A šta majka kaže?

Krugolina Borup RSS / 24.06.2009. u 18:28

Gost autor na blogu: Zorana Tešić, majka pok. Natalije Tešić.

 

17.03. 2009.god.

Odlazimo u DZ radi popunjavanja kartona za jasle. Pošto znam da je za upis u vrtić potreban i pregled krvi dece, odvodim Nataliju u privatnu laboratoriju da joj urade kompletnu krvnu sliku nekoliko dana pre ovog datuma. Sa tim nalazom dolazimo 17.03. 2009. godine na pregled kod dr Radović i da nam popuni zdravstveni karton koji smo dobili u vrtiću. U tom nalazu krvi se otkriva da je vrednost hemoglobina 106 što je ispod normalne granice za decu tog uzrasta. Dr Radović nas savetuje da korigujemo ishranu deteta i obavezno uradimo kontrolu krvne slike za mesec dana i ako se ne popravi moraće da prima terapiju za anemiju. Natalija polazi u jasle 23. marta 2009. godine.

 

29.03. 2009.god. (nedelja)

Natalija dobija temperaturu, najviše 38,50C. Odvodimo je u DZ kod dežurnog lekara. Subotom u nedeljom se ne unose zdravstveni kartoni u ordinaciju lekara već samo knjižice pa se sve evidentira u elektronski karton (to je moje zapažanje). Prima nas dežurna dr Gordana Vujanić-Ozmo koja zapaža da je dete promuklo i postavlja dijagnozu akutni laringitis. Prepisuje TH sirup sinacilllin 5ml (jedna kafena kašika) na 6h i skidanje temperature antipireticima. Na kontrolu dolazimo u petak.

 

03.04. 2009.god.

Prima nas dr Vesna Diklić koja je taj dan najverovatnije menjala dr Radović. Zaključuje da se dete bolje oseća i da može da se od ponedeljka vrati u kolektiv-jasle. Dobijam potvrdu da je zdrava za kolektiv.

Natalija kreće u jaslice u ponedeljak 06.04. 2009.god.

 

19.04. 2009.god.

19.04. u nedelju na praznik Uskrs oko 12h dobija temperaturu do 38,50C. Odvodimo je u DZ kod dežurnog lekara dr Jurišin koja zaključuje da je detetu crveno grlo i da joj curi nos, kaže da je u pitanju virusna infekcija. Objasnila nam je da se detetu dok ne napuni 3 godine formira imunitet i da su te virusne infekcije vrlo karakteristične za decu koja borave u kolektivu i da nije trebala da se vraća u kolektiv. Ako su se povukli znaci bolesti ne znači da je dete potpuno zdravo. Terapija koju prepisuje su antipiretici i korigovanje ishrane. Kaže nam da ako detetu temperatura ne spadne za 3 dana obavezno dodjemo u DZ.

 

22.04. 2009.god.

Dovodim Nataliju u DZ (sama) u 12,30h, zbog i dalje povišene temperature. Prima nas dr Manić Lidija koja je bila u smeni pre podne, a sa njom u ordinaciji je sedela dr Radović koja je verovatno došla ranije na posao. Dr Radović inače sredom radi ultra zvuk kukova pa ne prima pacijente redovno.

Dr Manić: «Zago ovo je tvoje dete, hoćeš ti da ga pregledaš?»

Dr Radović: «Neću ja Lidija još je tvoja smena, kod tebe su došli, pogledaj ti.»

Ovo je razgovor izmedju njih dve dok sam ja spremala dete za pregled.

Dr Manić Lidija pregleda grlo i kaže da je crveno i da je u pitanju virusna infekcija ali da će nas za svakii slučaj poslati da odradimo hitno leukocite.

Odlazimo u laboratoriju i vraćamo se za 15 min.

Dr Manić: «Baš kao što sam i mislila, skidajte joj temperaturu i pojite što češće».

Ne znam odakle joj ovo da su meningalni znaci negativni, a abdomen mek kada dete nije ni pipnula, a tek ova krvna slika koju aparat izbacuje i šta znači izvršen 11.05.2009?

A da: pitala me je kakvu stolicu ima dete ja sam rekla normalno.

Dovidjenja - dovidjenja.

Dr Radović: «Mama, dodjite kod mene u petak popodne na kontrolu».

E sad dolazimo kući, i istoga dana od 14-17h Natalija dobija proliv tj. Imala je pet retkih stolica. Uplašena da dete ne dehidrira, oko 17h odlazim u DZ sama (bez deteta) po savet. Prima me dr Tatjana Ilić kojoj objašnjavam da smo danas bili na pregledu kod dr Manić i da me je doktorka pitala kakvu stolicu ima dete a da sam ja rekla normalnu, ali od kada smo došli kući imala je pet retkih stolica. Dr Ilić mi prepisuje kapsule Linex 3x1 i sirup Enterofuril 2,5mlx3 (tri dana).

 

24.04. 2009.god. (petak)

Odlazimo na kontrolu kod dr Radović koja konstatuje da je dete boljeg opšteg stanja (ne znam opet odakle to da su meningalni znaci negativni, a abdomen mek), pregledala je samo grlo i poslušala pluća. Savetuje nas da je ne šaljemo još uvek u jaslice već posle praznika (Prvi maj) dok se ne oporavi potpuno.

Ja: «Doktorka prošlo je mesec dana od kako smo joj radili krvnu sliku, bio je nizak hemoglobin pa ste rekli da trebamo da ponovimo??? Ali šta mislite da li je pametno da joj radimo sada (nakon bolesti) sigurno će krvna slika biti loša???».

Dr Radović: «Apsolutno, mama, slažem se, najbolje da joj uradite KKS iza praznika (posle Prvog maja) i dodjete onda i na kontrolu.»

Ja: «Dobro onda mi napišite uput (da ne bih dolazila za uput posebno) i kada dodjemo na kontrolu ponesemo i nalaz».

To je i uradila i to je ta misterija zašto nesrećna devojčica nije ušla u laboratoriju 24.04. E, pa zato što nije ni trebalo. Bolest je bila u remisiji a uput namenjen u posebne svrhe u budućnosti. To je onaj uput što još uvek imam.

Znači: Nikakva krv nije vadjena 24.04. već samo 22.04. i to samo leukociti, da ja znam, jer je to zahtevano u hitnoj laboratoriji u 12,30h.

Nejasno mi je koji je to uput laboratorija dobila 24.04. a pregled izvršila 14.05. 2009.god.

04.05. Natalija polazi u jasllice. Planiram da je vodim da vadi krv krajem nedelje, ili početkom sledeće, medjutim...

 

11.05. 2009.god.

Dobija temperaturu u jutarnjim časovima najviše 390C. Otac i baka je odvode kod dr Radović. Neću više da komentarišem negativne meningalne znake i mek neosetljiv abdomen. Ja saznajem da je  u pitanju virusna infekcija i dr Radović savetuje mirovanje, simptomatsku terapiju (skidanje temperature) i rehidrataciju.

Ništa što već do sada nismo znali. Naravno tu je i kontrola leukocita koji su u granicama normale i ne pokazuju nikakvu bitniju upalu u organizmu.

Znači toga dana su radjeni samo leukociti da ja znam, ali aparat je kažu samo naknadno izbacio sve što je toga dana uradio.

E pa meni je dr Radović objasnila(15.05) da je ona 11.05. zahtevala KKS i rekla da je sve u najboljem redu čak je i hemoglobin skočio sa 106 na 116 «Evo vidite mama» rekla je kada sam došla 15.05. da je informišem o stanju deteta.

Na prijemu u bolnicu (14.05) kada su joj izvadili krv rekli su mi da je malokrvna. Eto čisto da se zna.

 

13.05. 2009.god. (sreda)

Popodne odlazimo u DZ, prima nas dr Lidija Manić. Žalimo se da dete i dalje ima visoku temperaturu i do 40,50C. Ja govorim da dete povraća i to objašnjavam da povraća dok leži na ledjima, povrati veliku količinu tečnosti, kao u mlazu.

Ona mi kaže da je to zbog toga što joj dajemo veliku količinu tečnosti odjednom, i da se dehidrirana deca poje na kašičicu, u suprotnom povraćaju.

Ja se žalim da je zaista nemoguće da joj skinemo temperaturu ispod 38,50C i da to jako kratko traje (opet skoči na 39,50C; 400C).

Dr Manić: «Mama, morate to da izdržite to je takav virus, treći dan temperatura dostiže vrhunac i do 400C a i ne možete očekivati da temperaturu sa 400C skinete na 370C to ide postupno. Tuširajte dete, dajte joj brufen sirup na 6 sati po jednu kašičicu i koristite sve babske lekove, masirajte je sirćetom i stavite kriške krompira u čarape i obujte joj na noge».

Otac: «Ali njoj su stopala hladna».

Dr Manić: «Morate to da izdržite».

Dr Manić nas šalje u laboratoriju gde rade leukocite. Broj leukocita 9,8 i kaže «to je normalno eto vidite».

Za sve vreme posete ja držim Nataliju u krilu, a doktorka se približila samo da pogleda grlo i posluša pluća, ostalo neću komentarisati.

 

14.05. 2009.god.

Ulazimo u DZ i na šalteru govorim da dete ima veoma visoku temperaturu i zbog lošeg opšteg stanja (izgleda) sestra nas uvodi u sobu za intervencije. Meri temperaturu koja je iznosila 37,80C, uvodi nas preko reda kod dr Ilić Tatjane. Ja govorim za temperaturu i povraćanje, doktorka primećuje neurološki ispad (spušten desni kapak) i nejednakost zenica, pita me da li koči pogled?

Kažem DA.

Spuštanje kapka je počelo da se dešava odprilike od polaska u Dom Zdravlja a intenzivno na putu do bolnice.

Dr Ilić ne uključuje nikakvu antibiotsku terapiju na licu mesta.

Šalje nas u bolnicu, bez sanitetskog vozila već da se prevezemo sami sopstvenim kolima.

I 14.05. naravno nije vadjena nikakva krv u Domu zdravlja!!!

 



Komentari (67)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

maca22 maca22 18:36 24.06.2009

napokon

i to da čujemo.
Samo treba skupiti snagu da počnem sa čitanjem...

...pročitala. Rekla bih još nešto, ali da ne zapošljavam moderaciju da briše.
A ne znam da li da komentarišem zainteresovanost, posvećenost i stručnost dr Manić, ili slaganje sa onom the dokumentacijom.
AlexDunja AlexDunja 18:41 24.06.2009

...

bože!
Biljana 77 Biljana 77 18:59 24.06.2009

Nemam ja snage za ovo

... a kako je tek njima?
leopold_lady leopold_lady 19:06 24.06.2009

Kao prvo....

hvala ti što si imala snage i hrabrosti ovo da napišeš.... Znam da je u cilju pravde,ali samo mogu da zamislim kakva je tvoja bol.... Žao mi je tvoga deteta,kao i sve dece i svih ljudi koje su ikada loše lečili....

Neumesno je da kao drugo bilo šta više i kažem.....
golubica.bg golubica.bg 19:06 24.06.2009

...

Gospodjo Tesic, jos jednom, imate nasu punu podrsku. Svaka vam cast na hrabrosti i snazi. Daj Boze da sav vas trud urodi plodom, pa da nikad vise ne izgubimo nijednog malog andjela zbog ovakvih idiotluka!
annmay annmay 19:19 24.06.2009

na zalost

Na zalost, i licno sam u porodici imala tragediju zbog "strucnosti' pojedinih nasih lekara i medicinskog osoblja. Ne mogu da gresim dusu, kasnije sam sretala i mnoge od njih koji su predivni i plemeniti, ali ponavljanje gresaka i tragedija je apsolutno vise nedopustivo.
Svaka cast majci koja je ovo mogla da napise.
hajkula1 hajkula1 19:30 24.06.2009

Ovo je strasno


Tuzno je i strasno. Reci ne nalazim.

thebee269 thebee269 20:35 24.06.2009

draga...

mama,ne mogu da zamislim tvoj bol i tugu, samo ti je znas.
Ali te molim ,molim te da ako ikako mozes izdrzis do kraja i isteras sve pred lice pravde.Mora neko da ode u zatvor, zato sto nije savestan, zato sto nije uradio sve sto je trebao, mora neko da odgovara da bi spasili nekog drugog.
Znam ja da nece vama to vratiti vasu Nataliju, ali verujte mi to ce bar nekog opomenuti da odgovorno radi svoj posao.Spasicete bar jedan zivot, ato je vasa Natalija,verujte da neke kosmicke pravde ima bez obzira na sve.
To vas moli ,jedan otac, jedan roditelj, jedan zdravstveni radnik, koga je sada sramota, a nisam nista kriv,

Oprostite, izdrzite!
mimi09 mimi09 20:52 24.06.2009

Re: sada je s andjelima

merisa84 merisa84 20:57 24.06.2009

Tužno

Eto, ako vam je za utehu, svako dete će ići u raj jer su deca bezgrešna...a kada umremo( mi, roditelji) naša deca će nas tamo sačekati i neće nas pustiti dok nas ne uvedu u raj...to je nagrada za nas, roditelje, koji izgubimo decu a zahvalimo Bogu na njegoj odluci...( tako piše u Svetoj knjizi, Bibliji i Kur anu)
Strašno je ovo što vam se desilo...ja sam pre mesec dana izgubila zdravo dete na porodjaju.zbog lekarske nezainteresovanosti.i mnogo boli...a mogu da zamislim tek kako je vama, koji ste vreme provodili sa vašim andjelom...
Zaista ste hrabra žena, vredna svakog divljenja...nije lako skupiti snagu i reci sve ovo javno...ali treba da se svi udružimo i ovome stanemo na kraj!!!
Vi treba da odlucite hocete li ići dalje...ja sam pokušala i nisam imala snage...
Uz vas smo.Pozdrav iz Prijepolja.
kleinemutter kleinemutter 22:05 24.06.2009

draga...

Draga gosp.Tesic saljem Vam puno podrske da istrajete i najiskrenije saucesce zbog bola koji Vas je snasao. Divim Vam se i nadam se da ce pravda biti zadovoljena!
sima2000 sima2000 22:29 24.06.2009

kolektiv

Postoji u narodu, a i među lekarima vrlo rasprostranjeno mišljenje da se imunitet stiče tako što se deca vrlo malog uzrasta vode u kolektiv čak i kad su konstatno bolesna. Ova teorija ima razne vidove ispoljavanja a jedan od najčešćih je: Izdrži prvih godinu dana.. biće teško, konstantno ćete biti kod lekara, ali kad prođe ta godina posle si miran ceo život.. više mu ni jedan virus i bakterija ne mogu ništa - dete je "steklo imunitet".

Voleo bih da znam da li ova teorija ima ikakvo utemeljenje u medicinskoj nauci? Da li je se iko bavio proučavanjem i poređenjem dece koja idu i dece koja ne idu u kolektiv? Koliko je razumno malo dete koje je često bolesno stalno iznova vraćati u obdanište?

Moje lično iskustvo:
Obojica su krenuli istovremeno u vrtić. Jedan je imao 16 meseci, drugi 3 godine. Kako su krenuli, tako je počeo da im radi nos. Sline, kašalj, temperatura.. prva dva meseca smo išli 15 puta kod lekara. U trećem mesecu, prvo je stariji zaglavio u bolnici 7 dana, a odmah posle njega i mlađi, takođe sedam dana. Ozbiljna upala pluća i kod jednog i kod drugog. Kako smo izašli iz bolnice tako smo se odmah ispisali iz kolektiva.
Od tad je prošlo 3 godine, plaćamo dadilju, pomažu babe i dede.. snalazimo se nekako, ali zato slina nema. Deca zdrava ko dren.. da kucnem u drvo.
Malo me brine šta će biti kad krenu u školu, a nisu "stekli imunitet". Nadam se da je cela ta fama o "sticanju imuniteta" najobičnija babska priča.
MarkoPustolov MarkoPustolov 22:47 24.06.2009

Rasplakao sam se

topcat topcat 22:53 24.06.2009

...

Moja sućut.
I divljenje za nevjerojatnu snagu.
angie01 angie01 23:10 24.06.2009

Draga Mama,

izdrzite i isterajte pravdu, zbog malog Andjela i zbog Vas,
svi smo sa Vama!
jaca19 jaca19 00:11 25.06.2009

DZ

Meni je najjači utisak da su izgleda sve doktorke u DZ manje više ignorisale mišljenje Natalijine majke i njen utisak o toku bolesti... Takođe deluje da su ignorisale i misljenje dr koja je prethodno pregledala dete i da je svaka posmatrala samo taj jedan trenutak u kom je u neposrednom kontaktu s pacijentom, pa tako verovatno nije ni mogla da sagleda svu ozbiljnost situacije. Tako mi se čini da to pitanje vođenja dokumentacije nije nimalo naivno, jer ni one same izgleda nemaju naviku da pročitaju šta je zapisano prilikom prethodnog pregleda. Na kraju krajeva, šta znači to što su konstatovale da je virus? Zar virus kod tako malog deteta sa prolivom i povracanjem nije dovoljna razlog za uput za bolnicu?
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 00:26 25.06.2009

...

Šalje nas u bolnicu, bez sanitetskog vozila već da se prevezemo sami sopstvenim kolima.


bes...tuga...bes...
ladyhawk ladyhawk 00:50 25.06.2009

Draga mama,

Moje saucesce za neizmeran bol.
Ako uzmognete da istrajete u borbi za pravdu bice mozda spaseni neki drugi andjelcici, ako samo imate snage.
filantrop filantrop 01:10 25.06.2009

Gospodjo Zorana,

Zao mi je sto Vam je umrlo dete.

Aleksa
elizabetha elizabetha 01:36 25.06.2009

...

Ma koliko bolelo,
molim da Vam Bog pruži snagu da istrajete u nameri da se odgovorni kazne ...

Na znam da li je umesno,al' napisala bih moje iskustvo sa bolesnim detetom i službom hitne pomoći....
(ako je neumesno obrišite)
Moje dete je imalo 3 godine i 2 dana( ta 2 dana su veoma bitna za nastavak priče) kada se gušilo povraćajući sluz kroz nos i usta istovremeno...
Na momente je prestajao da diše ... pridržavajući ga za grudi nekada ne bih osetila otkucaje srca,a kada bi došao do vazduha onda mu je srce lupalo neverovatnom brzinom...
Bila sam nemoćna da prekinem njegovu agoniju i nazvala hitnu pomoć ...
Javila mi se osoba koja je ni ne saslušavši me do kraja samo upitala koliko ima godina i na moj odgovor da ima 3 godine, rekla da ga dovedem u dom zdravlja a zatim zalupila slušalicu...
Nazvala sam ponovo i preklinjala samo da mi kaže kako da mu pomognem, olakšam... opet mi je zalupila slušalicu...
Taj užas je trajao oko 15 minuta... u nekim momentima sam mu prstima vadila šlajm... lupala ga po leđima i drmala iz sve snage da počne disati....
Bio je novembar....2.15.h ... ja sama u stanu sa još jednim detetom (17 meseci stariji ) ...probudim ga obučem i sa oboje u bolnicu...( imam auto i vozačku, šta bi radila da nisam imala?)
Na dečijem odeljenju me nisu hteli primiti jer se noću primaju samo deca mlađa od 3 godine (moj sin je tada imao 3 godine i 2 dana)...
Odem na odeljenje hitne pomoći gde me ne primaju sa objašnjenjem da doktor ne zna šta da radi sa tako malim detetom....
opet se vraćam na dečije gde me dežurna sestra pošto sam opet pozvonila(bilo je zaključano) tera u P.M.
Tada sam poludela... i počela da urlam ...pa nisam zbog masnih kolača došla sa dvoje male dece u bolnicu i zar ih samo interesuje koliko ima moje dete godina 3 ili manje od 3 ...niko me ne pita šta je detetu...
Galama je probudila dežurnog pedijatra koji nas je odmah uveo u ordinaciju...
Sve u svemu nisam želela da ostane na tome...Sutradan sam potražila direktora doma zdravlja (koji je naravno bio zauzet i nije me primio)... iskamčila sam razgovor sa zamenikom direktora....Saslušao me je i posavetovao da žalbu pošaljem pismenim putem... Otkucati u 4 primerka , predati i overiti u delovodniku....
Rečeno-učinjeno....
Nikada nisam dobila odgovor...(još čuvam jedan primerak)
Samo sam posle dva meseca od prijateljice koja je svoju devojčicu (9 godina) odvela u sitne sate u bolnicu, čula da se odnedavno na dečije odeljenje noću primaju deca i do 12 godina starosti ( a ne samo do 3g).....

PS( ključno pitanje u mojoj žalbi je bilo : za koga je hitna pomoć hitna? Moje dete se izvuklo, da li će neko drugo dete imati sreće kao moje ili za njega neće biti pomoći.... ne znam da li je dežuran ženski glas koji mi je dva puta spustio slušalicu snosio posledice za to (čisto sumnjam)... )
maca22 maca22 01:47 25.06.2009

Re: ...

elizabetha

opet se vraćam na dečije gde me dežurna sestra pošto sam opet pozvonila(bilo je zaključano) tera u P.M.
Tada sam poludela... i počela da urlam ...
Galama je probudila dežurnog pedijatra koji nas je odmah uveo u ordinaciju...

A ima tih koje izigravaju kerbere i stite lekare od pacijenata. Ali ova iz vase priče je bas psihopata.
lucidalina lucidalina 06:23 25.06.2009

mama

hrabra i borbena, sve ste ucinili za svoje dete. ovo sto sada radite je i dalje to, borite se za nju.

hvala vam u ime svih mama, sto cete na ovaj nacin sacuvati i nasu decu.

primite saucesce i budite svesni podrske oooogromnog dela javnosti.

takamatsu takamatsu 07:55 25.06.2009

kud pročitah....:((

Nemam reči. Ne znam da li da se zahvalim, da onemim, da podržim, sve to je već rečeno.

Ja ću samo da napišem par reči koje mi đavo ne da da prećutim....

dete i dalje ima visoku temperaturu i do 40,50C. Ja govorim da dete povraća i to objašnjavam da povraća dok leži na ledjima, povrati veliku količinu tečnosti, kao u mlazu.

Ona mi kaže da je to zbog toga što joj dajemo veliku količinu tečnosti odjednom, i da se dehidrirana deca poje na kašičicu, u suprotnom povraćaju.


Javno pozivam bilo koju iskusniju pedijatrijsku sestru da kaže: da li visoka temperatura, kod ovolikog deteta, sa povraćanjem centralnog tipa, izaziva sumnju na meningitis? Da ili ne?

Pitanje broj dva: da li se maleno dete sa ovolikom temperaturom koja se održava, koje je dehidrirano (turgor?), koje neprekidno povraća u mlazu, poji "nečim" na kašičicu?

Ili se, sa ovom simptomatologijom i u ovom uzrastu, baš ako ste i Bogu iza nogu, detetu da makar zera infuzije i hitno transportuje u najbliži bolnički centar? Ovo treće je retoričko pitanje....

Pitam baš pedijatrijske sestre, jer je ovo njihovo srednjoškolsko gradivo.... (Zoks, objasni mi još jednom ono o specijalizacijama i šestogodišnjem fakultetu...).


maca22 maca22 10:55 25.06.2009

Re: kud pročitah....:((

A nalazim da je centralno povracanje, prijavljeno jos 13. simptom povisenog pritiska u mozgu. Te kako je onda beba mogla da dobije meningitis tek 12-24h pre 15-og?

Eo, i nasi domaci strucnjaci pisu o Centralno povraćanje, Miljan Mihajlović na predavanju u Tirsovoj, krajem oktobra prosle godine. http://www.udk.bg.ac.yu/Oktdani2008/predavanja.htm
maca22 maca22 13:22 25.06.2009

Re: kud pročitah....:((

Kakva je priča iz Tiršove pošto njihov direktor kaže za novine da u njihovoj organizaciji prijema HITNIH slučajeva najbrže počinju sa terapijom za dva i po sata!
Znači, tvrdite da je sve urađeno maksimalnom brzinom?
- Ali to uopšte nije sporno!

BebaOdLonchara BebaOdLonchara 17:15 25.06.2009

Re: kud pročitah....:((

Evo kakve kontraefekte je napravila ova hajka na lekare: ljudi sada nemaju poverenje u domove zdravlja i pretrpali su našu kliniku, pa nećemo imati vremena da se bavimo teško bolesnom decom na odeljenjima zato što ne možemo da obradimo, na primer, više od 300 uglavnom lakih pacijenata kao što smo imali pre neki dan. Ogromna količina nepotrebnih pacijenata u hitnoj službi predstavlja opasnost da se napravi ozbiljan propust. Lekari su ozlojeđeni, a pacijenti ostrašćeni medijskom hajkom, i podgrevanje atmosfere uzajamnog nepoverenja užasno otežava posao."

tako kazu u tirsovoj. i sad su novinari krivi?! a nisu krive kolege koje su fatalno gresile?! kakav cinizam.
katica_zlatica katica_zlatica 22:52 25.06.2009

Re: kud pročitah....:((

strasno....mislim da samo u srbiji jedan lekar moze da da takvu izjavu i da to prodje - nikom nista. Nadam se da ce ove Zoranine reci procitati i clanovi te famozne komisije i zapitati se - sta ce biti sa njihovom decom, sa decom njihovih komsija, kumova, rodbine, da li ce bas svima moci da "obezbede pouzdanog" lekara, da nece neko igrom sudbine pasti u ruke ovakvih bezdusnika. Doticne doktorke ne samo da treba da izgube licencu vec treba da odgovaraju krivicno za ubistvo iz nehata, jer su one odgovorne za nemar nad pokojnom Natalijom. ......hvala Zorani sto je podelila ovaj tekst sa nama, nemam reci utehe jer u ovakvoj tragediji utehe nema...
tom tom 08:45 25.06.2009

obuzima me strašan bes

kad čitam ovakve stvari. Moje saučešće porodici. Tragedija je ovo što se desilo.

Pretpostavljam da dosta lekara, a možda čak i ministar čitaju ovaj blog, pa ako čitaju, onda neka znaju da je zdravstveni sistem katastrofalan. Čast izuzecima, ali pravilo je da nećete dobiti nikakvu zdravstvenu zaštitu ako niste došli na vezu ili eventualno podmitili lekara. Eventualno ako vam se posreći da nisu ustali na levu nogu... Možda je njima teško da to sebi priznaju, ali svaki objektivni posmatrač će to uvideti. Pacijent se oseća kao jevrej u konc logoru, a oni izigravaju nedodirljive bogove.Previše je nezainteresovanosti, nestručnosti, korupcije, administracije, nemara, neorganizovanosti. Moram da priznam da me je strah odlaska kod lekara, i maksimalno izbegavam, a ima i zašto.Evo nekoliko primera:

1. Kad sam bio mali zamalo nisam umro od upale slepog creva (slepo crevo puklo a pedijatar tvrdio da nije uopšte u pitanju slepo crevo, nakon 24 časa hitno operisan,, proveo 33 dana u bolnici)
2. Supruga - porodjaji kao iz horor priča sa bloga Majke Hrabrost
3. Otac ležao u bolnici, bio teško bolestan i vezan za krevet. Niko mu nije donosio posudu za vršenje nužde. Jadničko je morao da trpi i čeka kad mu dodjemo u posetu da to obavimo (sve smo sami radili). U medjuvremenu pukao čir, krvario dva dana i tek na naše insistiranje da se to proveri, izvršene analize i početa odgovarajuća terapija, a dva dana stolica bila crna od krvi. Totalna nezainteresovanost bilo koga za njegovo zdravstveno stanje i potrebe. Sad i kad mu očigledno nije dobro odbija da pozovemo lekara!!!
4. Blizak rodjak dao 500 eur za operaciju bubrega.
5. Prijatelju doktor rekao "Nemoj da mi donosiš viski i to, donesi pare, ako imaš"

Ima još ali mi je muka da više pišem.

Sistem je truo iznutra, i sve ovo, kao nešto reformisanje, je šminkanje mrtvaca.

Savet ministru: postavite poštene, stručne ljude (ali požurite ima ih još jako malo) i dajte im mehanizme da otpuštaju nestručne i korumpirane koji trenutno vladaju sistemom.




barbarella barbarella 22:27 25.06.2009

Re: obuzima me strašan bes

U vezi ovog gornjeg saveta ministru: nesto mi je sumnja veca od nade da ce taj i takav ministar resiti probleme, sistem je truo a taj ministar je vec isuvise dugo na tom mestu da ne bi sam bio odgovoran za ovakvo stanje. Dakle, ocekivati od njega nekakve istinske promene je, po meni, potpuno iluzorno (da ne kazem nesto drugo).

Na samu temu: moje iskreno saucesce majci i celoj porodici male Natalije. Odgovorni za njenu tako preranu i medicinski neopravdanu smrt moraju odgovarati pred sudom. Nadam se da ce G-dja Tesic imati snage da zajedno sa ostalim clanovima porodice i postenim ljudima dobre volje koji su spremni da pomognu, ovu stvar izgura do kraja i hvala joj u ime svih nas na snazi, kao majka sam ne samo dirnuta nego me je duboko pomerila ova prica najvise zbog toga koliko je u njoj nepravde prema maloj Nataliji i prema njenim roditeljima i koliko majka ima snage da se i dalje bori. I posle svega, umesto istine sto i Nataliji i njenima najmanje duguju-shamar u lice-lazi i prevare i ubedjivanja u nedokazivo! Jezivo sta ste doziveli i kroz sta prolazite. Divim vam se na snazi, nadam se da ce istrajati. Hvala vam u ime sve nase dece i svih majki i oceva. Neizmerno hvala. Nataliju necemo zaboraviti zahvaljujuci Vama.
tompinchns tompinchns 09:12 25.06.2009

znam...

Nazalost, znam kako ide... U beskraj cete vrteti dogadjaje u ta dva meseca, ocajnicki traziti neku rupu u koju biste upali da promenite tok i da dete vratite. Ne mogu vam reci: Ne radite to! - jer morate. Ako mozete, idite do kraja s pravdom, ali nemojte sebe zaboraviti i svog muza. I znam da je bilo jutara kada jedno drugom u oci niste mogli pogledati, i znam da ste stalno na groblju i da jedino sto zelite jeste da s to nije dogodilo... Potrazite druge kojima se isto ili slicno desilo jer svima ostalima je zao, ali jedino vas ti drugi - isti razumeju.
Sve znam i mnogo mi zao. Istrajte u svemu sto je pravda i krenite u jedan drugaciji zivot jer isti vise nije moguc.
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:34 25.06.2009

Draga Zorana,

ne postoje reči kojima bih i probala da te utešim.
Hvala što si imala snage da ovo napišeš.
Jelica
tompinchns tompinchns 09:52 25.06.2009

Re: Draga Zorana,

I opet nazalost, za ovo nije potrebna snaga nego ocaj koji mnogi ne poznaju, i ovo pisanje je jedini moguci izlaz i tim putem se, iako to nesrecnici jos ne znaju, jedino moze ici ako covek zeli da sacuva zdrav razum. A istina je da ne postoje reci od kojih ce majci biti lakse. I nema utehe. Samo vreme i zivot.
maca22 maca22 11:02 25.06.2009

Re: Draga Zorana,

saučešće. :(
j.ps j.ps 15:02 25.06.2009

Re: Draga Zorana,

Ne znam sta ni da napisem, jednostavno ne postoje reci koje bi ikako mogle da utese jednu majku koja je izgubila najdragocenije bice u svom zivotu. Ali osecam strasnu potrebu da te zagrlim i pokusam barem da pruzim neku podrsku, ako ista znaci.
Hvala sto si imala snage da sa nama podelis svoju pricu, ja ti se najiskrenije divim jer sam ja razmisljala da li uopste imam snage i da je procitam...ali procitala sam i ne mogu da se saberem niti prestanem da placem.
Jelena
tajcica92 tajcica92 09:34 25.06.2009

svaka vam cast na snazi i..

moje sauscesce...:(
zilikaka zilikaka 09:38 25.06.2009

...

Plačem sa vama.

Prestala sam da ćutim i hoću da radim, da nikad više ne bude tako.
spartanka_afrodita spartanka_afrodita 11:52 25.06.2009

Re: ...

Prestala sam da ćutim i hoću da radim, da nikad više ne bude tako.

spartanka_afrodita spartanka_afrodita 11:53 25.06.2009

Re: ...

da nikad više ne bude tako

mrvicak mrvicak 01:12 01.07.2009

Re: ...

spartanka_afrodita
da nikad više ne bude tako



NE PONOVILO SE! Nikada i nikome!
Red beskrajne tuge... red besa do neba...

Draga Zorana,
iskreno saučešće i držite se! Nisam pametna više reći...
I svaka čast za upornost i neodustajanje, i pored tolikog bola...
Niste sami,
Topao zagrljaj!
rapunzel rapunzel 10:26 25.06.2009

Draga

mnogo, mnogo mi je žao.
Saučestvujem u Vašem bolu.
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 10:44 25.06.2009

Gospođo Tešić

Ne postoji reč koja bi umanjila bol, nema tih suza i saučešča....
Ne znam šta da kažem, a da nije prazna priča..
Divim vam se na snazi.
Djina
totalna-spijunka totalna-spijunka 11:07 25.06.2009

A sta majka kaze...

Draga Zorana
nema reci kojim se mogu opisati tuga i bes koji me naizmenicno obuzimaju, jos od samog pocetka ove vase agonije, ove jezive tragedije koja se mogla desiti svakom od nas.
Hvala vam za snagu i hrabrost. Tako bih volela da mogu da vam pruzim rec utehe... a utehu i snagu za ovo sto sada pokrecete mozete imati jedino u secanju na svog andjela, i verovanju da zivot nije samo ono sto vidimo i iskusimo svescu i culima, u datom vremenu... Ja prosto, zelim i volim da verujem da se ne zavrsava sve tako... Vasem andjelu ce uvek biti potrebna vasa ljubav, i dok ste zivi, zivece sa vama.
A mi treba da vam pomognemo da se ovo nikada, NIKADA ne zaboravi, i da zlocinci najzad odgovaraju za svoju bahatost. Prvo, oni koji su svojim nemarom i neradom doveli do ove tragedije, a zatim oni koji su pokusali lazima da je zataskaju. ne znam sta je strasnije....
bocvena bocvena 11:40 25.06.2009

Re: A sta majka kaze...

Moje najiskrenije saučešće.
Tužna sam, besna, uplašena...
Kako je vama, ne mogu ni da zamislim.
Držite se, a mi da nastavimo sa pritiskom na sve koji su do ovog doveli.
maricacarica maricacarica 12:03 25.06.2009

Divim Vam se

na snazi i duboko saučestvujem u Vašem bolu... Pošto i mi imamo iskustva debelih sa DZ 44, znam nažalost jako dobro, to ignorisanje i nezainteresovanost o kojoj ste pisali.... Čuvajte se, i znajte da smo svi mi ovde tu, da na bilo koji način pomognemo, da se ovo više ne ponovi...
spartanka_afrodita spartanka_afrodita 12:16 25.06.2009

Re: Divim Vam se

i znajte da smo svi mi ovde tu, da na bilo koji način pomognemo, da se ovo više ne ponovi...

spartanka_afrodita spartanka_afrodita 12:18 25.06.2009

Re: Divim Vam se

da se ovo više ne ponovi

takamatsu takamatsu 21:36 25.06.2009

Re: Divim Vam se

spartanka_afrodita
da se ovo više ne ponovi


sofianada sofianada 13:27 25.06.2009

Ostavka Ministra

Divim se majci koja moze posle tragedije ovako razlozno, jasno, cinjenicno, sa fotografskim pamcenjem da rekonstruise citav tok dogadjaja. Saucesce joj izjavljuje i Milan, Andjin suprug. Iz svega ovoga vidimo da sve komisije M O R A J U da obave razgovor i sa clanovima porodice preminulog pacijenta. Vec smo se uverili da ne donose zakljucke samo na osnovu uvida u medicinsku dokumentaciju, u ovom slucaju samim tim sto je bila nepotpuna, ili nazovimo bilo kako, pogresna, neusaglasena. Znaci, namece se zakljucak da obavezno uzimaju u obzir izjave aktera ukljucenih u lecenje. Pitam se samo zar tu nije najvaznija i merodavna izjava najblizih, jer preminulom pacijentu je uskraceno i pravo da govori. Drugo su izjave inspektorima, jer one odlaze u Tuzilastvo i uvek postoji velika mogucnost da ono odbaci prijavu kao neosnovanu, obzirom da je po pravilu misljenje komisije da nema lekarskih propusta. Ako pogledamo redom-Svetlana, Andja, Olivera, Natalija, Ana Lojanica.....i jos puno, puno slucajeva.
Dok ne stignu analize koje ce nas uveriti da zaista u Srbiji imamo slucaj Meksickog gripa, Ministar ima dosta vremena da nam se obrati i da objasnjenja na koja imamo pravo.
mandrk2 mandrk2 13:48 25.06.2009

Saučešće

Roditeljima male Natalije izjavljujem najdublje saučešće.
Ne znam šta bih vam napisala, koje su to reči utehe... Suze mi naviru. Gledam moju ćerkicu dok spava, briga me izjeda i nadam se da se ovakve stvari više neće događati.
tigrica68 tigrica68 14:07 25.06.2009

diagnoza

It seems like they missed some diagnoses. My question is: Is this a common occurrence or an isolated incidence?
marko.stjepanovic marko.stjepanovic 14:09 25.06.2009

Povraćanje

Ja govorim da dete povraća i to objašnjavam da povraća dok leži na ledjima, povrati veliku količinu tečnosti, kao u mlazu. Ona mi kaže da je to zbog toga što joj dajemo veliku količinu tečnosti odjednom, i da se dehidrirana deca poje na kašičicu, u suprotnom povraćaju.


Ključni deo izjave gospođe Tošić u vezi sa posetom od 13. maja. Podsetiću, dr Manić u izjavi Blicu http://www.blic.rs/hronika.php?id=95621 o istom pregledu kaže:

"Mama je rekla da dete već drugi dan ima temperaturu 40 stepeni Celzijusa. Pitala sam ima li još nešto, odgovorila je da nema. Pogledala sam dete koje je bilo svesno, meškoljilo se, nije bilo poremećene svesti i nije povraćalo." (boldovao M.S.).

Takođe, u elektronskom kartonu se ne pominje povraćanje, a koliko ja mogu da dešifrujem, ni u papirnom.

Treba napomenuti i da u otpusnoj listi iz Tiršove ulice u prvoj rečenici piše da je devojčica hospitalizovana zbog "povišene temperature, povraćanja i pospanosti" (opet boldovao M.S.).

Zanima me da li je tužilaštvo razgovaralo s gospođom Tešić na ovu okolnost? I kako će objasniti drastično neslaganje između izjava majke i lekarke?

Krugolina Borup Krugolina Borup 14:30 25.06.2009

Re: Povraćanje

Zanima me da li je tužilaštvo razgovaralo s gospođom Tešić na ovu okolnost? I kako će objasniti drastično neslaganje između izjava majke i lekarke?


I mene to zanima.
I još me zanima kako i zašto Inspekcija ministarstva zdravlja, kao i pripadajuća joj stručna komisija za vanredni stručni nadzor mogu i smeju i usuđuju se da u svom radu koriste izjave lekarki, ali ne i izjave pacijenta?!
Pa, ljudi moji, gde to ima?
Kakva je to praksa?
Iz kog kamenog doba je to preživelo u 21. veku?
TO MORA HITNO DA SE MENJA.
zilikaka zilikaka 15:13 25.06.2009

Re: Povraćanje

Može li opet peticija, protest, bilo šta?
Ali sad mnoogo jače masovnije konkretnije i redom. Počev od Ministra pa redom.
A mediji?!
Da li iko ima nameru da prenese kompletne podatke, koji se ovde danima iznose?
Bez senzacionalizma i prekrajanja. Samo da prenese ključne podatke o kartonima, izjavama, neslaganjima u pisanoj dokumentaciji.
Ili je normalno da ih plaćamo da bi nam prikazivali svoje mini istraživanje na temu "zašto se ne vole snaja i svekar" tamo negde, po imenu i prezimenu?!
mrvicak mrvicak 01:18 01.07.2009

Re: Povraćanje

Krugolina Borup
Zanima me da li je tužilaštvo razgovaralo s gospođom Tešić na ovu okolnost? I kako će objasniti drastično neslaganje između izjava majke i lekarke?


I mene to zanima.
I još me zanima kako i zašto Inspekcija ministarstva zdravlja, kao i pripadajuća joj stručna komisija za vanredni stručni nadzor mogu i smeju i usuđuju se da u svom radu koriste izjave lekarki, ali ne i izjave pacijenta?!
Pa, ljudi moji, gde to ima?
Kakva je to praksa?
Iz kog kamenog doba je to preživelo u 21. veku?
TO MORA HITNO DA SE MENJA.


O, da. TO se onda ne zove provera, komisija, inspekcija - to mu dođe nešto poput psihoterapije: saslušaju šta imaš da kažeš, pročitaju šta si pisao u dnevniku - i sve to pobroje i potapšu te po ramenu. ALOOOO!
Za to moramo insistirati da Ministarstvo da objašnjenje! Kakva je to komisija? Kakva su joj to pravila postupanja?
I ne samo objašnjenje - nego more novi izveštaj - logički održiv, koji ukazuje na sve kontradiktornosti izjava SVIH učesnika u lečenju (jer i pacijenti - i majka maloletne pacijentkinje - jeste učesnik u lečenju, pobogu!)
mrvicak mrvicak 01:19 01.07.2009

Re: Povraćanje

I slazem se sa zilkakom - u medije i sa ovim, apsolutno!
I sta jos?
Protest? Je li vreme?
tamaramag tamaramag 15:01 25.06.2009

...da se nikad više ne ponovi

Draga Zorana,

neka vam vaš Anđeo pošalje snage....

da se nikad više ne ponovi!
spartanka_afrodita spartanka_afrodita 15:03 25.06.2009

Re: ...da se nikad više ne ponovi

da se nikad više ne ponovi!

marko.stjepanovic marko.stjepanovic 17:30 25.06.2009

Tekst iz sutrašnjih "24 sata"

Pošto i dalje mislim da kod ovakvih tema nema smisla čekati do sutra da novine izađu, evo teksta koji ćemo objaviti na beogradskim stranama "24 sata".
Javite mi ako primetite neku činjeničnu grešku, još nije kasno da se unesu ispravke: marko.stjepanovic@24sata.rs.

Naslov: Ispovest majke male Natalije koja je umrla od meningitisa

Zorana Tešić, majka 16-mesečne Natalije Tešić koja je 30. maja preminula od meningitisa na Univerzitetskoj klinici u Tiršovoj ulici, prekjuče je po prvi put javno iznela svoju verziju spornih pregleda u Domu zdravlja "Novi Beograd" koji su prethodili smrti njene ćerke.

SIMPTOMI - Majka male Natalije je u svojoj ispovesti na blogu Branke Stamenković (poznatije kao Krugolina Borup koja je pokrenula Građansku inicijativu "Majka hrabrost" posredno optužila dve lekarke iz Doma zdravlja da su u više navrata aljkavo i nezainteresovano pregledale njenu ćerku. Podsetimo, porodica Tešić je ranije optužila dr Lidiju Manić i dr Zagorku Radović-Krstić da nisu ispoštovale sve stručne procedure prilikom pregleda male Natalije, usled čega su, navodno, propustile da eventualno primete simptome meningitisa.
Pre svega, Zorana Tešić tvrdi da dr Manić i dr Radović-Krstić ni jednom nisu izvršili obavili neurološki pregled njene ćerke, iako u elektronskom kartonu piše drugačije.
- Ne znam odakle joj ovo (iz elektronskog kartona, prim. nov.) da su meningealni znaci negativni, a abdomen mek kada dete nije ni pipnula - tvrdi Zorana Tešić prisećajući se pregleda od 22. aprila kod dr Manić.
Istu primedbu Natalijina majka ponavlja i za preglede od 24. aprila i 11. maja, a posredno i za pregled kod dr Manić 13. maja, dan pre nego što će Natalija pasti u komu na klinici u Tiršovoj.
- Za sve vreme posete ja držim Nataliju u krilu, a doktorka se približila samo da pogleda grlo i posluša pluća, ostalo neću komentarisati - piše Zorana Tešić.
Zorana Tešić takođe tvrdi da je tog 13. maja jasno rekla doktorki Manić da Natalija "povraća u mlazu", čemu, navodno, lekarka nije pridala pažnju, niti je registrovala u kartonu.
- Ja govorim da dete povraća i to objašnjavam da povraća dok leži na leđima, povrati veliku količinu tečnosti, kao u mlazu. Ona (dr Manić) mi kaže da je to zbog toga što joj dajemo veliku količinu tečnosti odjednom, i da se dehidrirana deca poje na kašičicu, u suprotnom povraćaju - piše Zorana Tešić.
Podestimo, dr Manić tvrdi suprotno. U "Blicu" od 4. juna je izjavila da je pogledala dete "koje je bilo svesno, meškoljilo se, nije bilo poremećene svesti i nije povraćalo".
Inače, na otpusnoj listi Natalije Tešić iz klinike u Tiršovoj u prvoj rečenici piše da je devojčica hospitalizovana 14. maja "zbog povišene temperature, povraćanja i pospanosti".
Ostaje da se vidi šta će Tužilaštvo reći o razlici između iskaza majke Natalije Tešić i njene lekarke.
M. Stjepanović

Antrfile1:
Šta je rekla dr Radović-Krstić
KARTON U odgovoru na optužbe porodice Tešić da nije obavila neurološki pregled male Natalije, dr Zagorka Radović-Krstić je u "Blicu" od 4. juna izjavila da se "za dete tog uzrasta neurološki pregled sastoji u oceni opšteg stanja, a ona je bila svesna i pokretljiva". Činjenicu da rezultati neurološkog pregleda nisu upisani u papirni karton, dr Radović-Krstić je kazala da se u zdravstveni karton ne upisuju svi pregledi koji se rade, već samo oni koji imaju pozitivan nalaz, "odnosno kada nešto nije u redu s zdravstvenim stanjem pacijenta. "S obzirom na to da je dete bilo svesno i pokretljivo, nije bilo potrebe da se to upisuje", rekla je lekarka.

Antrfile2:
Objašnjenje stiglo u Tužilaštvo
JASNO U Četvrto opštinsko tužilaštvo juče je je stigao dodatni izveštaj inspekcije Ministarstva zdravlja o lečenju male Natalije Tešić koja je umrla od meningitisa, saznaju nezvanično "24 sata". Naš izvor tvrdi da bi Tužilaštvo trebalo da prouči ovaj dokument do početka sledeće nedelje, kada će i odlučiti o daljim koracima.
Tužilaštvo je tražilo pojašnjenja zbog činjenice da se zapisi u elektronskom i papirnom kartonu Natalije Tešić ne poklapaju. Tužilaštvu nije bilo jasno na osnovu čega se vode dva paralelna zdravstvena kartona, koji je validniji i zašto je elektronski karton potpuniji i detaljniji od onog koji je pisan rukom.
apach92 apach92 17:44 25.06.2009

Re: Tekst iz sutrašnjih "24 sata"

Hvala Marko!

samo mali type error: Ime majke je Zorana ne Zorica.
marko.stjepanovic marko.stjepanovic 17:48 25.06.2009

Re: Tekst iz sutrašnjih "24 sata"

OK, hvala i izvinite, ispravljam!
maca22 maca22 20:26 25.06.2009

Re: Tekst iz sutrašnjih "24 sata"

Ne znam da li dodati da u elektronskom kartonu, na uputu za laboratoriji od 13.5. stoji dijagnoza Dyspepsia K30 .

Odakle pise dispepsija, ako je lekarka kaze: "Pitala sam ima li još nešto, odgovorila je da nema. Pogledala sam dete koje je bilo svesno, meškoljilo se, nije bilo poremećene svesti i nije povraćalo." ???
tija08 tija08 21:29 25.06.2009

z. tesic

nemam reci utehe, sem da vam kazem da mi je beskrajno zao...
svak cast na ovom tekstu...
miraknez00 miraknez00 10:56 26.06.2009

A šta majka kaže

Draga Zorana,
tako mi je žao zbog svega što vam se dogodilo.
meliboea meliboea 14:58 26.06.2009

Meni

je tesko i da komentarisem.

Skupilo mi se u grlu pa steze...

Neizmerno postujem vasu borbu i ljubav, jer verujem da se samo iz neopisive ljubavi moze roditi ovakva hrabrost i snaga.

Potrebno je da se "tocak" ne zaustavi... da se ovo dovede do kraja i da se time podari mir onima koji su se borili i pre i posle tragedije a ostalima makar saznanje da se ovako nesto nece ponoviti.
spartanka_afrodita spartanka_afrodita 19:34 26.06.2009

Re: Meni

da se ovo dovede do kraja i da se time podari mir onima koji su se borili i pre i posle tragedije a ostalima makar saznanje da se ovako nesto nece ponoviti

sanja_idf sanja_idf 16:31 26.06.2009

Ulica Brestova...

Moje najiskrenije saucesce - koliko god to vise za Vas nema smisla.
Zgrazavam se i plasim - skolski drug je jedva srednju zavrsio, sada je 4god medicine samo zato sto su mu mama i tata profesori na fakultetu. Bojim se takvih ljudi - odgovornost i savest...

Snazna ste zena, jako postujem to sto sada radite - nazalost negde je moralo da pukne. Nije trebalo samo na detetu!

Sve ovo podseca me na rane devedesete kada su mojim roditeljima u DZ rekli da slobodno moju 7 god mladju sestru (tada mesec dana staru) mogu da NOSE kuci da umre jer joj spasa nema. Spasa je, na svu srecu bilo, u sustecoj moneti, a kako se tada doktorka izvukla, kako se tada moj otac suzdrzao, nisam sigurna. Kako se sada jedna majka i jedan otac suzdrzavaju, ne smem da zamisljam... bojim se ja cu puci.

Novembra je baka pala ispred kuce, 73 godine, slomila ruku (zapravo potpuni prelom podlaktice i dislocirani lakat...) - cekali smo 3 sata na odeljenju za ortopediju i to na moju inicijativu jer u urgetnom nisu hteli da joj izdaju uput - kaze doktor, pa ti baba ne places, nije ti nista! A lakta nema nigde... hrabrisa baba, uhvatim je direktno na ortopediju (7PM) gde posle cekanja i mog gubitka zivaca, priznajem jer ne mogu da gledam kako neko trpi tolike bolove (i sama sam lomila nogu... pa se secam i posle 17godina), uspevam da dezurnog ortopeda nateram da je POGLEDA.

WOW! Sokiran covek ozbiljnoscu povrede trazi uput (na kraju - zahtevam da po uput odem tek nakon rentgena te pratim baku na snimanje (koje rade dvaput zbog necitkog rukopisa... baka mi pred uginuce, bleda i dehidrirana od cekanja, jedva se krece, a hvala bogu kolica se ne koriste...) - konstatuje da mora da ide na operaciju i savetuje mi da je dovedem za dva dana!!!!!!! Pobesnela kazem da cu istog momenta da pozovem sve sto mogu od medija i da se odatle pomeriti necu (objasnjava mi da ne mogu da je prime jer nemaju dovoljno posteljine...) - zovem drugaricu koja posle pola sata dolazi sa posteljinom, spavacicom... ali nema kreveta... na kraju nalaze krevet - obrat' paznju, iz mrtvacnice, obelezen, brendiran... elem, niko te ljude ne obilazi... svakog dana sam isla u bolnicu po 3 puta da je presvlacim i vodim u wc, a ovih ostalih 10tak iz njene sobe se ozare kad me vide (svima sam donosila WC PAPIR?!)!+_($(& ej zemljo!)...

Zena prezivela ratove, smrt svog sina u ovom poslednjem... radila celog zivota za bednu penziju, a ne mozes da je zeznes da ne plati porez, dazbine, struju... da se prosvercuje jednom u busu... pa ipak...

Necu da psujem.
brizna-mama brizna-mama 18:08 27.06.2009

tuga

Ja ne znam vise sta da kazem, neka vam samo dragi Bog da snage da ovo sve izdrzite.Neka vas mali nadjeo na miru pociva i neka joj je laka crna zemlja.A, ja cu pitati gospodu zdrav.radnike, imate li savesti gospodo?Imate li vi decu gospodo?Dokle Srbijo?Dokle?Dokle ce u zavijenim formama traziti neki zli ljudi novac da bi nas lecili savesno?Ima naravno i dobrih lekara i odanih, ne treba generalizovati, ali sta da rdaimo dalje?Da se prekrstimo i idemo u dz.
Ordinirajuci lekar mog deteta je dr koja je lecila dete.Malo je reci da sam prestravljena...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana