Kultura

.

Velimir Mladenovic RSS / 20.11.2009. u 18:55

V



Komentari (5)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Jelica Greganović Jelica Greganović 23:34 20.11.2009

Ulrih II Celjski

ili Urh Celjski je bio rođak Elizabetin, poslednji grof Celjski, oženjen Katarinom Branković (Katarinom Kantakuzinom), ćerkom Đurđa Brankovića.


Sada je već Ugarskoj pretio građanski rat jer je Elizabeta prikupljala plaćenike, a nekih sukoba među ugarskom vlastelom je i bilo. U tim sukobima je nastradao Ulrih II Celjski. On je pokušao da odbrani grad Đur, ali nije uspeo i pri povlačenju ga uhvate pristalice kralja Vladislava III i kao zarobljenika ga odvedu u Budim.


Ovde nešto nije ok...naime, kada je umro Elizabetin (njena majka je bila iz dinastije grofova Celjskih) muž, Albreht II, Ulrih II Celjski se borio i izborio za tutorstvo nad Ladislavom Posthumnim, njegovim nećakom koji je nasledio češku krunu, Ugarsku i Austriju. Fridrih III Habzburški je dodelio tutorstvo grofu Celjskom, koji je tako postao i ugarski namesnik. Time se celjska dinastija sukobila sa ugarskom dinastijom Hunjadi.
1456. godine, u Beogradu se okupila velika krstaška vojska, koja je trebalo da spreči dalji prodor Turaka u Evropu. U Beograd je stigao i Ulrih II Celjski.
9. novembra 1456. je izvršen atentat, ljudi Janoša Hunjadija su ubili Ulriha II Celjskog, odsekli mu glavu i sa zemunske tvrđave je bacili na ugarsku stranu.
Tako je ugašena dinastija grofova Celjskih, jer su naslednici koje je Katarina Branković rodila Ulrihu II Celjskom pomrli maloletni. Imanja Celjskih su preuzeli Habzburžani. Katarina je iz Slovenije, Celja, otišla u Makedoniju, kod svoje sestre Mare, sultanove udovice.
Tri zlatne Celjske zvezde, koje su na plavom polju bile znak grofova Celjskih, su danas na grbu Slovenije.


Velimir Mladenovic Velimir Mladenovic 00:27 21.11.2009

Re: Ulrih II Celjski

hvala vam na komentaru ispravicu to
Jelica Greganović Jelica Greganović 01:15 21.11.2009

Re: Ulrih II Celjski

Sa zadovoljstvom Celjski su inače vrlo, vrlo zanimljiva porodica-dinastija, zapravo verujem da je Herman I Celjski najveći državnik koga je Slovenija ikada imala.
Biljana 77 Biljana 77 18:24 24.11.2009

Samo da prijavim

da redovno čitam. Retko ima šta da se doda.
Velimir Mladenovic Velimir Mladenovic 19:59 24.11.2009

Re: Samo da prijavim

hvala

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana