Nisam mogao biti blaži....

Drago Kovacevic RSS / 06.12.2007. u 12:30

Nakon dužeg vremena postovaću kolumnu koju pišem za jedan politički mesečnik u regionu.

Imao sam zadatak da za decembarski broj ocenim proteklu političku godinu u Srbiji. I evo šta sam napisao, mada sada mislim da sam bio prilično blagonaklon prema našoj "političkoj klasi"..

 

 

SIVILO I IZGOVORI ZA SIVILO

Težak je zadatak izdvojiti nekoliko paradigmatičnih događaja koji su obilježili politički život u Srbiji ove godine na izmaku. Ovdje je sve što se dogodi i što će se dogoditi - politika - u onome najužem smislu toga pojma.

Ipak, kud god krenuli, saplićemo se o Kosovo, pa je Kosovo ta čvorna tačka koja je dodala sivi ton ukupnome životu u Srbiji.

Ono je izgovor za sve za šta u normalnim situacijama ne bi moglo biti izgovora.

Najprije je u maju, nakon višemjesečnoga preganjanja, koalicionu vladu Srbije sastavio Vojsilav Koštunica, iako njegova stranka ima duplo manje poslaničkih mandata od koalicionoga partnera, Demokratske stranke (DS), Borisa Tadić.

Izgovor biračima za takav ishod pronađen je u činjenici da nas čekaju pregovori oko statusa Kosova a te pregovore niko bolje ne može voditi od Koštunice. To što je Koštunica katastrofalno poražen na izborima, očito nije imalo nikakvoga značaja.

Potom je od strane Koštunice, njegove stranke i njegovih ministara počeo «retorički rat» protiv zapada, evroatlanskih integracija, NATO pakta i naročito USA. Mogla se čak čuti zlokobna rečenica – Šta će nam EU ako nam uzmu Kosovo - a izgovarali su je ministri.

Naravno, uz takvu retoriku išlo je odmah i pronalaženje «domaćih izdajnika, stranih plaćenika i albanskih lobista». Takve etikete su dobili, a ko bi drugi nego neke NVO, dva – tri medija i Liberelno Demokratska Partija, Čedomira Jovanovića.

Istovremeno se krenulo sa idealizacijom Rusije i Putina kao zaštitnika od «zlog zapada» koji hoće da nam «otme Kosovo». Lopta je ko zna koji put u političkoj istoriji prebačena na iracionalni teren rusofilstva bez pokrića a radikali zaguslali da je sto puta bolje biti ruska gubernija nego zemlja EU.

Pregovori o Kosovu išli su uz medijsku orkerstraciju kako su «agrumenti naše strane neoborivi», nuđeni modeli «suštinske autonomije» poput one na Olandskim otocim, pa se otišlo i dalje sve do modela Hong – Konga. Jedini problem u tim ponudama jeste činjenica da Srbija nije Kina a Kosovo nije Hong – Kong.

U takvoj atmosferi izronili su od nekuda neopravdano zaboravljeni likovi iz Miloševićevoga vremena, nekakve naci - organizacije koje su pozivale na «marš za jedinstvo», pa čudno dizajnirana «Garda cara Lazara» čiji su predstavnici stigli čak do skupštinskih vrata predajući ultimativni zahtjev da se odmah proglasi mobilizacija i otpočme rat na Kosovu.

Najava odnosa prema «domaćim izdajnicima» došla je preko akcije prekida javne tribine «Peščanika». Radi se o kultnoj radio – emisiji čiji autori jednom nedijeljno drže tribine po gradovima Srbije, a na tim tribinama govore istaknuti liberalni intelektualci, novinari i javne ličnosti.

«Peščanik» se u građanskom dijelu srpskog društva doživljava kao glas razuma. U onome narodnjačkome i parohijalnome doživljava se kao «antisrpski». i «prozapadni», što u tim glavama valjda zvuči isto.

Kad je najavljena tribina «Peščanika» u Aranđelovcu, pojavila se odnikud NVO «Naši», indikativnog imena, očito po uzoru na istoimenu organizaciju koja u Rusiji podržava Putina, i pozvala građanstvo da ne dozvoli održavanje te «antisrpske» tribine.

I zaista, kad je tribina trebala početi, u salu je i pored policijskog obezbeđenja, upala poveća grupa likova sa ikonografijom kao iz Bulajićevih filmova i uz povike, pretnje i psovke, onemogućila održavanje tribine. Vodio ih je predsjednik općine iz susjedne Topole, sa jasno istaknutim stranačkim bedžom «Nove Srbije», stranke ministra Velimira Ilića, članice vladajuće koalicije.

Ministar Ilić je potom pohvalio akciju svojih aktivista nazvavši to «pobedom patriota», iako se radi o elementarnom kršenju ljudskih sloboda, političkom nasilju i zabrani slobode govora. Njegovi koalicioni partneri upadljivo ćute. Dovoljno su mudri da to javno ne podrže i ćutanje vezano za ovako fašisoidan akt zvuči kao odobravanje. «Gospode, kako se ovde brzo smrkava» rekao bi Danilo Kiš.

Kosovo je razlog da su u Srbiji i predsjednički izbori dovedeni u pitanje. Naime, po ustavnom zakonu, postoji obaveza raspisivanja predsjedničkih izbora do kraja godine. Traju silna preganjanja treba li ih raspisati ili «sačekati šta će biti sa Kosovom». «Patrioti» tvrde da ne treba i da se zakona ne treba držati «kao pijan plota», ostali smatraju da treba jer izbori jačaju državu.

Čija će prevagnuti, vidjećemo.

No «politička klasa» je vrlo homogena kad je u pitanju tajkun Mišković. Komisija za zaštitu kokurencije je našla da «Delta», firma rečenoga Miškovića drži monopol u trgovini pa potrošači u Srbiji plaćaju najskuplju hranu u regionu. Sljedom takvog rješenja Mišković bi morao platiti kaznu od 10 posto ukupnoga prometa u dvije zadnje godine. U njegovom slučaju, pošto mu je promet preko jedne i pol milijarde evra godišnje, to bi značilo kaznu od preko trista milijuna evra. No, Miškoviću je u pomoć priskočio vrhovni sud i političke stranke koje redom finansira. Sve osim jedne. Kad je ta jedna stranka (LDP), pokrenula incijativu za osnivanje parlamentarnoga anketnoga odbora koji bi utvrdio stanje, bilo je žalosno gledati kako lideri vladajućih partija i njihove «drage» opozicije, SRS, brane Miškovića i njegov monopol. Nije do duše izgovoreno da to sada ne treba raditi «zbog Kosova», ali nekima je bilo na vrh jezika.

Sve u svemu, Srbiju čeka teška naredna politička godina. Sa Kosovom ili bez njega. Bez samoizolacije, nadam se, iako ni to nije isključeno.

 



Komentari (32)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

nestorijanac nestorijanac 12:44 06.12.2007

Smrkavanje u sred bela dana....

je karakteristicno za region kakav je Srbija....
Sukob "gradjanskog i "narodnjackog" drustva garantuje mrak....za sve i u svako doba dana.
mariopan mariopan 13:01 06.12.2007

Re: Smrkavanje u sred bela dana....

Misko ne treba da plati 10 posto od dohotka kao kaznu , miska treba da pitaju odkle njemu pare da bilo sta kupi ovde u Srbiji , buduci da smo svi bili opljackani do gaca , sve su nam uzeli pa je i gladovanja bilo i vesanja zbog nemoci i gladi , kako je onda on svoje stekao i odakle mu? Neka polozi racuna pa da vidimo kako su se pare slivale i u cije dzepove , ako to nije kriminal neka mu ostane a ako je kriminal onda njega treba u zatvor a sve sto ima da se vrati onima kojima je i uzeto - gradjanima Srbije a ne da mi iz bidzeta , dakle svi mi placamo opljackanu deviznu stednju i sve druge stete koje su iz te pljacke proistekle. To treba da plati a ne samo 10 posto.

U Srbiji se znalo da niko nije mogao da se na posten nacin obogati u ta vremena pa se cudim Cedi da to poteze tek sad. Oni protesti i onolika podrska DOSU svojevremeno pruzena je od nas da bi se ti Miskovici , jer ima ih jos i ja negde upitah zasto samo on , zasto ne svi koji su tako dosli do svega naseg u njihovim dzepovima , pa smo se grdno razocarali kada su i oni taj problem gurnuli pod tepih. Izmadju ostalog i to je razlog za tako nizak rejting koji su kasnije svi iz te koalicije dobili od naroda. Nas nije zavaralo sto su se posle pada DOSa oni podelili po strankama , to su sve isti ljudi. Oni su imali istorijsku sansu da pocupaju taj korov onda i da su to tada uradili Srbija bi danas bila bar na pola puta prema nekoj civilizovanoj zemlji. Deo mraka usred bela dana dolazi i od toga sto su i oni ugasili svetlo. Na tj nacin , necinjenjem a trebali su da ucine , oni su dali sve glasove onih razocaranih ovima koji nas sada razocaravaju u svakom pogledu.

Ne kaze se da je prevarena zena najopasnija i najljuca...to sam ja sada. Mene su prevarili i ja ne oprastam jer bili bismo daleko od ovoga sada samo da nisu neki licni interesi pojedinaca bili stavljeni ispred nasih.
marumi marumi 14:03 06.12.2007

Re: Smrkavanje u sred bela dana....


Ne kaze se da je prevarena zena najopasnija i najljuca...to sam ja sada. Mene su prevarili i ja ne oprastam jer bili bismo daleko od ovoga sada samo da nisu neki licni interesi pojedinaca bili stavljeni ispred nasih.

Ti pojedinci su svaki peti u Srbiji.


Građani: Korupcija i neefikasnost
6. decembar 2007. | 12:32 -> 13:07 | Izvor: Beta
Beograd -- Svaki peti građanin Srbije tvrdi da je platio mito da bi dobio neku uslugu u javnim službama, navodi se u jednom istraživanju.

Građani Srbije kao najkorumpiranije označili su političke partije, a slede pravosuđe i zdravstvo. Kao najmanje korumpirane ocenjene su verske zajednice i komunalne službe.Više od polovine građana smatra da je Vlada neefikasna u suzbijanju korupcije, pokazalo je istraživanje sprovedeno za potrebe međunarodne nevladine organizacije Transparensi internešenel.

To je više nego u drugim zemljama regiona, poput Hrvatske (osam odsto), Bosne i Hercegovine (pet odsto) ili Bugarske (sedam odsto), ali i manje nego u nekim članicama EU - Rumunija (33 odsto), Litvanija (29), Grčka (27).

Na Kosovu, koje je obrađeno odvojeno od Srbije, čak 67 odsto - dve trećine građana - navelo je da im je tražen mito.

Istraživanjem povodom 9. decembra, Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, obuhvaćeno je 60 zemalja, a u Srbiji je sprovedeno od 13. do 19. juna na uzorku od 1.003 ispitanika.

Na skali od 1 do 5, gde 5 znači izuzetno korumpirano, partije su dobile ocenu 4, što je prosek i na globalnom nivou. Zdravstvo i pravosuđe imaju ocenu 3,8, privreda i privatni sektor 3,7, Skupština, policija i obrazovanje 3,6, a mediji i nevladine organizacije 3,5.

Lošije mišljenje o nevladinim organizacijama imaju samo ispitanici u BiH, Turskoj i Pakistanu.

Po oceni građana Srbije, po rasprostranjenosti korupcije slede vojska i poreski organi, sa ocenom 2,9, službe za izdavanje dozvola 2,7 i, na kraju liste, verske zajednice i komunalne službe sa 2,6.

Ispitanici u Srbiji su potpuno podeljeni po pitanju očekivanja u budućnosti - jedna trećina (34 odsto) misli da će se nivo korupcije povećati u naredne tri godine, isto toliko njih misli da će ostati isti, a trećina (32 odsto) da će se smanjiti.

Po tome su građani Srbije ipak veći optimisti od regiona, gde 44 odsto očekuje rast korupcije i EU, gde čak 58 odsto očekuje rast.
Napore vlasti u suzbijanju korupcije kao neefikasne označilo je 56 odsto građana Srbije. Vlast je kao efikasnu opisalo 27 odsto anketiranih.

Svaki deseti u svetu plaća mito

Svaki deseti stanovnik sveta morao je ove godine da plati mito kako bi mu bila pružena usluga u javnim službama, saopštio je "Transparensi internešenal".

U godišnjem izveštaju o korupciji u svetu, koji je danas objavljen u Berlinu, navodi se da su korupcijom najviše pogođene siromašne porodice bilo da žive u zemljama u razvoju ili razvijenim zemljama.

Istraživanje, koje je sprovedeno nad 63.199 ispitanika u 60 zemalja, pokazalo je i da većina građana smatra da su političke stranke i parlamenti institucije koje su najviše kompromitovane korupcijom.

U Globalnom barometru korupcije za 2007. godinu navodi se da su ove godine korupcijom bile najviše pogođene Albanija i Senegal, gde je više od 30 odsto ispitanika reklo da im je tražen mito.

Slična situacija je zabeležena i u Makedoniji, Kosovu, Rumuniji, Kambodži, Kamerunu, Pakistanu, Filipinima i Nigeriji.

Podmićivanje javnih službenika povećalo se u odnosu na prošlu godinu u nekim delovima sveta, uključujući jugoistocncu Evropu, gde se stopa ispitanika koji su rekli da su morali da plate mito da bi dobili uslugu, povećao sa osam na 12 procenata.

Najveći porast je zabelezen na području pacifičke Azije, gde je 22 odsto ispitanika prijavilo da je bilo prinuđeno da plati mito, u odnosu na 15 odsto prošle godine. U Africi je zabeleženo izvesno smanjenje - sa 47 odsto na 42 odsto ispitanika.

Podmićivanje službenika je u svetu najzastupljenije u policiji, a zatim u sudovima. Od 25 odsto ispitanika koji su bili u kontaktu sa policijom, traženo je mito, ali se taj procenat razlikuje od regiona do regiona.

"Barometar pokazuje da su policija i pravosuđe u mnogim zemljama širom sveta deo kruga korupcije...", rekao je izvršni direktor TI Kobus de Švart i dodao da to znači da korupcija zadire u osnovno pravo za jednaki tretman pred zakonom
marumi marumi 14:04 06.12.2007

Re: Smrkavanje u sred bela dana....

Podmićivanje službenika je u svetu najzastupljenije u policiji, a zatim u sudovima. Od 25 odsto ispitanika koji su bili u kontaktu sa policijom, traženo je mito, ali se taj procenat razlikuje od regiona do regiona.

A ovaj podatak nije tacan osim kada je rec o bivsim komunistickim zemljama. To nije ''u svetu'' vec u TIM zemljama.
mariopan mariopan 14:37 06.12.2007

Re: Smrkavanje u sred bela dana....

Nazalost Marumi sve si u pravu ..volela bih da nisi.
AlexDunja AlexDunja 14:38 06.12.2007

Re: Smrkavanje u sred bela dana....


Pomračina pritisnula naše dane,
Ne vidi se jadna naša zemlja huda;
Pomračina pritisnula naše dane.
dis
Bojan Zdravic Bojan Zdravic 01:03 07.12.2007

Re: Smrkavanje u sred bela dana....

mariopan
Misko ne treba da plati 10 posto od dohotka kao kaznu , miska treba da pitaju odkle njemu pare da bilo sta kupi ovde u Srbiji , buduci da smo svi bili opljackani do gaca , sve su nam uzeli pa je i gladovanja bilo i vesanja zbog nemoci i gladi , kako je onda on svoje stekao i odakle mu? Neka polozi racuna pa da vidimo kako su se pare slivale i u cije dzepove , ako to nije kriminal neka mu ostane a ako je kriminal onda njega treba u zatvor a sve sto ima da se vrati onima kojima je i uzeto - gradjanima Srbije a ne da mi iz bidzeta , dakle svi mi placamo opljackanu deviznu stednju i sve druge stete koje su iz te pljacke proistekle. To treba da plati a ne samo 10 posto.

U Srbiji se znalo da niko nije mogao da se na posten nacin obogati u ta vremena pa se cudim Cedi da to poteze tek sad. Oni protesti i onolika podrska DOSU svojevremeno pruzena je od nas da bi se ti Miskovici , jer ima ih jos i ja negde upitah zasto samo on , zasto ne svi koji su tako dosli do svega naseg u njihovim dzepovima , pa smo se grdno razocarali kada su i oni taj problem gurnuli pod tepih. Izmadju ostalog i to je razlog za tako nizak rejting koji su kasnije svi iz te koalicije dobili od naroda. Nas nije zavaralo sto su se posle pada DOSa oni podelili po strankama , to su sve isti ljudi. Oni su imali istorijsku sansu da pocupaju taj korov onda i da su to tada uradili Srbija bi danas bila bar na pola puta prema nekoj civilizovanoj zemlji. Deo mraka usred bela dana dolazi i od toga sto su i oni ugasili svetlo. Na tj nacin , necinjenjem a trebali su da ucine , oni su dali sve glasove onih razocaranih ovima koji nas sada razocaravaju u svakom pogledu.

Ne kaze se da je prevarena zena najopasnija i najljuca...to sam ja sada. Mene su prevarili i ja ne oprastam jer bili bismo daleko od ovoga sada samo da nisu neki licni interesi pojedinaca bili stavljeni ispred nasih.


Najbolji komentaru istoriji bloga B92, narocito ovo
Ne kaze se da je prevarena zena najopasnija i najljuca...to sam ja sada. Mene su prevarili i ja ne oprastam

:)))))))))))))))))))))))))))!!!!!!
Nemanja Starović Nemanja Starović 13:41 06.12.2007

Homogenost političke klase :)

No, Miškoviću je u pomoć priskočio vrhovni sud i političke stranke koje redom finansira.


mvelja mvelja 13:48 06.12.2007

Re: Homogenost političke klase :)

LEPA SLIKA:))))
rayzippo rayzippo 15:11 06.12.2007

Re: Homogenost političke klase :)

a kao vuk draskovic nesto mrdao prstom od 90-e...
bronx bronx 19:00 06.12.2007

Re: Homogenost političke klase :)

mvelja
LEPA SLIKA:))))


BEZ VIIDIKA
Doctor Wu Doctor Wu 13:55 06.12.2007

Kad se pročita napisano

naslov izgleda malo apologetski. Izvinjavam se na poređenju, ali zvuči kao izveštaj (izvešće) nekome (nadređenom?)...
arcins arcins 14:20 06.12.2007

Re: Kad se pročita napisano

Doctor Wu
naslov izgleda malo apologetski. Izvinjavam se na poređenju, ali zvuči kao izveštaj (izvešće) nekome (nadređenom?)...


Da li se bar slazes sa izvestajem (izvjescem)?
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 14:40 06.12.2007

Re: Kad se pročita napisano

Doctor Wu
naslov izgleda malo apologetski. Izvinjavam se na poređenju, ali zvuči kao izveštaj (izvešće) nekome (nadređenom?)...

Dragi doktore, pa otkada se izvještaji "nadređenima" objavljuju javno....o)))
Ili pak vi imate iskustvo u "izveštavanju" nadređenih...pa nalazite sličnost..o)))
Doctor Wu Doctor Wu 14:49 06.12.2007

Stvarno nemam

nikakvog uvida u tehnologiju posla kojim se baviš. Ma koliko ti iz okruženja u kome pišeš i sastavljaš ove tekstove to izgleda nemoguće, moraš dopustiti mogućnost da tvoje blogove čitaju i civili.
rayzippo rayzippo 15:13 06.12.2007

Re: Stvarno nemam

jos uvek ocekujemo "izvjesce" sa cuvenih izbora u rh...

ps.sto rece Ilija;"rade sve javno da ne bi bilo tajno"
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 15:14 06.12.2007

Re: Stvarno nemam

Doctor Wu
nikakvog uvida u tehnologiju posla kojim se baviš. Ma koliko ti iz okruženja u kome pišeš i sastavljaš ove tekstove to izgleda nemoguće, moraš dopustiti mogućnost da tvoje blogove čitaju i civili.

Pa otkada uvereno diskutujete o stvarima u "koje nemate uvida"...o))
Doktore, pa nismo naviknuti da upadate u logičke zamke...
Doctor Wu Doctor Wu 15:27 06.12.2007

Ovo se polako pretvara

u policijsko ispitivanje. Elem, gore izneseni utisak nije "uvereno diskutovanje" (ma šta ovo drugo značilo). Ako je lakše, diskurs je ekspresivni, ne informativni.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 15:39 06.12.2007

Re: Ovo se polako pretvara

Doctor Wu
u policijsko ispitivanje. Elem, gore izneseni utisak nije "uvereno diskutovanje" (ma šta ovo drugo značilo). Ako je lakše, diskurs je ekspresivni, ne informativni.

Nema greha u ekspresiji...o)))
Doctor Wu Doctor Wu 15:40 06.12.2007

Znači,

slobodan sam? Huh...
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 15:43 06.12.2007

Re: Znači,

Doctor Wu
slobodan sam? Huh...

Ma sloboda je vaše drugo ime, doktore..o)))
Pedja Rafailovic Pedja Rafailovic 15:26 06.12.2007

Sivilo i mrak!

Nit' sam "vojnik" (bilo ciji), nit' me ko placa da pisem (bilo gde), ali se slazem sa sledecim:
"Gospode, kako se ovde brzo smrkava."


U metaforicnom, politicko-socioloskom smislu, ali i objektivno.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 15:42 06.12.2007

Re: Sivilo i mrak!

Pedja Rafailovic
Nit' sam "vojnik" (bilo ciji), nit' me ko placa da pisem (bilo gde), ali se slazem sa sledecim:
"Gospode, kako se ovde brzo smrkava."


U metaforicnom, politicko-socioloskom smislu, ali i objektivno.

Ma Peđa, ubedljivo, nema šta...I subjektivno i objektivno...o)))
pozz
adam weisphaut adam weisphaut 15:45 06.12.2007

Vala sivo

Izgovor biračima za takav ishod pronađen je u činjenici da nas čekaju pregovori oko statusa Kosova a te pregovore niko bolje ne može voditi od Koštunice. To što je Koštunica katastrofalno poražen na izborima, očito nije imalo nikakvoga značaja.

Njima ne komanduje odavno narod na izborima, njima naredjenja stizu "direktno sa neba"
Pregovori o Kosovu išli su uz medijsku orkerstraciju kako su «agrumenti naše strane neoborivi», nuđeni modeli «suštinske autonomije» poput one na Olandskim otocim, pa se otišlo i dalje sve do modela Hong – Konga. Jedini problem u tim ponudama jeste činjenica da Srbija nije Kina a Kosovo nije Hong – Kong.

Ponekad mislim da se igraju zanimljive geografije pa se trude da nadju sto egzoticnije resenje da bi nas njime impresionirali.
Ministar Ilić je potom pohvalio akciju svojih aktivista nazvavši to «pobedom patriota», iako se radi o elementarnom kršenju ljudskih sloboda, političkom nasilju i zabrani slobode govora. Njegovi koalicioni partneri upadljivo ćute. Dovoljno su mudri da to javno ne podrže i ćutanje vezano za ovako fašisoidan akt zvuči kao odobravanje. «Gospode, kako se ovde brzo smrkava» rekao bi Danilo Kiš.

Ministar Ilic je odavno javno dokazao da je stvorenje kojem su bilo kakve norme civilzovanog drustva nepoznata kategorija. A ostatak cutolga koji sede u vladi samo to uspesno kriju.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 15:49 06.12.2007

Re: Vala sivo

Njima ne komanduje odavno narod na izborima, njima naredjenja stizu "direktno sa neba"


E, Adame, ovoga se nisam setio...o)))
pozz
nestorijanac nestorijanac 15:54 06.12.2007

Re: Vala sivo

E, Adame, ovoga se nisam setio...o)))

Pa, ako Adam niije taj ko zna kako poruke stizu direktno sa neba, ko to moze znati ? Dobro, mozda zna i Eva....
adam weisphaut adam weisphaut 16:00 06.12.2007

Re: Vala sivo

Drago Kovacevic
Njima ne komanduje odavno narod na izborima, njima naredjenja stizu "direktno sa neba"


E, Adame, ovoga se nisam setio...o)))
pozz

E Drago, toj ekipi je davno program "kosovski ciklus"
Valjda ih zato nijedna normalna zemlja i ne razume.
adam weisphaut adam weisphaut 16:02 06.12.2007

Re: Vala sivo

nestorijanac
E, Adame, ovoga se nisam setio...o)))

Pa, ako Adam niije taj ko zna kako poruke stizu direktno sa neba, ko to moze znati ? Dobro, mozda zna i Eva....

Nisam ja taj Adam, Nestore. Pitaj Zemicku, ona ce da ti objasni podrobno .
Covek u belom Covek u belom 16:52 06.12.2007

Re: Vala sivo

adam weisphaut
Nisam ja taj Adam, Nestore. Pitaj Zemicku, ona ce da ti objasni podrobno .
Adam ti se lozi na NWO, takoreci fancy verzija lokalnih neoliberala, al mu nemacki spelling ide malo losije.
adam weisphaut adam weisphaut 16:59 06.12.2007

Re: Vala sivo

Covek na belom
adam weisphaut
Nisam ja taj Adam, Nestore. Pitaj Zemicku, ona ce da ti objasni podrobno .
Adam ti se lozi na NWO, takoreci fancy verzija lokalnih neoliberala, al mu nemacki spelling ide malo losije.

Zbog autorskih prava Covece na belom . Ja ga izabrah zbog mnogobrojnih conspiracy theorist-a koji obitavaju na ovom blogu. Nego, spremas li se i ti za odbranu srBstva ?
Covek u belom Covek u belom 17:10 06.12.2007

Re: Vala sivo

adam weisphaut
Zbog autorskih prava Covece na belom .
Ugledao si se na Nikke i Abidas, smart, smart .

Ja ga izabrah zbog mnogobrojnih conspiracy theorist-a koji obitavaju na ovom blogu.
A ne da budes fancy medju tvojima, ih znaci zeznuo sam se.

Nego, spremas li se i ti za odbranu srBstva ?
Jel bio nako na ovom blogu, a da nije iz LDPets, da ga nisi pitao to pitanje? Nemoj mi samo reci da je ponestalo kreativnih ideja u centrali.

P.S. Ja u stavari branim NWO, al to radim tajno, tako sto podrzavam srBstvo na putu samounistenja, tako da smo na istoj strani, al pssst, samo tiho, to ne sme niko da zna .
adam weisphaut adam weisphaut 17:22 06.12.2007

Re: Vala sivo

Ugledao si se na Nikke i Abidas, smart, smart .

Vidi se pravi pozonavalac kvaliteta
ih znaci zeznuo sam se.

Ih bre, sto se cimas. Valjda si se dosad navikao na svoju glupost
Jel bio nako na ovom blogu, a da nije iz LDPets, da ga nisi pitao to pitanje? Nemoj mi samo reci da je ponestalo kreativnih ideja u centrali.

Eto lepo ja rekoh da sam zbog takvih i birao nick.
Nego ne pitam naravno sve. Samo najgore

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana