D(S)eda mraze, d(s)eda mraze, ne skreći sa stazeeee…

Jelena Milić RSS / 22.12.2007. u 10:29

 

...ne oklevaj ne sneevaj već Srbiju u EU  spreemaj .... Što su zgodne ove zimske čarolije. Ne padaju izbori da pokriju breg već da svaka stranka pokaže trag ( ne program).

Narodnjačka koalicija nam je uputila čestiku. Ne mogu  da odolim da joj  ne posvetim  post, eno  je i dole u celini i celosti sa mojim boldovanjem. Ukratko, sad oni ucenjuju EU, kao da EU recimo drži Mladića, pa mi odbijamo da sa njima takvima potpišemo SAA. Bar se zna na čemu smo/su sa njima.  

 

Obrni, okreni od DS zavisi. Dušan Pavlović, docent na Fakultetu političkih nauka i komentator koga vrlo rado čitam i slušam, odavno zastupa tezu da je vreme da se žaba ubaci u ključalu vodu, iz koje bi iskočila. Slažem se, nije tolko luda a i instikti su čudo. Bolje i to,  nego ovako da se krčka na laganici  pa ne zna da li je to đakuzi za nju il supica za nas. Od šefa zavisi. I gosti ( pogotovu oni koji su naručili žabu, živu i zdravu u EU) su već nestrpljivi da znaju dal  da još čekaju il da menjaju kafanu. Kitchen confidential  više nema nikakvog pokrića.

 Dragoljub Žarković je opet, na osnovu tačne premise o “banalno slabom projektu kojim se od Srbije oduzima Kosovo” ( po meni, banalan je ovaj novi gde se supremacija HR nad suverenošću zamenila žvakom bolje vam je bez Kosova) dolazi do, čini mi se, katastrofalno lošeg zaključka: “"Možda je to apsurd, ali Tadićeve šanse su veće ukoliko mu retorika kampanje bude sličnija Nikolićevoj i ne bude često pominjao EU.” Još da ga takvog podrži Koštunica! Brrr.  

Ne slažem se big time. Jasno mi je da Tadić, zbog paralize u SB, mora da nastavi da priča o Kosovu, ali mislim da nije nemoguće reći da je to duga bitka, bla, bla, a da kao prioritet ipak istakne i naš  formalizovani put u EU. U protivnom, ovo je zasita prilika da LDP, ako se između ostalog,  fokusira u kampanji na to da  je život u EU zakon, postane i formalno predvodnik tačno te opcije. Za to mu treba još jedna bitna stvar: da prestane da  ide apsolutno sam protiv svih, ili sa kompromitujućim ex/partnerima  što vrlo podseća na Koštuničinu politiku na međunarodnom planu, demode metodama i da se EU konkretnije seti tek oko izbora, ali o tome posebno.

 

Preko preče naokolo bliže nije uvek tačno. Volimo mi i mislimo na EU majke nam--na dođete nam  više  ne bi smelo da prolazi. Ukinuti su i čekovi na odloženo plaćanje. Ako i mogu da imam donekle  razumevanja za --NATO je kinki al ajde, kud svi tu i mi --retoriku, zbog okolnosti, za EU ispod žita nemam nikakvo. Narodnjaci spominju “crvenu liniju”. Verujem da i pro EU opcija u biračkom telu LDP, G17+, DS, manjine, LSV  ima svoju crvenu liniju. Ako već lideri i stranke nisu u stanju da se konstituisu u jasan pro EU blok, ako bi DS i dalje i jare i pare, OK, a LDP Miškovića kao uzrok a ne kao posledicu koja se EU integracijama reducira, OK. Ako 2007. nismo u stanju da na predsedničkim izborima damo toliko glasova pro EU opciji  ako je prepoznamo, da joj bude jasno da je vreme i za parlamentarne, posle kojih bi lične i finansijske netrepeljivosti morale da padnu u drugi plan, a kurs zemlje da iskoči u prvi, onda je bolje i da gurnemo žabu u vrelu  rusku čorbu. Pa nek vidi dal da skače odate, il će da bude ono vidla žaba bez gasa  i raketa da se Rusi potkivaju, pa nek se skrčka.

 

U ostalom u istom broju Vremena u članku Lisabonski ugovor i Srbija, koji vam toplo preporučujem, Jovan Teokarević, koga takođe vrlo rado čitam i slušam,  direktor BG centra za EU integracije zaključuje: “Sve u svemu, iako nas, kao i obično, niko nije pitao o unutrašnjoj reorganizaciji EU, nemamo razloga za nespokojstvo. Čeka nas mnogo prečih poslova, a najpreči je, i sada još mnogo godina pred nama, da pokušamo da dođemo u situaciju dana nas počnu da se primenjuju svi delovi tog ugovora, tj da Srbija što pre postane članica EU. Ovo je sad važnije istaći nego što je bilo ikad do sada, jer se predlaže da Srbija odustane od dalje evropske integracije i prekine odnose sa Unijom i članicama, ukoliko ova doprinese odluci o statusu Kosova, koja nije u skladu sa većinskim raspoloženjem i vladinim planom. Ako se to desi, Srbija će veoma dugo trpšeti ozbiljne negativne posledice, a istovremno neće uspeti da promeni stav EU o Kosovu.”   

A evo i narodnjačke čestitke u celini i celosti:

Koalicija Demokratska stranka Srbije – Nova Srbija razmatrala je položaj zemlje i ishod pregovora o budućem statusu pokrajine Kosovo i Metohija posle održane sednice SB 19. decembra. Koalicija DSS-NS smatra da je državni pregovarački tim na najbolji način branio interese zemlje tokom pregovaračkog procesa. Na samoj sednici Saveta bezbednosti SAD i nekoliko evropskih država sprečile su inicijativu Rusije, Kine, Indonezije i Južnoafričke Republike, koju je Srbija snažno podržala, da se nastave pregovori i pronađe kompromisno rešenje. Na taj način SAD i evropske države članice SB blokirale su rad SB na pronalaženju kompromisnog rešenja i najavile jednostranu primenu Ahtisarijevog plana za nadziranu nezavisnost Pokrajine.

U Srbiji su raspisani predsednički izbori u času kada se pitanje statusa Kosova i Metohije našlo na dnevnom redu najvažnijih međunarodnih instanci, ulazeći u završnu i možda kritičnu fazu. Nad zemljom se nadvila opasna pretnja ostvarivanja plana velikih zapadnih država predvođenih SAD da se, suprotno Povelji UN, proglasi jednostrana nezavisnost Pokrajine.

Koalicija DSS-NS konstatuje da su bez dogovora sa DSS-om i NS-om raspisani izbori i da se zemlja već nalazi u predizbornoj kampanji, a da istovremeno zapadne zemlje javno saopštavaju da će najavljenu odluku o statusu Kosova i Metohije realizovati posle izbora.

Pošto koalicija DSS-NS nije bila u prilici da sa svojim koalicionim partnerima razmotri i usaglasi pitanje predsedničkih izbora, pretpostavljamo da će koalicioni partneri razumeti što sada pred očima javnosti naknadno moramo pokušati da potražimo izlaz i dođemo do dogovora. Naravno, ukoliko i na strani DS-a postoji takav interes.

Koalicija DSS-NS smatra da u ovom času postoji nekoliko izuzetno važnih pitanja na koja moramo odgovoriti, jer od njih zavise sudbina Kosova i Metohije i budućnost Srbije.

Poznato je da je EU donela odluku da na teritoriju Srbije na Kosovo i Metohiju protivpravno i suprotno Rezoluciji 1244 pošalje svoju misiju za sprovođenje odbačenog Ahtisarijevog plana, kako bi se stvorila nadzirana nezavisnost Kosova. Sasvim je jasno da je nadzirana nezavisnost samo drugo ime za jednu marionetsku tvorevinu. Koalicija DSS-NS se izričito protivi dolasku misije EU i neophodno je da se ovo pitanje potpuno razreši pre potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Otvara se ozbiljan problem u odnosima Srbije i EU ukoliko EU ostane pri odluci da svojom misijom stvara takvu marionetsku tvorevinu na tlu Srbije.

Koalicija DSS-NS izražava najozbiljniju zabrinutost zbog najava značajne većine članica EU da će priznati jednostranu nezavisnost Kosova. Zato DSS i NS najenergičnije insistiraju da se pre potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju unese jasna odredba da EU, saglasno svojim osnivačkim aktima, u potpunosti garantuje i poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije u međunarodno priznatim granicama. Neophodno je da EU Srbiji garantuje ono što se garantuje svim ostalim članicama EU i zato DSS i NS čvrsto zahtevaju zauzimanje jasnog stava da EU potpisuje Sporazum imajući u vidu celu, a ne osakaćenu Srbiju.

Programski cilj DSS-a i NS-a je saradnja i integracija Srbije u EU na principima koji važe za sve druge evropske države. To niko ne bi smeo razumeti kao politiku izolacije, nego kao gledanje istini u oči i kao izraz najelementarnijeg nacionalnog i državnog samopoštovanja. DSS i NS su uvereni da je povlačenje ove „crvene linije” nacionalnog samopoštovanja nužan uslov samog opstanka države i naroda. Očekujemo i da EU iskaže puno poštovanje prema ovom principijelnom stavu.

Naredno, važno pitanje odnosi se na NATO i njegovu ulogu od bombardovanja Srbije do Aneksa 11 Ahtisarijevog plana. Zašto je NATO bombardovao Srbiju i potom doveo svoje trupe u Pokrajinu najbolje se vidi u odredbi Aneksa 11, koja NATO definiše kao „konačan organ” vlasti u marionetskoj tvorevini nazvanoj „nadzirano nezavisno Kosovo”. Zbog uloge NATO-a u pokušaju rasparčavanja Srbije i otimanja 15 odsto naše teritorije, DSS i NS smatraju da je neophodno proglasiti vojnu neutralnost Srbije u odnosu na postojeće vojne saveze.

Ovo su za koaliciju DSS-NS najvažnija pitanja u ovom odsudnom času. Ukoliko postoji interes DS-a za utvrđivanje zajedničke politike na predstojećim predsedničkim izborima, ostajemo otvoreni za ozbiljan razgovor i iskrenu saradnju, kaže se u sinoćnjem saopštenju koalicije DSS-NS.

 



Komentari (116)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Nenad M. Nenad M. 11:21 22.12.2007

preporuka

život u EU zakon


ovo mi se dopada. Kao i jedna od poruka sa konvencije od sinoc - Srbija je Evropa, spasiba Moskva, idemo u Brisel. Ako imas bilo kakav uticaj na RW koji je sef kampanje Ldp-a, predlozi mu slogan, ako vec nisi
Nenad M. Nenad M. 11:21 22.12.2007

info

Snimak beogradske predizborne konvencije Liberalno demokratske partije možete pogledati na sledećim televizijskim kanalima:

Subota, TV FOX u 19. 15 časova

Nedelja, TV AVALA u 18. 15 časova

Ponedeljak, TV PINK u 18. 30 časova
Jelena Milić Jelena Milić 11:36 22.12.2007

Re: info

pogledala na sajtu na brzaka, brisel negde u 2/3 govora, jednom- dvaputa...

modernizacija treba da se artikulise kroz jasne zadatke koje treba obaviti ovako je to prostor za suvise arbitrarno tumacenje ...nema mnogo filozofije, progress report EC za 2007, ima na sajtu kancelarije za pridruzivanje,....mnoog bolja komunikacija sa ngos i drugima koji se time bave poput teokarevica i slicnih,....

manje nepotrebnih kalimero konflikata i malo vise sluha za kritiku...nikom nije bilo na odmet

i dalje smatram da je jedini ozbiljan propust ldp od ulaska u parlament mlak JAVNI odnos ( do pre neki dan)prema nasem odnosu i desavanjaima sa EU. EU je veca i bitnija tema i od Miskovica i sudjenja. Ona i te teme pokriva, resava...

posao mi je, izmedju ostalog, da to pratim, pa imam i nesto dokaza, referenci, pres klipinga...
adam weisphaut adam weisphaut 11:23 22.12.2007

Re:

Ne mogu da odolim da joj ne posvetim post, eno je i dole u celini i celosti sa mojim boldovanjem. Ukratko, sad oni ucenjuju EU, kao da EU recimo drži Mladića, pa mi odbijamo da sa njima takvima potpišemo SAA.

To me podseca na ono sto je rekao Vojin Dimitrijevic u poslednjem Poligrafu. On je okarakterisao to kroz onu narodnu o necemu sto se uradi samom sebi da se napakosti selu.
Djole Djole 11:23 22.12.2007

...

banalno slabom projektu kojim se od Srbije oduzima Kosovo

Sila Boga ne moli, a cover story - pa izmislice se vec nekako - HR ili bolje vam je bez Kosova, rezultat je isti.

Možda je to apsurd, ali Tadićeve šanse su veće ukoliko mu retorika kampanje bude sličnija Nikolićevoj i ne bude često pominjao EU.” Još da ga takvog podrži Koštunica!

Boza Djelic je negde 2005 izjavio da ce Srbiju u EU uvesti upravo ovaj tandem, obrazlozivsi da je to maksimalna brzina kojom Srbija moze da ide.

Ne slažem se big time. Jasno mi je da Tadić, zbog paralize u SB, mora da nastavi da priča o Kosovu, ali mislim da nije nemoguće reći da je to duga bitka, bla, bla, a da kao prioritet ipak istakne i naš formalizovani put u EU

Ne vidim neslaganje - prica o Kosovu dok se mora (i koliko treba) i ulazak u EU.

ovo je zasita prilika da LDP, ako se između ostalog, fokusira u kampanji na to da je život u EU zakon, postane i formalno predvodnik tačno te opcije

LDP je omanuo u jednoj od osnovnih stvari - a to je pozicija u odnsu na Kosovo. Ta steta je nepopravljiva dok god to status ne bude finalizovan. Do tada, nosice krst koji su sami sebi stavili.
Koliko je jednostavno bilo izbeci celu tu stvar - pa pogledajmo DS i njihovu pricu.

I onako off topic - Jelenina prognoza rezultata izbora, ...po krugovima, samo za citaoce ovog posta. Jel moze?
Jelena Milić Jelena Milić 11:30 22.12.2007

djole


jel moze za dan dva, da cujem sta je bilo na konvenciji ds?
Djole Djole 11:34 22.12.2007

Re: djole

Vazi se :)
nikson nikson 11:40 22.12.2007

Re: ...

I onako off topic - Jelenina prognoza rezultata izbora, ...po krugovima, samo za citaoce ovog posta. Jel moze?


izvinjavam se sto se mesam i za off, ali toma ima vece sanse da pobedi
Nenad M. Nenad M. 12:17 22.12.2007

Re: ...

zvinjavam se sto se mesam i za off, ali toma ima vece sanse da pobedi


gotovo izvesno pobedjuje u prvom krugu. Drugi krug ce zavisiti od dosta faktora - odnosa u koaliciji pre svega, da li se Velja kandiduje ili ne, kampanja etc.

Mislim da ce DS imati najvecih problema u kampanji jer ne moze da igra na jasne poruke tako da cesto upada u kontradiktornost i zvuci neubedljivo.

i dalje smatram da je jedini ozbiljan propust ldp od ulaska u parlament mlak JAVNI odnos ( do pre neki dan)prema nasem odnosu i desavanjaima sa EU


Jelena, mislim da je mnogo bitnije kako glasci percipiraju Ldp politiku i sta u njoj prepoznaju bez da im se to sapstava do iznemoglosti. Relevantna istrazivanja govore u prilog tome da glasaci Ldp imaju najmanje dilema EU vs Rusija, EU i/ili Kosovo, EU u svim varijantama, NATO-a...

CJ je nekoliko puta ponovio da treba sto pre potpisati SAA.

I da, prica o Miskovicu je prica ( izmedju ostalog) i o evropskim vrednostima.
Nebojša Spaić Nebojša Spaić 12:18 22.12.2007

Re: kako?

gotovo izvesno pobedjuje u prvom krugu.

Kako?
Nenad M. Nenad M. 13:17 22.12.2007

Re: kako?

Kako?


kao i prosli put. Ovoga puta Tadic ima jos tezu situaciju i nece moci bez glasaca Ldp-a, tako stoje istrazivanja.
Nebojša Spaić Nebojša Spaić 13:58 22.12.2007

Re: kako?

Rekli ste u prvom krugu? Za drugi je opasno, ali prvi?
Nenad M. Nenad M. 14:45 22.12.2007

Re: kako?

Rekli ste u prvom krugu? Za drugi je opasno, ali prvi?


moja greska. mislio sam da ce imati vise glasova u 1 krugu, u drugom ce se lomiti
nikson nikson 15:05 22.12.2007

Re: kako?

ljudi pomirite se sa tim da je toma verovatno novi predsednik. ljudima je dosta vec svih od cede pa do kostunice. za glasace ds, ldp i dss postoje ogromne razlike izmedju cede, tadica i kostunice. za glasaca srs sve je to slicno.

ds ima problem da sprovodi svoju politiku a ne da salje jasne poruka. da li je jasna poruka hocemo u EU? jasna je. da li je stvar pristojnosti ne priznati nezavisnost kosmeta - jeste!
Jelena Milić Jelena Milić 16:28 22.12.2007

nenade

pogledaj odgvor dragu. ima delom i stvari koje ti opet pominjes, a oko kojih se ne slazemo.

ti ovde implicitno potvrdjujes ono sto ja vidim kao problem takodje

Relevantna istrazivanja govore u prilog tome da glasaci Ldp imaju najmanje dilema EU vs Rusija, EU i/ili Kosovo, EU u svim varijantama, NATO-a...


a n+1 glasac?

Jelena, mislim da je mnogo bitnije kako glasci percipiraju Ldp politiku i sta u njoj prepoznaju bez da im se to sapstava do iznemoglosti


i? do iznemoglosti nenade. takve su okolnosti. streamline poruke , 3-4, to svako ko radi kampanje ili se iole bavi politikom zna, i onda o njima.

EU je toliko sirok pojam da je neodgovorno cak i reci nesto tipa saopstavati do iznemoglosti?
sta, enlargement fatigue, i sta oko toga?
sta nam donosi lisabon ili je to nebitno?
u regati ili karavanu?
sta ako se evropa izmetne u eu koncentricnih krugova?
sta ec trenutno od nas tacno ocekuje?
kako smo mi doprineli tacno da se ta ocekivanja ispune:?
koliko je nasa slika srbije slicna onoj koju ima EU o srbiji?

koliko se prioriteti poklapaju?
nikson nikson 11:24 22.12.2007

...

Jelena, mislim da svi malo treba da stisaju pricu o NATO integracijama. Srbi jos uvek nisu zaboravili sta su im Nemci uradili pre 70 godina, a ne da zaborave sta im je NATO uradio pre samo 8 godina
Jelena Milić Jelena Milić 11:29 22.12.2007

niksone

koliko je trebalo nemcima i francuzima da ne zaborave nego zarad buducnosti prevazidju sta su jedni drugima radili posle WW2?!

imaj u vidu da ceo svet, i kina i indija, ne smao sad i co negde kupuju naftu. ne samo gas. i bolje je kupovati kao deo sistema. nadalje, 9/11 se desio, kao i madrid, london, ...ne verujem da nas neka izolacija okrpi od toga, remember mi smo oni koji su na kraju 20 veka pobili 8000 muslimana u dan dva. al kaida jeste i muslimanska. ne moderate, ekstremna, ali ako im treba povod, to sto nismo satro u nato ih nista nece spreciti. ni australija nije, pa pobise onolike na blaiju.

kao nato, i mi imamo npr take na kosovu!

btw, nisam rekla da se u ovoj kampanji, nazalost i o tome prica, ali trebalo bi, jasno je bilo od pocetka anti nato kampanje na sta narodnjaci ciljau-na eu.
nikson nikson 11:39 22.12.2007

Re: niksone

koliko je trebalo nemcima i francuzima da ne zaborave nego zarad buducnosti prevazidju sta su jedni drugima radili posle WW2?!


nisu se ni oni bas tako lako slizali jedni sa drugima, zato kazem da NATO prica treba da se stisa a ne da se ugasi. ljudi i dalje osecaju nepravdu pustimo ih da disu malo

a sto se tice al kaide pala mi je na pamet jedna grozna ideja. da ce uskoro biti izvrsen napad al kaide u srbiji. naravno organizovala to al kaida ili ne!


dragan7557 dragan7557 15:57 22.12.2007

Re: niksone

remember mi smo oni koji su na kraju 20 veka pobili 8000 muslimana u dan dva.


8.000 ?

Proizvoljno davanje cifara iz godine u godinu sve veći broj.
Kome ide u račun i zašto se konačna cifra ne utvrdi a spekulacije prestanu?

U enklavi je vođena administracija ili su svi bili nepismeni?
Enklava je živela od pomoći koja je dolazila sa strane te je isključeno da nije poznat broj stanovnika.

Nije mi ni na kraj pameti da umanjujem zločin ali stalno mešetarenje sa brojem žrtava ovog zločina je počelo da prevazilazi svaku meru.
dragan 7557
Kraja Kraja 18:36 22.12.2007

Milicka............

Apsolvirali smo Gebelsa.
Nije trebalo da pobijete tolike ljude......i dokle mislite da uvlacite druge u svoje zlocine.......?

Slobodan Krajinovic
blackbox blackbox 19:55 22.12.2007

Re: niksone

dragan7557
remember mi smo oni koji su na kraju 20 veka pobili 8000 muslimana u dan dva.8.000 ?Proizvoljno davanje cifara iz godine u godinu sve veći broj.Kome ide u račun i zašto se konačna cifra ne utvrdi a spekulacije prestanu?U enklavi je vođena administracija ili su svi bili nepismeni?Enklava je živela od pomoći koja je dolazila sa strane te je isključeno da nije poznat broj stanovnika.Nije mi ni na kraj pameti da umanjujem zločin ali stalno mešetarenje sa brojem žrtava ovog zločina je počelo da prevazilazi svaku meru.dragan 7557

Nemojte i ovaj blog opterećivati sa brojanjem žrtava, ima drugi kod Coleta gde je to tema.Ali evo:
По подацима Истраживачко-документационог центра. Национална структура 97.207 погинулих у БиХ је следећа: Бошњака је страдало 64.036 (65,88 одсто), Срба је погинуло 24.905 (25,62), Хрвата 7. (8,01), а осталих 478 или мање од један одсто. Разврстан на војнике и цивиле преглед жртва изгледа овако: међу погинулим војницима су 30.633 Бошњака и 33.070 цивила, Војска Републике Српске имала је 20.626 мртвих, а 4.075 Срба је изгубило живот као цивили, борећи се у Хрватском већу одбране живот је изгубило 5.719 војника и официра, а убијена су 2.263 хрватска цивила.
Ови подаци упоредиви су са резултатима пописа становништва у БиХ из 1991. године. Тада је у БиХ живело укупно 4.377.033 становника. Муслимана (потоњих Бошњака) било је 1.902.956 или 43,47 одсто, Срба је у БиХ живело 1.366.104 или 31,21 одсто, Хрвата је пописано 760.852 или 17,38 одсто, Југословени су чинили групацију од 242.682 становника БиХ (5,54 одсто), а осталих је било 104.439 или 2,38 одсто.
Nesreća je opšta što je toliko ljudi nastradalo, a nije moralo. I zašta,m šta se dobilo,.ništa, gore nego što je bilo.
Da smo bili u EU to se nebi desilo.
I dokle bre da se takmičimo ko ima više stradalih. Ide do apsurda, svako govori o svojim žrtvama a tuđe podrazumeva kao tako im i treba.Što reče patrijarh Pavle "budimo ljudi" pa se onda nebi desilo da npr.poruše skoro sve verske objekte jedne strane a kukaju što su njoj takođe rušili.
blackbox blackbox 22:36 22.12.2007

Re: ...

nikson
Jelena, mislim da svi malo treba da stisaju pricu o NATO integracijama. Srbi jos uvek nisu zaboravili sta su im Nemci uradili pre 70 godina, a ne da zaborave sta im je NATO uradio pre samo 8 godina

Ako idemo takvom logikom kako onda mislimo da zadržimo Kosovo i obezbedimo povratak Srba i suživot.
Pa i Srbi i Albanci znaju šta im se desilo i šta su jedni drugima radili.Ako se ne ide na pomirenje nema normalizacije.
To što Srbi nisu zaboravili od pre 70 godina i ne trteba da zaborave ali je činjenica da Srbi nemaju problema da idu u Nemačku da rade , da već treća generacija odrasta u Nemačkoj i da je Nemačka već dugo vremena među 4 najveća partnera Srbije u pogledu ekonomskih odnosa a i donacija.
nikson nikson 22:42 22.12.2007

Re: ...

sve to si ti u pravu, ali ako mislis da ja pricam nesto napamet onda idi i razgovaraj sa ljudima pa ces videti sta kazu.
Nebojša Spaić Nebojša Spaić 11:33 22.12.2007

Nej se plasi, nej se boj...

...nema koske drugar moj.

Htedoh reci, saopstenje koalicije na prvi pogled deluje neprihvatljivo za DS, ali ce se u stvari nagoditi - DS ce odustati od NATO, a DSS ce prihvatiti EU.
Jelena Milić Jelena Milić 11:39 22.12.2007

Re: Nej se plasi, nej se boj...

na koliko?

ako potpisemo tako SAA pa se raspadne vlada pa iduca bude i pro EU i NATO, OK!
Djole Djole 11:39 22.12.2007

Re: Nej se plasi, nej se boj...

Mislim da "linija raseda" prolazi negde kroz DSS. Ocekivao sam da se ista pojavi i ranije.
Naime, DSS je, ne zaboravimo, kompozit predpetooktobarskih salonaca (naginjucih ka Tadicu)i postpetooktobarskih preletaca).
Znaci deo DSS bi trebalo da ode NS deo ka DS. Ako pobedi deo ka DS, to je to.
Ocekivao sam ovu "unutrasnju diferencijaciju i ranije ali promasih ...
Jelena Milić Jelena Milić 11:44 22.12.2007

Re: Nej se plasi, nej se boj...

djole, get life!

podela je mozda kako privatizujemo nis na malo ili veliko, kome provizija od potoka i koncesija, ...ovo ih se ne tice

Nebojša Spaić Nebojša Spaić 11:45 22.12.2007

Re: Nej se plasi, nej se boj...

Mislim da ce racunica za opstanak vlade i koalicije u ovakvom obliku, sve sa Tadicem kao kandidatom kog Voja i Velja podrzavaju u drugom krugu, biti potpisivanje sporazuma sa EU, ali proglasavanje vojne neutralnosti glede NATO, uz ostanak u partnerstvu za mir.
Djole Djole 11:49 22.12.2007

Re: Nej se plasi, nej se boj...

Nesto je do para, ali je nesto i do ideologije ...
Sto rece Spaja malo ispod, EU + P4P - to nam je mera u sldecih 5 - 10 godina.
Jelena Milić Jelena Milić 11:52 22.12.2007

Re: Nej se plasi, nej se boj...

e to vec i od LDP i g17 zavisi...ako i dalje o nato budu cutali ko do sad tako ce i biti
Nebojša Spaić Nebojša Spaić 12:00 22.12.2007

Re: Nej se plasi, nej se boj...

G17, gledajuci svoj interes, ostaje u vladi. Za njih je linija razlaza - EU, a ne NATO. Stavise, DS je emotivno vezaniji za NATO nego G17, sto potice jos od Tadicevog ministrovanja vojnog, pa verujem da su spremni da istruguju neutralnost za EU i predsednicku podrsku. LDP ne cini vecinu, pa u tom smislu, tu od njih nista ne zavisi.
Jelena Milić Jelena Milić 12:26 22.12.2007

moze dosta da zavisi

sto od njih zavisi. ako promene par partnera i taktiku. politika vodvilja je privukla sta je mogla. ldp trenutno to homogenizuje, i to na jedan retro nacin, umesto da se koncentrise na n+1 biraca i partnere za eu pricu.

ako u svakodnevnom obracanju oni budu ti koji budu trenutno eu a u buduce i nato temu drzali otovrenom....od njih ce zavisiti, pogotovu ako tadic bude u eu prici mlak. do sada se ldp na eu kasno palip vise kampanjski i kao nesto sto se podrazumeva. al je djavo odneo salu

nadam se da ce g17 nestati sa politicke scene ako digne ruke od nato. u stvari oni ce se ionako utopiti vrlo skoro u ds.

ds je trenutno u stvari jedina vezna za nato, i zato imaju moju podrsku u nekim stvarima
Nebojša Spaić Nebojša Spaić 12:51 22.12.2007

Re: moze dosta da zavisi

ako u svakodnevnom obracanju oni budu ti koji budu trenutno eu a u buduce i nato temu drzali otovrenom....od njih ce zavisiti

U tom smislu se slazem. Ja govorio o dnevnim kalkulacijama.
nestorijanac nestorijanac 12:52 22.12.2007

Re: moze dosta da zavisi

ako promene par partnera i taktiku.

ako u svakodnevnom obracanju oni budu ti koji budu trenutno eu a u buduce i nato temu drzali otovrenom....

nadam se da ce g17 nestati sa politicke scene ako digne ruke od nato.

ds je trenutno u stvari jedina vezna za nato, i zato imaju moju podrsku u nekim stvarima

Znaci, od nato-a zavisi ?
niki m niki m 14:50 22.12.2007

Re: Nej se plasi, nej se boj...

ali ce se u stvari nagoditi - DS ce odustati od NATO, a DSS ce prihvatiti EU.


Jednostavno, ne postoji mogucnost da DSS prihvati EU jer EU nece hteti da se obaveze da priznaje Srbiju u medjunarodno priznatim granicama. Tu nikakavi pregovori ne mogu da pomognu. Da li zaista mislite da je SRS skup naivaca koji ce dozvoliti da im neko uzme i jedan jedini glas za koji oni misle da im pripada. Da DSS nije uputio ovakvu ponudu DS onda bi se sam nasao u prilici da se odredjuje prema tudjim predlozima. Nije potrebno biti "analiticar" pa predvideti da ce SRS (a mozda i sam DSS) predloziti da skupstina zabrani potpisivanje sporazuma sa EU ukoliko u tom sporazumu eksplicitno ne pise da se to odnosi na celu Srbiju. DSS takav predlog ne moze da odbije jer je to srz politike koju zastupa i sustine svih izjava VK u poslednje vreme. Na kraju, niko objektivan nece imati prava da se ljuti ni na SRS ni na DSS jer je krivac ipak onaj ko krsi zakon, a to su USA i EU.
adam weisphaut adam weisphaut 15:01 22.12.2007

Re: Nej se plasi, nej se boj...

Na kraju, niko objektivan nece imati prava da se ljuti ni na SRS ni na DSS jer je krivac ipak onaj ko krsi zakon, a to su USA i EU.

Niko jel' ?
A i koji ce to zakon EU i SAD da prekrse ? Ustav Srbije ?
nestorijanac nestorijanac 15:09 22.12.2007

Re: Nej se plasi, nej se boj...

A i koji ce to zakon EU i SAD da prekrse ? Ustav Srbije

Mozda tu neku povelju ujedinjenih nacija ?
nikson nikson 15:11 22.12.2007

Re: Nej se plasi, nej se boj...

nestorijanac
A i koji ce to zakon EU i SAD da prekrse ? Ustav Srbije

Mozda tu neku povelju ujedinjenih nacija ?


mislim da im je putin vise puto odgovorio. izgleda da je nacin obracanja putina jedini jezik koji SAD razumeju
niki m niki m 15:12 22.12.2007

Re: Nej se plasi, nej se boj...

A i koji ce to zakon EU i SAD da prekrse ? Ustav Srbije ?


Na primer, povelju UN a nesto je, svojevremeno, dogovoreno i u Helsinkiju. Poslednji dasa koji je u Evropi radio ovakve stvari koje sada rade USA i EU, zvao se Adolf Hitler i nesto je petljao sa Sudetima. I on je kao lajt motiv svoje price imao ljudska prava sudetskih Nemaca.
adam weisphaut adam weisphaut 15:24 22.12.2007

Re: Nej se plasi, nej se boj...

niki m
A i koji ce to zakon EU i SAD da prekrse ? Ustav Srbije ?


Na primer, povelju UN a nesto je, svojevremeno, dogovoreno i u Helsinkiju. Poslednji dasa koji je u Evropi radio ovakve stvari koje sada rade USA i EU, zvao se Adolf Hitler i nesto je petljao sa Sudetima. I on je kao lajt motiv svoje price imao ljudska prava sudetskih Nemaca.

Kazes povelju UN ? Verovatno i razoluciju 1244 ? Pa vidis Vojin D. koga sam malopre parazfrazirao kaze da je u 1244 mnogo sto sta ubaceno i to sa namerom da ona bude pogodna za izvlacenje raznih zakljucaka po potrebi (nisam pravnik pa pominjem jedno od misljenja). Inace ko ce da utvrdi krsenje 1244 ili povelje ? I koga ce nase odbijanje je da pristupimo EU da stvarno pogodi ? EU ?
niki m niki m 15:35 22.12.2007

Re: Nej se plasi, nej se boj...


Kazes povelju UN ? Verovatno i razoluciju 1244 ?

Ne, ne kazem rezoluciju 1244 vec povelja UN. Medjutim, mozemo i o rezoluciji 1244. Vojin D. je ipak samo jedan izuzetno ideologizovan pravnik i nista vise. Ima i daleko boljih i strucnijih koji ne tvrde to sto tvrdi Vojin D. Jedini koji mogu da tumace rezoluciju 1244 su velike sile sa pravom veta. Ukoliko one ne mogu da se dogovore onda ostaje status kvo i zato su svi postupci koje preduzimaju EU i USA jer ne mogu da se dogovore sa Rusijom i Kinom zapravo najobicnije nasilje. Ne znam koga ce nase odbijanje da pristupimo EU da pogodi ali znam da ce otimanje Kosovo da pogodi Srbiju i srpski narod. I taj udarac ce biti daleko jaci i razorniji nego sto to moze da se zakljuci po friziranim diskusijama na forumu i blogu b92. Bice to tektonski udarac i sa svim posledicama koje nastaju nakon toga.
Nebojša Spaić Nebojša Spaić 15:46 22.12.2007

Re: Nej se plasi, nej se boj...

Jednostavno, ne postoji mogucnost da DSS prihvati EU jer EU nece hteti da se obaveze da priznaje Srbiju u medjunarodno priznatim granicama.

Postoji tu jedna kvaka. EU nema sta da priznaje ili n priznaje ni Srbiju ni Koovo. To nije njen posao - zemlje clanice ce da priznaju Kosovo, a EU kao takva nema tu sta da radi. tako ej bar objasnjavao Svilanovic prosle nedelje, a njemu erujem.
adam weisphaut adam weisphaut 15:47 22.12.2007

Re: Nej se plasi, nej se boj...

Vojin D. je ipak samo jedan izuzetno ideologizovan pravnik i nista vise.

Ma naravno da nije ne bi ga zvali za sudiju MSP
Ne znam koga ce nase odbijanje da pristupimo EU da pogodi ali znam da ce otimanje Kosovo da pogodi Srbiju i srpski narod

Pa ce zato Srbija i srpski narod hrabo da se izoluje od te Jevrope. Sekira i panj pa ce se ceo svet da pukne od muke
Jelena Milić Jelena Milić 16:12 22.12.2007

nebojsa

dobro si to uocio. ceo goranov nastup na poligrafu je bio vrlo informativan.

ima jos jedna momenat koji se kod nas non stop previdja-proces kosovskih integracija u eu odavno ne ide sa nasima, nase eu integracije su pre 3 godine mislim odvojene od kosovskih, tako da sto se eu i suvereniteta naseg tice, ona nas vec izvesno vreme posmatra kao dva politicka entiteta. nadam se da ce ds podsetiti narodnjake na to.
niki m niki m 16:36 22.12.2007

Re: Nej se plasi, nej se boj...

To nije njen posao - zemlje clanice ce da priznaju Kosovo, a EU kao takva nema tu sta da radi. tako ej bar objasnjavao Svilanovic prosle nedelje, a njemu erujem.


Ne sumnjam ni ja u informisanost g. Svilanovica ali ipak postoje stvari koje se ne uklapaju u ovu tvrdnju. Postoje odnosi sa zemljama clannicama EU ali postoje odnosi i sa Briselom tj. sa raznim komesarima i Dg-jevima (al sam ga posrbio). Elem, ako neki DG uputi poziv nasem ministarstvu na nekakav sastanak (a, to je svakodnevna stvar) i u pozivu navede da ce biti prisustni predstavnici sledecih zemalja, pa krenu da navode... Italija, Bosna,....i Kosovo. Sta se tada desava, da li Srbija upucuje protest svim drzavama clanicama ili samo u Brisel? Navodim ovakav slucaj kao mogucnost i kao ilustraciju da postoji nesto kao priznanje od EU i da g. Svilanovic nije bas u pravu. Zapravo, ovakav slucaj kao sto je gore navedeni nije mogucnost vec su se takvi slucajevi vec "slucajno" dogadjali. Ne jednom vec redovno. Pretpostvljam da je izjava g. Svilanovca vise na liniji stava EU, koji je pre neki dan neki od njihovih zvanicnika izneo, da oni zele stabilno i prosperitetno Kosovo ali i d ane izgube Srbiju usput. Moje misljenje je da je EU vec izgubila Srbiju.
zanimljivtip zanimljivtip 17:38 22.12.2007

Re: nebojsa

meni je potpuno neverovatno da to niko nigde ne spominje?!? mislim da bi to gradjanima prilicno pojasnilo gde smo. ljudi to uopste ne znaju.
zanimljivtip zanimljivtip 17:41 22.12.2007

Re: nebojsa

mislim na cinjenicu da je kosovo odavno izuzeto iz naseg procesa evropskih integracija.
blackbox blackbox 19:31 22.12.2007

Re: Nej se plasi, nej se boj...

Vojin D. je ipak samo jedan izuzetno ideologizovan pravnik i nista vise

Ma kako ne.Nećete valjda reći da je Oliver Antić bolji pravnik od njega.
nikson nikson 19:38 22.12.2007

Re: Nej se plasi, nej se boj...

blackbox
Vojin D. je ipak samo jedan izuzetno ideologizovan pravnik i nista vise

Ma kako ne.Nećete valjda reći da je Oliver Antić bolji pravnik od njega.


bave se razlicitim pravima pa ih i nije bas najbolje porediti. u svakom slucaju svako od njih je u svojoj bransi veoma uspesan
Jerry Jerry 14:00 23.12.2007

Re: Nej se plasi, nej se boj...

niki m
A i koji ce to zakon EU i SAD da prekrse ? Ustav Srbije ?


Na primer, povelju UN a nesto je, svojevremeno, dogovoreno i u Helsinkiju. Poslednji dasa koji je u Evropi radio ovakve stvari koje sada rade USA i EU, zvao se Adolf Hitler i nesto je petljao sa Sudetima. I on je kao lajt motiv svoje price imao ljudska prava sudetskih Nemaca.
A posle njega Slobodan Milošević pod istim izgovorom.To si zaboravio ?
Atomski mrav Atomski mrav 14:04 23.12.2007

Re: moze dosta da zavisi

sto od njih zavisi. ako promene par partnera i taktiku. politika vodvilja je privukla sta je mogla. ldp trenutno to homogenizuje, i to na jedan retro nacin, umesto da se koncentrise na n+1 biraca i partnere za eu pricu.

Mislim da se LDP upravo na taj "retro" način koncentriše na n+1 birača... verovatno smatraju da su privukli sve "pravoverne" pro-EU birače i da su ostali oni "ostali" pa spram toga i kampanja... Ipak, nisam ja neki stručnjak ni za politiku ni za marketing ali nije neobično da se koriste sva sredstva da bi se došlo do cilja, tj. do glasova. LDP ne radi ništa što nisu radile i druge stranke.
Jelena Milić Jelena Milić 12:01 22.12.2007

o od EU...

11:45
ИЗВОРИ ЕУ:ДИЈАЛОГ И С БЕОГРАДОМ У РЕШАВАЊУ СТАТУСА КОСОВА

БРИСЕЛ – У свим напорима за решење косовског проблема је нужан дијалог и стални тесни контакти са Београдом и Приштином, али нових преговора о статусу неће бити, рекли су агенцији Бета европски дипломатски званичници непосредно упућени у решавање косовског питања.

То за Европску унију потпуно недвосмислено произилази из извештаја „тројке” Контакт групе о српско-албанским преговорима и немогућности да се у Савету безбедности УН постигне нагодба о даљем начину расплета косовске кризе.

Кључно је да, како су подвукли ови извори, цео процес и свако решење „на крају стабилизују цео регион”.

Функционери у Бриселу то нису могли да потврде, али су рекли да нису изненађени најавама да ће генерални секретар УН Бан Ки-Мун 8. јануара поднети извештај у којем ће затражити да полицијско-правосудни тим ЕУ замени мисију УН на Косову у циљу спровођења „начела плана Мартија Ахтисарија”.

Начела Ахтисаријевог плана би, према информацијама међународних извора, могла бити знатно допуњена, па и „прерађена”, а спроводила би се, уз надзор ЕУ, веома строго и постепено, уз посебну пажњу заштити српске заједнице и српских интереса.
Бета
asterix asterix 12:19 22.12.2007

Happy vam nova dina



Deda Mraz iz mladjih dana, pre nego je napravio lovu, pa sad pije koka kolu i deli poklone.


Nemate frke, Deda Mraz je nash chovek, lichno ga poznajem i dobicemo lepe poklone. Pitao sam ga i za EU integracije, rekoh neki od nas nece poklone vec samo pridruzenje Evropi. Malo se zamislio i mudro mi reche: Ako nece breg Muhamedu, Muhamed ce bregu.
berab berab 12:20 22.12.2007

Javno i privatno

Postoji jedna shizofrenija u ponasanju ljudi kada je u pitanju njihov privatni interes i ono sto oni misle da se od njih javno ocekuje.Evo jednog primera:
Kad god je odrzan neki od mitingana Trgu Republike za podrsku Srbima na Kosovu ni jednom se nije skupilo vise od nekoliko hiljada ljudi.Ako uzmemo u obzir da samo u Beogradu zivi nekoliko desetina hiljada izbeglica sa Kosova iz 1999. a poreklom ih je mozda i stotinak hiljada onda ispada da ni nekoliko procenata nije naslo za shodno da dodje na ovakvu manifestaciju.
Kada se otvaraju hipermarketi ciji su vlasnici srpske,hrvatske,slovenacke i ine firme jos od ranog jutra se na desetina hiljada ljudi tiska da kupi nesto ispod regularne cene.
Ovo zapravo pokazuje pravi interes gradjana.
A zasto onda ljudi glasaju za one koji im nude ono sto nije njihov interes?
Dva su razloga:jedan je uslovni refleks da se vecina ljudi(ne samo U Srbiji)opredeljuje da javno podrzi ono sto po njihovom misljenju podrzava vecina.To je ona poslusnicka,podanicka osobina prosecnog gradjanina(ponavljam ne samo Srbije vec i SAD i V.Britanije,Nemacke)da ucini ono sto se od njega ocekuje.
Drugi razlog je nesposobnost domacih politicara da prepoznaju pravi interes i ubede gradjane da prelome.Politicari veruju istrazivanjima i anketama koji daju laznu sliku interesa gradjana.U anketi gradjanin samo ponavlja stavove javno izrecene a ne svoje.On je autentican tek kada treba da odluci da li ce odsetati do Trga Republike ili ustati u cik zore da se satima gura i mozda padne u nesvest ne bi li kupio TV prijemnik za 50 evra.
jinks jinks 14:13 22.12.2007

Kako je

sa kompromitujućim ex/partnerima
na kraju, od strane stranke, prokomentarisana poseta njenog presednika C. Gori, kao i podrska pruzena stranci M. Djukanovica. Da li se uopste radi podrsci, ili je g. Djukanovic u intervjuu na lokalnoj TV u CG pomenut u nekom sasvim drugacijem kontekstu.
blackbox blackbox 14:14 22.12.2007

ozbiljan razgovor

Znači Tadić bi trebao da se učlanu u DSS ili NS, svejedno, i reši problem podrške. Pa ovo je najbezočnija ucena u smislu ako nećeš da radiš kako ja kažem nema podrške.Takva podrška je omalovažavanje i vređanje ugleda ličnosti i DS da bi je trebalo javno odbiti.

Naredno, važno pitanje odnosi se na NATO i njegovu ulogu od bombardovanja Srbije do Aneksa 11 Ahtisarijevog plana. Zašto je NATO bombardovao Srbiju i potom doveo svoje trupe u Pokrajinu najbolje se vidi u odredbi Aneksa 11, koja NATO definiše kao „konačan organ” vlasti u marionetskoj tvorevini nazvanoj „nadzirano nezavisno Kosovo”. Zbog uloge NATO-a u pokušaju rasparčavanja Srbije i otimanja 15 odsto naše teritorije, DSS i NS smatraju da je neophodno proglasiti vojnu neutralnost Srbije u odnosu na postojeće vojne saveze.

Ovo je čista manipulacija sa Anex-om 11, a to nije problem jer znaju da je vrlo mali broj građana pročitalo Anex.
A evo šta se kaže u Anex-u:
:Član 2
Ovlašćenja i nadležnost

U ispunjavanju odgovornosti MVP-a, šef MVS-a ima ovlašćenja, bez uplitanja ili dozvole za sve one radnje koje on/ ona smatra neophodnim i odgovarajućim, uključujući upotrebu vojne sile, kako bi zaštitio MVS i ostalo naimenovano osoblje i za izvršavanje svoje odgovornosti. Šef MVS ima konačna ovlašćenja u oblasti raspoređenih vojnih snaga i u pogledu aspekata predloga rešenja koji se odnose na MVS.
MVS ima sledeća ovlašćenja:
a. Da izvrše svoje odgovornosti koje se smatraju odgovarajućim, uključujući upotrebu svih neophodnih sredstava i bez daljih sankcionisanja, mešanja ili dozvola;
b. Pravo da vrše potpunu i neometanu slobodu kretanja širom Kosova uz pomoć svih sredstava;
c. Pravo da ponovo uspostave trenutnu i potpunu vojnu kontrolu nad vazdušnim prostorom (ili delovima vazdušnog prostora) ukoliko vojni uslovi tako nalažu. Šef MVS-a obezbediće da je Kosovska uprava Civilnog vazdušnog saobraćaja u potpunosti obaveštena o bilo takvoj odluci;
d. Pravo da vrše inspekcije prostorija i objekata u pogledu ispunjavanja svojih zadataka;
e. Pravo da odobre i nadgledaju, u koordinaciji sa MVS, ustanovljenje svih nepolicijskih snaga i ostalih bezbednosnih snaga koje Kosovo predloži;
f. Pravo da preduzmu radnju koje smatraju odgovarajućim kao podršku svom mandatu u skladu sa ovim predlogom rešenja.
Kosovo daje MVS-u status, privilegije i imunitet koji trenutno ima KFOR na osnovu UNMIK Uredbe 2000/47.
U svim slučajevima, ovlašćenja MVS-a biće preispitivana i nakon konsultacija sa relevantnim stranama i donošenja odluke severnoatlantskog saveza, biti prilagođene u zavisnosti od slučaja do slučaja kako kosovske institucije razviju kapacitet i povećaju svoj mandat i odgovornosti." Ništa posebno u odnosu na Kumanovski sporazum.Takva pozicija međ.vojnih snaga( NATO) bi bila i u slučaju da se prihvati naš predlog o nadziranoj autonomiji.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 15:38 22.12.2007

Jelena...

Stvarno ne razumem tvoje pokušaje da LDP sumnjičiš za antievropejstvo..0))
To bi bilo otprilike kao da sumnjičiš limun kako nema C vitamina..o))
Dobro, ovo "namigivinja" DS-u razumem. Ali DS je stranka koja ne vodi nikakvu politiku, pa onda ni proevropsku.
Njihova politika ima objektivni rezultat da vlada Koštunica sa 10 posto podrške, a da je srpsko društvo otišlo u "rusoludizam" gde je postala potpuno legitimnom politička opcija, ponuda da budem ruska kolonija...
nestorijanac nestorijanac 15:43 22.12.2007

Re: Jelena...

Njihova politika ima objektivni rezultat da vlada Koštunica sa 10 posto podrške, a da je srpsko društvo otišlo u "rusoludizam" gde je postala potpuno legitimnom politička opcija, ponuda da budem ruska kolonija...

Mozda je zaista tako, ali funkcioneri DS-a koji kohabitiraju u Vladi, zaista lepo izgledaju i nose se moderno. Nikako kolonijalno, priznacete ?
nikson nikson 15:47 22.12.2007

Re: Jelena...

Drago a sada sve pucamo od nezavisnosti. pa nama ambasadori zapadnih zemalja sugerisu sta treba da radimo, o kakvoj mi ovde ravnopravnosti i nezavisnosti pricamo?
Jelena Milić Jelena Milić 16:05 22.12.2007

Re: Jelena...

drago,

nije mi bitno sta ko povremno prica, poenta je i sta ko i kako ostvaruje. ako prodjes kroz moje blogove od ulaska u parlament naovamo, videsces, i neretko si se nevoljno morao sloziti, da je bilo bitnih momenata oko eu, da se ldp ni oglasio nije. ne potresa me ni konstatacija namigivanja ds. nisam svih ovih godina, za razliku od mnogih drugih i ovde, pa necu ni na dalje. ali da, smatram ih relevantnima, o njima pisem jer od njih, takodje, imam ocekivanja kao i od ldp. i da, u stanju sam da prepoznam kad im je objektivno zeznuto ( mislim da bi ldp zaista mogao ozbiljnije da se posveti medjunarodnim desavanjima) ili da prepoznam i ako nesto dobro urade u opstem drustvenom interesu. u tom sam smislu jednostavno stari gss, koji kapira da se evropeijzacija srbije ne moze uraditi bez vecih partnera, ma kakvi oni na trenutke izgledali.

nadalje, evropejstvo sa strateskim milom je malo problematicno. bar za eu. ne za ldp, ali za eu da. to treba imati u vidu, svidjalo se to nekome ili ne.

i treca stvar, demantuje me pliz, koliko cesto ldp odrzava odnose sa ngos i ljudima sa javne scene i insitucijama koje se uze bave eu integracijama? na koliko si ih zajednickih skupova video ili cuo?

i sta sad mislis, eu ce samo ldp da prepozna kao partnera, zato sto nacelno podrzavamo eu svim srcem? tesko. eu su potrebni ljudi koji znaju finese, procese, .....a ldpa u tome vise nema ....veliki jaz

Drago Kovacevic Drago Kovacevic 16:51 22.12.2007

Re: Jelena...

Jelena Milić
drago,

nije mi bitno sta ko povremno prica, poenta je i sta ko i kako ostvaruje. ako prodjes kroz moje blogove od ulaska u parlament naovamo, videsces, i neretko si se nevoljno morao sloziti, da je bilo bitnih momenata oko eu, da se ldp ni oglasio nije. ne potresa me ni konstatacija namigivanja ds. nisam svih ovih godina, za razliku od mnogih drugih i ovde, pa necu ni na dalje. ali da, smatram ih relevantnima, o njima pisem jer od njih, takodje, imam ocekivanja kao i od ldp. i da, u stanju sam da prepoznam kad im je objektivno zeznuto ( mislim da bi ldp zaista mogao ozbiljnije da se posveti medjunarodnim desavanjima) ili da prepoznam i ako nesto dobro urade u opstem drustvenom interesu. u tom sam smislu jednostavno stari gss, koji kapira da se evropeijzacija srbije ne moze uraditi bez vecih partnera, ma kakvi oni na trenutke izgledali.

nadalje, evropejstvo sa strateskim milom je malo problematicno. bar za eu. ne za ldp, ali za eu da. to treba imati u vidu, svidjalo se to nekome ili ne.

i treca stvar, demantuje me pliz, koliko cesto ldp odrzava odnose sa ngos i ljudima sa javne scene i insitucijama koje se uze bave eu integracijama? na koliko si ih zajednickih skupova video ili cuo?

i sta sad mislis, eu ce samo ldp da prepozna kao partnera, zato sto nacelno podrzavamo eu svim srcem? tesko. eu su potrebni ljudi koji znaju finese, procese, .....a ldpa u tome vise nema ....veliki jaz


Jelena,
Pitanje naše integracije u EU nije tehničko pitanje. Tehnički postoji dovoljno ljudi koji znaju procedure, pravila i sve što treba uraditi u sferi zakonodavstva. Ovde su problem vrednosti, suštinske stvari.
I Labus je verovao kako treba da se "gura" tehnika, pa će sve doći. I u jednom momentu je video gde je sa takvim računom. Podseća li te B. Đelić i ono što radi na Labusa ( s tim što bolje zarađuje pare..o)) ).
Mi nećemo ostati mimo EU, pa taman da svi politički faktori viču - Ne -
Samo je pitanje koliko će nam ova vladajuća ekipa oteti jednoga, jedinoga vremena koje nam je dato kao individuama.
dragan7557 dragan7557 21:26 22.12.2007

Re: Jelena...

ponuda da budem ruska kolonija...


A vama više odgovara da budete EU kolonija. Pa ne može i Davidova i Ćesarska čitaj carska.
Tarkovski Tarkovski 16:24 22.12.2007

Re: Blog

U ovom trenutku, po meni, izbor je ocigledan za DS i Srbiju jer su druge opcije mnogo slabije i nerealne. Ali nije ga jednostavno ostvariti jer ima dosta ogranicenih politicara a Srbija je danas krhka, podeljena, i pod velikim iskusenjima. Biranje predsednika je jako povezano sa opstankom vlade tako da to treba gledati u istoj prizmi.

Ne verujem da bi DSS usla u vladu sa SRS jer bi DSS tako defintivno pala po mnogima osnova i iako je LDP i ostali zele da DSS gurnu u zagralja sa SRS - mislim da ipak velika vecina clanstva DSS ne bi bila za tu opciju i da je to vise zelja politikanata nego realnost.

Vladajuca kolacija mora da se dogovori izmedju sebe,da nadje kompromis kako nastupati dalje. I verovatno moraju da naprave teske kompromise koje ce biti kritikovani. Podrska vladajuce kolacije Tadicu je najbolja opcija (sto produktivnija, i od prvog kruga) da bi se ovi izbori dobili jer sa Nikolicem bi bio veliki korak unazad za Srbiju ("ruske baze" najskoriji primer). NS / DSS, G-17+ i DS stranka moraju da budu razumni i da pokazu da Srbi mogu da se dogovore. Ukoliko to ne urade biraci moraju da to kazne. Ja podrzavam nastojanje da se zastite interesi Srbije i da se bude najbolji moguci pregovarac koji ce izvuci najvise iz nametnog resenja / deal-a oko Kosova. Ali nikako da nastup da zbog Kosova izgubimo Evropsku perspektivu (NATO opcija je sada sekundarna). Ja se nadam i mislim da se oko toga u koalciji slazu ali su razlike kako do toga doci i treba da se razmislja sa tacke buducnosti Srbije a ne sa emocija.

Mislim da je danas istovetnost delovanja LDP i SRS ocigledna iako sa ogromnom razlikom u brojcanosti glasaca. Oni imaju glavni cilj u rusenju vlade. Druge stvari su sekundarne. Necete cuti mnogo sada da LDP-ovci kritikuje SRS ili obratno. Gde su tu principi u koje se oni navodno kunu?

Mislim da je tacna opservacija u vezi EU i LDP, ali i sire LDP nema nikavu akcionu viziju osim one "srusiti Kostunicu". Dan posle toga - ne bi znali kako dalje jer ne bi imali neprijatelja vec realnosti. Oni se uzdaju u kad-tad kolaciju sa DS ali su suvise mali 3-5% podrske. Kada bi i pokusali da formiraju koalciju sa DS-om - znacilo bi veliki odlazak clanova DS prema centru i siguran pad za DS jer bi ljudi odlazili od kompromitovanih i ekstremno raspolozenih. Mislim da niti ce LDP opcija biit jaca u narednim godinama niti DS ludji da se koalicija ikada ostvari.
blackbox blackbox 16:27 22.12.2007

treba li bolje razmisliti?

kasno Marko na Kosovo stiže jer nije ni žurio
Sasvim je jasno da je nadzirana nezavisnost samo drugo ime za jednu marionetsku tvorevinu.

Suštinski je isto što i nadzirana autonomija samo se drukčije zovre[
quote]Zato DSS i NS najenergičnije insistiraju da se pre potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju unese jasna odredba da EU, saglasno svojim osnivačkim aktima, u potpunosti garantuje i poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije u međunarodno priznatim granicama
To se priznaje po R 1244, ali da se ne lažemo samo formalno i to se znalo i kada je potpisivan Kumanovski sporazum
Koalicija DSS-NS se izričito protivi dolasku misije EU i neophodno je da se ovo pitanje potpuno razreši pre potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Ovo je totalno rad u korist sopstvene štete.Umesto da se iskoristi stav EU da su pitanje pristupanja Srbije EU i Kosovo odvojeni i na bazi toga , sa ugradnjom takvog stava , Srbija formuliše poziv EU da uputi misiju na Kosovo.Time se Srbija legitimiše kao partner EU a EU prihvatanjem poziva Srbije da dođe na deo njene teritorije priznaje suverenitet.
Izgleda da DSS zaboravlja da je kosovsko pitanje internacionalizovano a to znači da postoje i drugi međunarodno priznati akteri procesa.
Čini se da DSS sve dobro zna, zna i kako će proces teći ali koristi priliku da iskoristi priliku da na emocijama profiliše svoj patriotizam i, još više, da neke druge optuži za nepatriotizam. Ko ne kapira sam je kriv.
Otvara se ozbiljan problem u odnosima Srbije i EU....

Samo ko će od toga imati štetu, čiji građani?
Jelena Milić Jelena Milić 16:30 22.12.2007

Re: treba li bolje razmisliti?

blekboks,
treba se i prisetiti! od kada su srpske i kosovske ru integracije odvojene! ima tome ihahaj. prema tome nas eu u tom kontekstu odavno i ne tretira kao jedinstvenu i suverenu, pa to dss nije smetalo. ili im do sad nije bilo bitno.
blackbox blackbox 16:32 22.12.2007

Re: treba li bolje razmisliti?

samo ispravka drugog stava jer se pome[ao citat.

Zato DSS i NS najenergičnije insistiraju da se pre potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju unese jasna odredba da EU, saglasno svojim osnivačkim aktima, u potpunosti garantuje i poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije u međunarodno priznatim granicama.

To se priznaje po R 1244, ali da se ne lažemo samo formalno i to se znalo i kada je potpisivan Kumanovski sporazum
blackbox blackbox 16:33 22.12.2007

Re: treba li bolje razmisliti?

Jelena Milić
blekboks, treba se i prisetiti! od kada su srpske i kosovske ru integracije odvojene! ima tome ihahaj. prema tome nas eu u tom kontekstu odavno i ne tretira kao jedinstvenu i suverenu, pa to dss nije smetalo. ili im do sad nije bilo bitno.

Hvala to sam ispustio a mislio sam da navedem.
nikson nikson 16:37 22.12.2007

Re: treba li bolje razmisliti?

Jelena Milić
blekboks,
treba se i prisetiti! od kada su srpske i kosovske ru integracije odvojene! ima tome ihahaj. prema tome nas eu u tom kontekstu odavno i ne tretira kao jedinstvenu i suverenu, pa to dss nije smetalo. ili im do sad nije bilo bitno.


jelena nemojte da mislite da smo naivni. pa eu ako hoce kosovo u srbiji, sutra ce reci - te integracije su ipak spojene.
Jelena Milić Jelena Milić 16:37 22.12.2007

Re: treba li bolje razmisliti?

e vidite,
Ko ne kapira sam je kriv.


ovo je retko mesto gde se sa vama ne slazem .

dinamika ubrzana i od ds i od ldp zahteva da se biracima ne prica o eu u nacelu, i kao necem sto se podrazumeva, vec da im se ovakvi momenti, kao i ono sto vi vec drugi put cini mi se odlicno predlazete, da mi budemo ti koji cemo da pozovemo eu ( i tome, mimo svega sto ste vi naveli, kesiramo i to da smo mi u stvari eu pomogli i bili konstruktivni)

mozda je vas predlog ono nesto konkretno eu-ovaj trenutak-oko cega bi se ldp i ds mogli sloziti i imati zajednicku poruku u kampanji?
niki m niki m 16:45 22.12.2007

Re: treba li bolje razmisliti?

o sto vi vec drugi put cini mi se odlicno predlazete, da mi budemo ti koji cemo da pozovemo eu ( i tome, mimo svega sto ste vi naveli, kesiramo i to da smo mi u stvari eu


Zasto bi mi zvali EU?!! Kakav je to nas interes da pomazemo kasapinu, a EU je to u ovom slucaju, da nam komada drzavu? U istoriji to niko i nikada nije radio pa ne vidim zasto bi bas mi to trebalo da uradimo. Ja mislim da Srbije treba da se ponasa kao svaka druga normalna drzava, a nikako van sveta.
Jelena Milić Jelena Milić 16:57 22.12.2007

Re: treba li bolje razmisliti?

van sveta je vrlo rastegljiv pojam, totalno neprimeren trenutnom geopolitickom stanju.

procitajte jos jednom neke od prethodnih kometara, i pokusajte da shvatite sta menja eu misija na kosovu nista u tom smislu, koji drustvo kao brine, jer eu ako izboksuje nezavisnost kosova--pa sta i sad je imaju u odnosu na bgd-od ibra nanize---ali ne i suverenost i to se jasno stavlja do znanja.

ako budemo suvise cackali mecku i sadasnja precutna podela kosova moze biti dovedena u pitanje.
niki m niki m 17:11 22.12.2007

Re: treba li bolje razmisliti?

van sveta je vrlo rastegljiv pojam, totalno neprimeren trenutnom geopolitickom stanju.


Eto, i sami potvrdjujete da se odluke donose u zavisnosti od trenutne geopoliticke situacije. Sada ta situacija Srbiji ne dozvoljava da ima kontrolu nad celom drzavnom teritorijom ali ne sprecava Srbiju da zadrzi suverenitet nad celom teritorijom sto ukljucuje i Kosovo. Zato se Srbija i ponasa ovako kako se ponasa i mora sve da ucini da ne izgubi pravo nad Kosovom. Kada se promeni "trenutno" geopoliticko stanje, a promenice se sigurno, onda ce i Srbija ... osmisliti novi pristup.
blackbox blackbox 20:08 22.12.2007

Re: treba li bolje razmisliti?

Jelena Milić
blekboks, treba se i prisetiti! od kada su srpske i kosovske ru integracije odvojene! ima tome ihahaj. prema tome nas eu u tom kontekstu odavno i ne tretira kao jedinstvenu i suverenu, pa to dss nije smetalo. ili im do sad nije bilo bitno.

Pa nije li vlada VK parafirala sporazum. Nije valjda da tada nije nešto znala što sada zna.
Problem Kosova može da se rešava samo uz pomoć i u okviru EU, sve ostalo bilo rešenje koje ništa ne rešava ,osim što će Rusi i Amerikanci izravnavati neke svoje račune na nama.
blackbox blackbox 22:57 22.12.2007

Re: treba li bolje razmisliti?

Jelena,
Jelena Milić
e vidite,
Ko ne kapira sam je kriv.ovo je retko mesto gde se sa vama ne slazem .dinamika ubrzana i od ds i od ldp zahteva da se biracima ne prica o eu u nacelu, i kao necem sto se podrazumeva, vec da im se ovakvi momenti, kao i ono sto vi vec drugi put cini mi se odlicno predlazete, da mi budemo ti koji cemo da pozovemo eu ( i tome, mimo svega sto ste vi naveli, kesiramo i to da smo mi u stvari eu pomogli i bili konstruktivni) mozda je vas predlog ono nesto konkretno eu-ovaj trenutak-oko cega bi se ldp i ds mogli sloziti i imati zajednicku poruku u kampanji?

Sam sam kriv ,ali ne kapiram u čemu se ne slažete
Čini se da DSS sve dobro zna, zna i kako će proces teći ali koristi priliku da iskoristi priliku da na emocijama profiliše svoj patriotizam i, još više, da neke druge optuži za nepatriotizam

Je li se sa ovim ne slažete?
blackbox blackbox 23:11 22.12.2007

Re: treba li bolje razmisliti?

niki m
o sto vi vec drugi put cini mi se odlicno predlazete, da mi budemo ti koji cemo da pozovemo eu ( i tome, mimo svega sto ste vi naveli, kesiramo i to da smo mi u stvari euZasto bi mi zvali EU?!! Kakav je to nas interes da pomazemo kasapinu, a EU je to u ovom slucaju, da nam komada drzavu? U istoriji to niko i nikada nije radio pa ne vidim zasto bi bas mi to trebalo da uradimo. Ja mislim da Srbije treba da se ponasa kao svaka druga normalna drzava, a nikako van sveta.

A kako da se ponaša.?
Da mobilišemo ljude i krenemo u rat koji ćemo sigurno izgubiti, da bi naterali nekoga da živi sa nama ko to neće.
Da se držimo teorije Biljane Plavšić neka izginu milioni Srba, ali ima da bude kako neko lud zamisli.
Dosta bre, niko nema naroda za bacanje.
Kako nije radio?Ko je pozvao snage UN da budu raspoređene u Hrvatskoj i BiH 90-ih, ko je pozvao posmatračku misiju EU na Kosovo 1998.godine, ko je pozvao posmatrače da kontrolišu sprovođenje sankcija na Drini prema RS ?
niki m niki m 11:43 23.12.2007

Re: treba li bolje razmisliti?

A kako da se ponaša.?
Da mobilišemo ljude i krenemo u rat koji ćemo sigurno izgubiti, da bi naterali nekoga da živi sa nama ko to neće.


Krenete sa odgovorom na moje pitanje, zatim ubacite nesto sto ja nisam ni pomenuo, kao sto su mobilizacije i rat, a zatim nastavite polemiku sa tom tezom kao da je moja. Nije bas korektan vid diskusije.
blackbox blackbox 12:21 23.12.2007

Re: treba li bolje razmisliti?

niki m
A kako da se ponaša.?Da mobilišemo ljude i krenemo u rat koji ćemo sigurno izgubiti, da bi naterali nekoga da živi sa nama ko to neće.Krenete sa odgovorom na moje pitanje, zatim ubacite nesto sto ja nisam ni pomenuo, kao sto su mobilizacije i rat, a zatim nastavite polemiku sa tom tezom kao da je moja. Nije bas korektan vid diskusije.

Nije bas korektan vid diskusije.

Nije mi ni najmanje namera da vama nešto imputiram već prosto postavljam pitanje šta je alternativa, šta bi pametnije mogli da radimo nego da upravo u saradnji sa EU taj problem rešavamo ili da čekamo da se Rusi i Amerikanci poravnavaju prekoi nas i kad se dogovore nametnu nam rešenje.
Srbije treba da se ponasa kao svaka druga normalna drzava, a nikako van sveta.

E to je propustila mnogo davno pa je dozvolila da joj deo teritorije postane protektorat i sada o tome ne može da odlučuje sama.
antioksidant antioksidant 16:58 22.12.2007

.

odavno zastupa tezu da je vreme da se žaba ubaci u ključalu vodu, iz koje bi iskočila

ovde je problem sto zaba (ds) mora sama da skoci u kljucalu vodu. sad je ubacila prst raspisavsi izbore i vec se kaje. nije mi jasno zasto dopustaju glupiranje oko budzeta? ako dss nece da glasa za budzet, parlamentarna vecina jednostavno ne postoji. a posle nek velja ilic objasnjava penzionerima zasto nece dobiti 12% povecanja penzije od prvoj januara (ako nema budzeta postoji privremeno finasiranje i nema para za povecanje penzija). i eto ti lepo prica za izbore. kostunica kosovo, ti penzija. pa ko duze izdrzi. ali ne moze. zabi je vrucina. ne skace joj se u vodu
Jelena Milić Jelena Milić 17:03 22.12.2007

antioksidantu

zaba je u toj prici srbija koju , izvinjavam se moyd asam to trebala u postu eksplictno ponoviti, treba staviti pred izbor-radikalan-kljucalu vodu, pa se smatra da bi izabrala eu i po cenu odugovlacenja "bitke za kosovo" u nekom retorickom smislu, multilaterlanom, ali ne po cenu prestanka eu integracija

to jest, da se srbija podeli na dva tabora

ds vs radikali
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 17:04 22.12.2007

Re: .

antioksidant
odavno zastupa tezu da je vreme da se žaba ubaci u ključalu vodu, iz koje bi iskočila

ovde je problem sto zaba (ds) mora sama da skoci u kljucalu vodu. sad je ubacila prst raspisavsi izbore i vec se kaje. nije mi jasno zasto dopustaju glupiranje oko budzeta? ako dss nece da glasa za budzet, parlamentarna vecina jednostavno ne postoji. a posle nek velja ilic objasnjava penzionerima zasto nece dobiti 12% povecanja penzije od prvoj januara (ako nema budzeta postoji privremeno finasiranje i nema para za povecanje penzija). i eto ti lepo prica za izbore. kostunica kosovo, ti penzija. pa ko duze izdrzi. ali ne moze. zabi je vrucina. ne skace joj se u vodu

Ma neće žaba u nikakvu vodu...o))
Žaba plasira priču kako je odgovornost da ova vlada opstane..o))
Žaba je kao i druge žabe samo ima malo drugačiju boju..
antioksidant antioksidant 18:36 22.12.2007

Re: antioksidantu

Jelena Milić
zaba je u toj prici srbija koju ....
Jelena bila si sasvim jasna, ja sam namerno malo promenio uloge. Da bi smo stigli do DS vs Radikali, potrebno je da se prvo snimi film sa mojim kastingom.

A sto se tice tvoje podele uloga, i ja po neki put krenem u tom pravcu, pa se setim aforizma iz 90tih "Jedino sto me tesi jeste da smo i turcima na kraju videli ledja. Istina posle 400 godina, ali....)

Sta mislis koliko bi radikali sedeli na vlasti kada bi je se docepali samostalno i vecinski? Od toga mi frka.

Mora se jako raditi da im se ne pruzi takva sansa. A za to DS mora da odglumi zabu i skoci u vodu. Ma koliko vrela bila


nikson nikson 17:45 22.12.2007

...

prenosim par komentara na ovu vest:

SAD protiv nezavisnosti Tajvana

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2007&mm=12&dd=22&nav_category=78&nav_id=277627

komentari:

Prvo su ih podrzavali a sad vise ne, naravno, jer je u medjuvremenu silan americki novac ulozen u Kinu. Znaci negde je status quo neodrziv, a negde status quo ne sme da se narusi. Jos jedan primer koliko je amerima stalo do bilo cega u svetu osim do sopstvenog d****. Glavno je da su im usta puna demokratije i ljubavi za bliznjeg...povraca mi se od njih.
(Iznogud, 22. decembar 2007 11:12)


Politika dvostrukih standarda na djelu.Tajvan ne moze,Kosovo moze.Kako onda objasniti ziteljima Tajvana ovu logiku?


Status kvo je, kao sto vidite, odrziv!
(Pera, 22. decembar 2007 11:16)


Kakva komedija :) Podrzavaju jednu Kinu i misle da je odrzavanje referenduma nacin da se pogorsa situacija i podrzavaju cepanje jedne zemlje u sred Evrope :) bice da im treba jos jeftine radne snage...
(SLobodan, 22. decembar 2007 11:55)


Da se automobili Ford proizvode u Kragujevcu, sportska oprema Nike u Novom Sadu, SAD bi bili protiv nezavisnosti Kosova. Ali se na Kosovu "pakuje" enormna kolicina druge vrste proizvoda...
Nenad M. Nenad M. 18:09 22.12.2007

konvencija ds-a

Izgleda da je Zarkovic bio u pravu.
Ikonografija sve bliza radikalskoj.
Tadic nikada neubedljiviji. Nedostatak jasnih ideja zamenjuje dranjem i sugestivnim sadrzajem , citanjem opstih fraza, (zlo)upotrebom „tudjih” rezultata u nedostatku sopstvenih. Ikonografija sve bliza radikalskoj. DS je u panici i to se oseca a problem neubedljivosti ostaje kada se postave pitanja odgovornost i rezultata za iste.
nestorijanac nestorijanac 18:15 22.12.2007

Re: konvencija ds-a

DS je u panici i to se oseca a problem neubedljivosti ostaje kada se postave pitanja odgovornost i rezultata za iste.

U pravu ste ! Slicno deluje i LDP, zar ne ?
Nenad M. Nenad M. 18:27 22.12.2007

Re: konvencija ds-a

Slicno deluje i LDP, zar ne ?


gresis, Ldp je opozicija ali ovo podmetanje jos jednom potvrdjuje paniku. Nisam poredio Tadica i Cedu jer naprosto pitanje odgovornosti i njihove pozocije nije za poredjenje
nestorijanac nestorijanac 18:58 22.12.2007

Re: konvencija ds-a

Nisam poredio Tadica i Cedu jer naprosto pitanje odgovornosti i njihove pozocije nije za poredjenje

Hm, pa Ceda je nekad bio visoki drzavni cinovnik .... Valjda je on imao prilike da pokaze sta ume i zna i koliko je odgovoran ?
blackbox blackbox 23:00 22.12.2007

Re: konvencija ds-a

Bio je mnogo ubedljiviji u intervjuu na RTS.
vladimir petrovic vladimir petrovic 19:01 22.12.2007

Jednostrana gledanja!

Citajuci vecinu, veliku vecinu misljenja, kao i sam Jelenin blog, dobija se utisak (makoliko mi je tesko da to kazem, jer ce ispasti da "pisam uz vetar" da je sve nebitno i nevazno, samo je EU vazna, i sto je najgluplje, bas je SADA vazna, ovog trena, sve drugo treba da bacimo pod noge, da se pospemo pepelom i da kazemo sve sto je do sada radjeno je bilo gubljenje vremena - pa da preklinjemo da nam EU blagoizvoli dozvoliti da joj se - priblizimo. Da se bar ima u vidu veci korak, nego je u pitanju pisljivi SAA - ako smo toliko cekali, cekajmo jos malo! Ne gubite strpljenje! Znam, znam, kasnimo ali ako smo kasnili do sada neka kasnimo jos malo. Umnogome je i EU kriva - to ne zna i ne zeli da vidi samo ko nece. Izivljava se sa nama vec godinama (setite se samo oko Partnerstva za mir - ne moze, ne moze, pa onda na kraju - moze, iako nam to i nije bas trebalo, jer NATO nam je (za sada) daleko... Strpljenja malo. Kosovo je svakako vaznije od EU, a EU nece da pobegne, koliko ona nama treba, trebamo i mi njoj. Znam, nije to u istoj srazmeri, ali trebamo i mi njoj ako zeli da bude Evropska.
A ove garniture, ukljuciv DS i DSS and co. ni njima nece trajati do vijeka, doci ce neki novi ljudi (nadam se da nece to biti C. J. iz LDP, vec stvarno neki novi ljudi), a nikako, naravno, ne radikali ili neki drugi olos
Take it easy.
Dragan Vujanović Dragan Vujanović 20:39 22.12.2007

Programski cilj ..!!


Jedva čekam sveže fotografije iz Guče...
Jelena Milić Jelena Milić 08:36 23.12.2007

ne slazem se skroz, ali vredi procitati

Ovde i tamo
GAZIMESTANSKI SINDROM , Bosko Jaksic, Politika, danas

Vreme je da se prizemlji vaseljenska retorika novih srpskih mesija. Što je takvih više, Srbija je sve manja. Neka Kosovo bude poslednja lekcija. Da bi sutra imali Vojvodinu, ili Rašku


Rokovi dolaze i prolaze, ali ovaj koji se neumitno primiče ozbiljno preti daljim pogoršavanjem odnosa SAD i Evropske unije sa Rusijom, još više stabilnosti Balkana i najviše političkoj budućnosti Srbije.
Naravno da je reč o Kosmetu, tom nesrećnom delu teritorije čiji se budući status obrušava poput oštrice Damoklovog mača.
Posle sednice Saveta bezbednosti valjda je i poslednjim nevernim Tomama jasno da su evropski unionisti ušli u kolonu sa Amerikancima pa i oni govore o „nazaustavljivom putu” Kosova ka nezavisnosti.

Tačno je da se jedinstvo u stavovima EU ne meri sa četiri devetke čistog aluminijuma, pojedine članice zadržale su pravo na rezerve, ali one se faktički svode na činjenicu da ove zemlje neće požuriti u priznavanju nezavisnosti koja se očekuje za nekoliko nedelja. Propala je ideja Rusije i Srbije da Uniju podele do mere koja bi je paralisala.

Raspored poteza za nedelje koje predstoje je poprilično definisan: predsednički izbori u Srbiji, potom deklaracija o nezavisnosti kojoj je, tvrde u Prištini, već određen datum, a onda pojedinačno priznavanje nove balkanske države. To što će ona i dalje više ličiti na protektorat nego na istinski nezavisan politički entitet, prestaje da bude moja briga.

Rusi upozoravaju da EU i NATO nisu nadležni za Kosovo i otvoreno prete vetom u Savetu bezbednosti. Što znači da će Zapad izbeći ovaj put koji bi vodio u direktnu koliziju, ali uz mogućnost da generalni sekretar UN u januaru da legitimitet kosovskoj misiji EU.

Bez obzira na sva diplomatsko-pravna meandriranja, upozoravaju mnogi, svet će se suočiti sa nečim što nikako ne liči na uspostavljeni međunarodni poredak: zaobilaženje Ujedinjenih nacija, povreda njene Povelje i ignorisanje rezolucije Saveta bezbednosti.

Teško da nije tako. No, to je priča o priželjkivanom razvoju događaja na koju se kroz istoriju po pravilu pozivaju mali i slabi. Upravo oni, poput Srbije, koji spas traže u svetskoj pravdi, poveljama i dogovorima. Ili oni, poput osnažene Rusije, koji bi da preuzmu zastavu moralne čistote koju je „lider slobodnog sveta”, Amerika, ukaljala na mnogim frontovima.

Nema sumnje da će nezavisno Kosovo, koliko god Vašington pokušavao da ga predstavi kao „presedan”, imati svoju globalnu i regionalnu radijaciju. Ali, češe se onaj koga svrbi. Šta će biti u Južnoj Osetiji ili Abhaziji, šta u Transdnjestru ili Baskiji, nije naša prevelika briga. Nismo svetski igrači.

Šta će biti sa Republikom Srpskom, šta sa Makedonijom, pa i Crnom Gorom? Da li postoje planovi o stvaranju velike Albanije? Suviše je blizu da se o tome ne bi brinuli.

Problem je što je briga prečesto nakrivo nasađena. Državni sekretar za KiM izjavljuje da će SAD biti odgovorne ako zbog jednostranog proglašenja nezavisnosti dođe do radikalizacije stanja u regionu. Ne razumem. Za pretpostaviti je da će kosovski Albanci biti zadovoljni, da neće imati povod za „radikalizaciju stanja”. Što znači da će nestabilnost uneti neko drugi. Ko? Srbi?

Tekući život je brutalna pojava. Veliki moćnik je svoje planove iskrojio u vreme kada nije imao opoziciju u Kremlju. I od njih ne odustaje. Zemlja koja se već jednom podmetnula, i zato bila bombardovana, mogla bi brže da uči. Morala bi pragmatičnije da prepoznaje globalne namere i da u svetu punom nepravdi pronađe neku svoju nišu u kojoj će čekati povoljnija vremena.

Hoću da kažem da je vladajuća srpska politička elita – ako tako nešto uopšte postoji – sem pozivanja na pravdu, povelje i rezolucije, na istoriju i emocije, u drugom džepu morala da drži scenario za nepovoljan – i očekivajući – razvoj događaja. Morala je da bude spremna i da odstupi da bi sutra, pod povoljnijim okolnostima stalno menjajućeg sveta, mogla da nastupi.

Pozicija je sve vreme bila zakucana. Kartografi su se tvrdoglavo držali prašnjavih arhiva. Iscrtana je neka nova Mažino linija koja Srbiju gotovo naprečac, bez sveobuhvatnih analiza i dalekosežnih procena, gura u konfrontaciju sa Zapadom.

Zaneti „najskupljom srpskom rečju”, Kosovom, dogurali smo dotle da je omiljena postoktobarska destinacija – evroatlantska – postala proskribovana reč. Podstaknuti vapajem „ko smo, šta smo bez Kosova”, radikali blanko nude vojne baze Rusiji iako je teško poverovati da će nam veliki panslovenski i pravoslavni saveznik Kosovo sačuvati. Srpska crkva poziva na vojne vežbe.

Međunarodna pravda i rezolucije o suverenitetu i teritorijalnom integritetu su jedno, stvarnost drugo. Kao što nekretnine nekada nemaju mnogo veze sa životom.

Cinično, ali deo srpske političke elite više govori o teritoriji nego o ljudima. Zaokupljeni su sa 15 odsto zemlje a ćute o blizu dva miliona kosovskih Albanaca od kojih očekuju da sa nama žive u zajedništvu. Sriču epove o kolevci srpske državnosti i duhovnosti a ne govore o tome kako sačuvati kosovske Srbe. Ne bi me čudilo da podstaknu egzodus kako bi sebi sutra pribavili oreol velikomučenika.

Gubitak Kosova ne bi mogao da se predstavlja tako tragično da je ta elita imala hrabrosti da javno postavi pitanje zašto su od Srba svi poželeli da se razvežu: prvo Slovenci i Hrvati, onda i drugi, uključujući i kosovske Albance. Da li, možda, ima našeg doprinosa njihovim separatizmima?

Nespremni da kažemo da je „car go”, dospeli smo u situaciju da Kosovo odlazi a mi ostajemo podeljeni po miloševićevskim matricama. Ponovo nas proganja gazimestanski sindrom.

Srbi se opet dele na one koje je ponela nacionalistička strast i na one koji otvoreno kažu da im je važnije šta imaju u džepu nego šta premijer i vlada imaju na Kosovu. Patriote i izdajnici.

Raspisivanje predsedničkih izbora je zato moralo da obznani naslućivane podele u koaliciji. Jasno je da se one tiču upravo strateških orijentacija. Više se ne radi o nijansama ili bolećivim kompromisima. Kosovo je katalizator raščišćavanja puta ka budućnosti. Trenutak istine. Srbija je na velikom raskršću.

Niko, naravno, ne voli da gubi. Ipak, uskoro ćemo se jednog jutra probuditi i saznati da Kosovo i formalno više nije u katastru države Srbije. Spoljni krivci zašto će tako biti već su identifikovani. Ima li ovde odgovornosti, ili je neće biti jer se odluka o nezavisnosti unapred smatra ništavnom?

Nisam ubeđen da zarad domaće politike neće biti lova na veštice. Zato unapred upozoravam na očekujuću izlaznu strategiju po kojoj je kriv glasnik, a ne glas. Odbijam izgovore da krivce za gubitak Kosova „u našim redovima” treba tražiti među onima koji su se bavili analizama globalnih realnosti, onih koji su procenjivali da pravda neće trijumfovati nad silom, onih koje nisu vodile emotivne želje već surova stvarnost.

Vreme je da se prizemlji vaseljenska retorika novih srpskih mesija. Što je takvih više, Srbija je sve manja. Neka Kosovo bude poslednja lekcija. Da bi sutra imali Vojvodinu, ili Rašku.

Bosko Jaksic

Jelena Milić Jelena Milić 08:43 23.12.2007

ldp o predlogu dss-ns i ocekivanja

Na pomolu je novi tajni dogovor unutar vladajuće koalicije. Liberalno demokratska partija upozorava Borisa Tadića da ne sme da ugrožava evropsku budućnost Srbije zarad opstanka Vlade Srbije. Koštunica i Ilić su ponudom Demokratskoj stranci još jednom potvrdili antievropsku politiku koju simboliziju.

Zahtev za nepotpisivanje Sporazuma o pridruživanju je licemeran, jer je upravo Koštunica u ime Srbije potpisao CEFTA sporazum, zajedno sa predstavnikom Kosova. Srbija se godinama nalazi u procesu evropskih integracija bez Kosova. odlicno primeceno JM

Fraza o odbrani Kosova koristi se za obračun sa građanskim snagama unutar Srbije. Boris Tadić je omogućio Koštuničin opstanak na vlasti, a sada mu omogućava obračun sa demokratskim svetom. ( bitno, ne sa celim svetom, vec DEMOKRATSKIM JM)

Tražimo od Tadića da Demokratska stranka napusti Vladu Srbije koja uvodi zemlju u konlifkt sa međunarodnom zajednicom. ( ovde bolje sa demokratskom MZ jer nas ne svadjaju sa kinom i rusijom, a nije ih malo i nisu zanemarljivi na svetskoj sceni JM)

Građani Srbije u 2007. godini ne smeju biti taoci one politike čije su ideje poražene 5. oktobra, a koje danas realizuje Vojislav Koštunica sa svojim koalicionim partnerima. Zbog svoje nesposobnosti da odgovori na probleme, Koštunica udaljava Srbiju od Evrope, što je otvorena pretnja interesu svih građana. ( nejasno receno, pr EU orijentisanih, nisu svi po difoltu to i ne moraju da budu JM)

U januaru 2007. godine građani nisu glasali za izolaciju i sukob sa modernim svetom. ( bolje i ovde sa modernim demokratskim svetom, jer i malezija se modernizuje i singapur, al..JM )
Zbog toga smatramo da je neophodno raspisati vanredne parlamentarne izbore na kojima bi građani imali priliku da se izjasne prema pravoj politici Koštunice, jer Srbija nema drugu budućnost od evropske.

niki m niki m 09:19 23.12.2007

Re: ldp o predlogu dss-ns i ocekivanja

Zahtev za nepotpisivanje Sporazuma o pridruživanju je licemeran, jer je upravo Koštunica u ime Srbije potpisao CEFTA sporazum, zajedno sa predstavnikom Kosova. Srbija se godinama nalazi u procesu evropskih integracija bez Kosova. odlicno primeceno JM


Nece biti bas tako. CEFTA sporazum nije potpisao predstavnik Kosova vec predstavnik UNMIK-a, a to je sustinska razlika. UNMIK je na Kosovu u skladu sa rezolucijom 1244, pa prema tome potpisivanje od strane UNMIK-a predstavlja potvrdu suvereniteta Srbije.
Jelena Milić Jelena Milić 09:27 23.12.2007

Re: ldp o predlogu dss-ns i ocekivanja


da, unmikova administracija -ali ovde se govori o tome da svejedno da li unmik ili kosovski predstavnik -nije srbija vec drugi entitet -predstavnik unmik u ime kosova

ako ste slusali vladu gligorova na pescaniku proslog petka-1244 je u stvari suspenzija suverenosti srbije na kosovu

inace, i u buduce ce se verovatno jos dugo u multilateralnim desavanjima pojavljivati unmik ili novi visoki predstavnik ( spekulise se i sa imenom piter fejt, poznat od krize na jugu srbije, tad nam je bio dobar partner)
i u tom smislu se potpuno slazem da se to moze tumaciti uspehom ove vlade ali ne i potvrdu suverenosti srbije.
Jelena Milić Jelena Milić 09:13 23.12.2007

dobri i losi policajci


Atina -- Šefovi diplomatija Grčke, Bugarske i Rumunije zaključili da približavanje Srbije EU ne treba vezivati za status Kosova.


Ministar inostranih poslova Grčke Dora Bakojani (FoNet, arhiva)
Ministri spoljnih poslova Grčke, Bugarske i Rumunije su u saopštenju izdatom posle današnjeg sastanka u Atini, pozvali na ubrzano približavanje Srbije Evropskoj uniji, uz posebnu napomenu da se ne bi radilo o trgovini za ustupke Beograda oko Kosova.

"Moramo tretirati to pitanje bez žurbe i sa ozbiljnošću, s obzirom na njegovu kompleksnost", rekla je grčka ministarka spoljnih poslova Dora Bakojani novinarima posle sastanka sa rumunskim i bugarskim kolegama u Atini.

"Moramo održati kontakte. Treba da pokušamo da ostavimo otvorenim kanale za komunikaciju između Beograda i Prištine", kazala je grčka ministarka.

"Još nije nađeno rešenje, ali to ne znači da ne treba da nastavimo da pokušavamo do stvorimo okruženje sa najmanje moguće štete", rekla je Bakojani.

Dora Bakojani, bugarski i rumunski ministri Ivajlo Kalfin i Adrijan Čorojanu su rekli da su se složili o potrebi da se ubrzaju izgledi Srbije za pridruživanje EU i da se osigura da njeno napredovanje prema članstvu u EU nije povezano sa Kosovom.

"Niko od nas ne kaže Srbiji da je evropska perspektiva kompenzacija za Kosovo... mi ne želimo da je stavimo pred takvu dilemu", rekla je Bakojani uz konstataciju da se evropska perspektiva ne treba da ponudi Beogradu kao trgovina.

U zajedničkom saopštenju troje ministara, izdatom posle sastanka, piše da bi Srbija mogla da se brže približi EU "brzim potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju" i da bi onda na samitu EU decembra 2008. moglo biti odlučeno da joj se da status zemlje kandidata.

Oni su, takođe, kazali da je važno da EU pošalje na Kosovo misiju koju sačinjavaju policija i pravosudni stručnjaci.

Rumunski ministar je rekao da bi ta misija trebalo da se pošalje što pre. Za slanje misije potrebno je odobrenje Evropskog saveta koje se očekuje krajem januara.



Jelena Milić Jelena Milić 11:27 23.12.2007

Zabrinjavajuća poruka Evropi-jelica minic



Jelica Minić iz Evropskog pokreta za B92 podseća da je sadržina sporazuma sa EU već parafirana i da prostrora za izmene nema.

"To sigurno ne bi bila uobičajena praksa, jer parafiranje znači da je sporazum dogovoren i da je samo potpisivanje jedna tehnička procedura", rekla je Minićeva.

Ona smatra i da je poruka koja je poslata Evropi dosta zabrinjavajuća i da se može tumačiti na više načina.

Minićeva upozorava da Srbija nije u poziciji da uzslovljava EU i da nam preti opsanost da budemo jedina država na zapadnom Balkanu koja nije u evropskim integracijama
niki m niki m 11:40 23.12.2007

Re: Zabrinjavajuća poruka Evropi-jelica mi

Ona smatra i da je poruka koja je poslata Evropi dosta zabrinjavajuća i da se može tumačiti na više načina.

Ovde se radi o klasicnoj zameni teza, kako su to voleli da govore komunisti. Daleko je vise zabrinjavajuce otvoreno i nasilnicko krsenje medjunarodnog prava, ispoljenog u komadanju jedne demokratske drzave, nego sto je zahtev da se u sporazum ubaci recenica koja se u potpunosti oslanja na to pravo. Mislim da je i ova izjava, zapravo, u skladu sa ociglednim naporima zapadnih sila da ono sto je normalno proglase nenormalnim i obratno.
Jelena Milić Jelena Milić 11:48 23.12.2007

Re: Zabrinjavajuća poruka Evropi-jelica mi

sta je tacno krsenje medjunarodnog prava? btw, eu nisu un.
adam weisphaut adam weisphaut 11:53 23.12.2007

Re: Zabrinjavajuća poruka Evropi-jelica mi

Daleko je vise zabrinjavajuce otvoreno i nasilnicko krsenje medjunarodnog prava, ispoljenog u komadanju jedne demokratske drzave, nego sto je zahtev da se u sporazum ubaci recenica koja se u potpunosti oslanja na to pravo

Na koju demokratsku drzavu mislis, onu sto je proterala 800000 svojih gradjana a i vise hijada ubila 1999. ?
Na onu koja je prekrsila medjunarodnu kovenciju o genocidu sto je potvrdio i MSP ?
niki m niki m 11:56 23.12.2007

Re: Zabrinjavajuća poruka Evropi-jelica mi

sta je tacno krsenje medjunarodnog prava?

Otimanje teritorije jeste krsenje medjunarodnog prava i EU ucestvuje iz sve snage u tom zlocinu. Da se ne pravimo naivni, izjave Solane (funkcioner EU) ili Isingera (takodje) govore jasno da EU i formalno ucestvuje u tkz. "udruzenom zlocinackom poduhvatu".
Jelena Milić Jelena Milić 11:59 23.12.2007

Re: Zabrinjavajuća poruka Evropi-jelica mi

eu su doborvoljno uddruzivanje drzava --i oni su ti koji odredjuju da li hoce jos nekog i kako! oni postavljaju uslove. to je i legitimno i legalno.

a mi, do sada se nismo bunili zbog eu interesne sfere delovanja, ...odogovaralo nam, pomoc finasjiska, institucionalna, ...pristali na odovojen proce spridruzivanja, a sad....

ili je to sad doslo negde da je i nezavisna cg eu projekat!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana