Ljudska prava

„DIMNA ZAVESA“

Freedom of Information RSS / 07.03.2011. u 15:48

Autor: Rodoljub Šabić

U iole uređenoj državi smatra se krajnje zabrinjavajućim kada organi vlasti ne postupaju po konačnim, obavezujućim i izvršnim aktima koje su, u okviru svoje nadležnosti doneli drugi organi. A razume se, na mogućnost da to počnu da čine sudovi, gleda se kao na nešto neverovatno. Mislio sam da je i kod nas to neverovatno. Ispostavilo se da nije. U postu od prošle nedelje sam, pisao o tome da se u takve „operacije" uključio i jedan sud - Viši sud u Beogradu, uz konstataciju da je iznenadilo i mene „koga ništa ne može iznenaditi".

I isti sud je još jednom uspeo da me iznenadi. Prvo je „Blic" objavio tekst o tome da je Poverenik za informacije, zbog nepostupanja po njegovom nalogu kaznio Viši sud u Beogradu sa 200.000 dinara. A sa časnih visina pravosuđa Viši sud je „žestoko reagovao" zvaničnim saopštenjem očigledno rešen da Poverenika „raskrinka" i prikaže ga u „pravom svetlu", kao neodgovornog i neznalicu.

U saopštenju pod naslovom „Poverenik je neosnovano kaznio Viši sud u Beogradu" javnost je „obaveštena " da je Viši sud pozvao tražioca informacije da mu omogući ostvarivanje prava, da je poverenik iako je o tome obavešten doneo „neodrživo" rešenje kao i da su tvrdnje poverenika da je tužba koju je Viši sud protiv njegovom rešenja podneo nedopuštena problematične jer „veliki broj pravnih eksperata zastupa potpuno suprotno stanovište, a sa čim bi poverenik morao biti upoznat". U celom saoopštenju tačno je, i to samo polovično, svega nekoliko navedenih činjenica. Tako na primer jeste tačno da je Viši sud dopisom od 20.12. pozvao tražioca informacije, međutim ne zato da mu omogući ono što je tražio već zato da mu „omogući" nešto što on uopšte nije tražio. Tražilac je sumnjajući u to da sadržina transkripta audio zapisa nije identična sa stvarnom sadržinom, tražio audio kopije i nije ih nikada dobio. Tačno je i da je Viši sud izjašnjavajući se povodom žalbe podnete Povereniku, obavestio Poverenika da je odgovorio na zahtev tražioca informacije ali sadržina tog izjašnjenja ne odgovara istini, jer Viši sud iz Beograda nikada nije tražiocu informacija omogućio ono što je tražio i na šta po zakonu ima pravo. Upravo zato je Poverenik i doneo rešenje kojim je naložio Višem sudu da to učini a potom budući da sud po rešenju nije postupio iako je isto, po zakonu, konačno, obavezujuće i izvršno, doneo dva rešenja o kažnjavanju.
„Istrajnost" u uskraćivanju prava tražiocu informacija Viši sud je potvrdio podnošenjem nedopuštene tužbe protiv rešenja Poverenika Upravnom sudu. Tome da jedan sud pribegava upotrebi nedopuštenih pravnih sredstava ne treba nikakav poseban komentar. Prosto, i prosečan student prava morao bi da zna da tužba prvostepenog organa protiv rešenja drugostepenog organa, ne samo u postupku za slobodan pristup informacijama nego ni u jednom upravnom postupku uopšte, nije dopuštena.

O kakvim „stručnim diskusijama" i „pojedinim stručnim radovima" na temu dopuštenosti ovakve tužbe govori Viši sud? Ko su „eksperti koji misle drugačije"? Najiskrenije, nikada nisam čuo da bilo ko ozbiljan zastupa tezu o dopuštenosti tužbe prvostepenog organa protiv rešenja drugostepenog organa u bilo kom postupku. Je li, s tim u vezi Viši sud slučajno „zaboravio" da od „velikog broja pravnih eksperata" imenuje bar jednog koji tako nešto zaista zastupa? „Zanimljivo" je, čak bizarno, i to da saopštenje implicira da je stav Višeg suda da u Vrhovnom sudu Srbije, odnosno Upravnom sudu „sede" sve same neznalice. Naime, Vrhovni sud Srbije nije kako to „priznaje" čak i Viši sud „tokom 2006 i 2009" zauzimao nekakve apstraktne i kontraverzne stavove, nego je, od 2005. do 2010. u više desetina slučajeva doneo konkretna i dosledna rešenja o odbačaju ovakvih tužbi kao nedopuštenih, a sa istom praksom je od 1. januara 2010. godine u skladu sa novom sudskom nadležnošću nastavio Upravni sud. Je li moguće da Višem sudu u Beogradu to nije poznato? Nije, naravno, jer su njegove tužbe čak dva puta odbacivane kao nedopuštene.

Inače, za sve vreme primene Zakona o slobodnom pristupu informacijama na ideju da prolongira izvršenje rešenja Poverenika podnošenjem nedopuštenih tužbi došlo nekih 70-tak organa vlasti ili državnih i javnih preduzeća. Ako je za utehu, do sada, nikada ni jedan sud. Samo Viši sud u Beogradu jeste. I to čak dva puta. Kako se to može objasniti?

Neodrživo je da umesto odgovora na to pitanje, Viši sud nudi „dimnu zavesu" u vidu na brzinu sklepanog konglomerata dezinformacija. Neodrživo, jer dimna zavesa jeste slaba, loša, providna i ne može ništa da sakrije, ali njen „dim" ipak truje i guši.

 



Komentari (21)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

ecce-florian ecce-florian 16:26 07.03.2011

originalni tekst u celosti

U prilogu link na integralni tekst Poverenik je neosnovano kaznio Viši sud u Beogradu

Kako je presuda Upravnog suda pravnosnažna, interesantno bi bilo za dalju argumentovanu raspravu u okviru komentara, bez dovođenja u pitanje pravnosnažne odluke, videti i razloge koje navodi Viši sud u tužbi koja je odbačena.
cit
rešenja poverenika, sa detaljnim navođenjem razloga zbog čega je isto u suprotnosti sa Zakonikom o krivičnom postupku, Zakonom o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, Sudskim poslovnikom, Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, zatim Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, pa i članom 8 Evropske konvencije za zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda.


Osnovana je pretpostavka da poverenik kao autor posta ima primerak tužbe te da može da je linkuje.
apectator apectator 20:33 07.03.2011

Re: originalni tekst u celosti

ecce-florianuKako je presuda Upravnog suda pravnosnažna, interesantno bi bilo za dalju argumentovanu raspravu u okviru komentara, bez dovođenja u pitanje pravnosnažne odluke, videti i razloge koje navodi Viši sud u tužbi koja je odbačena.citrešenja poverenika, sa detaljnim navođenjem razloga zbog čega je isto u suprotnosti sa Zakonikom o krivičnom postupku, Zakonom o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, Sudskim poslovnikom, Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, zatim Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, pa i članom 8 Evropske konvencije za zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda.Osnovana je pretpostavka da poverenik kao autor posta ima primerak tužbe te da može da je linkuje.[/quote

Nravno da poverenik ima primerak tužbe.. Ali to je sasvim nebitno jer je reč o tužbi koja je po zakonu APSOLUTNO neopuštena.Baš je tako.I zato treba prestati sa zaluđvianjem i za sva vremena eliminisati prodavce "dimnih zavesa".
Freedom of Information Freedom of Information 21:39 07.03.2011

Re: originalni tekst u celosti

apectator

Reč je o tužbi koja je po zakonu APSOLUTNO neopuštena..Zato treba prestati sa zaluđivianjem i za sva vremena eliminisati prodavce "dimnih zavesa".Jedino što možda ima smisla je odovornost onih koji u doveli do ove stupidne situacije/

ecce-florian ecce-florian 23:50 07.03.2011

Re: originalni tekst u celosti

@aprecator
Nravno da poverenik ima primerak tužbe..

Na žalost pravo nije područje vere. Mogu da ti verujem ali je neupotrebljivo ukoliko želiš da argumentovano raspravljamo.
Ti tvrdiš da poverenik poseduje primerak tužbe , pretpostavka je da bi tako i trebalo da bude, ali poverenik to nije potvrdio već je samo citirao deo tvog komentara.
Da stvar bude gora , citirani deo si ubacio naknadno a da nisi označio sa edit što bi u najmanju ruku bilo pristojno.
No nije problem, ovo je samo primer problema u vezi dostavljanja i rokova.
u preostalom delu dodatog komentara koji glasi

Ali to je sasvim nebitno jer je reč o tužbi koja je po zakonu APSOLUTNO neopuštena.Baš je tako.


molio bih te da se pozoveš na neku odredbu zakona koji to reguliše jer mi je termin "APSOLUTNO ndopuštena" nepoznat.
Hvala unapred.
ecce-florian ecce-florian 00:24 08.03.2011

Re: originalni tekst u celosti

Freedom of Information
apectator

Reč je o tužbi koja je po zakonu APSOLUTNO neopuštena..Zato treba prestati sa zaluđivianjem i za sva vremena eliminisati prodavce "dimnih zavesa".Jedino što možda ima smisla je odovornost onih koji u doveli do ove stupidne situacije/



Veoma interesantan način opštenja na blogu .

Kritikuje se novinski tekst za koji se ne daje link u izvornom obliku već se prepričava.

Izvinjavam se što sam dao link.

Na molbu da se postavi tužba koja iako je pravnosnažnom odlukom odbačena kao nedozvoljena ipak sadrži argumente protivne strane da bi se moglo koliko -toliko arguimentovano komentarisati citira se komentator aprecator.

Koji je smisao posta? Obaveštenje?

Koje mogućnosti se u ovoj situaciji ponuđene komentatorima?

Da podrže stav poverenika.

Izvinjavam se ali za sada ne mogu da se izjasnim bez argumenata protivne strane.

Interesantno pitanje odnos izvršne i sudske vlasti u svakom slučaju.

Deo o "zaluđivanju" i "dimnim zavesama" i "stupidnoj situaciji" ne bih komentarisao.

Začuđen sam da poverenik isto kopira bez komentara.


Pored odgovornosti postavlja se i pitanje ko će u buduće da vodi i odlučuje u krivičnom postupku po ovim ili ovakvim pitanjima.Veće ?

Kako god se rešilo ex nunc ,dobro bi bilo da i ostali učesnici u postupcima budu o ovom blagovremeno iscrpno i decidno obavešteni .

U tom pravcu molim poverenika da obavesti stručnu javnost i učesnike u postupcima o stavu koji proizilazi iz ove odluke kako bi istu imali u vidu te postupali u skladu .

Ovo bi npr. moglo da se učini sa linkom na kompletan tekst presude Upravnog suda.

Dovoljno je samo dati i broj odluke kako bi se potražila u okviru Sudske prakse.Trebalo bi da sadrži navode obe strane.

Možda grešim ali ovo doživljavam kao veoma interesantnan sukob o nadležnosti izvršnih i sudskih organa vlasti.

Hvala unapred.
Freedom of Information Freedom of Information 06:56 08.03.2011

Re: originalni tekst u celosti

ecce-florian

Freedom of Information

Veoma interesantan način opštenja na blogu .Kritikuje se novinski tekst za koji se ne daje link u izvornom obliku već se prepričava.

U pravu ste, bilo bi znatno korektnije da sam dao link.Mislio sam da je dovoljno što sam naveo naziv teksta.Pomoću istog zaista se lako pronalazi preko gugla ali ipak bi sigurno bilo bolje da sam ga linkovao.Zato, hvala Vam za link.
Koji je smisao posta? Obaveštenje?

Koje mogućnosti se u ovoj situaciji ponuđene komentatorima?

Da podrže stav poverenika.

Glavni smisao jeste obaveštenje.A komentatori imaju na raspolaganju sve mogućnosti uključujući i najoštriju kritiku.Imaju,razume se,i mogućnost da podrže poverenika,ako se sa njegovim stavovima slažu.
Deo o "zaluđivanju" i "dimnim zavesama" i "stupidnoj situaciji" ne bih komentarisao.

Začuđen sam da poverenik isto kopira bez komentara.

Kopirao sam ih jer je na blogu valjda dopuštena i slobodnija komunikacija od oficijelne.A doživeo sam ih kao reakciju na svesno,namerno nepoštovanje zakona od strane nekog od koga se to zaista ne očekuje,od strane suda.U tom kontekstu dakle te reči izgledaju mi upotrebljive da bi se opisala situacija u kojoj jedan organ vlasti(bilo koji)ne postupa po odluci drugog organa iako je ista za njega,po zakonu,obavezujuća.konačna i izvršna.I u kojoj podnosi kako to nekonvenconalno ali dobro reče Apectator apsolutno nedopuštenu tužbu,budući da,još jednom ponavljam, ne samo u ovom nego u bilo kom upravnom postupku nije dopuštena tužba prvostepenog protiv drugostepenog organa.I nakon toga još daje saopštenje u kojem govori o "velikom broju stručnjaka" koji navodno tvrde da takav nonsens jeste moguć (ne navodeći ime bar jednog)i iznosi druge neistine o kojima sam pisao
Pored odgovornosti postavlja se i pitanje ko će u buduće da vodi i odlučuje u krivičnom postupku po ovim ili ovakvim pitanjima.Veće ?

O krivično pravnim stvarima,razume se, sud o pravu na slobodan pristup nformacijama,razume se,poverenik.
U tom pravcu molim poverenika da obavesti stručnu javnost i učesnike u postupcima o stavu koji proizilazi iz ove odluke kako bi istu imali u vidu te postupali u skladu .

Ovo bi npr. moglo da se učini sa linkom na kompletan tekst presude Upravnog suda

Nije u pitanju neki nov ni originalan stav poverenika ili Upravnog suda već logična,neminovna konsekvenca odredbi Zakona o slobodnom pristupu informacijama i Zakona o upravnim sporovima.U šest godina primene Zakona o slobodnom pristupu informacijama Vrhovni a od skora Upravni sud doneli su više desetina u osnovi istih odluka.O ovakvim i drugim stvarima možete naći više nego dovoljno informacija na www.poverenik.rs uključujući i odluke ranije Vrhovnog a sad Upravnog suda o nedopuštenosti ovakvih tužbi iz jednog jedinog i sasvim jednostavnog razloga - zbog toga što prvostepeni organ,u ovom i bilo kom uprvnom pstupku nema aktivnu legitimaciju da protiv rešenja drugostepenog organa vodi upravni spor.
Možda grešim ali ovo doživljavam kao veoma interesantnan sukob o nadležnosti izvršnih i sudskih organa vlasti.

Hvala unapred.

Reč je o za naše prilike novoj stvari,o delovanju nezavisnih regulatornih i kontrolnih tela.Poverenik i druga slična tela nisu deo izvršne vlasti(neretko ih označavaju kao "četvrtu granu vlasti" imaju određena zakonom tačno utvrđena ovlašćenja prema organima iz sve tri grane vlasti,i izvršne i pravosudne i zakonodavne.Način na koji su uređena ta ovlašćenja isključuje mogućnost sukoba nadležnosti.

Nema razloga da se Vi zahvaljujete.Hvala Vama zbog interesovanja za temu.
sahmatbg sahmatbg 10:54 08.03.2011

Re: originalni tekst u celosti

ecce-florian
interesantno bi bilo za dalju argumentovanu raspravu u okviru komentara, bez dovođenja u pitanje pravnosnažne odluke, videti i razloge koje navodi Viši sud u tužbi koja je odbačena....

Treba praviti razliku izmedju odbijanja i odbacivanja tužbe.U konkretnom slučaju Upravni sud je tužbu odbacio kao nedopuštenu zbog nedostatka aktivne legitimacije na strani Višeg suda u Beogradu.Sasvim opravdano jer je odista besmislena mogućnost da prvostepeni organ tuži drugostepeni. Otprilike kao kad bi npr. Osnovni sud kome je Viši sud u Beogradu preinačio rešenje mogao da protiv te odluke Višeg suda podnosi žalbu Apelacionom.Nezamislivo zar ne? U takvim situacijama kad ne postoji aktivna legitimacija potpuno su nebitni i neinteresantni "razlozi" koji su navedeni u tužbi. Prosto takvu je tužbu,šta god u njoj pisalo,nedopušteno podnositi.
dragan7557 dragan7557 14:05 08.03.2011

Re:kad bolje razmislim

I isti sud je još jednom uspeo da me iznenadi. Prvo je „Blic" objavio tekst o tome da je Poverenik za informacije, zbog nepostupanja po njegovom nalogu kaznio Viši sud u Beogradu sa 200.000 dinara.

Pošto Viši sud finansiraju svi građani (da ne objašnjavam kako), reklo bi se da je Poverenik kazno građane. Kazna i nije prevelika, mož' da se podnese.

cerski

Da ne bi bilo zabune ja podržavam vaš rad.
Freedom of Information Freedom of Information 14:41 08.03.2011

Re: Re:kad bolje razmislim

dragan7557
I isti sud je još jednom uspeo da me iznenadi. Prvo je „Blic" objavio tekst o tome da je Poverenik za informacije, zbog nepostupanja po njegovom nalogu kaznio Viši sud u Beogradu sa 200.000 dinara.Pošto Viši sud finansiraju svi građani (da ne objašnjavam kako), reklo bi se da je Poverenik kazno građane. Kazna i nije prevelika, mož' da se podnese.cerskiDa ne bi bilo zabune ja podržavam vaš rad.

Hvala na podršci.A što se tiče kažnjavanja građana ste,na žalost,u značajnoj meri u pravu.Ali...
krkar krkar 16:33 07.03.2011

Ime


Daj ime onoga ko je potpisao u ime Višeg suda.

To je neki reizabrani genijalac. Po pravnom znanju reizabran sigurno nije. Dakle, nekome se uvukao u prkno.

Bar ćemo sliku da mu objavimo: ovo je sudija koji ne zna pravo - i još se qrči.
draft.dodger draft.dodger 16:43 07.03.2011

...

Hieronymus Bosch, The Ship of Fools

cartmanikus cartmanikus 18:05 07.03.2011

fini ste, a koristi nema

I isti sud je još jednom uspeo da me iznenadi.

Napisite koja su to imena i prezimena u potpisu! (ako je zakonom to dozvoljeno)
U celom saoopštenju tačno je, i to samo polovično, svega nekoliko navedenih činjenica. Tako na primer jeste tačno da je Viši sud dopisom od 20.12. pozvao tražioca informacije, međutim ne zato da mu omogući ono što je tražio već zato da mu „omogući" nešto što on uopšte nije tražio.

Pa ko je to ko se pravi bu...i zbog cega i cijih interesa? Ako je samo greska u pitanju onda neka malo obnovi znaje! Naravno u onom periodu kad ne bude bio ponovo izabran za sudiju.
Prosto, i prosečan student prava morao bi da zna da tužba prvostepenog organa protiv rešenja drugostepenog organa, ne samo u postupku za slobodan pristup informacijama nego ni u jednom upravnom postupku uopšte, nije dopuštena.

Evidento je da se pokusava dobiti na vremenu. Ciji je taj potpis na tuzbi? Ko se to ima pravo igrati zakona i proci nekaznjeno.
Pa zar takvi likovi da nam donose presude, zar oni da nam sude i dele neku samo njima znanu pravdu?
Nije, naravno, jer su njegove tužbe čak dva puta odbacivane kao nedopuštene.

Kako se zove nacelink? Jer on zna ko mu sedi po kancelarijama? Sigurno zna jer kakav...

Znate dobro da takve likove boli kad im se spomenu imena i prezimena. Neka ih malo komsije ogovaraju ako nista drugo.
Kakve Vi zivce imate??? zakljucak
Freedom of Information Freedom of Information 22:04 07.03.2011

Re: fini ste, a koristi nema

I isti sud je još jednom uspeo da me iznenadi.

Napisite koja su to imena i prezimena u potpisu! (ako je zakonom to dozvoljeno)

Doyvoljeno je,naravno,i već je objavljeno u novinama.vd,predsednik suda se sam potpisao.
Ciji je taj potpis na tuzbi? Ko se to ima pravo igrati zakona i proci nekaznjeno.
Pa zar takvi likovi da nam donose presude, zar oni da nam sude i dele neku samo njima znanu pravdu?

Rekoh,to ko "deli pravdu" piše i u novinama.
Kakve Vi zivce imate??? zakljucak

Solidne,pogotovo s obzirom na okolnosti u kojima radim,bar ja tako mislim.A zaključak,mada baš nije jasno na šta se odnosi,razume se, prepuštam Vama.
mlekac mlekac 19:22 07.03.2011

Iskreno

To "Saopstenje za javnost" verovatno je pisao neko ko, u stvari, nema nikakve veze sa pravima osim sto je svakog dana okruzen pravnicima.

Verovatno necija sekretarica, il' salterusa, il' tako neka "Katica za sve". Onda nije ni cudno sto su formulacije takve kakve su.

(Ovo nema veze sa tim ko je saopstenje potpisao, pitaj Boga da li je uopste i pogledao sta potpisuje ili je to uradio automatski, potpisavsi istovremeno jos jedno milion raznoraznih resenja, presuda i ko zna cega...)
Dr M Dr M 00:09 08.03.2011

Re: Iskreno

To "Saopstenje za javnost" verovatno je pisao neko ko, u stvari, nema nikakve veze sa pravima osim sto je svakog dana okruzen pravnicima.

Verovatno necija sekretarica, il' salterusa, il' tako neka "Katica za sve". Onda nije ni cudno sto su formulacije takve kakve su.


Bilo bi lepo da je tako ali, bojim se da nije; to je, slutim, napisao neki strucni saradnik, po nalogu svog pretpostavljenog sudije, sa jasnom namerom da se baci prasina u oci.

Ovog puta nije proslo, obicno prolazi.
vhedrih2 vhedrih2 19:24 07.03.2011

Kladim se da ih nemaju

Tražilac je sumnjajući u to da sadržina transkripta audio zapisa nije identična sa stvarnom sadržinom, tražio audio kopije i nije ih nikada dobio.


Ako nije nesto mnogo ozbiljnije u pitanju (poput prikrivanja neke zloupotrebe poput namernog stimovanja transkripata ili tako neceg ili neke krajnje nesavesnosti), ja bi smeo da se kladim da te audio zapise ne daju zato sto ih ili nemaju ili ne mogu da ih nadju. Vise puta sam video po drzavnim institucijama da dokumenti ili drugi predmeti koji bi morali da budu zasticeni i uredjeni tako da budu dostupni, stoje na gomilama po otvorenim ormarima u (svima dostupnim) hodnicima ili slicnim mestima. Ili na raznim neuslovnim mestima (npr. u vlaznom podrumu) ili su neklasifikovani, pa kad im trebaju ni ne mogu da ih nadju. A pogotovo ako se radi o stvarima kojima se ne pristupa cesto i koje obicno ljudi ne traze.
mlekac mlekac 19:29 07.03.2011

Re: Kladim se da ih nemaju

vhedrih2
Tražilac je sumnjajući u to da sadržina transkripta audio zapisa nije identična sa stvarnom sadržinom, tražio audio kopije i nije ih nikada dobio.


Ako nije nesto mnogo ozbiljnije u pitanju (poput prikrivanja neke zloupotrebe poput namernog stimovanja transkripata ili tako neceg ili neke krajnje nesavesnosti), ja bi smeo da se kladim da te audio zapise ne daju zato sto ih ili nemaju ili ne mogu da ih nadju. Vise puta sam video po drzavnim institucijama da dokumenti ili drugi predmeti koji bi morali da budu zasticeni i uredjeni tako da budu dostupni, stoje na gomilama po otvorenim ormarima u (svima dostupnim) hodnicima ili slicnim mestima. Ili na raznim neuslovnim mestima (npr. u vlaznom podrumu) ili su neklasifikovani, pa kad im trebaju ni ne mogu da ih nadju. A pogotovo ako se radi o stvarima kojima se ne pristupa cesto i koje obicno ljudi ne traze.


E, sad si me podsetio na jednu "avanturu" trazenja zaturenih dokumenata.

Da ne idem u sitnice, zahtev je bio "zaturen" i na moje insistiranje da se pronadje sluzbenica me je uvela u prostoriju velicine omanjeg fudbalskog igralista u kojoj su, duz zidova, stajali rasklimani stolovi a na svakom omanje brdo raznih fascikli - bez ikakvog reda i logike.

Sve mi je bilo jasno...
jedan.kub jedan.kub 21:36 07.03.2011

Re: Kladim se da ih nemaju

vhedrih2
Tražilac je sumnjajući u to da sadržina transkripta audio zapisa nije identična sa stvarnom sadržinom, tražio audio kopije i nije ih nikada dobio.


Ako nije nesto mnogo ozbiljnije u pitanju (poput prikrivanja neke zloupotrebe poput namernog stimovanja transkripata ili tako neceg ili neke krajnje nesavesnosti), ja bi smeo da se kladim da te audio zapise ne daju zato sto ih ili nemaju ili ne mogu da ih nadju. Vise puta sam video po drzavnim institucijama da dokumenti ili drugi predmeti koji bi morali da budu zasticeni i uredjeni tako da budu dostupni, stoje na gomilama po otvorenim ormarima u (svima dostupnim) hodnicima ili slicnim mestima. Ili na raznim neuslovnim mestima (npr. u vlaznom podrumu) ili su neklasifikovani, pa kad im trebaju ni ne mogu da ih nadju. A pogotovo ako se radi o stvarima kojima se ne pristupa cesto i koje obicno ljudi ne traze.

Dobar izgovor, cist makijavelizam.
kostresh_harambasha kostresh_harambasha 20:37 07.03.2011

Шанса да коначно видимо транспарентност

Као што је то овде више пута речено, ни ја не верујем у незнање. Убеђен сам да је у питању куповина времена. Оно што ме згражава и шокира, а у последње време ми изазива и гађење, јесте чињеница да се то ради много дрско, безобразно и безобзирно.

И ја желим да се објаве имена актера у свему овоме. Чак и ако је неко потписао механички, треба га прозвати на одговорност (мада не верујем да је тако било). Стављање оваквих ствари на сто је једини прави начин да се ова ружна пракса искорени.
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:33 07.03.2011

Sumnjiv

si ti meni odavno...
Freedom of Information Freedom of Information 07:39 08.03.2011

Re: Sumnjiv

Jelica Greganović
si ti meni odavno...

Ma znam Jelice.I ne samo tebi.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana