Politika

Kakva je nevolja naterala predsednika da zaziva Tita?

Drago Kovacevic RSS / 18.07.2009. u 17:04

Setili se vizije
Setili se vizije
Jučer obećah nastavak prethodnoga posta o novom putu srpske spoljne politike u avanturu. O ponudi i pozivu nezabeleženom u istoriji međunarodnih odnosa da jedna zemlja nečlanica, gost na skupu po vlastitoj želji, zastupljena preko najvišega predstavnika, svoga neposredno izabranoga predsednika, "ladno" kaže da ima želju organizovati redovni samit te organizacije na najvišem nivou u svome glavnome gradu, mada nije član. Pored tog krajnje neobičnoga predloga, ležerno, kao da ne postoji ništa normalnije, pozove i druge goste na skupu, zemlje nastale raspadom bivše Jugoslavije da se i one priključe organizaciji. Objašnjavajući zašto bi to bilo sasvim u redu kazao je, naš predsednik, kako smo imali zajedničkog vizionara, Tita, koji je tu organizaciju osnovao.

Mnogo je u ovoj incijativi našega predsednika, neobičnih, iznenađujućih i šokantnih elemenata. Za mene je ekstra iznenađenje, i nešto što ni u ludilu nisam očekivao, da je on Tita nazvao vizionarom. Ne zato što to Tito nije bio, nego što su upravo glavni politički mentori našega predsednika, ukupno okruženje u kome se on formirao, politička praksa u kojoj on kao političar egzistira, Tita vidi kao diktatora, razbijača Srbije i člana "vatikansko - kominterovske zavere", onoga koji nam je "oteo Kosovo", kad je oterao Rankovića, napravio Ustav iz 1974. godine te tako Srbiju razbucao "na tri dela", onoga što nas je prezadužio. I slične stvari. Neću sada pominati šta je sve u tom smislu pisao i govori "čika Dobrica", šta je pisao i govorio Ljuba Tadić, šta Nogo i Đogo. Šta se sve tu događalo kroz proteklih 30 godina "detitoizacije". Čak negde skoro, u suprostavljanju vojvođanskom statutu, i sam predsednik je pomenuo "zloglasni" Ustav iz 1974. i rekao da se "borio protiv njega", a onda se setio da je tada bio premlad za "borbu"i popravio izjavu tako što je dodao da je uvek "bio protiv njega". I sad odjednom - "Tito vizionar".

Ovakav obrat i ovakav salto se u politici ne rade bez velike nevolje. Šta bi tome mogao biti razlog? E, tim razlogom ću se pozabaviti.

Otkada je ozbiljno u visokoj politici, a to je negde od jeseni 2003. godine, Boris Tadić pokazuje dve relativno stabilne osobine. Prva je dozirani populizam, a druga dominantno shvatanje politike kao marketinga.Trebalo bi mnogo prostora da navedem sve do sada manifestirane dokaze ove tvrdnje, pa ću navesti samo prvu, poslednju koju smo mogli čuti i onu centralnu o koju se svaki dan spotiče. Prva je bila ona da je "Neda otišla u Bodrum" iako se to znalo pola godine pre toga, i nakon čega praktično niko i nije snosio posledice a on podigao izborni rejting DS-a za nekoliko procenata, ovu poslednju koja se tiče poziva da se "Samit nesvrstanih drži u Beogradu" i centralnu o koju se inetzivno spotiče a smišljenu kao izborni slogan - "I Kosovo i Evropa". E, sad, prva je bezazlena, ona je samo uvod u igru,poslednja je čudna, ali je i direktna posledice one centralne, neostvarive a koja glasi "I Kosovo i Evropa". I upravo mislim, da je odlazak na Samit i čudni poziv, naznaka bankrota politike "I Kosovo i Evropa". Boris Tadić je postao zatočenik toga slogana. Čitava spoljna i unutrašnja politika Srbije je podređena tome sloganu a ne stvarnim interesima Srbije.

Poslednjih meseci smo svedoci truda Evropske Unije da Srbiju privoli na približavanje. Odlaze i dolaze čelnici Evropske komisije, odlaze i dolaze funkcioneri haškoga suda, dolazi čak i Bajden iz "mrske" Amerike, Renova kancelarija širom otvara vrata Tomi Nikoliću, časte nas belim šengenom, Dačić samo što ne spava u Briselu, Đelić u odelu trči na stazi od tartana i manifestuje standarde "evropske Srbije", ali avaj...predsednik odlazi u Egipat i najavljuje kurs zaokreta ka nesvrstanima i Titu.

Zašto? Jedino logično objašnjenje, što se mene tiče, jeste što zna da će u jednom trenutku morati doći na stepenik u kome slogan "I Evropa i Kosovo" neće biti moguć. Gde bi se taj slogan mogao pretvoriti u ono "ni Evropa ni Kosovo". Zašto se onda poklanjao NIS Rusima, zašto je potrošena silna energija i silan novac?

Vreme održavanja Samita je znakovito. To je 2011. godina. Neobavezujući stav MSP o legalnosti proglašenja Kosova pada negde u drugoj polovini 2010. godine Pritisci na Srbiju nakon toga što je tražila mogu biti vrlo jaki. Recimo, i u situaciji da sud da neko neodređeno mišljenje, teško će biti prostora za slogan. Sa čime bi onda predsednik mogao ići na izbore, sa kojim rezultatom? A bar bi tada morao na izbore, ako ne pre toga.Ekonomija u banani što zbog krize, što zbog unutarnjih slabosti i izostanka reformi, integracije totalno zapele jer će morati reći čvrsto i odlučno "ne", samoizolacija u izgledu. Gde za tu politiku može biti tračak nekoga izgleda..Pa u opravdanju da nas podržava 2/3 sveta. Da nas podržavaju nesvrstani, da je znak te podrške upravo Samit koji organizuje naša zemlja, da mi želimo Evropu ali ona ne želi nas, i još sijaset bisera iz toga "arsenala" koje smo već slušali od Koštunice i Nikolića.

Prethodno, ovaj potez sa Samitom, ima još jednu prizemniju dimenziju. Time se valjda želi poslati preventivna poruka zapadu, specijalno EU, da Srbija ima mogućnost izbora. Zato se zatežu i odnosi sa susedima. No ne verujem da će to imati efekat. Štetu od takve politike imaće samo Srbija, odnosno njeni građani. Ili bar najveću štetu.

Jer, kad čovek sve ovo sagleda, potpuno je belodano da između političkoga cilja i političkoga sredstva ovde nije moguće uspostaviti racionalnu političku vezu. Marketing jeste dobra stvar, ali je potreban i neki sadržaj..

Atačmenti



Komentari (125)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

AlexDunja AlexDunja 17:14 18.07.2009

e, drago:)

nisam odavno:)
pa ne zameri...

ЈОЖЕ

Продао Христа Марксу,
па онда Маркса Христу,
за исте паре, уз таксу
и провизију исту.

Такав је трговац Јоже
- продаће све што може,
чак и ту вјеру нову
продаће сјутра за лову.

Vito Nikolic
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 17:15 18.07.2009

Re: e, drago:)

nisam odavno:)
pa ne zameri...

Dobrodošlica tebi...
Milan Karagaća Milan Karagaća 17:33 18.07.2009

Re: e, drago:)

AlexDunja
nisam odavno:)
pa ne zameri...

ЈОЖЕ

Продао Христа Марксу,
па онда Маркса Христу,
за исте паре, уз таксу
и провизију исту.

Такав је трговац Јоже
- продаће све што може,
чак и ту вјеру нову
продаће сјутра за лову.

Vito Nikolic

Izvinjavam se za trol(ejbus), a kada su ove mudre reči napisane, kada je čovek došao do ovog na(r)uč(e)nog otrovenija?.Mislim u vezi sa istim.
Naravno, ne sporeći njegove vrednosti kao pesnika.
AlexDunja AlexDunja 17:38 18.07.2009

Re: e, drago:)


Izvinjavam se za trol(ejbus), a kada su ove mudre reči napisane?.Mislim u vezi sa istim.

stvarno nisam sigurna.
alli:
vito je umro 94.
adam weisphaut adam weisphaut 17:43 18.07.2009

Mislim da je za ovo boldovano

Zašto se onda poklanjao NIS Rusima, zašto je potrošena silna energija i silan novac?

neko dobio više miliona razloga.
sentinel26 sentinel26 18:38 18.07.2009

Čija je

ova procena ?
Neobavezujući stav MSP o legalnosti proglašenja Kosova pada negde u drugoj polovini 2010. godine Pritisci na Srbiju nakon toga što je tražila mogu biti vrlo jaki. Recimo, i u situaciji da sud da neko neodređeno mišljenje, teško će biti prostora za slogan. .

Od podnošenja zahteva UN Sudu pa do juče 17.07. ( posljedni rok za slanje "odgovora" ) prošlo je 10 mjeseci.
I na te odgovore mogu da uslijede "replike" i dok sud (koji ima još mnogo predmeta ) bude razmotrio sva mišljenja i odgovore od preko 30 zemalja i na kraju još po jedno (posljednje ) mišljenje (izjašnjavanje ) Srbije i Kosova, proći će bar 15 mjeseci.

Kraj 2010 ili početak 2011 može da bude neko realno vrijeme. Njih počinje da muči šinjenica da za to vrijeme Kosovo može da prizna još 30 zemalja i da bude automatski primljeno u UN, što može i da utiče čak na tekst mišljenja.
U svakom slučaju ono bi na taj način bilo potpuno obesmišljeno.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 19:04 18.07.2009

Re: Čija je

ova procena ?

Moja, ali ti istu stvar tvrdiš..
sentinel26 sentinel26 19:14 18.07.2009

Re: Čija je

Drago Kovacevic
ova procena ?
Moja, ali ti istu stvar tvrdiš..
To što sam ja procjenio je na granici teorije, medjutim, znajući kojom brzinom taj sud radi ja ne vjerujem ni u taj rok.

Oni namjerno neće da žure sa ovim mišljenjem jer takva ne saopštavaju svake godine.

Procese u kojima imaju konkretna i prosta rješenja nijesu zavfršili za dvije godine (napr. postoji privremeno rješenje kojim su zadovoljne obje strane ).

Drago Kovacevic Drago Kovacevic 19:20 18.07.2009

Re: Čija je

Oni namjerno neće da žure sa ovim mišljenjem jer takva ne saopštavaju svake godine.

Moguće je....ali neće to vući u nedogled. No, šta god oni kazali, promena u smislu onoga zašta se zalaže Jeremić neće biti. Moguće je samo ubrzanje u drugome pravcu. Nama ostaje izgubljeno vrijeme, loše vođena politika i troškovi svake vrste..
mikimedic mikimedic 02:42 19.07.2009

Re: Čija je

Njih počinje da muči šinjenica da za to vrijeme Kosovo može da prizna još 30 zemalja i da bude automatski primljeno u UN, što može i da utiče čak na tekst mišljenja.


hhhm nesto cisto sumnjam da se SC da preporuci...

ili sentinel zna nesto sto mi ne znamo, ili bas ne kapira najbolje proceduru za prijem novih clanica u un...
Filip2412 Filip2412 18:44 18.07.2009

...

Mnogo je u ovoj incijativi našega predsednika, neobičnih, iznenađujućih i šokantnih elemenata. Za mene je ekstra iznenađenje, i nešto što ni u ludilu nisam očekivao, da je on Tita nazvao vizionarom. Ne zato što to Tito nije bio, nego što su upravo glavni politički mentori našega predsednika, ukupno okruženje u kome se on formirao, politička praksa u kojoj on kao političar egzistira, Tita vidi kao diktatora, razbijača Srbije i člana "vatikansko - kominterovske zavere", onoga koji nam je "oteo Kosovo", kad je oterao Rankovića, napravio Ustav iz 1974. godine te tako Srbiju razbucao


Drago, tezak si bukvalista, ne kapiras sta je politika uopste. ... ili se pravis?

Za mene nije iznenadjenje ni najmanje. Ko sto rekoh i Stipe Mesic je izjavljivao da su Hrvati pobedili 2 X u WWII jednom s nemcima jednom sa saveznicima a takodje je kasnije imao inicijativu da hrvatska ponovo uspostavi kontakte sa Nesvrstanima.

Ne budite bukvalisti. Joe Biden & EU kazu da Srbija ne mora da prizna Kosovo, primaju nas u shengen zonu a Kosovo ne zele. Toma Nikolic postaje uzdanica Brisela i garant u Evropski put Srbije. Politika je to aman zaman. Nije valjda da bukvalno verujete u sve sta pricaju.

Tadic dobro pliva, ponasa se kao diplomata, pa nije on ko Sloba koji je bio cepanka nevidjena. Ne sporim da je DS korimpirana, da maznjavaju pare, to je unutrasnji problem i bolest sa kojim ce Srbija jos dugo da se bori na zalost, ali na spoljasnjem planu Tadic dobro radi posao - imamo podrsku zapadnog sveta i tacka, ja sam zadovoljan kako rade posao u tom domenu.

Drago Kovacevic Drago Kovacevic 19:07 18.07.2009

Re: ...

Drago, tezak si bukvalista, ne kapiras sta je politika uopste. ... ili se pravis?

Ne pravim se...A da je ovakva spoljna politika iracionalna....jeste brate..
Nego, ove tvoje tvrdnje mi liče na ono - "zna Baja šta radi"...
uros_vozdovac uros_vozdovac 19:22 18.07.2009

Re: ...

Mene brine, a to već odavno, što naši političari na vlasti po svoj prilici nemaju strategiju. Na primer, kada bi se pitalo Tadića, šta je željeni scenario, to jest, kada bi ulovio zlatnu ribicu i ona ga pita da je pusti, aku mu ispuni sve spoljnopolitičke želje, mislim da on ne bi imao odgovor. Kao snalažljiv čovek i on bi se snašao, ali na takvo pitanje političar vizionar bi morao da odgovori kao iz topa.
Šta je idealni spoljnopolitički cilj za Srbiju? Da ga ima, svi mi bi ga znali, bez zamuckivanja i prepisivanja. Blago društvima koja znaju kuda idu i čemu streme...
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 19:34 18.07.2009

Re: ...

uros_vozdovac
Mene brine, a to već odavno, što naši političari na vlasti po svoj prilici nemaju strategiju. Na primer, kada bi se pitalo Tadića, šta je željeni scenario, to jest, kada bi ulovio zlatnu ribicu i ona ga pita da je pusti, aku mu ispuni sve spoljnopolitičke želje, mislim da on ne bi imao odgovor. Kao snalažljiv čovek i on bi se snašao, ali na takvo pitanje političar vizionar bi morao da odgovori kao iz topa.
Šta je idealni spoljnopolitički cilj za Srbiju? Da ga ima, svi mi bi ga znali, bez zamuckivanja i prepisivanja. Blago društvima koja znaju kuda idu i čemu streme...

Stvarno, šta bi rekao...
Filip2412 Filip2412 22:04 18.07.2009

Re: ...

Nego, ove tvoje tvrdnje mi liče na ono - "zna Baja šta radi"...
Pa da, bas tako mi se cini i to poodavno. Mislim da ima Tadic podrsku zapada. Saradjuje sa njima i radi u dogovoru sa njima. Uz podrsku zapada prica ovo "i Evropa i Kosovo" samo da bi zadovoljio javno mnjenje na unutrasnjem planu, to zapadne zemlje znaju i ne zameraju nam. Uostalom i politika zapada je shizofrena - oni sami kazu da ne moramo priznati Kosovo da bi smo usli u EU sto je samo po sebi nelogicna stvar jer kako ces u EU ako ti se ne zna teritorija.

A i narod je zbunjen i upravo mu takva zvaka treba. Niko ne zeli da ratuje za Kosovo ponovo, svi zele u EU
pa cak i Toma Nikolic i njegove pristalice, a opet ne bi smo da priznamo Kosovo. Politicarima je najmanji problme da promovisu iracionalne tvrdnje, ako se tako narodu svidja OK nema problmea, vazno da je fakticko stanje na terenu stabilno i da ne bude novih sukoba.

Uci cemo nekao u EU, ali EU nece resiti problem korupcije i lopovluka, to je teska bolest koju ima da vucemo jos dugo kroz mnoge vlasti na zalost. Nisam neki optimista na tom planu.
bookbinder bookbinder 05:14 19.07.2009

Re: ...

uros_vozdovac
Na primer, kada bi se pitalo Tadića, šta je željeni scenario, to jest, kada bi ulovio zlatnu ribicu i ona ga pita da je pusti, aku mu ispuni sve spoljnopolitičke želje, mislim da on ne bi imao odgovor.


Pa, na osnovu moje percepcije politike Tadica i sadasnje vlasti (i u medijima globalno preovladjujuce elite) u Srbiji, za dve zelje mislim da znam:

!) Kosovo u Srbiji;

2) Srbija u EU.

A treca bi, verujem, bila tipa "??? u Srbiji".

Problem su upitnici. Nije mi potpuno jasno sta to tacno Tadic zeli u Srbiji. Odnosno, kakvu Srbiju zeli?

Da li bi odgovor bio "bez korupcije", "bez kriminala", "gradjansku" (ali iskreno, ne samo u smislu politicki korektne izjave), "liberalnu/socialdemokratsku/konzervativnu/...", "srpsku" (ma sta to tacno znacilo; ali svi znamo osnovne smernice tog programa; ili ne znamo?; da se podsetimo, ko je za?), "evropsku" (ma sta to tacno znacilo; ali opet, i ovde svi znamo osnovne smernice tog programa; ili ni to ne znamo?; ma, nista se ne moze znati bez pravosnazne odluke suda...), ...

A ova treca zelja, zapravo, pretstavlja kljucno pitanje...

P.S. Komentar je pisan uz pretpostavku "opstepoznatog" pravila da uhvacena zlatna ribica ispunjava tri zelje
statista123 statista123 19:18 18.07.2009

Ko o čemu...

Oduvek mi se od, sada već ustaljenog i kod nas široko korišćenog, termina "portparol" više dopadao termin "glasnogovornik" koji preferiraju Hrvati. Od čitavog niza njihovih novih reči, besmislenih prevoda i tragikomičnih kovanica, "glasnogovornik" je relativno korektan izraz koji predstavlja osobu koja na glas govori i saopštava ono što drugi misle ili misle da misle ili u najvećem broju slučajeva TREBA da misle obzirom da je to mišljenje predsednika partije. Znači glasnogovornik je onaj koji nam prenosi lično mišljenje predsednika partije i koje, po dobrom srpskom običaju poštovanja demokratskih principa, treba u najkraćem mogućem vremenu da postane mišljenje 99,99% članova i 99,98% simpatizera (za preostalih 0,01% odnosno 0,02% se smatra da su opravdano otsutni i da nisu čuli novi mudri biser bezgrešnog vođe). Od ovog pravila u Srbiji nema izuzetaka, svih 500 i kusur stranaka rade na istom principu.

To je relativno prosto ali obzirom da kod nas ništa, po pravilu, ne sme da bude jednostavno, javljaju se i neki novi pojmovi koji dodatno komplikuju situaciju. Tako mi imamo i glasnogovornike slobodnjake ili volontere, zatim gomilu glasnogovornika za koje se samo sluti čije mišljenje nam prenose i serviraju, kao i one koji u imenu i tituli apostrofiraju da NISU ničiji glasnogovornici (nezavisni intelektualci, nezavisni eksperti i sl.) ali svakako to jesu samo što varaju zabludeli narod i pretvaraju se da eto pričaju oz glave, ono što im svest nalaže u okviru domena svoje stručnosti i znanja.

Od svih njih daleko su mi najdraži oni kojima ispod imena jasno i glasno piše "portparol DS, G17+, LDP, DSS, SRS, SNS, NS" o tako redom, jer kod njih znaš uvek na čemu si i čije mišljenje slušaš. Kod svh ostalih moraš dobroda paziš i da razmisliš pre nego što doneseš zaključke.

Kod autora ovog bloga ipak nema takvih teških moralnih dilema, jer je situacija sasvim jasna. Gospodin je naime glasnogovornik - volonter LDP-a i to vam je polazna osnova za čitanje i tumačenje svih njegovih tekstova. On bi normalno jako voleo da postane full time glasnogovornik LDP-a i to uopšte nije nemoguća stvar, mada mi se čini da mu, u skladu sa najnovijim tendencijama da se infromacije narodu plasiraju od strane osoba ženskog pola da bi ima valkda bilo malo lakše da ih svare, ipak malo nedostaje silikona u usnama i na drugim mestima (nemam aluzije na portparola DS-a, kunem se ).

Problem kod glasnogovornika - volontera je u tome što oni nemaju baš uvek priliku da se direktno napajaju mudrostima vođe partije pa nešto moraju i da pretpostavljaju, aproksimiraju i predviđaju. U takvoj situaciji bolje je ne lutati mnogo već se držati proverenih tema i davno fokusiranih protivnika.

Od kada je pre gotovo 6 godina definitivno okončana borba za naslednika pokojnog Zorana Đinđića i kada su Živkovič i Čeda Jovanovič morali da priznaju poraz i sklone se u stranu (svako svoju) ispred Borisa Tadića, navedena dvojca političara ne propuštaju priliku da ovog trećeg potkače i kritikuju, fokusirajući ga kao najveću kočnicu i prepreku i sebi i Srbiji (po principu država pa to sam valjda tako normalno JA). Budimo iskreni materijala su imali sasvim dovoljno jer je Boris Tadić od Đinđićeve smrti samo jednu jedinu stvar uradio odlučno, pragmatično i beskompromisno - ustoličio se u vrhu DS-a. Sve ostalo je bilo toliko traljavo, mrljavo, nedorečeno i kilavo da bi mu i Koštunica zaista na mnogo čemu mogao pozavideti.

Iako sam pomenuo dvojac iz bivšeg vrha DS-a, koji je u trenucima moći žario i palio našom političkom scenom, jasno je da je lučnoša kritike samo jedan čovek i jedna partija. Šta je onda to što meni predstavlja problem ako sam ve?ć rekao da materijala za kritiku ima "iha ha"? Problem je u tome što DS nije bio, niti je sada prepreka LDP-a, a Jovanović je ufiksirao da jeste. Problem je u tome što Čeda smatra da bi sve bilo drugačije da je on kojim slučajem zaseo u Đinđićevu stolicu. Problem je u tome što on smatra da mu je nova pratija LDP, nekako mlitava i nedovoljna da osvoji vlast ali da tu nema nikakve lične greške, čak naprotiv, nego eto partija je loša. On je inače vrhunski vozač ali su mu dali mala kola sa nedovoljnom kubikažom da bi se trkao sa velikima. Polazeći od takve pretpostavke Čeda je napravio monstruma koji je danas u Srbiji poznat kao Liberalno Diktatorska Partija, slupao u njega neviđeni entuzijazam gomile mladih ljudi i još većeg broja onih koji su imali viziju neke nove moderne Srbije, prezrivo pogledao svoje novo nakaradno čedo (koje je takvo samo i isključivo zato što mu je on otac a ne zato što je ideja ili motiv loše postavljen) i nastavio da baca čežnjive pogleda ka "staroj koki", "staroj dami" srpske političke scene koja je za 20 godina "porodila" gotovo isto toliko nakaradne i nedorasle dece od koje su mnoga pomrla a i ona koja su pretekla su nekako mrljava i zaostala u razvoju, međusobno se mrze i glože a jedina zajednička crta im je da iz dna duše mrze kevu.

I da, znam šta će mnogi čitaoci posle svega ovoga reći, reći će evo ga radikal, šešeljevac, odnosno ne oni su tragično nepismeni, ovaj koristi skoro sve padeže, obvaj je garant neki Tomin pulen. Ono što neće znati jeste da mi u radnom stolu u fioci, na vrhu, tako da se lepo vidi kad god se otvori i kad treba da podseti, stoji crno-bela fotografija-letak, 15 i kusur godina stara na kojoj piše: Zoran Đinđić-POŠTENO.

Drago Kovacevic Drago Kovacevic 19:30 18.07.2009

Re: Ko o čemu...

Pa meni ti ličiš na glasnogovornika. Ja nisam ničiji glasnogovornik, a potpuno me neopravdano stavljaš u vezu sa LDP-om.
No, valjda je normalno otvarati političke teme koje se dotiču svih nas. I razmišljati o njima...Ili nije...ili se tebni čini da je legitimno i opravdano samo kad to rade glasnogovrnici. I kad predmet kritike nije predsednikova politika..
Bili Piton Bili Piton 19:37 18.07.2009

Re: Ko o čemu...

statista123
termin "glasnogovornik"


Stvar ukusa ali moram da priznam da se jezim na "glasnogovornik", deluje mi kao odokativan prevod za "megafon". "Portparol" mi je sasvim ok.

edit - u nas vec odavno postoji (doduse kao arhaizam) izraz za "portparol" a on glasi "telal". U danasnje vreme, ako je vec tolika potreba za prevodjenjem, preciznije od "glasnogovornik" (sto znaci doslovno loudspeaker, a to je nesto drugo) je "obznanjivac".

statista123 statista123 19:50 18.07.2009

Re: Ko o čemu...

Drago Kovacevic

Ja nisam ničiji glasnogovornik, a potpuno me neopravdano stavljaš u vezu sa LDP-om...


Bez uvrede ali u ovo ni sam ne veruješ
pa teško da ćeš i bilo koga drugog ubediti

Ali u svakom slučaju to je tvoje pravo i opredeljenje

Nemam ja apsulutno nište protiv tebe lično ali protiv LDP-a imam itekako i imam svoje "debele" razloge
ali o njima možda kasnije večeras
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 19:52 18.07.2009

Re: Ko o čemu...

Bez uvrede ali u ovo ni sam ne veruješ
pa teško da ćeš i bilo koga drugog ubediti

Bez uvrede, ali je ovo bezobrazluk sa tvoje strane. I nemam ja potrebu da bilo koga u nešto uveravam.
wlyco wlyco 00:26 19.07.2009

Re: Ko o čemu...

mada mi se čini da mu, u skladu sa najnovijim tendencijama da se infromacije narodu plasiraju od strane osoba ženskog pola da bi ima valkda bilo malo lakše da ih svare, ipak malo nedostaje silikona u usnama i na drugim mestima (nemam aluzije na portparola DS-a, kunem se


duhovit neki covek, nema sta
die hard die hard 21:46 19.07.2009

Re: Ko o čemu...

je "obznanjivac".


Evo jedva cekam, da se obznanjivac primi.
Bili Piton Bili Piton 15:28 20.07.2009

Re: Ko o čemu...

die hard
Evo jedva cekam, da se obznanjivac primi.


Pa da, u osnovi rekoh to isto - "portparol" ne treba dirati.
marco_de.manccini marco_de.manccini 19:22 18.07.2009

то је само план за излазак из кризе

Их бре Драго, па све је то чиста добит и реклама за Србију. Замисли све те делегате и пратиоце који ће доћи и оставити силне паре по Београду и околини (само за цвеће на Титовом гробу ће се потрошити милиони, а о кокардама, пиву и књигама по Кнез Михајловој и да не говорим).

Али то је тек почетак. Кад се сви ови људи врате кући, озарени и одушевљени, па почну да причају како су лепо прошли, па кад, под утицајем ових виђених људи, почне да буде хит и знак престижа по овим многобројним и многољудним земљама да се иде у Србију на шопинг и провод, па кад почну да лете пакет аранжмани, ... па још купљеног цвећа, кокарди, пива и књига, ... ихај, среће.

Онда трећи талас, талас људи који ће студирати по Србији финансирани стипендијама из својих земаља, ... поред обавезног цвећа Титу, кокарди и осталог, сад и стан, струја, вода, телефон, кола, уџбеници, пенкала, жваке, сличице, ...

Буџет ће се попуњавати за само пар месеци, а остали део фискалне године се порез неће ни убирати.

Мени већ очи блистају.

(П.С. Успут, један важан и користан савет за туристичке раднике, угоститеље и продавце. Кад вам дође гост и потроши 3000 динара у вашој књижари и пита где је WC прави одговор није ”то је само за госте интернет кафеа” него је ”изволите овуда господине”. Ово друго је прави одговор чак и кад се не потроши ни динар, али ајде, то у некој другој фази, рецимо за време самита и после тога)
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 19:32 18.07.2009

Re: то је само план за излазак из кризе

Мени већ очи блистају.

I meni...
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 03:26 19.07.2009

Re: то је само план за излазак из кризе

(П.С. Успут, један важан и користан савет за туристичке раднике, угоститеље и продавце. Кад вам дође гост и потроши 3000 динара у вашој књижари и пита где је WC прави одговор није ”то је само за госте интернет кафеа” него је ”изволите овуда господине”. Ово друго је прави одговор чак и кад се не потроши ни динар, али ајде, то у некој другој фази, рецимо за време самита и после тога)


eh bre marco vidim još im nisi oprostio. pusti mamuti jedni!
marco_de.manccini marco_de.manccini 19:07 20.07.2009

Re: то је само план за излазак из кризе

ма пишам им се у књижару.
Filip Mladenović Filip Mladenović 19:40 18.07.2009

O DRŽAVNICIMA i KLOVNOVIMA

Svi znamo, a pogotovo Boris Tadić, da je vreme državnika prošlo i da su danas na poliitčkoj sceni marketinški klovnovi, da ne kažem klonovi.

Ako vam ekonomisti lepo kažu da su tržišta razvijenih zemalja, što čini 14 odsto svetskog tržišta, manje-više zasićena, i da šansu treba tražiti u preostalih 86 odsto svetskog tržišta, Srbija treba iz te notorne činjenice da izvuče pouke.

A što se Tita tiče, da je ekonomske pameti i tržišne logike, danas bi Beograd ostvarivao velike prihode od turizma i pratećih delatnosti da je od TITA napravio brend! I činjenice govore tome u prilog: turistički savez Beograda iz godine u godinu saopštava podatke o broju stranih turista, koji posećuju sve što je u vezi sa Titom!
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 19:49 18.07.2009

Re: O DRŽAVNICIMA i KLOVNOVIMA

Ako vam ekonomisti lepo kažu da su tržišta razvijenih zemalja, što čini 14 odsto svetskog tržišta, manje-više zasićena, i da šansu treba tražiti u preostalih 86 odsto svetskog tržišta, Srbija treba iz te notorne činjenice da izvuče pouke.

Da, s tim što bi trebalo imati šta prodati tamo..
A što se Tita tiče, da je ekonomske pameti i tržišne logike, danas bi Beograd ostvarivao velike prihode od turizma i pratećih delatnosti da je od TITA napravio brend! I činjenice govore tome u prilog: turistički savez Beograda iz godine u godinu saopštava podatke o broju stranih turista, koji posećuju sve što je u vezi sa Titom!

Ovo je potpuno tačno...Turiste u Beogradu zanimaju samo dve stvari. Ono što je vezano za Tita i reke, splavovi. Ko je god dolazio kod mene pitao je uvek i najpre to.
Bili Piton Bili Piton 20:02 18.07.2009

Re: O DRŽAVNICIMA i KLOVNOVIMA

...a od Tileta su brend napravili Slovenci, ni vise ni manje. Imam majicu slovenacke proizvodnje (odlican kroj, sjajan kvalitet) sa Titovim partizanskim portretom (onim cuvenim, ne znam ciji je) i logom "Trst je nas!"

Pritom mi kazu da je jugokomunisticka memorabilija bila très chic pre par modnih sezona u dezeli.
Milan Karagaća Milan Karagaća 00:33 19.07.2009

Re: O DRŽAVNICIMA i KLOVNOVIMA

Turiste u Beogradu zanimaju samo dve stvari. Ono što je vezano za Tita i reke, splavovi. Ko je god dolazio kod mene pitao je uvek i najpre to.

Drago, a šta će biti ako do tada pronađu grob rehabilituju Čiču , pa još kažu da smo mi njegovi a Čiča je naš?Hoće li upoznati i nesvrstane sa tim otkrićem i činjenicom da je Draža tokom 2.svetskog rata bio neutralan i nesvrstan, a Tito tokom rata bio svrstan u antihitlerovsku koialiciju a posle rat bio inicijator i jedan od osnivača PNZ. Očito da je Tito imao viziju a Čiča nije.
Hoće li domaćini goste Samita voditi prvo da polože venac na spomenik Čiča Draži zbog njegovog nesvrstavanj na strani antihitlerovske koalicije ili u Kuću cveća. Daklem, ostaje dilema Draža ili Tito ili ćemo nastpati pod sloganom i Tito i Draža i nesvrstanost.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 00:38 19.07.2009

Re: O DRŽAVNICIMA i KLOVNOVIMA

Milan Karagaća
Turiste u Beogradu zanimaju samo dve stvari. Ono što je vezano za Tita i reke, splavovi. Ko je god dolazio kod mene pitao je uvek i najpre to.

Drago, a šta će biti ako do tada pronađu grob rehabilituju Čiču , pa još kažu da smo mi njegovi a Čiča je naš?Hoće li upoznati i nesvrstane sa tim otkrićem i činjenicom da je Draža tokom 2.svetskog rata bio neutralan i nesvrstan, a Tito tokom rata bio svrstan u antihitlerovsku koialiciju a posle rat bio inicijator i jedan od osnivača PNZ. Očito da je Tito imao viziju a Čiča nije.
Hoće li domaćini goste Samita voditi prvo da polože venac na spomenik Čiča Draži zbog njegovog nesvrstavanj na strani antihitlerovske koalicije ili u Kuću cveća. Daklem, ostaje dilema Draža ili Tito ili ćemo nastpati pod sloganom i Tito i Draža i nesvrstanost.

Ne plaši se..Nije to uporedivo...To je kao da igra neko iz Lige šampiona protiv kluba iz seljačke lige...
mikimedic mikimedic 02:54 19.07.2009

Re: O DRŽAVNICIMA i KLOVNOVIMA

Drago, a šta će biti ako do tada pronađu grob rehabilituju Čiču , pa još kažu da smo mi njegovi a Čiča je naš?Hoće li upoznati i nesvrstane sa tim otkrićem i činjenicom da je Draža tokom 2.svetskog rata bio neutralan i nesvrstan, a Tito tokom rata bio svrstan u antihitlerovsku koialiciju a posle rat bio inicijator i jedan od osnivača PNZ. Očito da je Tito imao viziju a Čiča nije.
Hoće li domaćini goste Samita voditi prvo da polože venac na spomenik Čiča Draži zbog njegovog nesvrstavanj na strani antihitlerovske koalicije ili u Kuću cveća. Daklem, ostaje dilema Draža ili Tito ili ćemo nastpati pod sloganom i Tito i Draža i nesvrstanost.


i dalje iz istog udzbenika?
adam weisphaut adam weisphaut 08:30 19.07.2009

Re: O DRŽAVNICIMA i KLOVNOVIMA

i dalje iz istog udzbenika?

Jbg. spoznaja o duboko antifašističkoj prirodi Čičinog pokreta ostaje samo za inicirane kao što si ti...
mikimedic mikimedic 12:48 19.07.2009

Re: O DRŽAVNICIMA i KLOVNOVIMA

Jbg. spoznaja o duboko antifašističkoj prirodi Čičinog pokreta ostaje samo za inicirane kao što si ti...


o kakvom ti ono bese rezimu ucis klince u skoli?
Milan Karagaća Milan Karagaća 18:52 19.07.2009

Re: O DRŽAVNICIMA i KLOVNOVIMA

mikimedic
Drago, a šta će biti ako do tada pronađu grob rehabilituju Čiču , pa još kažu da smo mi njegovi a Čiča je naš?Hoće li upoznati i nesvrstane sa tim otkrićem i činjenicom da je Draža tokom 2.svetskog rata bio neutralan i nesvrstan, a Tito tokom rata bio svrstan u antihitlerovsku koialiciju a posle rat bio inicijator i jedan od osnivača PNZ. Očito da je Tito imao viziju a Čiča nije.
Hoće li domaćini goste Samita voditi prvo da polože venac na spomenik Čiča Draži zbog njegovog nesvrstavanj na strani antihitlerovske koalicije ili u Kuću cveća. Daklem, ostaje dilema Draža ili Tito ili ćemo nastpati pod sloganom i Tito i Draža i nesvrstanost.


i dalje iz istog udzbenika?

Iz Ravnogorske čitanke.
A iz kojeg udžbenika ste vi učili istoriju?
drug.clan drug.clan 19:59 18.07.2009

iznenadjenje i razlozi


Mnogo je u ovoj incijativi našega predsednika, neobičnih, iznenađujućih i šokantnih elemenata. Za mene je ekstra iznenađenje, i nešto što ni u ludilu nisam očekivao, da je on Tita nazvao vizionarom. Ne zato što to Tito nije bio, nego što su upravo glavni politički mentori našega predsednika, ukupno okruženje u kome se on formirao, politička praksa u kojoj on kao političar egzistira, Tita vidi kao diktatora, razbijača Srbije i člana "vatikansko - kominterovske zavere", onoga koji nam je "oteo Kosovo", kad je oterao Rankovića, napravio Ustav iz 1974. godine te tako Srbiju razbucao "na tri dela", onoga što nas je prezadužio. I slične stvari. Neću sada pominati šta je sve u tom smislu pisao i govori "čika Dobrica", šta je pisao i govorio Ljuba Tadić, šta Nogo i Đogo. Šta se sve tu događalo kroz proteklih 30 godina "detitoizacije". Čak negde skoro, u suprostavljanju vojvođanskom statutu, i sam predsednik je pomenuo "zloglasni" Ustav iz 1974. i rekao da se "borio protiv njega", a onda se setio da je tada bio premlad za "borbu"i popravio izjavu tako što je dodao da je uvek "bio protiv njega". I sad odjednom - "Tito vizionar".


Moj stav prema Titu tj. njegovoj ekonomskoj i spoljnopolitickoj politici je poznat ali...

I mene isto veoma iznenadjuje zaokret BoTe koji od americko neokapitalistickog poltrona i nacionalistickog posinka postaje postovalac lika i dela najveceg sina nasih naroda i narodnosti.

Mislim da postoje dve moguca razloga za ovo:
ocaj jer je konacno ugledao uzas koji se nazire u buducnosti ove drzave i njega licno ili
je konacno skupio snage da ostvari svoj dugogodisnji san - da postane apsolutni i prosveceni vladar srbije
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 20:06 18.07.2009

pioniri maleni

Mi smo Titovi
Tito je nas

Tito partija
omladina (sada sve matorci) akcija!

U Marsala Tita
Junackoga sina....(ne znam dalje)

la, la,la,la,la,aaaaaaaaaaaaaa.....
sentinel26 sentinel26 22:44 18.07.2009

Re: pioniri maleni

Jelena Pavlović
Mi smo Titovi
Tito je nas
Tito partija
omladina (sada sve matorci) akcija!
U Marsala Tita
Junackoga sina....(ne znam dalje)
la, la,la,la,la,aaaaaaaaaaaaaa.....

Amerika i Engleska
Biće zemlja proleterska !








Jelena Pavlović Jelena Pavlović 04:02 19.07.2009

Re: pioniri maleni

sentinel26
Jelena Pavlović
Mi smo Titovi
Tito je nas
Tito partija
omladina (sada sve matorci) akcija!
U Marsala Tita
Junackoga sina....(ne znam dalje)
la, la,la,la,la,aaaaaaaaaaaaaa.....

Amerika i Engleska
Biće zemlja proleterska !






Don't make me overrrrrrrr!



dragan7557 dragan7557 07:32 19.07.2009

Re:proleteri sirotinja i fukara bez Raje


Amerika i Engleska
Biće zemlja proleterska !

Posle velikih okršaja sa narodima Bankari i berzanski špekulanti su od Amerike i Engleske napravili proleterske zemlje. Pošto su Srbi u zatvoru u izolovanoj ćeliji na dugogodišnjoj robiji to i nije čudo da niko ne vidi da je to tako.

Najbrojnija proleterska zemlja pa i ona koja tvrdi za sebe da je najveća demokratija na planeti su takođe po definiciji proleterske zemlje = države.

Ko ne veruje taj treba da pogleda definiciju proletera - može i na Vikipediji.

Srbija pod Komunistima nije bila proleterska zemlja ali su demokrati i ostali sada na putu da ovo zakašnjenje svetskog voza ubrzano prevaziđu i dragu na domovinu uvedu u nove prelepe proleterske vode, upravo one za koje su se borili komunisti. Komunisti su gunđali godinama oko problema sitnog seljaštva dok su u spomenutim zemljama Bankari uspešno završili prisvajanje i proletarizaciju a svu imovinu prisvojili sebi.

dragan7557 cerski
sentinel26 sentinel26 08:18 19.07.2009

Re: pioniri maleni

Jelena Pavlović
sentinel26
Jelena Pavlović
Mi smo Titovi
Tito je nas
Tito partija
omladina (sada sve matorci) akcija!
U Marsala Tita
Junackoga sina....(ne znam dalje)
la, la,la,la,la,aaaaaaaaaaaaaa.....

Amerika i Engleska
Biće zemlja proleterska !

U tunelu, usred mraka
Sija zvezda demokratska !
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 20:34 18.07.2009

Tito i Jugoslavija

Tito je bio vešt i ozbiljan političar, predsednik jedne ozbiljne i za Jugoistočnu Evropu, a i za Evropu uopšte, velike države.
Raspadom te velike i ozbiljne države, nastalo je nekoliko malih i prilično neozbiljnih, nazovidržava.

Uzmimo, primera radi, jednu od njih - BiH. Kakva je to država?
Ili, recimo, drugu od njih - BJRM. Kakva je tek to država? Nema čak ni ime, zove se BIVŠA.
Ili Kosovo. O toj nazovi državi, ne vredi trošiti reči.
Ili o najmanjoj Crnoj Gori, a možemo i o najvećoj od nastalih država - Srbiji. Ta država nema čak ni svoje granice.

Svi su pljuvali Tita. Svi su pljuvali Jugoslaviju.

A kad su se napljuvali, kad su im se usta osušila, kad su malo otišli u svet, u Afriku, Južnu Ameriku, Aziju... shvatili su da za te nove države, a pogotovo njihove predsednike, niko nikad i nije čuo.
Oni tamo, u svetu, znaju za Tita i Jugoslaviju.

Predsednici novonastalih država, nastalih raspadom one jedne ozbiljne i velike države , shvatili su konačno da od pljuvanja po Titu i bivšoj Jugoslaviji više nema vajde, ni u unutrašnjoj, a pogotovo ne u spoljnoj politici. Čak šta više shvatili su da mogu da baštine Tita i njegov ugled, kao i Jugoslaviju i njen ugled. Da iz toga izvuku političku korist.

To je, očito, shvatio i Boris Tadić, predsednik Srbije.

Čudi me jedino, Drago, da se ti tome čudiš.
zeks92 zeks92 23:37 18.07.2009

Re: Tito i Jugoslavija

Mozesh da ih volish, mozesh da ih ne volish ... ali morash - ako si dovoljno mator - da ih se secash:

Vratite mi makar onaj, dobri, stari, crveni pasosh!
dragan7557 dragan7557 07:34 19.07.2009

Re: Tito i Jugoslavija


To je, očito, shvatio i Boris Tadić, predsednik Srbije.

Ne bi' rek'o !

dragan7557 cerski
drugtito drugtito 21:05 18.07.2009

:)

Ziveo Tadic i Svetska Revolucija!
Inner Party Inner Party 21:28 18.07.2009

Letnje teme...

Kao sto nema nikakve stete, nema tu ni nikakve koristi. Bice na jesen valjda boljih tema.

gorio92 gorio92 22:22 18.07.2009

Uskoro

Predesedniči izbori, kandidati.

1. Boris Tadić Tito
2. Josip Broz Tadić
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 23:08 18.07.2009

Nema komentara

Nema komentara na moju tezu de je izvestan bankrot politike "I Kosovo i Evropa"...
Mislim da je to grm u kome spava zec...
sentinel26 sentinel26 23:18 18.07.2009

Re: Nema komentara

Drago Kovacevic
Nema komentara na moju tezu de je izvestan bankrot politike "I Kosovo i Evropa"...
Mislim da je to grm u kome spava zec...
Polako, biće, biće, krčkaju se...

Pa niko ne voli bankrot, svi vole pobjede i uspjehe.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 23:46 18.07.2009

Re: Nema komentara

Pa niko ne voli bankrot, svi vole pobjede i uspjehe.

Ma i to što kažeš...
dragan7557 dragan7557 07:38 19.07.2009

Re: Nema komentara

Polako, biće, biće, krčkaju se...

Pa niko ne voli bankrot, svi vole pobjede i uspjehe.

Bo'me nije istina !
Bankrot je skoro završen a stečajni upravnici su imovinu dužnika raskrčmili (ostalo još malo)
Sada ostaje da se vidi šta sa proleterima = zaposlenima u bivšoj firmi.

dragan7557 cerski
adam weisphaut adam weisphaut 08:36 19.07.2009

Re: Nema komentara

Drago Kovacevic
Nema komentara na moju tezu de je izvestan bankrot politike "I Kosovo i Evropa"...
Mislim da je to grm u kome spava zec...

Pa valjda je to jasno od prvog dana, a sve ostalo su naklapanja, "statusno neutralna"...
Milan Karagaća Milan Karagaća 13:43 19.07.2009

Re: Nema komentara

Drago Kovacevic
Nema komentara na moju tezu de je izvestan bankrot politike "I Kosovo i Evropa"...
Mislim da je to grm u kome spava zec...

Možda to ovo pripomogne.
U svom izlaganju na konferenciji povodom 10-te godišnjice NATO agresije, Živadin Jovanović je formulisao u deset tačaka šta bi bilo potrebno u našoj spoljnoj politici. Zapravo, rekao kakva ona treba da bude.
Evo npr. kako glasi tač.2.
2. Politiku aktivne neutralnosti koju je utvrdila Narodna skupština podići na nivo jednog od osnovnih principa Ustava. Imajući u vidu ekonomske, energetske i tržišne potencijale članica Pokreta nesvrstanih zemalja, njihovo učešće u Grupi 20 za rešavanje svetske krize, a posebno principijelnu podršku ogromne većine Pokreta suverenitetu i teritorijaljlnom integritetu Srbije, rezmotriti inicijative da se Srbija vrati u punopravno članstvo Pokreta.
ostale tačke i njegovo izlaganje pročitajte sami.
deset tačaka Živadina Jovanovića
Malo ga je preterao, a pogotovo ono sa "politikom aktivne neutralnosti" jer to nije isto sto i nesvrstanost, niti je ovo druga polovina XX veka.
Ta aktivna neutralnost mora da je neko novo naucno otkrice.Verovatno ce otkriti da pored klasicnih i asimetricnih postoje i "neutralni izazovi".
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 14:57 19.07.2009

Re: Nema komentara

Možda to ovo pripomogne.
U svom izlaganju na konferenciji povodom 10-te godišnjice NATO agresije, Živadin Jovanović je formulisao u deset tačaka šta bi bilo potrebno u našoj spoljnoj politici. Zapravo, rekao kakva ona treba da bude.

Ha,ha...pa eto kuhinje u kojoj se "pravi srpska politika".Samo ne mogu tačno znati ko je glavni kuvar...
adam weisphaut adam weisphaut 14:59 19.07.2009

Re: Nema komentara

Ha,ha...pa eto kuhinje u kojoj se "pravi srpska politika".Samo ne mogu tačno znati ko je glavni kuvar.

adam weisphaut adam weisphaut 14:59 19.07.2009

Re: Nema komentara

Ha,ha...pa eto kuhinje u kojoj se "pravi srpska politika".Samo ne mogu tačno znati ko je glavni kuvar.

miloradkakmar miloradkakmar 23:40 18.07.2009

Dobar potez

Mnogo je u ovoj incijativi našega predsednika, neobičnih, iznenađujućih i šokantnih elemenata. Za mene je ekstra iznenađenje, i nešto što ni u ludilu nisam očekivao, da je on Tita nazvao vizionarom

Mislim da je inicijativa predsednika Tadića dobar potez. Zašto ne imati dobre , obnovljene , odnose sa nesvrstanaima.
Pa, šta da kaže na Samitu nesvrstanih , koji opstaju 5o-ak godina, nego da je Tito vizionar, da nije to bio Pokret bi se odavno ugasio. Druga je priča moć Pokreta nesvrstanih u međunarodnim odnosima.
Prethodno, ovaj potez sa Samitom, ima još jednu prizemniju dimenziju. Time se valjda želi poslati preventivna poruka zapadu, specijalno EU, da Srbija ima mogućnost izbora.

Mislim da ovo tvoje tumačenje nema osnova i da se ne šalje nikakva preteća poruka EU. Ja bih pre verovao da je Tadić dobio zadatak od EU da uspostavi odnose sa nesvrstanima i da ih dovede u Evropu.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 23:45 18.07.2009

Re: Dobar potez

Mislim da ovo tvoje tumačenje nema osnova i da se ne šalje nikakva preteća poruka EU. Ja bih pre verovao da je Tadić dobio zadatak od EU da uspostavi odnose sa nesvrstanima i da ih dovede u Evropu.

Znači, EU šalje Srbiju u nesvrstane...Lepo...
miloradkakmar miloradkakmar 00:25 19.07.2009

Re: Dobar potez

Drago Kovacevic
Mislim da ovo tvoje tumačenje nema osnova i da se ne šalje nikakva preteća poruka EU. Ja bih pre verovao da je Tadić dobio zadatak od EU da uspostavi odnose sa nesvrstanima i da ih dovede u Evropu.

Znači, EU šalje Srbiju u nesvrstane...Lepo...

Nisam to rekao, nego da bih pre poverovao da postane spona.
die hard die hard 22:04 19.07.2009

Re: Dobar potez

Ja bih pre verovao da je Tadić dobio zadatak od EU da uspostavi odnose sa nesvrstanima i da ih dovede u Evropu


Ovo je potpuno fascinantna teorija, a ja bih licno voleo da je istinita.Nemam nista protiv nesvrstanih, a ni EU naravno.
statista123 statista123 00:23 19.07.2009

Kosovo i/ili/nili Evropa

Kad već pominješ tzv. "bankrot politike "I Kosovo i Evropa"" moram da dodam nešto i na tu temu.
Izgleda da je Boris Tadić već drugi demokratski političar (posle Đinđića) koji posle jednog snažnog proevropskog i prozapadnog zanosa i poleta, upada u period jasnog razočarenja u zapadno mentorstvo i shvata da je sve relativno pa i putevi koji nam se nameću i da ono što je crno je u najmanju ruku barem sivkasto, a ono što je naizgled čisto belo je sve samo ne to. U tom smislu je i Srbija koja se naizgled nalazi na raskrsnici na kojoj treba da odabere put po sistemu ili Kosovo - ili Evropa u stvari na stranputici jer se daje da bira između MITA (Kosovo) i UTOPIJE (Evropa).

I kako ćemo se lako složiti da je Kosovo samo mit i da nam možda kao mit i treba ali da nam je kao realnost, kao teritorija, kao deo države potreban taman koliko voda u kolenu ili preciznije tumor na mozgu, toliko ćemo se verovatno teško složiti da je EU jedna velika utopija servirana sirotinji sa istoka Evrope.

Na osnovu svega što sam pročitao siguran sam da i autor bloga pripada ogromnoj populaciji eutopista kojih u Srbiji ima u više nego značajnom procentu, rekao bih čak i dobroj apsolutnoj većini. Ono što me intrigiralo bilo je pitanje odakle potiče ta ideja da je EU odgovor i rešenje za sve naše muke i probleme, apsolutno i idealno društvo u kome su svi zadovoljni i srećni odnosno najmanje duplo srećniji od bilo koga van odabranog EU društva. Poziv za članstvo i prijem u "elitno društvo" smatra se kartom za raj u jednom pravcu. Odgovor je izgleda sasvim jednostavan a svodi se na NEDOSTATAK INFORMACIJA odnosno na percepciju visoko filtriranih i obrađenih informacija u kojima 95% čine one koje na ovaj ili onaj način veličaju instituciju EU dok samo 5% ima neki neutralan ili možda blago kritički stav. Kako su zemlje koje se nadaju i priželjkuju prijem u EU obično na Šengen listi ili zbog ekonomske situacije veliki deo populacije nema priliku da direktno vidi i na svoj koži oseti šta praktično znači i predstavlja članstvo u EU. Od čoveka koji je idealizovao EU i bukvalno bio neki vidi njenog idolopoklonika u nekim malo mlađim danima hvatam sebe kako postajem klasičan EU skeptik pri čemu je nivo poverenja u EU kao instituciju obrnuto srazmeran količini direktnih informacija iz prve ruke koje sam pokupio i sabrao. Jednostavno, što sam više putovao, razgovarao i radio sa ljudima iz EU (stare i nove članice) sve sam više bio skeptičan prema toj ideji. U tom smislu želim da pitam i autora bloga i ostale koji imaju blago ili izraženo eutopijski stav, koliko su EU zemalja posetili, da li su razgovarali sa ljudima, da li znaju kako se tamo živi, da li znaju kolike su prosečne plate, da i znaju kakvi ih problemi muče i zašto. Čini mi se da sam posle desetak EU zemalja (reprezentativan uzorak starih i novih članica) u kojima sam bio (isključujem turističke posete one svakako nisu merodavne) stekao prilično dobar utisak o tome šta nas tamo čeka.

Obzirom da je to proces koji je neizbežan i koji se ne može zaustaviti, sve i da hoćemo (a nećemo i ne želimo jer smo se većinski opredelili da želimo u EU) želim da vam kažem da je tzv. "beli Šengen" vrhunac ljubavi između EU i nove zemlje, buduće članice, to vam je "medeni mesec" ili možda još bolje to vam je strasna ljubav pre braka bez obaveza. Posle njega kreće zatezanje kaiša i uzdi, kreće tvrdo i neizostavno kreće veće ili manje kajanje. Zato bi bilo dobro da uživamo u ovom medenom mesecu koji sledi od 2010 mada nam pada u vreme krize i oskudacije tako da će i para za uživanje biti mnogo manje. Inače što manje očekujete od EU manje ćete se i razočarati. Plašim se samo da su političari toliko podgrejali očekivanja da će pad biti jako bolan i razočaravajući.

Inače EU je, ako se analitički posmatra, sasvim genijalna paradržavna tvorevina koja je u sebi objedinila broje ideje i iskustva iz istorije ljudske civilizacije sa posebnim osvrtom na teoriju i praksu imperija kroz istoriju. Za razliku od USA imperije koja je sebe bazirala na vojno-kolonijalnom ustrojstvu preuzetom iz Rimskog carstva i Britanske imperije, EU je sebe organizovala pre svega na principima ekonomskog kolonijalizma i vazalstva. Kako mi imamo "lepa" i dugotrajna iskustva sa Otomanskom imperijom i konceptom vazala, trebalo bi da nam bude jasno šta nas očekuje. Kome nije jasno treba samo da se okrene oko sebe i da izbije sebi ideju iz glave da se nešto u našoj zemlji dešava slučajno. Država koja treba da uđe u EU prolazi kroz neizbežnu fazu "kuvanja žabe" koja se normalno odvija polako i sigurno bez naglih poteza i povećanja temperature. Država koja je spremna za članstvo u principu je kuvana i servirana žaba sa svim karakteristikama koje uz to idu. Takva je recimo Hrvatska, oni su potpuno skuvani i pripremljeni i da nije ovog usko nacionalnog i za EU gotovo neshvatljivog inaćenja okuraženih Slovenaca (sticajem prilika i skraćenog postupka kuvanja oni su uleteli u EU kao samo do pola skuvani žabac tako da koritste priliku da ponekad krekeću i kad ih niko ništa ne pita) Hrvatska bi davno bila servirana na EU "pladnju" ili ti vam poslužavniku. Znači po svakom pitanju (ekonomija zemlje, zaduženost, uticaj i rasprostranjenost stranog kapitala, privatizacija, ...) oni su kuvani i spremni za "veliku srečnu porodicu". Gde smo mi u toj priči - pa moglo bi se reći da smo negde na 70 stepeni, fali još 30-tak da provrimo i da budemo spremni (3-4 godine). Imamo li alternativu - ne, nemamo, kome treba dopola skuvana žaba. Pa šta onda radimo - pa eto plivamo malo po sopstvenoj supi od žabe i krekećemo čisto da nam neko ne bi rekao da su nas žive skuvali bez ikakvog otpora. Da li se može nešto promeniti - ne, gotovo izvesno smo viđeni za dokuvavanje i serviranje, sem ako nekim slučajem ne dođe do tako velikog tumbanja po svetu, što bi rekli Tarabići, pa da se svi lonci za kuvanje porazbijaju i ispropsipaju po livadi. Tada bi verovatno neko ponovo promešao karte a nama bi zapao neki novi lonac i novo kuvanje.

Pozdrav i bon appetit
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 00:52 19.07.2009

Re: Kosovo i/ili/nili Evropa

zgleda da je Boris Tadić već drugi demokratski političar (posle Đinđića) koji posle jednog snažnog proevropskog i prozapadnog zanosa i poleta, upada u period jasnog razočarenja u zapadno mentorstvo i shvata da je sve relativno pa i putevi koji nam se nameću i da ono što je crno je u najmanju ruku barem sivkasto, a ono što je naizgled čisto belo je sve samo ne to. U tom smislu je i Srbija koja se naizgled nalazi na raskrsnici na kojoj treba da odabere put po sistemu ili Kosovo - ili Evropa u stvari na stranputici jer se daje da bira između MITA (Kosovo) i UTOPIJE (Evropa).

Vrlo nategnuta teza, i kad je Đinđić u pitanju krajnje netačna. Plasirao je Dobrica Ćosić uz asistenciju Đure Bilbije. Evropa nije utopija nego realan nadnacionalan krov za 27 država.
Pozdrav i bon appetit

Pozdrav i tebi...
statista123 statista123 01:17 19.07.2009

Re: Kosovo i/ili/nili Evropa

Drago Kovacevic

... Evropa nije utopija nego realan nadnacionalan krov za 27 država.


To je po definiciji, kao što je po definiciji demokratija jedno a u praksi najčešće nešto sasvim drugo.

Ja vas pitam na osnovu čega Vi gradite Vašu realnu, praktičnu sliku o EU. Ja znam na osnovu čega sam sklopio svoje puzzle sa motivom "zvezdica na plavoj pozadini" i sa velikim razočarenjem sam shvatio da se radi o gigantskoj administrativno-birokratskoj tovrevini baziranoj na principima ekonomskog imperijalizma i kolonijalizma, usmerenoj na učvršćivanje postoječih i kreiranje budućih monopola i u krajnjoj instanci postavljanju velikog broja država u krajnje vazalni položaj večitog dužnika i najamnog radnika.

E sad Vi batalite pamflete i parole koje smo svi čulu nebrojeno puta i kažite nam svima na osnovu kojih realnih i stvarnih pokazatelja bazirate Vašu priču o Evropi i svetloj budućnosti koja nas tamo čeka (nas i sve ostale mučenike koji čekaju na red).

Da banalizujemo situaciju, pitam Vas kolike su prosečne plate u recimo sledećim državama EU: Mađarska, Poljska, Slovačka, Češka, pa da idemo na drugi stranu Slovenija, Italija, Španija (mada ove poslednje dve teško da predstavljaju nekoga sa kim se možemo porediti ali bi čitaocima verovatno bilo interesantno da znaju za koliko radi prosečan radnik u Italiji i kako s time preživljava). Kad te podatke ukrstimo sa periodom koje su te zemlje provele u EU ili sa njihovim privrednim potencijalom u odnosu na ono čime Srbija raspolaže, svakom će biti jasno šta nas konkretno očekuje i čemu možemo da se nadamo.

Dr M Dr M 01:17 19.07.2009

Re: Kosovo i/ili/nili Evropa

Inače što manje očekujete od EU manje ćete se i razočarati.


Vrlo obiman i analitican tekst.
Odgovor je mnogo kraci i nimalo analitican:

Ulazak u EU je za Srbiju jedini nacin da se zivi po nekakvom redu, svi dosadasnji pokusaji su vodili u haos, veci od prethodnog.

Zato se vladajuca klasa i protivi evrointegracijama, samo u haosu moze da se bogati bez rada, rizika i odgovornosti.

Po Marfijevom zakonu, kad crvi izmile iz konzerve, jedini nacin da ih skupis je da uzmes vecu konzervu.
EU je nasa konzerva.

Pozdrav i, nadam se, dobro jutro.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 01:39 19.07.2009

Re: Kosovo i/ili/nili Evropa

E sad Vi batalite pamflete i parole koje smo svi čulu nebrojeno puta i kažite nam svima na osnovu kojih realnih i stvarnih pokazatelja bazirate Vašu priču o Evropi i svetloj budućnosti koja nas tamo čeka (nas i sve ostale mučenike koji čekaju na red).

Nemam ja šta bataliti jer se ja ne bavim pamfletima. Zašto je meni važna Evropa? Ne zbog toga što će nama tamo neko davati novac i dopustiti da lagodno živimo ne hajući. Ne, važna mi je zbog reda, procedura, uređenih institucija, nezavisnoga sudstva, modernoga obrazovanja i modernoga zdravstva, zbog poštovanja ljudskih prava.
Kad živite u uređenom društvu, onda je razvoj izvesniji...

Da banalizujemo situaciju, pitam Vas kolike su prosečne plate u recimo sledećim državama EU: Mađarska, Poljska, Slovačka, Češka, pa da idemo na drugi stranu Slovenija, Italija, Španija

U svim tim državama prosečna plata je veća nego u Srbiji....a sedamdesetih godina je bila kud i kamo manja ( Španija i Italija su nešto drugo).
dragan7557 dragan7557 08:03 19.07.2009

Re: Kosovo i/ili/nili Evropa

Po Marfijevom zakonu, kad crvi izmile iz konzerve, jedini nacin da ih skupis je da uzmes vecu konzervu.

Vala nije, jedini način da ih skupiš na jedno mesto je da ih odmah pojedeš !

dragan 7557 cerski

p.s. Marfijev zakon bije svuda primenljiv.
Dr M Dr M 08:16 19.07.2009

Re: Kosovo i/ili/nili Evropa

Po Marfijevom zakonu, kad crvi izmile iz konzerve, jedini nacin da ih skupis je da uzmes vecu konzervu.
Vala nije, jedini način da ih skupiš na jedno mesto je da ih odmah pojedeš !


TO stalno primenjujemo, zato smo ovako crvljivi...
dragan7557 dragan7557 08:45 19.07.2009

Re: Kosovo i/ili/nili Evropa

Dr M
Po Marfijevom zakonu, kad crvi izmile iz konzerve, jedini nacin da ih skupis je da uzmes vecu konzervu.
Vala nije, jedini način da ih skupiš na jedno mesto je da ih odmah pojedeš !


TO stalno primenjujemo, zato smo ovako crvljivi...

Jok ! Ove crvčine žderu nas i toliko su se nažderali da će nas pojesti ako mi njih pre ne pojedemo.

dragan7557 cerski
Dr M Dr M 08:59 19.07.2009

Re: Kosovo i/ili/nili Evropa

dragan7557

Dr M
Po Marfijevom zakonu, kad crvi izmile iz konzerve, jedini nacin da ih skupis je da uzmes vecu konzervu.Vala nije, jedini način da ih skupiš na jedno mesto je da ih odmah pojedeš !TO stalno primenjujemo, zato smo ovako crvljivi...Jok ! Ove crvčine žderu nas i toliko su se nažderali da će nas pojesti ako mi njih pre ne pojedemo.dragan7557 cerski


Crvi nam, na kraju, ne ginu..

Al` dotle, da ih, ipak, pozatvaramo?
statista123 statista123 11:16 19.07.2009

Re: Kosovo i/ili/nili Evropa

Drago Kovacevic

Zašto je meni važna Evropa? Ne zbog toga što će nama tamo neko davati novac i dopustiti da lagodno živimo ne hajući. Ne, važna mi je zbog reda, procedura, uređenih institucija,...


Dr M

Ulazak u EU je za Srbiju jedini nacin da se zivi po nekakvom redu, svi dosadasnji pokusaji su vodili u haos, veci od prethodnog.


Scena iz kultnog filma "Ko to tamo peva" poznata kao "Nemačka medecina je najbolja na svetu" - Bata Stojković. Odgovara Mića Tomić "ti bi kanda voleo da dođu", Bata - "pa barem bi se znao neki red"...

E da, Srbi vole da se zna neki red a to se po pravilu povezuje sa tim da neko sa strane dođe i uspostavi ga, obzirom da mi to ne umemo i nećemo. Još ako je taj neko Nemac onda je uspeh zagarantovan. To ti je sindrom koji se ponavlja i ja sam ubeđen da je on već upisan i u genetski kod ljudi sa ovih prostora. Tako recimo firma X iz mesta Y negde u Srbiji tavori i propada, radnici se svađaju i štrajkuju sve po principu "ne mogu toliko malo da me plate koliko malo mogu da radim" sve dok jednog dana ne dođe strani gazda, otpusti polovinu a oni što su ostali rade 3 x bolje i produktivnije nego dok ih je bilo duplo više. Na pitanje "Aman ljudi kako sad može a nije moglo dok ste bili samostalni" odgovor je uvek isti "J.bi ga, sad je doš'o Nemac". E upravo to "doš'o Nemac" je jedini pravi odgovor na mogućnost uspostavljanja reda u Srbiji. Čak šta više, pri tome smo prilično isključivi prema gazdama negermanskog porekla, jer prosečan Srbin ima genetski isprogramiranu sekvencu da je samo nemački auto dobar auto i da je samo Nemac pravi gazda i kapitalista, ovi ostali su bleda kopija, ako baš mora. Da zaključim, sa ovim prvim delom se slažem, to je jednostavno tako.


Drago Kovacevic

Zašto je meni važna Evropa? ..., nezavisnoga sudstva, modernoga obrazovanja i modernoga zdravstva, zbog poštovanja ljudskih prava...


Zašto mislite da će sudstvo biti bog zna kako nezavisno sa ulaskom u EU, da li će to doći Danci i Portugalci da nam sude u našim razmiricama oko međa na njivama, bračnih zavrzlama, manjih i većih privrednih kriminalnih aktivnosti? Ili mislite da će se korumpirana mreža advokati-sudije-tužioci, nešto strašno promeniti jer su eto "došli Nemci"

Ja kažem da citirate pamflete a Vi se ljutite a evo i najboljeg primera - moderno obrazovanje. Mi smo g-dine Kovačeviću uradili gotovo sve što Evropa traži po pitanju recimo visokoškolskog obrazovanja i kao "insajder" ću Vam reći da smo time žestoko upropastili ono što smo imali (stari sistem normalno nije bilo savršen, daleko od toga, ali je funkcionisao i imao određene rezultate). Nepodeljeno mišljenje akademske javnosti i kod nas a i širom Evrope jeste da je Bolonjska deklaracija jedna obična "šarena laža" i teška prevara koja je nametnuta kao obaveza za recimo 80% univerziteta u Evropi (uključujući tu 100% onih van stare 12-torke). Svi engleski i nemački univerziteti sa tradicijom, ugledom i imenom, nisu ni pomislili da je implementiraju i sa podsmehom su ispratili celu akciju. Veliki broj univerziteta iz stare Evrope koje se "zaleteo" sa Bolonjom sada se vraća korak u nazad i ulazi u fazu tzv. "deklarativne Bolonje" što znači poštujemo je ali radimo po starom. Što se nas tiče rezultati su porazni a ja mogu najiskrenije da poželim sebi, Vama i svim blogerima da ih nikada ne leči lekar "bolonjac" niti da koriste neku mašinu koju je konstruisao inženjer "bolonjac", zašto - zato (verujte mi na reč).

Floskula iz pamfleta broj dva jeste moderno zdravstvo. Uz sve primedbe na naš sistem i večitog ministra moram da Vas upitam da li uopšte znate kako funkcioniše sistem zdravstvene zaštite u staroj ili novoj Evropi. Mi se žalimo, sasvim opravdano, na gužve, korupciju i blagi haos u našem sistemu ali se verovatno nikada nismo zapitali koliko je potrebno jednom Englezu da bi zakazao i otišao na recimo običan ultrazvuk i koliko će to da ga košta. Ovo je zaista važna i složena tema i nije joj mesto u kratkoj replici na komentar. U svakom slučaju znate i sami da svi naši gastarbajteri, čak i oni koji su sasvim regularno osigurani tamo negde po EU, ne propuštaju priliku da preko leta odrade "generalku" u Srbiji kad dođu na odmor i to redno od već neizostavnog stomatologa preko svih specijalista, za svaki slučaj.

I na kraju ovo sa poštovanjem ljudskih prava stvarno nemam ni želju ni energiju da komentarišem. To je postala neizostavna parola, floskula i poštapalica koja se podrazumeva. Toliko je izlizana da mi već izaziva podsmeh taman kao kad kandidatkinje za mis sa IQ jednakim broju cipela izađu pred publiku i kažu da im je najveća želja "svetski mir". Niti će autor te parola znati da Vam kaže koja su mu to ljudska prava konkretno ugrožena u Srbiji a još manje će znati da Vas informiše kako je to Evropa uredila u praksi (ne deklarativno). Verovatno autor sugeriše da bi možda trebali da primenimo recept "a la Berluskoni" za rešavanje romskog pitanja ili ima još neke lepe primer iz EU prakse koje bi trebalo implementirati.

I na kraju što se plata tiče i tu se varate, jer verovatno niste informisani a i meni je predstavljalo veliko iznenađenje kad sam shvatio da je prosečni Poljak i Slovak veća sirotinja od prosečnog Srbina, da je prosečni Čeh nešto malo bolji ali da radi 3 x više, da prosečni Mađar deklarativno ima veću plata u odnosu na "pobratima" iz Srbije ali da kada odbije sve rate kredita i dugove po karticama ja zaista teško mogu da objasnim kako uspeva da preživi. O prosečnom Bugaru i Rumunu ne vredi ni pričati. Prosečni Slovenac životari sa platom od recimo 700 evra, što je za mene i dalje nepojmivo obzirom da im je privreda najamnje 10 x razvijenija i produktivnija od naše a uz to ih ima 3 x manje. Takođe, možda ne znate ali italijanski radnici rade za recimo 700 evra ili manje, inženjeri početnici za nešto manje od 1000, govorimo o proseku, ne o ekstremima. To čisto da uhvatimo paralelu sa FIat-om i apsolutno nerealnim, od Vlade podgrejanim ambicijama koje se pletu oko cele priče sa Zastavom.

Drago Kovacevic Drago Kovacevic 12:17 19.07.2009

Re: Kosovo i/ili/nili Evropa

E da, Srbi vole da se zna neki red a to se po pravilu povezuje sa tim da neko sa strane dođe i uspostavi ga, obzirom da mi to ne umemo i nećemo.

Ne,red treba da uspostavimo sami. Mi hoćemo da se priključimo EU a ne ona nama. Ovo što si napisao je tako banalna konstrukcija
Ja kažem da citirate pamflete a Vi se ljutite a evo i najboljeg primera - moderno obrazovanje. Mi smo g-dine Kovačeviću uradili gotovo sve što Evropa traži po pitanju recimo visokoškolskog obrazovanja i kao "insajder" ću Vam reći da smo time žestoko upropastili ono što smo imali (stari sistem normalno nije bilo savršen, daleko od toga, ali je funkcionisao i imao određene rezultate). Nepodeljeno mišljenje akademske javnosti i kod nas a i širom Evrope jeste da je Bolonjska deklaracija jedna obična "šarena laža" i teška prevara koja je nametnuta kao obaveza za recimo 80% univerziteta u Evropi (uključujući tu 100% onih van stare 12-torke). Svi engleski i nemački univerziteti sa tradicijom, ugledom i imenom, nisu ni pomislili da je implementiraju i sa podsmehom su ispratili celu akciju. Veliki broj univerziteta iz stare Evrope koje se "zaleteo" sa Bolonjom sada se vraća korak u nazad i ulazi u fazu tzv. "deklarativne Bolonje" što znači poštujemo je ali radimo po starom. Što se nas tiče rezultati su porazni a ja mogu najiskrenije da poželim sebi, Vama i svim blogerima da ih nikada ne leči lekar "bolonjac" niti da koriste neku mašinu koju je konstruisao inženjer "bolonjac", zašto - zato (verujte mi na reč).

A zašto bih ti ja ovo verovao..i kad imam dobru volju da verujem. Ja, recimo ne bih voleo da mi pravne usluge pruža pravnik koji je diplomirao u Kragujevcu.
Verovatno autor sugeriše da bi možda trebali da primenimo recept "a la Berluskoni" za rešavanje romskog pitanja ili ima još neke lepe primer iz EU prakse koje bi trebalo implementirati.

Ne, nego recept "ala Đilas". Pošto znam nešto o Romima,znam da je za one koji su otišli na zapad najveća moguća tragedija kad ih ovamo deportuju jer nemaju uredne papire.
I na kraju ovo sa poštovanjem ljudskih prava stvarno nemam ni želju ni energiju da komentarišem.

Ovo je potpuno u skladu i sa drugim stavovima koje iznosiš. Hoću reći da me ovakva rečenica ne iznenađuje.
I na kraju što se plata tiče i tu se varate, jer verovatno niste informisani a i meni je predstavljalo veliko iznenađenje kad sam shvatio da je prosečni Poljak i Slovak veća sirotinja od prosečnog Srbina, da je prosečni Čeh nešto malo bolji ali da radi 3 x više, da prosečni Mađar deklarativno ima veću plata u odnosu na "pobratima" iz Srbije ali da kada odbije sve rate kredita i dugove po karticama ja zaista teško mogu da objasnim kako uspeva da preživi.

Ovo za Čehe je posebno indikativan, mentzalitetski stav. Rade tri puta više. Sjajno, pa na šta mogu računati ako ne rade. Što se Mađara tiče, valjda su i kreditne rate deo zarade. Šta je na našima kad im se odbiju kreditne rate. Kredit je trošenje unapred. Nisam primetio da neko iz Mađarske dolazi raditi u Srbiju.(osim Jelašića)..a suprotnih je primera na desetine hiljada.
Što se Slovenije tiče, nemoj,tamo odlazim, imam tamo rodbine, pa znam kako žive. Vikendom dolaze u Beograd na provod. Koliko ljudi iz Srbije ide na provod, recimo u Ljubljanu.
No, ne plaši se ti. Naša politička elita ulaže sasvim pristojnu energiju da mi tamo ne odemo. I ljubomorno čuva ova dostignuća iz pravosudnoga sistema, monopola, zdravstva, školstva i svega onoga što život znači.
gbls gbls 12:19 19.07.2009

Re: Kosovo i/ili/nili Evropa

Fantastican tekst, fantasticna percepcija, za milion preporuka
Zao mi je jedino sto statirate, neko ko se ovako dobro sluzi logikom i ima takvu percepciju trebalo bi u ovoj zemlji da igra najvaznije uloge.
Milan Karagaća Milan Karagaća 13:06 19.07.2009

Re: Kosovo i/ili/nili Evropa

Dr M
Inače što manje očekujete od EU manje ćete se i razočarati.


Vrlo obiman i analitican tekst.
Odgovor je mnogo kraci i nimalo analitican:

Ulazak u EU je za Srbiju jedini nacin da se zivi po nekakvom redu, svi dosadasnji pokusaji su vodili u haos, veci od prethodnog.

Zato se vladajuca klasa i protivi evrointegracijama, samo u haosu moze da se bogati bez rada, rizika i odgovornosti.

Po Marfijevom zakonu, kad crvi izmile iz konzerve, jedini nacin da ih skupis je da uzmes vecu konzervu.
EU je nasa konzerva.

Pozdrav i, nadam se, dobro jutro.

Bravo, kratko i jasno.
dobrosavljevic_m dobrosavljevic_m 13:58 19.07.2009

Re: Kosovo i/ili/nili Evropa

statista123
...da je EU jedna velika utopija servirana sirotinji sa istoka Evrope...

Ma samo dok nas puštaju na evroviziju
drug.clan drug.clan 15:01 19.07.2009

Re: Kosovo i/ili/nili Evropa

Dr M
Inače što manje očekujete od EU manje ćete se i razočarati.


Vrlo obiman i analitican tekst.
Odgovor je mnogo kraci i nimalo analitican:

Ulazak u EU je za Srbiju jedini nacin da se zivi po nekakvom redu, svi dosadasnji pokusaji su vodili u haos, veci od prethodnog.

Zato se vladajuca klasa i protivi evrointegracijama, samo u haosu moze da se bogati bez rada, rizika i odgovornosti.

Po Marfijevom zakonu, kad crvi izmile iz konzerve, jedini nacin da ih skupis je da uzmes vecu konzervu.
EU je nasa konzerva.

Pozdrav i, nadam se, dobro jutro.



Zar mi nismo iz uredjenog drustva skocili u haos uz podrsku i navijanje te iste Evrope?

Za sta se bori vladajuca klasa u EU? Ipak je sigurnije bogacenje u u uredjenom i stabilnom eksploatatorskom sistemu nego u haosu. U haosu i nekog siromaha nesto moze dopasti.

Da li marfijev zakon radi i u slucaju vladajuce evropske i svetske klase? I oni zele crve koji vredno rade samo za hranu da ostanu u konzervi. Ako izmile ko ce raditi za njih.
drug.clan drug.clan 15:24 19.07.2009

Re: Kosovo i/ili/nili Evropa

Ja kažem da citirate pamflete a Vi se ljutite a evo i najboljeg primera - moderno obrazovanje. Mi smo g-dine Kovačeviću uradili gotovo sve što Evropa traži po pitanju recimo visokoškolskog obrazovanja i kao "insajder" ću Vam reći da smo time žestoko upropastili ono što smo imali (stari sistem normalno nije bilo savršen, daleko od toga, ali je funkcionisao i imao određene rezultate).


To ja ovde ponavljam vec godinama. Jedino u cemu je Bolonja uspela je da prosecnig z. evropskog studenta nacini konkurentnim prosecnom i. evropskom studentu. Jedini problem je u tome sto je to uradjeno tako sto su oba degradirana na isti nacin.

Floskula iz pamfleta broj dva jeste moderno zdravstvo. Uz sve primedbe na naš sistem i večitog ministra moram da Vas upitam da li uopšte znate kako funkcioniše sistem zdravstvene zaštite u staroj ili novoj Evropi.


Nesto mi je veoma zanimljivo citati izvestaje raznih zapadnih institucija koje u sam vrh kvaliteta zdravstvene zastite stavljaju istocno evropske zemlje koje trose i 5-10 puta manje novca na zdravstvo od modernih sistema zapada. Ako se lista poredja po cena/kvalitet odnosu onda oni sa zapada dolaze ispod i nekih zemalja u razvoju.

Potpuno ste u pravu kada kazete da je EU jedno privatno birokratsko deonicarsko drustvo sa ogranicenom odgovornoscu koju vlasnici - vladajuca elita, koriste da bi zadrzali postojeci sistem u kome se oni sumanuto bogate na racun sopstvenog naroda i jos vise na racun imperijalistickih pogoda sirom sveta.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 15:39 19.07.2009

Re: Kosovo i/ili/nili Evropa

Nesto mi je veoma zanimljivo citati izvestaje raznih zapadnih institucija koje u sam vrh kvaliteta zdravstvene zastite stavljaju istocno evropske zemlje koje trose i 5-10 puta manje novca na zdravstvo od modernih sistema zapada. Ako se lista poredja po cena/kvalitet odnosu onda oni sa zapada dolaze ispod i nekih zemalja u razvoju.

Da, da..zato je životni vek na Istoku duži nego na zapadu, zbog tog kvalitetnoga zdravstvenoga sistema..
Daj druže, nemoj sve bojati antizapadnim bojama. Hajde, kaži, koliki je prosečan životni vek jednoga Rusa u odnosu na Holanđanina, Norvežanina ili Nemca...
drug.clan drug.clan 16:24 19.07.2009

Re: Kosovo i/ili/nili Evropa

Drago Kovacevic
Nesto mi je veoma zanimljivo citati izvestaje raznih zapadnih institucija koje u sam vrh kvaliteta zdravstvene zastite stavljaju istocno evropske zemlje koje trose i 5-10 puta manje novca na zdravstvo od modernih sistema zapada. Ako se lista poredja po cena/kvalitet odnosu onda oni sa zapada dolaze ispod i nekih zemalja u razvoju.

Da, da..zato je životni vek na Istoku duži nego na zapadu, zbog tog kvalitetnoga zdravstvenoga sistema..
Daj druže, nemoj sve bojati antizapadnim bojama. Hajde, kaži, koliki je prosečan životni vek jednoga Rusa u odnosu na Holanđanina, Norvežanina ili Nemca...


Zna se zasto na istoku a posebno u rusiji ranije ljudi pogotovo muskarci umiru. To nije zbog lose zdravstvene zastite.
Osim toga pogledaj koliko ko trosi na zastitu i kakvi su rezultati pa onda procenuj kvalitet sistema. Sa beskonacnim parama je lako i u uzasnom sistemu produziti zivotni vek ljudi.

Na kraju krajeva zivotni vek nije bas najbolji pokazatelj kvaliteta zdravstvene zastite jel da je tako ne bi jordan i bosna bili ispred danske.
Dr M Dr M 17:44 19.07.2009

Re: Kosovo i/ili/nili Evropa

Zar mi nismo iz uredjenog drustva skocili u haos uz podrsku i navijanje te iste Evrope?


Nismo.

Mi smo u haos usli uprkos Evropi. Umesto da prodajemo cigle iz srusenog Berlinskog zida, mi smo te cigle koristili da razbijamo glave i sebi i drugima, ti drugi su se od nas razbezali a nama je ostala gomila suta.


Drago Kovacevic Drago Kovacevic 17:59 19.07.2009

Re: Kosovo i/ili/nili Evropa

Sa beskonacnim parama je lako i u uzasnom sistemu produziti zivotni vek ljudi.

Aha, "užasni sistemi" kako ih ti zoveš su čuveni po dužini ljudkskoga veka. I po parama koje na to troše.
Daj bre, tim tvojim favoritima je sve važnije od ljudskoga života.- Zato se događa da Ameri traže azil u Rusiji, Englezi u Kini, a Nemci kod Uga Čaveza...
Druže, stvarnost je drgačija bez obzira što se tvoja ideološka slika neće promeniti. Najviše zahteva glede azila na zapadu ulažu Kinezi, pa Rusi. Građani Srbije su prošle godine bili peti na toj listi. Misliš da je to zato što žele što kraće živeti...
Jelena Milić Jelena Milić 09:54 19.07.2009

samo ti citam

ovja serijal

i

smejem se

a plakala bih

dobro je da neko na blogu ovo postuje,

pozz
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 10:51 19.07.2009

Re: samo ti citam

smejem se

a plakala bih

Pa i ja pišem smejući se, a kroz plač...
sentinel26 sentinel26 12:15 19.07.2009

Re: samo ti citam

Drago Kovacevic
smejem se
a plakala bih
Pa i ja pišem smejući se, a kroz plač...

Imam veliki paket maramica, preostalo iz Dubrovnika, kada su dijelili narodu zbog nedolaska Jeremića, pa može na popust, tj. po sniženoj cijeni za gosn Draga i mis Milić, za ostale nema sniženja.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 12:20 19.07.2009

Re: samo ti citam

Imam veliki paket maramica, preostalo iz Dubrovnika, kada su dijelili narodu zbog nedolaska Jeremića, pa može na popust, tj. po sniženoj cijeni za gosn Draga i mis Milić, za ostale nema sniženja.


Pa, daj ih ovde, da ih virtuelno koristimo. Maramice su iz raja potekle.....
mikimedic mikimedic 12:47 19.07.2009

Re: samo ti citam

Imam veliki paket maramica, preostalo iz Dubrovnika, kada su dijelili narodu zbog nedolaska Jeremića, pa može na popust, tj. po sniženoj cijeni za gosn Draga i mis Milić, za ostale nema sniženja.


a ima i one iz beograda kad ne dodje godo, mislim ferhagen?
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 13:11 19.07.2009

Re: samo ti citam

a ima i one iz beograda kad ne dodje godo, mislim ferhagen?

A, ne..Te su potrošili Jeremić, Đelić i Cvetković...I pozajmili još deo ovih iz Dubrovnika...
Milan Karagaća Milan Karagaća 13:16 19.07.2009

Re: samo ti citam

Pa, daj ih ovde, da ih virtuelno koristimo. Maramice su iz raja potekle.....

Nisu. U raju nisu trebale. Tek kad su izišli iz raja počeli su da plaču i koriste maramice.
Ali kasno se iz raja izišlom kajati.Ostaje plakanje, brisanje sa maramicom, peškirom ili rukavom, i normalno, psovanje.
Samo da nam ne bude oko EU ona pesma "Plači mala plači, osto sam na Rači, ne mogu ti doći ne daju mi proći".
A ima i ono kad devojka preko radija čestita momku odlazak u vojsku pesmom "Imam nano dva dilbera".
Znčiii msleem, što imaš više frajera ono kao jbt. msleem, razzumeš, bolje se kotiraš.
Milan Karagaća Milan Karagaća 13:27 19.07.2009

Re: samo ti citam

a plakala bih

Ms Milić, nemojte, znate onu pesmu "Ne plači dušo ja ću ti doći", a Vi imate dosta postova na temu "Čekala sam kraj prozora kad će svanut rujna zora..". Stalno nešto čekamo a vičemo "pohiti polako" a onda ćemo na kraju izgleda pevati onu "U lutanju mladost prođe".
Uf, nisam ni znao kako stojim dobro s poeziju i narodne mudrosti.
Ućimo mi u EU pa makar i zajedno sa sa komplet nesvrstanim, bre.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 14:59 19.07.2009

Re: samo ti citam

Nisu. U raju nisu trebale.

Tačno..Zato su otuda izbačene....Zato kažem da su vraćene iz raja...
Zemlja je, u predrensansno vreme beležana kao "dolina suza"...
sentinel26 sentinel26 15:07 19.07.2009

Re: samo ti citam

Milan Karagaća
a plakala bih
Ms Milić, nemojte, znate onu pesmu "Ne plači dušo ja ću ti doći", a Vi imate dosta postova na temu "Čekala sam kraj prozora kad će svanut rujna zora..". Stalno nešto čekamo a vičemo "pohiti polako" a onda ćemo na kraju izgleda pevati onu "U lutanju mladost prođe".
Uf, nisam ni znao kako stojim dobro s poeziju i narodne mudrosti.
Ućimo mi u EU pa makar i zajedno sa sa komplet nesvrstanim, bre.

Stani prijatelju, pa nećeš valjda ti prije mene da se učlaniš u Udrugu iz ul. Ilije Čvorovića br. 007 ?
Prvo ja, pa ti poslije mene.

Drago Kovacevic Drago Kovacevic 15:14 19.07.2009

Re: samo ti citam

Stani prijatelju, pa nećeš valjda ti prije mene da se učlaniš u Udrugu iz ul. Ilije Čvorovića br. 007 ?
Prvo ja, pa ti poslije mene.

Koliko vidim ovde traje neka trka...
Samo bez dopinga, molim...
sentinel26 sentinel26 14:43 20.07.2009

Re: samo ti citam

Drago Kovacevic
Imam veliki paket maramica, preostalo iz Dubrovnika, kada su dijelili narodu zbog nedolaska Jeremića, pa može na popust, tj. po sniženoj cijeni za gosn Draga i mis Milić, za ostale nema sniženja.
Pa, daj ih ovde, da ih virtuelno koristimo. Maramice su iz raja potekle.....


Evo za gosn Draga

sentinel26 sentinel26 14:45 20.07.2009

Re: samo ti citam

Drago Kovacevic
Imam veliki paket maramica, preostalo iz Dubrovnika, kada su dijelili narodu zbog nedolaska Jeremića, pa može na popust, tj. po sniženoj cijeni za gosn Draga i mis Milić, za ostale nema sniženja.
Pa, daj ih ovde, da ih virtuelno koristimo. Maramice su iz raja potekle.....


A evo za mis Milić

mikimedic mikimedic 15:09 20.07.2009

Re: samo ti citam

A, ne..Te su potrošili Jeremić, Đelić i Cvetković...I pozajmili još deo ovih iz Dubrovnika...


za djelica i cvetkovica bas i ne znam, ali cisto sumnjam da se jeremic nesto posebno rasplakao...

nije placip.... i zato mu skidam kapu.
grol grol 13:35 19.07.2009

Komunizam je propao

Tito vizionar? Koliko primecujem, komunizam je propao.
Milan Karagaća Milan Karagaća 13:49 19.07.2009

Re: Komunizam je propao

grol
Tito vizionar? Koliko ja primecujem, komunizam je propao.

Propalo je i Dušanovo i Lazarevo carstvo, čika Perina monarhija, pa oni i dalje ostaju istorijske ličnosti.
grol grol 14:07 19.07.2009

Re: Komunizam je propao

Milan Karagaća
Propalo je i Dušanovo i Lazarevo carstvo, čika Perina monarhija, pa oni i dalje ostaju istorijske ličnosti.

1. Hitler je takodje istorijska licnost
2. Da je Tito bio vizionar, danas bi osnovni sistem vrednosti u EU bio komunizam, a ne demokratija
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 15:02 19.07.2009

Re: Komunizam je propao

grol
Tito vizionar? Koliko primecujem, komunizam je propao.

Pa nije Tito smislio komunizam, koliko ja znam...Njega su najtvrđi komunisti i ovde i u "maćuški" zvali izdajnikom komunizma...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana