Vlast, mast i koske

Drago Kovacevic RSS / 10.10.2007. u 11:28

Beograd -- DS, DSS i G17 plus potpisali sporazum koji podrazumeva podelu mesta u 30 javnih preduzeća u Srbiji, saznaje B92.

Dogovor je postignut u subotu, kada su podeljena mesta u 30 velikih javnih preduzeća, i to po izbornim rezultatima. Kako B92 saznaje, za razliku od prethodnih dogovora o podeli javnih preduzeća, ovog puta je, na predlog Demokratske stranke, primenjen princip da stranka koja ima mesto direktora u jednoj kompaniji, ima i većinu u upravnom odboru.

Kako izvori B92 tvrde, taj princip DS tumači kao spremnost za preuzimanje odgovornosti.

 

Konačno, pet meseci po formiranju vlade, podeljeno je ono što je našoj političkoj klasi najvažnije.

Sada će svi njihovi nesporazumi biti manji, biće amortizovani i izglađeni, jer ništa tako milozvučno ne zveči kao novac.

Već sutra, na sednici Vlade, Velja će dobiti "nekoliko nevažnih papira", kako se sam izrazio u Beču pre neki dan, da bi nastavio koncesionarenje. DS-ovi "eksperti" će ući u privatizaciju NIS-a, nezaobilazni Draško nastaviti sa gazdovanjem u Telekomu, Mlađa kontrolisati Komercijalnu banku i razvijati turizam na Staroj planini. Đilas će suvereno odlučivati o sredstvima iz NIP-a.

Sada su se stekli uslovi da i Boris konačno dobije termin za predsedničke izbore kad već voli izlaziti na "crtu", a nismo bez izgleda da se izabere i Ustavni sud. Jedino će lokalni izbori čekati jer oni i nisu tako važni.

Za to će vreme Vrhovni sud odlučiti da Mišković nije monopolist, Rasim Ljajić pričati kako traje stalna potraga za haškim beguncima, Vlada doneti odluku da se sve što Rusi hoće da kupe istima proda jer su najbolji, a i ravnopravniji su od ostalih. Krivica za nepotpisivanje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju prebacivaće se na Karlu del Ponte i Solanu, a građanstvo tešiti da se time i ne gubi puno jer je važno da mi pravimo "pomake" i uspostavljamo standarde, a ne u kakvom smo formalnom statusu. Naravno, statiska će nam davati optimističke podatke a Vuk Jeremić pričati kako njega i nas uz njega u svetu strašno cene samo se to ne vidi. Boža Đelić će hvaliti premijera te njegovu radnu energiju i mudrost, zadržavši pravo da se izvini za kakav "nestašluk" svojih koalicionih partnera. Za Velju će se i dalje govoriti da je veliki radnik mada bi mogao manje da psuje. Prećutaće se neki novi rasistički ili nacistički ispad poput Jakšićevog i kazati da se "DSS od toga ogradila" a i ptice na grani znaju da u Srbiji fašizam ne postoji.

Slaviće se uredno sve sportske pobede tenisera i teniserki i pričati kako smo "najbolji kad je najteže".

Sa ljubomorom će biti ispraćena situacija kada Crna Gora potpiše sporazum o stabilizaciji i asocijaciji i šuškati se kako je to perfidni pritisak na vladu Srbije ako već nije proizvod lobiranja "duvanskoga kartela".

I na kraju, kad prođe idila i kad se krčag razbije jer će se zemlja naći pred međunarodnom izolacijom svi će pričati kako im je u toj vladi bilo baš neugodno ali su to radili zbog građana a ne zbog stranačkih interesa...



Komentari (153)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

pufna pufna 11:50 10.10.2007

...

a do tada ce se malo ko, sem tebe i jos par blogera, osvrtati na to. Pricace se nanovo o starim protivnicima i domacim izdajnicima i polemisati koliko je pezoratevni termin prikladan za nazivanje drugih nacija. Idila :(
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 11:57 10.10.2007

Re: ...Biće to jasnije..

Ja mislim da će stvar postajati sve jasnija. Od silne buke i galame, od lažnih koski koje se bacaju teško je razaznati šta je šta..
Za sve je potrebno vreme...
Matija Novakovic Matija Novakovic 12:05 10.10.2007

Re: ...

Tacno ono sto odavno nemamo...
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 12:09 10.10.2007

Re: ...

Matija Novakovic
Tacno ono sto odavno nemamo...

I što je neobnovljivo...
AcaB AcaB 13:04 10.10.2007

Re: ...

Pricace se nanovo o starim protivnicima i domacim izdajnicima i polemisati koliko je pezoratevni termin prikladan za nazivanje drugih nacija. Idila :(

Naravno, treba i da pothrane narodnu glad za informacijom koliko li to strani placenici paretina dobijaju za delatnost protiv svojih Miskovica, Kostunica, Ilica, Tadica...
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 16:43 11.10.2007

Re: ...Rekoh li jučer..

Evo, rekoh jučer da će Velja sad dobiti lakoćom "nebitne papire"..I stvarno.

Vlada odobrila zahtev FCC-a
11. oktobar 2007. | 07:33 -> 17:15 | Izvor: B92, Beta, Tanjug
Beograd -- Vlada jednoglasno odobrila zahtev koncesionara FCC da austrijskoj kompaniji PORR ustupi deo posla u izgradnji autoputa Horgoš-Požega.

Odbor za privredu i finansije je na jučeračnjoj sednici, takođe bez rasprave, prihvatio taj predlog. Povlačenjem osnivačkog kapitala, FCC deo posla i profita ustupa drugoplasiranom PORR-u.

Ministar za infrastrukturu Velimir Ilić izjavio je danas je odlukom Vlade završena i poslednja dilema u vezi s koncesijom Horgoš- Požega jer su sve potrebne odluke donete.

"U koncesiono preduzeće uključen je i austrijski POOR i sada nema više nikakvih problema. Koncesija može da krene", kaže ministar i dodaje kako očekuje da će radovi početi najkasnije 1. marta sledeće godine, kako je i predviđeno koncesionim ugovorom.

"Očekujemo da koncesija podstakne zapošljavanje velikog broja ljudi na čitavom području i bitno je da je Vlada jednoglasno donela odluku", kaže on.

Zastupnik države u koncesionom poslu Mihajlo Marković kaže za B92 da je davanje saglasnosti o izlasku FCC-a iz posla u skladu sa ugovorom, te da su svi resorni odbori pri nadležnim ministarstvima o njemu juče dali pozitivno mišljenje.

Postavlja se pitanje da li bi Srbija mogla da plati penale ostalim učesnicima na tenderu zbog toga što FCC posao ustupa PORR-u.

"Nije ni bilo nekih opasnosti, niti postoji mogućnost po završetku procesa ugovaranja u koncesiji da se plaćaju bilo kakve štete, ili penali zbog uvođenja nove kompanije u koncesiono preduzeće", kaže Marković.

On smatra da promena vlasničke strukture u koncesionom preduzeću ne narušava odnose koncesionara i države.

Marković tvrdi da javnost ima uvid u kompletnu ugovornu dokumentaciju. On dodaje da se nada da će Vlada na sednici prihvatiti predlog zaključka kojim se FCC-u odobrava delimični izlazak iz posla.

FCC je vlasnik preko 80 odsto akcija austrijske Alpine, koja u tom poslu ostaje.

Autoput, prema ugovoru, mora biti završen do 31. decembra 2012, ali i taj rok može biti produžen uz dogovor obe strane.

Kostreš: Koštunica da razreši nejasnoće

Bojan Kostreš (FoNet)
Bojan Kostreš (FoNet)
Predsednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš zatražio je od premijera Srbije Vojislava Koštunice da razreši "sve nejasnoće" u vezi s davanjem koncesije na putni pravac Horgoš-Požega.

Kostreš je u otvorenom pismu postavio pitanje premijeru Koštunici i članovima Vlade Srbije zbog čega se na odluku o uključivanju austrijskog koncerna PORR u koncesioni konzorcijum čekalo toliko dugo, s obzirom na to da je odluka o izlasku španske kompanije FCC poznata od 27. juna 2007.

Predsednik vojvođanske skupštine je podsetio da Vlada Srbije, uprkos obećanjima iz avgusta meseca, još uvek nije obelodanila kompletan tekst Ugovora o kocensijama, odnosno još uvek nisu objavljeni aneksi 3, 4, 5, 11, i 12.

Softel Softel 11:54 10.10.2007

Dunav osi Telekom Petrovici Kostunica

Greska,
Telekom je pripao DS-u tako da doticni leti :))
mozda Kostunica ( tata velikih biznismena Petrovica)
posto je jednom sinu vratio Dunav osiguranje
vrati uz dodatne trange frange sa DS-om i mezimcu Drasku Telekom
adam weisphaut adam weisphaut 12:00 10.10.2007

Re: Dunav osi Telekom Petrovici Kostunica

Lepo ja kazem da su Antonici Djokica nervozni, strah ih da im ne ode Drasko
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 12:02 10.10.2007

Re: Dunav osi Telekom Petrovici Kostunica

adam weisphaut
Lepo ja kazem da su Antonici Djokica nervozni, strah ih da im ne ode Drasko

Ma ne treba da brinu..Draško je iznad svake stranke i partikularnog stranačkog intersa..o)))
adam weisphaut adam weisphaut 12:14 10.10.2007

Re: Dunav osi Telekom Petrovici Kostunica

Drago
Ma ne treba da brinu..Draško je iznad svake stranke i partikularnog stranačkog intersa..o)))

Drago, ljubav prema Drasku je slepa, a u strahu za novcem su velike oci .
Matija Novakovic Matija Novakovic 11:54 10.10.2007

Sve zbog nas

Ne bi bilo lose ni da taj isti DS preuzme odgovornost za ovo sto nam se desava njihovim zatvaranjem ociju i zapusavanjem nosa pred svojim koalicionim partnerima i tim njihovim nestaslucima.. Zbog nas.

Ali zasto bi to radili sad, taman kada su odabrali fotelje...
mariopan mariopan 11:59 10.10.2007

Re: Sve zbog nas

Eto, najzad su uradili ono zbog cega su se i otimali za vlast. To je jedini razlog zasto su se kandidovali..zasto sede u skupstini...zasto menjaju stranke i partije (preletaci) tu svako samo svoju korist gleda..Kad pokupe kjmak oko koga su se i otimali mozda ce se setiti da urade nesto i za narod...a mozda nece stici...idu novi izbori...pa ko sta zgrabi dok ga metlom ne pociste biraci.....
nestorijanac nestorijanac 12:12 10.10.2007

Re: Sve zbog nas

Eto, najzad su uradili ono zbog cega su se i otimali za vlast.

Uz glasove nevinog, postenog i naprednog gradjanstva Srbije....
mariopan mariopan 12:27 10.10.2007

Re: Sve zbog nas

nestorijanac
Eto, najzad su uradili ono zbog cega su se i otimali za vlast.

Uz glasove nevinog, postenog i naprednog gradjanstva Srbije....



...uz glasove sludjenog,opljackanog i gladnog naroda...koji uvek veruje da ce ih ovi lagati manje nego oni prethodni....nikad da se opametimo...)))))
Matija Novakovic Matija Novakovic 12:31 10.10.2007

Re: Sve zbog nas

Ma kako smo mogli to da znamo...
AcaB AcaB 13:02 10.10.2007

Re: Sve zbog nas

Uz glasove nevinog, postenog i naprednog gradjanstva Srbije....


...uz glasove sludjenog,opljackanog i gladnog naroda...

Uz glasove vecine.
Kad vecina bude htela nesto drugo, to drugo ce i biti.
nestorijanac nestorijanac 13:05 10.10.2007

Re: Sve zbog nas

uz glasove sludjenog,opljackanog i gladnog naroda...koji uvek veruje da ce ih ovi lagati manje nego oni prethodni....nikad da se opametimo...)))))


Marlopan, da li ima u tom narodu i onih koji nisu sludjeni, opljackani i gladni i koji ne veruju da ce biti lagani manje nego sto su vec bili lagani ? Poznajete li Vi neke takve u narodu ?
mariopan mariopan 13:40 10.10.2007

Re: Sve zbog nas

Ima ih ali su u manjini,nazalost...vecina je bas ovakva...slusam ih i gledam svaki dan..to su radnici iz propalih fabrika...ili tekstilci sa 10 000 dinara platom.nama kazu da je prosek oko 28 000...pa penzioneri oad kojih polovina tiho umire jer ni za hranu nemaju...to je masa ljudi koja daleko vise moze da utice na izbore nego nekolicina normalnih ,nesludjenih i onih zdrave pameti. Takvi su u manjini. Zao mi je ali je tako. Zivim u radnickom kraju,cela ulica su penzioneri...pa samo da cujete...svi ce glasati za radikale i do besa ih dovode svi koji su sada na vlasti. Od tog besa i siromastva dolazi nam jos veca nesreca...ali da li su ti ljudi krivi? Ko ih je lagao? Ko ih je pokrao?

Ne pravdam ih samo su tu oko mene i znam sta ce biti..nije dobro...ali sta da se radi?
nestorijanac nestorijanac 14:46 10.10.2007

Re: Sve zbog nas

Marlopan,
vidim slicno sto i Vi. Zaista, bilo bi jos neverovatnije da u Srbiji zivi vecina tih koji su sada u njoj manjina, a da su na vlasti politicari koji jesu na vlasti vec decenijama. Jer, tada narod ne bi birao ove (svoje) predstavnike koji kradu, lazu i upropascuju nase (glasacke) zivote. Ipak, nije to ni pitanje sta je starije - kokoska ili jaje. Ili ko upropascuje Srbiju - politicari ili narod. Pitanje je sta mi (narod) SADA radimo sto NAS cini sposobnim da upropascujemo svoje zivote u Srbiji. I Srbiju, samim tim...
mariopan mariopan 14:54 10.10.2007

Re: Sve zbog nas

Tacno je i u pravu si...da li je starija kokska ili jaje i da li cemo imati snage da izadjemo iz tog zacaranog kruga? Volela bih..i nadam se .uzdam se u pametne ,obrazovane i nekompromitovane ljude...neke druge, da ce se pojaviti neko nov. Ovi sto se vrte vec deset godina najzasluzniji su za propadanje i materijalno i moralno i u njih nemam poverenja...Pozzz)))
nestorijanac nestorijanac 15:04 10.10.2007

Re: Sve zbog nas

Pozdrav tebi Marlopan !
Znas, nisi usamljena u tim nadama i zeljama. Ali, taj se neko novi i bolji ne moze valjda pojaviti i menjati drustvo sam samcijat ? Dakle, ono tvoje pitanje (sta da se radi ?) je i dalje pred svakim od nas.
mariopan mariopan 15:57 10.10.2007

Re: Sve zbog nas

Ja sam spremna da zasucem rukave...ne bojim se ..pa ako se takav pojavi eto mene...eto Vas ( sad ne ide rat Turcima) pomoci cemo zar ne?)))))
hoochie coochie man hoochie coochie man 17:13 10.10.2007

Re: Sve zbog nas

da ce se pojaviti neko nov

E pa izvini mariopan, ali ovo je klasicna demagogija.
A dok se ne pojavi neko nov (a i kad se pojavi nacicemo mu greske, pa cekati sledeceg novog) neka ovih, posto su svi isti, jel da?
Jos uvek ista prica?!

mariopan mariopan 18:52 10.10.2007

Re: Sve zbog nas

OTKUD NEKA OVIH DOK NE DODJU DRUGI?

Nema sanse to skidamo odmah na sledecim izborima. Nema za njih vise kredita sve su potrosili. Skidamo...pa biramo neke nove i nadamo se...nadamo... nema nam druge. pozz)))
blackbox blackbox 22:18 10.10.2007

Re: Sve zbog nas

nestorijanac
Eto, najzad su uradili ono zbog cega su se i otimali za vlast.Uz glasove nevinog, postenog i naprednog gradjanstva Srbije....

Tačno, njihov odnos prema biračima je u skladu sa načelom "narode snago moja, narode marvo moja.."
adam weisphaut adam weisphaut 11:55 10.10.2007

Odgovornnost!?

Drago
Kako izvori B92 tvrde, taj princip DS tumači kao spremnost za preuzimanje odgovornosti.

Ako odgovornost znaci plen, onda je to tacno.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 11:59 10.10.2007

Re: Odgovornnost!?

adam weisphaut
Drago
Kako izvori B92 tvrde, taj princip DS tumači kao spremnost za preuzimanje odgovornosti.

Ako odgovornost znaci plen, onda je to tacno.

Ta dragi Adame...Jezik je samo konvencija...o))
Kažem, odgovornost, mislim plen..o)))
raskoljnikov raskoljnikov 12:03 10.10.2007

Re: Odgovornnost!?

Drago
Kako izvori B92 tvrde, taj princip DS tumači kao spremnost za preuzimanje odgovornosti.


Ako odgovornost znaci plen, onda je to tacno.




Drago Kovacevic Drago Kovacevic 14:41 11.10.2007

Re: Odgovornnost!?

adam weisphaut
Drago
Kako izvori B92 tvrde, taj princip DS tumači kao spremnost za preuzimanje odgovornosti.

Ako odgovornost znaci plen, onda je to tacno.

Evo šta kaže Aligrudić..

Aligrudić: Ne razmem pitanje
Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić juče je samo rekao da je zadovoljan što su članice vladajuće koalicije potpisale sporazum o raspodeli mesta u upravnim odborima javnih preduzeća. On nije video problem u činjenici da stranka koja daje direktora preduzeća ima i većinu članova u upravnim odborima.
- Čuo sam vaše pitanje, ali ga ne razumem - bio je odgovor Aligrudića uz objašnjenje da „do podele odgovornosti uvek dolazi po nekom ključu, ali i da je uvek cela koalicija odgovorna za fukcionisanje nekog sistema“, a da postoje zakoni kojima je utvrđeno poslovanje i kontrola poslovanja javnih preduzeća.
oort oort 14:45 11.10.2007

Re: Odgovornnost!?

Drago Kovacevic
Čuo sam vaše pitanje, ali ga ne razumem - bio je odgovor Aligrudića.

to smo znali. alkohol u uši ne udara, no u mozak, kažu doktori. ima čak i fotografija mozga opijanice u udžbeniku
biologije za 8 razred. nije baš optimistična...
iliti što je dozvoljenu jupiteru (tati) nije i volu (sinu)...
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 14:45 11.10.2007

Re: A evo što kaže Čedo Čupić

adam weisphaut
Drago
Kako izvori B92 tvrde, taj princip DS tumači kao spremnost za preuzimanje odgovornosti.

Ako odgovornost znaci plen, onda je to tacno.


Šta kaže Čedo Čupić..

Čista podela plena - bio je prvi komentar Čedomira Čupića, profesora sa fakulteta političkih nauka u Beogradu. On za „Blic“ kaže da se u Srbiji demokratija pretvara u ogoljenu vladavinu stranaka koje za to ne snose bilo kakvu odgovornost.
- Stranke očigledno moraju da udome svoje ljude i zadovolje stranačke interese. Ovakav dogovor samo govori da upravljanje javnim servisima treba zakonski bolje regulisati. Čupić, slično ljudima iz „Transparentnosti Srbija“, smatra da bi direktore i menadžment trebalo birati na konkursima, a da bi dve trećine članova upravnih odbora javnih preduzeća trebalo da čine stručni ljudi iz firme, dok bi samo jednu trećinu birao parlament.
- Ti članovi odbora ne bi smeli da primaju naknade za rad u tim preduzećima, odnosno to bi morale da budu neplaćene funkcije - smatra Čupić i navodi da ova odluka vladajućih stranaka samo pogoduje špirenju korupcije, pogotovo kada u Srbiji nisu uspostavljeni stvarno nezavisne institucije i mehanizmi za kontrolu vlasti.


Drago Kovacevic Drago Kovacevic 12:26 10.10.2007

A šta kaže Verica Barać..

"Primer na kom se veoma dobro vide dometi u borbi protiv korupcije je koncesija za izgradnju puta Horgoš-Požega, jer ona, kao jedan od najvećih poslova države u narednih 30 godina, ima u sebi rešenja iz mnogih drugih korupcijskih slučajeva. Taj posao bi se mogao posmatrati kao usavršena korupcija jer, kako su se razvijale antikorupcijske inicijative, tako su unapređivani i koruptivni mehanizmi", navodi Verica Barać.

Ja nekako verujem Verici Barać...i mislim da zna o čemu priča.
mariopan mariopan 12:44 10.10.2007

Re: A šta kaže Verica Barać..

I ja verujem Verici Barac...a sta kazete za predlog zakona po kome ce se OD SADA proveravati poreklo novca kojima se kupuju preduzeca po Srbiji...da nije od nekog kriminala....ali taj zakon NECE VAZITI RETROAKTIVNO.))))))))))))))))))))))
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 12:49 10.10.2007

Re: A šta kaže Verica Barać..

mariopan
I ja verujem Verici Barac...a sta kazete za predlog zakona po kome ce se OD SADA proveravati poreklo novca kojima se kupuju preduzeca po Srbiji...da nije od nekog kriminala....ali taj zakon NECE VAZITI RETROAKTIVNO.))))))))))))))))))))))

A šta da kažem...Potpuno u stilu sa koruptivnom praksom..
akai akai 15:55 10.10.2007

Re: A šta kaže Verica Barać..

Nesto mislim da su se setili toga kad je Joca Amsterdam izgleda nekome "usao u kombinaciju" ali im je promaklo da se nece ici u nazad pa sad kao odlazu potpisivanje ugovora iz ekoloskih pobuda. Na mestu kupca, Joce, ja bih sad lepo presavio tabak pa tuzio drzavu tj privatizatorsku agenciju, zato sto nakon prodaje menjaju uslove tj robu.
jesen jesen 12:02 11.10.2007

Re: A šta kaže Verica Barać..

....cak i da korupcija nije cilj ove raspodele ona je sama po sebi uzas...Dal im je tata ostavio sva ta preduzeca pa da ih tako beskrupulozno dele....Pre nego sto sam procitala ovaj post slusala sam na lokalnom radiju jednog naseg simpaticnog novinara koji vodi isto tako simpaticnu i duhovitu emisiju...Od njega sam prvo cula za ovaj "slucaj" ali na duhovit nacin....medjutim, nije mi bilo ni malo smesno...Sada ce kolone "partijskih" kadrova da se tamo zaposljavaju a nezaposlen narod ce i dalje biti nezaposlen....Zanima me Drago vas iskren odgovor na pitanje: da li bi LDP da je u vlasti takodje ucestvovao u ovoj poslednjoj otimacini svega sto je bilo "nase zajednicko"?... Svi smo mi ucestvovali u stvaranju drustvenog proizvoda godinama, samo sto neki nisu dobili nista niti ce dobiti a neki su se obogatili kroy privatizaciju a neki ce sad ovom poslednjom "raspodelom"...
nikson nikson 12:32 10.10.2007

....

drago principijelno se slazem sa tobom. mi zapravo kao da imamo jednu politicku klasu. pa pogledajte samo slucaj ministara iz dss-a koji su se izrotirali ili slucaj vlajka senica - uz svo postovanje, jer drzava bez njega ne moze?

potrebna je neka nova stranka, ali za razliku od ostalih hrabra, postena i sa velikom harizmom
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 12:34 10.10.2007

Re: ....Alternativa

nikson
drago principijelno se slazem sa tobom. mi zapravo kao da imamo jednu politicku klasu. pa pogledajte samo slucaj ministara iz dss-a koji su se izrotirali ili slucaj vlajka senica - uz svo postovanje, jer drzava bez njega ne moze?

potrebna je neka nova stranka, ali za razliku od ostalih hrabra, postena i sa velikom harizmom

Potrebna je alternativa Niksone...
akai akai 15:58 10.10.2007

Re: ....Alternativa

Nazalost, alternativa jos nije na vidiku. Meni bliska, gradjanska, opcija je toliko udbaski prokazana i nasakacena da nema sansu da pobedi na izborima. Potreban je novi Ivan Djuric ili Zoran Djindjic, ali takvih za sada nema.
hoochie coochie man hoochie coochie man 17:17 10.10.2007

Re: ....

potrebna je neka nova stranka

Evo ga jos jedan.
Pa pravi je Niksone, bez tebe nema idealne!
nikson nikson 22:49 10.10.2007

Re: ....

nemam harizmu i pare....
NoSurrender NoSurrender 12:32 10.10.2007

Vlast,mast i koske

Na žalost,Drago, ovo je scenario koji nam je namenjen za naredni period.Koliki je to period, samo od nas zavisi (ovo mi nekako zvuči poznato).Ja, kao nepopravljivi optimista, mislim da će se ovolika nedoslednost i neprincipijelnost osvetiti DS-u već na sledećim izborima, jer će ih napustiti većina tradicionalnih birača.Mogu dobiti deo levog krila DSS-ovih birača,kao uglađenija i evropskija verzija samog DSS.a( dok će drugi, desni deo preći SRS-u).Mogu oni ( i jedni i drugi) sve vreme varati deo birača, kao što mogu jedno vreme varati sve svoje birače, ali definitivno više ne mogu sve vreme praviti blesavim celo svoje biračko telo.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 12:40 10.10.2007

Re: Vlast,mast i koske

NoSurrender
Na žalost,Drago, ovo je scenario koji nam je namenjen za naredni period.Koliki je to period, samo od nas zavisi (ovo mi nekako zvuči poznato).Ja, kao nepopravljivi optimista, mislim da će se ovolika nedoslednost i neprincipijelnost osvetiti DS-u već na sledećim izborima, jer će ih napustiti većina tradicionalnih birača.Mogu dobiti deo levog krila DSS-ovih birača,kao uglađenija i evropskija verzija samog DSS.a( dok će drugi, desni deo preći SRS-u).Mogu oni ( i jedni i drugi) sve vreme varati deo birača, kao što mogu jedno vreme varati sve svoje birače, ali definitivno više ne mogu sve vreme praviti blesavim celo svoje biračko telo.


Bojim se da ne vara samo DSS...i bojim se da su uloge vešto podeljene.
A slažem se da će im politički definitivno odzvoniti već možda na sledećim izborima.
No, bar 10 godina će još trebati da se ovde stvar razbistri. Nije to daleko, ali je skupo...i zavisno od gluposti koju budu radili može biti teško nadokadivo..
mariopan mariopan 12:52 10.10.2007

Re: Vlast,mast i koske

BICE JAKO SKUPO....pre svega jer se deo biraca okrece Radikalima...pa bice papreno...Okrecu se iz inata i od besa...ne da bi izabrali bolje nego da bi kaznili ove svoje koji su se pokazali u najgorem svetlu. Tako je propao DOS. Tako ce i oni.Samo sto kod nas i nema za koga da se glasa. Svi su isti. Obecavaju i zvezde sa neba samo da ih narod izabere a onda rade sve isto sto su radili i prethodni....Tesko nama....vremena nemamo...ali njima se ne zuri.
Matija Novakovic Matija Novakovic 13:48 10.10.2007

Re: Vlast,mast i koske

Problem je sto stranke ovde i dalje ne shvataju da se glasaci dobijaju doslednoscu i odgovornoscu a ne skretanjem sa kursa u druge politicke opcije i uzimanjem njihovih glasaca. Bas zbog takvih glasaca ce oni morati da svoju politiku konstantno menjaju, da bi ih odrzali, time gubeci izvorne glasace i sto je jos bitnije gubeci osnovnu ideju i sustinu njihove politike.
Kada to budu shvatili, mozda cemo se manje gnusati politicara, mozda ce parlament manje liciti na pijacu a cak je moguce i da ova zemlja krene nekim putem razvitka..
Ali ko sto nas narod kaze: kad bi baba imala mu*a...
akai akai 16:10 10.10.2007

Re: Vlast,mast i koske

Potpuno se slazem, ali ce jos mnogo proci dok to ne shvate.
oort oort 13:48 10.10.2007

a železnica....

...sinovi pustinje kad biste samo znali kakav je to raspad sistema... zamislite kombinaciju nova srbija+sps u upravljačkom telu... na železnici se garantovano najviše krade, ali "eksperti" neće da je pipnu jer ne znaju kako da uposle 20000 radnika.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 13:54 10.10.2007

Re: a železnica....

oort
...sinovi pustinje kad biste samo znali kakav je to raspad sistema... zamislite kombinaciju nova srbija+sps u upravljačkom telu... na železnici se garantovano najviše krade, ali "eksperti" neće da je pipnu jer ne znaju kako da uposle 20000 radnika.

Železnica je taman po Veljinoj meri...

oort oort 13:58 10.10.2007

Re: a železnica....

Drago Kovacevic
Železnica je taman po Veljinoj meri...

jooooj, nemoj drago to da mi pričaš, jeza mi se uz kičmu kreće .... ja radim na železnici.... joooooj...
oort oort 14:01 10.10.2007

Re: a železnica....

to su bre neverovatne stvari. ej, rukovodstvo o svom (državnom, jel) trošku šalje ljude - radnike železnice, bre valjda ljudi imaju neki posao ovde - da idu da popravljaju hilandar. ej bre, u državu grčku mi ljude šaljemo parama od poreza, i još posle u novinama se to objavi!!! i ništa?!?
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 14:06 10.10.2007

Re: a železnica....

oort
to su bre neverovatne stvari. ej, rukovodstvo o svom (državnom, jel) trošku šalje ljude - radnike železnice, bre valjda ljudi imaju neki posao ovde - da idu da popravljaju hilandar. ej bre, u državu grčku mi ljude šaljemo parama od poreza, i još posle u novinama se to objavi!!! i ništa?!?

Pa Velja i Šarančić drže da su to "pravoslavne železnice". Ne stavlja se Veljino ime džaba na svaki stub nove crkve.
Rekosmo li da se vlast shvata kao plen. Tako se i radnici železnice po toj logici doživljavaju kao Veljino vlasništvo...
Bez šale...To je prestrašno...
oort oort 14:19 10.10.2007

Re: a železnica....

stvarno se svima izvinjavam što ovu temu doživljavam kao rame za plakanje.

ali prosto sam izbezumljen kako niko ne vidi ludilo koje se događa pred očima: ej, železnica otvara zdravstvene ambulante?! novi koloseci se koriste pre nego što su prošli tehnički pregled??
čoveku su dali otkaz jer je zaboga rekao nešto što je službena tajna - šta bre ima da bude tajna u JAVNOM preduzeću, on ih tuži, dobije na sudu, ali ne može tome da se raduje jer je u međuvremenu umro...
da ne pričam o unutrašnjim katastrofama, o stanju magacina, o stručnosti ljudi, o snazi otpora bilo kakvom promeni, inovaciji....
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 14:35 10.10.2007

Re: a železnica....

oort
stvarno se svima izvinjavam što ovu temu doživljavam kao rame za plakanje.

ali prosto sam izbezumljen kako niko ne vidi ludilo koje se događa pred očima: ej, železnica otvara zdravstvene ambulante?! novi koloseci se koriste pre nego što su prošli tehnički pregled??
čoveku su dali otkaz jer je zaboga rekao nešto što je službena tajna - šta bre ima da bude tajna u JAVNOM preduzeću, on ih tuži, dobije na sudu, ali ne može tome da se raduje jer je u međuvremenu umro...
da ne pričam o unutrašnjim katastrofama, o stanju magacina, o stručnosti ljudi, o snazi otpora bilo kakvom promeni, inovaciji....

Sve je u redu oort. Samo daješ dodatnu argumentaciju za uvodni post i pričaš o onome što znaš.
Železnica je u najjadnijem stanju pa su tamo i svi problemi vidljiviji i surovije zvuče..
mariopan mariopan 14:58 10.10.2007

Re: a železnica....

Drago Kovacevic
oort
stvarno se svima izvinjavam što ovu temu doživljavam kao rame za plakanje.

ali prosto sam izbezumljen kako niko ne vidi ludilo koje se događa pred očima: ej, železnica otvara zdravstvene ambulante?! novi koloseci se koriste pre nego što su prošli tehnički pregled??
čoveku su dali otkaz jer je zaboga rekao nešto što je službena tajna - šta bre ima da bude tajna u JAVNOM preduzeću, on ih tuži, dobije na sudu, ali ne može tome da se raduje jer je u međuvremenu umro...
da ne pričam o unutrašnjim katastrofama, o stanju magacina, o stručnosti ljudi, o snazi otpora bilo kakvom promeni, inovaciji....

Sve je u redu oort. Samo daješ dodatnu argumentaciju za uvodni post i pričaš o onome što znaš.
Železnica je u najjadnijem stanju pa su tamo i svi problemi vidljiviji i surovije zvuče..

Nisi jedini sto place...gledaj koliko nas je....))) Bice bolje ,,bice bolje ,,,plakace neko i posle izbora...nadam se.Pozzzz
blackbox blackbox 18:32 10.10.2007

Re: a železnica....

Pa Velja i Šarančić drže da su to "pravoslavne železnice".

i domačinska, jer
Da su vozovi u Srbiji su u 21. veku sporiji nego što su bili i u 19. veku pokazuje i red vožnje na relaciji Beograd-Niš.

što znači da se stvarno krećemo u rikverc, u XIX vek, kao što program DSS i predviđa.
Dakle, napred u prošlost.
pidola pidola 18:41 10.10.2007

Re: a železnica....


što znači da se stvarno krećemo u rikverc, u XIX vek, kao što program DSS i predviđa.
Dakle, napred u prošlost.

gresis.
zar im u kampanji nije bilo nesto kao,
za buducnost srbije,za bolje sutra.
to je njihov maksimum,jedan dan.
blackbox blackbox 22:08 10.10.2007

Re: a železnica....

gresis.
zar im u kampanji nije bilo nesto kao,
za buducnost srbije,za bolje sutra.
to je njihov maksimum,jedan dan.

Pa da, to su govorili da lepo zvuči, a kad kažu budućnost misle na restauraciju vrednosti iz prošlosti i to je njihovo bolje sutra, koje treba što više da liči na juče tj.XIX vek i pre. Hoće da nas vrate u period kada smo jeli zlatnim kašikama, ako neko u to uopšte veruje.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 15:36 10.10.2007

Evo, Velja već radi..o))


B92 Info Vesti Politika
Ilić: Uskoro gradnja autoputa
10. oktobar 2007. | 15:02 -> 15:13 | Izvor: Beta
Gornji Milanovac -- Ministar Velimir Ilić izjavio je da će za dva meseca početi izgradnja autoputa od Horgoša do Požege.

Ministar za infrastrukturu je na sastanku sa direktorima preduzeća i predsednicima mesnih zajednica u Gornjem Milanovcu kazao da opštine kroz koje će prolaziti ta saobraćajnica treba što hitnije da reše imovinsko-pravne odnose i ne smeju da dozvole da se "nešto privremeno gradi na zemljištu planiranom za gradnju novog autoputa".

On je istakao da je Ibarska magistrala postala srpska saobraćajnica smrti i da zbog toga "hitno mora da se gradi autoput koji će preuzeti vozila iz Sandžaka sa Zlatibora i čitave zapadne Srbije".

Kostreš: Vlada da preispita odluku

Predsednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš pozvao je Vladu Srbije da preispita odluku austrijsko-španskog konzorcijuma FCC-Alpina da polovinu ugovora o koncesiji za izgradnju autoputa Horgoš-Požega dodeli austrijskom preduzeću Por (PORR).

Kostreš je na konferenciji za novinare u Novom Sadu apelovao na Vladu Srbije da na sutrašnjoj sednici odustane od davanja formalne saglasnosti na odluku koncesionara i da detaljno preispita ugovor i "vidi šta je prava pozadina".

"Prema informacijama koje imam, koncesionar je doneo odluku da uključi u ugovor Por još 27. juna. Ako je to stvar tehničke prirode, zašto se onda na odluku Vlade Srbije tako dugo čeka", izjavio je Kostreš.

On je još jednom pozvao Vladu da ispuni obećanja i javnosti predstavi koncesioni ugovor sa svim aneksima, navodeći da nisu objavljeni aneksi 3, 4, 5, 11 i 12, iako su oni suština celog ugovora.

Uz podsećanje da je 8. oktobra istekla druga razvojna faza realizacije koncesionog ugovora, predsednik Skupštine Vojvodine zapitao je da li je ta faza zaista završena.

"Ako je završena, tražim da mi se omogući uvid u dokumentaciju, a ako nije, postavljam pitanje ko će snositi odgovornost za to", rekao je Kostreš.


"Nebitni papiri su gotova stvar"....
Kostreš protestuje, ali preispitivanja neće biti..
Nesh Nesh 16:01 10.10.2007

A sirenje demokratskog fronta???

Drago, zaboravio si da pomenes da su dva odbornika (videti pod : Ruma ) iz SRS presla u DS, a jedan u "nezavisne" odbornike!!! Dakle, demokratski front se neumoljivo siri!!!
Da nije tuzno, bilo bi smesno!!!
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 16:14 10.10.2007

Re: A sirenje demokratskog fronta???

Nesh
Drago, zaboravio si da pomenes da su dva odbornika (videti pod : Ruma ) iz SRS presla u DS, a jedan u "nezavisne" odbornike!!! Dakle, demokratski front se neumoljivo siri!!!
Da nije tuzno, bilo bi smesno!!!

Ja ne pravim veliku razliku između DS,DSS,SRS. To je politička klasa....koja je svoje pozicije zacementirala donošenjem ustava a na političkoj sceni svako odigrava svoju ulogu.
Nesh Nesh 16:38 10.10.2007

Re: A sirenje demokratskog fronta???

Drago Kovacevic
Nesh
Drago, zaboravio si da pomenes da su dva odbornika (videti pod : Ruma ) iz SRS presla u DS, a jedan u "nezavisne" odbornike!!! Dakle, demokratski front se neumoljivo siri!!!
Da nije tuzno, bilo bi smesno!!!

Ja ne pravim veliku razliku između DS,DSS,SRS. To je politička klasa....koja je svoje pozicije zacementirala donošenjem ustava a na političkoj sceni svako odigrava svoju ulogu.


Ma, slazemo se...ja sam samo zaboravio da na odrednicu "deomktratski front" stavim odgovarajuce znake ironije i gadjenja. That's all!!!
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 16:51 10.10.2007

Vozovi sve sporiji, Velja sve stabilniji..

Vozovi u Srbiji sve sporiji
10. oktobar 2007. | 17:16 -> 17:29 | Izvor: B92
Beograd -- Dok su u svetu vozovi sve brži, samo u Srbiji voze sve sporije. Građani Srbije danas se voze sporije nego pre 17 godina.

Brze pruge Srbije (arhiva)
Brze pruge Srbije (arhiva)
Brzi voz od Beograda do Požege 1990. godine putovao je dva sata i 10 minuta, a danas, 17 godina kasnije putuje, u najboljem slučaju dva sata i 50 minuta. Slična je situacija i na ostalim relacijama, gde je put duži u proseku za tridesetak minuta, ne računajući kašnjenja koja su u proseku od 30 do 60 minuta.

Da su vozovi u Srbiji su u 21. veku sporiji nego što su bili i u 19. veku pokazuje i red vožnje na relaciji Beograd-Niš.

Naime, 1. maja 1884. godine, kada je počeo saobraćaj na toj liniji, voz je od Beograda do Niša putovao pet sati i 35 minuta, pri brzini od 45,5 kilometara na čas.

Godine 2007. tu istu relaciju srpski vozovi prelaze za šest sati i pet minuta a prosečna brzina je 44,7km na čas.

Koliko je železnica zaostala možda najbolje pokazuje i razlika u prosečnim brzinama vozova u EU, Japanu i u Srbiji. U zemljama EU prosečna brzina vozova je između 200 i 300 kilometara na sat, u Japanu brzina je 300, dok je u Srbiji 44,15 kilometara na sat.

Železnicom rukovodi Milenko Šarančić, poznat po nabavci švedskih polovnih lokomotiva bez tendera. Lider njegove stranke Velimir Ilić često hvali Šarančića da je najbolji direktor koga je železnica ikada imala.

I sam Šarančić u mnogobrojnim intervjuima se ne libi da kaže da je tek tokom njegovog mandata mandata podignut kvalitet prevoznih usluga.

Direktor direkcije za prevoz JP Železnice Srbije, Dragan Grujić, za B92 kaže da su potrebna ogromna finansijska sredstva kako bi se srpska železnica približila standardima koje propisuje EU.

"Jedan savremeni putnički vagon, klimatizovan i s vakuum toaletima, automatskim vratima, košta bilizu milion evra. Savremeni elektromotorni voz košta između četiri i pet miliona evra", kaže on.

Izvori B92 iz ŽTP-a tvrde da je više od 55 posto svih pruga u mreži izgrađeno još u 19. veku. Ugrađena elektrotehnička oprema je iz 70-ih godina prošlog veka, a za poslednjih 25 godina izvršen je remont samo na 30 odsto magistralnih pruga.

Penzionisani otpravnik vozova Miroslav Đerasimović smatra da je i golim okom vidljivo da država ne ulaže u železnicu i da nije ništa neuobičajeno da se voz krivi u jednu stranu.

"Nekada smo imali i po 50-60 vagona u putničkim kompozicijama i po više desetina vagona u poslovnim kompozicijama, a sada svega nekoliko za putničke, a često samo jedan vagon u putničkoj kompoziciji, što je zabrinjavajuće", kaže Đerasimović.

Za Železnicu Vlada Srbije je iz tekućeg budžeta izdvojila 10 i po milijardi dinara, odnosno nešto više od 125 miliona evra.



adam weisphaut adam weisphaut 17:13 10.10.2007

Re: Vozovi sve sporiji, Velja sve stabilni

Ne valja menjati tim koji dobija
Kao sto ce verovatno i na celu drugog lidera medju gubitasima Puteva Srbije (koji je takodje ponovo potpao u zabran NS) ponovo biti onaj Jocic, valjda da bi moglo da se jos kraducka .
oort oort 17:18 10.10.2007

Re: Vozovi sve sporiji, Velja sve stabilni


sve su to sporedna pitanja, luk i voda. puko nabrajanje očiglednosti, kao kad se čovek probudi ujutru i kaže, "o, svanulo je!"

neko mora da izgovori, pa ću evo ja: ova država nema u svom vlasništvu nijedan autobus, a uskoro neće imati nijedan avion. pitam: šta je to posebno specijalno kod vozova pa ih država ima u vlasništvu? naravno da je odgovor: baš ništa. dakle, JP ŽELEZNICE SRBIJE se mora rasturiti tako da u njemu ostane samo poslednji sastavni deo koji se zove INFRASTRUKTURA.

Jer je to i logično: država želi da ima prugu, da omogući bezbedan i redovan saobraćaj vozova koji jesu i bezbedan i efikasan i ekološki najbezbedniji način prevoza - ako se radi kako treba (kad biste samo znali koliko uređaja i ljudi nadgleda ima li greške na pruzi, znali biste da je šarančićeva izjava "nesreća u karlovcu je ljudska greška" tako prirodna kao i ono o suncu na vrhu ovo teksta), i za to joj je potrebno da plaća radnike samo za redovno održavanje pruge (između ostalog jer prugu niko ne želi da održava jeru tu nema profita). To što ti isti radnici rade i investiciono održavanje (čitaj: izgradnju novih koloseka i obnavljanje starih) iako ne bi smeli (jer ako radnici železnice rade nove poslove, ko će da ih nadgleda? oni sami. to se u praksi i događa, ima mnogo radova gde su radnici železnice i izvođači i nadzorni organ, što je par excellence besmislica) je samo pravljenje prostora za nove i nove krađe.

Sve ostalo - vozna sredstva, mašinovođe, kondukteri, deonice za održavanje voznih sredstava... mora da se privatizuje, jer državi ne treba. I to niko ne sme da uradi, i samo se otežava jedna tužna agonija. a imamo primere (recimo banaka) da čim se gašenjem nečega otvori prostor, taj se prostor puni i svi ljudi nalaze posao.

ko će šta da prevozi tom prugom - to je pitanje za industriju, za privatnike. na dan železničara generalni je otvorio šesti kolosek u stanici radinac (to je taj kolosek gde je došla republička komisija da se uveri u njegovu tehničku ispravnost da bi izdali upotrebnu dozvolu - i tamo zatekli kako se radi manevra na tom koloseku... i ništa). izgradnju tog koloseka je finansirao US Steel. I još neke stvari želi US Steel da napravi. Postoji još privatnika (znam primer za Zlatibor) koji žele da prugom dovoze sebi sirovine.

eto, to bi bilo to ukratko. ko od političara ovo kaže i uradi, glasam za njega do kraja života.
jananderson jananderson 17:27 10.10.2007

Re: Vozovi sve sporiji, Velja sve stabilni

adam weisphaut
onaj Jocic, valjda da bi moglo da se jos kraducka .


Jocic! Taj nije kraduckao nego trpao lopatom i to kompjuterizovanom!
pidola pidola 18:09 10.10.2007

Re: Vozovi sve sporiji, Velja sve stabilni

sta je tu cudno?
pa to je prava slika.
dobro je da i toliko jure,barem vozovi idu brze od drzave.

i gde se to nama pa zuri

ima ovo vise prednosti,sigurnost na prvom mestu,neka nova prijateljstva medju putnicima,razgledanje drzave i sve to samo u jednom trosku,po ceni karte.tako da mnogo zakerate,a ne vidite one lepe stvari u svemu tome.
oort oort 18:19 10.10.2007

Re: Vozovi sve sporiji, Velja sve stabilni

e majstore kad bi znao koliko je samo od jula do sad izbegnuto sustizanja vozova ne bi seo u njega pa da je za lek....
pidola pidola 19:47 10.10.2007

Re: Vozovi sve sporiji, Velja sve stabilni

ma verujem.
a najgore je sto smo prestali da se cudimo losim stvarima.
postao je rizican svaki novi dan,a ko razmislja dva ili cak tri danaunapred,taj ili je lud ili je optimista veliki.
buducnost su nam sveli od danas do sutra.
prezivljavanje,a svi cute,dobro je dok ima i malo,dobro je dok ima nista.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 09:04 11.10.2007

Re: Vozovi sve sporiji, Velja sve stabilni

pidola
sta je tu cudno?
pa to je prava slika.
dobro je da i toliko jure,barem vozovi idu brze od drzave.

i gde se to nama pa zuri

ima ovo vise prednosti,sigurnost na prvom mestu,neka nova prijateljstva medju putnicima,razgledanje drzave i sve to samo u jednom trosku,po ceni karte.tako da mnogo zakerate,a ne vidite one lepe stvari u svemu tome.

Ima naravno. Putnici su prinuđeni da se ponašaju spontano...i međusobno ispomažu.
Brza vožnja je svojevrsno otuđenje...
oort oort 18:18 10.10.2007

Insajderske informacije za novinare

a ako b92 baš hoće da se bavi istraživačkim novinarstvom, evo pitanja koja se trebaju postaviti šarančiću u ljubaznom razgovoru, uz zahtev da odgovore da odmah (nota bene: imajte u vidu da je u JP ŽS stiglo 1500 računara iz kanadske donacije pre 2 godine koji su umreženi pošto JP ŽS ima svoj telekomunikacioni sistem, mada sam pre godinu dana svojim očima u Siemensovom stovarištu na Novom Beogradu video goooomilu robe i magacionera koji kuka - daj uzmite ovo, vaše je, stoji mi ovde godinu dana!):

1. koliko ima zaposlenih u JP ŽS?
2. koliko je od tog broja radnika koji nemaju veze sa prugom (ugostitelja, medicinskih sestara i doctora)?
3. koliko je od tog broja mašinovođa?
4. a koliko JP ŽS ima ispravnih lokomotiva? (nota bene: pošto se tu presipa iz šupljeg u prazno, taj broj je manje-više konstantan, pokvari se jedna, delovima iz nje se popravi druga, i tako, dok se ne desi ona nesreća u crnoj gori, a ta lokomotiva je u zemunu remontovana...)
5. kolika su mesečna primanja mašinovođa? (plata + dnevnice (30km od mesta rada ili življenja + preko 12 sati rada) + paušal (15km od mesta rada ili življenja + preko 8 sati rada) + prekovremeni rad (oprez! zakon o radu daje ISKLJUČIVO mogućnost 4 sati dnevno ili 8 sati nedeljno, nemojte da vas zavara podgovorka 40 sati mesečno, to nije isto!))
6. koliko ljudi u JP ŽS dobija svakog meseca povećanje plate jer im je obećano da će biti postavljeni na radno mesto koje ne odgovara njihovoj stručnoj spremi?

gledajte ga u oči. znam da neće trepnuti. reći će. a lagaće. jer kasno je sad, kasno za sve, nemam volje a nemam ni snage da se mjenjam...
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 09:01 11.10.2007

Re: Insajderske informacije za novinare

4. a koliko JP ŽS ima ispravnih lokomotiva? (nota bene: pošto se tu presipa iz šupljeg u prazno, taj broj je manje-više konstantan, pokvari se jedna, delovima iz nje se popravi druga, i tako, dok se ne desi ona nesreća u crnoj gori, a ta lokomotiva je u zemunu remontovana...)


Šta će im lokomotive. Ako Velja dobije još jedan mandat, u EU ćemo ući krilati, "pegaz vozovima"...o))
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 19:55 10.10.2007

Godo stiže i rešava stvar

Drama sa srećnim krajem

Likovi:
Osoba A
Osoba B
Osoba C
Godo

Prazna soba sa tri stolice i stolom. Na stolu tri papira.

Osoba A: Ja (tj. Mi) insistiram da Osoba B i Osoba C preuzmu svoj deo odgovornosti. Insistiram!

Osoba B i Osoba C uglas: Ne dolazi u obzir!

Osoba B: Zar ja(tj. Mi) da pruzmem tu ogromnu banku, toliku odgovornost? Znate li koliki krediti se tu odobravaju? Znate li koliko su vredni poslovi koji se sklapaju sa tom bankom. Ne, ne i ne!

Osoba C: Ja(tj. Mi) ne prihvatam odgovornost za enrgetiku, tu se previše para može zaraditi i to nama naš moral ne dozvoljava. Uzmite vi, pa da vidite kako je to.

Godo (upada kao tajfun ili kao tajkun): Preuzmite vašu odgovornost ili ću svima da vam obustavim minimalce.

Svi: Uzimaju olovke i potpisuju.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 08:58 11.10.2007

Re: Godo stiže i rešava stvar

KRALJMAJMUNA
Drama sa srećnim krajem

Likovi:
Osoba A
Osoba B
Osoba C
Godo

Prazna soba sa tri stolice i stolom. Na stolu tri papira.

Osoba A: Ja (tj. Mi) insistiram da Osoba B i Osoba C preuzmu svoj deo odgovornosti. Insistiram!

Osoba B i Osoba C uglas: Ne dolazi u obzir!

Osoba B: Zar ja(tj. Mi) da pruzmem tu ogromnu banku, toliku odgovornost? Znate li koliki krediti se tu odobravaju? Znate li koliko su vredni poslovi koji se sklapaju sa tom bankom. Ne, ne i ne!

Osoba C: Ja(tj. Mi) ne prihvatam odgovornost za enrgetiku, tu se previše para može zaraditi i to nama naš moral ne dozvoljava. Uzmite vi, pa da vidite kako je to.

Godo (upada kao tajfun ili kao tajkun): Preuzmite vašu odgovornost ili ću svima da vam obustavim minimalce.

Svi: Uzimaju olovke i potpisuju.

Javlja mi se da Godo ima monopol ali to niko nema petlju da mu kaže...o)) A osim toga je i "zvezdaš"...
Soylent Green Soylent Green 20:10 10.10.2007

novija lingvisticka arheologija

Da li neko zna ko je prvi upotrebio brilijantno-cinicni eufemizam Novogovora "preuzimanje odgovornosti"?

Preliminarni search ukazuje da se sintagma "preuzimanje odgovornosti" prvi put javlja u leto 2006-te u smislu u kome se danas koristi, ali nije jasno koja je stranka tj. PR agencija to prva lansirala. Mislim da se radi o najoriginalnijoj jezickoj kreaciji domace politike u zadnjih par godina - sve ostalo je uglavnom reciklaza postojecega.

KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 20:19 10.10.2007

I tata bi, sine.

Soylent Green
Da li neko zna ko je prvi upotrebio brilijantno-cinicni eufemizam Novogovora "preuzimanje odgovornosti"?Preliminarni search ukazuje da se sintagma "preuzimanje odgovornosti" prvi put javlja u leto 2006-te u smislu u kome se danas koristi, ali nije jasno koja je stranka tj. PR agencija to prva lansirala. Mislim da se radi o najoriginalnijoj jezickoj kreaciji domace politike u zadnjih par godina - sve ostalo je uglavnom reciklaza postojecega.

Jeste najoriginalnija jezička kreacija. I ne samo jezička.
Hoću i ja malo odgovornosti.
AcaB AcaB 22:57 10.10.2007

Re: I tata bi, sine.

Hoću i ja malo odgovornosti.

Prilog srpskom novogovoru:

Odgovornosti nikad dosta!
Stanje na trzistu odgovornosti i hartija od vrednosti.
Povlacenje odgovornosti iz opticaja.
Ukupna odgovornosna masa.
Odgovornost u opticaju.
Pohabana odgovornost bice zamenjena novom.
Zene se lepe za odgovornost k'o muve za lepak. (uz duzno izvinjenje)
Uvek mi pred prvi ponestane odgovornosti.
Odgovornost vrti gde burgija nece.
Strana efektivna odgovornost.
Metalna odgovornost.
Nema toga sto se za odgovornost ne moze kupiti.
Di cu sad ovu odgovornost skloniti?
Svu sam odgovornost spisko kod Djoku u diiiiiskooooo...
Ne dam da me prave budalom za moju rodjenu odgovornost.
Odgovornost najradije drzim u carapi ili slamarici.
Odgovornost kvari coveka.
Koliko odgovornosti - toliko muzike.
Nije sve u odgovornosti (ima nesto i u nekretninama).
Odgovornost poreskih obveznika.
Ziralna odgovornost.
Potrosena odgovornost iz penzionog fonda.

E, vala, necu vise da vam pisem bez prebijene odgovornosti!
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 08:56 11.10.2007

Re: I tata bi, sine.

KRALJMAJMUNA
Soylent Green
Da li neko zna ko je prvi upotrebio brilijantno-cinicni eufemizam Novogovora "preuzimanje odgovornosti"?Preliminarni search ukazuje da se sintagma "preuzimanje odgovornosti" prvi put javlja u leto 2006-te u smislu u kome se danas koristi, ali nije jasno koja je stranka tj. PR agencija to prva lansirala. Mislim da se radi o najoriginalnijoj jezickoj kreaciji domace politike u zadnjih par godina - sve ostalo je uglavnom reciklaza postojecega.

Jeste najoriginalnija jezička kreacija. I ne samo jezička.
Hoću i ja malo odgovornosti.

Imaju jednu jaču kreaciju...Sada je prva u opticaju reč "pomak". Svuda kažu da su napravili ili da prave "pokamke"..o)) To je kreativno u meri da ne znaš jeli to imenica ili glagol...o)))
oort oort 09:06 11.10.2007

Re: I tata bi, sine.

moja omiljena kreacija je ipak "narod koji nema prošlost nema ni budućnost", možete misliti u kontekstu čega se koristi. mislim da je rečenica toliko dobra, da može da nam u praksi pokaže kako nastaju narodne poslovice!
Jelena Jelena 20:30 10.10.2007

Zgadili su mi se

Politicke partije u Srbiji deluju kao privatne firme koje dele akcije na srbskom trzistu. Osim procenta nista ih vise ne interesuje. Nemaju viziju, nemaju program, nemaju nista, samo golu zedj za novcem. Zgadili su mi se:(((((
AlexDunja AlexDunja 20:32 10.10.2007

Re: Zgadili su mi se

Jelena
Politicke partije u Srbiji deluju kao privatne firme koje dele akcije na srbskom trzistu. Osim procenta nista ih vise ne interesuje. Nemaju viziju, nemaju program, nemaju nista, samo golu zedj za novcem. Zgadili su mi se:(((((

ako vam se gadi, onda dobro.!

svi krediti idu za AA. thanx.
Jelena Jelena 21:54 11.10.2007

Re: Zgadili su mi se

Sedam godina sam gledala DS i DSS kako rade ovo sto su ozvanicili, u drzavnoj instituciji u kojoj sam radila. Bogu hvala, vise ne gledam, jer sam promenila posao. Ne da su mi se zgadili, nego bi ono sto im mislim bio cist govor mrznje, pa se uzdrzavam.
Da ne prodjem kao Canak:)
Dragan Vujanović Dragan Vujanović 03:29 11.10.2007

Ručak za deset nervoznih osoba ..!!



Hm, odlično "seckanje" naše političke vrhuške... To je uvek dražesno. Jer i običan narod, i intelektualci vole da kažu kako "oni gore"..! Da: kako su oni gore za sve odgovorni, kako oni gore ne mare za narodni interes nego samo za svoj, kako je na taj način lako vladati, kako oni gore ..!! Pa, sve je to, za "njih gore", uglavnom tačno.

Samo, još nešto ne treba nikako zaboraviti. Ne treba zaboraviti da su oni gore poslati i podržani od ovih (nas) dole, a podržani su što direktno, što "pranjem ruku", što nezainteresovanošću, što slabovidošću.... Mi smo njihovi tvorci i saučesnici.

Ručak znači.

Dakle, od 10 običnih građana Srbije, trojica su radikali, dvojica DS-ovci, jedan je DSS-ovac, jedan mršav je za G17+, jedan isti takav za SPS... Kad biste tih 10 ljudi posadili za neki veliki sto, poslužili ručak i dali im da se usput dogovaraju o pitanjima države i opstanka naroda, i o svim drugim manje ili više važnim pitanjima, kao i o tome koliko sami učesnici ručka za te dogovore treba da budu plaćeni... - bilo bi baš kao što je i kod same naše političke elite, upravo onako kao što je na zasedanjima parlamenta, na zasedanjima vlade, neukusnim konferencijama za štampu... U stvari, bili bi kod ove desetorice "iz naroda" daleko gori nesporazumi i svađe.






oort oort 08:45 11.10.2007

Re: Ručak za deset nervoznih osoba ..!!

ma stvaranje demokratske države je statistički izuzetak. koliko ima država na svetu, 200? od toga, koliko je demokratski uređeno? možda 30. sve ovo ostalo su kojekakve diktature - vojne, lične, partijske, višepartijske...

u praksi se pokazuje da su velikoj manjini države koje daju državnike čiji se ego zadovoljava mogućnošću da se za 50 godina od smrti njegovo lice nađe na kakvim novcima.većina hoće sve i to odmah (to mu dođe Queen u praksi... a dok se takav čovek en pojavi, nikad nećeš imati demokratiju.

ko smo mi da se nadamo drugome? šta briga velju ilića za državu? čovek hoće da se nakrade, sad mu je šansa. koštunica 5 para ne daje za državu. da o njoj razmišlja, znao bi da MORA da ode da živi u rezidenciji. a tadić bi znao, da ga je briga za državu, da smo pevanje u tercama probali i da nije uspelo.
Dr M Dr M 09:49 11.10.2007

Re: Ručak za deset nervoznih osoba ..!!

Postovani Dragane,
mljackace ovih 10 sve dok onaj jedanaesti, koga niste pomenuli, koji, iako sasvim mrsav, nije pristao da jede g....., ne dodje i prevrne im astal.
nikson nikson 06:06 11.10.2007

.

da li bi LDP kada bi dosao na vlast postavljao svoje clanove po upravnim odborima?

ja ne verujem
oort oort 07:08 11.10.2007

Re: .

nikson
da li bi LDP kada bi dosao na vlast postavljao svoje clanove po upravnim odborima? ja ne verujem

niksone ili si mnogo mlad, ili si mnogo naivan, ili si mnogo ciničan
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 08:51 11.10.2007

Re: .

oort
nikson
da li bi LDP kada bi dosao na vlast postavljao svoje clanove po upravnim odborima? ja ne verujem

niksone ili si mnogo mlad, ili si mnogo naivan, ili si mnogo ciničan

Ni preterano mlad, a još manje naivan. On je jednostavno Nikson..o)))
oort oort 09:16 11.10.2007

Re: .

)
Dr M Dr M 09:59 11.10.2007

Re: .

Postovani niksone,
kad LDP dodje na vlast nece imati upravnih odbora u koje bi mogli da postavljaju svoje clanove, ovi sto su sad na vlasti ce vec sve pojesti.
LDP ce moci samo da im ispostavi racun.
Ali ce racun da bude papren.
Matija Novakovic Matija Novakovic 10:09 11.10.2007

Re: .

Dr M
Postovani niksone,kad LDP dodje na vlast nece imati upravnih odbora u koje bi mogli da postavljaju svoje clanove, ovi sto su sad na vlasti ce vec sve pojesti. LDP ce moci samo da im ispostavi racun.Ali ce racun da bude papren.


Samo se nadam da nece i svoj racun da naprave...
mariopan mariopan 10:31 11.10.2007

Re: .LDP?

ZAr vi ne znate da je LDP bio na vlasti...i sada otplacujemo papren racun njihove "vladavine" Bili u koaliciju DOSa....a placamo odstete za pogresno pohapsenih 12 000 ljudi u akciji "Sablja"...sta mislite iz cijeg dzepa idu te odstete? Mozete vi da ih volite koliko god hocete imali smo priliku da vidimo cime su se zapravo bavili tada ...svim samo ne politikom.
oort oort 10:37 11.10.2007

Re: .LDP?

ma još više bih pohapsio. i nikome ni dinara ne bih dao. eventualno bi dobili pismeno izvinjenje.
PREMIJER JE UBIJEN! I to je potrebno i dovoljno opravdanje za SVE. Kakva Sablja, to je bio Perorez.............
Dr M Dr M 10:38 11.10.2007

Re: .

Postovani Matija,
ova nam drzava i tako lici na bircuz.
Ako novi "maitre d` hotel" izbaci pijane, bahate goste, sve pocisti i stavi ciste stoljnjake, sastavi novi `menu` i istakne posten cenovnik, mozda ce i hotel "Srbija" da postane prijatno mesto.
Dr M Dr M 10:49 11.10.2007

Re: .LDP?

Postovana mariopan,
LDP nikad nije bio na vlasti, proverite, molim Vas, kad je osnovan.
Osnovali su ga oni koji su videli sta ce da se desi, i nije im se dopalo.
Da li se Vama, sve ovo, dopada?
Ako Vam je dobro-onda nista.
Matija Novakovic Matija Novakovic 10:59 11.10.2007

Re: .

Dr M
Postovani Matija,ova nam drzava i tako lici na bircuz.Ako novi "maitre d` hotel" izbaci pijane, bahate goste, sve pocisti i stavi ciste stoljnjake, sastavi novi `menu` i istakne posten cenovnik, mozda ce i hotel "Srbija" da postane prijatno mesto.


Gde je, ili jos bolje ko je taj
Dr M
novi
da ga vidim...
Matija Novakovic Matija Novakovic 11:04 11.10.2007

Re: .LDP?

oort
ma još više bih pohapsio. i nikome ni dinara ne bih dao. eventualno bi dobili pismeno izvinjenje. PREMIJER JE UBIJEN! I to je potrebno i dovoljno opravdanje za SVE. Kakva Sablja, to je bio Perorez.............


I vise nego dovoljno opravdanje. To je verovatno jedini novac koji nam je uzet, zbog koga mi nije zao.
A ako im zatreba za jos koju sablju, perorez, mac, katanu, bio bih srecan da doprinesem kojim dinarom... Mozda ce u tom pokusaju pohapsiti i ove sa vlasti...
Dr M Dr M 11:07 11.10.2007

Re: .

@Matija
"...imaju oci, a ne vide..." Poslanica sv.Pavla Korincanima i Cede Srbima.
ivana23 ivana23 11:07 11.10.2007

Re: .LDP?

Dr M
Postovana mariopan,LDP nikad nije bio na vlasti, proverite, molim Vas, kad je osnovan.Osnovali su ga oni koji su videli sta ce da se desi, i nije im se dopalo.Da li se Vama, sve ovo, dopada?Ako Vam je dobro-onda nista.

LDP zaista, kao partija, nije bio na vlasti, ali osobe koje su ga osnovale su itekako bile i u DOS-u i u vlasti. Znate uostalom ko su, da ne nabrajam. Zar ne?
oort oort 11:18 11.10.2007

Re: .LDP?

ivana23
LDP zaista, kao partija, nije bio na vlasti, ali osobe koje su ga osnovale su itekako bile i u DOS-u i u vlasti. Znate uostalom ko su, da ne nabrajam. Zar ne?

uh, kako su ovo dosadne i stalno iste priče. ldp je nova politika, sveža, praktična i ZDRAVORAZUMSKA, neopterećena potrebom da se nekom svidi, koja sa onim PRINUDNIM (ne zaboravimo!!!) koalicionim monstrumom DOSom nema nikakve veze.
mariopan mariopan 11:25 11.10.2007

Re: .LDP?

Dr M
Postovana mariopan,
LDP nikad nije bio na vlasti, proverite, molim Vas, kad je osnovan.
Osnovali su ga oni koji su videli sta ce da se desi, i nije im se dopalo.
Da li se Vama, sve ovo, dopada?
Ako Vam je dobro-onda nista.



BIO JE CEDA. STA JE RADIO?..A sto se tice pohapsenih ,ne zalim ja za pohapsenim kriminalcima,daleko bilo,zalim obicne gradjane koje su hapsili i tukli..na hiljade....a OSTAVILI ONE KOJE SU TREBALI DA HAPSE.

Tako je SABLJA ispala perorez. Nisam ja hapsila a pocela bih od VRHA VLADE,,,,ali kako da pocnem od vrha kad je tamo sedeo Ceda ,Beba,Janjusevic i kompanija? Kako su vam promakli pravi mafijasi ? TO PITAM.

Za promasaj SABLJE krivi su oni koji su je vodili..sve ministri iz one vlade ...i NISU SAMO MENU UBILI PREMIJERA UBILI SU GA VAMA JER VI STE IMALI SVU VLAST PA I ONU KOJA JE TREBALA DA GA CUVA.

ZASTO GA NISTE CUVALI, TO JE PITANJE ZA CEDU. BIO JE POTPREDSEDNIK VLADE SAMIM TIM NAJODGOVORNIJI. Ako je bio mlad i nesposoban ,mislite da je sad sazreo i sposoban? Ne verujem NIKOME KO JE TADA BIO U DOSu.

Ako su bili tako sposobni i posteni zasto su tako brzo propali posle ubistva premijera? Zasto nisu nastavili ,zasto nisu pokazali SVOJE sposobnosti? Mislim da je sve ono sto je bilo oko Djindjica samo plutalo noseno inercijom od zamaha koji je Djindjic davao, cim je njega nestalo izduvali su se ko balon. Valjda zato sto u sebi nisu ni imali nista ,samo se to nije odmah ni videlo od harizme samog premijera

Da su valjali potrajali bi malo duze. Ko je kriv za srozavanje njihovog ugleda? Pa nisu valjda biraci? Oni sami su pokazali sta znaju i hvala bogu da nece nikad vise.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana