Nikola Morena

Nikola Petrović je rođen u Nišu 1968 godine u staroj niškoj porodici koja je poznata pod nadimkom Morena. Završio je gimnaziju Bora Stanković i diplomirao računarsku tehniku na Elektronskom fakultetu u Nišu kao jedan od najboljih studenata u generaciji.

Odmah po diplomiranju, 1992. godine, Nikola osniva preduzeće Morena inženjering koje se do danas uspešno bavi projektovanjem, implementacijom i održavanjem informacionih sistema. Specijalnost Morene su oblasti turizma, transporta i proizvodnje hrane.

Softver Morene za praćenje otkupa i proizvodnje voća „FrutIS“ dobio je posebno priznanje JISA (Jedinstveni Informatički Savez) u 2006. godini. Taj softver koji omogućava domaćim proizvođačima voća da dostignu međunarodne standarde potrebne za izvoz hrane je uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) implementiran kod najvećih srpskih izvoznika jagodičastog voća.

Među projektima kojima je Nikola rukovodio, posebno se ističu i informacioni sistem „Leonardo“ za registraciju putnika (check-in) na aerodormima i FIDS (Flight Information Display System) - sistem za obaveštavanje putnika i osoblja aerodroma o letovima. Ti sistemi realizovani su na aerodromu „Konstantin Veliki“ u Nišu.

Regionalna Privredna Komora Niš dodelila je priznanje Nikoli za rezultate u razvoju privrede 2003. godine. Republička Privredna Komore Srbije nagradila je Nikolu za poseban doprinos razvoju privrede 2007. godine. Početkom 2008. godine, Udruženje za informatiku i telekomunikacije izabrao je Nikolu za svog predstavnika u Upravnom Odboru Regionalne Privredne Komore.

Nikola je inicijator i organizator ICT Foruma, sada već tradicionalne manifestacije koja je uspela da na jednom mestu okupi sve ICT profesionlace juga Srbije bez obzira da li rade u privredi, obrazovanju ili javnim preduzećima. Aktivan je i u široj društvenoj zajednici kao predsednik Upravnog odbora nevladine organizacije „Kosmopolis“ koja se bavi promocijom nauke i umetnosti i Rotari kluba Niš – Konstantin Veliki gde je predsednik za 2009/10.

Nikola je oženjen Tanjom koja je profesor violončela na Fakultetu umetnosti u Nišu i ima troje dece – Sofiju, Lenu i Mihaila.

Nikola Morena

Nikola Morena
Datum rоđenja:  08.07.1968 Pol:  Muški Član od:  26.01.2007 VIP izbora:  2 RSS RSS Feed