Politika| Putovanja| Život

O decentralizaciji, mesnim zajednicama i drugim pojavama

Nebojsa Krstic RSS / 18.08.2011. u 21:03

 

 

Moja prva i jedina črnomeljska zima u vojsci bila je oštra. To je valjda zbog geografskog položaja Bele krajine, postojbine srpske nacionalne manjine u Socijalističkoj Republici Sloveniji. Neka je vetrometina, tako da stalno prži užasno hladan vazduh koji je bez pardona prolazio kroz moj šinjel, žaket, džemper s V izrezom, košulju, majicu, pantalone, dugačke gaće, rukavice, kapu i podkapu, tog decembarskog jutra oko pola 7 na čistini ispred kasarne i pored njenog zida kraj koga sam pokušavao da nađem zavetrinu, tu odmah ispod termometra koji je ponosno pokazivao minus 27 stepeni C.

Toliko je bilo hladno da su nam dozvolili da radimo fiskulturu umesto goli do pola, u džemperima. To mi nije bilo teško. Mogao sam da trčim kao konj, što je posledica moje urođene sklonosti ka sportovima u kojima do izražaja dolazi brzina, telesna snaga, okretnost i precizan šut.

Posle jutarnje fiskulture na mokru sam majicu, košulju i džemper s V izrezom, obukao vojničku jaketu i šinjel koji je u mom slučaju imao zavidnu, mada ne naročito korisnu dužinu, preko koga, na posletku, ide kaiš sa oprtačima i fišeklije.

Potom je jedna omanja delegacija nas vojnika čete za dekontaminaciju odeće i obuće poslata u magacin. Iz njega smo doneli nekoliko sanduka municije namenjenih gađanju koje je tog dana trebalo da se održi na nekom od okolnih proplanaka pokrivenih zaleđenim snegom.

Kada smo sanduke spustili gde nam je zapoveđeno neki su primetili isto što i ja – da ne mogu da saviju ruke. Zgusnula se zglobna tekućina u laktovima i to po istom principu po kome se od zime zgusnula i nafta u kamionima kojima je trebalo da odemo na gađanje, pa je cela stvar odložena do daljnjeg.

Toga dana, pošto se on iznenada ukazao neradnim, moje tumaranje kasarnom u potrazi za naloženom peći prekinula je zapovest da se javim svom pretpostavljenom poručniku.

To je bio čovek koji se jednom prilikom ljutnuo što smo mu vojnik Šokac i ja, prilikom svog dežustva očistili čizme koje smo prljave zatekli u njegovoj kancelariji. Nama se učinilo prirodnim da u okviru pospremanja prostorije uklonimo blato i sa ostavljenih čizama. Šokcu sam objasnio da kritika ne treba da ga brine jer je poručnikova reakcija nešto što se u literaturi pojavljuje pod odrednicom «lažna skromnost» i da će naš starešina u dubini duše visoko ceniti ako mu čizme uvek očistimo, pa mu je Šokac sledeći put imalinom namazao i đonove.

Javim se ja kod poručnika. Čekam šta će se desiti zagledan u njegove ganc čiste čizme. On mi kaže da zna da sam tražio da odem na par dana kući. Bila je istina, to jesam tražio. Istina je bila i da je prošlo puno vremena pa sam tu mogućnost smetnuo s uma. Kaže poručnik onda da zna za razlog koji sam naveo za to kratko odsustvo, da zna da imam samohranu majku i da treba da je obiđem pred zimu. Klimao sam glavom. To za obilazak samohrane majke bila je istina, mada, evo sad moram da priznam, moja želja da odem kući nije imala veze s njom.  A šta je bio pravi razlog – više nisam siguran. Da li sam želeo nekog da vidim? Da se osetim slobodnim na kratko? Ko će ga znati, realnu potrebu nisam imao, ali želju da kući odem jesam.

Međutim, nastavio je poručnik, kao što je i meni samom poznato, traženo kratko odsustvo nisam dobio ja, već Atanacković iz Leskovca i još jedan. To mi je zaista bilo poznato pa sam klimao glavom, i dalje, sa razumevanjem.

«Ali se sada sreća osmehnula i tebi Krstiću!», kazao je poručnik, «Jedan je vojnik iz naše čete oslobođen daljeg služenja vojnog roka iz razloga medicinske prirode, a ti si određen da ga eskortuješ kući.»

«Zašto je oslobođen?» pitao sam zabrinuto.

Poručnik me je par sekundi skenirao svojim pronicljivim pogledom: «Zato što je pokazivao znake duševnog poremećaja.» Tu je napravio pauzu. «I zato što je, hm, imao hm, sklonost ka muškima

Pomenuti vojnik je spavao dva kreveta od mene i nisam kod njega nikada primetio znake duševnog poremećaja više izražene nego kod sebe. Za sklonost ka muškima takođe nisam znao, ali mi je bilo glupo da se dalje raspitujem.

Tako sam ja već sutra izjutra krenuo da deklarisanog duševno poremećenog otpratim do kuće, u jedno selo u okolini Kruševca. Sa kapije sam vraćen jer sam na put krenuo u čizmama, a pravilo je da vojnik iz kasarne izlazi sa očiščenim cipelama, bez obzira što je sneg napadao 2 metra.

«Boli te kurac, ideš kući!» rekao sam mu kad smo se smestili u voz do Zagreba.

«Aha!» rekao je on.

Posmatrao sam ga i razmišljao. Do Beograda cela noć. Do Kruševca i njegovog sela po ovom snegu bar još pola dana...pa isto toliko nazad! A ja imam 3 dana odsustva! Pa gde je tu odsustvo?! Da odem ja s njim do Beograda i pustim ga samog kući, a kažem da sam ga otpratio do kraja? Ne mogu, jer moram njegovu uniformu da vratim u kasarnu. Razmišljao sam grčevito. Moj saputnik nije bio krupan čovek, pa napravim plan koji će mi uštedeti čitav jedan dan.

Kad smo stigli u Zagreb, ostavim vojnika u staničnom bifeu i odem do Svačićevog trga, tu odmah blizu štajge, gde je stanovao Hrvoje Horvatić filmski reditelj, moj prijatelj i čovek normalnog, znači nevelikog telesnog gabarita. Dočeka me Hrvojeva majka i obavesti da on nije doma. Ja se predstavim, opišem u kakvoj sam situaciji i dodam da mi treba jedna civilna preobuka za mog druga vojnika koju bih vratio potom. Gospođa Horvatić kaže da nema problema i ubrzo mi upakuje odeću. Ja se zadovoljan vratim na kolodvor.

U kupeu se moj proteže presvuče u Hrvojeve stvari. Bile su mu pasent. Naročito mu se dopadne Hrvojeva jakna od meke braon kože. Sve njegove vojničke stvari naguram u jednu torbu koju ću da vratim sa sobom. Neko vreme nakon toga iskazivao je oduševljenje što ide kući. Potom je padao u depresiju. Pitao me je kakav će mu život biti sada kad svet čuje da je oslobođen vojske! Pitao me je kako će da se oženi! Pokušavao sam da mu dam neki mogući odgovor. Predlagao sam mu da kaže da je izbačen iz vojske zbog nasilničkog ponašanja. Posmatrao sam tog sitnog i očajnog mladića shvatajući nerealnost svog predloga. Onda sam dremao. On je ulazio u dijalog sa ostalim putnicima u kupeu, prepirao se sa njima, često izlazio u hodnik i glasno negodovao. S vremena na vreme izlazio sam za njim da proverim da se nije bacio iz voza i da konstatujem da je sneg kroz koji se brzi voz Zagreb – Beograd probijao sve veći i veći.

U Beogradu se mi lepo rukujemo i rastanemo. On mi obeća da će mi se javiti telefonom čim stigne kući. Nema telefon ali će se javiti već nekako. Ja odjurim samohranoj majci.

Taj jedan dan koliko mi je ostalo od odsustva potrošim najpre u isčekivanju poziva koji bi me oslobodio brige da se čovek koga sam dobio na revers zaista pojavio na vratima svoje kuće posle čega bih ja bio neko ko je ispunio naređenje, ili se negde usput samoubio zbog čega mi sleduje preki vojni sud i dugogodišnje robijanje u nekom kazamatu. Ovaj se naravno nije javljao. Onda sam ja nekako uspeo da nađem telefon kancelarije seoske mesne zajednice (koje će ako ima boga ponovo dobiti svoje značajno mestu u budućoj decentralizaciji vlasti), pa mi službenik MZ ode, proveri i javi da je vojnik taj i taj ipak živ i zdrav stigao kući. (Kad smo već kod decentralizacije vlasti koja treba da kapilarnim putem bude rasčlanjena na sitna crevca do nivoa MZ, neka mi bude dozvoljeno - ja se lično zalažem da se tu ne stane – već da se ide na davanje većih ovlašćenja kućnim savetima pa i domaćinstvima, svakom pojedinačno, jer je to jedini način da narod, ma gde bio lociran, zaista uzme vlast u svoje ruke.)

Ostatak svog odsustva proveo sam u srdačnom razgovoru punom topline sa svojom majkom, cirka 30 minuta, i potom u hladnom i konfuznom razgovoru sa svojom tadašnjom devojkom u trajanju od 1h i 30 min, posle koga sam se u stanju priličnog duševnog poremećaja oteturao do stanice i ukrcao u voz za nazad.

U Zagreb sam stigao sa zakašnjenjem od 3 sata uzrokovanim snežnim nanosima. Voz za Črnomelj je davno već otišao. Ušao sam su onaj za Karlovac. Kad sam tamo stigao bila je noć. Pitao sam nekog vojnika na stanici gde je kasarna i otpešačio do nje. Tu sam se javio dežurnom starijem vodniku prve klase, rekao da sam zakasnio na voz zbog nepovoljnih meteoroloških uslova, i da sam samim tim zakasnio u svoju kasarnu. Pitao sam da li mogu tu da prespavam i da li bi on bio tako ljubazan da javi u Črnomelj da se vojnik Krstić javio u karlovačku kasarnu. Stariji vodnik je bio ljubazan i ispunio mi obe molbe. Prespavao sam u veoma toploj prostoriji specifičnog dekakentnog mirisa koji odlikuje sve vojne ustanove. Rano izjutra dežurni vojnik me je probudio da stignem na voz za Črnomelj.

U njemu sretnem Ištvana zvanog Bracika iz Odžaka, desetara iz mog bataljona, i zajedno sa njim se dovezem na odredište. Svratimo i u pekaru na burek. Pričali smo orkestru tamburica koga je on bio član i mogućnostima koje tamburica kao takva ima u svetu džeza.

Kada sam stigao u kasarnu izgledalo mi je kao da sam se vratio kući.

 

 



Komentari (59)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

malaramona malaramona 21:15 18.08.2011

gay

Jel ovo nešto povodom gej parade?
Dr M Dr M 23:31 18.08.2011

Re: gay

Jel ovo nešto povodom gej parade?


Pošto Ti domaćin ne odgovara, da probam ja.
Ovo je o Dinkiću i URS, namenski i namerno. Predizborno glancanje čizama neposredno pretpostavljenom starešini, u nadi da se dobije nagradno sprovodjenje Dinkića i URS u mesto boravka.
Nenamerno i neoprezno, priznavanje iskustva u zaobilaženju procedure pri izvršenju službene dužnosti, radi ispunjenja ličnih ciljeva.
A naravno, i o tome kako je bilo hladno. Da nam lakše padne ovaj vreli mesec i još, bojim se, vrelija jesen

Ovo Ti je da i Ti imaš nešto da kažeš, obzirom da nisi bila u vojsci, o čemu će ovde da se priča.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 23:41 18.08.2011

Re: gay

Nenamerno i neoprezno, priznavanje iskustva u zaobilaženju procedure pri izvršenju službene dužnosti, radi ispunjenja ličnih ciljeva.

nemanja.glisic nemanja.glisic 23:46 18.08.2011

Re: gay

HAhahahahahah oduševio si ovim
abrasax abrasax 02:12 19.08.2011

Re: gay

Ovo Ti je da i Ti imaš nešto da kažeš, obzirom da nisi bila u vojsci, o čemu će ovde da se priča.

antioksidant antioksidant 21:49 18.08.2011

.

Kada sam stigao u kasarnu izgledalo mi je kao da sam se vratio kući.
navikne se covek na mrak i izolaciju...
Unfuckable Unfuckable 21:49 18.08.2011

Kada sam stigao u kasarnu izgledalo mi je

Kada sam stigao u kasarnu izgledalo mi je kao da sam se vratio kući.


Da, lepo primećeno: "izaći unutra ili ući napolje", by B.Pekić
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 22:17 18.08.2011

Re: Kada sam stigao u kasarnu izgledalo mi je

izaći unutra ili ući napolje", by B.Pekić

Skakavci?
Unfuckable Unfuckable 22:23 18.08.2011

Re: Kada sam stigao u kasarnu izgledalo mi je

Skakavci.
Mnogo opisa u toj knjizi podsetilo me je upravo na vojsku
("saveti za preživljavanje" recimo. Šteta što to pročitah posle vojske)
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 22:47 18.08.2011

Re: Kada sam stigao u kasarnu izgledalo mi je

Šteta što to pročitah posle vojske

Srećom pre zatvora!
abrasax abrasax 02:25 19.08.2011

Re: Kada sam stigao u kasarnu izgledalo mi je

saveti za preživljavanje" recimo. Šteta što to pročitah posle vojske)

Ti? Ne verujem!
abrasax abrasax 02:27 19.08.2011

Re: Kada sam stigao u kasarnu izgledalo mi je

abrasax
saveti za preživljavanje" recimo. Šteta što to pročitah posle vojske)

Ti? Ne verujem!


I ne znam zašto mi je laknulo (a da ne stavim nikakav znak?)
cult cult 22:55 18.08.2011

auh

Toliko je bilo hladno da su nam dozvolili da radimo fiskulturu umesto goli do pola, u džemperima. To mi nije bilo teško.


Neverovatno.
Samo par puta sam trčao i radio one vežbe (gušterov let itsl.) u takvim uslovima. Naime, mi, vezisti, smo bili pretty bad guys, sve nam je bilo teško, naročito te efemerije kao jutarnja gimnastika. Tuzla, decembar, (ziiima, neeeemci), ustajanje u pet, oblačenje tih v-izrez džempera do pet i deset, a onda zavlačenje ispod kreveta i to onih bližih prozoru, duboko u spavaonici, daleko od vrata, i nastavak polusna do postrojavanja za doručak. Posle, otprilike, mesec dana uočljivo nas je malo bilo na jutarnjoj gimnastici, te je jednog jutra dežurni oficir banuo u spavaonicu da proveri o čemu se radi. Još se sećam onog laganog, autoritativnog bata koraka kako se bliže krevetu ispod kojeg sam spavao. I u glavi one teme iz Petka 13-og.
myredneckself myredneckself 23:13 18.08.2011

Re: auh

tog decembarskog jutra oko pola 7 na čistini ispred kasarne i pored njenog zida kraj koga sam pokušavao da nađem zavetrinu, tu odmah ispod termometra koji je ponosno pokazivao minus 27 stepeni C.

Toliko je bilo hladno da su nam dozvolili da radimo fiskulturu umesto goli do pola, u džemperima.

da ne mogu da saviju ruke. Zgusnula se zglobna tekućina u laktovima i to po istom principu po kome se od zime zgusnula i nafta u kamionima kojima je trebalo da odemo na gađanje, pa je cela stvar odložena do daljnjeg.

moje tumaranje kasarnom u potrazi za naloženom peći prekinula je zapovest da se javim svom pretpostavljenom poručniku.

A šta je bio pravi razlog – više nisam siguran. Da li sam želeo nekog da vidim? Da se osetim slobodnim na kratko? Ko će ga znati, realnu potrebu nisam imao, ali želju da kući odem jesam.

Ostatak svog odsustva proveo sam u srdačnom razgovoru punom topline sa svojom majkom, cirka 30 minuta, i potom u hladnom i konfuznom razgovoru sa svojom tadašnjom devojkom u trajanju od 1h i 30 min, posle koga sam se u stanju priličnog duševnog poremećaja oteturao do stanice i ukrcao u voz za nazad.

Kada sam stigao u kasarnu izgledalo mi je kao da sam se vratio kući.

Nije čudo što posle pola sata, čim vas je više od dvojice počnete da pričate o teškim danima u vojsci. Ozbiljno. Čitava godina i skakavci, gric...gric, huuuuh
abrasax abrasax 02:15 19.08.2011

Re: auh

I u glavi one teme iz Petka 13-og.


Nisam gledala taj film. Nešto sa neprikidnim cilikom?
abrasax abrasax 02:19 19.08.2011

Re: auh

Nije čudo što posle pola sata, čim vas je više od dvojice počnete da pričate o teškim danima u vojsci. Ozbiljno. Čitava godina i skakavci, gric...gric, huuuuh


Možda je samo polovično čudo. Neko čudo. Nešto.
omega68 omega68 23:15 18.08.2011

Vojniče

Krstiću
Jesi ti vojnik ili fišeklija?

Posle jutarnje fiskulture na mokru sam majicu, košulju i džemper s V izrezom, obukao vojničku jaketu i šinjel koji je u mom slučaju imao zavidnu, mada ne naročito korisnu dužinu, preko koga, na posletku, ide kaiš sa oprtačima i fišeklije.


Eh, Kočevski Rog, minus vesnaest, spavanje na snegu i vojnik u napadu/ vojnik u odbrani
Fazanu!
Domazet Domazet 21:14 20.08.2011

Fazani!

omega68
Krstiću
Jesi ti vojnik ili fišeklija?

Posle jutarnje fiskulture na mokru sam majicu, košulju i džemper s V izrezom, obukao vojničku jaketu i šinjel koji je u mom slučaju imao zavidnu, mada ne naročito korisnu dužinu, preko koga, na posletku, ide kaiš sa oprtačima i fišeklije.


Eh, Kočevski Rog, minus vesnaest, spavanje na snegu i vojnik u napadu/ vojnik u odbrani
Fazanu!


Jednog dana u januaruaru 1995 godine, moja prva zima u Chicagu, nashao sam se na sred Michigan Avenije kada je na -42C zaduvao vetar. Nisam plakao. U stvari jesam ali jako kratko, vishe je bolelo kada se plache nego kada se ne plache. A Chicago je negde izmedju Rima i Napulja po geografskoj shirini...
alselone alselone 09:32 22.08.2011

Re: Fazani!

Domazet

Jednog dana u januaruaru 1995 godine, moja prva zima u Chicagu, nashao sam se na sred Michigan Avenije kada je na -42C zaduvao vetar. Nisam plakao. U stvari jesam ali jako kratko, vishe je bolelo kada se plache nego kada se ne plache. A Chicago je negde izmedju Rima i Napulja po geografskoj shirini...


Bozic u Sankt Peterburgu pre 3, 4 godine. Otisli do prodavnice da kupimo klopu i pice za veceru, pivo pocelo da mrzne u flasama posle 10 min setnje. Ne znam koliko je bilo, hodao sam kao robokap od garderobe ali mi je i dalje bilo hladno.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 21:38 22.08.2011

Re: Fazani!

pivo pocelo da mrzne u flasama posle 10 min setnje


To je bila greška! Trebalo je da kupite votku.
alselone alselone 07:00 23.08.2011

Re: Fazani!

Nebojsa Krstic

To je bila greška! Trebalo je da kupite votku.


Kupili i to, naravno.

Al promasismo brend pa kupismo neko djubre jako za koje je Zozovaca Zivadinovic - meka domaca, samo od zrelih plodova koji sami otpadnu bez grama secera. Nista - ostalo za ribat prozore i prati blok motora.
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:28 18.08.2011

Sam' da znaš

Takav je valjda geografski položaj Bele krajine, postojbine srpske nacionalne manjine u Socijalističkoj Republici Sloveniji.


1.Slovenija je puna takvih geografskih položaja, prijatna sibirska klima je i u, recimo, Kočevju ili Ribnici.

2. Srpske nacionalne manjine u Sloveniji nema. Tj. ima je, ali uprkos tome što je najbrojnija nema status nacionalne manjine. Taki im Ustav. A, tim povodom je i postojbina nepostojeće manjine izignorisana jer bi se time ispunio uslov iz Ustava o autohtonosti, zato belokranjske postojbine više nema i nikad je nije ni bilo, nego se radi o ekonomskim imigrantima.


Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 23:43 18.08.2011

Re: Sam' da znaš

Sam' da znaš

Znam. Imigranti. Zato im se sela zovu Jovanovići, Petrovići i sl.
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:09 19.08.2011

Re: Sam' da znaš

Znam. Imigranti. Zato im se sela zovu Jovanovići, Petrovići i sl.

Neautohtoni, naravno
abrasax abrasax 02:44 19.08.2011

Re: Sam' da znaš

Jelica Greganović
Znam. Imigranti. Zato im se sela zovu Jovanovići, Petrovići i sl.

Neautohtoni, naravno


abrasax abrasax 12:25 19.08.2011

Re: Sam' da znaš

Srpske nacionalne manjine u Sloveniji nema. Tj. ima je, ali uprkos tome što je najbrojnija nema status nacionalne manjine. Taki im Ustav. A, tim povodom je i postojbina nepostojeće manjine izignorisana jer bi se time ispunio uslov iz Ustava o autohtonosti, zato belokranjske postojbine više nema i nikad je nije ni bilo, nego se radi o ekonomskim imigrantima.


A da im se prizna srpsko-slovenski jezik, pa mirna Bačka (Srem, Banat etc.)?

P.S. Otče, samo predlog ()
janeznam janeznam 23:34 18.08.2011

Pa onda on nije ...

Ako se on jadan sekirao što se neće moći oženiti onda on nije ...duševno poremećen. Valjda... A ko će ih znati!
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 23:39 18.08.2011

Re: Pa onda on nije ...

Ako se on jadan sekirao što se neće moći oženiti onda on nije...

Tačno to je bio i moj zaključak. Mislim da su omanuli "dijagnozu".
abrasax abrasax 02:48 19.08.2011

Re: Pa onda on nije ...

Ako se on jadan sekirao što se neće moći oženiti onda on nije ...duševno poremećen. Valjda... A ko će ih znati!Ako se on jadan sekirao što se neće moći oženiti onda on nije ...duševno poremećen. Valjda... A ko će ih znati!


Mislim da bih mogla da kažem da znam da nije.
Jukie Jukie 07:55 19.08.2011

Re: Pa onda on nije ...

janeznam
Ako se on jadan sekirao što se neće moći oženiti onda on nije ...duševno poremećen. Valjda... A ko će ih znati!

A bogami je bio vraški hrabar kad je tako mali i krhak smeo pred vojnim starešinama da izjavi da je gej (ako nije bio), ali valjda mu je od hladnoće zamro osećaj za opreznost.
Inače, ženjenje u tradicionalnim sredinama nema nikakve veze sa tim da li je neko gej ili nije - svi se žene jer tako običaji i veće staraca nalažu i čak biraju mladu (kažu na Nat.Geo. da je Isus u svojoj sredini delimično bio čudo jer je bio neoženjeni odrasli muškarac; nisu imali ni reč za taj pojam)
princi princi 08:33 19.08.2011

Re: Pa onda on nije ...

Inače, ženjenje u tradicionalnim sredinama nema nikakve veze sa tim da li je neko gej ili nije - svi se žene jer tako običaji i veće staraca nalažu i čak biraju mladu

Ko onda zvekne mladu kad je mladozenja peder? Vece staraca?
janeznam janeznam 08:54 19.08.2011

Re: Pa onda on nije ...

Veće staraca nakon izvršene provere načini preporuku i tek onda se izvrši ženidba i udadba.
antioksidant antioksidant 09:00 19.08.2011

Re: Pa onda on nije ...

princi
Inače, ženjenje u tradicionalnim sredinama nema nikakve veze sa tim da li je neko gej ili nije - svi se žene jer tako običaji i veće staraca nalažu i čak biraju mladu

Ko onda zvekne mladu kad je mladozenja peder? Vece staraca?

мислим да то објашњава улогу кума у традицији нашег народа
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 09:53 19.08.2011

Re: Pa onda on nije ...

A bogami je bio vraški hrabar kad je tako mali i krhak smeo pred vojnim starešinama da izjavi

Nije on siroma ništa "izjavljivao", to se tad zaključivalo na osnovu dojave.
abrasax abrasax 11:57 19.08.2011

Re: Pa onda on nije ...

kažu na Nat.Geo. da je Isus u svojoj sredini delimično bio čudo jer je bio neoženjeni odrasli muškarac; nisu imali ni reč za taj pojam)


Ili imali tri.
abrasax abrasax 12:19 19.08.2011

Re: Pa onda on nije ...

Veće staraca nakon izvršene provere načini preporuku i tek onda se izvrši ženidba i udadba.


Jeste, posle dobre dremke moja baka se obavezno budi pre kraja da odgleda svadbu. Sa pucanjem i podvriskivanjem, jašta.
abrasax abrasax 12:30 19.08.2011

Re: Pa onda on nije ...

abrasax
kažu na Nat.Geo. da je Isus u svojoj sredini delimično bio čudo jer je bio neoženjeni odrasli muškarac; nisu imali ni reč za taj pojam)


Ili imali tri.


ivana23 ivana23 23:46 18.08.2011

***

Je l' vracena odeca Hrvoju?

Ostade supljina u tom delu price...
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 23:51 18.08.2011

Re: ***

Je l' vracena odeca Hrvoju?

Nije.
margos margos 02:00 19.08.2011

Re: ***

Je l' vracena odeca Hrvoju?

I mene to zanimalo... :)
Šteta što nije.

laokont laokont 00:21 19.08.2011

Eh ta devojka

Meni je nekakako paznju skrenula zadnja recenica da je izgledalo kao da si se vratio kuci.Pre toga si spomenuo da si trazio odustvo da se osetis slobodnim,a da samohrana majka nije jedini razlog tvoje zelje da odes na odustvo.Eh,ta devojka!Dok si vracao tog nesrecnika kuci,on je padao u depresiju,cak si proveravao da nije iskocio iz voza ili sta bi vec moglo da mu padne napamet.....a ti si mozda,uz sveto, u tim momentima pomislio:Eh ta devojka!Pa svako bi posle svega toga imao utisak da se vratio kuci iako je kasarna u pitanju.
neobavestena neobavestena 10:08 19.08.2011

Empatija

Meni malo žao te devojke. Njena hladnoća i bezosećajnost se protežu kroz blogove... a mnogo je vremena prošlo. Razmišljao si da joj, možda, nekad, oprostiš?
maksa83 maksa83 10:49 19.08.2011

Re: Empatija

Meni malo žao te devojke. Njena hladnoća i bezosećajnost se protežu kroz blogove... a mnogo je vremena prošlo. Razmišljao si da joj, možda, nekad, oprostiš?

Muškarci ne praštaju, samo zaboravljaju.
antioksidant antioksidant 10:50 19.08.2011

Re: Empatija

maksa83
Meni malo žao te devojke. Njena hladnoća i bezosećajnost se protežu kroz blogove... a mnogo je vremena prošlo. Razmišljao si da joj, možda, nekad, oprostiš?

Muškarci ne praštaju, samo zaboravljaju.

i to ako ih žene ponovo puste u... svoj svet
abrasax abrasax 12:42 19.08.2011

Re: Empatija

Njena hladnoća i bezosećajnost se protežu kroz blogove...


Ja sam opet iščitavala Krstićev blog da vidim je li obišao majku. A nisam uspela da shvatim ko je ta devojka. Ali ako ta hladnoća i bezosećajnost kolaju ovim blogoprostorima, onda važi ono što ljudi pričaju u takvim situacijama. I što se duuuugo pamti. I ne zaboravlja. Kao sećanja na detinjstvo (kao pletene kapice koje su nekom pale na oči, izazivajući topli smeh)
abrasax abrasax 12:55 19.08.2011

Re: Empatija

abrasax
Njena hladnoća i bezosećajnost se protežu kroz blogove...


Ja sam opet iščitavala Krstićev blog da vidim je li obišao majku. A nisam uspela da shvatim ko je ta devojka. Ali ako ta hladnoća i bezosećajnost kolaju ovim blogoprostorima, onda važi ono što ljudi pričaju u takvim situacijama. I što se duuuugo pamti. I ne zaboravlja. Kao sećanja na detinjstvo (kao pletene kapice koje su nekom pale na oči, izazivajući topli smeh i šalu)


P.S. Metafore dobijaju vremenom na težini, ali srce značenja ostaje. Samo dunem i razlistaju se. Hoću li uskoro opet?
Lord Greystock Lord Greystock 11:42 19.08.2011

Krstiću!

Jesi li ti siguran da ti nisi ja? Ili obrnuto?

S obzirom da smo u vojsci bili (čini mi se) iste godine, u Zagrebu, i znam kako je bilo hladno, a pošto sam i ja istog tog decembra vodio istog jednog takvog kući (doduše u BG), i pošto sam i ja na isti način dobio isto takvo odsustvo (prvi redovan zahtev odbijen, zbog ovog dobio tri dana) čitajući tekst ostao sam zbunjen?!
vilanderus vilanderus 12:05 19.08.2011

Re: Krstiću!

I jesi li ti zvao onda opstinu Vrachar da proveris da li se onaj koga si sprovodio stvarno vratio kuci ili se samoubio ?
abrasax abrasax 13:01 19.08.2011

Re: Krstiću!

S obzirom da smo u vojsci bili (čini mi se) iste godine, u Zagrebu, i znam kako je bilo hladno, a pošto sam i ja istog tog decembra vodio istog jednog takvog kući (doduše u BG), i pošto sam i ja na isti način dobio isto takvo odsustvo (prvi redovan zahtev odbijen, zbog ovog dobio tri dana)


A zato si ti imao onako štraftastu majicu šetajući sa društvom po gradu, redovno, na mesečnom odsustvu?
abrasax abrasax 13:06 19.08.2011

Re: Krstiću!

stvarno


(omiljeni način obrade materijala)
Lord Greystock Lord Greystock 00:16 20.08.2011

Re: Krstiću!

Ma ovaj moj je bio oženjen. I čovek je, kako smo u Zagrebu seli u voz počeo da kumi i moli da ga ne vodim kući kod mame i tate(?!) nego kod žene i deteta u stan. A najveći kretenizam je što sam ja dobio naređenje da ga odvedem kod roditelja! , da ga predam njima i da, naravno vratim uniformu. A čovek oženjen, žena, malo dete...
Moji roditelji su nas čekali u Beogradu na stanici, odvezli nas kod njegove žene i deteta, čovek se presvukao i voila!

E sad šta je on folirao da ga proglase ludim...?!?
Sofroniye Sofroniye 13:45 19.08.2011

Konfuzno

Nisam pratio traktat o sustini te veze sa tom devojkom i eventualnim traumama koje je to moglo da ostavi ali vidim da su neki bolje upuceni. Mene zanima samo jedno jesi ti zaista sat i po konfuzno pricao ili "pricao" :)) Mislim ako si pricao onda mi je sve jasno :)
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 15:24 19.08.2011

Re: Konfuzno

jesi ti zaista sat i po konfuzno pricao ili "pricao"

Pričao, eh.
mlekac mlekac 17:27 19.08.2011

Re: Konfuzno

Nebojsa Krstic
jesi ti zaista sat i po konfuzno pricao ili "pricao"

Pričao, eh.


Bome, Krle, ja nesto imam utisak da si ti slusao, a da je tada mlada dama pricala...

Al' vec si nekom prilikom nagovestio da ne bi mnogo o tome, pa da zaobidjemo.

Nego, sta ti je rekao Hrvoje za odecu?

Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 19:21 19.08.2011

Re: Konfuzno

Nego, sta ti je rekao Hrvoje za odecu

Nismo nikad pricali o tome.
mlekac mlekac 20:02 19.08.2011

Re: Konfuzno

Nebojsa Krstic
Nego, sta ti je rekao Hrvoje za odecu

Nismo nikad pricali o tome.


My mistake - stalno zaboravljam da ova kriza nije bila oduvek i da je postojalo neko vreme kad smo odecu menjali medjusobno, il' pozajmljivali ortacima i od ortaka i ne pomisljajuci vise na nju osim ako nije bio neki bas drag komad...

Nazalost, vremena se promenila.
mirilovic92 mirilovic92 22:01 19.08.2011

Dobar blog.

Dobar blog.
abrasax abrasax 04:54 20.08.2011

Re: Dobar blog.

Dobar blog.


Ć! Slažem se.
legalizacijabg legalizacijabg 05:15 20.08.2011

vojska

Tekst je zanimljiv i pitak,a autor ima dar da svojim stilom opisivanja probudi pažnju kod čitaoca
Iz jedne u stvari, najobičnije pričice.Ja bih napisao knjigu,ubacio po neki romantičniji deo biografije,malo o muzici,i eto parica.Uz malo marketinga,lepo bi se prodavala

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana