vise od pola, znaci skoro 30l nece biti iskorisceno. Pomnozite sa cenom goriva i broj ce vas osamariti.

EL motor ima koeficijent iskoriscenja oko 90%, dok se prilikom stajanja motor ne okrece, tako da nema nepotrebnih gubitaka. Uz to cena struje je mnogo manja od benzina, i kostalo bi daleko manje voziti EL auto.

EL motor je daleko tisi prilikom rada od SUS motora

EL motor nema nikakvih izduvnih gasova, dok SUS dimi ko lud

EL motor ne zahteva zamene ulja, filtera i ostalih delova.

EL motor ima samo 1 pokretni deo, rotor, dok u SUS motoru ima gomila pokretnih delova, koji se naravno kvare

EL motor ima maksimalni obrtni moment iz mesta, i mnogo bolje ubrzava nego SUS motor

EL motor je manji i laksi od SUS motora za  istu snagu. EL motor od 60kg daje isti obrtni momenat i snagu kao SUS motor od 300kg.

Onako prosto gledano, EL motor je mnogo bolji, i pitanje je zasto ga ne koristimo u automobilima? Imamo vozove, trolejbuse, tramvaj, svi oni koriste EL motor, tehnologija je razradjena i poznata. 

O ovoj temi je napravljen i filme <a href="http://www.imdb.com/title/tt0489037/">link<a/>, i u tom filmu se pominju 3 najveca razloga zasto je elektricni automobil ubijen u povoju:

1. naftna industrija nije luda, otkupili su patent za baterije koje su trebale da se ugradjuju u auto, i ukopale ga

2. auto industrija nije luda da prodaje automobile koji se ne kvare i traju skoro neograniceno

3. americka vlada koja prica price o automobilu na vodonik

E sada dolazimo do sustine ovog problema, velike firme (Texaco Chevron, BP, Esso) rade da odrze svoju poziciju na trzistu.Ako vozimo EL auto, struja se moze dobijati iz gomile izvora, solarni panel na krovu moze da odradi posao. Ako trosimo benzin, moramo ga kupiti od njih, gde oni imaju monopol.

Proizvodjaci automobila prave gomile para na servisiranju (promena ulja, filtera, delova koji se habaju), a i na prodaji novih, jer auto preko 15 godina na zapadu malo ko vozi. Opet i proizvodjaci se ne odricu svog dela kolaca. Na EL automobilu se menjaju samo potrosni delovi gume i kocnice (mada zbog regenerativnog kocenja, manje nego klasicne) i to je to. Cela industrija bi stala ako bi elektricni auto zaziveo.

Ako pogledamo u svet, videcemo da je Izrael poceo da gradi stanice za punjenje EL auta, i da radi sa Renault-Nissan grupom na pravljenju EL automobila za ceo Izrael. To je mnogo vise politicka odluka, nego ekonomska (ako nafta prestane da bude interesantna, ceo muslimanski bliski istok ostade pustinja), ali pozdravljam potez.

I na kraju, gde smo mi u svemu tome? Bile su neke vesti oko elektricnog Juga, (ljudi, Jugo je mrtav, sahranite ga vise), ali nista vise od toga. Moze li neko kod nas da krene sa nekim autom na EL pogon? Ne Zastava, nego neki privatnik, krene da pravi i prodaje? Ne mora cak ni da prodaje nove, moze da radi ugradnju EL motora umesto SUS, i da sve bude  super. Ili cemo kao i u svemu da tavorimo negde pri kraju tehnoloskog lanca? 

 

Za kraj pogledajte sta firma <a href="http://www.teslamotors.com/media/image_library.php">Tesla Motors</a> pravi i prodaje za $49.000, sto je oko 30.000€.  Sve moze da se uradi ako postoji dobra volja, ako nema dobre volje dzaba sve!

 



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana