orange code alert

Jelena Milić RSS / 10.01.2008. u 12:19

Neko vrlo pouzdan me je podsetio  na činjenicu  da je profesor Mićunović bio medju retkim poslanicima DS koji nije glasao za Rezoluciju o Kosovu i pounkao me da o tome  razmislim malo više. Da li je u pitanju to što je shvatio koliko ona dalekosežno ( bar dok je ove vlade) utiče i na našu evropsku budućnost a to nije uspeo da objasni svojim kolegama ili je i njima jasno ali ih ne pogađa, još uvek ne znam ali  će se ubrzo pokazati. No vidim priličnu razliku u jučerašnjim stavovima Mićunovića i Jeremića oko toga šta bi nepotpisivanje značilo za uspeh Tadića na izborima. Čini mi se da profesor unapred pegla štetu tako što u igru vraća DS žvaku o kojoj  sam već više puta ovde pisala: “ Eventualno odlaganje bilo bi  privremeno i  ne bi značilo udaljavanje od Evrope. “  Takođe, on smatra da nepotpisivanje ne bi škodilo Tadiću!  Evo dela vesti o sinoćnjem Poligrafu u kome je profesor učestvovao.  

Ukoliko u EU ne bude saglasnosti da Srbija 28. januara potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, predsednik Političkog saveta Demokratske stranke Dragoljub Mićunović smatra da to neće uticati na podršku građana predsedničkom kandidatu te stranke Borisu Tadiću.

Mićunović je sinoć u Poligrafu B92 izjavio da ukoliko Srbija bude pozvana da potpiše sporazum, to treba da učini, jer, kako je rekao, "to nije više dečija igra, već ozbiljan državni posao".

"Moguće je da dođe i do odlaganja, što ne bi bilo dobro. Mislim da bi to trebalo što pre da se završi, da mi onda krenemo u jedan ekonomski oporavak i ekonomsku stabilnost", rekao je Mićunović.

Mićunović, ipak, veruje da će sporazum biti potpisan.

"U svakom slučaju, nepotpisivanje mu ne može škoditi, on ima druge snažne argumente i ja verujem da će građani to razumeti", smatra Mićunović.

On je kazao i da bi eventualno odlaganje bilo privremeno i da ne bi značilo udaljavanje od Evrope.

Mićunović veruje da će, ukoliko u drugom krugu predsedničkih izbora budu bili Boris Tadić i Tomislav Nikolić, Demokratska stranka Srbije i Liberalno-demokratska partija podržati Borisa Tadića.



A Vuk Jeremić pozvao je EU da do kraja januara potpiše sa Srbijom Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju jer bi to moglo da utiče na ishod rezultata predsedničkih izbora. Ne bi bilo loše da je pozvao i Koštunicu. Čini se da Jeremić  značaj potpisivanja na ishod izbora  ipak vidi nešto drugačije, ili isto al profesor vadi kesteje iz vatre unapred. Još jedan  znak da se ili EU povlači usled retorike Beograda ili DS usled NISa. Evo šta je rekao  za FT.

Ministar spoljnih poslova Srbije je, u intervjuu londonskom "Fajnenešal tajmsu", rekao da ispitivanja javnog mnjenja pokazuju neizvesnu trku aktuelnog predsednika Srbije i kandidata Demokratske stranke Borisa Tadića i kandidata radikala Tomislava Nikolića.

Očekuje se da njih dvojica, posle prvog kruga izbora 20. januara, odmere snage u drugom krugu, 3. februara.

"Napredak na planu potpisivanja sporazuma bi pokazao da članstvo u Uniji nije san, već stvarnost. Kada je ishod glasanja toliko neizvestan, rezultat je osetljiv i na najmanju promenu", rekao je Jeremić.

Inače, ministar Jeremić je prethodna dva dana u Briselu apelovao na Evropsku uniju da 28. januara donese odluku o potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruzivanju sa Beogradom pre drugog kruga predsednickih izbora u Srbiji. Meni se nekako učinilo kao da i on i DS u stvari mole EU da nam i ne nudi SAA sada i time ne ometa akciono jedinstvo vlade i ne ruši DS retoričku pro EU orijentaciju.  

Tako je pitanje naše EU budućnosti došlo nažalost u žižu interesovanja  tek u drugoj polovini kampanje za prvi krug predsedničkih izbora i to na način da nam DS objašnjava da nepotpisivanje SAA 28 januara, pošto je dopustio da DSS svojom retorikom i potezima oteža posao EU oko ubrzanog potpisivanja onoliko, ne znači ništa strašno. Ovo je verovatno  deo DS predsedničke  izborne retorike ali su konsekvence dalekosežnije i prevazilaze značaj onoga što Tadić kao predsednik Srbije predstavlja i može. DS to, ili bar njegovi birači,  moraju  imati u vidu .

Postoje različiti stavovi oko učinka Borisa Tadića kao predsednika Srbije. Meni se čini da je njegova glavna uloga, ona koju je do sada jednom uspešno obavio, da na izborima pobedi Tomu Nikolića, jer niko drugi izgleda ne može. U ostalom i mandat predsednika nije takav da je lako taksativno nabrojati konkretke činjenice-uspehe za vreme nečijeg mandata. Tadić je otišao u CG odmah po proglašenju npr, da spomenem recimo momenat koji je Dušan Petrović uspeo da zaboravi ili namerno prećuti u UN sa Vučićem.  Tadić  jeste držao srpski etnonacionalizam uljudno impotentnim, imajući u vidu kompleksnost pregovora o Kosovu,  bez obzira na ispade koji su, ipak, samo ispadi.  Na međunarodnoj sceni jeste ostavljao povoljan utisak, pogotovu imajući u vidu i realnu sliku i alternativu u Srbiji.  

 

Ali uloga DS u vladi Srbije mora biti mnogo veća. Koja je uloga DS u vladi koja izgubi mogućnost da potpiše SAA? Izbacivanje odluke o  NATO članstvu je valjda bio onaj minimum koji smo morali da razumemo i mi koji smo za oba kraka srpskih integracija u zapadnodemokratski svet.   Pa na duge staze i pod određenim uslovima EU se još ni DSS nominalno nije odrekao. I zato je nemoguće prodavati Tadića, ma kako momenat bio nezgodan, kao pro EU opciju i očekivati blanko podršku, a sedeti u vladi i rastaljivati lovu od Beograda, NISa,  EU pristupnih fondova drugog sa u stvari anti EU opcijom kao da nepotpisivanje SAA nije bitno. Pogotovu  što nam i Toma Nikolić poručuje da više ratovati nećemo. Ali i da nećemo decu slati ni u druge misije. Toma je radikalsku retoriku upeglao i svoju letvicu spustio verovatno i kao posledicu onoga što Tadić  jeste postigao i obavljao dobro do sada. U ostalom,radikalski izborni promo ide pre vesti na B92,što je obrni okreni  dobra vest! Ali ne slanje u vojne misije je, takođe, i  trenutna politika ove vlade, tako da Tadić mora letvicu dizati i dalje. Na to ga drugi pokušaj obavezuje. U ostalom, EU će verovatno i BH, i u strahu od negativnih posledica UDI na Kosovu ali i u nameri da je konsoliduje kroz intenzivnije uključivanje,  ponuditi da SAA potpiše u januaru, sa ili bez Karadžića. Tako da nam faktor Mladić  DS teško  može uvaljivati kao glavni razlog EU odustajanja ako do toga dođe.

 

 LDP je, konačno, temu EU integracija prebacio iz foldera podrazumeva se u folder the only game in the town, ali pitanje je koliko sad ima vremena i medijskog prostora da to plasira. Zato je i učešće Vesne Pešić u večerašnjem Poligrafu jako bitno. Win win situacija za  LDP, DS i Srbiju jeste da se SAA potpiše pa da onda LDP podrži Tadića u drugom krugu, pogotovu sad kad i sam LDP ističe značaj potpisivanja SAA, bez obzira na sve one nepotrebne tužbe protiv držača penkala koje su, ipak, manje bitne od budućnosti Srbije u EU.  Ta budućnost leči  povode za te tužbe takođe. Bez potpisivanja, LDP ima sve argumente da podršku uskrati.No, ostaje pitanje kome to, nepotpisivanje dakle,  na duge staze uopšte išta dobro nosi osim DSS i Co.  Iskeno se nadam da će VP večeras  biti mnogo argumentovanija i inspirativnija  nego u onom UN.
 


Komentari (117)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

ceca ceca 12:43 10.01.2008

eh

ja ni pod razno ne glasam za tadica u drugom krugu. mogu da potpisu i da je zemlja ravna ploca. kao sto se i raspravljalo za vikend mozda se za 10 dana kaze puj pike i ne vazi nas potpis na SAA. bre ljudi stalno nas nesto uslovljavaju. sad molimo da potpisemo SAA pred drugi krug izbora. zasto? pa zato sto je lepo biti na vlasti. glasajte za tadica sa njim cemo sigurno u evropi. cini mi se da necemo. a kad smo kod tih silnih ministara i zalaganja za kosovo. kako se doticni mladi ministar i svi ostali ne odrekne npr svojih dnevnica kada putuju u inostranstvo i zalazu se da je kosovo nase i prosledi ih ljudima koji zive na kosovu i za koje se zalazu da je nas sastavni deo. da pitam sve kandidate i njihove ministre da li mi biramo predsednika republike i na kosovu?
ja ne cuh pre par nedelja da je gosp jeremic tj DS imao nesto protiv kad je vladeta jankovic rekao da nas vise od polovine covecanstva podrzava u nasoj stvari da ne damo kosovo. uz nas su rusija (zna se zbog cega a ne zato sto nas vole NISvole), kina, indija, indonezija,juznoafricka republika. mislim da je to bira ekstra uvreda za svakog iole normalnog gradjanina ove zemlje.
tesko nama. zato je gospodja vesna pesic lepo ocitala bukvicu doticnoj gospodi u UN. narocito vladeti sa pitanjem pa zasto onda ne bude ambasador on i njegova stranacka koleginica (sanda raskovic ivic) u nekoj od ovih pet nama bratskih zemalja. slabo nam je pamcenje vrlo
Jelena Milić Jelena Milić 12:51 10.01.2008

Re: eh

DS imao nesto protiv kad je vladeta jankovic rekao da nas vise od polovine covecanstva podrzava u nasoj stvari da ne damo kosovo. uz nas su rusija (zna se zbog cega a ne zato sto nas vole NISvole), kina, indija, indonezija,juznoafricka republika. mislim da je to bira ekstra uvreda za svakog iole normalnog gradjanina ove zemlje.


zasto je to uvreda. to je cinjenica. u ostalom nije rekao demokratskog sveta. to bi bila netacnost.

isto je, mozda jos i vise, sveta bilo protiv NATO intervencije. no da ne trolujemo, sad je tema nesto sasvim drugo pa vas molim da je se pridrzavamo. i vi i ja
ceca ceca 13:08 10.01.2008

Re: eh

pa moram priznati da je za mene to licno bila uvreda i taj ton kojim su se oni obracali. mozda za vas nije. nekako je taj UN(kojeg bas i ne gledam otkako ide serijal jamesa bonda) rekao bas mnogo o tome, o nama o EU i o tome sta DSS (oni nisu tema i oni ce podrzati u 2. krugu onog kandidata od kojeg ce imati kasnije najvise koristi, a ko ce to biti videcemo vrlo uskoro i tadic ne treba da se oslanja na njih uopste i da ceka njihovu podrsku)a bogami i DS misle o tome. gospodja Pesic je nebrojeno puta postavljala mladom ministru pitanje na koje je on izbegavao odgovor a kao i sad tadic je odgovarao mi smo i za EU i za Kosovo u srbiji. za sta je DS to jos niko ne zna.
ja se pitam a vi se bolje razumete, da li cemo mi imati koristi od toga sto cemo npr 28. januara uz svo moljenje potpisati SAA, a nakon toga ce neki dripci reci ma sta nas obavezuje taj potpis, mi smo srbi nebeski narod i mi necemo u eu. ja mislim da ce tada DS a narocito njihov predsednik ponovo izneveriti svoje glasace kao i onih 900000 sto je glasalo da djelic bude premijer.
zato mislim da bi tadic morao da se uhvati jos za neku slamku a ne samo za potpisivanje SAA kojom ce naterati ljude da glasaju u 2. krugu za njega.
a sto se tome tice vidite kako je on odjednom promenio za 360 stepeni svoju kampanju. ustvari su radikali promenuli svoj imidz. nema vise rata, srbija treba u eu ali samo sa kosovom i slicno. vrlo malo se razlikuju toma i boris na ovim izborima i zato boris mora da izvuce jos nesto iz sesira. sa ovim sto mladi ministar radi (moli po svetu) samo ce izgubiti jos glasova i sa tim plasenjem sta cemo mi kada dodje toma na mesto predsednika. nista necemo. predsednik ima protokolarne funkcije. a moram priznati da bi toma bio bolji kao predsednik u svakom slucaju od ovog naseg tunjavog premijera. mene bi bilo sramota da sam u onih 900000 glasaca. ja sam ipak u onoj sacici.
Jelena Milić Jelena Milić 13:17 10.01.2008

Re: eh

sto se tome tice vidite kako je on odjednom promenio za 360 stepeni svoju kampanju. ustvari su radikali promenuli svoj imidz. nema vise rata, srbija treba u eu ali samo sa kosovom i slicno. vrlo malo se razlikuju toma i boris na ovim izborima i zato boris mora da izvuce jos nesto iz sesira. sa ovim sto mladi ministar radi (moli po svetu


ovde se sasvim slazemo.( ne bas 360 :) to je dobra vest za srbiju. bilo je komentatora na blogu koji smatraju da ova promena radiklala ne govori nista i da nije bitna. ja mislim da jeste. izmedju ostalog eu i nato su svuda oko nas, nije 91, ali verujem i da su druge stvari doprinele, recimo dobar DS izborni rezultat, najbolji do sad, ukljucujuci itekako i 220 000 crno na belo LDP glasova, koji su pokazali da srbija nije SRS i lajtovi. ali ona obavezuje, najvise upravo tadica koga vecina nas vidi ili je videla kao neku siru prvu branu od radikala.

samo potpisivanje bi za sad bilo dovoljno, imedju ostalog jer je to ugovorna obaveza ali nepotpisivanje i ostanka u vladi nedopustiv.
blackbox blackbox 13:28 10.01.2008

Re: eh

ja ni pod razno ne glasam za tadica u drugom krugu. mogu da potpisu i da je zemlja ravna ploca. kao sto se i raspravljalo za vikend mozda se za 10 dana kaze puj pike i ne vazi nas potpis na SAA. bre ljudi stalno nas nesto uslovljavaju. sad molimo da potpisemo SAA pred drugi krug izbora.

svako je odgovoran za ono što čini ali i ono što ne čini.Vaša je stvar za koga ćete glasati.
blackbox blackbox 13:39 10.01.2008

Re: eh

ja se pitam a vi se bolje razumete, da li cemo mi imati koristi od toga sto cemo npr 28. januara uz svo moljenje potpisati SAA, a nakon toga ce neki dripci reci ma sta nas obavezuje taj potpis, mi smo srbi nebeski narod i mi necemo u eu. ja mislim da ce tada DS a narocito njihov predsednik ponovo izneveriti svoje glasace kao i onih 900000 sto je glasalo da djelic bude premijer.
zato mislim da bi tadic morao da se uhvati jos za neku slamku a ne samo za potpisivanje SAA kojom ce naterati ljude da glasaju u 2. krugu za njega.

Bilo bi višestruko važno da se potpiše, pa i psihološki. Ratifikacija u skupštini može da dođe na red i posle godinu i više dana, a do tada bi se radile mnoge stvari u pravcu EU, koristili bi sredstva itd.Ukoliko bi DSS zatražio raspravu o poverenju vladi to bi moglo iskomplikovati stvar, ali svaka ozbiljna država i vlada koja ima kontinuitet priznaje potpisane obaveze. Ako bi baš bili neki dripci, onda bolje i ne zaslužujemo.
Jelena Milić
samo potpisivanje bi za sad bilo dovoljno, imedju ostalog jer je to ugovorna obaveza ali nepotpisivanje i ostanka u vladi nedopustiv.

Tačno.
ceca ceca 13:53 10.01.2008

Re: eh

upravo tako. i tada smo u drugom krugu terani da glasamo za borisa protiv tome. kao ako dodju radikali propast i sta smo dobili? predsednika koji ne sme zbog kohabitacije a sada koalicije da kaze ono sto misli on i njegova partija!? zasto mislite da toma isto ne bi radio sto i tadic sada. pogledajte samo njihovu kampanju koja se ne razlikuje od borisove.
ja sam u onoj sacici sa proslih parlamentarnih izbora i mogu vam reci da sam ponosna svaki put kada ti poslanici koji su osvojili mandat izadju za govornicu u skupstini i govore. a vrlo bih se zabrinula za sebe da sam u onih 900 000 i da slusam sta ministri i svi ostali pricaju dok mi je kostunica premijer.
nazalost mi smo u novom sadu pod radikalima vec skoro 3 i po godine. i sta sad? sto smo rekli lepo tada od goreg uvek moze gore. da li smo zivi ? jesmo. videcemo sta ce bit posle 11 maja. a koliko DS zeli vlast na lokalu govori cinjenica da se vise gradonacelnici i predsednici opstina ne biraju neposredno. zasto? pa zato sto bi maja gojkovic bila dozivotni gradonacelnik novog sada, a aleksandar vucic gradonacelnik bg/a a bogami i svi ostali gradovi bi otisli njima. a treba udomiti 900 000 glasaca, a bas nas briga da li cemo u eu ili ne, da li cemo potpisati saa ili ne i da li cemo postovati taj nas potpis.
ja ne pristajem na ucene. i sto mi to kao narod pre shvatimo tim pre ce nam biti bolje. i da da napomenem nisam clan niti jedne partije tako da nema stranackog upliva u moje razmisljanje. a da li je ono dobro ili ne mogu da vidim oko sebe i znam da ce masa clanova DS glasati za cedu u 1. krugu bas zato da pokaze na nisu sarani. a u drugom ko zna. ja tesko da cu i moci da glasam u 2. krugu ali se nadam da cu bar izgurati do 1.prvog posto ce tesko u porodislistu da organizuju biracka mesta.
apatrid apatrid 14:49 10.01.2008

Re: eh

Ceca:
uz nas su rusija (zna se zbog cega a ne zato sto nas vole NISvole), kina, indija, indonezija,juznoafricka republika. mislim da je to bira ekstra uvreda za svakog iole normalnog gradjanina ove zemlje.


zasto je to uvreda.


Primećujem da većina neoliberala ima potpuno rasistički odnos prema onome što ne pripada samoproklamovanom "civilizovanom" svetu. Fiksacija iz onog perioda "nećemo sa Kinom, Kubom i Korejom" demagoško-političke nazovi platforme čije efekte možemo da vidimo u vašem besomučnom satiranju sa bivšim političkim saveznicima koji su se udružili sa bivšim "protivnicima".
Šta hoću da kažem: nemate pojma, vi neoliberali.
u to ime, srdačno vas pozdravljam
živi bili.
Exitus Letalis Exitus Letalis 11:32 11.01.2008

Re: eh

blackbox
ja ni pod razno ne glasam za tadica u drugom krugu. mogu da potpisu i da je zemlja ravna ploca. kao sto se i raspravljalo za vikend mozda se za 10 dana kaze puj pike i ne vazi nas potpis na SAA. bre ljudi stalno nas nesto uslovljavaju. sad molimo da potpisemo SAA pred drugi krug izbora.

svako je odgovoran za ono što čini ali i ono što ne čini.Vaša je stvar za koga ćete glasati.


ja u drugom krugu glasam ili za ldp ili ni za koga.
bili mi na vratima iz ds.
skupljaju sigurne glasove.
ja rekla da sam već dala glas.
oni kažu da skupljaju i za drugi krug.
i tamo sam dala ili ldp il niko.
na šta mladić iz ds kaže da su oni bliski ldp-u.
ko oni?
pa mladi ds.
aha.
odlično.
karlsdorf karlsdorf 12:11 11.01.2008

Re: eh

Exitus Letalis, mnogo mi se dopadas... Bez obzira na ime.
antioksidant antioksidant 13:01 10.01.2008

.

Čini mi se da profesor unapred pegla štetu

Steta je tolika da se ne da tako lako ispeglati. Meni se sve cini da poziva za 28mi nece ni biti (Holandjani su istureni kao glasnici). DS ako misli nesto da pegla, bolje da smislja nacin kako da vrati poverenje EU (poverenje da je u stanju da iskontrolise DSS). Mada, kao sto Teofil pise
Žalim što vas moram izvestiti: Koštunica misli krajnje ozbiljno. Batalite sitne kalkulante, koji Koštunicu proučavaju i formatiraju prema svojoj kverulantskoj meri: taj čovek je otišao, verovatno nepovratno, s onu stranu svake Ljudske Mere, on je odavno ubeđen da opšti i odmerava se sa Istorijom lično, i sve ispod tog nivoa bilateralnih odnosa uopšte ga ne zanima. I zato, ako to bude do njega, ova će zemlja moći – štaviše, moraće – da ode dođavla, a on će gledati da joj u tome samostrmoglavljivanju pripomogne koliko god bude mogao. A može dosta, pošto predsednici vlada obično nisu baš nemoćni ljudi.
DS je odrekavsi se tendencija na premijersko mesto zaboravio na ovu poslednju cinjenicu (nadpolovicna vecina ministara u vladi sada i nije bas toliko znacajna)

blackbox blackbox 13:21 10.01.2008

DSS ucenjuje

Peglanje mlakom peglom
Odlična analiza zaista komplikovane pozicije DS. Ali, ko s đavolom tikve sadi o glavu mu se obiju. Od DSS se to moglo očekivati i odavno je bilo vidljivo kao kuća da će dezavuisati Tadića upravo sabitiranje evroatlantskog i evropskog puta. A definitivno je postalo jasno kada su izbacili svaku pomisao na kretanje ka NATO, iz svih dokumenata izbačene te formulacije a proces u okviru PzM faktički imobilisali. DSS upravo sada ucenjuje Tadića sračunato da će popustiti zbog izbora, a nije daleko od razuma da želi da Tadić izgubi na izborima.
Ko na vreme ne vidi ili neće da vidi jasno na kraju mu bude kasno.
DS je zarad stabilnosti, a zašto ne reći i ostanka na vlasti, to prećutno prihvatala i nije talasala.
Što se tiče ponude EU za potpisivanje tajming nije dobar upravo zbog predsedničkih izbora. Najbolje bi bilo da je ponudila potpisivanje pre izbora ili posle izbora. No nije to prvi put da EU birokratija stvari posmatra suviše birokratski.
To što DSS iznosi oko NATO države, Anex-a 11, misije EU, SSP su čiste manipulacije sa narodom jer znaju da većina ništa od tih dokumenata nije niti će čitati.
Ostaje pitanje da li je DS trabala ranije i treba li baš sad ući u konačnu konfrontaciju. U svakom slučaju moraće ukoliko želi da sačuva sopstveni dignitet i ne izneveri članstvo koje već odavno izražava latentno nezadovoljstvo zbog popustljivog stava prema DSS.
Međutim, pošto politika podrazumeva kalkulisanje i pragmatizam, ne treba sasvim odbaciti ni mogućnost da se ipak nađe kompromis ali je, bojim se, DSS otišla predaleko u konfrontaciji sa EU.
Što se tiče Tadićevog učinka kao predsednika, to treba posmatrati u kontekstu ovlašćenja, bez obzira što i on i drugi kandidati sada u predizbornoj kampanji nude brda i doline bez obzira što ispunjavanje toga nije u nadležnosti predsednika.
Ne može niko negirati da je Tadić bio uvažavan od strane država-bivših republika SFRJ, susednih država, regiona Evrope, SAD, Rusije i drugih. Dakle promovisao je Srbiju kao priznatu i uvažavanu članicu međunarodne zajednice.
a to je i glavna dužnost predsednika.To što mu pripisuju razbijanje vojske dolazi iz antireformskog bloka i onih koji su protiv EAI. Sve države su reformisale i smanjile svoje OS pa tako i Srbija.
Peglanje mlakom peglom neće uspeti a ako se pregreje može izgoreti.
Jelena Milić Jelena Milić 13:29 10.01.2008

Re: DSS ucenjuje

dobor je da ste istakli ovaj momenat oko vojske.

tamad da nema druge razlike, predsednik bira nacelnika generalstaba, a toma je vec spomenuo delica! ipak je ponos nesto najbolje sto se nasoj vojsci u poslednje vreme desilo i to je izmedju ostalog i tadiceva zasluga
blue rider blue rider 13:23 10.01.2008

Muka mi je

vise! Od ovog natezanja, zatezanja, smaranja, zamaranja! Razlog zasto se povlacimo sa istim pricama GODINAMA je vrlo jasan. Da je DS jasan i nepopustljiv oko OSNOVNIH moralnih i integracijskih principa svega ovoga ne bi ni bilo. Ovako se zaebavamo vec previse dugo. Boli me za Tadica, Kostunicu i celu ekipu!
Ovi izbori nista ne menjaju, ostace isti predsednik, isti premijer i isto sranje, na moju veliku zalost (a sta cu jadan, no u drugome krugu izabrati manju tugu...). Radujem se samo da vidimo koliko je narasla NASA prica, za ostale - zabole me. A zaboravih, posebno me zabole za Micuna.
Dodao bih ipak i ovo: zabole me za Kinu, Indoneziju, Pakistan, Iran, Rusiju, kad smo vec tu, zabole me i za bratsku Liberiju, Siberiju i ostale.
Mene ipak boli Srbija, ovakva kakva je danas.
Jelena Milić Jelena Milić 13:27 10.01.2008

Re: Muka mi je

Dodao bih ipak i ovo: zabole me za Kinu, Indoneziju, Pakistan, Iran, Rusiju, kad smo vec tu, zabole me i za bratsku Liberiju, Siberiju i ostale.


ovo i ovo

Mene ipak boli Srbija, ovakva kakva je danas


su povezane stvari

kao i to kakva je eu, sad, etc....stav vam je suvise pojednostavljen i bojim se da ni vasoj opciji takvi razmisljanje ne ide u prilog.
blue rider blue rider 13:52 10.01.2008

Re: Muka mi je

E hvala Vam puno na stavu i savetu mojoj opciji, cenim to - progledah. Kao sto niste (ili jeste) primetili, izostavio sam da me zabole za EU, susede, US, Japan itd. Jer to su moji prijatelji, to su zemlje od kojih imamo sta da naucimo i kojima treba da tezimo. Zabole me za Indoneziju.
Stvari na koje ja mislim i jesu vrlo jednostavne, sto rece kampanja - ili jesi ili nisi. To se naravno ne odnosi na sve aspekte srpskog propadanja, diplomatije, ekonomije, nauke, obrazovanja, medija itd - nemojte mi stavljati reci u usta - ali ovi osnovni su zesce prosti i tu nema kompromisa.
Za kraj, ne znate nista o mojoj opciji, moja opcija je u velikom broju otisla i odlazi odavde, a razlog su (iako se cesto gresi pa se misli na radikale i slicno) bas ovi pomirljivi, nezamerajuci, kohabitirajuci i ostali.
Vi ste u stanju da provedete sate komentarisuci, pisuci blogove na teme koje su odavno trebale da budu potrosene tj definisane i zacementirane. Imate vremena? Ja zaista nemam.

Jelena Milić Jelena Milić 14:02 10.01.2008

Re: Muka mi je

Vi ste u stanju da provedete sate komentarisuci, pisuci blogove na teme koje su odavno trebale da budu potrosene tj definisane i zacementiran


ocito je da jos nisu. pitanje je koliko srbija ima realno resurse. radi se o procesima dugog trajanja u kojima je njalakse odustati.
Nenad M. Nenad M. 16:23 10.01.2008

Re: Muka mi je

Ovi izbori nista ne menjaju, ostace isti predsednik, isti premijer i isto sranje


bio bih ipak malo optimisticniji glede izbora i toga sta donose.

Prvo, Toma pobedjuje u prvom krugu sto ce "prisiliti" EU da potpise sporazum 28. januara sto i nije tako losa vest.Dalje, najveci skok na izborima ce imati Ldp, treba imati u vidu da je to bez Canka i mozda jos bitnije od svega je da ce kandidat narodnjaka imati duplo manje nego na paralelnim izborima ( oko 300.000 glasova)
Atomski mrav Atomski mrav 16:32 10.01.2008

Re: Muka mi je

Kakvi su to paralelni izbori?
Drugo, kako to misliš "bez Čanka"? Zar LSV i Čanak neće podržati Čedu Jovanovića?
Nenad M. Nenad M. 17:03 10.01.2008

Re: Muka mi je

Drugo, kako to misliš "bez Čanka"? Zar LSV i Čanak neće podržati Čedu Jovanovića?


Canak je porucio glasacima da glasaju za jednog od demokratskih kandidata, nije eksplicitno nikoga podrzao.

Kakvi su to paralelni izbori?


ne znam kako sam ovo napisao, naravno da se radi o parlamentarnim.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 17:27 10.01.2008

Re: Muka mi je

Jelena Milić
Vi ste u stanju da provedete sate komentarisuci, pisuci blogove na teme koje su odavno trebale da budu potrosene tj definisane i zacementiran


ocito je da jos nisu. pitanje je koliko srbija ima realno resurse. radi se o procesima dugog trajanja u kojima je njalakse odustati.

Ama, Jelena..
Što se trošiš. Ima li išta napornije od dokazivanja aksioma..?
U tome je osnovno pitanje današnje Srbije, a ne u tome ko će za koga glasati. Ljudi ne vide da nacionalna država umire pred našim očima, privid njenog pre
Covek u belom Covek u belom 19:10 10.01.2008

Re: Muka mi je

Nenad M.
Prvo, Toma pobedjuje u prvom krugu sto ce "prisiliti" EU da potpise sporazum 28. januara
Ako ste ironicni i nije vam neka ironija. Ako ste ozbiljni, onda imate ozbiljan problem sa racunskim operacijama, recimo sabiranjem do 50 i do 100.
Ipak mislim da ste najpre zlonamerni.
Atomski mrav Atomski mrav 19:40 10.01.2008

Re: Muka mi je

Canak je porucio glasacima da glasaju za jednog od demokratskih kandidata, nije eksplicitno nikoga podrzao.

Hm, da mi je znati zašto...
Nenad M. Nenad M. 19:48 10.01.2008

Re: Muka mi je

Ako ste ironicni i nije vam neka ironija. Ako ste ozbiljni, onda imate ozbiljan problem sa racunskim operacijama, recimo sabiranjem do 50 i do 100.
Ipak mislim da ste najpre zlonamerni.


napravio sam "sitnu" gresku, bez konstrukcija molim. Niko ne dobija u prvom krugu, hteo sam da kazem da ce Toma imati vise glasova u prvom krugu ( sto je pobeda u prvom krugu - tu sam bio jasan, u drugom krugu ce biti neizvesno) sto ce svakako uplasti EU
Exitus Letalis Exitus Letalis 11:38 11.01.2008

Re: Muka mi je

Prvo, Toma pobedjuje u prvom krugu sto ce "prisiliti" EU da potpise sporazum 28. januara sto i nije tako losa ves

nije ni dobra jerbo će to proglasiti radikali & dss & velja & sps ništavnim.
e, a onda nastupa od gorenavedenih izolacija.
ostvaruje se san istih. nema evrope a kosova nema jer je čeda zajebo stvar i počinje teror nad tom strankom i nvo.
tako ja to vidim.
zoricag zoricag 11:49 11.01.2008

Re: Muka mi je

nema evrope a kosova nema jer je čeda zajebo stvar i počinje teror nad tom strankom i nvo.


Tako to ovde biva. Ta matrica se lako prima. Imamo je vrlo uvezbanu : nisu krivi oni sto su zlocine cinili, nego oni sto o njima govore ili se, ne daj boze, stide.
Vladimir Maričić Vladimir Maričić 13:43 10.01.2008

Red Alert?

Šta mislite o ovoj analizi sa sajta Vidovdan?

ТРИФКОВИЋ: НИКОЛИЋ БОЉА ОПЦИЈА

Интервју са др Срђом Трифковићем на CKCU-FM у Отави о предстојећим председничким изборима у Србији

Боба Боројевић

Јануар 2008 – У јеку жестоког боја за очување Косова и Метохије, председник Скупштине Србије Оливер Дулић расписао је 12. децембра превремене председничке изборе за 20. јануар. На питање због чега се он одлучо на тај корак баш у том тренутку, др Срђа Трифковић, директор Института за међународне односе Рокфорд Института у држави Илиној, сматра да разлог треба тражити у политичкој калкулацији Демократске странке (ДС) којој Дулић припада.

„Демократској странци и њеном лидеру Борису Тадићу потребно је да се избори одрже пре него што дође до једностраног проглашења независности од стране руководства албанске парадржаве у Приштини. ДС с правом рачуна да би на изборима који би били одржани након што се самопрогласи приштинска творевина, Тадићу било далеко теже да настави са својом стандардном реториком даљег укључивања у европске интеграције уз паралелну одбрану територијалног интегритета земље. Постало би јасније да нема и јарета и парета; и Косова, тј. опстанка Србије у границама дефинисаним Уставом и гарантованим међународним повељама – и уклапања Србије у већ зацртане планове тзв. међународне заједнице. А да је заиста тако, видећемо врло брзо када ЕУ донесе одлуку о упућивању своје мисије на Косово и Метохију без међународно-правног покрића.
„Расписивање избора такође је био покушај Демократске странке да од свог коалиционог партнера, Демократске странке Србије (ДСС), политиком свршеног чина изнуди подршку Војислава Коштунице кандидатури Бориса Тадића. Та би подршка Тадићу била мање битна у првом кругу, али он на њу рачуна уколико уследи други круг, 3. фебруара, када би му супарник засигурно био Томислав Николић, кандидат Српске радикалне странке (СРС).

„Манипулација ДС датумима, у договору са тзв. међународном заједницом, има за циљ да се утера резутат који је изнуђен и пре годину дана, када је било одложено обнародовање Ахтисаријевог плана да би се одржали скупштински избори у Србији 21. јануара. На тај начин ДС је могла да и онда прича о својим евро-интеграцијама, које су наводно српска судбина – да би уследио хладан туш Ахтисаријевог плана тек након што су избори били завршени.

„И овог пута цинично се понавља исти принцип манипулације српским изборним телом, манипулације демократијом у циљу изнуђивања оних резултата који су у интересу оних који желе да Косово отуђе од Србије. У овом тренутку они који у свету заговарају ампутацију једне седмине српске територије, исти су они који прижељкују Тадићеву победу да би своје планове лакше остварили.“'

Премијер Војислав Коштуница је подржао кандидатуру Веље Илића, чија Нова Србија је коалициони партнер ДСС. Трифковић очекује да ће у случају другог круга избора Коштуница остати уздржан, тј. да неће подржати ниједног кандидата.

''Демократска странка је дрско ставила ДСС пред свршен чин Дулићевим чином од 12. децембра, али то нипошто не обавезује ни ДСС ни Коштуницу лично да подржи Тадића против Николића у другој рунди.

Има кандидата за председника Србије који немају шансе да буду изабрани али могу да утичу на исход избора. Противницима Томислава Николића и поборницима Тадића јако је стало да Николић не успе да већ у првом кругу однесе победу. Да би то спречили, њима је потребно да у првом кругу буде довољно кандидата који ће одвлачити гласове од СРС, односно од оног дела бирачког тела које би подржало Николића. Њихов учинак, свесно или несвесно, биће да се иде у други круг, јер у другом кругу би Тадић имао много веће изгледе. Ово важи са социјалисту Мркоњића, али је изразито случај са кандидатуром Веље Илића, који нема никакве изгледе да успе, али својим уласком у трку практично минира Николића. Оних пет-шест посто гласова колико буде узео Илић може да буде пресудно да спречи Николићев пролазак у првом кругу. Када крене завршница кампање пред други круг 3. фебруара, пак, наступиће опет психо-пресинг у стилу морамо изабрати Тадића јер иначе, ако дође Николић, поново нам следе санкције, изолација, беда, па и бомбе. И тај сценарио већ је виђен.

„Да поменута два кандидата нису у трци, скоро је сигурно да би на првој рунди избора на св. Јована Томислав Николић победио,“ закључује Трифковић.
„'Од осталих кандидата имамо дрогираног Чедомира Јовановића, минорну али скандалозну фигуру дубоко уплетену у криминалне работе и предмет истрага о изнуђивањима, убијствима и отмицама – укључујући киднаповање Мирослава Мишковића у пролеће 2001. године. Јовановића у једној сређенијој замљи не би било на листи кандидата, већ на листи станара ЦЗ. Имамо и Миланку Карић, супругу Милошевићевог тајкуна, која покушава да бије неку његову битку на дистанцу, што је је безнадежна ствар. Имамо и разне ексцентрике који се увек прикаче на српске председничке листиће. Крајње је време да се пооштре услови кандидатуре, да од изборног процеса они не праве својеврсни цркус.''

Срђа Трифковић српским бирачима препоручује да гласају за Томислава Николића, који је по његовом мишљењу сталожен, предвидив и доследан човек:

„Његов би избор у овом тренутку представљао јасан знак Западу да је Србија озбиљна, да јој је доста уцењивања и да је сита игре у којој с једне стране Европа непрекидно диктира гомиле услова за даље придружвање, а са друге тера Србију да мирно гута кнедле попут отвореног припремања илегалне, Повељи и резолуцијама УН противне мисије ЕУ на Косову.

„Све и да опстане садашња владајућа коалиција, у којој премијер, хвала Богу, води главну реч по питању Косова, боље је да на положај шефа државе дође човек који не би био амбивалентан, или чак дволичан, по питању битних националних интереса. Николић засигурно не би нацији сервирао скарадне министре, попут Вука Јеремића, који се претвара да је борац за српске интересе у јавним форумима, а потајно, испод жита, намигује својим западним саговорницима, уверавајући их да ће у датом тренутку он и његов ментор Борис Тадић лећи на руду и потписати све шта треба у име жртве које треба поднети зарад евро-атлантских интеграција.

„Стара јеврејска пословица каже: ''Превари ме једном, срам тебе. Превари ме двапут пут, срам мене.'' Србија је више пута преварена и ако и даље дозволи да буде превођена жедна преко воде тиме што би дала победу Борису Тадићу, онда ће на њу бити примењива изрека да шта год ко чини – себи чини.
„Кандидат радикала је у датој консталацији снага за Србију најмање зло. Реизбор Бориса Тадића под садашњим околностима и под садашњом поделом карата дао би подстрек онима који желе Србији да отму Косово и који, како се изразила Кондолиса Рајс, сматрају да то могу да спроведу на овај или онај начин“, закључује Трифковић.
Jelena Milić Jelena Milić 14:12 10.01.2008

Re: Red Alert?

sta da kazem kriva je eu :) ona se promenila
blackbox blackbox 15:15 10.01.2008

Re: Red Alert?

„Стара јеврејска пословица каже: ''Превари ме једном, срам тебе. Превари ме двапут пут, срам мене.'' Србија је више пута преварена и ако и даље дозволи да буде превођена жедна преко воде тиме што би дала победу Борису Тадићу, онда ће на њу бити примењива изрека да шта год ко чини – себи чини.

Čudi me da se nije setio da i ne biramo predsednika nego proglasimo predstolonaslednika svetolazarskim carem.
Tu jevrejsku izreku bi trebalo da ima u vidu DS u svojim odnosima sa DSS.
„Кандидат радикала је у датој консталацији снага за Србију најмање зло. Реизбор Бориса Тадића под садашњим околностима и под садашњом поделом карата дао би подстрек онима који желе Србији да отму Косово и који, како се изразила Кондолиса Рајс, сматрају да то могу да спроведу на овај или онај начин“, закључује Трифковић.

Nazdravlje. Pa i Trifković samo ponavlja Koštuničinu retoriku.
To što navija za radikale je njegovo legitimno pravo, samo se pitam kako se odlučio između njega i Velje jer se ovaj drugi sada više busa u srbstvo.
Exitus Letalis Exitus Letalis 11:41 11.01.2008

Re: Red Alert?

ja kad čujem trifković, oma preskačem.
zoricag zoricag 13:53 10.01.2008

orange code alert

Meni se čini da je njegova glavna uloga, ona koju je do sada jednom uspešno obavio, da na izborima pobedi Tomu Nikolića


Nedovoljno.
Ovog puta je to teze nego prosli put, a po toj logici sledeci put ce biti nemoguce. Mozda populisticki u medjuvremenu ojaca neki drugi kandidat jer je DSS ipak ima naporan rad sa Tadicem (DS je bio i pre Tadica, a bice i posle) bez obzira na poentiranje. Ja, izmedju ostalog u tome vidim i razloge sto DSS nisu odgovarali izbori jos, odnosno sve dok Velja ne ojaca. To izgleda vidi i Nikolic i deo njegovog marketinga ide na povecanje jednokratnih glasaca (recimo ona grupa koja glasa iz inata, i sl.). Zato ja mislim da DSS nikako nece biti gubitnik. Gubitnik je deo stanovnistva (vise ni sama ne znam koliki je taj deo) koji promenu svog licnog kvaliteta zivota vidi u dostizanju evropskih standarda i koji zna da to dostizanje standarda ne moze ici bez snaznog procesa pridruzivanja.

Malo su uradili i Tadic i DS na podsecanju gradjana da je nase zaostajanje, siromastvo i jos mnogo toga rezultat politike koju je upravo Toma sa svojom strankom vodio. Nasuprot tome prpagirana je rezolucija 1244 kao vrhunski domet politickog umeca i diplomatije koji cak i velika Rusija brani. Rezultat takvog delovanja je vidjenje Tome kao "drzavnika" kod dela gradjana koji pre 2-3 godine nisu ni sanjali da jednom i tako mogu gledati na Tomu i SRS. LDP je na to upozoravao proteklih meseci. Nije bilo nikog da to cuje. Mozda ce LDP zbog toga izaci jaci nego na prethodnim izborima, ali ne zbog toga sto otima glasove Tadicu, nego zbog toga sto se Tadic konstantno oglusavao na poruke dela gradjana okupljenih oko te partije, na svoju stetu. Za ono ljudi koje poznajem iz LDP, znam sigurno da zbog toga nece biti srecniji nego do sada i da bi im mnogo draze bilo da na toj strani imaju i jaki DS, ali gde je DS to valjda uvidja sam.

Poznajem ljude koji su glasali za onu partiju penzionera na proslim parlamentarnim izborima i mrtvi ozbiljni mi objasnjavali da tako oni "konacno na nekim izborima rade nesto za sebe". Sada me ti isti obavestavaju da ce glasati za Tomu jer su razocarani sto ni ta partija penzionera nije nista uradila za njih iako su za nju glasali???????? Kazu jos da nikome ne veruju vise jer im stalno pricaju kako za Tomu ne treba glasati zbog rata (sve se na to svelo), a da covek lepo kaze da nece ratovati. I sta reci ??????? Ovo mozda nije reprezentativni uzorak, ali ne bih se zaklela ni da je izuzetak.

Vesna Pesic je jednom, kada je pocela "dobrovoljna predaja" rekla da je mozda dobro pustiti DSS da tim svojim sistemom ostvari saradnju jer i takvim sistemom cemo ipak na kraju stici do pune saradnje. I ona je, kao i ti re neki dan, bila misljenja da je cilj nepromenjen, da su samo medodi (lukavstvo) razliciti. Ne znam sta ce veceras reci i da li ce se toga setiti. Ja sam Vesnu umom tada podrzala, mada mi je stomak slao neke druge signale.

Kada pomislim da smo realno migli biti kandidati 2005, a da smo direktno obstruirani od DSS da to postanemo 2006 i 2007. (Labusova procena da je onemogucen da radi na tom planu), onda na pocetku 2008 ja se stvarno pitam kakva je razlika izmedju slobodnog pada i pada sa padobranom punim rupa. Ako je u lepoti lesha, slaba vajda. Jer lesh je ipak lesh.

Ja mislim, da ma koliko bolelo, sad imamo priliku da se svacija politika i svacija misija razotkrije. Bolje sad nego
da slicne dileme imamo i slicne razgovore vodimo 2010, 2012 .......


Izvinjavam se i autorki i ostalim blogerima na ovom carsafu, ali se nadam da ce poneko ipak naci vremena da procita.
Jelena Milić Jelena Milić 13:58 10.01.2008

Re: orange code alert

zorice ja se nisam najjasnije izrazila. prosli put je to bilo potrebno, postigao je. okolnosti nisu bile lake .... sad treba da pobedi tomu nikolica sa razliictom politikom, da ne dopusti da se priblizavaju, vec da drzi razliku u stavovima. pa sam navela tacke priblizavanja i rekla gde se mora podvuci crta. a ona je na ds koja je u vladi, ne toliko na samom tadicu.

inace, sa nekim koga jako cenim sam pricala o tome zasto je tadic ostao predsednik ds a i predsednik srbije kako to, pa mi je taj neko rekao cuti bolje tako pa ga bar zvanicna politika ds drzi na kursu gde bi tek zavrsio da nije tako. e pa i po toj logici sad ostati u vladi sa dss a ne potpisati sporazum a pricati da je tadic jedina nada bi bilo bljak.

zato sam rekla

tako da Tadić mora letvicu dizati i dalje.
zoricag zoricag 14:50 10.01.2008

Re: orange code alert

zasto je tadic ostao predsednik ds a i predsednik srbije


I ja sam, ne znajuci, isto tako gledala na to. :) Medjutim, posle parlamentarnih izbora postalo je jasno da neprirodni rast podrske DS-u (marketing koji ne promovise istinitost proizvoda) upravo daje onakav rezultat kod sastavljanja vlade.

Najvaznije, sa protokom vremena radikali (ne mislim ni na Tomu ni na SRS, nego na ideje), jacaju. Ja se bojim, da smo na poslednjem koloseku do ispadanja voza iz sina. Mislim da vise nemamo vremena. Radikalske ideje su na vrhu petinga uz neznost i poljubce.

Mozda ocekujem nemoguce od DS, pa sam zato i napisala da je postojao i pre Tadica na njenom celu, a da ce postojati i posle.
ceda_urosevic ceda_urosevic 14:18 10.01.2008

Drvece i suma

Sustinski utisak u vezi sa sinocnjim Poligrafom i delovanjem DS-a u prethodnim danima, konkretno u pogledu potpisivanja SSA, na mene ostavlja to sto se vlast u ovoj drzavi pita da li da potpise sporazum ili ne.

Ja sam zaista zbunjen nad cinjenicom da DS, iz bilo kog razloga, igra igru sa EU nagovestavajuci kako bi bilo uputno Srbiji predloziti SSA malo sutra, a ne danas u sred kampanje, e da se ne bi narusilo uveliko naruseno jedinstvo vlade, na koje nas podeca svaki DS-ovac.

Bilo bi fantasticno kada bi EU postojala zbog Srbije i njene istorijske situacije te njenog jos vise istorijskog iskusenja. Ne verujem da neko ozbiljno misli da ce 27 zemalja sa toliko svojih problematicnih tema da zaseda i odlucuje o SSA sa Srbijom kad se Borisu Tadicu ili njegovom ministru skoljka - boy-u svidi, ili kad njima to odgovara.

EU je organizacija koja donosi efikasne odluke, ziva struktura, ziv i vrlo brz mehanizam u smislu sprovodjenja odluka u delo kada se konsenzus nadje. Misija za KIM je resena stvar. O SSA se jos nagadja. Ja i dalje ne verujem da se ovde, u ovoj sirotinji raspravlja o tome da li uopste treba potpisati sad ili sutra sporazum o stabilizaciji i asocijaciji, a da se pritom, da prostite, vrlo koriste predpristupni fondovi EU.

Ovo je neozbiljno, neodgovorno i sramota me je kao gradjanina u ime ove vlade, i u ime ovog predsednika. Vlada od toliko junaka a da niko, hm, necu biti vulgaran - petlju nema da uradi nesto u korist nase koristi, ne stete. Niko sa vizijom, niko spreman na rizik i - o, uzasa - gubitak biraca zbog odluke koja njima ide u korist. Ovo je lud narod, luda vlast koja se medjusobno tetose. Prvi zbog neznanja, drugi zbog samoljublja i koristi.

Prazne pretnje, ludilo 90ih, i jos mnogo toga ocekujem od SRS-a, DSS-a, NS-a, SPS-a, ali da DS u tome ucestvuje sedeci u toj vladi i ne radeci nista, po mom misljenu treba kazniti na izborima.

Ja cu, u prvom krugu, prvenstveno zaokruziti 7 zbog programa koji nudi kandidat, ali i zbog ogromnog razocarenja koje sam doziveo gledajuci i ziveci politiku koju podrzava DS. Drugi krug je daleko.

Ukoliko ne bude potpisan SSA, radujem se novim parlamentarnim izborima, mozda je stvarno doslo vreme pravog prebrojavanja, pro i contra EU, u tom slucaju podrska Tadicu je bez razmisljanja pala u vodu. Ukoliko nam ni ne ponude SSA, i dalje ce biti razloga za razmisljanje o podrsci Tadicu, jer za mene je to samo za nijansu blaza varijanta od odbijanja potpisivanja.

Srbija 2008. se pita da li ili ne SSA? A sta li su planirali 5. oktobra 2000.?
milivoye milivoye 14:29 10.01.2008

"LDP ima sve argumente ..."

Win win situacija za LDP, DS i Srbiju jeste da se SAA potpiše pa da onda LDP podrži Tadića u drugom krugu, pogotovu sad kad i sam LDP ističe značaj potpisivanja SAA, bez obzira na sve one nepotrebne tužbe protiv držača penkala koje su, ipak, manje bitne od budućnosti Srbije u EU. Ta budućnost leči povode za te tužbe takođe. Bez potpisivanja, LDP ima sve argumente da podršku uskrati, ali pitanje je kome to na duge staze uopšte išta dobro nosi osim DSS i Co. Iskeno se nadam da će VP večeras biti mnogo argumentovanija i inspirativnija nego u onom UN.



Imam nekoliko primedbi:

1) Predpostavimo da će Tadić biti u drugom krugu? Šta je WIN u podršci čoveku bez volje i stranci bez politike? Podrazumevate li, dakle, da je Tadić garant evropske budućnosti Srbije? S takvim garantom Vam niko ne bi odobrio ni kratkotočni kredit.

2) Tvrdite da bi u bilo kojoj varijanti odbijanje LDP da podrži Tadića u tom hipotetičkom drugom krugu bilo loše za sve sem za DSS. Da li bi bilo čija podrška Tadiću bila loša za DSS? Da li se to dijapazon predizbornih strašila sem velikih radikala proširio i na silni DSS?

3) Ukoliko gospođa Pešić prođe dobro na popravnom u Poligrafu, hoćete li je Vi i gospodin Svilanović primiti nazad u "GSS"?
Jelena Milić Jelena Milić 14:34 10.01.2008

Re: "LDP ima sve argumente ..."

odgovoricu vam samo na drugo pitanje, mada je i to davanje legitimiteta trecem za koje zaista ne vidim sa kojim pravom i na osnovu cega ga postavljate, tako da vas molim ili da se koncetrisete na temu ili cu vas brisati. odgovor na prvo imate u tekstu ako bi uopste voleli da ga prepoznate

dakle, nepotpisivanje sporazuma a ne uskracivanje podrske ako se ne potpise , o tome sam takodje vec pisala, nece nikom ista dobro doneti na duge staze ko je pro eu orijentisan, na to sam mislila.
LemonPie LemonPie 15:02 10.01.2008

Re: "LDP ima sve argumente ..."

Jelena Milic
dakle, nepotpisivanje sporazuma a ne uskracivanje podrske ako se ne potpise , o tome sam takodje vec pisala, nece nikom ista dobro doneti na duge staze ko je pro eu orijentisan, na to sam mislila.


slazem se, ali mozda je i to cena koju treba plaititi da bi se na duge staze stvari iskristalisale...

DSS je partija bez identiteta (sto u Srbiji danas znaci partija velikog koalicionog potencijala, moze skoro pa sa svima) i kad ostane bez mantre "15% teritorije" nece joj bas mnogo toga preostati. To i nije neko cudo kad se samo setimo kako su se razni lomatali da se posle 5. oktobra uclane u DSS i preko noci zaborave na SPS/JUL partijske knjizice... Kakvi ljudi, takva partija.

Sto se radikala tice, u velikoj meri su ublazili retoriku, cak je i Nikolic rekao da u kampanji ne nosi Seselja na reveru da ne bi iritirao potencijalne glasace koji inace ne bi glasali za njega, a koji su mu preko potrebni!!!! No, ja sam ubedjena sa radikali srednjerocno, a tek dugoricno, ne bi znali sta da rade i kad bi im neko dao vlast. Pa, oni imaju 10 pismenih u celoj partiji....

Izgleda da samo Tadic nema problem s tim da iritira svoje potencijalne glasace time sto ce brze-bolje da nas obavesti preko svojih telala da vlada mora ocuvati stabilnost, nema veze sto mu je koalicioni partner protivkandidat, nema veze sto ga koalicioni partneri nisu podrzali, nema veze ni sto je jedan od 5 principa koalicije EU integracija, koja se sad oho-ho dovodi u pitanje... Vlada, svakako i po svaku cenu mora odrzati stabilnost, jer ostala su javna preduzeca da se prodaju, a DS ne bi da ostane bez tog kolaca.

A da je kako nije, DS bi u slucaju nepotpisivanja SAA, morao da predje u opoziciju i zajedno sa LDP itd. konsoliduje svoju opozicionu borbu i prvi put, posle mnogo izgubljenih godina, izadje sa jasnom vizijom Srbije u Evropi i ponudi neki pozitivni program koji ce da motivise ogromno apstinentsko biracko telo....
Jelena Milić Jelena Milić 15:06 10.01.2008

Re: "LDP ima sve argumente ..."

A da je kako nije, DS bi u slucaju nepotpisivanja SAA, morao da predje u opoziciju i zajedno sa LDP itd. konsoliduje svoju opozicionu borbu i prvi put, posle mnogo izgubljenih godina, izadje sa jasnom vizijom Srbije u Evropi i ponudi neki pozitivni program koji ce da motivise ogromno apstinentsko biracko telo....


slazem se...samo sto ne znam kako tome i silne krivicne prijave protiv ds ministara dopronose :)

Atomski mrav Atomski mrav 15:10 10.01.2008

Re: "LDP ima sve argumente ..."

No, ja sam ubedjena sa radikali srednjerocno, a tek dugoricno, ne bi znali sta da rade i kad bi im neko dao vlast. Pa, oni imaju 10 pismenih u celoj partiji....

Radikali se svim silama trude da ne pobede na parlamentarnim izborima. Za predsedničke izbore mislim da to ne važi, jer smo ipak svedoci da se predsednici Srbije, posle Slobe dakako, baš i "ne mešaju u svoj posao" previše... Dakle, fina funkcija, pristutnost u medijima i tako to...
Jelena Milić Jelena Milić 15:12 10.01.2008

to lemon

No, ja sam ubedjena sa radikali srednjerocno, a tek dugoricno, ne bi znali sta da rade i kad bi im neko dao vlast. Pa, oni imaju 10 pismenih u celoj partiji....


a sa ovim se ne slazem big time. oni imaju jake parlamentarce, drze banku satima, prvi esalon, drugi esalon....
LemonPie LemonPie 15:12 10.01.2008

Re: "LDP ima sve argumente ..."

ne doprinose, i kao i sve drugo, sluze za jednokratnu upotrebu da bi se nesto malo poentiralo... cucemo objasnjenje da je to receno u "zaru politicke borbe" i pojeo vuk magarca...
sve bi se to lepo zaboravilo ako se nadje zajednicki interes, a jos ako bi to bio i interes mene kao gradjanke u ovoj drzavi, pa nekako bih i presla preko toga
Jelena Milić Jelena Milić 15:13 10.01.2008

Re: "LDP ima sve argumente ..."

takodje :)
antioksidant antioksidant 15:17 10.01.2008

Re: "LDP ima sve argumente ..."

Sto se radikala tice, u velikoj meri su ublazili retoriku
samo za izbore. resili su da sada probaju da idu do kraja. ovo im je peak. na korak su od vrha i ako sada ne zakorace odavde moze samo na dole.
No, ja sam ubedjena sa radikali srednjerocno, a tek dugoricno, ne bi znali sta da rade i kad bi im neko dao vlast.
nemoj svoje nade zasnivati na ovome. radikali su prisli jako blizu preuzimanju vlasti apsolutnom dominacijom. znali bi oni sta bi. ja ne bih znao sta bih sa svojim zivotom
LemonPie LemonPie 15:19 10.01.2008

Re: to lemon

jedno je drzati banku satima u parlamentu, najcesce na slobodnu temu, a drugo je voditi vazne resore u vladi, imati znanja i vestine neophodne za izradu i sprovodjenje strategija, donosenje zakona, itd.... pa i Lidija Vukicevic je jedna od njihovih poslanica...

mozda sam preterala kad sam rekla 10, ali svakako nemaju kvalitetan kadar da bi upravljali drzavom... vrlo brzo bi se njima ta vlast olupala o glavu, no na zalost ne dovoljno brzo za mene kao zabrinutu gradjanku....
antioksidant antioksidant 15:31 10.01.2008

Re: to lemon

ali svakako nemaju kvalitetan kadar da bi upravljali drzavom

sta mislis koliko bi "kadra" poletelo u srs, kada bi obezbedili vecinu u parlamentu?
vrlo brzo bi se njima ta vlast olupala o glavu, no na zalost ne dovoljno brzo za mene kao zabrinutu gradjanku
nama bi se to olupalo o glavu. za njih me zabole.

moj problem je sto procenjujem da su radikali reseni da iskorace under the spot light i njihov pokusaj nece biti bas toliko jak, ali sve mi se cini da druga strana obuzeta sobom i sopstvenim losim procenama jednostavno ne ispadne previse slaba da ih zaustavi.

problem ldp-a i ds-a je mnogo dublji. nema tu pomirenja (narcizam malih razlika, pomesan sa licnim netrpeljivostima). moguca su dva scenarija - nestanak ds-a ili nestanak ldp-a.

ds moze nestati samo ako situacija postane opasno losa (totalna rehabilitacija crveno crnih napr). ldp bi sebe u takvoj situaciji profilisao kao borca, ds bi napustili svi koji su zeljni borbe a ostatak bi postao salonska ikebana kao dss pre 2000-te.

ldp moze nestati ako se ds pokaze dostojnim zastitnikom gradjanskih orjentacija/evropskih integracija ... (nazovi to kako god hoces) ali poenta je ako sprece srs da preuzmu vlast i dss da nas odvoji od eu i priblizi rusima (koji nas by the way i ne traze). u takvom kontekstu ldp postaje nepotreban i limitirace se na nekoliko procenata (mozda preko cenzusa ali bez mogucnosti rasta)

prva varijanta je grozna jer predugo traje (ber 2 izborna ciklusa) a druga je jako malo verovatna. i ti sad budi pametan???
Atomski mrav Atomski mrav 15:32 10.01.2008

Re: to lemon

Pa ja nemam blage veze sa politikom ali bih sam mogao da držim banku kol'ko hoćeš... kad ne bih imao kulturu ophođenja i nešto što se zove obraz... Isto tako mogu da otvorim Poslovnik o radu i da krenem član po član... ako je to parlamentarizam i ako su to "jaki parlamentarci" onda nek ide sve u... peršun :)
LemonPie LemonPie 15:33 10.01.2008

Re: "LDP ima sve argumente ..."

i ako sada ne zakorace odavde moze samo na dole.


eh, puste zelje moje...

a zasto nema nikakve kampanje da se poveca izlaznost??? bila je jedna vest da ce NGO sektor da animira apstinente, ali tek izmedju dva izborna kruga, zasto???
antioksidant antioksidant 15:37 10.01.2008

Re: "LDP ima sve argumente ..."

eh, puste zelje moje...

za sad zelim samo da ne "zakorace" na vrh. jeza mi od toga. ko ce ponovo kroz devedesete?
LemonPie LemonPie 15:50 10.01.2008

Re: to lemon

moj problem je sto procenjujem da su radikali reseni da iskorace under the spot light i njihov pokusaj nece biti bas toliko jak, ali sve mi se cini da druga strana obuzeta sobom i sopstvenim losim procenama jednostavno ne ispadne previse slaba da ih zaustavi.


ovo nisam razumela, kontradiktorno je? pls objasni kako su reseni, a pokusaj im nece biti jak, a druga strana slaba da ih zaustavi.... ili sam ja nesto pogresno razumela?

elem, sumnjam da bi kod pohrlili kod njih kao u DSS 2000. s radikalima se, za razliku od tadasnjeg DSSa (a tek sadasnjeg) zna na cemu si i ko je s njima, s njima je vec sad...

sto se DS i LDP tice, oni prirodno idu zajedno, ako LDP suzbije licne sujete a DS se vrati svom programu... no, da li ce, kad ce, kako ce i ako ce... it's beyond me
antioksidant antioksidant 15:58 10.01.2008

Re: to lemon

ovo nisam razumela, kontradiktorno je? pls objasni kako su reseni, a pokusaj im nece biti jak, a druga strana slaba da ih zaustavi.... ili sam ja nesto pogresno razumela?

radikali su reseni za zavrsni udarac ali nisu bas toliko jaki (za "sigurnost" ti treba stabilnih 2 miliona glasaca - a oni nemaju bas toliko). iole ozbiljniji "protiv udar" bi ih u tome sprecio ali nesto ne vidim previse ozbiljnosti. seti se koliku je podrsku glasaca imao milosevic. njega je vise na vlasti odrzavala nesposobnost (ili nespremnost?) opozicije da ga srusi nego njegova snaga. radikali sada rastu ne zato sto oni nesto vrede, vec zato sto kontraopcija nemusto prezentuje svoju pricu.

nadam se da je jasnije (i da nije vise kontradiktorno)
s radikalima se, za razliku od tadasnjeg DSSa (a tek sadasnjeg) zna na cemu si i ko je s njima, s njima je vec sad
kada preuzmes vlast postajes jako interesantan. profesionalnih "menadzera" uvek ima dosta.
Atomski mrav Atomski mrav 16:02 10.01.2008

Re: "LDP ima sve argumente ..."

a zasto nema nikakve kampanje da se poveca izlaznost??? bila je jedna vest da ce NGO sektor da animira apstinente, ali tek izmedju dva izborna kruga, zasto???

Zato što smo nakaradna zemlja u svakom pogledu, a naročito kad je o politici reč :(
LemonPie LemonPie 16:15 10.01.2008

Re: to lemon

jasnije, thnx

apsolutno se slazem s paralelom Miloseviceva opozicija - sadasnje pro-EU partije....
i tada i sada licne sujete izgleda odredjuju sudbinu drzave...
ceda_urosevic ceda_urosevic 17:17 10.01.2008

Re: "LDP ima sve argumente ..."

Jelena Milić

samo sto ne znam kako tome i silne krivicne prijave protiv ds ministara dopronose :)




Cekaj, cekaj.

Znaci ako postoji razlog za podnosenje krivicne prijave protiv bilo koga (cak i u slucaju svetih ministara DS-a), treba prvo imati na umu to da li buducnost nosi eventualnu opciju koalicije sa strankom protiv cijih je ministara prijava podneta?

Znaci, plan je sledeci: ako postoji mogucnost da sa nekim u buducnosti pravim koaliciju, ja in advance ne podnosim prijavu protiv bilo koga iz te stranke, tolerisem kradju, sukob interesa ili bilo koje krivicno delo?[u][/u]
Jelena Milić Jelena Milić 17:34 10.01.2008

Re: "LDP ima sve argumente ..."

cedo, get life
ceda_urosevic ceda_urosevic 17:43 10.01.2008

Re: "LDP ima sve argumente ..."

Jako duhovito.
Prosto ne znam sta drugo da kazem, a da ne ispadnem nevaspitan ili prostak.
Covek u belom Covek u belom 19:42 10.01.2008

Re: "LDP ima sve argumente ..."

Jako duhovito.
Prosto ne znam sta drugo da kazem, a da ne ispadnem nevaspitan ili prostak.
A sto moras da ispadas?
Exitus Letalis Exitus Letalis 11:58 11.01.2008

Re: "LDP ima sve argumente ..."

dakle, nepotpisivanje sporazuma a ne uskracivanje podrske ako se ne potpise , o tome sam takodje vec pisala, nece nikom ista dobro doneti na duge staze ko je pro eu orijentisan, na to sam mislila.


jelena, niko ne odgovara šta će biti sve i da se potpiše.
da li će to poništiti skupština?
naravno da hoće.
imaju većinu za poništavanje.

potpisivanje ili parafiranje?

evo šta u poligrafu kaže prokopijević o tome:

Prokopijević: Parafiranje ništa ne znači, u procedurama Evropske unije ne postoji akt parafiranja, nego je to smišljeno da se ovim, da kažem kvazi Š režimima da malo na značaju kao eto, i oni napreduju prema Evropskoj uniji. Prema tome, parafiranje kao stepenica neka formalna ne postoji, to je prosto jedna onako malo ceremonija gde se upriliči kao - evo, i ovi se trude. Ali potpisivanje je bitno. Dakle, nezavisno od toga da li će oni ponuditi ili ne stvar je vrlo fundamentalna za Srbiju, ona je krucijalna. Desi li se, i sad se već vide političke snage koje hoće jedno ili koje hoće drugo, desi li se da Srbija to ne potpiše i da ne potpiše, da uopšte uđe u jednu konfrontaciju sa Evropskom unijom, što nije nemoguće, ali nadam se da će se izbeći, vrlo loša i politička i ekonomska vremena nas čekaju. Šta to znači? To znači manje ulaganja i na berzi i u realne sektore i u banke i bilo gde, to znači manje radnih mesta, to znači veću nezaposlenost, to znači ponovo štampanje para i tako dalje. Dakle, sve one politike koje regrutuju birače da glasaju za destruktivne opcije i ne treba uopšte imati iluziju da u jednoj političkoj izolaciji u kojoj bi se Srbija mogla naći ako se ne nastavi ovo kretanje ka Evropskoj uniji, može da se održi i elementarni kostur, da kažem, političkog poretka, ovo što je dosad uspelo nekako da prohoda, i privreda. Prema tome, najviše bih voleo da ne razmišljam o tome šta će se desiti ako se ne potpiše. Ako se, pak, to potpiše i ako ova kosovska kriza prođe relativno bezbolnije, onda sam za nastavak, znači za drugu polovinu godine ili za zadnju trećinu godine relativni optimista.


ceo poligraf vidi ovde

i čudi me da se niko od blogera nije setio da o ovom poligrafu napiše tekst, jer se on takođe bavi izborima, kosovom, potpisivanjem ili parafiranjem, nisom etc.
Atomski mrav Atomski mrav 12:08 11.01.2008

Re: "LDP ima sve argumente ..."

Ovde na blogu se piše isključivo o Utisku nedelje.
Jelena Milić Jelena Milić 15:18 10.01.2008

jeremic sa stajnmajerom



BBC Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić razgovaraće danas u Berlinu sa svojim nemačkim kolegom Frank-Valterom Štajnmajerom, čiji je pomoćnik Gernot Erler juče izjavio da bi oklevanje EU da preduzme brze korake u pravcu priznavanja nezavisnosti Kosova moglo da stvori opasan vakuum.
Erler je agenciji Rojters izjavio da Nemačka želi da EU postigne dogovor o paralelnim rezolucijama kojima bi bilo priznato Kosovo i odobreno slanje stabilizacionih snaga u pokrajinu čim ona proglasi nezavisnost.

Zajednička rezolucija EU dozvolila bi većini u EU da prizna kosovsku nezavisnost, a zemljama koje se tome protive ponudila bi druge opcije.

Pomoćnik šefa nemačke diplomatije je ocenio da bi potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU ojačalo proevropske snage uoči predsedničkih izbora u Srbiji, izražavajući nadu da Srbija neće okrenuti ledja Briselu, ako EU prizna Kosovo.


koliko znam erle je jako uticajan, tako da njegove stavove treba uzeti vrlo ozbiljno


antioksidant antioksidant 15:35 10.01.2008

Re: jeremic sa stajnmajerom

koliko znam erle je jako uticajan, tako da njegove stavove treba uzeti vrlo ozbiljno

jeste jelena i ovo je poruka srbiji da se odluci sta ce. ako se odlucimo onako kako sada izgleda - nema poziva za potpisivanje. mislis li ti da bi eu sebi dozvolila da pozove srbiju na potpisivanje pa da im srdjan djuric ocita lekciju?
s druge strane nikada ne treba sumnjati u spremnost tadica da daje kostunici sve sto trazi. za pocetak nis...

sve mi se cini da cemo na kraju mi uci u eu kao bugari i rumuni (a to je drugi najgori moguci scenario)
Jelena Milić Jelena Milić 16:20 10.01.2008

Re: jeremic sa stajnmajerom

antioksidantu.

ne mislim. o tome sam upravo pisala pre dva dana u serbian super tuesday jer mi se ucinilo da eu reterira zbog debilnih stavova koji dolaze odavde...
blackbox blackbox 16:31 10.01.2008

Re: jeremic sa stajnmajerom

koliko znam erle je jako uticajan, tako da njegove stavove treba uzeti vrlo ozbiljno

Izuzetno uticajan i bio je uvek naklonjen Srbiji u smislu da se pomogne brža integracija u EU. Važi za čoveka koji ima izvanredne odnose sa Rusijom.
Govori ono što je realno moguće.
pidola pidola 16:23 10.01.2008

...


Inače, ministar Jeremić je prethodna dva dana u Briselu apelovao na Evropsku uniju da 28. januara donese odluku o potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruzivanju sa Beogradom pre drugog kruga predsednickih izbora u Srbiji.

sva sreca te su izbori.
nama bi trebali svakog prvog po jedni,posto se jedino tada trude nesto i da urade.
valjda gradjani nisu toliko glupi,
valjda ce kazniti losu politiku i
valjda ce,jednom barem glasati za sebe,a ne za stranku.

vidim da je ds-u potpisivanje sporazuma jedino bitno i vazno zbog predsednickih izbora,njihovog predsednika,njihove stranke.
kalkulisanje,kada bi po njih (ds) bilo najbolje,zatim moliti da bude tad i tad zato sto to njihovom kandidatu odgovara,a drzavu,gradjane stavljati u drugi plan (ako uopste i postoji taj drugi).
ah da,pa oni bese sede u vladi sa dss-om,koji bas i nije za to.
mnogo lose,tako "politicki nase" ,kao i izmedju ostalog i sama vlada,korist,korist i korist,licna naravno.


LDP je, konačno, temu EU integracija prebacio iz foldera podrazumeva se u folder the only game in the town, ali pitanje je koliko sad ima vremena i medijskog prostora da to plasira.

ldp je opozicija kao prvo,a sasvim je normalno da se podrazumeva,ako zelis drzavu da vidis na pravom putu.
dok ljudi iz vlade,cekaju trenutak,da bi to stavili kao vazno pitanje,koje je opet njima "only" zbog tadica,a protiv nikolica.


...pa da onda LDP podrži Tadića...
...LDP ima sve argumente da podršku uskrati...

ovo je malo izlizano i dosadno postalo.
kada ce malo tadic,ds,da podrze ldp?
koga da podrze,tadica,ds koji je omogucio ovakvu vladu?
moze ldp da podrzi koga hoce,mene barem ne dotice.
mada ne znam ni kako to funkcionise,
izacice i kazace,e mi podrzavamo tadica i onda ce svi onako slepo da izadju i glasaju za njega,kako?


Iskeno se nadam da će VP večeras biti mnogo argumentovanija i inspirativnija nego u onom UN.

ako je procitala ovo,mozda se i potrudi.
Nenad M. Nenad M. 16:26 10.01.2008

Re: ...

ovo je malo izlizano i dosadno postalo.
kada ce malo tadic,ds,da podrze ldp?
koga da podrze,tadica,ds koji je omogucio ovakvu vladu?
moze ldp da podrzi koga hoce,mene barem ne dotice.
mada ne znam ni kako to funkcionise,
izacice i kazace,e mi podrzavamo tadica i onda ce svi onako slepo da izadju i glasaju za njega,kako?


bravo. mislim da nije bitno koga ce ldp podrzati vec glasaci a to su ipak dve razlicite stvari.
nikolla90 nikolla90 16:40 10.01.2008

Re: ...

Slobodno uzmite u obzir i to da, cenim, više od pola glasača LDPa neće podržati Tadića, čak i ako stranka odluči da ga podrži. I to je odlična stvar.
doktorka doktorka 17:28 10.01.2008

Re: ...

Nenad M.
ovo je malo izlizano i dosadno postalo.kada ce malo tadic,ds,da podrze ldp?koga da podrze,tadica,ds koji je omogucio ovakvu vladu?moze ldp da podrzi koga hoce,mene barem ne dotice.mada ne znam ni kako to funkcionise,izacice i kazace,e mi podrzavamo tadica i onda ce svi onako slepo da izadju i glasaju za njega,kako?bravo. mislim da nije bitno koga ce ldp podrzati vec glasaci a to su ipak dve razlicite stvari.

ma ne verujem da ce ldp da apeluje da podrzimo tadica. ko hoce da ga podrzi ,neka ga podrzi , ja sigurno necu . i silno bih se razocarala u ldp kada bi to uradio.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 17:36 10.01.2008

Re: ...

nikolla90
Slobodno uzmite u obzir i to da, cenim, više od pola glasača LDPa neće podržati Tadića, čak i ako stranka odluči da ga podrži. I to je odlična stvar.


Odlicna je stvar za radikale Ali se slazem, veliki deo glasaca i tako ne podnosi Tadica pa ne vidim ni ja ko i kako ce ih motivisati da izadju. Ipak, neki procenat ce doci i od njih. Za Tadica ostaju ipak odlucujuci glasovi narodnjacke koalicije i ja verujem da ce ih on dobiti ...

Ono sto mene interesuje je kolika ce "poslusnost" LDP biraca biti i u prvom krugu ... odnosno kolika ce biti izlaznost. Ako bi covek razmisljao racionalno postavlja se pitanje zasto bi LDP-birac uopste izasao na izbore u provom krugu? Jedino zato sto partija to od njih trazi (odnosno da se "pokazu" posto je i tako jasno da se nista drugo ne postize. Za razliku od parlamentarnih izbora gde je bilo jasno da se odlucuje o ulasku u parlament (i da je bez toga u pitanju opstanak partije uopste). A kad je u parlamentu onda naravno da i kao opoziciona partija ima odredjeni uticaj na desavanja na politickoj sceni ... znaci tada je postojala vrlo jaka motivacija i razlozi za glasanje ...
nikolla90 nikolla90 18:40 10.01.2008

Re: ...

Virtuelni Vasilije
nikolla90
Slobodno uzmite u obzir i to da, cenim, više od pola glasača LDPa neće podržati Tadića, čak i ako stranka odluči da ga podrži. I to je odlična stvar.

Odlicna je stvar za radikale Ali se slazem, veliki deo glasaca i tako ne podnosi Tadica pa ne vidim ni ja ko i kako ce ih motivisati da izadju. Ipak, neki procenat ce doci i od njih. Za Tadica ostaju ipak odlucujuci glasovi narodnjacke koalicije i ja verujem da ce ih on dobiti ...

Ono sto mene interesuje je kolika ce "poslusnost" LDP biraca biti i u prvom krugu ... odnosno kolika ce biti izlaznost. Ako bi covek razmisljao racionalno postavlja se pitanje zasto bi LDP-birac uopste izasao na izbore u provom krugu? Jedino zato sto partija to od njih trazi (odnosno da se "pokazu" posto je i tako jasno da se nista drugo ne postize. Za razliku od parlamentarnih izbora gde je bilo jasno da se odlucuje o ulasku u parlament (i da je bez toga u pitanju opstanak partije uopste). A kad je u parlamentu onda naravno da i kao opoziciona partija ima odredjeni uticaj na desavanja na politickoj sceni ... znaci tada je postojala vrlo jaka motivacija i razlozi za glasanje ...


Odlična je stvar za zdrav mozak, radikali su samo profiteri razmišljanja u tom slučaju. Jer - na osnovu čega jedan LDPovac da glasa za Tadića?! Pustio je Koštunici sve što je mogao.

Ja glas za LDP (Čedu, štagod) na ovim izborima vidim kao glas za alternativu Koštuničinoj i odbacivanje Nikolićeve politike. Glasaču LDPa je prvi krug ključan, a drugi krug se svodi na kurvanje. S tim što u svemu tome politika LDPa, što je jača, ima veći kapacitet za neko ucenjivanje podrške Tadiću u drugom krugu.

Lično - pre bih počeo da treniram boćanje nego što bih dao Tadiću glas.
nikolla90 nikolla90 18:49 10.01.2008

Re: ...

Virtuelni Vasilije
nikolla90
Slobodno uzmite u obzir i to da, cenim, više od pola glasača LDPa neće podržati Tadića, čak i ako stranka odluči da ga podrži. I to je odlična stvar.


Odlicna je stvar za radikale Ali se slazem, veliki deo glasaca i tako ne podnosi Tadica pa ne vidim ni ja ko i kako ce ih motivisati da izadju. Ipak, neki procenat ce doci i od njih. Za Tadica ostaju ipak odlucujuci glasovi narodnjacke koalicije i ja verujem da ce ih on dobiti ...

Ono sto mene interesuje je kolika ce "poslusnost" LDP biraca biti i u prvom krugu ... odnosno kolika ce biti izlaznost. Ako bi covek razmisljao racionalno postavlja se pitanje zasto bi LDP-birac uopste izasao na izbore u provom krugu? Jedino zato sto partija to od njih trazi (odnosno da se "pokazu" posto je i tako jasno da se nista drugo ne postize. Za razliku od parlamentarnih izbora gde je bilo jasno da se odlucuje o ulasku u parlament (i da je bez toga u pitanju opstanak partije uopste). A kad je u parlamentu onda naravno da i kao opoziciona partija ima odredjeni uticaj na desavanja na politickoj sceni ... znaci tada je postojala vrlo jaka motivacija i razlozi za glasanje ...


Odlična je stvar za zdrav mozak, radikali su samo profiteri razmišljanja u tom slučaju. Jer - na osnovu čega jedan LDPovac da glasa za Tadića?! Pustio je Koštunici sve što je mogao.

Ja glas za LDP (Čedu, štagod) na ovim izborima vidim kao glas za alternativu Koštuničinoj i odbacivanje Nikolićeve politike. Glasaču LDPa je prvi krug ključan, a drugi krug se svodi na kurvanje. S tim što u svemu tome politika LDPa, što je jača, ima veći kapacitet za neko ucenjivanje podrške Tadiću u drugom krugu.

Lično - pre bih počeo da treniram boćanje nego što bih dao Tadiću glas.
Nenad M. Nenad M. 19:43 10.01.2008

Re: ...

Ono sto mene interesuje je kolika ce "poslusnost" LDP biraca biti i u prvom krugu ... odnosno kolika ce biti izlaznost. Ako bi covek razmisljao racionalno postavlja se pitanje zasto bi LDP-birac uopste izasao na izbore u provom krugu?


evo jos jedne Vasine racionalne dileme. Drugim recima, sto bi bilo ko izasao ako ne glasa za Tomu i Borisa? I ako bi samo njihovi glasaci izasli, imali bi pobedu Tome u prvom krugu! E Vaso, mozes ti to bolje, ajd probaj ponovo
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 19:51 10.01.2008

Re: ...

nikolla90
Virtuelni Vasilije
nikolla90
Slobodno uzmite u obzir i to da, cenim, više od pola glasača LDPa neće podržati Tadića, čak i ako stranka odluči da ga podrži. I to je odlična stvar.


Odlicna je stvar za radikale Ali se slazem, veliki deo glasaca i tako ne podnosi Tadica pa ne vidim ni ja ko i kako ce ih motivisati da izadju. Ipak, neki procenat ce doci i od njih. Za Tadica ostaju ipak odlucujuci glasovi narodnjacke koalicije i ja verujem da ce ih on dobiti ...

Ono sto mene interesuje je kolika ce "poslusnost" LDP biraca biti i u prvom krugu ... odnosno kolika ce biti izlaznost. Ako bi covek razmisljao racionalno postavlja se pitanje zasto bi LDP-birac uopste izasao na izbore u provom krugu? Jedino zato sto partija to od njih trazi (odnosno da se "pokazu" posto je i tako jasno da se nista drugo ne postize. Za razliku od parlamentarnih izbora gde je bilo jasno da se odlucuje o ulasku u parlament (i da je bez toga u pitanju opstanak partije uopste). A kad je u parlamentu onda naravno da i kao opoziciona partija ima odredjeni uticaj na desavanja na politickoj sceni ... znaci tada je postojala vrlo jaka motivacija i razlozi za glasanje ...


Odlična je stvar za zdrav mozak, radikali su samo profiteri razmišljanja u tom slučaju. Jer - na osnovu čega jedan LDPovac da glasa za Tadića?! Pustio je Koštunici sve što je mogao.

Ja glas za LDP (Čedu, štagod) na ovim izborima vidim kao glas za alternativu Koštuničinoj i odbacivanje Nikolićeve politike. Glasaču LDPa je prvi krug ključan, a drugi krug se svodi na kurvanje. S tim što u svemu tome politika LDPa, što je jača, ima veći kapacitet za neko ucenjivanje podrške Tadiću u drugom krugu.

Lično - pre bih počeo da treniram boćanje nego što bih dao Tadiću glas.

Nidžo, care....Ne diraj mi boćanje...o))
Ali, sve je bolje nego podržati Tadića. Podržati njega je najduži put u agoniju...dug i iscrpljujući...
Covek u belom Covek u belom 20:12 10.01.2008

Re: ...

Nenad M.
Ono sto mene interesuje je kolika ce "poslusnost" LDP biraca biti i u prvom krugu ... odnosno kolika ce biti izlaznost. Ako bi covek razmisljao racionalno postavlja se pitanje zasto bi LDP-birac uopste izasao na izbore u provom krugu?


evo jos jedne Vasine racionalne dileme. Drugim recima, sto bi bilo ko izasao ako ne glasa za Tomu i Borisa? I ako bi samo njihovi glasaci izasli, imali bi pobedu Tome u prvom krugu! E Vaso, mozes ti to bolje, ajd probaj ponovo
Dilema je retoricka, ali je pitanje na mestu. Ceda itekako ima sta da izgubi na ovim izborima i on je toga i te kako svestan. Glasaci LDPa su upravo najnezgodniji glasaci koje neka partija moze da ima. Oni su u principu oni najosetljiviji, najiziritiraniji i najbeskompromisniji. Tako da kako dodju, tako mogu i da odu. Sreca (po LDP) je da uprokos tome sto su takvi, u ostalom ne odstupaju od prosecnog srpskog glasaca, kako po pameti, tako i po pamcenju. Shodno tome, gotovo je podjedanako lako njima manipulisati, kao i glasacima, radikala, narodnjaka ili ds-a.
Catch 22 lezi u tome sta se desava sa Cedom u slucaju loseg rezultata i kako ce na to reagovati njegovi glasaci. Tomu glasaci nece napustiti, iako je uprkos neizvesnosti i vecini njih valjda jasno da ce opet izgubiti od Tadica u 2. krugu. Ali sta ce reci Cedini glasaci, ako bude imao manje od Velje, a tek ako bude imao manje od Mrkonjica??? Koliko bi posle toga opala podrska LDPu??? Da li bi posle toga letele glave i cije?

U svakom slucaju videcemo jos koliko 21. ujutru.
Nenad M. Nenad M. 20:40 10.01.2008

Re: ...

Catch 22 lezi u tome sta se desava sa Cedom u slucaju loseg rezultata i kako ce na to reagovati njegovi glasaci. Tomu glasaci nece napustiti, iako je uprkos neizvesnosti i vecini njih valjda jasno da ce opet izgubiti od Tadica u 2. krugu. Ali sta ce reci Cedini glasaci, ako bude imao manje od Velje, a tek ako bude imao manje od Mrkonjica??? Koliko bi posle toga opala podrska LDPu??? Da li bi posle toga letele glave i cije?


evo iz prve ruke :))

Ceda po istrazivanjima nece lose proci, samo treba definisati sta je dobar rezultat za Ldp? Svi iznad parlamnetarnog rezultata je ok jer je postignuto bez Canka ( koji je navodno mnogo doprineo na parlamentarnim izborima)
Sto se Velje tice to ce biti rezultat "narodnjacke koaliciji" tako da ce lako ici iznad Cede ali ce i biti duplo manji nego sto je koalicija imala na proslim izborima sto ce biti najveci pad od parlamentarnih izbora. NS je slabiji od LDP-a po svim istrazivanjima ali Velja, Kostunjavi, Palma i ostali ( nazalost) jos uvek imaju zajedno nesto vise od LDP-a.
Mrkonjic prolazi losije od Cede iako je SPS imala vise od kaoalicije okupljnen oko LDP-a.
zoricag zoricag 21:35 10.01.2008

Re: ...

sta se desava sa Cedom u slucaju loseg rezultata i kako ce na to reagovati njegovi glasaci.


Pa... recimo da su to oni koji su poslednji u ovoj zemlji startovali od nule. Znaju kako je na nuli, ne bih rekla da bi ih pozitivna nula ubila. Jos se u tom delu ne racuna na blagodeti vlasti, a kako ce biti kad se LDP priblizi ucescu u vlasti ne znam. videcemo.

Nego, nije mi jasno kako su to glasaci LDP u prvom krugu sekta, pa bi dali glas Tadicu vec u prvom krugu da nisu partijski vojnici, a u drugom krugu (znaci za nedelju dana) prestaju da budu sekta pa nije bitno sta ce LDP da preporuci svojim glasacima.

Malo je neobicno prebacivati biracima jedne stranke zasto ne glasaju za lidera druge stranke, narocito u prvom krugu.

Vise to zavisi od njihovog uverenja o sigurnosti za evropski put rekla bih. Ja sam glasac LDP, i mogu da kazem da necu biti razocarana cak i ako broj glasova za Jovanovica bude manji nego na proslim parlamentarnim, mada je valjda normalno da ocekujem da ce biti veci, a da prizeljkujem da udje u drugi krug. Posteno je i legitimno da to mislim i da to kazem. Sto se drugog kruga tice, naravno da cu pratiti sta LDP kaze, ali moje opredeljenje ce biti prema onome sto ja mislim da ce tog momenta biti brza varijanta prema Evropi.
Jelena Milić Jelena Milić 21:45 10.01.2008

poligraf

meni se cini da je VP ostavila u svom odgovoru na pitanje o podrsci prostor za razgovor sa ds izmedju dva kruga, posto je i sama i kao funkcioner ldp prvo iznela zapazanja o toku kmapaje do sad, pojacavajuci interes, sto je normalno, na prvi krug pre svega.

njen odgovor da ldp nije i nece biti destruktivan je sasvim dobar u ovoj fazi izbora
Nenad M. Nenad M. 21:58 10.01.2008

Re: poligraf

meni se cini da je VP ostavila u svom odgovoru na pitanje o podrsci prostor za razgovor sa ds izmedju dva kruga, posto je i sama i kao funkcioner ldp prvo iznela zapazanja o toku kmapaje do sad,


Na pitanje o podrsi odgovarila je koga nema sanse da podrze, ostavljajuci prostor uz cini mi se kljucini uslov - potpisivanje sporazuma. Jasno je da ce, u slucaju da sporazum ipak ne bude potpsan, Ldp insistirati na parlamentarnim izborima sto ce ujedno i biti uslov podrske Tadicu.

Nego Jelena, imam utisak da u Ldp-u citaju tvoje blogove? Da nije ono "onaj ko je odsutan, jos vise je prisutan"
Jelena Milić Jelena Milić 22:14 10.01.2008

Re: poligraf

da, mislim i o tome sam i sama pisala da je to sasvim racionalana pozicija. i pored eventualnog potpisivanja, verujem, postoji prostor za dogovore i cenjkanje koji ne mora biti vidljiv kao samo potpisivanje sto je legitimna politicka borba i potez.

nemam neki feedback osim samih komentara.

ali mi se upravo malopre kod kusovca ucinilo da je neko drugi "onaj ko je odsutan, ponovo prisutan" stil mi poznat, samo je ime novo.
Nenad M. Nenad M. 22:23 10.01.2008

Re: poligraf

ali mi se upravo malopre kod kusovca ucinilo da je neko drugi "onaj ko je odsutan, ponovo prisutan" stil mi poznat, samo je ime novo.


ako aludiras na moje komentare glede Tadica gledaj to kao cisto zezanje nije to neka zamerka, rekao sam kako bih voleo da se vise pise o tome sta politicari rade u krevetu nego sto se na drugi nacin denunciraju
Jelena Milić Jelena Milić 22:31 10.01.2008

Re: poligraf

ne nisam na tebe mislila. nego cuj, jeste mi sinuo bingo oko tebe, u DS je bio neko u RC sa istim imenom i prezimenom :)
Nenad M. Nenad M. 22:43 10.01.2008

Re: poligraf

ne nisam na tebe mislila. nego cuj, jeste mi sinuo bingo oko tebe, u DS je bio neko u RC sa istim imenom i prezimenom :)


a na koga si mislila , cemu tajenstvenost ? :)))

Ne znam, nemam veze sa DS-om, mora da je cista slucajnost.
Exitus Letalis Exitus Letalis 12:03 11.01.2008

Re: ...

ma ne verujem da ce ldp da apeluje da podrzimo tadica. ko hoce da ga podrzi ,neka ga podrzi , ja sigurno necu . i silno bih se razocarala u ldp kada bi to uradio.


isto!
Atomski mrav Atomski mrav 16:46 10.01.2008

Orange code alert?

Izvin'te, jel' to možda naslov zbog toga što od potpisivanja SAA neće biti ništa s obzirom na to da je Holandija izričito protiv?

Oli Ren je izjavio da su šanse za potpisivanje SAA sa Srbijom 28. januara vrlo male, osim ako se puna saradnja sa Haškim tribunalom ne ostvari vrlo brzo...

O čemu mi uopšte pričamo?
doktorka doktorka 16:55 10.01.2008

Ovo mi se dopada :


"ispitivanja javnog mnjenja pokazuju neizvesnu trku aktuelnog predsednika Srbije i kandidata Demokratske stranke Borisa " . Ko je ispitavao , bash me zanima ?
Jelena Milić Jelena Milić 17:04 10.01.2008

Re: Orange code alert?

Pomoćnik šefa nemačke diplomatije je ocenio da bi potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU ojačalo proevropske snage uoči predsedničkih izbora u Srbiji, izražavajući nadu da Srbija neće okrenuti ledja Briselu, ako EU prizna Kosovo.


ni eu nije nacisto...o tome pricamo,...a dss i ds ih samo sludjuju i otezavaju im...

pa orange code cisto kao alarm da ce nam formalne eu integracije skliznuti kroz prste
doktorka doktorka 17:04 10.01.2008

Re: Orange code alert?

Atomski mrav
Izvin'te, jel' to možda naslov zbog toga što od potpisivanja SAA neće biti ništa s obzirom na to da je Holandija izričito protiv?

Oli Ren je izjavio da su šanse za potpisivanje SAA sa Srbijom 28. januara vrlo male, osim ako se puna saradnja sa Haškim tribunalom ne ostvari vrlo brzo...

O čemu mi uopšte pričamo?


a, pa , malo se lozimo . do 28. januara . a onda bum o zid . i tako ...
Spiridon Spiridon 17:23 10.01.2008

Re: Orange code alert?

a, pa , malo se lozimo . do 28. januara . a onda bum o zid . i tako ...


Srbija je toliko duboko u govnima da izbori ne mogu da promene nista. Potpuno je sve jedno da li dobija Toma ili Tadic ili Velja krme. Mozda je i najbolja solucija Toma jer bi brze razbili famu i strahove od pobede radikala i brze bi udarili u dno.

Pobeda Tadica bila bi isto kao da na jugu (91 godiste) zamenis lamelu.

Izbor Cede bi popravio situaciju za nekih 15 %.

Ako bi nam od predsednickih izbora krenulo na bolje (da pobedi Ceda) treba nam jedno 10 god. da se oseti neka vidna promena na bolje.
doktorka doktorka 17:34 10.01.2008

Re: Orange code alert?

Spiridon
a, pa , malo se lozimo . do 28. januara . a onda bum o zid . i tako ...Srbija je toliko duboko u govnima da izbori ne mogu da promene nista. Potpuno je sve jedno da li dobija Toma ili Tadic ili Velja krme. Mozda je i najbolja solucija Toma jer bi brze razbili famu i strahove od pobede radikala i brze bi udarili u dno.Pobeda Tadica bila bi isto kao da na jugu (91 godiste) zamenis lamelu.Izbor Cede bi popravio situaciju za nekih 15 %. Ako bi nam od predsednickih izbora krenulo na bolje (da pobedi Ceda) treba nam jedno 10 god. da se oseti neka vidna promena na bolje.


Znash , josh malo pa ce biti 10 godina od 5. oktobra. Brzo vreme prolazi. Da su nastavili reforme koje je zapoceo DOS , sada bismo pricali o drugim stvarima. Ceda je jedino resenje
Spiridon Spiridon 17:38 10.01.2008

Re: Orange code alert?

doktorka

Spiridona, pa , malo se lozimo . do 28. januara . a onda bum o zid . i tako ...Srbija je toliko duboko u govnima da izbori ne mogu da promene nista. Potpuno je sve jedno da li dobija Toma ili Tadic ili Velja krme. Mozda je i najbolja solucija Toma jer bi brze razbili famu i strahove od pobede radikala i brze bi udarili u dno.Pobeda Tadica bila bi isto kao da na jugu (91 godiste) zamenis lamelu.Izbor Cede bi popravio situaciju za nekih 15 %. Ako bi nam od predsednickih izbora krenulo na bolje (da pobedi Ceda) treba nam jedno 10 god. da se oseti neka vidna promena na bolje.Znash , josh malo pa ce biti 10 godina od 5. oktobra. Brzo vreme prolazi. Da su nastavili reforme koje je zapoceo DOS , sada bismo pricali o drugim stvarima. Ceda je jedino resenje



ja sam optimista kada kazem 10 god
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 17:40 10.01.2008

Re: Orange code alert?

doktorka
Ceda je jedino resenje


E dobro onda ... kad je tako, glasacemo za njega :)))))))))))))))))))))))))
Spiridon Spiridon 17:49 10.01.2008

Re: Orange code alert?

Virtuelni Vasilije

doktorkaCeda je jedino resenje E dobro onda ... kad je tako, glasacemo za njega :)))))))))))))))))))))))))


Vaso znao sam da ces podleci jednog dana pa makar iz zezanja
doktorka doktorka 17:53 10.01.2008

Re: Orange code alert?

Virtuelni Vasilije

doktorkaCeda je jedino resenje E dobro onda ... kad je tako, glasacemo za njega :)))))))))))))))))))))))))



vaso , sto za sebe kazesh glasacemo? mislim sto u mnozini? . e, nemoj da glasash za ldp , sujeverna sam .
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 18:08 10.01.2008

Re: Orange code alert?

doktorka
vaso , sto za sebe kazesh glasacemo? mislim sto u mnozini?


pa k'o pravi skojevac ... valjda se to tako kaze? :)))))

moj drug Spiridon
Vaso znao sam da ces podleci jednog dana pa makar iz zezanja


hahaha ... pa kako covek (Vasa) drugacije da glasa za Cedicu?

pozz
doktorka doktorka 18:55 10.01.2008

Vaso ,



radi podsvest , vidim ja . cim spomijesh skoj
Nenad M. Nenad M. 19:02 10.01.2008

Re: Orange code alert?

E dobro onda ... kad je tako, glasacemo za njega :)))))))


i Vasa je shvatio...

Drago Kovacevic Drago Kovacevic 21:01 10.01.2008

Re: Orange code alert?

doktorka
Virtuelni Vasilije

doktorkaCeda je jedino resenje E dobro onda ... kad je tako, glasacemo za njega :)))))))))))))))))))))))))



vaso , sto za sebe kazesh glasacemo? mislim sto u mnozini? . e, nemoj da glasash za ldp , sujeverna sam .

Pa, draga doktorko - Vasa i jeste "oni"...o)) Vasa još veruje da će se Crna Gora vratiti pa bar je vratio sud u Bariju, da je preambulom sačuvano Kosovo, a da će istorijski usud napraviti to da Republika Srpska bude Srbija. Malo ga do duše buni to da ovo nije 1907. godina, ali misli da je moguće dati 13 posto duše da bi ostalo 2 posto i još pride Sparta i ono zapadno od Sparte što je više od 13 posto..o)) Imeperijalna ideja nikada sama od sebe ne propadne u glavi našega Vase. Njemu su bitni pašnjaci, pogotovo ako ne mora na njima kositi. I ako se niko njegov ne mora tući za tu bersmislenu ideju. Vaso ti je idealan navijač.
Zato to kaže. Ne može on personalizovati priču...o)) Jel tako Vasilije ili nije tako...
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 23:55 10.01.2008

Re: Orange code alert?

Drago
Jel tako Vasilije ili nije tako


Hm, Dragec, ja mislim da ni ti ne razumes ovo sve sto si (zbrda-zdola) napisao :))))))
Exitus Letalis Exitus Letalis 12:06 11.01.2008

Re: Orange code alert?

Ako bi nam od predsednickih izbora krenulo na bolje (da pobedi Ceda) treba nam jedno 10 god. da se oseti neka vidna promena na bolje.


možda, a možda i manje od 10.
ovako nikad.
pravo kažeš, ko da promeniš lamelu na yugu.
doktorka doktorka 17:06 10.01.2008

nego, tadic rekao

i EU i Kosovo. "I tata bi sine"
Spiridon Spiridon 17:10 10.01.2008

Re: nego, tadic rekao

doktorka
i EU i Kosovo. "I tata bi sine"


evropa, odmah =]
pidola pidola 17:15 10.01.2008

Re: nego, tadic rekao

doktorka
i EU i Kosovo. "I tata bi sine"

sve sto gradjani vole da cuju.

rekao i onomad djelic premijer i nikako drugacije,
a sada premijer "kostunica" podrzava velju ilica na izborima.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana