Kraj njemačke klasične ideologije

wukadin RSS / 26.05.2009. u 13:24

Komunizam se, dečko moj gradi u fabrikama, jebeš ti dušu, jasno!

U suštini bi se blog ovde mogao i završiti, samo osećam potrebu (i želju) nešto reći o komunizmu, a zbog "lokalnog" značenja na ovom blogu.

Odavno je primećeno kako mondijalisti koji se diče svojim "liberlizmom" baštine neke komunističke ideje sproću "velikosrpskog nacionalizma", stava o SPC i slično. Koriste i metode rasprave svojstvene nekadašnjim komunistima - recimo prozianje čoveka a ne stavova. Zbog toga im tepaju "skojevci".

Rečeno je da je to uvreda za ONE skojevce, koji su bar bili spremni žrtvovati sve zarad svojih ideala. Zato uglavnom nisu dugo ni živeli (seća li se neko serije Sedam sekretara SKOJ-a). Onaj ko pljuje ove naše "skojevce" i "komunjare" može takođe doći u zamku - da napada sve levičarske ideje đuture, a recimo podržava Putina, ili možda Čaveza. Ili da sam iznosi neke veoma levičarske ideje sproću tajfuni, u Srbiji je inače veoma teško "normalnom" (videti šta kaže nsarski) čoveku da se opre takvom porivu.

Baš zbog toga reći ću otvoreno šta mislim - nije sve u vezi komunizma loše.

Zapravo ja cenim poriv da se umanji količina rada za drugog, često besmislenog, koji je Marks nazivao eksploatacija. Borba potiv imperijalizma takođe je dobra stvar. Mnoge komunističke zemlje su postigle vanredne uspehe u industrijalizaciji i uoošte tehničkoj modernizaciji. Setimo se da je ćirilica prva stigla u svemir, što teško da bi moglo bez Staljinove osnove.

Uzgred, namerno sam pogrešio - komunističke zemlje, odnosno države nikad nije ni bilo. Čak i one "najnaprednije", gde je radikalizam išao do genocida, sebe su smatrale socijalističkim, a zvanični nazivi su bili tipa "narodna demokratska republika". Partije su ipak bile komunističke, mada nisu sve imale bukvalno takav naziv. Sve u svemu - to je mnogo kompleksnija tema nego što se misli.

I da, loše stvari, koje naši "skojevci" baštine iz komunizma. To je pre svega, i generalno, borba protiv identiteta. Ta borba je ideološki dosledna, jer Marks je smatrao da su svi "identiteti", uključujući tu i porodični posledica eksploatacije, odnosno toga da neko ima sredstva za proizvodnju. Sve je svođeno na to. Preferiran je identitet radničke klase, a i on je bio privremen, dok država ne "odumre". Pri svemu tome potpuno su zanemareni organski aspekti ljudskog organizovanja (nije li etimologija sama po sebi jasna?) Dakle u nekoj budućnosti sa državom bi odumrle nacije, religije, čak i porodica - deca bi se vaspitavala kolektivno, ljudi bi živeli u grupnom braku. 

Naravno, ovo poslednje, što se tiče porodice, je u praksi odbačeno, mada neke refleksije možemo videti kod predloga zakona o porodici koji su pokušali lansirati naši "nevladini". Ali je borba protiv nacije i religije bila veoma konkretna. I to asimetrična. Neke nacije su smatrane "potlačenim", pa se njihov nacionalizam tolerisao, bio čak podržavan. To je taj stav Kominterne o "velikosrpskoj hegemoniji", koji samo sa drugim nazivima imamo kod današnjih "skojevaca".

Međutim, treba li odbacivati zbog toga sve levičarsko?! Posebno kad znamo da su (drugovi) Čavez i Fidel itekako nacionalni, ne odbacuju svoju katoličku veru, i tome slično... Ili pogledajmo rusku sintezu, makar je to ekonomski državni kapitalizam, Putin je bio nedvosmislen u izjavi da je raspad SSSR najveća geopolitička katastrofa prošlog veka.

I za kraj, efekat kontre. Moj omiljeni.  Inače, ima internet mesta gde socijalističke ideje mnogo bolje probijaju oklop raznih liberalista. Kako se samo nerviraju kad vide da nekome nije cilj da celog života radi k'o pas.

I za kraj, u tom smislu

Plakao sam kad je pala Sekuritatea, ko psuje druga Tita tog ubiti treba

A trebalo je ovaj blog juče da nakačim ;)



Komentari (6)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

vracarac92 vracarac92 13:44 26.05.2009

Stvarno...

...kasnis.
Juce je bila idealan trenutak za ovaj blog.

Ne znam sta da ti kazem a da ne budem banovan.
U savkom slucaju 100% se slazem sa tobom i dajem ti punu podrsku.

P.S. Ne znam zasto ali posle citanja tvog odlicnog teksta na pamet mi padju LDP, NVO i "crnogorci"....ne znam zasto
wukadin wukadin 14:48 26.05.2009

Re: Stvarno...

Da nije možda zbog ovoga


Inače, ima li neko neku zamerku, amandman, repliku. Tako je zanimljivije.
A juče nisam mogao da pišem, bio malo do Đavolje Varoši
vracarac92 vracarac92 16:02 26.05.2009

Re: Stvarno...

Da nije možda zbog ovoga

Pa....sta da ti kazem kad sve znas!
shumska shumska 10:48 27.05.2009

preporuka od mene

mada, čini mi se kako je donju pesmu ("plakao sam kad je pala Sekuritatea..." ) prvobitno izvodila Trula Koalicija...(možda je obrada) / no, nebitno....
imaš moju preporuku (što neko reče nedavno, ako to išta znači):)
Blade Runner Blade Runner 17:16 28.05.2009

Re: preporuka od mene

vec sam negde napisao ali ponovicu. I socijalizam i liberalni kapitalizam su pali na ispitu poznavanja ljudske prirode
wukadin wukadin 11:42 29.05.2009

Re: preporuka od mene

Tu padnu svi -izmi zar ne.
Onaj arhi-izam, da se tako izrazim, prvobitni, to je racionalizam. Ideja je (bila) prosta i mogao bih taksativno navesti njen razvoj
1) Čovek je racionalno biće i nema razloga da ne uredi svoje odnose racionalno, praktično savršeno. Što će reći elemenat utopije.
2) Najracionalnije je zasnivati odnose na nečemu što nauka (ili "nauka" potvrđuje kao ispravno.
3) Sve ono što smeta treba odstraniti, na način koji se smatra svrsishodnim. Kako ne bi smetalo "napretku".

E sad, te "nauke" koje bi racionalno objašnjavale ljudske odluke i organizaciju, te čijom bi primenom došli do racionalnog odnosno savršenog društva bile su dijalektički materijalizam (marksizam), politička ekonomija (slobodno tržište) ili eugenika (rasna svest). Naravno, nije sve tako jednostavno jer same ideologije se razlikuju u stepenu utopičnosti ili destruktivnosti (već po onome što je u teoriji). Njihovi praktičari mogu biti manje ili više cinični ili idealisti, fanatici ideja i sl... Uzgred, sve ove ideologije su vezane sa nekim stepenom religioznosti, čak okultnih elemenata.

Međutim, ovo nije shvatanje uopšteno za celo čovečanstvo. Već samo ono koje postoji u zapadnoj kulturi, čak ne ni od onoga što se smatra njenim "nastankom" - jer Grci ili rani hrišćani nisu razmišljali ideološki na ovaj način. Na Istoku inače izborno ne postoje te ideje individualne slobode ili racionalizma shvaćenog na taj način. Recimo shvatanje Nebeskog Mandata u Kini je nešto drugačije od ideologije, mada ima sličnih elemenata. Recimo pravo naroda na pobunu bi mogli shvatiti kao neku vrstu suvereniteta narodne volje, no to je u suštini usklađivanje sa prirodnim tokom stvari...

Toliko za sada

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana