Ljudska prava

ŠTA “PORUČUJE” INDEKS PERCEPCIJE KORUPCIJE ZA 2010?

Freedom of Information RSS / 26.10.2010. u 13:31

Autor: Rodoljub Šabić
Ove godine na Globalnom indeksu percepcije korupcije (CPI), Srbija je na skali od 1 do 10 dobila ocenu 3.5 i deli 78-84. od oko 180 rangiranih zemalja. Ocena koju smo dobili, naravno, daleko je od prve prolazne - 5.0, i rezervisana je za zemlje u kojima, kao što rekosmo korupcija predstavlja izuzetno ozbiljan, sistemski problem. Mesto na rang-listi delimo sa Kolumbijom, Lesotom, Peruom, Tajlandom i Grčkom. Dakle, prilično je očigledno, sa zemljama koje hronično i poslovično "ne bije" dobar glas kad je u pitanju korupcija. I ako se izuzme BiH, iza smo svih bivših jugoslovenskih republika. Zato plasmanom, a pogotovo ocenom (koja je daleko važnija od plasmana) ne smemo i ne možemo biti zadovoljni.
I ocena i plasman su, bez sumnje, razlog za zabrinutost. Ali, s tog aspekta, jedna druga stvar još više brine. Ocena i plasman jesu loši ali mi nikada i nismo "sjajno" stajali na CPI-u. Od kad nas uopšte opserviraju i ocenjuju, nakon 2000. sve ocene koje smo dobili bile su ispod "prolaznih" -5.0, nezadovoljavajuće. Krenuli smo, tada kao SR Jugoslavija, sa od Miloševića nasleđenih, zastrašujuće niskih, bukvalno katastrofalnih 1.3. Kasnije smo tu ocenu popravljali. Ocena se kretala preko 2.4, 2.7, 2.8, 3.0 do 3.4. u 2007., što smo ponovili 2008, prvoj godini u kojoj je izostao napredak. Prošle godine zabeležili smo još jedan minimalan pomak - 3.5. Ove godine, ponovno je izostao bilo kakav napredak.
U tom svetlu je zanimljiva činjenica da smo ove godine samo ponovili prošlogodišnju ocenu 3.5. Dobili smo ocenu koja nije lošija, ali koja nije ni za promil bolja od prošlogodišnje. Od 2007. do 2010. pomerili smo se za 0.1, izostao je, praktično, bilo kakav napredak. A to jeste fenomen koji se ne sme ignorisati. Ako je nešto u lancu objektivno vrlo loših ocena u protekloj deceniji bilo vredno i ohrabrujuće, bila je to činjenica da smo kako-tako, iz godine u godinu, uspevali da popravimo te ocene. Napredak je bio, bez sumnje, veoma spor, ali je ipak bio evidentan. Bilo je to kretanje, možda puževskim korakom, ali u svakom slučaju kretanje napred. Ovogodišnja ocena definitivno govori da je u poslednjih nekoliko godina to kretanje zaustavljeno. A svaki napredak, makar i najmanji, u situaciji u kojoj smo je dragocen, kontinuitet u napretku pogotovo. Izostanak napretka predstavlja krajnje ozbiljno upozorenje i više nego dobar povod za preispitivanje naše "koncepcije" u borbi protiv korupcije.
Doneli smo mnogo antikorupcijskih normativnih akata, zakona, strategija, akcionih planova, ratifikovali dosta relevantnih međunarodnih dokumenata, učlanili se u gotovo sve antikorupcijske međunarodne asocijacije, "uveli" u sistem više antikorupcijskih institucija. Ali "druga strana medalje" je da praktično sve te nove antikorupcijske institucije hronično godinama egzistiraju u neadekvatnim uslovima, a neke izuzetno važne, čak i u katastrofalno lošim. A izvršna vlast, dužna da te uslove obezbedi, na problem se, godinama gotovo i ne osvrće. U čemu je stvar?
Razumljivo je, donekle, da želja za realizacijom strateškog cilja - približavanja i uključivanja u EU, volens nolens stavlja akcenat na potrebu donošenja velikog broja zakona koje nemamo, u svakoj pa i sferi antikorupcijskog delovanja. Ali, ne dovodeći u pitanje značaj donošenja novih zakona, neodgovorno je ignorisati notornu istinu da to samo po sebi ne može dati nikakve rezultate.
Neophodni su nam brzi i kvalitetni antikorupcijski rezultati. Njih, mada ni malo lako, jeste moguće ostvariti. Te rezultate ne mogu nam obezbediti ni "najbolji" zakoni koji se ne primenjuju. A mogu i nešto "lošiji" zakoni uz uslov - da se zaista primenjuju. Uz još jednu "sitnicu" - da na nivo neupitnog principa podignemo obavezu svakog ko raspolaže javnim novcem i dobrima da u svakom trenutku o tom raspolaganju položi račun javnosti.



Komentari (31)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

loader loader 13:35 26.10.2010

Srbija i Kina

Vest kaže:
" Srbija je na ovogodišnjoj listi Transparensi internešenela među zemljama koje imaju velike probleme sa korupcijom, rangirana između 78. i 84. mesta. Prošle godine Srbija je bila sama na 83. mestu, a sada deli poziciju od 78. do 84. mesta sa Kinom, Grčkom, Kolumbijom, Lesotom, Peruom i Tajlandom." (B92)
Znači u društvu i sa Kinom ..
Malo li je ?!

... Od kad nas uopšte opserviraju i ocenjuju, nakon 2000. sve ocene koje smo dobili bile su ispod "prolaznih" -5.0, nezadovoljavajuće. Krenuli smo, tada kao SR Jugoslavija, sa od Miloševića nasleđenih, zastrašujuće niskih, bukvalno katastrofalnih 1.3. Kasnije smo tu ocenu popravljali. Ocena se kretala ...

Veoma je bitno to imati na umu - da mi od stanja beznadežnosti neprestano popravljamo svoju poziciju, idući ka stanju pravne uređenosti, u perspektivi. U suprotnom se otvara prostor za izjave tipa: "Ništa se ne popravlja", "Sve je gore", "Nema nade"... Te izjave se nekad proturaju zbog neraspoloženja uzrokovanog trenutnim nezadovoljavajućim stanjem ličnog života, ili iz nehtenja da se uključi ikakva analiza, a nekad se te izjave puštaju u javnost smišljeno, kako bi se napravio izvestan dnevnopolitički ćar.

U svakom slučaju, stanje nije zadovoljavajuće, otpori njegovom popravljanju su na svakom koraku i u svim slojevima društva, ali stvari ipak idu na bolje. Taj trend samo treba održati, odnosno ubrzati.

Freedom of Information Freedom of Information 13:40 26.10.2010

Re: Srbija i Kina

loader

"sa Kinom, Grčkom, Kolumbijom, Lesotom, Peruom i Tajlandom." (B92)


Tačno, hvala na korekciji. Kina je "ispala" sasvim slučajno.
Pozdrav, RŠ
loader loader 13:48 26.10.2010

Re: Srbija i Kina

hvala na korekciji. Kina je "ispala" sasvim slučajno.

Onoliki mravinjak da se ispusti..
A uz to, jedan od četiri stuba spoljne politike !! .. Nećemo valjda da rasklimamo astal
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 14:11 26.10.2010

Re: Srbija i Kina

loader

U svakom slučaju, stanje nije zadovoljavajuće, otpori njegovom popravljanju su na svakom koraku i u svim slojevima društva...



Kako misliš u svim slojevima društva?

Stepen korupcije u jednoj državi direktno je proporcionalan alavosti vlasti i njenog birokratskog aparata.
loader loader 14:17 26.10.2010

Re: Srbija i Kina

To je, samo, upadljiviji deo mozaika.
Društvo nije vlast. Društvo je društvo. Vlast je deo i proizvod jednog društva. A društvo čine svi njegovi ljudi, sa svim svojim spremnostima i nespremnostima, sklonostima... Kakvo je društvo, takva je i vlast.

Stoga se promene ne mogu izvesti u nekakvoj političkoj nomenklaturi, već se moraju, proporcionalno, izvesti u svim aspektima društvenog života, kako bi - tek na kraju, kao proizvod jednog pozamašnog i dugog procesa - rezultirale u vidljivom delu spektra, a to je državni aparat.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 14:27 26.10.2010

Re: Srbija i Kina

loader

kako bi - tek na kraju, kao proizvod jednog pozamašnog i dugog procesa - rezultirale u vidljivom delu spektra, a to je državni aparat.


A, taj pozamašni i dugi proces, pretpostavljam, najvećim svojim delom se mora odvijati kroz institucionalne i vaninstitucionalne oblike edukacije?
Ili grešim?
loader loader 14:38 26.10.2010

Re: Srbija i Kina

Mora se odvijati na sve raspoložive (pozitivne, civilizacijske) načine, koji za cilj imaju da na bolje pomere odnos jednog društva u okviru određenog pitanja. Svaki od društvenih slojeva ima svoju vrstu odgovornosti, i svaki od njih ima svoj način da poradi na tome. Ako ukupna Iskrena volja svih pojedinaca da se učini vrednosno poboljšanje nadiđe meru potajnog htenja istih za kretanjem put linije manjeg otpora, odnosno da nadiđe meru uske, lične koristi - stvari će ići na bolje.

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 15:01 26.10.2010

Re: Srbija i Kina

Pretpostavljam da pod iskrenom voljom podrazumevaš vrednosne stavove i motivaciju da ih učesnici u javnim poslvoma provode.

Evo, primera radi, ja sam više puta imao jaku iskrenu volju da od nadležnih organa dobijem građevinsku dozvolu na zakonom utvrđen način. Nikako mi nije išlo.
Tu moja jaka iskrena volja ne pomaže, jer druga strana (nadležni organ) ima volju za nečim drugim.

Ja ne mogu da čekam da nadležni organ, kroz večernje škole, joga vežbama, psihoterapeutskim tretmanima ili boravkom na Svetoj Gori, promeni svoju volju. To bi moglo, složićeš se, da potraje.

I šta mi onda preostaje, nego da platim, da podmitim...



milosss92 milosss92 15:22 26.10.2010

Re: Srbija i Kina

Freedom of Information
Ove godine na Globalnom indeksu percepcije korupcije (CPI), Srbija je na skali od 1 do 10 dobila ocenu 3.5

Freedom of Information Freedom of Information 17:36 26.10.2010

Re: Srbija i Kina

I šta mi onda preostaje, nego da platim, da podmitim...

Pa ipak moze,ustvari mora, da se pokusa nesto drugo.
apectator apectator 18:02 26.10.2010

Re: Srbija i Kina

Stepen korupcije u jednoj državi direktno je proporcionalan alavosti vlasti i njenog birokratskog aparata.

Upravo je tako.I to bas primer Srbije potvrdjuje u potpunosti.
apectator apectator 18:08 26.10.2010

Re: Srbija i Kina

Svaki od društvenih slojeva ima svoju vrstu odgovornosti, i svaki od njih ima svoj način da poradi na tome

Kakvu odgovornost ima i sta moze da uradi npr.milion nezaposlenih?
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 20:50 26.10.2010

Re: Srbija i Kina

Freedom of Information
I šta mi onda preostaje, nego da platim, da podmitim...

Pa ipak moze,ustvari mora, da se pokusa nesto drugo.


Naravno, ponekad prolaze i veze prijateljevih prijatelja koji poznaju nadležne.
Međutim, ipak se na kraju sve to svede na onu poznatu: ako ne platiš na mostu, platićeš na ćupriji.

Ni oblici podmićivanja nisu isti, nekad je to keš u plavoj koverti, nekad račun za učešće na međunarodnom seminaru ili simpozijumu, ponekad turistički aranžman na egzotičnim ostrvima... etc.
Freedom of Information Freedom of Information 21:02 26.10.2010

Re: Srbija i Kina

nekad je to keš u plavoj koverti, nekad račun za učešće na međunarodnom seminaru ili simpozijumu, ponekad turistički aranžman na egzotičnim ostrvima... etc.

Kad sam rekao da moze i mora da se pokusa nesto drugo imao sam na umu ozbiljniju razliku od one koja postoji izmedju plave i bele koverte. Neko resenje koje ne podrazumeva obavezu da bilo kome placate ono sto ne dugujete,nesto destimulativnije za korupcionase. Znam ljude koji su pribegli takvoj soluciji. I verovali ili ne uspeli!
loader loader 02:01 27.10.2010

Re: Srbija i Kina

V.Stojkovic:
Pretpostavljam da pod iskrenom voljom podrazumevaš vrednosne stavove i motivaciju da ih učesnici u javnim poslvoma provode.

Ne učesnici u javnim poslovima, nego (svi) učesnici. Učestvuju dakle i oni koji nisu u javnim poslovima.

Evo, primera radi, ja sam više puta imao jaku iskrenu volju da ...

Nije reč o vašoj ličnoj, ili mojoj ličnoj iskrenoj volji, već o ovdašnjoj zbirnoj, preovlađujućoj volji.
loader loader 02:10 27.10.2010

Re: Srbija i Kina

Kakvu odgovornost ima i sta moze da uradi npr.milion nezaposlenih?

Govorimo o korupciji, odnosno o odgovornosti bukvalno svih učesnika u društvu. To nema puno veze sa podelom na zaposlene i nezaposlene. U pitanju je preovlađujuća (ne)spremnost populacije da se nizom postupaka, zavisi kako ko i u kojoj situaciji, korupciji stane na put.
banem92 banem92 07:50 27.10.2010

Re: Srbija i Kina

Te izjave se nekad proturaju zbog neraspoloženja uzrokovanog trenutnim nezadovoljavajućim stanjem ličnog života, ili iz nehtenja da se uključi ikakva analiza, a nekad se te izjave puštaju u javnost smišljeno, kako bi se napravio izvestan dnevnopolitički ćar.


Za razliku od vas, u Hrvatskoj, koja je dobila istu ocenu kao i prošle godine, to se smatra izrazitim neuspehom. Ako je nama dobro tako, onda ništa.
westvleteren westvleteren 08:30 27.10.2010

Re: Srbija i Kina

Vojislav Stojković
Freedom of Information
I šta mi onda preostaje, nego da platim, da podmitim...

Pa ipak moze,ustvari mora, da se pokusa nesto drugo.


Naravno, ponekad prolaze i veze prijateljevih prijatelja koji poznaju nadležne.
Međutim, ipak se na kraju sve to svede na onu poznatu: ako ne platiš na mostu, platićeš na ćupriji.

Ni oblici podmićivanja nisu isti, nekad je to keš u plavoj koverti, nekad račun za učešće na međunarodnom seminaru ili simpozijumu, ponekad turistički aranžman na egzotičnim ostrvima... etc.


Ili zapretis nadleznim institucijama da ces da im dovedes B92 i da vidis kako sve brzo resavaju.
loader loader 10:20 27.10.2010

Re: Srbija i Kina

banem92:

Za razliku od vas, u Hrvatskoj, koja je dobila istu ocenu kao i prošle godine, to se smatra izrazitim neuspehom. Ako je nama dobro tako, onda ništa.

Niste li moj komentar možda pomešali s nekim drugim? Nigde nisam rekao da je dobro, već, naprotiv...

Eto, vidite, mi na ovim prostorima imamo i problem uspostavljanja i održavanja razložne komunikacije. Sve je u nekakvim krajnosnim i izobličenim stavovima. To je takođe faktor sporog otimanja iz i dalje veoma lošeg stanja koje svi deklarativno žele da napuste i vinu se u nekakav uređen pravni i moralni sistem.
apectator apectator 19:07 27.10.2010

Re: Srbija i Kina

Ili zapretis nadleznim institucijama da ces da im dovedes B92 i da vidis kako sve brzo resavaju.

To jeste dobra solucija,podrzavam je.Ali na zalost,nisam bas siguran da se i tako stvari "brzo resavaju". Secam se da je B92 dugo,vrlo dugo nastojala da rasvetli price o "drumskoj mafiji" i da je u tome uspela tek uz pomoc g.Sabica i insajdera G.Milosevica i to mesecim kasnije.Danas je u zatvoru nekoliko desetina sitnijih aktera te pljacke ali tadasnji direktor puteva Srbije,desna ruka Velje Ilica ,Branko Jocic, koji je tada pred kamerama izbacio iz svoje kancelarije ekipu B92 "optuzujuci"ih da "iza njih stoji" g.Sabic koga je pri tom i grubo vredjao danas jeste optuzen za neki gadan lopovluk ali jos uvek nije osudjen. Pitanje je - kako je to moguce u zemlji cija se Vlada "zaklela" na borbu protiv korupcije i kriminala?
loader loader 14:07 26.10.2010

Zajedništvo u kolektivnoj korupciji

kao što rekosmo korupcija predstavlja izuzetno ozbiljan, sistemski problem.

Da, sistemski problem.
S tim što treba naglasiti da se tu ne radi o sistemu u smislu političkog sistema, ili uređenja, već o sistematičnom prisustvu korupcije na skoro svakom koraku, u svakom deliću društva, od običnih pojedinaca, do institucija.

Pre neki dan mi jedan prijatelj odgovori:
"Da, nismo primali plate, ili smo primali nekoliko maraka, ali zato nismo plaćali struju, muvali smo sa čekovima, nismo plaćali porez, imali smo mogućnost da švercujemo, ili da prodajemo benzin na ulici..."

U odnosu na to vreme, sada svaka vrsta uređenosti deluje kao nekakav nametnuti, nehumani, gvozdeni oklop, koji zarobljava telo. Vrednosno, stanje haosa i nediscipline je ovde i dalje mnogo poželjnije, i deluje "naškije".
Te rezultate ne mogu nam obezbediti ni "najbolji" zakoni koji se ne primenjuju.

Naravno. A zašto ih je ovde teško primeniti? Jer postoji neka vrsta tihog, neizrečenog kolektivnog dogovora, jedne vrste koncenzusa - da se staro stanje što duže zadrži, a zakoni što više izvrdavaju, kako bi se na ličnom planu makar malo profitiralo. Korupcija je u tom smislu samo jedna od hiljadu tema. Svim tim temama je zajednička gore opisana pojava, koja nije preterano upadljiva, ali je masovna.
Freedom of Information Freedom of Information 17:29 26.10.2010

Re: Zajedništvo u kolektivnoj korupciji

postoji neka vrsta tihog, neizrečenog kolektivnog dogovora, jedne vrste koncenzusa - da se staro stanje što duže zadrži, a zakoni što više izvrdavaju, kako bi se na ličnom planu makar malo profitiralo.

Postoji mocna inercija starog,nema sumnje.Nekad je zasnovana na iracionalnim ,nekad na racionalnim interesnim razlozima.Ali nije zasnovana na drustvenom konsenzusu, bilo je uvek a ima sve vise ljudi koji teze novom i zele da stvari menjaju na bolje.
apectator apectator 18:06 26.10.2010

Re: Zajedništvo u kolektivnoj korupciji

bilo je uvek a ima sve vise ljudi koji teze novom i zele da stvari menjaju na bolje.

Tako je.Na svu srecu!
loader loader 02:04 27.10.2010

Re: Zajedništvo u kolektivnoj korupciji

Da nema ljudi koji su rešeni da stvari menjaju na bolje, stvari se ne bi ni ovoliko (koliko jesu) pomerale na bolje.

Kad sam kazao društveni konsenzus, to naravno nije značilo da bukvalno svako u tome učestvuje, već se odnosi na jednu masovnu sklonost, odnosno na većinu.
talicni talicni 14:07 26.10.2010

utjeha

Kosovo je dobilo goru ocjenu.
loader loader 14:13 26.10.2010

Re: utjeha

Kosovo je dobilo goru ocjenu.

Pa.. što ne pričate odmah .. sad se lakše diše ..
NNN NNN 14:41 26.10.2010

korumpcia

Šabiću, koliko tražiš da o korupciji u Srbiji napišeš jedan ulepšan tekstić?
Freedom of Information Freedom of Information 17:25 26.10.2010

Re: korumpcia

NNN
Šabiću, koliko tražiš da o korupciji u Srbiji napišeš jedan ulepšan tekstić?

Jel to neki pokusaj korupcije?
Niikola Niikola 09:34 27.10.2010

Re: korumpcia

Freedom of Information
NNN
Šabiću, koliko tražiš da o korupciji u Srbiji napišeš jedan ulepšan tekstić?

Jel to neki pokusaj korupcije?


Ma ne, to se zove Public Relations i potpuno je legitimno u svim demokratijama da se dobije nadoknada za popravljanje iste
Freedom of Information Freedom of Information 09:43 27.10.2010

Re: korumpcia

Ma ne, to se zove Public Relations i potpuno je legitimno u svim demokratijama da se dobije nadoknada za popravljanje iste Banuj korisnika /

A dobro,dobro da je u pitanju Public Relations. Samo ciji?
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:57 26.10.2010

*

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana