Ljudska prava

VRUĆA LETNJA TEMA - ELEKTRONSKE KOMUNIKACIJE

Freedom of Information RSS / 01.08.2011. u 15:13

Autor: Rodoljub Šabić

Presretanje elektronskih komunikacija i pristup tzv. „zadržanim podacima" će i ovog leta biti aktuelna tema. Nekako, sticajem okolnosti, nekoliko zadnjih godina, uvek u leto, kad mu (zbog smanjenih mogućnosti da se u kvalitetnoj stručnoj javnoj raspravi otklone dileme i pronađu dobri odgovori na brojna otvorena pitanja) „vreme nije", predlagano je ili pokušavano usvajanje, za ovu delikatnu oblast, itekako važnih propisa.

U leto 2008. RATEL je doneo Pravilnik o tehničkim uslovima za kontrolu Interneta. Nakon „gužve" izazvane reakcijama Poverenika za informacije i Zaštitnika građana kojima se pridružio i dobar deo javnosti taj pravilnik je stavljen van snage.

U leto 2010. „gužvu" je izazvao Predlog zakona o elektronskim komunikacijama. Predlog je podnet na brzinu, bez ikakve javne rasrpave. I na proceduru i na sadržinu reagovali su ponovno Poverenik i Zaštitnik građana, opet podržani od široke javnosti. Zakon je, uz određena pobošljanja, ali i zadržavajući nedostatke na koje je ukazivano ipak usvojen. Zanimljivo je međutim da je predsednik Republike, potpisujući zakon izjavio da zbog "stvaranja baze podataka o elektronskim komunikacijama građana, koja će biti dostupna organima bezbednosti i unutrašnjih poslova bez odluke suda" on "deli zabrinutost sa nezavisnim državnim organima, zaštitnikom građana i poverenikom za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, sa kojima je o toj temi razgovarao", te da je zbog toga, "posle donošenja ovog zakona, više nego opravdano preispitati i unaprediti odgovarajuće delove našeg pravnog sistema, kako bi se osigurala ravnoteža između prava na bezbednost građana i svih njihovih ostalih prava."

Ovakav ishod upućivao je na zaključak da bi ubuduće, u vezi sa uređivanjem pitanja presretanja elektronskih komunikacija slične letnje „gužve" mogle izostati.

U međuvremenu, na inicijativu zaista izuzetno velikog broja subjekata civilnog društva, Poverenik za informacije i Zaštitnik građana podneli su krajem septembra 2010. Predlog za ocenu ustavnosti ovog zakona i Zakona o VBA i VOA Ustavnom sudu Srbije.

U zakonima koji regulišu rad policije i BIA, nismo mogli identifikovati odredbu suprotnu Ustavu koja bi mogla biti osporena, jer svoju praksa policija i BIA i ne zasnivaju na nekoj izričitoj odredbi, već na tumačenju prema kome listinzi poziva, lokacija korisnika i drugi elementi komunikacije nisu obuhvaćeni pojmom komunikacije, pa time ni zaštićeni odredbom čl. 41. stav. 2. Ustava.

Nažalost, Ustavni sud iako je prošlo skoro godinu dana još nije odlučivao o tom Predlogu. Šteta. Jer evo, u leto 2011. eto Predloga Pravilnika o tehničkim zahtevima za uređaje i programsku pordšku za zakonito presretanje elektronskih komunikacija i zadržavanja podataka o elektronskim komunikacijama koji je aktuelizira i čak dodatno zaoštrava pitanja zbog kojih su Poverenik i Zaštitnik građana podneli Ustavnom sudu Predlog za ocenu ustavnosti.

Osporili smo tada ustavnost pojedinih odredbi tih zakona zbog toga što one predviđaju mogućnost odstupanja od tajnosti sredstava komunikacije ne samo na osnovu sudske odluke, kako to izričito predviđa čl. 41. stav 2. Ustava Republike Srbije nego i bez odluke suda - kada je takva mogućnost propisana zakonom, odnosno na zahtev nadležnog državnog organa.

A Predlogom Pravilnika se ta mogućnost i dodatno proširuje. U tekstu Pravilnika „odluka suda" kao osnov za pristup tzv. „zadržanim podacima" čak ni kao termin ne postoji i isključivo se koristi neprecizan i višeznačan termin „nalog".

Mogućnost da praktično neograničeno, po sopstvenoj proceni koja ne podleže oceni suda, službe bezbednosti pristupaju podacima o tome ko sa kim komunicira, kada, u kom vremenskom periodu, kojom vrstom veze, kao i podacima o tome sa koje lokacije komunicira, predstavlja ozbiljno odstupanje od ustavne garancije nepovredivosti pisama i drugih sredstava opštenja. Ustavna garancija se, osim na sadržinu komunikacije, svakako odnosi i na tzv. „zadržane podatke" koji predstavljaju integralni deo komunikacije što je, pored ostalog, potvrđeno presudama Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

Glavni problem s Pravilnikom jeste neshvatljiv stav da se ustavna garancija iz čl. 41. ne odnosi na tzv. zadržane podatke, ali ne i jedini. Ima i drugih koji omogućavaju široka proizvoljna tumačenja i unose nesigurnost.

Tipičan primer je to da se Pravilnikom uvodi tajni nadzor lokacije korisnika i to čak sasvim nezavisno od toga da li on uopšte učestvuje u komunikaciji ili ne. Utvrđivanje lokacije korisnika u pojedinim situacijama, naravno, može biti korisno, ne samo zbog istrage ili nacionalne bezbednosti, već i radi zaštite života, kao što je to npr. u slučaju nestanka lica. Ali, ovo nije materija koja može da se uredi ovim pravilnikom, prvenstveno jer nedostaje pravni osnov, a pored toga jer je reč o obradi podataka o ličnosti, koja je materija zakona, a ne podzakonskih akata.
Predlog Pravilnika npr. ne sadrži nikakve odredbe o postojanju neizbrisivog traga o tome ko, kad i na osnovu čega je vršio nadzor ili pristupao podacima što dovodi u pitanje smisao, makar i aposteriorne, kontrole zakonitosti takvog nadzora. A činjenica da su te odredbe postojale u nekadašnjem Pravilniku RATEL-a izaziva ozbiljne dileme.

Ima još popriličan broj sličnih pitanja, da ne nabrajam dalje. Da bi bila apsolvirana na odgovoran način predložio sam Ministarstvu kulture, informisanja i informacionog društva da produži rok trajanja javnih konsultacija o ovom aktu, da konsultacije podigne na rang javne rasprave i pozove na učešće u istoj predstavnike akademske zajednice, medija, civilnog društva i elektronskih operatora.

Hoće li? Ili ćemo se i sledećeg leta baviti istom „vrućom" temom?

 



Komentari (14)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

apectator apectator 16:12 01.08.2011

Nije slučajno

Leto je najzgodnije da se na brinu, što se kaže "ispod žita" pokušaju proturiti kojekakva "ekspertska" rešenja koja inače ne mogu izdržati stručnu kritiku. Manja je paažnja javnosti,manje je prisustvo kompetentnih ljudi... Pored primera navedenih u postu našlo bi se dosta vrlo slićnih.
Freedom of Information Freedom of Information 16:49 01.08.2011

Re: Nije slučajno

apectator
Pored primera navedenih u postu našlo bi se dosta vrlo slićnih.

Tačno, slično je bilo i sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti i Zakonom o tajnosti podataka.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 20:45 01.08.2011

Шта је противуставно?

"stvaranja baze podataka o elektronskim komunikacijama građana, koja će biti dostupna organima bezbednosti i unutrašnjih poslova bez odluke suda"

U zakonima koji regulišu rad policije i BIA, nismo mogli identifikovati odredbu suprotnu Ustavu koja bi mogla biti osporena, jer svoju praksa policija i BIA i ne zasnivaju na nekoj izričitoj odredbi, već na tumačenju prema kome listinzi poziva, lokacija korisnika i drugi elementi komunikacije nisu obuhvaćeni pojmom komunikacije, pa time ni zaštićeni odredbom čl. 41. stav. 2. Ustava.

Ограничења људских и мањинских права

Члан 20.


Људска и мањинска права зајемчена Уставом могу законом бити ограничена ако ограничење допушта Устав, у сврхе ради којих га Устав допушта, у обиму неопходном да се уставна сврха ограничења задовољи у демократском друштву и без задирања у суштину зајемченог права.
Достигнути ниво људских и мањинских права не може се смањивати.
При ограничавању људских и мањинских права, сви државни органи, а нарочито судови, дужни су да воде рачуна о суштини права које се ограничава, важности сврхе ограничења, природи и обиму ограничења, односу ограничења са сврхом ограничења и о томе да ли постоји начин да се сврха ограничења постигне мањим ограничењем права.

Правна сигурност у казненом праву

Члан 34.


Нико се не може огласити кривим за дело које, пре него што је учињено, законом или другим прописом заснованим на закону није било предвиђено као кажњиво, нити му се може изрећи казна која за то дело није била предвиђена.
Казне се одређују према пропису који је важио у време кад је дело учињено, изузев кад је каснији пропис повољнији за учиниоца. Кривична дела и кривичне санкције одређују се законом.
Свако се сматра невиним за кривично дело док се његова кривица не утврди правноснажном одлуком суда.
Нико не може бити гоњен ни кажњен за кривично дело за које је правноснажном пресудом ослобођен или осуђен или за које је оптужба правноснажно одбијена или поступак правноснажно обустављен, нити судска одлука може бити измењена на штету окривљеног у поступку по ванредном правном леку. Истим забранама подлеже вођење поступка за неко друго кажњиво дело.
Изузетно, понављање поступка је допуштено у складу с казненим прописима, ако се открију докази о новим чињеницама које су, да су биле познате у време суђења, могле битно да утичу на његов исход или ако је у ранијем поступку дошло до битне повреде која је могла утицати на његов исход.
Кривично гоњење и извршење казне за ратни злочин, геноцид и злочин против човечности не застарева.

Тајност писама и других средстава општења

Члан 41.


Тајност писама и других средстава комуницирања је неповредива.
Одступања су дозвољена само на одређено време и на основу одлуке суда, ако су неопходна ради вођења кривичног поступка или заштите безбедности Републике Србије, на начин предвиђен законом.

Заштита података о личности

Члан 42.


Зајемчена је заштита података о личности.
Прикупљање, држање, обрада и коришћење података о личности уређују се законом.
Забрањена је и кажњива употреба података о личности изван сврхе за коју су прикупљени, у складу са законом, осим за потребе вођења кривичног поступка или заштите безбедности Републике Србије, на начин предвиђен законом.
Свако има право да буде обавештен о прикупљеним подацима о својој личности, у складу са законом, и право на судску заштиту због њихове злоупотребе.

Слобода мишљења и изражавања

Члан 46.


Јемчи се слобода мишљења и изражавања, као и слобода да се говором, писањем, сликом или на други начин траже, примају и шире обавештењa и идеје.
Слобода изражавања може се законом ограничити, ако је то неопходно ради заштите права и угледа других, чувања ауторитета и непристрасности суда и заштите јавног здравља, морала демократског друштва и националне безбедности Републике Србије.


Шта обухвата "тајност писама"?
Freedom of Information Freedom of Information 04:19 02.08.2011

Re: Шта је противуставно?

srdjazlopogledja
U zakonima koji regulišu rad policije i BIA, nismo mogli identifikovati odredbu suprotnu Ustavu koja bi mogla biti osporena, jer svoju praksa policija i BIA i ne zasnivaju na nekoj izričitoj odredbi, već na tumačenju prema kome listinzi poziva, lokacija korisnika i drugi elementi komunikacije nisu obuhvaćeni pojmom komunikacije, pa time ni zaštićeni odredbom čl. 41. stav. 2. Ustava.

Neustavna je takva praksa,podjednako kao i podzakonski akti ili zakoni koji,protivno ustavnoj garanciji,dozvoljvaju pristup informacima o komunikaciji i brz sudske odluke.
Тајност писама и других средстава комуницирања је неповредива.
Одступања су дозвољена само на одређено време и на основу одлуке суда, ако су неопходна ради вођења кривичног поступка или заштите безбедности Републике Србије, на начин предвиђен законом.

Dakle,odstupanja od tajnosti su dopuštena isključivo na osnovu odluke suda.Čak i sud može ih dopustiti samo ako su neophodna radi vođenja krivičnog postupka ili zaštite bezbednosti države a ne iz drugih razloga. Konačno, i kad ih sud dozvoli,odstupanja od tajnosti moraju da se realizuju isključivo na zakonom (a ne nekim aktom manje pravne snage npr.pravilnikom)predviđen način.
Шта обухвата "тајност писама"?

To je pravni standard koji podrazumeva da su informacije o komunikaciji u načelu dostupne samo učesnicima komunikacije a drugim subjektima samo u meri u kojoj je to neophodno,u skladu sa Ustavom i zakonom.
U našem slučaju nije sporno da se to odnosi na sadržinu komunikacije. Sporni su međutim tzv.zadržani podaci.Zaštitnik građana i ja stojimo na stanovištu da se ustavna garancija svakako odnosi i na te podatke polazeći od toga da mogućnost pristupa u podatke o tome sa kim, koliko, dugo,kojim sredstvima,odakle i sl.,neko komunicira i to 12 meseci u nazad, pretstavlja ništa manji a možda i ozbiljniji prodor u privatnost nego prisluškivanje jednog razgovora.I Evropski sud za ljudska prava(npr.presude u slučaju Malone ili slučaju Kopland) stoji na stanovištu da zadržani podaci predstavljaju integralni deo komunikacije.
arthur_dent arthur_dent 07:59 02.08.2011

Re: Шта је противуставно?

Naravno da će RATEL i organi bezbednosti da tvrde da je sve po ustavu.
Inače RATEL je porpilično proširio svoj rejon i počeo je da se bavi svim i svačim.
Tako mi je simpatično ideja da RATEL štiti telekom određujući minimalnu cenu usluga.
valjda to treba da odredi konkurencija, ali to ovde nije tema.


Zanimljivo mi je opravdanje:
jer svoju praksa policija i BIA i ne zasnivaju na nekoj izričitoj odredbi, već na tumačenju prema kome listinzi poziva, lokacija korisnika i drugi ELEMENTI KOMUNIKACIJE nisu obuhvaćeni pojmom komunikacije, pa time ni zaštićeni odredbom čl. 41. stav. 2. Ustava.

Kako službe bezbednosti mogu da tumače da "elementi komunikacije" nisu obuhvaćeni pojmom komunikacije?
Druga stvar, ako to nisu elementi komunikacije, zašto se onda RATEL bavi njima?

sahmatbg sahmatbg 09:28 02.08.2011

Re: Шта је противуставно?

Kako službe bezbednosti mogu da tumače da "elementi komunikacije" nisu obuhvaćeni pojmom komunikacije?

To je u uređenoj državi nezamislivo. A nezamislivo je i da kad poverenik za informacije i ombudsman to pitanje pokrenu kod nadležnog Ustavnog suda ovaj godinu dana ne pušta ni glasa od sebe.
vlad_aleksh vlad_aleksh 09:05 04.08.2011

Traduttore - traditore

"Da bi bila apsolvirana na odgovoran način predložio sam Ministarstvu kulture, informisanja i informacionog društva da produži rok trajanja javnih konsultacija o ovom aktu, da konsultacije podigne na rang javne rasprave i pozove na učešće u istoj predstavnike akademske zajednice, medija, CIVILNOG društva i elektronskih operatora."

Poštovani gospodine Šabiću, oprostite mi, ali sintagma "civilno društvo" bode oči. Čini mi se da je to prevod neukog prevodioca. Građansko društvo, na primer.
Zamislite kada bismo "civil engineering" preveli kao "civilno inženjerstvo".

P.S. Pozdrav za sve radnike Službe koji ovo čitaju. Kako civilne, tako i vojne.

Freedom of Information Freedom of Information 10:05 04.08.2011

Re: Traduttore - traditore

oprostite mi, ali sintagma "civilno društvo" bode oči. Čini mi se da je to prevod neukog prevodioca. Građansko društvo, na primer.

Nema šta da se oprašta,umesne primedbe su uvek dobro došle.Pozdrav.
jedan.kub jedan.kub 22:31 04.08.2011

Tema je

jako zanimljiva i čudi me mali broj komentara.
Sličan tekst u Blic-u ima preko stotinu komentara između ostalih i ovaj:
Na Google-u, ukucaj 007 spy software a za mobilni spy mobile ! Plati visa karticom i odmah skini, mislim, ako ti bas toliko treba! Nije skupo, nisam siguran da ce sajt ovo objaviti , nije prosao jedan komentar, misle da ja reklamiram web strane na procente! Ili je to ta "demokratija" u Srbiji na delu, legalne su web strane i legalan software, ljudi smatraju da i ti imas pravo da vidis ko tebe po "pravu i zakonu" prisluskuje ! Kad ga uhvatis, onda pravo na sud, da vidimo da li je imao pravni okvir za to,morace dobro da se oznoji i objasni da si terorista ili tamo neki subverzivni element!

Zanima me, da li je moguće na ovakav način ostvariti ustavom svoje zagarantovano pravo, kada su komunikacije u pitanju i kolika bi se mogla naplatiti odšteta od države?
Freedom of Information Freedom of Information 08:57 05.08.2011

Re: Tema je


Zanima me, da li je moguće na ovakav način ostvariti ustavom svoje zagarantovano pravo, kada su komunikacije u pitanju i kolika bi se mogla naplatiti odšteta od države?

Kad je neophodno svaki čovek može da pribegne različitim oblicima tzv. samopomoći ali svakako je bolje da kao mnoge druge države izgradimo pravi i faktički mehanizam zaštite na opštem,držaavnom nivou.Kad je reč o zaštiti privatnosti mi smo na niskom nivou. Do skora,dok u postupku pokrenutom na zahtev Poverenika Prekršajni sud nije izrekao kaznu jednoj medicinskoj ustanovi i odgovornom licu u njoj, bukvalno nikad niko u Srbiji nije bio kažnjen zbog nedopuštene obrade tuđih podataka o ličnosti. Dakle tek pravimo prve korake pa će u skladu sa tim neko od građana tek morati da u sudskom sporu potraži odgovor na pitenje kolika bi bila eventualna naknada štete koja bi se od države mogla dobiti.
jedan.kub jedan.kub 20:11 05.08.2011

Re: Tema je

Kad je neophodno svaki čovek može da pribegne različitim oblicima tzv. samopomoći ali svakako je bolje da kao mnoge druge države izgradimo pravi i faktički mehanizam zaštite na opštem,držaavnom nivou.Kad je reč o zaštiti privatnosti mi smo na niskom nivou.

Bojim se da će se pre desiti, da će pojedinci biti prinuđeni da sami traže zaštitu od nezakonitih postupaka državnih službenika.
Mislim da nam se mnogo toga ne bi dešavalo (Kosovo, kriminal...) da se naše bezednosne službe nisu opredelile za pogrešnu stranu, da rade protiv svojih građana a u korist pojedinaca.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 23:39 05.08.2011

Re: Tema je

Mislim da nam se mnogo toga ne bi dešavalo (Kosovo, kriminal...) da se naše bezednosne službe nisu opredelile za pogrešnu stranu, da rade protiv svojih građana a u korist pojedinaca.

Nisu se opredeljivale, one su sa takvim ciljem i stvorene.
vlad_aleksh vlad_aleksh 06:28 06.08.2011

Re: Tema je

srdjazlopogledja
Mislim da nam se mnogo toga ne bi dešavalo (Kosovo, kriminal...) da se naše bezednosne službe nisu opredelile za pogrešnu stranu, da rade protiv svojih građana a u korist pojedinaca.

Nisu se opredeljivale, one su sa takvim ciljem i stvorene.


.
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 13:09 07.08.2011

I u Americi

ACLU digs into mobile location privacy with huge police records request

The American Civil Liberties Union is bringing its heavy artillery to bear on the mobile location privacy debate.

The civil advocacy group has coordinated 34 of its offices to send 375 public records requests to police and law enforcement agencies across the nation, requesting comprehensive information about how police obtain and use cellphone locations and other Internet data to hunt criminals.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana