Hajdemo malo o korupciji

Drago Kovacevic RSS / 02.11.2007. u 22:14

Korupcija spada u pojmove kojima nije lako odrediti sadržaj budući da se njeno značenje menja u različitom vremenskom društvenom i političkom kontekstu. Obično se pod korupcijom podrazumeva zloupotreba javne službe radi lične koristi. Postoje neke razlike u određenju koje naglašavaju složenom fenomena korupcije.

Korupcija je patološka pojava, sistemska aberacija u kojoj vladajuća politička klasa lični interes stavlja iznad interesa političke zajednice. U takvom pristupu korupcija se osuđuje kao nemoralna i štetna po političku konstituciju društva. Politička legitimizacija temelji se na činjenici da nosioci političkih funkcija zastupaju interese celine političke zajednice. Da ne preferiraju lični ili grupni interes (stranke, kompanije, specijalne interesne grupe).

Pojavom modernog i demokratskog društva sve se više ističe sistemska disfunkcionalnost korupcije. Ona se ne smatra samo moralno štetnom već je ključni razlog neefikasnosti države. Korupcija je dakle ponašanje koje je devijacija od normalnog obavljanja javne dužnosti radi lične koristi, porodične koristi, koristi privatne klikei9li kakve druge interesne grupe. Ona je kršenje normi radi ostvarenja ličnoga interesa. To uključuje delatnosti kao što su podmićivanje (primanje novca ili druge beneficije čime se utieče na odluku javne vlasti), nepotizam, primenjivanje askriptivnih ili porodičnih kriterija u odlučivanju o javnoj stvari te zloupotreba položaja za ličnu korist, ilegalno korištenje javnog dobra, usluge ili druge gratifikacije

U pravnom smislu korupcija se definiše na različite načine i kao niz različitih krivičnih deela. Standardno određenje zasad je odredba prema kojoj je korupcija

a) traženje ili primanje direktno ili indirektno javnog službenika ili osobe koja obavlja javnu funkciju, bilo kakve novčane vrednosti, ili druge povlastice, kao što je poklon, usluga, obećanje ili pogodovanje za njega ili neku drugu osobu ili jedinicu, u razmenu za neki akt ili propust u obavljanju javne dužnosti;

b) ponuda ili jamčenje, neposredno ili posredno, javnom službeniku ili osobi koja obavlja javnu funkciju, bilo kakve novčane vrednosti ili druge povlastice, kao što je poklon, usluga, obećanje ili pogodovanje za njega ili neku drugu osobu ili jedinicu, u razmenu za neki akt ili propust u vršenju javne dužnosti,

c) akt ili propust u obavljanju svojih dužnosti od strane javnog službenika ili osobe koja vrši javnu funkciju u svrhu dobivanja nezakonite pogodnosti za njega ili treću stranu, d) zloupotreba ili pridobivanje imovine koje se izvodi iz nekog akta, kojeg brani ovaj član; e) učestvovanje kao pokretač, supokretač, podstrekač, saučesnik ili pomagač ili prikrivač nakon počinjenog dela, ili na bilo koji način, u zamenu za uzvrat ili u očekivanju uzvrata, za svake saradnje ili zavere da bi se počinilo neko delo kojeg brani ovaj član" (član VI Interamerican Convention Against Corruption,1997).

U novije vreme osobito se naglašava ekonomska analiza fenomena i posljedica korupcije. U tom smislu korupcijom se smatra nastojanje da se radi lične koristi maksimizira prihod od službe, što onda za posledicu ima poremećaj u uslovima tržišne utakmice i ukupnu racionalnost ekonomskog ponašanja. Korupcija je dodatni transakcijski trošak jer unosi neizvesnost kod izbora alternativa, te zato izaziva neizmerne štete po efikasnost privrede.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić otišao je pre neki dan na otvaranje Deltinog prodajnoga centra na Novom Beogradu i održao tamo govor zbog kojeg bi se svaki, u naše prilike neupućeni pojedinac sa sposobnošću da kapira elementarne stvari morao krstiti sa obe ruke. Deo tih njegovih retoričkih uzleta i hvalospeva Miškoviću preneo sam na prethodnom postu, ali ono što je kazao oko toga da će Vlada osnovati neku posebnu radnu grupu koja će se baviti istraživanjem činjenice da su prehrambeni proizvodi u Srbiji skuplji nego u regionu, zapravo nije ništa drugo nego direktna podrška Miškoviću i još nekolicini monopolista da istraju u držanju monopola. Na tu njegovu izjavu odmah je pozitivno odgovorio još jedan Miškovićev fan u Vladi Srbije, ministar trgovine Predrag Bubalo, koji je također nazočio na otvaranju Miškovićevog prodajnog centra rasprostrtoga na više hektara. Mogu misliti do kakvoga će zaključka doći radna grupa koju sastave Bubalo i Đelić a koja bi trebala da nas prosvetli glede monopola. Verujem da će jedan od zaključaka te grupe biti da Miškoviću treba podići spomenik ili dodeliti kakvo ordenje glede sprečavanja monopola.

Kako dosta hodam po bivšoj SFRJ mogu potpuno uvereno kazati da su skoro svi prehrambeni proizvodi koji se proizvode u Srbiji a prodaju u Crnoj Gori, BIH, Makedoniji,Kosovu i Hrvatskoj, a koje sam ja uočio skuplji u Srbiji nego na navedenim destinacijama. Kako je to moguće, mnogo bolje znaju ekonomisti, recimo, evo, Goran Nikolić bi ako ovo čita mogao biti od pomoći. 

Đelićeva najava rečene komisije je posebno zanimljiva zbog činjenice da Vlada već ima Komisiju za zaštitu konkurencije, pa čemu onda praviti neku novu, "međuresornu" i to najavljivati baš prilikom dolaska na noge Miškoviću. Pa još kad se zna da je ta Komisija za sprečavanje monopola već označila Miškovića monopolistom, a onda on tražio da ga Vrhovni sud "rehabilituje" i to na osnovu akta koji je uradio opet jedan ministar i to ministar poljoprivrede Milosavljević, također redovni Miškovićev gost i poštovalac.  

Dijana Marković - Bajalović, predsednica Komisije za zaštitu konkurencije, hrabra žena koja je imala petlju da Miškoviću kaže da je monopolista i koja piše krivičnu prijavu protiv sudija Vrhovnoga suda zbog čudnog postupka kojim su poništili njenu odluku, a opet pomoću akta minstra Milosavljevića, kaže o Đelićevoj najavi, sledeće:

"Možda se u trenutku nije setio da bi nama mogao da se obrati sa takvim zahtevom, jednostavno neki put zaborave da mi postojimo, ne samo na osnovu onoga što radimo, već i na osnovuu onoga što bi trebalo da nas podrže".

Milan Ćulibrk, glavni i odgovorni urednik lista Bankar i dobar poznavalac naših ekonmskih i tržišnih prilika, dodaje:

  "Ja mislim da ova država nikada nije pokazala volju i iskrenu nameru da se obračuna sa monopolom na tržištu".

Pre samo nekoliko dana na sajtu B92 smo imali vest da Mišković ne može dobiti vizu za SAD jer je stavljen na crnu listu kao čovek koji se služi korupcijom i potkupljivanjem.

Ako ove činjenice iz naše žalosne stvarnsti poređamo, ili čak ako ih samo nabacamo, onda u drugom delu moga posta imamo praktičnu potvrdu teorijskih postavki iz prvoga.

Boža "Ronaldinjo" će verovatno moći kupiti još neki dvocefireni procenat vlasništva u nekoj od banaka, a ni ostala ekipa neće loše proći, i kad više ne budu na vlasti mogu kulirati. Neće oni uzeti pare Miškoviću, nego će i Mišković i oni svi zajedno uzeti pare nama. Litar mleka iz Srbije je u Crnoj Gori 52, a u Srbiji 73 dinara. Sve pare će biti iz te i tih razlika.. 

.



Komentari (76)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

vipera vipera 22:46 02.11.2007

Iskustvo

Prema iskustvu kojeg imamo u Hrvatskoj, nema te komisije koja će riješiti ovaj problem. Mi smo negdje do početka 2001 redoviti po špeceraj išli preko granice. Nije bilo bitno u koju državu, onu najbližu, jer je u svakoj od susjednih država prehrana bila skoro pa duplo jeftinija. Situacija se promjenila, kad su se počeli otvarati vleiki trgovački centri, raznih trgovačkih kuća. Za početak Billa, pa Konzum, Mercartor, Mercantone, kaufland i redom, kako su dolazili, to su cjene padale. Dok ne otvore vrata u Srbiji za tako velike igrače, ići ćete u komšiluk po špeceraj. Na žalost. A komisija služi da zamaže oči.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 23:17 02.11.2007

Re: Iskustvo

vipera
Prema iskustvu kojeg imamo u Hrvatskoj, nema te komisije koja će riješiti ovaj problem. Mi smo negdje do početka 2001 redoviti po špeceraj išli preko granice. Nije bilo bitno u koju državu, onu najbližu, jer je u svakoj od susjednih država prehrana bila skoro pa duplo jeftinija. Situacija se promjenila, kad su se počeli otvarati vleiki trgovački centri, raznih trgovačkih kuća. Za početak Billa, pa Konzum, Mercartor, Mercantone, kaufland i redom, kako su dolazili, to su cjene padale. Dok ne otvore vrata u Srbiji za tako velike igrače, ići ćete u komšiluk po špeceraj. Na žalost. A komisija služi da zamaže oči.

Naravno da taj problem ne može rešiti ni jedna komisija i da je tu potrebno mnogo drugih aktera, politička volja, izgrađene institucije i čitava jedna "antikoruptivna kultura".
Kad smo kod ovoga slučaja o kome pišemo, onda možemo potpuno mirno reći da je Miškovićev monopol uspostavila država odnosno politički faktori i da im to sada služi da se zajedno namiruju od para građana Srbije. Kada je trebalo privatizovati C market za koji je Merkator pokazao interes, onda se digla kuka i motika da "srpsku firmu" ne treba prodavati Slovencima..Privatizovan je pod dirigentskom palicom Koštuničinoga kabineta tako što je isporučen Miškoviću i sada taj monopol brane Vlada, njeni ministri i sudovi...
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:29 02.11.2007

Re: Iskustvo

Drago Kovacevic

sada taj monopol brane Vlada, njeni ministri ...

I gospodja ministarka. Nemoj da je izostavljas, nije ona to zasluzila, Drago:)
Poz
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 23:33 02.11.2007

Re: Iskustvo

hoochie coochie man
Drago Kovacevic

sada taj monopol brane Vlada, njeni ministri ...

I gospodja ministarka. Nemoj da je izostavljas, nije ona to zasluzila, Drago:)
Poz

A, da..Izvini HCM..o))) Ona je nezaobilazna u tandemu sa suprugom ili individualno..
pozz
vipera vipera 10:57 03.11.2007

Re: Iskustvo

Upravo to, kad počnu nicati veliki nacionalni interesi oko kupnje neke tvrtke. Već vidim da će mene, mali kotatčić to skupo koštati.
Imamo i mim ovdje sličnih primjera, recimo posljednji KIM, kad je odabran kupac, neka lijeva firma iz Karlovaca koja bi jamčila tim istim KIM-om njegovu kupnju. Prokušani recept privatizacije iz '90.Nije odabrana nizozemska firma, u cilju čuvanja "nacionalnog" bogatstva. Muljaža u velikom stilu. Bil afera, i sve stalo. Sad je tišina, vjerojatno u predizbornovrijeme pokušavaju potiho obavit posao.
Vidim da je vaša politička elita na istom tragu. Morate biti glasni, jedino to može pomoći.
marumi marumi 22:56 02.11.2007

Prava tema

Pozdrav i preporuka, Drago.
Korupcija je rak rana posebno drustva kakvo je nase jer je ono takvo kakvo je zapravo zbog korupcije. Duzi period posmatram ponasanje institucije sudstvo u predmetu u kojem je korupcija ocigledna ali naravno tesko dokaziva i to i jeste najveci problem. Isto tako problem je kada se suocis sa lancom korupcije, kada vidis da svi taj zardjali lanac cvrsto drze a kako im ne bi ispala nijedna karika, jer ako ispadne jedna osipao bi im se citav njihov korupcionaski kolektiv.
Veceras citam na sajtu dijaspore kako Djelic obecava dijaspori pasose za 25 Eura jer se blize izbori a Miskovic je izgleda obecao i tu da pomogne tako sto ce ''finansirati'' pasose po snizenoj ceni a kako bi se dobili glasovi spolja jer je unutra ocito presusilo.
O korupciji nikad kraja diskusiji jer drzava ocito nije kadra niti ima dobre volje da se suoci sa necim usta je i sama umesana do grla pa se polako ali sigurno u njoj i davi. Evropska komisija je pre neki dan najvise kritikovala sudstvo i korupciju u Srbiji jer su to dva najveca problema zbog kojih Srbija mora da poceka da se tek kandiduje za prikljucenje EU.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 23:09 02.11.2007

Re: Prava tema

marumi
Pozdrav i preporuka, Drago.
Korupcija je rak rana posebno drustva kakvo je nase jer je ono takvo kakvo je zapravo zbog korupcije. Duzi period posmatram ponasanje institucije sudstvo u predmetu u kojem je korupcija ocigledna ali naravno tesko dokaziva i to i jeste najveci problem. Isto tako problem je kada se suocis sa lancom korupcije, kada vidis da svi taj zardjali lanac cvrsto drze a kako im ne bi ispala nijedna karika, jer ako ispadne jedna osipao bi im se citav njihov korupcionaski kolektiv.
Veceras citam na sajtu dijaspore kako Djelic obecava dijaspori pasose za 25 Eura jer se blize izbori a Miskovic je izgleda obecao i tu da pomogne tako sto ce ''finansirati'' pasose po snizenoj ceni a kako bi se dobili glasovi spolja jer je unutra ocito presusilo.
O korupciji nikad kraja diskusiji jer drzava ocito nije kadra niti ima dobre volje da se suoci sa necim usta je i sama umesana do grla pa se polako ali sigurno u njoj i davi. Evropska komisija je pre neki dan najvise kritikovala sudstvo i korupciju u Srbiji jer su to dva najveca problema zbog kojih Srbija mora da poceka da se tek kandiduje za prikljucenje EU.

Hvala Marumi..
Jeste korupcija nepresušna tema ali se o njoj gotovo ne piše, ili piše apsolutno nesrazrmerno njenoj rasprostranjenosti. Ja čak mislim da tajkuni finansiraju ovu šumu prljavih politikanstih medija samo zato da bi nas zatrpavali nevažnim glupostima, konstruisanim urotama i ludilom, da ona bude što manje vidljiva.
pidola pidola 23:30 02.11.2007

...

ko je kriv za korupciju,ko je glavni tu ili onako glupo da kazem,ko kolo vodi?
pa pliticari,vlast,isti oni koji to treba da sprece,oni koji govore kako su za evropu (???).
a dokle cemo mi da budemo glupavi,da dopustamo,da iznova i iznova prihvatamo njihove lazi,to je vec na nama.

marumi marumi 23:35 02.11.2007

Re: Prava tema

Jeste korupcija nepresušna tema ali se o njoj gotovo ne piše, ili piše apsolutno nesrazrmerno njenoj rasprostranjenosti. Ja čak mislim da tajkuni finansiraju ovu šumu prljavih politikanstih medija samo zato da bi nas zatrpavali nevažnim glupostima, konstruisanim urotama i ludilom, da ona bude što manje vidljiva.

O korupciji se skoro ne pise i ne govori u javnosti i zbog toga sto je malo novinara sa istrazivackim duhom. Postoji gomila dokaza pred medjunarodnim sudom za ljudska prava koji su dokaz da je korupcija u Srbija prisutna u jezivom obimu ali se to krije od javnosti. Cak sta vise i Predsednica VSS je na nacionalnoj televiziji iznosila umanjenu cifru aplikacija prisutnih pred medjunarodnim sudom (zbog korupcije suda) a kako bi njen resor delovao ''uredjen''. Novinarima koji pozele da Srbiju ucine lepsom i boljom i krenu da istrazuju slucajeve predsednici suda podnose lazne izvestaje koje podnose i svakome ko to od njih zatrazi a novinarima biznismeni sa fiktivnim firmama zaprete i tu se zavrsava dalja istraga.
Sta reci kada imamo republicog tuzioca koji je licno potpisivao resenja o obustavi dalje istrage protiv gradskih mocnika, doduse v/d ali ipak, bio je cak i tzv. Specijalni tuzilac za organizovani kriminal. Pred sudom se i dalje saslusavaju lazni svedoci, bivsi direktori koji su i ranije davali lazne iskaze pred istraznim sudijom ali nisu gonjeni zahvaljujuci sadasnjem v/d republickom tuziocu a koji pomazu kompanjonima u ''poslu''.
Mnogo je korupcije u Srbiji a koja gradjanima uteruje gnev, tu su i sudije koje beskrupulozno uteruju gnevljivost zrvama njihovom maksimalno zastitom prava pocinilaca i toelrisanjem njihove zloupotrebe procesnog prava a kao posledici korupcije koju zrtva naravno ne moze da dokaze sto njih ohrabruje.
Licno mislim da korupciju u Srbiji odrzava razularena horda nesavesnih i neodgovornih sudija cija su razresenja neophodna, sluzbi u kojima su pisutni funkcioneri sa kupljenim diplomama i koji sve resavaju tajnim na vecerinakama sa ''biznismenima'' iz sive ekonomije. Za ovog glavnog i najveceg barem znamo u javnosti a koliko ima namnozenih milionera a koji su anonimni i za koje ne znamo mi ali zato znaju ONI koji su odgovorni ali nista ne preduzimaju.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 23:35 02.11.2007

Re: ...

pidola
ko je kriv za korupciju,ko je glavni tu ili onako glupo da kazem,ko kolo vodi?
pa pliticari,vlast,isti oni koji to treba da sprece,oni koji govore kako su za evropu (???).
a dokle cemo mi da budemo glupavi,da dopustamo,da iznova i iznova prihvatamo njihove lazi,to je vec na nama.


Pa dok ih politička klasa bude uspešno varala. Bračni par Koštunica - Tadić sada vodi to kolo.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 23:40 02.11.2007

Re: Prava tema

Evo jednog egzaktnoga podatka..
Okružni sud u Čačku izrekao je u krivičnim postupcima čak 92 posto kazni ispod zakonskoga minimuma.
U Jagodini i Vršcu negde oko 70 posto...
Treba stvarno biti slep pa to ne videti...
marumi marumi 23:48 02.11.2007

Re: Prava tema

Okružni sud u Čačku izrekao je u krivičnim postupcima čak 92 posto kazni ispod zakonskoga minimuma.
U Jagodini i Vršcu negde oko 70 posto...

To su samo delimicni podaci i u krivicnim postupcima. A gde su gradjanske parnice? GDE!? Pa to i jeste poenta, Drago, sto javna tuzilastva vracaju loptu zrtvama i kada uoce krivicu oni odbacuju krivicne prijave i prepustaju gradjanima da oni gone krimose znajuci da ce gradjani od toga odustajati ko iz finansijskih ko iz razloga straha za zivot. A onda predmet prebace u ''gardjanski spor'' iako je drzava ta koja je duzna da goni te nazovi ''biznismene'' koji sklapaju lazne ugovore, na prevare uzimaju novac za usluge koje ne isporucuju niti im to pada na pamet.
Statistike o takvim slucajevima koji su najcesci ne postoje jer da postoje glavni grad Sumadije bi bio na prvom mestu i najspominjaniji a ovako se i ne spominje. Cik pogodi kako je to moguce, pa v/d republicki je odatle.
pidola pidola 00:06 03.11.2007

Re: ...


Pa dok ih politička klasa bude uspešno varala. Bračni par Koštunica - Tadić sada vodi to kolo.

tacno,samo,
mogu jednom da prevare,ajde i drugi put,pa se kaze naivni,posteni,veruju,ali treci put sem glupi,ne znam sta moze da se kaze.
koliko god oni imali prostora za svoje upakovane lazi,sramota je da moze iko vise da poveruje.
dosta vise,idemo dalje,nesto novo,a ne da se stalno vracamo,stalno padamo na iste,sada vec tako providne,mogu da kazem i ofucane gluposti.
pidola pidola 23:48 02.11.2007

...


Neće oni uzeti pare Miškoviću, nego će i Mišković i oni svi zajedno uzeti pare nama.

uopste nije on problem,uvek bi se nasao neki drugi miskovic.
i naravno da uzimaju pare drzavi,gradjanima,kome drugome pa mogu.
gde su ostali,to sto su manji od njega,nema nikakve veze za drzavu,sve boli.
marumi marumi 23:55 02.11.2007

Re: ...


uopste nije on problem,uvek bi se nasao neki drugi miskovic.
i naravno da uzimaju pare drzavi,gradjanima,kome drugome pa mogu.
gde su ostali,to sto su manji od njega,nema nikakve veze za drzavu,sve boli.

Naravno da Miskovica ima kao pacova i da oni imaju svoje pacovske kanale u vrhu piramide gde su oni najuspesniji. najveci je problem sto odstete koje odredi medjunarodni sud mora da placa drzava za krimose a zna se ko je drzava i ko to placa. Naravno da to placaju gradjani. Inace zasto bi drzavni vrh krio od javnosti kolike odstete se nalaze pred medjunarodnim sudom nego iznose netacne odstetne zahteve, kao navodno radi se tu o ''sitnim sumama''. Pa za njih su i milioni sitnica dok je za gradjane svaki dinar krupna para jer moraju da ga zarade sopstvenim radom.
oljka oljka 00:05 03.11.2007

korupcija

Biti korumpiran-biti u trendu. Takav je trend i ako se ne uklapas u njega "puk'o si ko zvecka".
To sto su korumpirani politicari, pa to im je u opisu radnog mesta, ali sto su k. i oni koji po
vokaciji to ne bi trebalo da budu, to je strasno.
Biti zena, danas u Srbiji, znaci da moras, kad-tad, da dodjes u ruke ljudi, koji rade u onim
divnim (bar bi trebalo da je tako), zgradama gde se radjaju bebe. E, tu si ga nagrabusio.
Ukoliko ne podmitis cistacicu, servirku, babicu, sestru, gl.sestru i na kraju NJIH, nadrlj'o si ga
nacisto. Niko se nece ni okrenuti na pozive da je vasa BEBA bas, sad, krenula na ovaj
svet, a oni imaju pauzu. Neka malo priceka, gde zuri, ionako joj je bolje tu gde je.
A mozda je, bas ONA, ONAJ ko ce im stati na put za koju godinu, pa sto bi se mucili oko nje.
Zato, korumirani politicari me uopste ne interesuju, jer ruku na srce, nas 90 od 100 bi bili
isti kao oni, ali k. ovih drugih me i te kako interesuje.
Problem je i u tome, sto se i oni postavljaju po politickoj liniji?!? strucnost i ostali kvaliteti
nikog ne interesuju (osim kada je neko njihov u pitanju, pa ga salju u Svajcarsku jer
znaju koga su postavili na tako vazno mesto). Pored politicara, u ovoj drzavi, postoje i
drugi nedodirljvi, a to su NJ.V.DR. To sto je ovaj ili onaj iz vlasti trazio od Miska da
mu da toliko i toliko para... to se radi i u drugim drzavama (i sa vecim iznosima, verovatno),
i to me ne uzbudjuje mnogo, ali to, sto svaka zena ide na BESPLATAN porodjaj
sa nekoliko stotina eura u tasni, e to me vec zabrinjava. Tu vec nije rec o klasicnoj
k. vec o direktnom ataku na zivot.
marumi marumi 00:27 03.11.2007

Re: korupcija

Problem je i u tome, sto se i oni postavljaju po politickoj liniji?!? strucnost i ostali kvaliteti
nikog ne interesuju (osim kada je neko njihov u pitanju, pa ga salju u Svajcarsku jer
znaju koga su postavili na tako vazno mesto). Pored politicara, u ovoj drzavi, postoje i
drugi nedodirljvi, a to su NJ.V.DR. To sto je ovaj ili onaj iz vlasti trazio od Miska da
mu da toliko i toliko para... to se radi i u drugim drzavama (i sa vecim iznosima, verovatno),
i to me ne uzbudjuje mnogo, ali to, sto svaka zena ide na BESPLATAN porodjaj
sa nekoliko stotina eura u tasni, e to me vec zabrinjava. Tu vec nije rec o klasicnoj
k. vec o direktnom ataku na zivot.

Da, ovo je najteza vrsta korupcije. Za mene licno bolna jer mi je majka umrla zbog nemarnih i korumpiranih lekara i to me bas potresa.To je zlocin protiv covecnosti kad lekar trazi ili ocekuje da mu bolesni ljudi plate dodatno. Mislim, sta reci kad su bolesni ljudi uglavnom siromasni penzioneri a neko od njih ocekuje ispod stola iako je polozio zakletvu u svojojs truci. Ali znam i lekare koji su otisli u inostranstvo jer su bili crne ovce medju kolegama zato sto nisu hteli i nisu mogli da izrabljuju sirotinju. Takve lekare neki smatraju ''izdajicama'' dok su oni moralne licnosti.
Ovo oko porodjaja mi je takodje poznato samo sto su i gradjani ti koji ucestvuju u ''cascavanju'' pa oni koji imaju da ''caste'' obavezuju i one koji nemaju a to je stvarno nemoralno.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 00:32 03.11.2007

Re: korupcija

To što ste verno opisali je čitava "koruptivna kultura"..
Da bi se ona uklonila potrebno je ukloniti ili svesti na minimalnu meru sistemsku korupciju. Ako postoji sistemska korupcija ovakvih i ovolikih razmera ova "koruptivna kultura" će samo dalje cvetati i dobijati još šire forme.
marumi marumi 00:40 03.11.2007

Re: korupcija

To što ste verno opisali je čitava "koruptivna kultura"..
Da bi se ona uklonila potrebno je ukloniti ili svesti na minimalnu meru sistemsku korupciju. Ako postoji sistemska korupcija ovakvih i ovolikih razmera ova "koruptivna kultura" će samo dalje cvetati i dobijati još šire forme.

Apsolutno tacno, sistematska korupcija i jeste ta koja porizvodi i odrzava koruptivnu kulturu. Tek kada se korupcija u sistemu bude suzbijala tek tada ce i koruptivna kultura kod obicnih ljudi postepeno nestajati. Za sada je stanje takvo da nam se u lice smeju jer naivno verujemo da ce oni ista preduzeti protiv korupcije jer bi sekli sebi granu na kojoj sede.
takamatsu takamatsu 06:37 03.11.2007

Re: korupcija

Hmmm....
Veliki sam pesimista sto se tiče ove i ovakvih tema.
Posle više od 20 godina staža u struci, sa poznavanjem i više stotina doktora svih mogućih specijalnosti, usudila bih se da kazem da u zdravstvu nije primarni problem korupcija.

Problem je neznanje, najbednije, najnižeg nivoa, nebriga i nemanje etike, morala ni savesti najstrašnijih razmera, kako ja to vidim. Rekla bih da je to posledica višedecenijske negativne selekcije, kao i (ondašnjeg) sistema koji je dozvoljavao doslovno svašta, te imamo ovo što imamo....
Imamo ("ugledne" institucije koje vrve od nečije dece, doktore koji ležerno ostave pacijenta da čeka u hodniku jer su tako učeni na studijama, sistem koji je dozvolio dobrom delu lekara da ne otvori knjigu od momenta kad je diplomirao, i još šumu jednu stvari, i posledica je - ovo sada.

Znam da lekari uvek kukaju kako im je mala plata, znam odlično koliko je strašna situacija u pojedinim ustanovama, ALI: ne vidim načina da bi se neko ko ima 20 i više godina staža naterao MA ČIME da počne da prati literaturu, da radi "na pun gas", da se smeši, da VIDI pacijenta i da ga ČUJE, a ne samo da gleda u monitor, da pokuša da da sve od sebe da BUDE, da ZNA, i sve tome slično. Bojim se da se na to ne mogu naterati ni mnogo mlađi doktori, a za moju generaciju i starije je odavno kasno....

Prošle nedelje, petak uveće, nazovem moju kevu, baba se javi na mobilni - ona je u domu zdravlja (dispanzer u sred grada, koji pokriva desetine hiljada stanovnika). Dokaskam do nje, ona prošla pregled specijaliste, vraća se kod njene doktorice opšte prakse, ja sa njom zajedno udjem unutra i smrznem se - odmah vidim pravog, socijalističkog, sporog i nezainteresovanog doktora koji se ne meša mnogo u (svoj) posao.... a baba je imala šlog u pokušaju (babi je skočio pritisak, pa krenula oduzetost jedne strane tela, pa ju je prošlo, srećom).

Predstavim se, koleginica drži u ruci nalaz specijaliste, pita MENE šta reče specijalista..... Ja kažem:
- Koleginici to liči na tranzitornu moždanu ishemiju, vidite da traži dopler karotida i vertebralnih krvnih sudova.
- Aaaaa.... znate karotide su vam....
- Znam odlučno šta su, nego pišite uput.
- Pa, neeee znam.... jel' da pišem uput? (gleda u mene)
- Naravno.
- Pa, znate, tamo je jako velika gužva, kako ćete vi to....
- Lako, samo napišite uput. Nego, da vas pitam: koliki je pritisak imala moja majka kad je došla kod vas?
- Ne znam (!!).... ali SAD ćemo da izmerimo. Evo: 140/90. Dakle, odlično je (dva sata posle akcidenta!).
- Zašto sa njenom krvnom slikom i godinama pije Andol, zašto joj niste dali Zyllt i Sortis, recimo?
- Šta?! Šta vam je to?
(ja objašnjavam)
- Aaaa, pa ČULA SAM za te lekove (žena ima bar 25 godina staža), samo ja SAM ČULA da je to jako skupo....
(ja tu već modrim u licu, i krećem priču da je naša dužnost da znamo šta je naj za tog dotičnog pacijenta, pa da modifikujemo terapiju ako finansije ne dozvoljavaju, možda bi se akcidenti manje dogadjali....ali moja keva stiska zube, bojim se da joj ne skoči pritisak, prekidam se u pola rečenice....)

Da ne gnjavim dalje: da li svaki pacijent treba sa sobom da vodi (svog) doktora, koji treba da ima ulogu pit-bula, nakrcanog znanjem i vezama, koji će da balansira između različitih dijagnoza, neznalica, farmaceutskih tehničara i... možda Boga?

Dakle, volela bih, jako bih volela, da mi neko kaže kako se jedan lekar može "naučiti" da zna, da radi, da bude moralan, da gleda i voli svoj posao, i pacijenta...? Da bude čovek?
Nemojte mi samo o Komori i Licencama....

Ne zamerite što sam odužila; svaki svestan medicinski radnik TAKO svašta zna i vidi da to nije za štampu, dugo sam razmišljala da li i ovo da napišem. Mi, pod zakletvom ceo život, ne bi trebalo da "blatimo esnaf". No, znate šta: doktori koji uče ceo život, koji u svako doba dana i noći izlaze na teren, koji ne spavaju noću misleći na pacijenta, koji voze 128-ice i lade, koji pacijentu kojeg prvi put vide sređuju dokumentaciju za bolovanje, kojima se ljudi obraćaju i na ulici i u radnji, koji se smeše i gledaju RTG snimke i u dragstoru iako već odavno u penziji, koji 'ladno idu noću u naselja Roma, jesu ANONIMNI. Ima nas na desetine, ali nas znaju samo naši pacijenti. Možda će nekad, još neko, da progovori, makar i na Blogu.....

Svima, od srca, dobro zdravlje.
marumi marumi 08:53 03.11.2007

Re: korupcija

Dokaskam do nje, ona prošla pregled specijaliste, vraća se kod njene doktorice opšte prakse, ja sa njom zajedno udjem unutra i smrznem se - odmah vidim pravog, socijalističkog, sporog i nezainteresovanog doktora koji se ne meša mnogo u (svoj) posao

Kada bi svi krenuli da pisemo svoja iskustva po bolnicama i sa ''lekarima'' koje ste Vi opisali krenula bi lavina koja ne bi mogla da se zaustavi. Kad je moja majka umrla ja u crnini odem na kliniku da potrazim odgovornog lekara hirurga koji nije dosao da je pregleda dok je lezala na internom iako je internista to obecao. Kad se moja pok. majka pozalila internisti ovaj je odgovorio: - Sigurno gospodjo nije nista strasno cim nije dosao''.
A bilo je strasno da strasnije nije moglo biti i to se i ispostavilo.
Ja onako u bolu za izgubljenim najdrazim bicem odem na kliniku da potrazim ''hirurga'' i pitam ga zasto nije pogledao moju majku a njega kao nema u ordinaciji. Ja udjem unutra a on iza vrata. Kazem mu da zakonski mogu da ga oteram u zatvor najmanje 5 godina on otvara vitrinu i nudi mi viski. Ja primetim da njemu drhte ruke jer je ocito alkoholista. U raspravi (jer to nije bio razgovor vec rasprava/dranje) on meni kaze: - Vi ste zlatni kakvih ima, jedna zena me je gadjala kristalno pikslom u robnoj kuci jer joj je dete umrlo kod mene na operacionom stolu'' Ja se prepadnem od coveka i izadjem. Kasnije cujem od ljudi da on ne moze da operise ako se ne napije. Bilo je to u vreme kada smo imali ministra zdravlja alkoholistu.
Sta reci tek za takve lekare koji narusavaju sopstvenu struku i njen ugled. - Da je znao nosio bi moju majku na rukama'', rece ovaj nazovi doktor koji je ko zna koliko zivota unistio.
Ali poenta je u tome sto je mnogo nestrucnosti SVUDA i u SVIM segmentima. Postupajuca sudija na jednom sudjenju u slucaju prevare gde je vajni nazovi gradjevinski preduzimac (citaj gradjevinska mafija) olesio porodicu za ogromnu sumu kako bi navodno mogao na vreme da im zavrsi krov nad glavom po sistemu kljuc u ruke i useljiv (a isporucio samo kasko gradnju kaze zrtvi: - Znate kako, ja nisam gradjevinac.''
Zrtva sudiji kaze: - Dobro sta to znaci, gospodjo sudija? Vi imate slucaj u kojem je pacijent umro na stolu nemarnoscu hirurga i Vi ne morate da mu sudite jer Vi ''niste lekar''? Cemu Vam onda sluze nalazi vestaka? Cemu!?" Sudija gleda kao da je spala s Marsa jer ona se ne sali, ona stvarno pojma nema o poslu kojim se bavi, nikada nije napisala presudu niti ona zna kako se to radi. Jedino na sto je takva sudija navikla je da je ljudi na ulici pozdravljaju sa - dobar dan, gospodjo sudija, dobar daaaaannn...'' i da gledaju u njih kao u bogove jer su oni ''jedini pismeni u selu''.
I da li tu vredi trositi reci na lekare koji ostavljaju pacijente u hodnicima bolesne i u hladnom dok u normalnom svetu pacijente stavljaju na zagrejane operacione stolove, pokrivaju ugrejanim pokrivacima ili treba podici javnost na noge da opomene politicare koji se ponasaju kao da su sve uredili, zdravstvo, sudstvo.... da sada mogu da laju na zvezde i ponasaju se nadmeno. Nestrucnost je i u politici jer politicari misle da su drzavnici ako kritikuju MZ i traze da se postuje medjunarodno pravo dok u svojoj kuci pravo gradjana i zakone ne postuju ni sudije i gde su prevaranti maksimalno zasticeni, gde se kristalno jasni procesi vode cak i decenijama, gde svako svakog podmicuje, potplacuje da bi SEBI zavrsio posao a za ostale ga briga.
Meni nije jasno kako se ne usmrde u takvom drustvu, ne istrule, kako ih ne pojede nesanica zbog onoga sto rade i cime se bave. Kao da njima nikada nece trebati ni lekar ni sudija, ni profesor da im nauci dete necemu, niko.
takamatsu takamatsu 12:17 03.11.2007

Re: korupcija

U pravu ste, i još jednom se izvinjavam što sam odužila - no, to je samo kap u moru :(.

I - opet ste u pravu: ako je 5% od onoga što pouzdano znam u ovoj struci primenljivo i na ostale segmente društva i ostale profesije, onda je pravi mirakul što uopšte egzistiramo kao država.
Što se tiče vašeg pominjanja sudstva, ja bih se tu osvrnula malko na zakonodavstvo - bar onoliko skromno i malko koliko ja mogu da vidim, i gledam svaki dan.

Krajnje je neverovatna situacija u kojoj zakon ne definiše dovoljno jasno neke stvari, npr. - da li će se pacijentu voditi kartonski ili može (mora?) elektronski karton: meni je čak u inspektoratu jasno rečeno da je to "ostavljeno na volju konkretnom inspektoru", kako će "na terenu" tumačiti konkretan zakon.... To znate odmah šta znači.
Ako zakon dozvoljava da zdravstveni inspektor bude i pravnik, osim medicinskih profesija, onda (bez ikakve osude i omalovažavanja) jasno znamo o kom nivou nadzora pričamo.
Ako Ministarstvo dozvoli da u tzv. nadzor kvaliteta stručnog rada ide doktor koji nije 15 godina VIDEO pacijenta, tj. takvog doktora IMENUJE kao stručnog nadzornika, onda.....
Beskonačan je niz.
Svi ćute.
Zna se "ko je" taj pravnik, zna se "ko je" taj stručni nadzornik, zna se "čiji je"..... Zna se odlično.
Kako rekoh, ja zaista ne vidim kako se to može rešiti, znam da ne može brzo, ali - možda može bar da se ZAKORAČI u tom pravcu....

Maltene svaki dan pomislim baš to što ste napisali u poslednjem pasusu:

Meni nije jasno kako se ne usmrde u takvom drustvu, ne istrule, kako ih ne pojede nesanica zbog onoga sto rade i cime se bave.....


Vaš komentar mi je zaista... izuzetan. Jako mi je žao što je sve bilo kako je bilo, i što jeste kako jeste :(.
Pozdrav i svako dobro.
marumi marumi 13:37 03.11.2007

Re: korupcija

Beskonačan je niz.
Svi ćute.
Zna se "ko je" taj pravnik, zna se "ko je" taj stručni nadzornik, zna se "čiji je"..... Zna se odlično.
Kako rekoh, ja zaista ne vidim kako se to može rešiti, znam da ne može brzo, ali - možda može bar da se ZAKORAČI u tom pravcu....

Da, beskonacan je niz i on ce biti sve beskonacniji ukoliko svi nastave da cute. Zamislite kako se osecaju profesori koji su svoj zivot posvetili svojoj struci a posle afere Indeks? Ja mislim stalno na nase strucnjake (medju kojima lekare) koji su bukvalno proterani iz Srbije od strane sistema u zdravstvu. Zamislite koliko gnevljivih ljudi svakodnevno sretamo, koji duboko pate ali cute! Zasto cute? Pa cute zato sto im je neka sudija odalamila kaznu za ''uvredu suda'' a zato sto su se zalili na rad suda. Ili cute u tuzi za nekim koga im je lekar upropastio jer je bio pijan, nestrucan... Ili sto nemaju da plate studije detetu jer nemaju cime ni da ga obuku a kamoli za studije. Preko 30% nezaposlenih i sve vise siromasnih. A znate ko je kriv za siromastvo? Za siromastvo su krivi bogati. Krivi su kvazi intelktualci koji su grabili i grabe samo za sebe (retki su izuzeci). Otac zaposljava sina, sin zaposljva strica, stric ujaka, ujak snahu...., ko te pita za strucnost.
U demokrtaksi uredjenim zapadnim drustvima je intelektualna elita ta koja je odgovorna za stanje u drustvu i nema sukoba interesa. jedan ministar ne moze da ima firmu i da bude ministar. Kod nas je biznis u politici. Nasa elita se bori samo za sebe u stilu svak za sebe - Bog za sve. Greh je to, neoprostivi greh da se u drustvu stite i pomazu razni prevaranti, tolerisu se nestrucni i neodgovorni ljudi na mestima na kojima je pozeljna najveca briga za zdravlje ljudi.
Moramo dici glas, Ali dici glas u pravom smeru i krivicu traziti medju nama. Ne pruzati stalno prst na spoljni svet. Pa pogledajte komentare po sajtovima dnevne nazovi stampe. Svi bleje jedno te isto. I ako se ne slozis sa njima na tebe se sruci lavina uvreda. A tek krivica Zapada za sve sto nam se desava. Pa da Zapada nije preselo bi nam sve deset puta vise ali smo dovoljno bezobrazni da budemo nezahvalni, da grickamo donacije i poreske pare sugradjana na Zapadu dok pljujemo u daljinu i takmicimo se u tome.

I ja Vam zelim sve najbolje kao i sebi i svima sto i jeste razlog zasto sam ovde.

Srdacan pozdrav.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 14:54 03.11.2007

Takamatsu, dobro je.

Posle više od 20 godina staža u struci, sa poznavanjem i više stotina doktora svih mogućih specijalnosti, usudila bih se da kazem da u zdravstvu nije primarni problem korupcija.


1. Ne znam da li ovaj tvoj tekst ima veze sa korupcijom ali je odlican i dolican.
Nesto se ne secam da je ovde bilo mnogo tema iz zdravstva. Bese nesto o porodilištima i bilo je odlično.

2. A sad pitanje za vlasnika uz molbu da me ne ispljuje odmah.
Veza između prvog dela o Korupciji i drugog dela o miskovicu nije baš najjasnija. Stavili ste ovu rečenicu kao vezu:
"Ako ove činjenice iz naše žalosne stvarnsti poređamo, ili čak ako ih samo nabacamo, onda u drugom delu moga posta imamo praktičnu potvrdu teorijskih postavki iz prvoga."
Meni je jasno sta hocete da kazete ali ne mogu reći da bih vašim rečima mogao da ubedim one koji ne misle kao vi (i ja) u to da je Mišković praktična potvrda teorijskih postavki o korupciji. Jasno je da će oni koji već imaju pik na Miškovića biti zadovoljni. Ali možete li malo konkretnije?
Naravno, ne očekujem neke senzacionalne snimke, dokumente. Ali bih voleo neku činjenicu. Znam da 80 miliona EURA za šoping mol, ili 300 miliona za Delta banku, ili Maxi,...bode oči. Znači li to da je svako ko ima neobično mnogo para primer korupcije, kriminala?
takamatsu takamatsu 17:30 03.11.2007

Bas to, Marumi

Hvala na lepim željama :).

Ja, ipak, još uvek ne vidim način da se nešto počne menjati. Nas "partibrejkera", kako lepo reče nedavno jedan kolega, ima vrlo malo. On je, slučajno, partibrejker jer je trenutno nezamenljiv (vrhunski stručan hirirg retke i veoma teške specijalnosti, profesor), ali ne zadugo, i svestan je toga. Poslušnici se brzo iškoluju.... A on je partijski neopredeljen.

Ja, iz privatne prakse, izgledam kao mnogo "srećnija" varijanta partibrejkera, samo naoko, ali pazite ovo: osim talasa prijava koje mi "cenjene" kolege mogu "namestiti" i nameštaju (znači, talasa inspekcija, kontrola i sličnog), sve je podešeno da partibrejker "slomi vrat".

Vidite, u spisima od formiranju Komore, postoji i stav koji kaže da osim ostalih "organa", postoji i Direktor Komore, kojeg postavlja Ministarstvo (a ne članstvo Komore!), a koji ima (ekskluzivno) pravo da nekom oduzme, da, ili suspenduje licencu za rad na neki period. Znate li šta TO znači?

Sada licencu za rad svi "dobijaju" automatski ("dobijaju" pod znacima navoda jer košta 8.000 dinara + procenat od prihoda, za mene konkretno 1.6% mesečno), a šta mislite ko će uspeti da obnovi licencu za sedam godina?
I kako, i za koje pare?

Ako ja to pokrenem na sastanku Esnafa, od 150 ljudi me podrži troje.
Ako kažem da je to ogroman novac (preko 20.000 samo lekara, bez stomatologa!), i pitam kude odlazi, ako kažem da treba da se borimo da nam ne bude Direktor Komore postavljen od strane Ministarstva, ako kažem da ću svaki put izbaciti napolje stručnog nadzornika koji ima za tri cela manji prosek nego ja, 8 godina školovanja manje, i 10 godina staža manje (Zakon kaže da stručni nadzor mora biti bar istog ranga kao onaj koji je "nadziran", ako insistiram na tome šta ću dobiti ZAUZVRAT za tih 1.6% mesečno (imamo kredit za do kraja života), itd. itd. - koliko sutra mogu da očekujem recimo - finansijsku inspekciju (SPS linija, kad smo već kod toga).
I, iako nema šta da mi nadje, a i nemam neku basnoslovnu zaradu, čeka me bar 3-4 dana okapanja i sedenja sa njima, a ja, ljudi, RADIM, ja nisam tzv. salonski lekar, ja gubim vreme i novac sedeći bezveze, imam i dete, i kuću....
Onda se to rešava - znate kako? Ponudite inspektoru.....
I tu je krug zatvoren.
Eto :(.

Joše jednom vas pozdravljam i želim sve najbolje.... Vi tačno znate o čemu govorite. Ja već pomalo gubim pravac.... :(
takamatsu takamatsu 17:39 03.11.2007

@KraljMajmuna

Hvala vam na lepim rečima, i još jednom molim autora bloga i čitaoce da ne zamere na mojim "skretanjima". Iz mog profesionalnog iskustva, svaki čovek najčešće spontano progovara o onome što mu je trenutno najveća muka, što se najstrašnije kosi sa njegovim bazičnim životnim vrednostima, pogotovo ako ne vidi nikakav izlaz....:(.

Ja sam opet odužila, a suština svih ovih mojih pisanija je sledeća: kako i koliko vidim, veličina, obim, dubina užasa u ovoj struci je nesagledivih razmera. Svaki dan imam utisak da je sistem podešen da jednostavno NE MOŽE da se menja nešto, kao i da (vidljive) promene idu samo u pravcu daljeg favorizovanja korupcije, neznanja, lenjosti. Ja sam - iz svoje generacije - jedini student sa prosekom preko 9.00 koji je još u zemlji :(. Lepo reče g-dja Marumi, odoše nam ljudi.... Odoše nam DECA. Pametna, lepa, sposobna, najbolja..... A ja stojim u mestu, i ne mogu ništa, iako dajem sve od sebe :((.

Svako dobro i vama.


marumi marumi 19:10 03.11.2007

Re: Bas to, Marumi

Joše jednom vas pozdravljam i želim sve najbolje.... Vi tačno znate o čemu govorite. Ja već pomalo gubim pravac.... :(

Da ne citiram sve sto ste napisali i sto potpuno razumem evo samo Vase poslednje recenice na koju mogu da odgovorim samo ovim a to je da poznajem nasu lekarku radiologa koja u Danskoj ima toliko licenci da ne moze da postigne iako se vozi danskom zeleznicom koja je precizna i na vreme u minut. Ali u Danskoj, kao ni u drugim skandinavskim zemljama i zemljama Zapadne Evrope inspekcijski kadar nije onaj koji Vi spominjete vec strucan kadar koji se prvenstveno razume u struku koju treba da ''kontrolise''.
Kod nas se mora menjati mentalitet birokratije koja je uhvatila Boga znate za sta pa da Vam ja to ne opisujem. Birokratija je ta koja je korumpirana i koja ''ima vlast'' da sikanira one koji bi da idu napred. U birokratiju spadaju sve mizerne nakaze od ljudi koje kada vide da nekome ide od zavisti pucaju i svoje frustracije na njima iskaljuju. Ja ne mogu drugacije nego da nazovem nakaze sudije koje su nosioci birokratskih funkcija u drustvu i koje ne sude onima kojima bi trebali da sude vec ih podrzavaju a kako drugi ne bi isli napred. To su kocnicari covecanstva, oni koji podmecu drugima klipove pod tockove, njih treba prepoznati i imati ih u vidu.
Zbog birkorata pravi i normalni ljudi gube pravac i to i jeste najveci problem u nasem drustvu. Strucnjaci odlaze iz zemlje, u zemlju se vracaju samo oni koji bi da se pridruze birokraiji (Djelic/Cubrilo...iz Francuske) a ima tu i ostalih kojima su tate birokrate omogucile da studiraju u inostranstvu da bi oni sada bili minsitri resora koje izdrzava MZ pa gde su pare tu su i tatini sinovi.
Problem je birokratija i sve sira i sira (Osnivaju se ministarstva za ministarstvima koja samo kostaju a nista ne doprinose) I niko nema formulu za resenje problema. Lako je birokratama baskariti se kada su proterali inteligenciju napolje i da se ona ne bi vratila zasladjuju je sada nekakvim minsitarstvima za dijasporu koja niko u svetu nije trazio niti mu trebaju. Potpredsednik vlade pred izbore obecava putne isprave emigrantima za 25 Eura i nije ni svestan koliko on time vredja inteligenciju ljudi. Kao da niko ne zna da su izbori na pragu i sta su do sada cinili za emigraciju osim sto su je sisali kao stado ovaca.
Ima zemalja u kojima gradjani izbegavaju da uopste razgovaraju i diskutuju sa birokratijom jer je oni vide kao balast sto ona i jeste. Kod nas se birokratija mazi i pazi, gaji i razmnozava kao najbolja kultura umesto da se suzbija kao najgori korov. Tu su krivi i roditelji sa njihovom devizom - uci sine skolu da ne radis'', umesto da govore uci sine da bi radio nesto u zivotu. Zato i jeste sve tako, zato politika (citaj birokratija) i jeste unosan posao jer tu nema truda i zamaranja ni mozga ni tela.

Svako dobro Vam zelim! Vas doprinos ovoj diskusiji je zapravo ono sto je pozeljno i preko potrebno.

marumi marumi 11:21 04.11.2007

Re: Takamatsu, dobro je.

Znači li to da je svako ko ima neobično mnogo para primer korupcije, kriminala?

U Srbiji svakakako. Nista nije neobicno da firme rastu i sire se ali to u normalnim kapitalistickim drustvima traje generacijama dok se neka firma prosiri upornim radom citavih generacija, ili se pak spoje preduzeca, ali s kim je se spajao Miskovic i koliko generacija je ''proteklo'' dok je on postao gigant? Jasno je da je u pitanju sprega korupirane drzave sa onim koji korumpira, tj. Miskovicem.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 12:21 04.11.2007

Tresla se Sveta Gora kiparska rodio se Miš

li to u normalnim kapitalistickim drustvima traje generacijama dok se neka firma prosiri upornim radom citavih generacija, ili se pak spoje preduzeca,


Joj, Marumi. Sta da ti kažem osim da se sam setiš mnoštva primera i kontraprimera za tvoju tezu. I u normalnim i nenormalnim državama. Mada je i ta podela (normalno/nenormalno) problematična.
Jasno je i meni mnogo šta. Nemoj samo da neko kaže da sam Miškovićev fan. Sreća pa me niko ne pušta, inače kad bi me neko pustio da delam na osnovu mojih i tvojih zaključaka tipa JASNO JE DA JE U PITANJU SPREGA KORUMPIRANE DRŽAVE...bilo bi krvi do kolena)
Ali volim, brate, činjenice i otkrivanje veza između činjenica, više nego išta. Da li postoje ekonomski eksperti spremni da žrtvuju sve (i život) koji bi se upustili u analizu slučaja Misković? Ako ne postoje takvi biće: tresla se gora (na Kipru) rodio se Miš (ković). Ili tresao se Blog.
Nema iznetih i najavljivanih milijardi dolara, Borka Vučić deluje kao tata-mata za kvazi stručnjake, Mrkonjić je potpredsednik skupštine, Ivica je predsednik Odbora za bezbednost (joj, joj, joooj, dragi gledaoci).
marumi marumi 14:45 04.11.2007

Re: Tresla se Sveta Gora kiparska rodio se Miš

Joj, Marumi. Sta da ti kažem osim da se sam setiš mnoštva primera i kontraprimera za tvoju tezu. I u normalnim i nenormalnim državama. Mada je i ta podela (normalno/nenormalno) problematična.
Jasno je i meni mnogo šta. Nemoj samo da neko kaže da sam Miškovićev fan. Sreća pa me niko ne pušta, inače kad bi me neko pustio da delam na osnovu mojih i tvojih zaključaka tipa JASNO JE DA JE U PITANJU SPREGA KORUMPIRANE DRŽAVE...bilo bi krvi do kolena)
Ali volim, brate, činjenice i otkrivanje veza između činjenica, više nego išta. Da li postoje ekonomski eksperti spremni da žrtvuju sve (i život) koji bi se upustili u analizu slučaja Misković? Ako ne postoje takvi biće: tresla se gora (na Kipru) rodio se Miš (ković). Ili tresao se Blog.
Nema iznetih i najavljivanih milijardi dolara, Borka Vučić deluje kao tata-mata za kvazi stručnjake, Mrkonjić je potpredsednik skupštine, Ivica je predsednik Odbora za bezbednost (joj, joj, joooj, dragi gledaoci).

Nema sta da se secam. Ja znam firme (naravno ne u Srbiji) koje su trajale i trajale i prosirile se tek u trecoj generaciji njenih vlasnika. U Srbiji vlasnici firmi su preko noci milioneri i to nije jedini Miskovic, on samo strci jer je postao gigant nad gigantima a kako stvari ocito stoje to mu je omogucila drzava sa kojom je on u sprezi. Tek kad mu drzava stavi sapu baerm na deo imetka (setite se kako je to islo i sa Karicem) tek onda prestaje ta sprega ili barem pocinje da puca. Ako od toga barem stotinak gradjana bude imalo koristi ja necu imati nista protiv.
Koje su tu cinjenice potrebne vise osim jedne jedine i jasne da je neko postao gigant u vreme stradanja i siromasenja miliona ljudi? Nije Miskovic jedini, ponavljam, on samo strci i to bas mnogo strci sto je samo po sebi cinjenica.
To sto je Mrkonjic podpresednik Skupstine, Dacic predsednik odbora za bezbednost (ovo me je preseklo jer mi nije bilo poznato!) je posledica neinformisanosti gradjana koji su glasali kako su glasali dok ''izabrani'' zloupotrebljavaju cinjenicu da su pravi galsaci davno i ne tako davno proterani iz zemlje pa se njima sada moze kako im se hoce.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 16:19 04.11.2007

Prozor ne mora noćas pasti

Ja znam firme (naravno ne u Srbiji) koje su trajale i trajale i prosirile se tek u trecoj generaciji njenih vlasnika

Znam i ja. Ali znam i mnostvo onih koji su se obogatili za par godina u tzv. normalnim zemljama. Malo berza, malo finasije, malo Google, malo Internet,...Ma nije to bitno. Ima primera brzog bogaćenja svuda. Ovo kod nas je možda malo specifično i štrči, slažem se, ali ne znam kako je u "sličnim" nenormalnim zemljama oko nas a i šire.
Nego, pitanje je da li ce i ko ce da izvrši novu revoluciju i preraspodelu bogatstva. A bojim se da osim nas dvojice) nema mnogo onih koji bi krenuli u to sa dovoljno ZNANJA i hrabrosti. Pa nisu hteli (a malo i nisu znali) da krenu protiv Miloševića&Co. Šta tu tek reći? Štrči i tebi i meni Mišković ali meni posebno štrči i to jako, Žejlko Mitrović. A Željka su tetošili svi. Očigledno čisti genije i ne mnogo siromašniji od Miškovića. Pljucnuo sam mu juče pod prozor dok sam prolazio pored jednog od njegovih sitnih građevinskih "entiteta".
A Karić je tipičan primer blesana koji je krenuo u politiku i tog trenutka su se našli "hrabri" i nestručni pa im je odjednom zasmetalo što štrči i što se brzo obogatio preko državnih para u Slobino vreme (oko ovog se svi slažu) pa su ga sklonili tako pažljivo da ga ne povrede.
Moj zaključak je da i Miškoviću možemo da pljunemo pod prozor.
marumi marumi 21:42 04.11.2007

Re: Prozor ne mora noćas pasti

Znam i ja. Ali znam i mnostvo onih koji su se obogatili za par godina u tzv. normalnim zemljama. Malo berza, malo finasije, malo Google, malo Internet,...Ma nije to bitno. Ima primera brzog bogaćenja svuda. Ovo kod nas je možda malo specifično i štrči, slažem se, ali ne znam kako je u "sličnim" nenormalnim zemljama oko nas a i šire.
Nego, pitanje je da li ce i ko ce da izvrši novu revoluciju i preraspodelu bogatstva. A bojim se da osim nas dvojice) nema mnogo onih koji bi krenuli u to sa dovoljno ZNANJA i hrabrosti. Pa nisu hteli (a malo i nisu znali) da krenu protiv Miloševića&Co. Šta tu tek reći? Štrči i tebi i meni Mišković ali meni posebno štrči i to jako, Žejlko Mitrović. A Željka su tetošili svi. Očigledno čisti genije i ne mnogo siromašniji od Miškovića. Pljucnuo sam mu juče pod prozor dok sam prolazio pored jednog od njegovih sitnih građevinskih "entiteta".
A Karić je tipičan primer blesana koji je krenuo u politiku i tog trenutka su se našli "hrabri" i nestručni pa im je odjednom zasmetalo što štrči i što se brzo obogatio preko državnih para u Slobino vreme (oko ovog se svi slažu) pa su ga sklonili tako pažljivo da ga ne povrede.
Moj zaključak je da i Miškoviću možemo da pljunemo pod prozor.

Hajde reci koje su to normalne zemlje koje ti znas pa cu ja tebi reci o kojima ja govorim. I nije nikakva tajna. Govorim o zapadno evropskim zemljama za koje u jednoj od njih jedan moj prijatelj sa odusevljenjem uzviknu: - Pa ovde je tek komunizam, svi imaju sve sto im treba da zive super dostojanstveno.'' A radi se o Holandiji koja je velicine Vojvodine, puna inostranog kapitala (75%), parlametarna demokratija za primer, 16,5 miliona stanovnika medju kojima nema nacije koja tu nije nastanjena. I sve funkcionise.
A mi ovde razglabamo o Miskovicima, Mitrovicima, Karicima.... balkancima za koje kapitalizam znaci da samo ONI poseduju pola balkanskog poluostrva ako ne i ceo. Znamo zbog koga je propao komunizam (po meni zbog partijskih aparatchika koji su imali apsolutnu vlast a zvalo se ''samoupravljanje'' i ''komunizam'', po drugima zbog diktature proletarijata) a ako propadne kapitalizam on ce propasti zbog kapitalista poput balkanskih koji demokratiju shvataju kao NJIHOVO apsolutno pravo na bezgranicno bogacenje. A do raspodele kapitala mora da dodje inace nastupaju revolucionarne pobune pa i terorizam.(!!!)
Ali da su u Srbiji o kojoj je ovde rec njih nekoliko jedini i nekako. Osim njih ima mnogo zaba koje su videle kako se konji kuju pa i one digle noge. Mnogo sitnih zelenasa, nazovi vlasnika ''firmi''. To su biznismeni sa masnom i tasnom, anonimni milioneri koji smatraju da drugi treba da rade a oni da izigravaju ''gazde''. Takvima treba staviti do znanja da u demokratiji postoje radnicki saveti u firmama koji imaju prava o odlucivanju oko ulaganja zajednickim zalaganjima stecenog, da postoje sindikati (za koje se zapadni kapitalisticki sistem izborio) koji stite prava radnika i svih zaposljenih...
I znam sve je to proces ali mozda na balkanskom poluostrvu treba neka vrsta organizovane grupe koja ce to nametnuti ako ne milom a ono, nazalost.... To naravno ne mozemo samo ti i ja, niti blogeri na el. blogovima.
oljka oljka 23:56 05.11.2007

Re: korupcija

Drago Kovacevic
To što ste verno opisali je čitava "koruptivna kultura"..Da bi se ona uklonila potrebno je ukloniti ili svesti na minimalnu meru sistemsku korupciju. Ako postoji sistemska korupcija ovakvih i ovolikih razmera ova "koruptivna kultura" će samo dalje cvetati i dobijati još šire forme.


Znate, da li je nesto "koruptivna kultura ili nekultura" je ne znam, nije mi u opisu
radnog mesta, ali nekakva kultura se nosi i iz kuce. Nije moguce, da se svi mi
odjednom nadjemo u okruzenju koje je k. i da zaboravimo sta su nas mama
i tata (a Bogami, neke i baba i deda) ucili, dok su nas cupkali u svom, toplom
krilu. Ovako ispada da su nam svi preci bili pokvareni i da su nas oni zadojili
mlekom koje je mirisalo na k. Ipak, covek moze da se odupre, ukoliko ima i malo
osecaja za nekakve vrednosti. Ukoliko ih nema, sto proistice iz ovog sto citam, onda
nam nema spasa. A ja se jos cudim , zasto dobri "cika doktori" i nisu bas tako
dobri. Ma, oni su super... kad malo bolje sagledamo situaciju.
oljka oljka 00:00 06.11.2007

Re: korupcija

A sta bese sa kucnom kulturom? Nije moguce da su nas majke dojile mlekom,
zacinjenim sa korupcijom. Valjda se neki osecaj nosi i iz kuce. Nemoguce da smo,
kada smo stupili i nekakve socijalne sredine, drugacije od porodice, odjednom zaboravili
ono sto su nas, mame i tate, bake i deke, ucili dok smo zavisili od njih. Pa nije valjda
da mi je baba (bez osnovne skole) bila korumpirana?!? JOJ, UPOMOC, NEMA NAM
SPASA.
AlexDunja AlexDunja 00:19 03.11.2007

e , vidis,

meni se ova fotka svidja, deluje
kakodakazem, ilustrativno. bas.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 00:27 03.11.2007

Re: e , vidis,

AlexDunja
meni se ova fotka svidja, deluje
kakodakazem, ilustrativno. bas.

Deluje kako ilustrativnotako i indikativnointimno..o)))
Vidiš kako su to blagi izrazi lica. Mnogo više od dobre saradnje. A i vidi se ko je guru...
AlexDunja AlexDunja 00:32 03.11.2007

Re: e , vidis,

ko je guru?
to se zna. oduvek?
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 00:35 03.11.2007

Re: e , vidis,

AlexDunja
ko je guru?
to se zna. oduvek?

On je po svemu čudo. Nema do njega slučaja da je neko u Titovo vreme otišao iz SK a potom dospeo na Dedinje...o)))
hoochie coochie man hoochie coochie man 00:40 03.11.2007

Re: e , vidis,

On je po svemu čudo. Nema do njega slučaja da je neko u Titovo vreme otišao iz SK a potom dospeo na Dedinje...o)))

Aaa, nega je muka naterala na to. Otkrio da ga prisluskuju pa iz revolta, onako disidentski. Dobro sad, sta ima veze sto je Dedinje u pitanju, covek bio disident:))
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 01:04 03.11.2007

Re: e , vidis,

hoochie coochie man
On je po svemu čudo. Nema do njega slučaja da je neko u Titovo vreme otišao iz SK a potom dospeo na Dedinje...o)))

Aaa, nega je muka naterala na to. Otkrio da ga prisluskuju pa iz revolta, onako disidentski. Dobro sad, sta ima veze sto je Dedinje u pitanju, covek bio disident:))

Ma ne samo to poštovani HCM..o)))
Nego ga država tako muči da mu iz budžeta, tamo neke 1975. godine trotomnu knjigu "Vreme smrti" štampa u jedno 50.000 primeraka, a režimski listovi poput "Politike", "NIN","Večernje Novosti" kvare disidentski ugled sa svakodnevnim hvalospevima i preporukama..o)))
marumi marumi 14:21 03.11.2007

Re: e , vidis,

AlexDunja
meni se ova fotka svidja, deluje kakodakazem, ilustrativno. bas.

ova fotka pokazuje da su urednici nasih zivota veciti. :(((
sentinel26 sentinel26 12:59 04.11.2007

Re: e , vidis,

AlexDunja
meni se ova fotka svidja, deluje

Ubacite ovdje (ako možete) onu forku (karikaturu) iz najnovijeg vikend izdanja Danas-a.
Vidjećete da ona zamjenjuje cio referat.
marumi marumi 14:50 04.11.2007

Re: e , vidis,

Ubacite ovdje (ako možete) onu forku (karikaturu) iz najnovijeg vikend izdanja Danas-a.
Vidjećete da ona zamjenjuje cio referat.

sentinel26 sentinel26 18:03 04.11.2007

Re: e , vidis,

marumi

Zahvaljujem.

A sada čik da pogodite zašto ovdje (na slici) nema Velje?

AlexDunja AlexDunja 18:15 04.11.2007

Re: e , vidis,

sentinel26
marumi

Zahvaljujem.

A sada čik da pogodite zašto ovdje (na slici) nema Velje?



zato sto na njegovo mesto
treba da "uskochi" cheda
sentinel26 sentinel26 21:31 04.11.2007

Re: e , vidis,

AlexDunja
zato sto na njegovo mesto treba da "uskochi" cheda

Ako ne znate odgovor nije red da se šegačite, ima onih koji znaju.
Možda biste vi voljeli da tamo vidite Čedu, ali taj se film neće prikazati.
AlexDunja AlexDunja 21:33 04.11.2007

Re: e , vidis,

sentinel26
AlexDunja
zato sto na njegovo mesto treba da "uskochi" cheda

Ako ne znate odgovor nije red da se šegačite, ima onih koji znaju.
Možda biste vi voljeli da tamo vidite Čedu, ali taj se film neće prikazati.


ma jok:)) ja se zezala:))
marumi marumi 21:45 04.11.2007

Re: e , vidis,

A sada čik da pogodite zašto ovdje (na slici) nema Velje?

Bas me zanima Vase misljenje?
sentinel26 sentinel26 23:00 04.11.2007

Re: e , vidis,

marumi
A sada čik da pogodite zašto ovdje (na slici) nema Velje?

Bas me zanima Vase misljenje?

Jezikom basnopisca pisano, odgovor bi mogao da izgleda ovako:

Ima jedna domaća životinja koju ne pripuštaju na zajedničko korito sa ostalom marvom .
Ona kada se najede, onim dijelom tijela, dje se po nekad nalazi brnjica, obavezno prevrne korito.

Naravoučenije: ona mora da ima zaseban vagan (korito, porciju).

marumi marumi 23:35 04.11.2007

Re: e , vidis,

Jezikom basnopisca pisano, odgovor bi mogao da izgleda ovako:

Ima jedna domaća životinja koju ne pripuštaju na zajedničko korito sa ostalom marvom .
Ona kada se najede, onim dijelom tijela, dje se po nekad nalazi brnjica, obavezno prevrne korito.

Naravoučenije: ona mora da ima zaseban vagan (korito, porciju).


Aha.dakle


AlexDunja AlexDunja 00:48 03.11.2007

a i ova

je , prosto lepa,
drago, friend,

ivana23 ivana23 00:56 03.11.2007

Re: a i ova

AlexDunja
je , prosto lepa,drago, friend,

Ne treba zanemariti ni frizuru:

Dragan Vujanović Dragan Vujanović 01:13 03.11.2007

Re: a i ova

Drago Kovacevic Drago Kovacevic 01:58 03.11.2007

Re: a i ova

Auuu, sa brkovima bi teže varao...o)))
Dragan Vujanović Dragan Vujanović 02:44 03.11.2007

Re: a i ovaj Božo K.


Auuu, sa brkovima bi teže varao...o)))



Teže da, ali opet bi. I onaj prethodni sa brkovima je bio uspešan biznismen, družio se sa predsednicima, kolegama lovatorima... Ovo je Božo Karić. Brkove nosi od petnaeste. Zulufe od 37. Otkako se u belom Mercedesu vratio u Srbiju (za razliku od svog avatara koji je iz Srbije utekao), on naprosto pleni* gde god se pojavi. Naročito ovako, među curama koje cene isključivo uboge i siromašne, ali stasite momke.



* - pleni - ne kao "zaplenjuje", "mažnjava".., već kao "očarava", "osvaja pojavom"... Ne znam zašto ste pomislili baš ovo prvo.
AlexDunja AlexDunja 02:49 03.11.2007

Re: a i ovaj Božo Karić

[quote=Dragan Vujanovic
* - pleni - ne kao "zaplenjuje", "mažnjava".., već kao "očarava", "osvaja pojavom"... Ne znam zašto ste pomislili baš ovo prvo.
mislis lute, ovdi svi bolje znaju engleski,
a i precizniji je
Dragan Vujanović Dragan Vujanović 03:02 03.11.2007

Re: a i ovaj Božo Karić


Па, добро, није да се не слажем. Али, ако ћемо инглатеријски, ондак ћемо по ВуКу (умалло да кажем по ВК) :

Алл Ригхт. Тхис ис Океј.

Греетинг витх киндест регардс
Dragan Vujanović Dragan Vujanović 00:53 03.11.2007

Srbija - obećana zemlja. Ali za ..!

Litar mleka iz Srbije je u Crnoj Gori 52, a u Srbiji 73 dinara. Sve pare će biti iz te i tih razlika..


Drago, odlično.

I, ko ono beše predsednik Komisije za sprečavanje konkurencije?
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 01:07 03.11.2007

Re: Srbija - obećana zemlja. Ali za ..!

Dragan Vujanović
Litar mleka iz Srbije je u Crnoj Gori 52, a u Srbiji 73 dinara. Sve pare će biti iz te i tih razlika..


Drago, odlično.

I, ko ono beše predsednik Komisije za sprečavanje konkurencije?

A, ima više kandidata..o)))
No ovde je predsednik svega VK...o)))
marumi marumi 01:10 03.11.2007

Re: Srbija - obećana zemlja. Ali za ..!

No ovde je predsednik svega VK...o)))

A zar nekad bilo drugacije nego da jedan narod ima samo jednog {dozivotnog} vladara? :(
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 01:18 03.11.2007

Re: Srbija - obećana zemlja. Ali za ..!

marumi
No ovde je predsednik svega VK...o)))

A zar nekad bilo drugacije nego da jedan narod ima samo jednog {dozivotnog} vladara? :(

Sećam se trojice srpskih vladara..Tito, Slobo, Koštunica...
Prva dvojica su bar imala većinu..
Tito nije imao opoziciju, Slobo je imao opoziciju koju je sam pravio (Šešelj, Vuk), a VK vlada sa 8 posto podrške tako što mu ostatak pribavi B. Tadić. I umesto prevarom to se zove kohabitacijom..odnosno "podelom odgovornosti"..o))
marumi marumi 01:22 03.11.2007

Re: Srbija - obećana zemlja. Ali za ..!

Sećam se trojice srpskih vladara..Tito, Slobo, Koštunica...

Tito vladao dozivotno, Slobo vlada jos uvek ali u fraku i zove se VK.
marumi marumi 01:27 03.11.2007

Re: Srbija - obećana zemlja. Ali za ..!

Dragan Vujanović Dragan Vujanović 04:18 03.11.2007

Srbija, obećana zemlja. Ali za ..!!!

Sećam se trojice srpskih vladara..Tito, Slobo, Koštunica...


Al ta trojica su, zapravo, jedan te isti (ob)lik. Ko ih je ikada video u isto vreme?! Ne računamo odvojene tv-snimke. Dakle, je li ih iko video, odnosno bar dvojicu, u isto vreme?! Na istom snimku (nemontiranom)?! Naravno - niko nikada nije istovremeno video najmanje dvojicu od njih na jednom mestu !! Sve je jasno!:

Znači, krajem 80-tih su od Tita mangupi iz Službe, a uz pomoć ovih sa specijalne hirurgije VMA, konstruisali "Slobu". Dodali mu nogu, izmenili frizuru, osvežili kožu, ispomerali crte lica, doterali glas... Ispalo skoro tačno kako su hteli. Trajao "Sloba" jedno vreme i služio jako dobro. Odolevao je dosadnim zahtevima sa zapada i oduzeo im silno vreme, dajući priliku Rusima da dođu k sebi. Baš onako kako je planirano. Srbija jeste nagrabusila, ali je istočni brat malo počeo da se pridiže.

Onda se polako shvatilo da je "Sloba" kao model zastareo i krenulo se na izradu nove generacije političara-vođe. Kao raspišu se izbori. Za to vreme "Slobu" sklone (naravno, na specijalnu hirurgiju VMA). Prerade ga malo, dodaju mu tamniju kosu, spakuju drugo lice, ugrade mu noviji čip... Jedino mu hod ostane isti. Onda ovaj novi, nazvan "Voja", na izborima kao pobedi, a onaj stari kao izgubi. "Sloba", snimljen ranije, još pre nego što je prerađen, kao da izjavu da ga politika više ne zanima, nego samo želi da se igra sa unucima. To kod opljačkanih poreskih obveznika podsvesno stvara paralelu sa Kumom, koji se u filmu, u poslednjoj fazi života igra sa svojim unukom. Moćan kum, na zalasku, ali ostavio pravog naslednika. To je poruka. I svi su porukom zadovoljni, a da i nisu baš svesni zašto.

Tako "Sloba" nestaje iz vidokruga, a na pompezan način se pojavljuje "Voja" naslednik i preuzima poslove - dostojanstveno, legalistički, u kontinuitetu, ne dozvoljavajući da se iko sa strane upliće u naše domaće poslove, naročito zle Službe sa zapada. "Sloba" za to vreme kao postoji i nalazi se u izvesnoj kući, sa izvesnim partijskim drugovima, slično kao ovo u Velikom bratu (e, ko ne zna, tu je prvi put i rođena ideja o Velikom bratu, koju je za velike pare jedan od partijskih drugova prodao inostranstvu, pa smo mi to posle kao uvezli i oduševili se novotarijom, a pare od prava je uzeo pašenog onog istog partijskog druga). Tu, u toj kući, izvesnoj, u kojoj je kao smešten "Sloba", jednog dana se napravi mala drama, te se on kao uhapsi i kroz dvorište sprovede u helikopter za Hag, što se kao vidi na nejasnom snimku u zelenkastoj pomrčini.

"Voja" to kao osudi, napadne svoje političke neistomišljenike i nastavi da vlada, još čvršće. Neki mesec pre toga napravljeni su i snimci šatro procesa u Hagu, gde "Sloba" na najponosniji način brani sve nas. Ti snimci se dugo emituju i svi u Srbiji veruju da se zaista onamo negde nepravedno sudi pravednom "Slobi". "Voji" to daje novu snagu, da istraje na poslovima legalizacije svojine, koju je pre njega i "Slobe" posedovalo čitavo društvo, a sada istu tu svojinu poseduje jedno probrano i sposobno društvance. Kako je i planirano, "Slobu" kao umore bajatim acetisalima u zatvorskoj jedinici. Odraniji drugovi-licemeri, koji su u celu priču najvećma poverovali, zakopaju sanduk u kome je kao njegovo telo i slikaju se tužni, da objave novine.

"Voja" je od tada još više omoćao, ali je tehnološki i on već pomalo prevaziđen, pa Služba razmišlja da ga u nekom prikladnom momentu zameni (preradi). Nagađa se da bi osetljivi tehnološki materijal za novi (ob)lik mogao da bude čisto ruski, ili čak jeftiniji, kineski, ali da se fakturiše kao američki, ne bi li se razlikom u ceni namirio neko od ovih što ucenjuju u skupštini. U svakom slučaju, koja god varijanta da bude, stvari su kao što vidimo pod kontrolom.
Vasa S Tajcic Vasa S Tajcic 01:58 03.11.2007

Korupcija, srpska ekonomija itd...

Sama vest da jedan potpredsnik vlade ili ministar ide na otvaranje tznog centra je vrlo smesna. To dosta govori o srpskoj ekonomiji. Miskovic jeste zaradio lovu za vreme Milosevica, ali nije jedini. Ima njih mnogo samo se kriju. Ja bih voleo da izvrsimo analizu srpskih bogatasa i onih malo manje bogatih. Nema veze sa koje si strane bio. Da li uz Milosevica ili uz opoziciju. Kolika ti je imovina bila 1990. a kolika je danas. Ako je porasla milion posto, ajde objasni kako? To vazi za Miskovica, ali i za Beka, Bebu Popovica, Branu Crncevica, sinove raznih politicara i generala, fudbalske funkcionere itd. itd. Pa da vidimo. Svasta bi se tu naslo. Meni su mnogo odvratnije te sitne ribe, nego Miskovic.
Unfuckable Unfuckable 02:31 03.11.2007

Re: Korupcija, srpska ekonomija itd...

potpredsnik

tznog

droga ...ili samo alkohol ovaj put ?!?
Ili mix ?

Ja bih voleo da izvrsimo analizu srpskih bogatasa

budi ljubazan , pa ..kreni...sa analizom
Vasa S Tajcic Vasa S Tajcic 03:30 03.11.2007

Re: Korupcija, srpska ekonomija itd...

Ne koristim ni jedno ni drugo, niti sam ikada. A i duvan sam ostavio pre 4 godine. Cista glava 24 sata dnevno. Ne razumem u cemu je problem? Rekao sam da bi bilo dobro da se uradi analiza. Ja licno ne mogu da je radim posto zivim (na srecu) daleko od od tih ratnih i antiratnih profitera. Znaci, materijal mi nije dostupan.

Nego na cemu si ti??
Unfuckable Unfuckable 03:51 03.11.2007

Re: Korupcija, srpska ekonomija itd...

Vasa S Tajcic
Ne koristim ni jedno ni drugo, niti sam ikada. A i duvan sam ostavio pre 4 godine. Cista glava 24 sata dnevno. Ne razumem u cemu je problem? Rekao sam da bi bilo dobro da se uradi analiza. Ja licno ne mogu da je radim posto zivim (na srecu) daleko od od tih ratnih i antiratnih profitera. Znaci, materijal mi nije dostupan.

Nego na cemu si ti??

Problem je u tome što si mene i Spadala isprozivao samo tako - bez urađene analize, ako se razumeš - a materijal ti nikako nije bio dostupan...ganglijama

čitaj & uživaj CARE :
http://blog.b92.net/text/1204/Dejan%20Anastasijevic:%20Ko%20mi%20je%20stavio%20bombe%20na%20prozor/

pa vidi koga si isprozivao za gudro i alkohol
Znamo li se mi ?
Odakle ti pravo to da pišeš ?
marumi marumi 08:56 03.11.2007

Re: Korupcija, srpska ekonomija itd...

Meni su mnogo odvratnije te sitne ribe, nego Miskovic.

Te ''sitne ribe odrzavaju krupne ribe.
Vasa S Tajcic Vasa S Tajcic 13:31 03.11.2007

Re: Korupcija, srpska ekonomija itd...

To je bilo zbog one rasprave izmedju vas dvojice koja nije imala veze sa temom. To je bio razlog. Ne znam sta me juris po blogu, mogli smo to i tamo da raspravimo.

Ne znamo se niti ja poznajem licno tipove poput tebe. Biram drustvo.

A pravo da pisem i da kazem sta mslim mi daju sloboda i demokratija. Znam da se na to u Srbiji gleda sa prezirom, ali ja na srecu ne zivim tamo.

Kapiras!!
Doctor Wu Doctor Wu 09:43 03.11.2007

Meni je interesantno

da je u Srbiji najveći mogući greh tycoona da se uključi u politiku. I Karić i Mišković su bili OK-ish sve dok se njihovo bavljenje politikom svodi isključivo na plaćanje reketa. Čim odluče da se politički aktiviraju kreće hajka i s desna i s leva. I ova hajka na Miškovića poslednjih nekoliko dana je prosto smešna. Treba samo pogledati vesti na 92-jci: gotovo da ne prođe dan a da se Miškovićevo ime ne pojavi u nekoj vesti u krajnje negativnom kontekstu (najbizarnija je ona o američkoj vizi).

To samo pokazuje da je politička kasta jedno potpuno otuđeno i čudovišno telo, aždaja. u kome je koncentrisana stvarna moć u Srbiji. Potpuno nezavisno od toga kojoj varijaciji pripadaju (SRS, DS, DSS, SPS, G17 ili LDP) pripadnici te kaste se grčevito bore za očuvanje svojih pozicija i položaja.
marumi marumi 19:27 03.11.2007

Korupcija i dalje prisutna

"Korupcija i dalje vrlo prisutna"
3. novembar 2007. | 15:29 | Izvor: Beta
Beograd -- Najviši državni funkcioneri kažu da je u Srbiji dosta urađeno u borbi protiv korupcije, ali da je ona i dalje vrlo prisutna.


Okrugli sto o korupciji (Beta)
Potpredsednik Vlade Srbije Bodžidar Đelić istakao je na konfereniciji "Korupcija u Srbiji: pet godina posle", koju je organizovao Centar za liberelno demokratske studije, da pomak koji je učinjen od 2000. do danas nije zadovoljavajući jer je Srbija, po tom pitanju, jedna od najlošije rangiranih zemalja u Evropi.

On je istakao da niko ne moze biti zadovoljan brzinom promena ali da se mora nastaviti uvođenje institucionalnih inovacija koje će pomoći u borbi protiv korupcije, kao što su ombudsman, poverenik za informacije od javnog značaja, ali i formirati nove kao što je agencija za borbu protiv korupcije.

Ministar pravde Dušan Petrović ocenio je da je problem korupcije jedna od ključnih tema jer će od napretka u borbi protiv te pojave zavisiti da li je Srbija napredovala kao država.

Prema rezultatima istraživanja, kako je naveo, između 70 i 75 odsto građana smatra da u pravosuđu i sudstvu korupcija postoji i to je nešto sa čim se mora izboriti.

Petrović je ponovio da postoji veliki broj zastarelih krivičnih predmeta, zastarelosti u izvršenju, izricanja blagih kazni i kazni ispod zakonskog minimuma i dodao da građani smatraju da je upravo korupcija uzrok lošeg rada sudova.

Ministar policije Dragan Jočić naglasio je da je korupcija patološka pojava i univerzalni društveni problem koji se teško otkriva i uočava jer to onemogućavaju tehnokratija, birokratija i politika.

"Korupcija je opasan društveni problem jer iz nje proističu svi oblici organizovanog kriminala ali i terorizma", kazao je Jočić i naglasio da su uzroci korupcije proces tranzicije u kojem se zemlja nalazi, neefikasnost pravosuđa i policije, neefikasnost kontrolnih organa, nedoslednost primene zakona i otpor promenama.


Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić naglasio je da je korupcija komplikovan problem koji se mora raščlaniti da bio rešen jer se u isto vreme mora boriti sa posledicama i uzrocima korupcije.

Dinkić je istakao da komplikovane birokatske procedure pogoduju korupciji i da bi prvi korak u borbi moralo da bude njihovo uprošćavanje i najavio da će taj projekta pod nazivom "Giljotine propisa" biti lansiran do kraja godien.

Ministar finansija Mirko Cvetković kazao je da se to ministarstvo sa korupcijom bori kroz primenu već postojećih propisa, kao što su zakoni o javnim nabavkama, budžetskom sistemu, poreskoj administraciji i o finansiranju političkih stranaka.

Cvetković je istakao i da se mora unaprediti rad Uprave carina i Poreske uprave koje posluju u okviru tog ministarstva.

Na današnjoj konferenciji predstavljena je i studija Centra za liberalno demokratske studije o korupciji u Srbiji od 2001. do 2006. godine
___________________________________________________________________________________________

Zakljucise i ne pocrvenese!
marumi marumi 11:07 04.11.2007

Re: Korupcija i dalje prisutna

O ovoj temi je trebalo mnogo opsirnije prodiskutovati ali se, nazalost, vrlo brzo stalo kao da nas korupcija ne dodiruje. A dodiruje nas itekako.
marumi marumi 23:50 04.11.2007

Jedan podatak

U Srbiji se godišnje opere 350 miliona evra, a paradoksalno, više je istraga za pranje novca nego slučajeva koji su prijavljeni nadležnoj upravi. Prema podacima od 2002. godine, kada je pranje novca postalo krivično delo u SRJ, nije doneta nijedna pravosnažna presuda optuženima za pranje novca. Gotovo neverovatno je i da sudskom presudom nije utvrđen nijedan slučaj ulaganja prljavog novca u proces privatizacije, tokom kojeg je u državnu kasu ušlo više milijardi evra.
Ko ono bese vladar SRJ ?
sentinel26 sentinel26 00:12 05.11.2007

Ali Baba i 40 ajduka u Havani

Gosn Drago,

Kako vama da promakne da je delegacija stigla na Kubu !?
Sa njome je (kažu) otišlo 4o "privrednika", kakvih ne zna se, ali vjerujem učesnicima Sumit-a nesmrskanih će izgledati prilično dobro.

Mene zanima o čijem trošku i pod kojim brojem je u Budžetu navedena ta stavka.
Ako slučajno doznate, javite svima.

marumi marumi 00:20 05.11.2007

Re: Ali Baba i 40 ajduka u Havani

Ako slučajno doznate, javite svima.

Nece doznati, ili ako i dozna to ce biti cudo. Drzavne tajne se vesto cuvaju.
Sledece putesestije delegacije je Aeroflotom do Severne Koreje.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana