Rusoludizam bez ruske krivice

Drago Kovacevic RSS / 22.12.2007. u 16:34

Evo, na kraju 2007. godine, u Srbiji se ponovo nalazimo pred potpuno iracionalnom dilemom. Rusija ili Evropa. Dakle, nije 1948. godina, nema Rezolucije Informbiroa, nema Staljina, niko sa istoka ne preti vojnom okupacijom, na granicama nema tenkova Varšavskoga pakta. A Rusiji se nudi vojna baza, samo da izabere, hoće li Pasuljanske livade ili Kopaonik, danas i ovde. Ta ponuda se smatra patriotskom, mudrom, ravnotežnom.

No sreća je da Rusija ne traži ovo što joj se nudi i što je valjda tamo toliko političke pameti i ekonomskih interesa da njihov objektivni cilj nije ponovna bipolarnost sveta u onome smislu u kome bi to želeo značajan deo naše političke elite.

Najveća politička laž koja se plasira u Srbiji  je, da Rusija brani Srbiju blokirajući nezavisnost Kosova. Rusiju zanima rešenje koje neće dobiti prolaz u SB kako bi na osnovu presedana i oni mogli da ostvaruju neke svoje ciljeve na Kavkazu, u Pridnjestrovlju i sličnim destinacijama.

E sad, kako je moguće da mi nakon 5. oktobra, nakon godina izolacije koje su ostavile stravične tragove društvenoga i ekonomskoga zaostajanja, ponovo hrlimo u izolaciju.

Nisu tu krivi samo radikali i Toma Nikolić. Nije kriv samo Koštunica i njegova narodnjačka i palanačka ekipa. Veliki deo odgovornosti, rekao bih presudan, dali su Tadić, DS i G17 posto. Ukupna politika namigivanja svima i na sve strane, omogućavanje donošenja Ustava koji je takvu praksu ozakonio, opravdavanje pred svetom očiglednih marifetluka, očijukanje sa nacionalizom, klerikalizmom i nekim grupama neprijatelja demokratije, forsiranje tajkuna i omogućavanje monopola, tolerisanje političkoga nasilja, tajkunskih medija i besprizornih kamanja protiv svega što je normalno, napisali su pozivnicu ovome haosu i potpunoj dezorjentaciji.

Čekajući 2008. godinu, mi ne znamo šta će biti sa nama u narednih nekoliko meseci. Dok cela Evropa ukida granične prelaze i pokazuje radost sjedinjavanja, mi spremamo ograde od te Evrope i kombinacije da jedina veza sa svetom bude "vazdušni most" sa Moskvom.

Kada je francuski predsednik Sarkozi savetovao Srbiji pravac kretanja, nakon EU samita, gledao je u Tadića, a ne u Nikolića ili Koštunicu. I nakon toga, od Tadića, Bože Đelića i Vuka Jeremića, mi čujemo istu priču, veoma sličnu parolama Milana Milutinovića. Daljnje nastavljanje sramoćenja Srbije.

Ja znam da izolacionistička politika ne može pobediti. Ona će biti katastrofalno poražena, ali sve to ide preko naših leđa. A život je jedan, jedini. Da ne kažem - Život u Evropi je zakon..o)) A onda i život sa svima drugima.. 



Komentari (90)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Jelena Milić Jelena Milić 16:47 22.12.2007

od namiguse ds

Život u Evropi je zakon..o))
molim. nema na cemu:) odricem se i copy right

I
nakon toga, od Tadića, Bože Đelića i Vuka Jeremića, mi čujemo istu priču, veoma sličnu parolama Milana Milutinovića. Daljnje nastavljanje sramoćenja Srbije.


bilo je razlike, bt je solidno dematovao ovu dvojcu.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 16:54 22.12.2007

Re: od namiguse ds

Jelena Milić
Život u Evropi je zakon..o))
molim. nema na cemu:) odricem se i copy right

I
nakon toga, od Tadića, Bože Đelića i Vuka Jeremića, mi čujemo istu priču, veoma sličnu parolama Milana Milutinovića. Daljnje nastavljanje sramoćenja Srbije.


bilo je razlike, bt je solidno dematovao ovu dvojcu.

Jesi videla kako ja uvek preuzmem od tebe "pravu stvar"..o))
No nisam primetio da je solidno demantovao..
Jelena Milić Jelena Milić 17:00 22.12.2007

Re: od namiguse ds

nisi fine tuning namestio kako treba:) zato nisi primetio.

sad smo ionako usitnili, ide konvecija ds videcemo sta ce reci.

sto se pravih stvari tice, imas jos par nagaznih mina koje sam ti ostavila na mom blogu:) milo i eu npr.
Nenad M. Nenad M. 17:48 22.12.2007

Re: od namiguse ds

ide konvecija ds videcemo sta ce reci.


evo ga Djordje Balasevic - znaci nista.

Pajetic je podsecao na pomahnitalog propovednika da bi na kraju zavrsio kao Vuk '90tih sa sve hriscanksom simbolikom 20 januara.

Dodika nisam mogao da slusam.


Inace, Drago, sto nisi vise medj vipovcima? Lustracija zahvatila vip blogere ili sta?
angie angie 16:54 22.12.2007

meni se chini

da najvecu krivicu snosi mentoloidni sklop naroda , koji fakat takve likove bira, samo to mrachnjashtvo i razume jer ga prepoznaje kao neshto blisko, jer da je drugachije, to bi se odrazilo na glasanju, u revoltu, nekim akcijama, koje bi svakako pokazale neku masovnost.

STRASHNO!
Srednjovekvni sveshtenici propovedaju mrachnjashtvo i pale lomache za neistomishljenike.
adam weisphaut adam weisphaut 17:04 22.12.2007

Ne moze nam niko nista

Čekajući 2008. godinu, mi ne znamo šta će biti sa nama u narednih nekoliko meseci. Dok cela Evropa ukida granične prelaze i pokazuje radost sjedinjavanja, mi spremamo ograde od te Evrope i kombinacije da jedina veza sa svetom bude "vazdušni most" sa Moskvom.

Ma niko nam ne treba. Mi smo samodovoljni (kazem mi posto smo mi Rusi i Rusi su mi)
U nasoj oholoj autoprojekciji mi smo uvek bili i ostali velesila.
Evo na forumu sam video odlican tekst Nikolaidisa iz Monitora aktuelan kao nikada dve godine koji je postovao Henry C, mislim da to objasnjava tu boljku:
Česi i Poljaci

naše nadmenosti

Mnogo je priča o tome kako djeca umiju biti surova. Oslobođena ideje morala i društvenih obzira, ona ispoljavaju brutalnost koja u odraslom čovjeku postoji, ali je socijalni strahovi drže potisnutom. U vrijeme kriza i ratova ona pak izbija iz čovjeka, kao bijesni pas pušten s lanca, i tada odrasla osoba liči na sebe u djetinjstvu - splet od krvi i mesa koji pokreću nagoni.
Stvari koje učini u djetinjstvu čovjek se kasnije često stidi. Moj veliki grijeh djetinjstva nije bilo mučenje pasa ili mačaka, grozni sadizam malodobnih dripaca. Ne: moj grijeh bila je pogrešna riječ.
Priča koju vam želim pripovijedati dešava se sredinom osamdesetih godina. Tito je mrtav, ali mi živimo kao da toga nijesmo svjesni. Čitava zemlja nada se najboljem dok u redovima čeka šećer, kafu i hljeb. U mračnim salonima beogradskih "disidentskih" zvijezda prave se zlokobni planovi o ratovima, crtaju se buduće granice. Krv će uskoro poteći, plamen će suknuti, kao oslobođen iz pakla. Mi o tome ne znamo ništa. Umorni smo od kolektivnog Predsjedništva, nadamo se novom lideru. Uskoro, on će i doći.
U blizini naše porodične kuće u Ulcinju poljska porodica podigla je malu, montažnu vikendicu. Otac je bio iz ovih krajeva te je, vođen nostalgijom, teško ušteđeni novac odlučio uložiti u skromnu građevinu na imanju koje je naslijedio. Imao je dvojicu sinova, čijih se imena ne sjećam. Pamtim da smo ih zvali Lolek i Bolek, po crtanom filmu koji je u obrazovnom programu tada emitovan na socijalističkoj televiziji. Sljedstveno tradicionalnom gostoprimstvu kojim se tako rado hvalimo, primili smo ih u društvo, neprekidno im se podsmijevajući iza leđa. Njihove frizure bile su demode; njihova odjeća bila nam je komična; zbog njihovih platnenih, ruku na srce odvratnih, patika smijeh nas je doslovce obarao s nogu, te smo se u orgiji ruganja valjali livadama na kojima smo sa malim Poljacima igrali fudbal.
Nikada nijesam želio biti u timu sa njima dvojicom. Budući da smo odrastali u uvjerenju da je jugoslovenski fudbal najbolji, da niko ne dribla bolje od Safeta Sušića, niko ne šutira bolje od Blaža Sliškovića, da niko i nikada nije bio brži od Dragana Džajića, budući, velim, da smo odrastali u uvjerenju da je sudijska nepravda i urota jedini razlog zašto svako prvenstvo svijeta ne osvaja naša reprezentacija, s prezirom smo gledali kako nesretni Poljaci nespretno šutiraju loptu. Bili su užasni igrači, ali su se trudili. Kad bolje razmislim, za ekipu su bili korisniji od "tehničara" poput mene, za koje je cilj igre bio da u jednom napadu predribla sve protivničke igrače, nakon čega bi utakmicu smatrao završenom i nezainteresovan za krajnji ishod podjebavao protivničku ekipu, koja bi, u međuvremenu - pobijedila.
Jednom, dok smo se znojavi i umorni vraćali kući nakon utakmice, pohvalio sam se Loleku i Boleku kako mi je mama juče kupila nove "adidas" patike. Pokazivao sam im novi model obuće, a zatim se pohvalio i "puminim" šortsem i majicom. Nijesam vodio računa o tome da tu odjeću nije bilo moguće kupiti u Poljskoj. Na pamet mi nije palo da te tri stvari vjerovatno koštaju više od mjesečne plate njihovih roditelja.
Sjutradan, Lolek i Bolek su me u uobičajeno vrijeme, uobičajenim načinom - dozivanjem preko kapije - pozvali na fudbal. Obojica su bili obučeni u "adidas" komplete. U bijelim patikama, šortsu i majicama izgledali su kao olimpijski tim neke zemlje Istočnog bloka. U trenutku sam sve shvatio i osjetio stid koji me je paralisao. Za njih je moje prazno hvalisanje bilo teška uvreda. Koju su sprali time što su njihovi roditelji, ko zna odakle, izvukli može biti posljednju ušteđevinu i kupili im glupavu odjeću kojom sam se hvalisao.
Kada je Jugoslavija izgorjela u plamu etničke mržnje, javili su mi se iskrenim prijateljskim pismom. Nadali su se, pisali su, kako će rat brzo stati. Ponovo sam ih vidio tek '96. Prošli su pored mene u sjajnom "pasatu", dok sam se sa kesama punim povrća peo uz brdo ka kući. Parkirali su se pored našeg "vartburga", koji smo rijetko vozili, jer nijesmo imali novca za gorivo. U godinama koje su protekle, naučio sam jedno: sve što smo mislili da znamo o sebi i drugima, bilo je pogrešno.
Sve one priče o "našim ljudima" koji su putovali u Prag i Varšavu i tamo za deset maraka "živjeli kao kraljevi", dok su ih siromašni češki i poljski konobari dvorili a taksisti zahvaljivali na velikim napojnicama, nijesu bile drugo do hvalisanje budala. Oni, koji su dolazili na naše primorje u smiješnoj odjeći i na plažama jeli paradajz, nijesu imali ništa a stvorili su sve. Mi smo imali sve i završili smo u ništavilu.
Nije ekonomska bijeda ono što je strašno. Ono što ubija jedno društvo jeste bijeda duha. Duh koji je svoj ultimativni izraz našao u ruševinama Vukovara i masovnim grobnicama Srebrenice nije, kao u bajkama, pušten iz boce. On je njegovan generacijama, uljuljkivan neradom i mediokritetstvom. Isti duh koji se kroz mene rugao siromašnim poljskim komšijama, isti duh koji se kroz Njegoša u Gorskom vijencu podsmijeva "smradnoj" Veneciji i za Baha i Mocarta bez gusala "ne bi paru tursku dao", isti duh koji se sprdao sa prostitutkama iz bivšeg Sovjetskog saveza koje su se pijancima podavale za jednu "črvenu", isti taj duh je na kraju uništio ovu zemlju oholih i samoljubivih ljudi.
Istorija Jugoslavije i zemalja koje su nastale njenim raspadom istorija je ničim utemeljene oholosti. Može se dugo živjeti u krivom uvjerenju o vlastitoj veličini, ali račun koji valja platiti uvećava se svakim danom.
Poljska mojih Loleka i Boleka sada je, sa devet drugih zemalja, postala članica Evropske unije. Dan kasnije, meni i nama koji smo se Poljacima decenijama rugali, poručeno je da se prijemu u EU "možemo nadati 2015". Nakon što proces pridruživanja završe Makedonija i Albanija (a kako smo se slatko i njima rugali), mi se "možemo nadati".
Što je najteže u našem porazu? To što mu nema kraja, što se propadanje nastavlja? To što nam se Havijer Solana u ime EU povremeno obraća novinskim tekstovima koji su intonirani poput saopštenja uprave u zavodima za retardirane?
Ne. Najteže je to što poraz odbijamo priznati. To što se ovdje ne pravi razlika između onoga čega se treba stidjeti i onoga čime se valja ponositi. To što se ovdje najveće zablude sistematski proglašavaju za dogme, zločinici promovišu u svece a brane se jedino ideje koje valja sa stidom napustiti.
Zbog svega toga, Evropa za nas nije nešto čemu se "možemo nadati". Ona je ogledalo kojem istovremeno zavidimo i mrzimo ga. Ogledalo u kojem se ogleda istina o nama, naš pravi lik. U koji odbijamo pogledati. Jer, samo dok ne vidimo imaćemo najvećeg pjesnika, najboljeg fudbalera i najčasnije i najhrabrije ljude. Cijena naše veličanstvene predstave o sebi samima je sljepilo i tupost. Tu cijenu smo ne oklijevajući mnogo puta platili. Vidi li iko razlog zašto je ne bismo platili ponovo?


Andrej Nikolaidis
Exitus Letalis Exitus Letalis 17:49 23.12.2007

Re: Ne moze nam niko nista

fenomenalan tekst nikolaidisa. star nekoliko godina. bar dve. valjda tada kada su ušli u eu.
sa svima smo se sprdali. sa rumunima, s bugarima, s mađarima. s bečkim konjušarima. samo smo mi valjali.
što se i vidi po rezultatima.
adam weisphaut adam weisphaut 19:29 23.12.2007

Re: Ne moze nam niko nista

fenomenalan tekst nikolaidisa. star nekoliko godina. bar dve. valjda tada kada su ušli u eu.
sa svima smo se sprdali. sa rumunima, s bugarima, s mađarima. s bečkim konjušarima. samo smo mi valjali.
što se i vidi po rezultatima.

Tacno ELiz tog je perioda, u to vreme s EU prosirila za te zemlje, pa su u medjuvremenu dosli i Bugarska i Rumnija a evo sad i sengen viznog rezima na nasim granicama.
Samo se kod nas nista nije promenilo, mi smo i dalje u istom kalu.
nestorijanac nestorijanac 17:22 22.12.2007

Pogled koji znaci....

"Kada je francuski predsednik Sarkozi savetovao Srbiji pravac kretanja, nakon EU samita, gledao je u Tadića, a ne u Nikolića ili Koštunicu."
OVO, BRE, KAO NEKI BIBLIJSKI MOTIV !!!!
AlexDunja AlexDunja 18:25 22.12.2007

troll on:))

you can't say no....
to the beauty and the beast
Gothsa Gothsa 18:34 22.12.2007

iracionalna dilema

Sećate se davnih 80 -tih kad se pričalo da YU treba da uđe u EU, kada se prognoziralo da će pre YU ući, nego Španija i Portugalija? Nisam zaboravila jer smo umesto ŽIVOTA izabrali rat, krv, ubijanje, siromaštvo, izolaciju, sopstveni egzodus...Smeši nam se tarabićeva šljiva (svi srbi ispod jedne šljive).
eli eli 19:49 22.12.2007

Re: iracionalna dilema

(svi srbi ispod jedne šljive).

Pa,ako nekada,nekako CJ i ldp ,dodju do malo vlasti,odmah ce se osloboditi KiM, ukinuti RS kao vestacku tvorevinu i prepustiti BiH,Vojvodini dati samostalnost,isto i Sandzaku,i eto,ostaje mesta taman za jednu sljivu.
nestorijanac nestorijanac 20:02 22.12.2007

Re: iracionalna dilema

eto,ostaje mesta taman za jednu sljivu.

Eli, dok je srba, bice nepodnosljive guzve ispod sljive...
eli eli 20:21 22.12.2007

Re: iracionalna dilema

bice nepodnosljive guzve ispod sljive...

O,ne brinite g.Nestorijanac,kada stignu do sljive necemo vise biti srbi,jer to nije demokratski.U Evropi ,a srbi?
JJ Beba JJ Beba 20:22 22.12.2007

Re: iracionalna dilema

ostaje mesta taman za jednu sljivu.

Beograd kao šljiva
nestorijanac nestorijanac 20:30 22.12.2007

Re: iracionalna dilema

U Evropi ,a srbi?

Mozda ce to i moci da bude, ako to uopste nesto znaci....
Gothsa Gothsa 20:38 22.12.2007

Re: iracionalna dilema

eli
(svi srbi ispod jedne šljive).

Pa,ako nekada,nekako CJ i ldp ,dodju do malo vlasti,odmah ce se osloboditi KiM, ukinuti RS kao vestacku tvorevinu i prepustiti BiH,Vojvodini dati samostalnost,isto i Sandzaku,i eto,ostaje mesta taman za jednu sljivu.

Upravo sam suprotno mislila a vi upotpunosti ne razumete ništa od onog što priča Čeda Jovanović. Ako pobedi opcija izolacije u ovoj Srbiji koja će da se razumemo ostati bez Kosova sigurno, onda će definitivno svako iole normalan poželeti da se distancira od Nikolića, Tadića i Koštunice. Ukratko, predvideli ste ono što će se dogoditi ako Čeda ne pobedi na izborima.
eli eli 20:55 22.12.2007

Re: iracionalna dilema

ako Čeda ne pobedi na izborima.

postoji mogucnost,uz malo strpljenja da ozdravimo,postanemo normalni ponovo.Jer dati coveku koji nema dan radnog staza drzavu na upravljanje {pa bila to i Srbija} je suludo.Iskreno,ne podrzavam nikoga,niko mi ne uliva poverenje,ali,dok ne dodje bolje,a jednom mora,Tadic mi je jedina iole normalna opcija.
Gothsa Gothsa 21:11 22.12.2007

Re: iracionalna dilema

eli
ako Čeda ne pobedi na izborima.

postoji mogucnost,uz malo strpljenja da ozdravimo,postanemo normalni ponovo.Jer dati coveku koji nema dan radnog staza drzavu na upravljanje {pa bila to i Srbija} je suludo.Iskreno,ne podrzavam nikoga,niko mi ne uliva poverenje,ali,dok ne dodje bolje,a jednom mora,Tadic mi je jedina iole normalna opcija.

Ako čekate Tadića mislim da Vam je bolje da čekate Godoa -evo šta je rekao na konvenciji u Novom Sadu:
,,Mi nikada nećemo odustai!Ljudi ovo su teška vremena, ali to je naša sudbina, mi nećemo da menjamo našu Srbiju, Mi nikada nećemo odustati!,,Naročito mi bode oči sredina "mi nećemo da menjamo našu Srbiju"

Evo šta je Đinđić govorio : Ali, prva stvar koja treba da se promeni jeste da se ponovo uvazava rad, da politicari rade, a ne da mudruju, da se rezultati vrednuju a ne namere, ne poza, dosta je manekena u ovoj Srbiji i previse ih ima...'
Ne čini li Vam se da je Tadić jedan običan pozer koji traži strpljivost -dogorelo je do nokata. Nema više strpljenja, treba raditi na ŽIVOTU!
eli eli 21:13 22.12.2007

Re: iracionalna dilema

Mozda ce to i moci da bude, ako to uopste nesto znaci....

Ne znam.Mislim da kada dodje do toga da budemo primljeni u EU,neminovno ce biti da se podelimo,prozivamo,kao sada.Bitne stvari ignorisati,nebitne potencirati i tako u krug.
Pedja Rafailovic Pedja Rafailovic 22:25 22.12.2007

Re:Šljiva

Beograd kao šljiva


Preciznije:

Beograd, (zarez) kao suvu šljivu.
ivana23 ivana23 23:02 22.12.2007

Re: iracionalna dilema

Gothsa
Ako čekate Tadića mislim da Vam je bolje da čekate Godoa -evo šta je rekao na konvenciji u Novom Sadu:,,Mi nikada nećemo odustai!Ljudi ovo su teška vremena, ali to je naša sudbina, mi nećemo da menjamo našu Srbiju, Mi nikada nećemo odustati!,,Naročito mi bode oči sredina "mi nećemo da menjamo našu Srbiju"Evo šta je Đinđić govorio : Ali, prva stvar koja treba da se promeni jeste da se ponovo uvazava rad, da politicari rade, a ne da mudruju, da se rezultati vrednuju a ne namere, ne poza, dosta je manekena u ovoj Srbiji i previse ih ima...' Ne čini li Vam se da je Tadić jedan običan pozer koji traži strpljivost -dogorelo je do nokata. Nema više strpljenja, treba raditi na ŽIVOTU!


Da li moze da se dobije link govora sa konvencije?
eli eli 23:05 22.12.2007

Re: iracionalna dilema

Ne čini li Vam se da je Tadić jedan običan pozer koji traži strpljivost -dogorelo je do nokata. Nema više strpljenja, treba raditi na ŽIVOTU!

Dobro bi bilo da se sada pojavi jedan Djindjic,na to sam mislila kada sam pisala o strpljenju,jer mora.Ne mozemo stalno srljati ovako.Ocekivati pomoc od nekoga,Rusije,kako?Kojim putem?Da je mogla pomogla bi '99.Ne moze!Moramo da se jednom okrenemo sebi,nama,da resimo sta je nama vazno,kako do toga.Mada iracionalno je bas to,da se srbi sloze oko necega.Sto se tice Tadica,nije jedini,svi su oni pozeri koji mudruju,ali on mi je nekako najnormalniji,najzdraviji medju njima.
nikson nikson 23:21 22.12.2007

Re: iracionalna dilema

ljudi pa nismo u zabavistu. pod time da necemo da menjamo srbiju tadic nije mislio da necemo promene u srbiji, vec to da drugu zemlju nemamo osim srbije i da je necemo menjati za neku drugu zemlju. mislim da je naslov jednog djindjicevog govora upravo bio taj, tj : drugu zemlju nemamo
nikson nikson 23:26 22.12.2007

Re: iracionalna dilema

eli

rusija nije isto sto je bila. pod putinom je ona drugacija nego pod pijanim jeljcinom. i nemoj puno da razmisljas o tadicu. neko mi bas malopre rece: ako budem morao da mislim o tadicu, onda necu glasati za njega ;o)
eli eli 23:36 22.12.2007

Re: iracionalna dilema

rusija nije isto sto je bila

Nema veze kakva je sada Rusija.Stvar je u tome sto mi stalno nekog molimo za pomoc.Zar smo toliko nesposobni da sami nadjemo resenje za nas?Ja samo govorim da mi je Tadic najnormalniji od svih politicara,to bas i ne znaci da cu da glasam za njega ili da cu uopste izaci na izbore.
nikson nikson 23:47 22.12.2007

Re: iracionalna dilema

bio bi red da izadjes da posle ne bi izlazila na ulicu... cujem da ce biti hladno ove zime, a mozda jos hladnije sledece godine...

nasa zemlja je razorena, niti je nezavisna, niti ravnopravna, niti se prema njoj pravedno postupa. namecu nam se dugovi prethodnih generacija, a sa druge strane odavde se otima sve sto vredi: ljudi, preduzeca, sirovine... unistava nam se crkva, otima zemlja, ubijaju ljudi. podsmevamo se i podsmevaju se nasoj tradiciji obicajima, ali i velikim naucnicima, politicarima, mitovima, legendama. srbija je danas u potpunosti zavisna od svakog samo je pitanje na koju cete se stranu okrenuti. na svakom cosku nas zaustavljaju i govore ``svim srcem za srbiju`` oni koji su dok se srbiji cupalo srce useljavali u nove stanove, govore o ``sabornosti`` oni koji nas dele na patriote i izdajnike, govore da je ``zivot zakon`` oni koji su krsili zakone koje su sami donosili...

izlaz u svemu tome ja ne znam, ali sam siguran da trenutno u dubini duse treba da sacuvamo i da znamo ko smo i sta smo, da se nekada nama cine upravo nepravde zbog toga sto jesmo. sa druge strane treba postupati pragmaticno i uloziti nadljudski napor da bi se izvukli iz ovoga. cela prica se tice svakog pojedinca. najgore je sto se zaboravilo na nasu ukupnu istoriju u kojoj leze mnogi odgovori.
eli eli 00:24 23.12.2007

Re: iracionalna dilema

bio bi red da izadjes da posle ne bi izlazila na ulicu... cujem da ce biti hladno ove zime, a mozda jos hladnije sledece godine...

Ha!Dobar razlog,vredi se potruditi.Zaista si dobro prikazao stanje u Srbiji,mada ,mislim da smo zaista daleko od bilo kakvog izlaza ili resenja jer jednostavno necemo ili nismo spremni da ozdravimo kao narod.
nikson nikson 00:30 23.12.2007

Re: iracionalna dilema

eli
bio bi red da izadjes da posle ne bi izlazila na ulicu... cujem da ce biti hladno ove zime, a mozda jos hladnije sledece godine...

Ha!Dobar razlog,vredi se potruditi.Zaista si dobro prikazao stanje u Srbiji,mada ,mislim da smo zaista daleko od bilo kakvog izlaza ili resenja jer jednostavno necemo ili nismo spremni da ozdravimo kao narod.


mislim da je stvar u pojedincima, toplo ti preporucujem biografije dositeja, tesle, pupina, jovana ristica, sterije.... videces jednu zanimljivu slicnost, koju ja necu da spominjem na ovom blog-u da me ne optuze za klekiraizam )
eli eli 00:42 23.12.2007

Re: iracionalna dilema

da me ne optuze za klekiraizam )

Ako mislis na klerikalizam,onda su me optuzili za to i mnogo vise.Ali kakve veze to ima?Hvala na preporuci,vec sam nesto od toga procitala.
nikson nikson 00:49 23.12.2007

Re: iracionalna dilema

mislimo na isto ali sam ja brzopleto napisao i pogresio. ciljao sam na tu slicnost, ali duboka je tema za ove predizborne aktivnosti

uzivaj!
Exitus Letalis Exitus Letalis 17:54 23.12.2007

Re: iracionalna dilema

eli
(svi srbi ispod jedne šljive).

Pa,ako nekada,nekako CJ i ldp ,dodju do malo vlasti,odmah ce se osloboditi KiM, ukinuti RS kao vestacku tvorevinu i prepustiti BiH,Vojvodini dati samostalnost,isto i Sandzaku,i eto,ostaje mesta taman za jednu sljivu.


a ti mislis ako tadić & koštunica ostanu na vlasti, što i hoće, jer će pokrasti izbore, da će sve biti ko u opereti.
i kosovo u srbiji, ne samo u preambuli i rs pripojena srbiji. sandžak ćemo preimenovati u rašku a ključ kao počasna građanka ima da dobije raškovićka.
vojvodina je imala samostalnost. to se ovde zaboravlja, sve dok nije pala parola - srbija iz tri dela opte cela i čuveni referendum o ukidanju autonomije i kosovu i vojvodini.
Exitus Letalis Exitus Letalis 17:58 23.12.2007

Re: iracionalna dilema

eli
ako Čeda ne pobedi na izborima.

postoji mogucnost,uz malo strpljenja da ozdravimo,postanemo normalni ponovo.Jer dati coveku koji nema dan radnog staza drzavu na upravljanje {pa bila to i Srbija} je suludo.Iskreno,ne podrzavam nikoga,niko mi ne uliva poverenje,ali,dok ne dodje bolje,a jednom mora,Tadic mi je jedina iole normalna opcija.


pa ako ne podržavaš nikog, možda si za protektorat.
iskreno i ja sam.
ali samo u slučaju da koalicija oko ldp-a ne dođe na vlast.
nikson nikson 18:05 23.12.2007

Re: iracionalna dilema

Exitus Letalis
eli
ako Čeda ne pobedi na izborima.

postoji mogucnost,uz malo strpljenja da ozdravimo,postanemo normalni ponovo.Jer dati coveku koji nema dan radnog staza drzavu na upravljanje {pa bila to i Srbija} je suludo.Iskreno,ne podrzavam nikoga,niko mi ne uliva poverenje,ali,dok ne dodje bolje,a jednom mora,Tadic mi je jedina iole normalna opcija.


pa ako ne podržavaš nikog, možda si za protektorat.
iskreno i ja sam.
ali samo u slučaju da koalicija oko ldp-a ne dođe na vlast.


pa da ldp ili protektorat to ti je isto. lepo si to primetio
pufna pufna 18:14 23.12.2007

Re: iracionalna dilema

ne podmeci Eli,
uostalom cesto mi nije ni jasno za koji krasni ti uopste ucestvujes u diskusijama.
Sto se ne ulogujes na neki ''zalopojke'' sajt?!
Republika Srpska je dejtonskim sporazumom i nastala kao neodvojivi deo Bosne i tri konstitutivna naroda.

Vojvodina i Sandzak ne bi ni zelele da idu kad bi taj isti ldp naterao fasisoidne glave da se povuku sa scene ili makar marginalizuju.

Kosovo jeste leks specijalis.
Exitus Letalis Exitus Letalis 19:13 23.12.2007

Re: iracionalna dilema

nikson
ljudi pa nismo u zabavistu. pod time da necemo da menjamo srbiju tadic nije mislio da necemo promene u srbiji, vec to da drugu zemlju nemamo osim srbije i da je necemo menjati za neku drugu zemlju. mislim da je naslov jednog djindjicevog govora upravo bio taj, tj : drugu zemlju nemamo



ne niksone, nije tačno. upravo se on ponaša kao da govori nekome ko je u zabavištu.
sve njegove izjave su u stilu - dete ujelo kuče.
nikson nikson 19:21 23.12.2007

Re: iracionalna dilema

Exitus Letalis
nikson
ljudi pa nismo u zabavistu. pod time da necemo da menjamo srbiju tadic nije mislio da necemo promene u srbiji, vec to da drugu zemlju nemamo osim srbije i da je necemo menjati za neku drugu zemlju. mislim da je naslov jednog djindjicevog govora upravo bio taj, tj : drugu zemlju nemamo



ne niksone, nije tačno. upravo se on ponaša kao da govori nekome ko je u zabavištu.
sve njegove izjave su u stilu - dete ujelo kuče.



dobro exitus, to je tvoje misljenje, ali ja ovde samo govorim sta je tadic rekao, da se ne bi izvrtalo znacenje
eli eli 19:59 23.12.2007

Re: iracionalna dilema

i kosovo u srbiji, ne samo u preambuli i rs pripojena srbiji. sandžak ćemo preimenovati u rašku a ključ kao počasna građanka ima da dobije raškovićka.
vojvodina je imala samostalnost. to se ovde zaboravlja, sve dok nije pala parola - srbija iz tri dela opte cela i čuveni referendum o ukidanju autonomije i kosovu i vojvodini.

Ostaje vam tacno samo Beograd,ali morate resiti sta sa prigradskim naseljima,opet to je dodatna odgovornost,da ne optereti doticnog kandidata.
nikson nikson 20:03 23.12.2007

Re: iracionalna dilema

Exitus Letalis


a ti mislis ako tadić & koštunica ostanu na vlasti, što i hoće, jer će pokrasti izbore, da će sve biti ko u opereti.
i kosovo u srbiji, ne samo u preambuli i rs pripojena srbiji. sandžak ćemo preimenovati u rašku a ključ kao počasna građanka ima da dobije raškovićka.
vojvodina je imala samostalnost. to se ovde zaboravlja, sve dok nije pala parola - srbija iz tri dela opte cela i čuveni referendum o ukidanju autonomije i kosovu i vojvodini.


samo mala ispravka. raska je preimenovana u sandzak koliko je meni poznato, ne znam da je bilo obrnuto. a ne znam ni kada je vojvodina imala samostalnost, molim nekoga da me podseti. medjutim bez obzira na sve ovo, ja svemu tome ne pridajem bas neki znacaj
eli eli 20:37 23.12.2007

Re: iracionalna dilema

ne podmeci Eli,

Verovatno je veoma lako funkcionisati iskljucivo medju istomisljenicima.Diskusije i postoje zato da bi se culi razliciti stavovi,e sad, ako nekom to ne odgovara,njegov problem.Tacno je to za RS,ali i KiM je neodvojivi deo Srbije,kao i Vojvodina i Sandzak.
Vasa S Tajcic Vasa S Tajcic 01:11 24.12.2007

Re: iracionalna dilema

postoji mogucnost,uz malo strpljenja da ozdravimo,postanemo normalni ponovo.Jer dati coveku koji nema dan radnog staza drzavu na upravljanje {pa bila to i Srbija} je suludo.Iskreno,ne podrzavam nikoga,niko mi ne uliva poverenje,ali,dok ne dodje bolje,a jednom mora,Tadic mi je jedina iole normalna opcija.




Ne slazem se. Bas njemu treba dati da upravlja Srbijom posto je on madjionicar, a nama jedino neka magija moze da pomogne. Da covek nema ni dan radnog staza, a da zaradjuje iznad proseka u Srbiji. Pa to samo moze madjionicar. Napred Cedo, pokazi i ostalima kako se to radi.
Dušan Maljković Dušan Maljković 19:29 22.12.2007

Pitanja

Vidim Drago i vi ste se uključili u predizbornu kampanju. Lepo, podržavam jasna politička pozicioniranja. Ja sam u tom smislu uskraćen jasnog odabira -- ni jedan kandidat nije po mom ukusu. Da su se Jelena Milić ili Jelena Karleuša kandidovale imao bih za koga da glasam, ovako je prilično siromašan izbor. Ne volim muškarce kad su na izbornoj listi. Nekako mi ta falusokratija odgovara samo u krevetu.

Elem, hteo sam da vam postavim nekoliko pitanja (apstrahujući vaš apokaliptički ton koji me podsetio na otkrovenje Jovanovo).

1. Ako je već dilema Rusija-EU prevaziđena u smilu toga da ne živimo više u periodo hladnog rata, zašto je vaš izbor EU, a ne i EU i Rusija? Evropska integracija i saradnja sa Rusijom nisu inkompatibilni i ne vidim nikakav problem da idu sinhrono. Ne mislim da zapravo i postoji mogućnost "ujedinjenja" sa Rusijom, tako da je sasvim promašena ideja da približavanje Rusiji znači evropsku izolaciju. Svaka izolacija je loša, pa i izolacija od ostatka sveta koji nije EU.

2. Da li vam je poznato da postoje države u Evropi koji ništa nisu manje evropske zato što nisu članice EU? I ne ide im uopšte loše, štaviše po pitanju standarda Norveška i Švajcarska su dalkeo iznad proseka EU. Zašto se dakle opet pravi izbor -- ili EU ili ekonomska smrt? Ne želim da kažem da je evropska integracija dobra ili loša -- verujem da ima i jednih i drugih efekata -- ali zašto se ona postavlja kao nužna? Zašto ona nema bilo kakvu alternativu?

3. Da li vi imate kritički, ili fetišistički odnos prema EU? Da li imate niz racionalnih, utemeljenih razloga zašto Srbija treba da se integriše u EU? Pitam vas ovo zbog toga što je teza da je evropska integracija nužna postala mantra bez jasnog obrazloženja, te tako i sasvim ideološka -- svi znaju da treba da "idemo u Evropu", ali malo njih govori zašto. Znate li vi?

4. Ideja "odlaska u Evropu" ima svoj kultur-rasistički background -- ona deli Evropu na njen progresivni, zapadni deo, i njen "primitivni" balkanski koji zapravo i nije Evropa, što je deo agende zapadne desnice. Kakva je vaša pozicija po tom pitanju?

5. Kako se odnosite prema činjenici da vaša politička opcija "kohabitira" sa konzervativno-nacionalnom DHSS i da li je to manje ili više od očijukanja sa nacionalizmom i klerikalizomom -- jer samo ime DHSS je stavlja na mesto klerikalizma -- koje pripisujete DS i G17, a koje svakako postoji?
JJ Beba JJ Beba 19:59 22.12.2007

Re: Pitanja

EU i Rusija?


ajmo da vežbamo
adam weisphaut adam weisphaut 20:07 22.12.2007

Re: Pitanja

JJ Beba
EU i Rusija?

ajmo da vežbamo

JJ, jja biram radije ovu melodiju
Gothsa Gothsa 20:32 22.12.2007

Re: Pitanja

JJ Beba
EU i Rusija?


ajmo da vežbamo

a ja bih radije ovo [url=http://www.youtube.com/watch?v=3sV9IevwM4Y][/url]
Jelena Milić Jelena Milić 20:50 22.12.2007

ako mogu i ja da se umesam..

Ako je već dilema Rusija-EU prevaziđena u smilu toga da ne živimo više u periodo hladnog rata, zašto je vaš izbor EU, a ne i EU i Rusija? Evropska integracija i saradnja sa Rusijom nisu inkompatibilni i ne vidim nikakav problem da idu sinhrono. Ne mislim da zapravo i postoji mogućnost "ujedinjenja" sa Rusijom, tako da je sasvim promašena ideja da približavanje Rusiji znači evropsku izolaciju. Svaka izolacija je loša, pa i izolacija od ostatka sveta koji nije EU.


ovde ste u pravu. veze sa rusijom ekonomske i kulturne nisu sporne, po meni, daleko bilo. smatram samo da je bitno da odnose sa rusijom gradimo kao deo eu a ne posebno iz vise razloga. neke sam u svojim blogovima vec navodila. u ovom pretposlednjem sam objasnila zasto je za srbiju bitno i formalno pridruzivanje i clanstvo a ne evropeizacija. u tom smislu, uz punu svest momenata koje ste opisivali u postu o savremnoj svajcarskoj, smatram da srbija nema resurse da se evropeizuje bez mehanizama i monitoringa same eu koji donose formalne integracije. u tom smislu je rusija opasna, ne kao nuzno izvoznik sistema ( o tome ionako ne mislim lose, pogotovu kad to ima d od demokratije ) ali mislim da bi sbiju zahvatila putinizacija i bez upliva moskve. u tom smislu rusija se moze koristit i kao metafora.

ipak, gepoliticki momenat je takav, a i trend veci rekla bih, da je bolje da kao mala zemlja strateska partnerstva sa velikima pravimo kao deo eu. cak i sa sad, koje generalno na svetskoj sceni, a na njihovoj unutrasnjoj da ne govorim, vidim mnogo pozitivnije nego mnogi drugi na blogu.

sto se 4 tice, mislim da je to passe. mislim dq je stepen i regionalne saradnje takav, i da se dize svest o potrebi iste da je to zaista prevazidjeno.

pri tome vas mehanizam pridruzivanja ne obavezuje na neke trendove retrogradne i konzervativne koji su u eu sad ociti. to su reakcija na izazove globalizacije i migracija. teski izazovi.

btw, DandD (ovo karicevski zvuci) toplo vam preporucujem odlican izbor ljiljne nedeljkovic u NINu (Da, i odlicno prevede i obradi to sto izabere) pod naslovom KAKO KAPITALIZAM UBIJA DEMOKRATIJU, dajdzest teksta roberta Rajha iz FA. odlican tekst, ima puno veze sa onim sto je dusan aktuelizovao na proslom postu.

ja sam na isti naletela i u FA pomislila da o njemu pisem, ali me mrzi da ukucavam, al mi se cini da bi bio intirgantan.
dragoljub dragoljub 21:04 22.12.2007

Re: Pitanja

zašto Srbija treba da se integriše u EU




zato što se pametni udružuju sa pametnima a oni drugi žive onako kako mi živimo, u svom sjaju svoje gluposti,ko je još dobro prošo od udruživanja sa rusima kome su oni uopšte pomogli?
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 23:04 22.12.2007

Oštra konkurencija za No. 1

dragoljub
zašto Srbija treba da se integriše u EU




zato što se pametni udružuju sa pametnima a oni drugi žive onako kako mi živimo, u svom sjaju svoje gluposti,ko je još dobro prošo od udruživanja sa rusima kome su oni uopšte pomogli?

Ko je kome pomogao i "POMOGAO" u poslednjih 50, 100 ili 150 godina? Čak i na google-u to možete da proveriti ako niste čitali knjige. Rusi su nam pomagali uvek kad su mislili da je to u njihovom interesu ili kad su bili napadnuti od istih koji su napadali i nas. Nešto malo svojih ljudi su žrtvovali. Nešto su žrtvovali i na ovom terenu, par sitnih gradova su oslobađali od kapitalističke, ups, fašističke pošasti. Nisu idealni, sad su i sticajem okolnosti (ovo je komplikovano da vam se objašnjava) oslabili po raznim segmentima, dakle nisu idealni kao što nisu i neki drugi, veći "entiteti" u Evropi - ali vaša rečenica kome su oni uopšte pomogli ne može vam se oprostiti. I biće upamćena kao jedna od najglupljih rečenica viđenih na ovom Blogu. Za utehu, niste jedini u toj konkurenciji. Učinilo mi se da isto mislite i za Kinu i za USA i za Nemačku? Ili se varam? Ustvari, predlažem da obrišete vaš komentar, da se odjavite i da odete u biblioteku. I ne vraćajte se do 2012. I ovaj moj odgovor je previše, zaneo sam se.
JJ Beba JJ Beba 01:36 23.12.2007

Re: Pitanja

dragoljub dragoljub 12:28 23.12.2007

Re: Oštra konkurencija za No. 1

uvek kad su mislili da je to u njihovom interesu ili kad su bili napadnuti od istih koji su napadali i nas. Nešto malo svojih ljudi su žrtvovali. Nešto su žrtvovali i na ovom terenu, par sitnih gradova su oslobađali



upravo to sam i mislio: branili svoje interese i ostavljali nas na cedilu kad je to njihovim interesima odgovaralo,
a vidim da se i ostali slovenski narodi "polomiše" u trci za hjihovu pomoć ili to možda beže što dalje , ali verovatno su i oni glupi kao ja i nisu čitali istoriju pa su otišli evroppsku zajednicu da ih ovi odmažu

p.s.

što se tiče moje gluposti ja ću od nje možda i da se oslobodim ali Vaša pamet bi mi teško pala
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 16:12 23.12.2007

Re: Oštra konkurencija za No. 1

dragoljub
uvek kad su mislili da je to u njihovom interesu ili kad su bili napadnuti od istih koji su napadali i nas. Nešto malo svojih ljudi su žrtvovali. Nešto su žrtvovali i na ovom terenu, par sitnih gradova su oslobađali



upravo to sam i mislio: branili svoje interese i ostavljali nas na cedilu kad je to njihovim interesima odgovaralo,
a vidim da se i ostali slovenski narodi "polomiše" u trci za hjihovu pomoć ili to možda beže što dalje , ali verovatno su i oni glupi kao ja i nisu čitali istoriju pa su otišli evroppsku zajednicu da ih ovi odmažu

p.s.

što se tiče moje gluposti ja ću od nje možda i da se oslobodim ali Vaša pamet bi mi teško pala

Napred, u akciju oslobađanja. Napred u Nemačku koja nam je toliko pomagala onomad. Ja ostajem ovde.
Ako si u stanju da uključiš taj organ u glavi, ne radi se o tome da ne treba ići u EU, radi se o tome da je pitanje KOME SU ONI UOPŠTE POMOGLI ekstremno glupo. A tvoji preci, ako su bili okupirani i streljani od strane Nemaca i domačih izdajnika, nisu oslobađani od strane pripadnika pokreta otpora Donje Saksonije ili Bavarske. Nego su za njih izginuli i pripadnici Crvene Armije. A u rat su nas gurnuli raznorazni, uključujući...ma nemam snage da pišem. Ovo ide u vetar, očigledno.
dragoljub dragoljub 17:57 23.12.2007

Re: Oštra konkurencija za No. 1

Ovo ide u vetar, očigledno.



sličajno je moj stric bio u oba balkanska rata i slučajno se borio za kosovo opet slučajno bio i u prvom svetskom ratu ,slučajno su njegovi sinovi a moja braća od prvog dana ratovala protiv nemaca i četnika najmlađi brat je 44-te poginuo borći se sa četnicima slučajno je moj otac pobegao dvaputa četnicima i slučajno je drugi moj stric nestao u buhenvaldu i slučejno je moj bratanac 91-ve otišo u vojsku i devet meseci drao dupe u ratuovima koje nismo vodili opet slučajno je moja pordica uvek bila okrenuta evropi nikad rusiji.eto vidiš glupost nam je porodična crta ,nismo se naučili da mrzimo svoje protivnike a i da ih smatramo glupim,
gospodine Majmune spoštovanjem
dragoljub
Exitus Letalis Exitus Letalis 18:20 23.12.2007

Re: Pitanja

2. Da li vam je poznato da postoje države u Evropi koji ništa nisu manje evropske zato što nisu članice EU? I ne ide im uopšte loše, štaviše po pitanju standarda Norveška i Švajcarska su dalkeo iznad proseka EU.



kako da nije poznato. samo što su one bile i pre toga razvijene i civilizovane zemlje. i kod njih se ne postavlja pitanje da ispune bilo kakve uslove. jer su uslovi već ispunjeni.
nema prasića u gepeku.
nema sira na pijacama pokrivenog krpama.
nema vozova bez voznog reda i gradskog saobraćaja na slučajno.
nema parkiranja de hoćeš ako si neki mudonja.
tamo i gradonaćelnici i ministri plaćaju kazne za prebrzu vožnju il neki drugi prekršaj.
a naš ministar smeni policajca koji ga zaustavi.

4. Ideja "odlaska u Evropu" ima svoj kultur-rasistički background -- ona deli Evropu na njen progresivni, zapadni deo, i njen "primitivni" balkanski


e ovo zvuči kao kad kažeš da je kulturrasistički ako isto ne tretiraš dobrog i lošeg đaka, dobrog i lošeg frizera.
ima da se ispune uslovi koje baštini ta evropa.
molim lepo.
ko neće, lično izbor.

koji zapravo i nije Evropa, što je deo agende zapadne desnice. Kakva je vaša pozicija po tom pitanju?


ovo je tvoj zaključak il šta?
ja to na primer, nigde nisam pročitala.
kako su po tom modelu ušle rumunija i bugarska? dale mito?
jednostavno je. eu ima kućni red i ko poštuje tu je, ko ne poštuje napolju je.
pa kad se popravi, mož da pričamo.
Exitus Letalis Exitus Letalis 19:17 23.12.2007

Re: ako mogu i ja da se umesam..

veze sa rusijom ekonomske i kulturne nisu sporne, po meni, daleko bilo.


bolje reći ne bi trebalo da budu sporne.
ali jesu.
malo treba slušato recimo silku pistolovu o kraku gasovoda koji (ne)će da prođe kroz srbiju.
samo neki potočić plavog potoka od kog srbija neće imati skoro nikave koristi.


toplo vam preporucujem odlican izbor ljiljne nedeljkovic u NINu


jel to ona ljilja nedeljković. ona iz dss?
nemoj da nam je preporučuješ pls. never.
Gothsa Gothsa 19:56 23.12.2007

Re: ako mogu i ja da se umesam..

E da Plavi potok! Koja patos napaljotka "patriota", sve se nadaju kako sad i Srbija ima slavinu pa će moći da zavrću kad im se ćefne. Ojojoj.
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 20:34 23.12.2007

Re: Pitanja


Re: Pitanja #LinkJJ BebaEU i Rusija?

ajmo da vežbamo
a ja bih radije ovo [url=http://www.youtube.com/watch?v=3sV9IevwM4Y][/url]









Gothsa Gothsa 20:46 23.12.2007

Re: Pitanja

Jelena Pavlović

Re: Pitanja #LinkJJ BebaEU i Rusija?

ajmo da vežbamo
a ja bih radije ovo [url=http://www.youtube.com/watch?v=3sV9IevwM4Y][/url]












Ovo je daleko komotnije - doduše treba imati i nešto u glavi jer je ovaj tekst zahteva mentalno naprezanje al ima i prednosti jer ne moraš da skašeč ko ludak i još pri tome se znojiš pa posle i smrdiš što je kod kazačoka obavezno.
Dragan Vujanović Dragan Vujanović 20:31 22.12.2007

Pijavice - debele i uhranjene ...!!


Ove političke i demago-frakcionaške dileme (oko Kosova, Rusije, EU...) nisu polazna tačka, to jest, nama nije toliki problem to što problem postoji, već to što mi stvarnost više ne umemo da posmatramo drugačije nego kao neizlečivo problematičnu.

U našem današnjem kolektivnom duhu preovlađuje destrukcija - a u nju se sasvim dobro uklapaju politička zloupotreba i demagogija - tako da otvorene rane srpske države izazivaju prikrivenu radost kod osvedočenih krvopija naše istorije. Dokle god Kosovo bude trajalo kao problem, one će biti debele i napite!!
nikson nikson 22:30 22.12.2007

...

ijaoj ljudi sklanjajte se vise od radikala do ldp-a, ovo je nenormalno
niki m niki m 08:45 23.12.2007

Rusoludizam

Rusoludizam?!!! Sta znaci ova rec?
Atomski mrav Atomski mrav 14:32 23.12.2007

Welcome back

Drago, jel' to tebi Sarkozi šapnuo na uvce kome je uputio svoje oštre reči? :)
U svakom slučaju, dobrodošao nazad na glavnu stranu.
doktorka doktorka 16:44 23.12.2007

braca rusi

evo jednog citata iz sjajne knjige "odrzavanje tita na povrsini " lorejn m. lis (str. 82-83) , tek da vidimo kako to izgleda kad nam rusi pomazu.

"U januaru 1948. godine, jugoslovenska delegacija , u kojoj je bio i Milovan Djils , otputovala je u Sovjetski Savez na razgovore o vojnoj i politickoj pomoci ,ali je na njemu malo toga postignuto. U februaru ,dok su Jugosloveni camili u Moskvi , Staljin je iznenada pozvao rukovodstvo Bugarske i Jugoslavije u Kremelj radi razgovora o Balkanskoj federaciji. Tito, koji je tvrdio da je bolestan ,odbio je da prisustvuje sastanku ; umesto njega Djilasu su se kao predstavnici Jugoslavije prikljucili Kardelj i Vladimir Bakaric. Djilas je pre sastanka upozorio kolege da ce Staljin pokusati da " prisili Jugoslaviju da se spusti na nivo okupiranih istocnoevropskih zemalja" . Staljin je prilikom sastanka sa Jugoslovenima i Bugarima, kritikovao nezavisno ponasanje obe zemlje i trazio da se formira jugoslovensko-bugarska federacija . Iako je ranije obecao Jugoslaviji da moze da apsorbuje Albaniju, sada je izjavio da do toga moze doci samo posle stvaranja federacije .Staljin je trazio i da se zavrsi gradjanski rat u Grckoj ,zbog toga sto Velika Britanija i Sjedinjene drzave od kojih je Ameriku opisao kao najmocniju drzavu u svetu , nikada nece dozvoliti komunistima da im " prekinu liniju komunikacije u Mediteranu" Pored toga , sovjetsk lider je kasnije insistirao na tome da jugosloveni potpisu sporazum sa SSSR-om o konsultacijama o spoljno politickim pitanjima. Kardelj kome je krv "prokljucala" zbog te uvrede , potpisao jeusred noci taj dokument i to iskljucivo na nagovor Molotova.
Jugosloveni su 1. marta odlucili da se odupru Staljinovim zahtevima. Za samo nekoliko nedelja Sovjeti su obavestili Tita da nameravaju da povuku vojne i civilne savetnike itehnicare iz njegove zemlje zbog neprijateljskog odnosa prema njima... "
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 17:10 23.12.2007

Re: braca rusi i ostala rodbina

doktorka
evo jednog citata iz sjajne knjige "odrzavanje tita na povrsini " lorejn m. lis (str. 82-83) , tek da vidimo kako to izgleda kad nam rusi pomazu.

"U januaru 1948. godine, jugoslovenska delegacija , u kojoj je bio i Milovan Djils , otputovala je u Sovjetski Savez na razgovore o vojnoj i politickoj pomoci ,ali je na njemu malo toga postignuto. U februaru ,dok su Jugosloveni camili u Moskvi , Staljin je iznenada pozvao rukovodstvo Bugarske i Jugoslavije u Kremelj radi razgovora o Balkanskoj federaciji. Tito, koji je tvrdio da je bolestan ,odbio je da prisustvuje sastanku ; umesto njega Djilasu su se kao predstavnici Jugoslavije prikljucili Kardelj i Vladimir Bakaric. Djilas je pre sastanka upozorio kolege da ce Staljin pokusati da " prisili Jugoslaviju da se spusti na nivo okupiranih istocnoevropskih zemalja" . Staljin je prilikom sastanka sa Jugoslovenima i Bugarima, kritikovao nezavisno ponasanje obe zemlje i trazio da se formira jugoslovensko-bugarska federacija . Iako je ranije obecao Jugoslaviji da moze da apsorbuje Albaniju, sada je izjavio da do toga moze doci samo posle stvaranja federacije .Staljin je trazio i da se zavrsi gradjanski rat u Grckoj ,zbog toga sto Velika Britanija i Sjedinjene drzave od kojih je Ameriku opisao kao najmocniju drzavu u svetu , nikada nece dozvoliti komunistima da im " prekinu liniju komunikacije u Mediteranu" Pored toga , sovjetsk lider je kasnije insistirao na tome da jugosloveni potpisu sporazum sa SSSR-om o konsultacijama o spoljno politickim pitanjima. Kardelj kome je krv "prokljucala" zbog te uvrede , potpisao jeusred noci taj dokument i to iskljucivo na nagovor Molotova.
Jugosloveni su 1. marta odlucili da se odupru Staljinovim zahtevima. Za samo nekoliko nedelja Sovjeti su obavestili Tita da nameravaju da povuku vojne i civilne savetnike itehnicare iz njegove zemlje zbog neprijateljskog odnosa prema njima... "

Dajte neki primer kako su nam braca Nemci pomagali. Znam da imate divnih citata. Ako ne nađete ja ću vam pomoći a može i neko iz Kragujevca ili Kraljeva. Ima i jedno lepo malo mesto Aušvic. Ima i Varšava. Ima širom sveta. A onda možemo da pređemo na druge zemlje ili nacije.
Naravno da se nabrajanjem grehova i nabrajanjem ko nam je pomagao ne može ništa dokazati. Ali Dragoljub i vi ste započeli.
PS Preciznije bi bilo da napišete KAKO TO IZGLEDA KAD NAM STALJIN POMAŽE.
doktorka doktorka 17:16 23.12.2007

Re: braca rusi i ostala rodbina

tada staljin , danas putin, koja razlika? nego , niste shvatili poentu , a poenta je da rusi rade samo ono sto je u njihovom interesu , sto vazi i za ostale. jedino mi radimo u interesu rusa
nestorijanac nestorijanac 17:19 23.12.2007

Re: braca rusi i ostala rodbina

tada staljin , danas putin, koja razlika?

Nekad Hitler, danas Bush, koja razlika ?
jedino mi radimo u interesu rusa

Ili u interesu amerikanaca I rusa ?
doktorka doktorka 17:46 23.12.2007

Re: braca rusi i ostala rodbina

nestorijanac
tada staljin , danas putin, koja razlika?Nekad Hitler, danas Bush, koja razlika ?
jedino mi radimo u interesu rusaIli u interesu amerikanaca I rusa ?

nestorijanac , govorimo o rusima. inace , finasijsku pomoc trazimo od zapada , ako se ne varam . zasto nam je rusi ne daju.
nestorijanac nestorijanac 17:52 23.12.2007

Re: braca rusi i ostala rodbina

nestorijanac , govorimo o rusima. inace , finasijsku pomoc trazimo od zapada , ako se ne varam . zasto nam je rusi ne daju.

Mislio sam da zapravo govorimo o Srbiji i ko njoj pomaze i kako. Dobro, vi pominjete ruse. Ja pomenuh i amerikance. U svakom slucaju, slazem se sa vama da mi uglavnom ne radimo u sopstvenom interesu.
Dr M Dr M 18:03 23.12.2007

Re: braca rusi i ostala rodbina

doktorka
tada staljin , danas putin, koja razlika? nego , niste shvatili poentu , a poenta je da rusi rade samo ono sto je u njihovom interesu , sto vazi i za ostale. jedino mi radimo u interesu rusa


Postovana doktorka,

pre 2-3 veceri, u Nacionalnom dnevniku Pink TV, neopazeno je prosao snimak u kome neki ruski zvanicnik, Gdzodza valjda, nisam zapamtio, prekorno govori kako "..Rusija vec godinu ipo podrzava Srbiju , a sta dobija zauzvrat.."? Nigde vise nisam video taj prilog, na drugim TV ili na Pinku.

Sta li ce se traziti za uzvrat?

Povodom razlike izmedju Staljina i Putina- nije vazno ko sedi u Kremlju, Ivan G., Lenjin, ili Putin, Rusija ce se ponasati imperijalno. Za malecke, kao sto smo mi, vazno je da imperijalni sjaj gledamo sa odgovarajuce daljine ili kroz evropske zastitne naocari.
doktorka doktorka 18:17 23.12.2007

Re: braca rusi i ostala rodbina

nestorijanac
nestorijanac , govorimo o rusima. inace , finasijsku pomoc trazimo od zapada , ako se ne varam . zasto nam je rusi ne daju.Mislio sam da zapravo govorimo o Srbiji i ko njoj pomaze i kako. Dobro, vi pominjete ruse. Ja pomenuh i amerikance. U svakom slucaju, slazem se sa vama da mi uglavnom ne radimo u sopstvenom interesu.

Pa zar nije tema "Rusoludizam bez ruske krivice"?
dragoljub dragoljub 18:51 23.12.2007

Re: braca rusi i ostala rodbina

. Za malecke, kao sto smo mi, vazno je da imperijalni sjaj gledamo sa odgovarajuce daljine ili kroz evropske zastitne naocari.


ovaj stav i ja podržavam
Exitus Letalis Exitus Letalis 18:59 23.12.2007

Re: braca rusi i ostala rodbina

Dajte neki primer kako su nam braca Nemci pomagali.


ja ne poznajem nikoga koji je ever dobio paket iz rusije.
Exitus Letalis Exitus Letalis 19:02 23.12.2007

Re: braca rusi i ostala rodbina

Nekad Hitler, danas Bush, koja razlika ?


nema poređenja.
ti to znaš jerbo si boravio u americi više godina.
Gothsa Gothsa 19:05 23.12.2007

Re: braca rusi i ostala rodbina

ili RUSOLUDIZAM ili da vas podsetim na onog Belog Maga - paranenormalnog i redovnog gosta miloševićevog dnevnika
Sta li ce se traziti za uzvrat?
Pa tražio Putin da mu Tadić objasni kako tako malo Rusa nosi nazive ulica po Beogradu.
A inače naletoh na vest u BH danima(a prenose iz Gardijana) kako Putin raspolaže sa 40 milijardi eura i smatra se jednim od najbogatijih u Evropi. Taj Putin liči na sve samo ne na osobu od poverenja. A tek Rusija, ohoho.

vazno je da imperijalni sjaj gledamo sa odgovarajuce daljine ili kroz evropske zastitne naocari.
Jes, kroz EU naočali.
Exitus Letalis Exitus Letalis 19:34 23.12.2007

Re: braca rusi i ostala rodbina

Gothsa
ili RUSOLUDIZAM ili da vas podsetim na onog Belog Maga - paranenormalnog i redovnog gosta miloševićevog dnevnika
Sta li ce se traziti za uzvrat?
Pa tražio Putin da mu Tadić objasni kako tako malo Rusa nosi nazive ulica po Beogradu.
A inače naletoh na vest u BH danima(a prenose iz Gardijana) kako Putin raspolaže sa 40 milijardi eura i smatra se jednim od najbogatijih u Evropi. Taj Putin liči na sve samo ne na osobu od poverenja. A tek Rusija, ohoho.

vazno je da imperijalni sjaj gledamo sa odgovarajuce daljine ili kroz evropske zastitne naocari.
Jes, kroz EU naočali.


gošo, pa dal je normalno da jedna država izabere kagebeovca za šefa?
samo to je dovoljno da ne uliva poverenje.
nestorijanac nestorijanac 19:37 23.12.2007

Re: braca rusi i ostala rodbina

gošo, pa dal je normalno da jedna država izabere kagebeovca za šefa?

Pa, Bush Sr. je bio direktor Cije (neke varijante kgb-a) pre nego sto je bio izabran za Predsednika SAD.
Ali, pretpostavljam da to ovde nije btno. Jer, o Rusima je tema.
Atomski mrav Atomski mrav 20:11 23.12.2007

Re: braca rusi i ostala rodbina

I uz to je bio odgovoran za zločine u Panami... ali to je voda ispod mosta, jel' da?
ivana23 ivana23 21:01 23.12.2007

Re: braca rusi i ostala rodbina

Dr M

doktorkatada staljin , danas putin, koja razlika? nego , niste shvatili poentu , a poenta je da rusi rade samo ono sto je u njihovom interesu , sto vazi i za ostale. jedino mi radimo u interesu rusaPostovana doktorka,pre 2-3 veceri, u Nacionalnom dnevniku Pink TV, neopazeno je prosao snimak u kome neki ruski zvanicnik, Gdzodza valjda, nisam zapamtio, prekorno govori kako "..Rusija vec godinu ipo podrzava Srbiju , a sta dobija zauzvrat.."? Nigde vise nisam video taj prilog, na drugim TV ili na Pinku. Sta li ce se traziti za uzvrat?Povodom razlike izmedju Staljina i Putina- nije vazno ko sedi u Kremlju, Ivan G., Lenjin, ili Putin, Rusija ce se ponasati imperijalno. Za malecke, kao sto smo mi, vazno je da imperijalni sjaj gledamo sa odgovarajuce daljine ili kroz evropske zastitne naocari.



Da li bi Bus voleo da drzi konferenciju za stampu u ovom prostoru?
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 22:11 23.12.2007

Re: braca rusi i ostala rodbina

doktorka
tada staljin , danas putin, koja razlika? nego , niste shvatili poentu , a poenta je da rusi rade samo ono sto je u njihovom interesu , sto vazi i za ostale. jedino mi radimo u interesu rusa

Ja se ne slazem da nasa vlast radi u interesu rusa ili Rusa, ona radi ni u cijem interesu. Slazem se da svi rade u sopstvenom interesu. E, tu poentu jako dobro shvatam.
Neko je upotrebio lep termin IMPERIJALNO. Ne treba smatrati Nemce glupim, naravno, kao što ne treba smatrati ni Ruse ni druge IMPERIJALNE sile glupim a pogotovo im to ili nešto još gore ne treba govoriti. Ako to radiš onda si stvarno glup. Dakle, mi smo malecki prema svim IMPERIJALNIM silama. I da bi se tu plivalo treba mudrosti. Ne vidim je u našoj političkoj eliti, tu mogu da se složim sa mnogima ovde.
Ako se govori o finansijskom paketu - ja se slažem da su EU&USA finansijski moćniji. Ne bih prezirao paket gasa kao što ga ni malo ne preziru zapadne zemlje. I ne bih prezrivo podcenjivao, kako neki ovde rade, "PAKET" miliona ljudskih žrtava koji su Sovjeti/Rusi dali u borbi protiv fašizma a dobar deo tog paketa je dat ovde, na našim prostorima. I to što se ovde prezrivo pominje KO JE IKADA OD RUSA video vajde je, ponoviću, ekstremno glupo. I to što se smatra da je sramotna činjenica da je predsednik Rusije pripadnik KGB-a a to što je neko vijetnamski veteran ili britansk obaveštajac ili pripadnik CIA na čelu ili u vrhu zapadnijh sila je više folklorna činjenica. Baš simpatično. Najnormalnije je da bivši članovi tih "simpatičnih" organizacija postaju vodeći političari imperijalnih sila. Dr M je sasvim lepo rekao: Za malecke, kao sto smo mi, vazno je da imperijalni sjaj gledamo sa odgovarajuce daljine ili kroz evropske zastitne naocari. Ne valja ni da se smešno i ponižavajuće udvaramo Rusima (i njima je to neprijatno) ali ne valja ih prezirati i podcenjivati. Imali smo ovde Tita koji je to jako dobro shvatao. Ako već treba da se s nekim sukobiš (a to treba izbegavati koliko god se može) onda moraš imati saveznike. I ko ruši mostove iza sebe je kratkovid.
Vasa S Tajcic Vasa S Tajcic 02:16 24.12.2007

Re: braca rusi i ostala rodbina

ja ne poznajem nikoga koji je ever dobio paket iz rusije


Iz Amerike i sa zapada jedino dobajte pakete od dijaspore koju ne mozete da podnesete. Paketi dostigose godisnji nivo produktivnosti cele Srbije. Srbiji treba rad. Koliko vidim, rad niko ne promovise u predizbornoj kampanji. To nije popularno. Popularnija su nedostizna mastanja.
Domazet Domazet 17:06 23.12.2007

Hmmm...

...interesantan naslov. Pretpostavljam da nema veze sa Luditima. Jer tesko da ima vecih rusoludita od Jelene i tvoje malenkosti,

Medjutim, nisam hteo o tome. Sta kazete (Jelena i ti) na Tajmov izbor za Licnost godine. Interesantan propratni clanak.

A u stvari sam najvise hteo o necem sasvim trecem. Nisi mi odgovorio na pitanje na Maljkovicevom blogu. Imas li nameru?
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 18:47 23.12.2007

Re: Hmmm...

Domazet
...interesantan naslov. Pretpostavljam da nema veze sa Luditima. Jer tesko da ima vecih rusoludita od Jelene i tvoje malenkosti,

Medjutim, nisam hteo o tome. Sta kazete (Jelena i ti) na Tajmov izbor za Licnost godine. Interesantan propratni clanak.

A u stvari sam najvise hteo o necem sasvim trecem. Nisi mi odgovorio na pitanje na Maljkovicevom blogu. Imas li nameru?

Gde si dobri moj Brajo..o))
Najpre, ne sećam se tog pitanja na Maljkovića blogu, jer mislim da tamo nisam ni bio...pa ako bi hteo da ponoviš. Ovo bi bilo prikladnije mesto za odgovor.
Drago mi je da ti je naslov zanimljiv...Dozvoljena su razna tumačenja...
Ne reče o čemu si hteo, a reče po malo o svemu što nisi hteo...o)) Dobra tehnika...
Nego znaš li ti onu izreku iz našega kraja -"Hvali more drž se kraja"...Nekako na to me podseti ovaj tvoj post...o))
Domazet Domazet 19:09 23.12.2007

Ma tu sam ja...

Drago Kovacevic

Domazet...interesantan naslov. Pretpostavljam da nema veze sa Luditima. Jer tesko da ima vecih rusoludita od Jelene i tvoje malenkosti,Medjutim, nisam hteo o tome. Sta kazete (Jelena i ti) na Tajmov izbor za Licnost godine. Interesantan propratni clanak.A u stvari sam najvise hteo o necem sasvim trecem. Nisi mi odgovorio na pitanje na Maljkovicevom blogu. Imas li nameru?Gde si dobri moj Brajo..o))Najpre, ne sećam se tog pitanja na Maljkovića blogu, jer mislim da tamo nisam ni bio...pa ako bi hteo da ponoviš. Ovo bi bilo prikladnije mesto za odgovor.Drago mi je da ti je naslov zanimljiv...Dozvoljena su razna tumačenja...Ne reče o čemu si hteo, a reče po malo o svemu što nisi hteo...o)) Dobra tehnika...Nego znaš li ti onu izreku iz našega kraja -"Hvali more drž se kraja"...Nekako na to me podseti ovaj tvoj post...o))
...svratim svako malo. Nego u poslednje vreme sve cesce me salju kuci. Vidim, medjutim, da ne citas Time. Pa nikom nista, i ja vise volim Newsweek.

A sto se tice mog pitanjceta, ne bilo ti zapovedjeno, skoci do poslednjeg Maljkovicevog bloga (stariji smo ljudi, znam da ti nije lako, ali ja za uzvrat necu da te cackam oko Ludita i frojdovskih gresaka). Pa posle vidi gde ces da odgovoris. Mozda ne bi bilo lose da odgovoris tamo. Da ne ispadne da, kad nemate kud, saljete kamikaze da detoniraju sopstvenu glupost zarad dimne zavese.
pufna pufna 18:06 23.12.2007

Drago,

ne znam da li i drugi dele moje misljenje, ali vremenom sto je bilo ociglednije da nemamo nista zajednicko ( u drzavnickom smislu ) sa Kosovom ljudi su se pomirivali sa cinjenicom, da nam nema zajednickog zivota sa Albancima na Kosovu.
Od jednog, ne znam kog, trenutka posle visemesecnog maltretiranja Kosovo, kosovo, kosovo, cu poceli da zapadaju u depresiju zbog te cinjenice.

Ja sam jako razocarana sto kao posledicu tog istorijskog dogadjaja ( nezavisnost Kosova) cujem od ljudi koji su uvek bili evropski orijentisani da ne zele vise da budu deo te i takve ( uglavnom je taj razlog) Evrope.
Kao da nije bilo dovoljno da cutke to podneses, nego je jos trebalo da te kolektivno dovedu do ocaja.

Ja sam naravno postala izdajnik u njihovim ocima, najvise zato sto to tako ''lako'' prihvatam i cekam da dodje trenutak da odahnem povodom te teme i da zivot natera nasu ''elitu'' da se pozabavi drugim temama, kad vec ne mogu dve stvari istovremeno da rade.
Najgrotesknije od svega je to sto ni cinovnici u ministarstvima nista ne mogu da rade, jer se resava pitanje statusa Kosova. ?!
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 18:52 23.12.2007

Re: Drago,

pufna
ne znam da li i drugi dele moje misljenje, ali vremenom sto je bilo ociglednije da nemamo nista zajednicko ( u drzavnickom smislu ) sa Kosovom ljudi su se pomirivali sa cinjenicom, da nam nema zajednickog zivota sa Albancima na Kosovu.
Od jednog, ne znam kog, trenutka posle visemesecnog maltretiranja Kosovo, kosovo, kosovo, cu poceli da zapadaju u depresiju zbog te cinjenice.

Ja sam jako razocarana sto kao posledicu tog istorijskog dogadjaja ( nezavisnost Kosova) cujem od ljudi koji su uvek bili evropski orijentisani da ne zele vise da budu deo te i takve ( uglavnom je taj razlog) Evrope.
Kao da nije bilo dovoljno da cutke to podneses, nego je jos trebalo da te kolektivno dovedu do ocaja.

Ja sam naravno postala izdajnik u njihovim ocima, najvise zato sto to tako ''lako'' prihvatam i cekam da dodje trenutak da odahnem povodom te teme i da zivot natera nasu ''elitu'' da se pozabavi drugim temama, kad vec ne mogu dve stvari istovremeno da rade.
Najgrotesknije od svega je to sto ni cinovnici u ministarstvima nista ne mogu da rade, jer se resava pitanje statusa Kosova. ?!

Pa mislim Pufno da je problem u tim ljudima koji su te razočarali a ne u tebi..o))
Inače, kad god se više od 5 posto ljudi sa tobom slaže, odmah preispituj svoje mišljenje..o))
Sve ono što mora i treba biti, biće i bez njih...
pozz
niki m niki m 20:16 23.12.2007

Re: Drago,

Zaista me zanima sta je znacenje reci "rusoludizam". [u][/u]
Atomski mrav Atomski mrav 00:24 24.12.2007

Re: Drago,

Nabavi rečnik "novorijeka" :)
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 09:55 24.12.2007

Re: Drago,

niki m
Zaista me zanima sta je znacenje reci "rusoludizam". [u][/u]

Evo. Atomski ti je dao dobar savet, iako nećeš to naći u ni jednom rečniku. Upravo pravimo nove pojmove.
A "rusoludizam" je igranje političke elite sa nezdravim političkim verovanjem običnoga srpskoga puka. Živi u Srbiji već više od 200 godina, a najbolje je konzervirano u onu pogubnu sentencu - "nas i Rusa trista miliona".
Zbog toga mi uvek i u svemu kasnimo, svi naši problemi su izdegenerisani,, još držimo stari kalendar pa nam dođe najpre Nova godina pa potom božić. Dakle, to je sinonim za šizofreno političko ponašanje. Kapiraš Niksone...
niki m niki m 12:49 24.12.2007

Re: Drago,

A "rusoludizam" je igranje političke elite sa nezdravim političkim verovanjem običnoga srpskoga puka. Živi u Srbiji već više od 200 godina, a najbolje je konzervirano u onu pogubnu sentencu - "nas i Rusa trista miliona".



U redu, sada mi je jasno. Ipak, izraz je u glupost jer se zna sta znaci ludizam.
vinetu vinetu 12:32 24.12.2007

Fakti

- "niko sa istoka ne preti vojnom okupacijom, na granicama nema tenkova Varšavskoga pakta..."

ali je sa zapada stigla okupacija i na granicama (unutrasnjim) imamo tenkove NATO pakta.

- "No sreća je da Rusija ne traži ovo što joj se nudi ..." (rec je o vojnoj bazi)

ukoliko ne trazi tada nece ni doci (sto je malo verovatno ako im se ukaze prilika) i ne vidim narocit razlog da se brinete o tome. Ali nezavisno od toga imacet ih (Ruse) vrlo skoro u NIS-u, Jat-u, Aerodromu Beograd... sto je za nekoga Vasih nazora jednako opasno, ako ne i opasnije.

- "Najveća politička laž koja se plasira u Srbiji je, da Rusija brani Srbiju blokirajući nezavisnost Kosova."

koliko juce ste nam objasnjavali da Srbija mora imati prijatelje u svetu, da se nasi interesi moraju poklapati sa interesima mocnih koji bi nas zastitili. Vas cinizam se odlikuje u tome da ste zastupanjem takvih stavova mislili samo na jednu stranu. Nazalost od te druge strane tesko je napraviti prijatelja kada je taj "prijatelj" zasuo bombama Vas i moj narod i drzi u okupaciji deo nase teritorije.

Ostatak teksta je klimav kada se uvod zasniva na pogresnim procenama, neistinama i cinicnim stavovima. Pozdrav.
Donaldinjo Donaldinjo 01:01 25.12.2007

Eh sad

Po ovom tekstu ispada da mi nešto nudimo Rusiji.
Da se radikali, socijalisti i deesesovci grabe da se ulaguju Rusiji da im daju baze, a Rusija se kao dvoumi.

Ne budimo naivni.

Nisu se SRS, DSS, NS i SPS ponudili Rusiji,
nego je obratno Rusija ih je i instalirala u Srbiju.

Kakve su to gluposti o tome da Rusija kao ne zna šta se radi, nego se oi nudi.

Pa Rusi su nam upravo instalirali i Slobu i Šešelja, a njihov je i Koštunica.
SRS i nije ništa drugo do ispostava Moskve.
Rusi su nam instalirali i OBRAZ jer ista organizacija mnogo ranije je osnovana u Rusiji.

Instaliraju u svoje kolonije i podržavaju snage da bi pujdali nas protiv zapada
i tako zarovarili EU, koja im ne odgovara kao jaka sila tik do njihovih granica.

Kad se neko od Srba usudi da ode na zapad, kao što su to činili Obrenovići ili Djindjić zna se šta dobije...

Dakle Rusija nije nimalo naivna.
Iz Moskve se kontroliše mnogo toga. Tamo se prave planovi za rad na razbijanju EU.
Za kontrolu Srbije, Belorusije, Jermenije, Kazahstana... koji su njihove kolonije
i Severne Koreje, Vijetnama, Kube, koje su njihove zajedničke kolonije sa Kinom...

Kakvi su to mitovi o Rusiji, koja kao ne zna... Ma wow. Šio mi ga Đura.

Naravno kad neko od njihovih pulena zabrlja...
U Moskvi njemu ili njegovoj porodici obezbede život do kraja života.
Gde su Mira, Marko, Slobin brat, razni optuženici...








Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana