Budućnost| Društvo

I mi postajemo standardni

KRALJMAJMUNA RSS / 04.01.2011. u 22:54

Neću mnogo da pišem o poštanskim sandučićima. Uglavnom ću se služitti sistemom COPY PASTE:

Dakle,
jedna vesela vest sa B92,
jedan duhoviti tekst tehničkih uslova sa RAPUSA,
jedan od mnogobrojnih komentara na veselu vest.


Ja nisam dovoljno pametan da prokomentarišem sve ovo. Nadam se da ima blogera koji će reći nešto pa da budemo svi pametniji. A možda je sve toliko rastegljivo da se i naši postojeći sandučići uklapaju u budućnost koja je očigledno počela.

a)
Dragan Đorđević, predsednik Saveta RAPUS-a, kaže da je standardizacija poštanskih sandučića bila neophodna da bi pošiljke bile uručene na propisan način. "U pitanju su evropski standardi, kojima su jasno propisani dimenzije sandučića i način na koji se postavljaju. Ti standardi se pominju i u upitniku koji Srbija treba da ispuni da bi postala članica EU", ističe Đorđević.
Za poštanske sandučiće 10 mil. evra
4. januar 2011. | 08:03 | Izvor: Press Beograd -- Do 2015. svi poštanski sandučići moraće da budu identični. Troškove zamene, od oko 10 miliona evra u ukupnom iznosu, snosiće građani. Vlasnici stanova i kuća moraće da zamene svoje poštanske sandučiće jer je predviđeno usaglašavanje njihovog izgleda sa zahtevima EU. Procenjuje se da starih sandučića ima oko milion.

Na sajtu Republičke agencije za poštanske usluge (RAPUS) piše da su doneti „tehnički uslovi za kućne sandučiće kojima se prvi put definišu njihove dimenzije i izgled".

Kako je objašnjeno, novim tehničkim uslovima predviđeno je da se vlasnicima starih kućišta ostavi rok od pet godina da ih zamene, dok su investitori novogradnje obavezni da od 1. januara postavljaju nove sandučiće.

Proizvođači poštanskih sandučića nezvanično kažu da od više od milion sandučića u kućama, zgradama, lokalima nijedan ne odgovara novim standardima i dodaju da su kupci revoltirani što će morati da menjaju svoje potpuno funkcionalne ormariće. Oni navode da se na srpskom tržištu trenutno može nabaviti oko 1.000 različitih poštanskih ormarića, ali da nijedno od njih ne odgovara standardima.


Dragan Đorđević, predsednik Saveta RAPUS-a, kaže da je standardizacija poštanskih sandučića bila neophodna da bi pošiljke bile uručene na propisan način. "U pitanju su evropski standardi, kojima su jasno propisani dimenzije sandučića i način na koji se postavljaju. Ti standardi se pominju i u upitniku koji Srbija treba da ispuni da bi postala članica EU", ističe Đorđević.

On napominje da su se naši građani često žalili da im ne stižu pošiljke upućene na njihovu adresu, a da su glavni krivci za to poštanski ormarići. "Naši kontrolori su konstatovali da je razlog što pošiljke ne stižu nepostojanje ormarića ili njihova neispravnost. Kada svi budu imali standardizovane ormariće, to se neće dešavati", kaže Đorđević.

Đorđević navodi da će troškove zamene snositi građani, i u tome ne vidi ništa loše jer će, kako kaže, to koštati najviše 1.000 dinara. "Ako se budu radili serijski poštanski sandučići, a najverovatnije da će biti tako, troškovi zamene biće između 500 i 1.000 dinara", smatra predsednik RAPUS-a.

Pošta Srbije ne namerava putem javnog tendera da nabavi građanima nove sandučiće, ali ne isključuje mogućnost sankcija za one koji ne budu poštovali pravila.

"Pošta Srbije neće pokretati tendere, već će na terenu pokušati da sve potencijalne proizvođače upozna sa novim tehničkim uslovima. Zakon o poštanskim uslugama je predvideo kazne za one koji nemaju postavljen sandučić", objasnili su toj kompaniji.

Proizvođači poštanskih sandučića nezvanično kažu da od više od milion sandučića u kućama, zgradama, lokalima nijedan ne odgovara novim standardima i dodaju da su kupci revoltirani što će morati da menjaju svoje potpuno funkcionalne ormariće. Oni navode da se na srpskom tržištu trenutno može nabaviti oko 1.000 različitih poštanskih ormarića, ali da nijedno od njih ne odgovara standardima.

b)
На основу члана 42. став 2. Закона о поштанским услугама ("Службени гласник РС", број 18/05 и 30/10), Републичка агенција за поштанске услуге доноси,

ТЕХНИЧКЕ УСЛОВЕ
за кућне сандучиће

Члан 1.
Техничким условима за кућне сандучиће дефинишу се услови за пројектовање, извођење и постављање кућних сандучића, како би се омогућило несметано, ефикасно и сигурно уручење поштанских пошиљака корисницима услуга.
Члан 2.
Кућни сандучић је средство поштанске мреже намењено за уручење поштанских пошиљака и, по правилу, постављају се на улазу у стамбену зграду, пословни објекат, двориште или на неки други начин, у договору са јавним поштанским оператором.
Кућни сандучићи могу бити индивидуални и групни.
Индивидуални кућни сандучићи намењени су индивидуалним стамбеним односно пословним објектима, с тим да су власници ових објеката обавезни да њихово инсталирање изврше на месту које је довољно приступачно и безбедно за уручење поштанских пошиљака.
Групни кућни сандучићи намењени су за стамбене односно пословне објекте у којима живи или ради више физичких и/или правних лица, с тим да су инвеститори обавезни да њихово инсталирање изврше на месту које је довољно приступачно и безбедно за уручење поштанских пошиљака.
Члан 3.
Кућни сандучићи се састоје од:
• кућишта,
• вратанца са бравом,
• отвора за убацивање поштанских пошиљака,
• оквира за означавање власника.
Кућиште, са задње стране, мора имати одговарајуће решење за причвршћивање или уграђивање сандучића на зид објекта, на ограду или капију на улазу у двориште и сл.
Вратанца морају имати браву са кључем, која се помоћу шарки или сличним техничким решењем причвршћују на кућиште. Када су вратанца затворена, она морају добро да належу и затварају унутрашњи простор предвиђен за поштанске пошиљке, како би се онемогућио продор падавина или неовлашћен приступ садржини.
Отвор, предвиђен за убацивање поштанских пошиљака, мора имати "чешаљ" или слично техничко решење, које након убацивања поштанских пошиљака у унутрашњост, онемогућава неовлашћен приступ садржини кућишта и продор падавина. Саставни делови отвора, у циљу заштите од повређивања, не смеју имати оштре ивице.
Оквир за означавање власника (физичко или правно лице) поставља се на предњој страни кућног сандучића.
Члан 4.
Материјали за израду кућних сандучића морају бити чврсти и постојани (нерђајући челични лим, алуминијум и пластика и др.), с тим да у погледу боје, нема ограничења.
Члан 5.
Дименизије кућних сандучића морају бити такве да омогућавају несметано уручење писмоносних пошиљака, без оштећења, а то се посебно односи на уручење крупнијих писмоносних пошиљака као што су каталози, брошуре, новине и часописи, рекламни узорци и сл.
Најмање унутрашње димензије индивидуалног кућног сандућића су:
• дужина 240 мм,
• ширина 75 мм,
• висина 350 мм.
Најмање димензије отвора за убацивање поштанских пошиљака су:
• дужина 230 мм,
• ширина 30 мм.
Најмање унутрашње димензије једног прегратка групног кућног сандучића су:
• дужина 75 мм,
• ширина 190 мм,
• висина 390 мм.
Најмање димензије отвора за убацивање поштанских пошиљака групног кућног сандучића су:
• дужина 230 мм,
• ширина 25 мм.
Кућни сандучићи се постављају појединачно или у низу на висни која омогућава несметано убацицање поштанских пошиљака. Отвор за убацивање поставља се, у односу на подлогу, на висини не мањој од 700 мм односно не вишој од 1700 мм.
Оквир за означавање власника најмање је 50 x 10 мм.
Члан 6.
Сви постојећи кућни сандучићи морају се прилагодити прописаним условима у року од 5 (пет) година од дана ступања на снагу ових техничких услова.
Члан 7.
Замену постојећих кућних сандучића у индивидуалним стамбеним објектима финансирају власници објеката.
Замену постојећих групних кућних сандучића у вишепородичним стамбеним објектима или пословним објектима финансирају власници станова односно локала. Ако у постојећим објектима, који су овим правилником предвиђени за инсталирање групних кућних сандучића, не постоје или само делимично постоје кућни сандучићи, постављање нових, финансирају власници станова односно локала.
Члан 8.

Ови технички услови ступа на снагу 01.01.2011. године.

РЕПУБЛИЧКА АГЕНЦИЈА ЗА ПОШТАНСКЕ УСЛУГЕ
Председник Савета
Драган Ђорђевић

c)
Koja je ovo laz!!!...!!
Ja sam zivela u Nemackoj i Engleskoj, u nekoliko gradova i pokrajina u proteklih 7 godina i svuda su sanducici drugaciji:
u engleskoj ima jedna rupa na vratima i tu svima ubacuju postu, pa komsije kupe svako svoju
U Nemackoj sam zivela i sa malim i sa velikim sanducetom, ali i sa zajednickim sanducetom: jedno za ceo ulaz, svako je uzimao svoje!

Za ovo treba da se pobune prvo novinari pa onda i narod jer je ovo pljacka i neko ce debelo zaraditi na sanducicima.

Sramota!!!
(tanja, 4. januar 2011 15:45)



Komentari (63)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Bili Piton Bili Piton 23:00 04.01.2011

baš sam razmišljao



da li da otvaram blog o ovome ili ne - totalna besmislica i notorna glupost

Ovo za Englesku je tačno, ogromna većina domaćinstava tradicionalno i nema poštansko sanduče već se pošta ubacuje kroz prorez na vratima, a ako je u pitanju nešto kabastije, a nije preporučeno, neretko se ostavi i pred vratima.

Inače u istoj toj Engleskoj vlast već dugo na kvarno hoće da uvede obavezne lične karte. Jedan od razloga što se to već do sada nije desilo je to što troškove treba da snosi pojedinac (ako se ne varam, pominjala se cifra od 40 funti po komadu). E, pazi da neću.
antioksidant antioksidant 23:01 04.01.2011

.

ovo je zavera gluposti da se ljudima ogadi svaka pomisao na vlast

ko je ove upoznao ni smrt mu neće pasti teško*

*maratonci i taj rad
b92fmember b92fmember 23:40 04.01.2011

Re: .

antioksidant
ovo je zavera gluposti da se ljudima ogadi svaka pomisao na vlast

ko je ove upoznao ni smrt mu neće pasti teško*

*maratonci i taj rad


jes vala, ako bi mene pitalo da biram dal da zadrzim postojece sanducice ili ulazak u eu dobilo bi odgovor nek se tera eu e u ...

NE DAM MOJE SANDUČIĆE!



Jelica Greganović Jelica Greganović 22:17 05.01.2011

Re: .

jes vala, ako bi mene pitalo da biram dal da zadrzim postojece sanducice ili ulazak u eu dobilo bi odgovor nek se tera eu e u ...

Mi u Slo imamo one vertikalne sandučiće, uzane, takve ima i moja zgrada na Novom Beogradu. Ali van zgrada, kuće imaju svakojake sandučiće i niko nikada ovde nije postavljao obavezan standard. Recimo, moja drugarica ima kuću na Bohinju i oni tamo prave "poštansko sanduče" tako što izdube komad debla i onda poštar k'o detlić gura poštu u cepanicu. I niko ne kaže da je to problem. A u EU smo.
Btw, na jednom od članaka o sandučićima u Srbiji sam videla fotku tih sandučića, takve ima zgrada u kojoj živi moj Prestolonaslednik...ok su, ali zašto bi morali da budu baš takvi, sem da neko klepi pare?...
Dr M Dr M 23:06 04.01.2011

Standardizacija


Očekujem da Ministar zdravlja propiše kalibar krvnih sudova da bi se obezbedilo kvalitetno davanje infuzije već standardizovanim iglama.
antioksidant antioksidant 23:08 04.01.2011

Re: Standardizacija

Ministar zdravlja
nema sansi. taj se bez debele potrebe u svoj posao ne meša. i tako već 5 mandata
jedan.kub jedan.kub 23:25 04.01.2011

Re: Standardizacija

Koja budalaština. Nikad nisam imala problema sa poštanskom dostavom. Ako ima problema,
može biti samo zbog lenjosti dotavljača (mislim na račune komunalja, koje kod nas ne dostavljaju poštari). Opet nekome nameštaju zaradu.
PS Ako baš mora, sklepaću ga sama.
Milan Karagaća Milan Karagaća 18:24 05.01.2011

Re: Standardizacija

Dr M

Očekujem da Ministar zdravlja propiše kalibar krvnih sudova da bi se obezbedilo kvalitetno davanje infuzije već standardizovanim iglama.

i da Tijanić propiše koji tip TV aparata , od koje firme i kog firmiranog lika, moramo da kupimo.Jer on je javni servis čiji je on direktor a iza servisa asistira država.
Dakle, kod onih sandučića kažu da neće biti tendera valjda da ne bi bilo nameštaljke jer je izgleda već namešteno od kojeg/kojih proizvođača će da kupe.Možda sve ovo i nije ali je tako složeno da izaziva sumnju.
Bili Piton Bili Piton 19:17 05.01.2011

Re: Standardizacija

Milan Karagaća

i da Tijanić propiše koji tip TV aparata , od koje firme i kog firmiranog lika, moramo da kupimo.


Nenene, mora nešto mnogo gluplje i besmislenije od tv aparata.
Goran Vučković Goran Vučković 19:41 05.01.2011

Re: Standardizacija

Nenene, mora nešto mnogo gluplje i besmislenije od tv aparata.

Zar i to postoji
Unfuckable Unfuckable 19:48 05.01.2011

Re: Standardizacija

da bi se obezbedilo kvalitetno davanje infuzije

ček, a šta ćemo sa klistiranjem?
Dr M Dr M 22:35 05.01.2011

Re: Standardizacija

a šta ćemo sa klistiranjem?


Klistiranje se ne uzima u postupak iz dva razloga:

Vlast se boji bilo kakvog čišćenja a narodu je, i ovako, dosta sranja.
uros_vozdovac uros_vozdovac 23:14 04.01.2011

Ma kad je

prošao SOKOJ, i ona komedija od udruženja proizvođača fonograma
http://www.ofps.org.rs/
bač se pitam što i ovi ne bi prošli.
cult cult 18:34 05.01.2011

Re: Ma kad je

uros_vozdovac
prošao SOKOJ, i ona komedija od udruženja proizvođača fonograma
http://www.ofps.org.rs/
bač se pitam što i ovi ne bi prošli.


A preteča sokoj-a bilo je uvodjenje GPRS-a na svakoj kasi na svakom prodajnom mestu u Srbiji. Kakva je to prevara, to je strašno. Bukvalno su ti prodali ciglu. I plaćaš im godinama svakog meseca 500 rsd.
Inače glavni idejni tvorac ovakvih kradja je G17 plus.
Ne znam kako se sad zovu. Maskirali su se.
uros_vozdovac uros_vozdovac 00:24 06.01.2011

Re: Ma kad je

cult
uros_vozdovac
prošao SOKOJ, i ona komedija od udruženja proizvođača fonograma
http://www.ofps.org.rs/
bač se pitam što i ovi ne bi prošli.


A preteča sokoj-a bilo je uvodjenje GPRS-a na svakoj kasi na svakom prodajnom mestu u Srbiji. Kakva je to prevara, to je strašno. Bukvalno su ti prodali ciglu. I plaćaš im godinama svakog meseca 500 rsd.
Inače glavni idejni tvorac ovakvih kradja je G17 plus.
Ne znam kako se sad zovu. Maskirali su se.


Ma kakvi maskirali, TO je metastaziralo.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 23:15 04.01.2011

tja

mene zanima zasto i kako su nestali ulicni postanski sanducici, znate ono, napisete pismo, adresirate, zalepite marku i ubacite u sanduce



skener92 skener92 23:29 04.01.2011

taj 'cesalj' na sanducetu

mi imamo i to samo sluzi postaru da tu zatakne pismo, ne pada mu na pamet da ga ubaci u sanduce, tako da je sva posta 'na izvol'te'.

b92fmember b92fmember 23:30 04.01.2011

Peticija?

ima li negde online peticija protiv ove gluposti?

Da sam ja neka vlast odmah bi raspustio ovakav Rapus.
NNN NNN 23:41 04.01.2011

Meni se čini

da sam ovu vest već video na Njuz.net
(ili se to samo moja podsvest bori protiv gluposti )


Ako je stvarno istina ovo što ovaj majmun (Đorđević, a ne Kralj) priča:

"U pitanju su evropski standardi, kojima su jasno propisani dimenzije sandučića i način na koji se postavljaju. Ti standardi se pominju i u upitniku koji Srbija treba da ispuni da bi postala članica EU"

onda je moj odgovor citat jednog od komentara na vest na B92:

Pa ovo covek da umre od smeha!
Rekli oni iz EU!
Rekli su i da se borite protiv korupcije,pravosudje aj zdravo...
A vi,sanducici...
Lopovi jedni!
(Vuk, 4. januar 2011 02:42)

# Link komentara
Preporučujem (+1148)
Ne preporučujem (-9)
b92fmember b92fmember 23:55 04.01.2011

Re: Meni se čini


Ako je stvarno istina ovo što ovaj majmun (Đorđević, a ne Kralj) priča:

da sam ovu vest već video na Njuz.net
(ili se to samo moja podsvest bori protiv gluposti )


Ako je stvarno istina ovo što ovaj majmun (Đorđević, a ne Kralj) priča:

ISTINA JE
bezvrednik bezvrednik 23:45 04.01.2011

propisi su propisi

Gradjevina mi je profesija u Italiji, i redovno se informisem o novim gradjevinskim propisima i normama, koje su inace odlicne i ne ostavljaju nikakvog prostora inprovizaciji. Npr, prilikom ugradnje gasnog bojlera koristicete cevi najmanje 4 razlicitih dijametara i dva razlicita sig. ventila, uz tacne napomene gde i na koji nacin ce te sve to ugraditi... Rezultat takvih propisa su bezbedni i dugotrajni objekti, ma koliko vec stari bili, ako se radi o restauraciji, iako su prepuni instalacija i uredjaja koji se u Srbiji jos uvek ne prodaju. Propis o postanskim sanducicima ne postoji, da se ogradim, makar za gradjevince i njihov deo u vezi ugradnje istih. I jedna zanimljivost u vezi Italije, a nadam se da ste vecina vec bili u Ita i opazili... Stil i razlicitost su najbitnije stavke u drustvenom zivotu Italijana, a izmedju ostalog, ispoljavaju se i na sitnicama kao sto sara na automobilu, papiric sa imenom na interfonu, lepim i sarenim postanskim sanducicima...
Jukie Jukie 01:10 05.01.2011

Sandučići

Već sam pisao komentar na jednom (pogrešnom?*) blogu dole, kako u mojoj zgradi nema prostora da se instaliraju veći sandučići.

*ali mislim da je autor zaštitnik građana, ja bih da me zaštiti

Onda je naravno, pola sata kasnije, poštar, verovatno podstaknut najnovijim zakonom i trenirajući strogoću, ugurao ceo bilten sa stonim kalendarom u naš mini sandučić pa je bilten raščupan dok smo ga vadili (jer nije mogao ni unutra ni napolje), ali je na svu sreću kalendar od tvrdog kartona pa je preživeo

Mislim stvarno, šta je tom čoveku? Do sada mi je redovno za svako pismo ubacivao u sanduče priznanicu da odem u poštu da podignem.
jesen92 jesen92 01:49 05.01.2011

nikakvo cudo

...smisljaju kako da uzmu lovu od naroda...propale im "zimske gume" pa se setili sanducica...sad ce malo da uzmu za nove tablice i vozacke i saobracajne dozvole, to ce da im bude lep prihod za ovu godinu ali moraju da misle na buducnost...zato im ne treba zameriti
asparagus asparagus 05:31 05.01.2011

jebali vas sanducici

Kad bude neki sledeci peti oktobar prepoznacete me tako sto cu poneti moje standardizovano postansko sanduce i baciti ga kroz staklenu povrsinu na zgradi drzavne institucije na koju u tom trenutku bude usmeren opstenarodni gnev.
Unfuckable Unfuckable 19:52 05.01.2011

Re: jebali vas sanducici

ponesi i strujomer, ili fiskalnu kasu sa gprs - mogu takođe da posluže.
Ili neki novi, još stariji platan
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 08:44 05.01.2011

50x10

Ima li neko da drugačije misli i kaže o ovom problemu? Nekako svi komentari slični.
A šta ako je taj čova Đorđević pametniji od nas i više zna od nas?
Možda je on već u nekoj Europi?
A meni se najviše dopao ova stav: Оквир за означавање власника најмање је 50 x 10 мм.



niccolo niccolo 08:57 05.01.2011

Re: 50x10

Оквир за означавање власника најмање је 50 x 10 мм.

A jel vlasnik mora taj okvir da nosi stalno ili može ponekad da ga skine?
jesen92 jesen92 10:47 05.01.2011

Re: 50x10

..ipak, standardizovani sanducici su manji problem, uspecemo mi to...ali standardizovani prasici...e to ce tesko da se ostvari...mozda zbog njih nece da nas prime u EU
antioksidant antioksidant 10:50 05.01.2011

Re: 50x10

.ali standardizovani prasici...e to ce tesko da se ostvari...
није то проблем - шта није по стандарду - појешћемо <_<
jesen92 jesen92 15:16 05.01.2011

Re: 50x10

није то проблем - шта није по стандарду - појешћемо
..dok ne stigne EU kontrolor
ecce-florian ecce-florian 17:27 05.01.2011

Re: 50x10

A šta s tablice da radimo i njije da izedemo?

Usaglašena tablica 2000 dinara
Usaglašena nalepnica 400 dinara
Usaglašena saobraćajna koja se naknadno dobija odmah se plaća 800 dinara
Usaglašena biometrijska dozvola 1200 dinara

Ko nije usaglasio prvu pomoć 2300-2600 dinara

Usaglašavanje zimskih guma 8-12.000 ( kom 2)

Plus sanduče 1000

Sve u svemu za januar 15.700 do 20.000 dinara

Minimalna zarada Srbija 17.480

Drago mi je kada vidim da država vodi računa da i zaposleni sa minimalnom zaradom kojima ističe registracija u januaru mogu da plate pardon da se usaglase i spreme za ulazak u EU 2016 ili 2020 što bi reko precednik


Milan Karagaća Milan Karagaća 18:28 05.01.2011

Re: 50x10

A meni se najviše dopao ova stav: Оквир за означавање власника најмање је 50 x 10 мм.

i otvor mora biti okrenut napred a ne na zadnjoj strani koja se pričvrćuje na zid ili tarabu pa da ne može da se uturi.
Ma sve ljudi predvideli.
Inače svi problemi u ovoj državi su rešeni i uređeno sve samo nam još to ostalo i da se propiše kakve kvake treba da budu na ulaznim vratima.
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:21 05.01.2011

Re: 50x10

Možda je on već u nekoj Europi?

Aman, evo mene u toj EU i niko nikada nije pomenuo tipizirane sandučiće poštanske...eno kuće u kraju pored mog imaju one kućice sandučiće, k'o za ptice, prikucane na kapiju...niko ovde nikada nije pomenuo standardizaciju poštanskih sandučića, a kamoli rekao da to mora u EU.
pape92 pape92 15:14 05.01.2011

Poštanski sandučići nepremostva prepreka?

Britanija, Nemačka, Austrija i Holandija još uvek blokiraju pristup Srbije EU zbog nestandardizovanih poštanskih sandučića. I dok većina zemalja članica EU izbegava da se opredeli prema ovom problemu, članstvo Srbije u EU sa nestandardizovanim poštanskim sandučićima podržava Grčka, Španija, Rumunija i Kipar. Predsednik Tadić je izjavio da Srbija nikada neće prihvatiti dimenzije koje u pogledu poštanskih sandučića propisuje EU. Predsednik SNS-a Tomislav Nikolić u svojoj izjavi ističe da je ovo jedna od retkih prilika u kojoj se slaže sa Tadićem. „Ali, šta mu to znači „neće prihvatiti te dimenzije?“, kaže Nikolić. „Da li to znači da neke druge hoće? SNS to ne može da prihvati. Gde su srpske zemlje, tu su srpski poštanski sandučići“.
Unfuckable Unfuckable 19:59 05.01.2011

Re: Poštanski sadučići nepremostva prepreka?

"Glavu dajem - sanduče ne dajem!" priča se po kuloarima da je bio komentar srpskog Precjednika dok je revoltirano napuštao salu za sastanke u Briselu.
"Nemojte nas terati da se opredeljujemo između EU i sandučića, jer je svakom jasno da ćemo odabrati - sandučiće. Mi Srbi imamo dugu tradiciju u vezi sandučića i sanduka raznolikih dimenzija" oštro je izjavio srpski ministar Vuk Stefanović Jeremić.
Upravnica Sveameričkih Pošta, stanovita Medlin O. najavila hitnu posetu Beogradu.
Bili Piton Bili Piton 20:11 05.01.2011

Re: Poštanski sadučići nepremostva prepreka?

Unfuckable
Vuk Stefanović Jeremić.



olivera2804 olivera2804 21:08 05.01.2011

Re: Poštanski sadučići nepremostva prepreka?

„Ali, šta mu to znači „neće prihvatiti te dimenzije?“, kaže Nikolić. „Da li to znači da neke druge hoće?

mlekac mlekac 15:55 05.01.2011

Vala

Kako su u ovom zakonu izbrkali duzine i sirine - bice zabavno dok se dogovore o pravim dimenzijama tih sanducica:
Најмање унутрашње димензије индивидуалног кућног сандућића су:
• дужина 240 мм,
• ширина 75 мм,

• висина 350 мм.
Најмање димензије отвора за убацивање поштанских пошиљака су:
• дужина 230 мм,
• ширина 30 мм.
Најмање унутрашње димензије једног прегратка групног кућног сандучића су:
• дужина 75 мм,
• ширина 190 мм,

• висина 390 мм.
Најмање димензије отвора за убацивање поштанских пошиљака групног кућног сандучића су:
• дужина 230 мм,
• ширина 25 мм.


Inace, na nasem ulazu sanducici su odavno zreli za menjanje. Sad vise draga predsednica kucnog saveta nece moci da se vadi kako su jos uvek koliko-toliko funkcionalni.


EDIT:
Ako vam nije jasno sta me buni - kako na sanduce duzine 75mm staviti otvor duzine 230 mm
Dr M Dr M 17:44 05.01.2011

Re: Vala

kako na sanduce duzine 75mm staviti otvor duzine 230 mm


Zakonodavac smatra da dužina nije važna..
milisav68 milisav68 17:51 05.01.2011

Re: Vala

Pobrkali su dužine i širine.



mlekac mlekac 18:21 05.01.2011

Re: Vala

milisav68
Pobrkali su dužine i širine.




Milisave, druze, ako je nesto zakon - onda u njemu NE SME da bude takvih omaski! Jeste, pobrkali su, ali ako tako pise u zakonu, bas me zanima kako ce to da izvedu u praksi a da bude bas kao sto je napisano????

Inace, ja na ovoj tvojoj slici vidim sirinu, visinu i dubinu. Gde je duzina?????

EDIT:
A cak i da je kako kazes - da umesto 75mm stoji 190mm, i dalje se, na to, ne uklapa otvor od 230mm
mlekac mlekac 18:22 05.01.2011

Re: Vala

Dr M
kako na sanduce duzine 75mm staviti otvor duzine 230 mm


Zakonodavac smatra da dužina nije važna..


Bitna je vestina - je li tako Doc???
Dr M Dr M 18:35 05.01.2011

Re: Vala

Bitna je vestina - je li tako Doc???


Naravno mlekac, rdjavom...i vuna smeta, a ovima sanduče..
milisav68 milisav68 19:35 05.01.2011

Re: Vala


mlekac mlekac 21:01 05.01.2011

Re: Vala

milisav68


E bas tako, milisave.
jaksa scekic jaksa scekic 19:51 05.01.2011

I mi postajemo standardni

MAJMUNI kad pristajemo na ovo
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 20:53 05.01.2011

Re: I mi postajemo standardni

jaksa scekic
MAJMUNI kad pristajemo na ovo

Blago meni.
olivera2804 olivera2804 21:14 05.01.2011

...

Nisam u toku....da nije to ista fora kao sa "srpskim turistom koji je ubio ajkulu i spasao sezonu u Egiptu" ?

I zar postoji i "РЕПУБЛИЧКА АГЕНЦИЈА ЗА ПОШТАНСКЕ УСЛУГЕ" ?

Ipak, idem da popijem kafu da se razbudim, pa cu da se vratim i sve procitam ponovo...
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 21:56 05.01.2011

Re: ...

olivera2804
Nisam u toku....da nije to ista fora kao sa "srpskim turistom koji je ubio ajkulu i spasao sezonu u Egiptu" ?I zar postoji i "РЕПУБЛИЧКА АГЕНЦИЈА ЗА ПОШТАНСКЕ УСЛУГЕ" ?Ipak, idem da popijem kafu da se razbudim, pa cu da se vratim i sve procitam ponovo...

Daj bože da je neka šala.
ivana23 ivana23 21:59 05.01.2011

Re: ...

olivera2804
Nisam u toku....da nije to ista fora kao sa "srpskim turistom koji je ubio ajkulu i spasao sezonu u Egiptu" ?
I zar postoji i "РЕПУБЛИЧКА АГЕНЦИЈА ЗА ПОШТАНСКЕ УСЛУГЕ" ?
Ipak, idem da popijem kafu da se razbudim, pa cu da se vratim i sve procitam ponovo...


Републичка агенција за поштанске услуге
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:30 05.01.2011

Meni se

sviđaju ovakvi...



a ovo bi se Pajiću dopalo

KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 22:31 05.01.2011

Re: Meni se

Jelica Greganović
sviđaju ovakvi...

Ne može ovaj, ima više otvora od jednog propisanog.
cult cult 22:49 05.01.2011

Re: ...

Републичка агенција за поштанске услуге

Totalno alanfordovski naziv
uros_vozdovac uros_vozdovac 00:30 06.01.2011

Re: ...

Черевићан Черевићан 22:15 05.01.2011

и небих писао ја писма та

кад се оно јутром
поштари размиле
сторбама писама
ето ти . . идиле

шта умногим пише
остаће дилема
јер код адресата
сандучића неема

KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 22:24 05.01.2011

Re: и небих писао ја писма та

Черевићан
кад се оно јутромпоштари размилесторбама писамаето ти . . идилешта умногим пишеостаће дилемајер код адресата сандучића неема

Evo nam još jednog "eksperta" za jezičke i druge standarde.
A kakvi su sandučići u Libiji?
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:27 05.01.2011

Re: и небих писао ја писма та

milos_mijatovic milos_mijatovic 01:42 06.01.2011

Коментар под c) :))

Код мене у Прагу исто су сви сандучићи различити:дрвени, метални, уски, широки ма какви год хоћете; а по селима има свачега (додуше, не баш као на Јелициним сликама али добро,хехе). За Краков ћу морати да проверим кад одем у фебруару, до сада нисам баш обраћао пажњу:). Колико смо већ навели чланица Европске Уније где нема ни говора о "стандардизованим" сандучићима? Лажу нам у лице а ми треба то да прогутамо и још да нам се свиди. Да ли је могуће да се у овој несрећној земљи неко и у сандучиће уграђује??
veronika_kojen veronika_kojen 16:20 06.01.2011

Re: Коментар под c) :))

уграђује


stavi zaradjuje umesto ugradjuje i potrefio si
mlekac mlekac 04:36 06.01.2011

Iskreno

U pojedinim zgradama sanducici su se odavno raspali i da, jesu odavno zreli za menjanje. Kraca setnja Novim Beogradom i prosto da ne verujete na sta to lici. Odvaljena vratasca, nakrivljeni, ma ima svega i svacega.

Ali, s druge strane, ne volim nista pod mus, narocito ako je izgovor potpuno idiotski.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 12:42 07.01.2011

Šalili smo se

Sad počinje vađenje, toliko tipično za nas. Možda i nije po standardima EU nego smo mi uočili problem, niko nas iz Ministarstva nije pitao, moraće da objasne Ministarstvu iako su nezavisni,... Niko nije kriv, novinari nisu razumeli, časopisi ne mogu da se isporuče.
Ja bih im predložio da prvo srede klasičnu isporuku pošiljki koja slabo funkcioniše nezavisno od veličine sandučića. Gubljenje pošilki, pogrešna isporuka u ulice sa sličnim nazivima, ostavljanje papira na kome piše da je isporuka pokušana ali nikoga nije bilo kod kuće (a nas ima bar 4 u kući u svakom trenutku).

"U Republičkoj agencije za poštanske usluge negiraju da su razlozi donošenja ove odluke usklađivanje sa Evropskim standardima, kako se u medijima navodilo, već samo uvođenje reda u poštanski saobraćaj koji funkcioniše divlje i neuređeno. Kako će proces zamene teći i da li će ceo trošak snositi samo građani u Pošti Srbije još uvek ne znaju"

cult cult 13:34 07.01.2011

Re: Šalili smo se

ovde navodim najbolji komentar sa sajta B92 na ovu vest:

Svi cje imati divne nove sanduchicje, samo cje moje biti drveno, staro. A poshtar cje pevati Lili Marlen u podrumu ako mi ne dostavi razglednicu od ujaka.
(Asterix, 7. januar 2011 04:48)
mlekac mlekac 22:18 07.01.2011

Re: Šalili smo se

cult
ovde navodim najbolji komentar sa sajta B92 na ovu vest:

Svi cje imati divne nove sanduchicje, samo cje moje biti drveno, staro. A poshtar cje pevati Lili Marlen u podrumu ako mi ne dostavi razglednicu od ujaka.
(Asterix, 7. januar 2011 04:48)

U prevodu, nadrljacemo mi koji zivimo u zgradama.
Kad KS budu doneli odluku da menjaju sanducice, dzaba nam protivljenja, moracemo da platimo.

Oni koji zive u kucama zavisice samo od sopstvene odluke.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana