Ljudska prava

MALTRETMAN „RADOZNALIH“

Freedom of Information RSS / 27.06.2012. u 13:09

Autor: Rodoljub Šabić

            Birokratska inventivnost u kreiranju raznoraznih načina za maltretiranje građana definitivno ne zna za granice. Taman pomislim da me s tim u vezi ništa ne može iznenaditi a suočim se sa nekim novim „originalnim" doprinosom.

            Najsvežiji primer je juče, na moj e-mail, pristigla žalba jedne sugrađanke sa Voždovca. Ona je, naravno, prethodno podnela zahtev za slobodan pristup informacijama od javnog značaja Poreskoj upravi. U zahtevu je od „poštovanih" tražila raspon vrednosti kvadratnog metra građevinskog zemljišta i stambenih zgrada  u ulici... utvrđenih u postupku utvrđivanja poreske osnovice na prenos apsolutnih prava u 2011. i 2012. godini. Za slučaj da ne raspolažu takvim informacijama zamolila je da joj daju istovetne informacije za zemljište ili zgrade iz neke od susednih ulica.

A dobila je, „naravno" bez „poštovana", ovo što sledi:

       slika1.15238.jpg                                      

 slika22.15237.jpg

Sugrađanka sa Voždovca je našla snage da ponovi zahtev. Ljubazno je „poštovanim" ukazala na to da nije tražila od Poreske uprave da vrši bilo kakvu procenu, već je, pozivajući se na odgovarajući zakon, podnela zahtev za slobodan pristup informacijama o rasponu već izvršenih procena u toku prošle i ove godine. Uz put im je citirala i odredbe članova zakona kojima se definiše šta je informacija od javnog značaja i ko su organi vlasti dužni da postupaju po zahtevima za sloboda pristup informacijama.

I opet je dobila „odgovor" identičan onom gore, jedino se neko „potrudio" da u prvoj rečenici ispred reči „zahteva" ubaci reč „ponovljenog".

E sad, ostavimo po strani da li je i kako je moguće da jedna građanka zna odredbe nekog zakona bolje od organa vlasti (koji uzgred, i posle zahteva i posle upozorenja „po svaku cenu" izbegava čak i da spomene ime Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja) - tim će se Poverenik baviti postupajući po žalbi.

Interesantnije je nešto drugo. To - zašto neko (čak i da ne postoji Zakon o slobodnom pristupu informacijama) nalazi da je logično, umesno, smisleno, jednostavnije, jeftinije, lakše ... da umesto npr. rečenice „raspon se kreće između 120.000 i 175.000 dinara po m2", dva puta piše na dve strane dopis u kome citira „gomilu" raznoraznih propisa, zbog kojih (a sasvim je jasno da je upravo obrnuto) „nije u mogućnosti" da odgovori na jednostavno pitanje?

Jedan odgovor na ovo pitanje podrazumeva zaista potpuno iracionalan razlog. Želju da se građanka „postavi na svoje mesto", prostije rečeno da se kinji.

Drugi, mogući odgovor je puno „racionalniji". Svodi se na mogućnost da su rasponi, u poreskom postupku utvrđenih „procena" vrednosti sličnih nekretnina, toliko veliki da su teško objašnjivi i da mogu izazvati čitav niz novih delikatnih pitanja.

Valjda je suvišno reći da su oba „razloga", i onaj „iracionalni" i onaj „racionalniji", neprihvatljiva.

Atačmenti



Komentari (18)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

dragan7557 dragan7557 13:35 27.06.2012

Re: APSOLUTNO PRAVO!

Evo šta veli Vujaklija o tzv "Apsolutnom pravu":

Apsolutno pravo

Pravo vlasništva nad svim pokretnim i nepokretnim stvarima, bilo da imate zakonsko pravo ili ne. Tužno je to što se često srećemo sa ljudima koji sami sebi daju za pravo da imaju pravo.

Petak posle radnog vremena stojim u supermarketu i čekam da platim. Iza mene par čiji razgovor čujem:

Dama: "Jao mnogo smo uzeli, nećemo imati para..."
Gospodin: "Imam, ima."
Dama: "Kako? Već smo sve potrošili!"
Gospodin, cedeći kroz zube: "Ćuti! Imam one pare što sam uzeo da podelim radnicima...ššššššš... ma, neka čekaju!"

cerski
sahmatbg sahmatbg 17:54 27.06.2012

Re: APSOLUTNO PRAVO!

rasponi, u poreskom postupku utvrđenih „procena" vrednosti sličnih nekretnina, toliko veliki da su teško objašnjivi i da mogu izazvati čitav niz novih delikatnih pitanja.

To je pravi razlog i to je težak izvor korupcije."Jaki" ljudi,stranački finansijeri i prijatelji ali i ono koji "znaju da se revnširaju" dobijaju za iste nekretnine i nekoliko puta nižu procenu vrednosti i plaćaju mnogo manji porez.Tipičan primer je vila bivšeg guvernera NBS Jelašića koja je ne samo "kupljena" nego i procenjena na smešno mali iznos.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 13:39 27.06.2012

Delikates

"toliko veliki da su teško objašnjivi i da mogu izazvati čitav niz novih delikatnih pitanja"

Biće da je ovo u pitanju.
I da je , takođe, u pitanju sakrivanje mnogih slabosti i užasnih praktičnih rešenja u okviru MF ili PU koji su prisutni dugi niz godina.
MF i PU su umesto da budu elitne, ekspresne, najsposobnije, najkvalifikovanije, najplaćenije, naj, naj, naj službe a naročito efikasni u sakupljanju para za državu, oni su upravo suprotno.
jkt2010 jkt2010 02:47 28.06.2012

Re: Delikates

MF i PU su umesto da budu elitne, ekspresne, najsposobnije, najkvalifikovanije, najplaćenije, naj, naj, naj službe a naročito efikasni u sakupljanju para za državu, oni su upravo suprotno

Neki guesstimate vrednosti nekretnina u vlasnistvu drzave (bez infrastrukturnih objekata) je 250 milijardi evra. Ne znam od koga da trazim informaciju zbog cega uopste drzava sakuplja pare od podanika dok mirno sedi na ovolikoj imovini? Ako ofrlje uzmemo da imovina treba da donosi 5% profita godisnje, drzava bi morala da samo na osnovu sopstvene imovine zaradi nekih 12.5 milijardi evra godisnje. Sto je red velicina njenog godisnjeg budzeta od sakupljenih para.

I onda mi na izborima biramo izmedju ljudi koji se takmice ko ce bolje da sakuplja pare, umesto ko ce bolje da gazduje tom drzavnom (nasom zajednickom) imovinom.

Pa me zanima od koga da trazim informaciju koji je nacin da, umesto izbora za vlast, imamo tender za koncesiju nad celokupnom drzavnom (nasom zajednickom) imovinom. Pa ko ponudi najveci procenat njemu i imovina. Onda lepo koncesionar polozi garanciju i svakog 1. u mesecu za sledeci mesec u budzet uplati 1/48 ugovorenog iznosa. Onda drzavni organi imaju jednostavan zadatak da te pare, po odbitku sopstvenih troskova, proslede na tekuce racune gradjana.

Ako koncesionar nekog meseca omane sa uplatom, raspisati novi tender.

Postupak ponavljati svake 4 godine. Zbog demokratije.
angie01 angie01 15:33 27.06.2012

pre dve godine

sam kupila stan po nekoj ceni, predlala papire poreskoj upravi za prenos apsolutnih prava i dobijem posle nekog vremena kovertu- bez da je bilo ko dosao na procenu, koju sam primila i otisla na put-vratim se ja otvorim svu postu i u spomenutoj koverti rebnuta neka abnormalna cifra, koja sa cenom stana nema nikave veze- odem ja u poresko, odcekam onih meleon sati u zagusljivom hodniku i neverovatno neljubazna sluzbenica koja me je primila, kaze, ona je odradila moj predmet, kakve veze ima koliko sam ja platila, to je super lokacija, bla bla, sto niste trazili procenu- odkud ja znam da treba-sto se niste zalili- pa isto nisma znala da istice rok za n dana, kao da je to kutija sladoleda, pa se pokavari za toliko dana!

posle mi kaze komsinica koja je radila u toj sluzbi u Zemunu- kako oni protivzakonito povecavaju tu cifru i naravno koriste to sto gradjani nusu zavrsili obuku kako da se rvu sa poreskom upravom- ti kursevi bi bili pogodni i neohodni za sve gradske sluzbe, oni umesto da zavrse posao za gradjane, od njih dobijaju plate, oni oh dezavuisu i maltretiraju,...mogu ja da budem nepismena, nerazumna, nesposobna da usvojim materiju-oni su duzni da urade sve kako treba, zato su tu!
Freedom of Information Freedom of Information 18:37 27.06.2012

Re: pre dve godine

oni umesto da zavrse posao za gradjane, od njih dobijaju plate, oni oh dezavuisu i maltretiraju,...mogu ja da budem nepismena, nerazumna, nesposobna da usvojim materiju-oni su duzni da urade sve kako treba, zato su tu!

Tačno.To je suština.
Krugolina Borup Krugolina Borup 19:46 27.06.2012

Re: pre dve godine

oni su duzni da urade sve kako treba, zato su tu!


Kad god mi se, u susretu s tzv. državnim organima, desi da ne urade ono što su dužni, vazda sam u dilemi da li je to zbog toga što ne znaju šta treba da urade, ili znaju ali neće to da urade? I mislim da je odnos 50:50. Ono, odokativna, slobodna procena.

Procenat da sami od sebe urade šta treba, kad treba i kako treba iznosi ispod 1%.
angie01 angie01 20:18 27.06.2012

Re: pre dve godine

Krugolina Borup
oni su duzni da urade sve kako treba, zato su tu!Kad god mi se, u susretu s tzv. državnim organima, desi da ne urade ono što su dužni, vazda sam u dilemi da li je to zbog toga što ne znaju šta treba da urade, ili znaju ali neće to da urade? I mislim da je odnos 50:50. Ono, odokativna, slobodna procena.Procenat da sami od sebe urade šta treba, kad treba i kako treba iznosi ispod 1%.


dosla sam posle vise godina, jer mi je umrla majka-izvinite sada sto pominjem na ovaj nacin, ali je vazno za obrazlozenje dalje- nije bila dovoljna moja sludjenost i normalno, ja nista ni o kakvoj proceduri za bilo sta nisam znala, a sto bi, i lepo, krenem po uputstvu prijatelja od saltera do saltera i apsolutno NIGDE ni u jednoj drzavnoj sluzbi mi niko nista nije pomogao, naravno da uvek radi samo jedan salter za stranke sa kilometarskim redom koji uredno trpi sve bubice sluzbenice iza, koja je apsolunto svakog usluzila tako sto ga je zbog ovog ili onog razloga odstranila ne zavrsenog posla, ne rekavsi nista sta i kako treba i svi smiseno odu, niko rec da kaze,...ja sam za svaku instancu morala da se potkrepim znanjem, sta i kako da pitam da me ne dezavuisu, isti oni koji su tu da odrade stvar, vise puta konsultovala advokata, ovog, onog, internet, malo zdrave pameti i logike- jedva sam nekako izgurala sve do kraja-sa poprilicnim gubicima, ( recimo, savetovali su me u PIO da obustavim neki sudski postupak koji je moja majka vodila, jer je kao sve ok, a posle se ispostavilo da su joj godinama uplacivali manju penziju, i da se cekala odluka vrhovnog suda da to utvrdi- mozete me razumeti da nisam bas bila u raspolozenju da tada citam svu dokumentaciju i to provalim i uradila sam kako su mi rekli, jer navodno zbog tog postupka, koji nikako da se okonca, ne mogu da mi isplate neke zaostale pare iz Skoplja, gde je moja majka svojevremeno napislala metalurski recnik za zelezaru,...kada sam se javila u Makedoniju, opet po uputstvu iz PIo, ona sluzbenica kaze, kako taj postupak iz Srbija nikakve veze sa ovom isplatom nema, tj, da je ne koci- sada ne znam da li mogu da obnovim celu stvar, jer sam fakat prevarena od sluzbenih lica- vise me boli sto moja majka nije uzivala u parama koje je posteno zaradila), narocito zivaca i energije, sa saznanjem da cela administracija zamislja da ima pravo da maltretira, dezavuise i vara narod!

i samo jos nesto, kada sam vec pocela- npr, ja sam sama trebala da pripremim i prijavim ostavinsku raspravu, sto moze da bude jednostavno i lako, jedino da neko zna da ce umreti, sve sto treba skupi i da svojim naslednicima- te ja ni dan danas ne znam da li sam uradila sve sto treba- a po zakonu, ako ne prijavite nesto, npr za 5 godina(ovo improvizujem) onda to pripadne drzavi!

i sada ja pitam, kako neko nepismen, smotan, nesposoban iz bilo kog razloga, a bez para da nekog angazuje moze da ostavri svoja zakonom zagarantovana prava?
sevarlica sevarlica 11:24 28.06.2012

Re: pre dve godine

kaze, ona je odradila moj predmet, kakve veze ima koliko sam ja platila, to je super lokacija, bla bla, sto niste trazili procenu


Ma oni koriste te njihove procene da bi kao sprečili moguće izbegavanje poreza i u nekim slučajevima pranje novca. Bar bi tako trebalo da bude, ali pošto su vlas', mogu da se sile nad ljudima.
To pravilo bi trebalo promeniti: ili da postoji tabela koliko u kom delu grada vredi imovina(po njihovoj proceni), ili da jednostavno preuzmu cifru iz ugovora pa posle neka jure one za koje sumnjaju da su prekršili zakon.

Ovo sadašnje je najgore moguće rešenje, ali niko se ozbiljno ne buni pa ...
rade.radumilo rade.radumilo 21:13 27.06.2012

Uz rizik da se ponavljam...

Mislim da postoji i treća, po meni najverovatnija mogućnost. Neko je ovlaš pročitao njen zahtev i ne želeći da se preterano udubljuje u to šta ona traži, jednostavno upotrebio template: SPZNNDU-01 (Spisak Propisa Zašto Nešto Nemogu Da Uradim 01) i time "pokrio" svoje d**e...

Nije to situacija samo u državnim ustanovama. Evo jedne situacije iz corporate sveta.

...

Svojevremeno odem na sastanak sa nekim Grkom, koji je poslat iz centrale na Kipru da dovede u red subsidijara u Srbiji. Grk osuo paljbu, kako mi njih non stop zavlačimo, kako nam je softver pun grešaka, a potom nam treba večnost da nešto ispravimo, kako ovo... kako ono...
Pošto sam bio poslat da ga zapravo zavlačim još neko vreme, krenem u priču kako bi sve eto bilo lakše kada bi mi imali VPN (za neupućene, nije ni naročito bitno za priču) pristup do njihove baze podataka, kako bi onda mogli da reagujemo odmah na primede korisnika, kako bi onda bilo sve daleko efikasnije itd.
Složi se on samnom (u stilu, ajd i to, pa da vidim na šta ćete posle da se vadite), a ja odem u firmu i prenesem menadžmentu šta smo se dogovorili i da treba da mu pošaljemo mail, sa po nekoliko rečenica u kojima opisujemo kako smo to realizovali kod drugih klijenata, a onda će oni da odaberu jedan od tih modela i da podnesu zvaničan zahtev. Menadžment odahne (dobili smo na vremenu ne moramo da povlačimo resurse sa drugih projekata) i odredi da pošalje direktoru sektora koji se bavi tom vrstom posla, da nađe nekog da napiše taj mail i da ga pošaljemo Grku...
Posle jedno pola sata zove mene kolega iz tog sektora:

Kolega: Rekli su mi da ti treba nešto za VPN za te i te...

Ja: Ma treba mi u po nekoliko rečenica, koji smo model primenili kod tih i tih, ovih i onih i onih tamo... Na osnovu toga će oni uputiti zvaničan zahtev...

Kolega: E, al' to ne može tako, ti moraš da postaviš zahtev na portal, pa ako odobri taj i taj, onda će to neko uzeti da radi...

Ja: Šefe, ne tražim ja od tebe da kreneš da uvodiš VPN kod njih, ja ti tražim da mi u maksimalno 15-ak rečenica opišeš koji sistemi su upotrebljeni kod ovih drugih tri klijenta, pa će oni da odaberu jedan i podnesu zahtev da i njima tako napravimo...

Kolega: Da ali to ne može bez odobrenja, ti postavi zahtev na portal...

(prethodne dve rečenice se, s varijacijama, ponavljaju nekoliko puta)

Ja: Ti to najozbiljnije? (ovo već čuju na spratu iznad)

Kolega: Takva je procedura, kada se odobri zahtev na portalu...

Ja: Nema problema (sada već čuju i na drugom spratu), dobićeš napismeno! (mislim se: uz jedno -10% na sledeću platu)

Odem ponovo do menadžmenta firme, dam malo oduška svojim frustracijama (sad već čuju svi spratovi) i nakon toga se vratim u svoju kancelariju. Posle petnaestak minuta zvoni mi telefon, zove gorepomenuti kolega:

Kolega: A šta tebi tačno treba?

...

Mi Srbi smo jednaostavno navikli na takav način rada i konstantno se tako ponašamo, razlika je što se u privatnom sektoru takve pojave vrlo lako sankcionišu (mada se ne mogu iskoreniti) a sa državnim institucijama neka nam je Univerzum u pomoći...
StanleyMarsh StanleyMarsh 09:10 28.06.2012

Re: Uz rizik da se ponavljam...

u 100 marke da je pomenuti kolega sistem administrator?
Oni u sebi uvek imaju tu birokratsku crtu
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 01:27 28.06.2012

Dokument

Interesantnije je nešto drugo. To - zašto neko (čak i da ne postoji Zakon o slobodnom pristupu informacijama) nalazi da je logično, umesno, smisleno, jednostavnije, jeftinije, lakše ... da umesto npr. rečenice „raspon se kreće između 120.000 i 175.000 dinara po m2",


A gde to piše,to što ti kažeš da je "lakše" - kako se zove taj dokument i da li uopšte postoji?

Ako zaista to negde piše, dakle ako postoji dokument koji to navodi (spisak svih iznosa po određenim lokacijama), onda se svakako može tražiti da se taj konkretni dokument i informacije u njemu, daju na uvid.

No, ako se traži da poreska uprava po zahtevu za pristup informacijama, krene da pregledava sva rešenja na traženim lokacijama, po svim osnovama koje su navedene, pa da krene da računa i onda da joj to predoči, onda mislim da to nije baš ono što Zakon o o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja kaže.

A kaže - a ti, kao poverenik kaži šta to znači, nije valjda da je ovo prvi slučaj da neko traži da organ vlasti sačini novi dokument na osnovu gomile podataka iz gomile dokumenata koje poseduje?

- Informacija od javnog značaja, u smislu ovog zakona, jeste informacija kojom raspolaže organ javne vlasti, nastala u radu ili u vezi sa radom organa javne vlasti, sadržana u određenom dokumentu

- Svako ima pravo da mu se informacija od javnog značaja učini dostupnom tako što će mu se omogućiti uvid u dokument koji sadrži informaciju od javnog značaja, pravo na kopiju tog dokumenta, kao i pravo da mu se, na zahtev, kopija dokumenta uputi poštom, faksom, elektronskom poštom ili na drugi način.

A ako tražena informacija, nije sadržana ni u jednom dokumentu, te ako organ javne vlasti tom informacijom ne raspolaže - jer niko nije seo, niti imao pravnog osnova (naredio mu šef ) da sedne i sabere i notira sve te vrednosti iz poreskih i drugih papira - šta ćemo onda?

Ako je bil namera da se i takve stvari saznaju, pa neko - recimo Poverenik ☻ je oonda morao da incira da se to doda jasno i glasno, te da se onda bez dileme obavežu državni organi da po zahtevima "radoznalih" (c by Poverenik ) građana i inih, pod obavezno obrađuju sirove podatke i stvaraju Nova Dokumenta koje bi onda sadržala tražene podatke.


jkt2010 jkt2010 03:10 28.06.2012

Re: Dokument

No, ako se traži da poreska uprava po zahtevu za pristup informacijama, krene da pregledava sva rešenja na traženim lokacijama, po svim osnovama koje su navedene, pa da krene da računa i onda da joj to predoči, onda mislim da to nije baš ono što Zakon o o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja kaže.

A vi mislite da je u redu ako PU nema unapred pripremljene tabele sa ovim vrednostima, a na osnovu kojih odredjuje vrednost po svakom od tih zakonskih osnova? Izvinite, a kako onda rade procene? Svaki slucaj zasebno i svaki put sve uvek ispocetka?
Freedom of Information Freedom of Information 05:01 28.06.2012

Re: Dokument

A ako tražena informacija, nije sadržana ni u jednom dokumentu, te ako organ javne vlasti tom informacijom ne raspolaže - jer niko nije seo, niti imao pravnog osnova (naredio mu šef ) da sedne i sabere i notira sve te vrednosti iz poreskih i drugih papira - šta ćemo onda

Ako bi to i mogli da zamislimo kao realno,bila bi to još jedna informacija od prvorazrednog značaja.U takvoj situaciji "poštovani" bi i sami trebali da zaključe da vrlo loše rade svoj posao,da ga rade totalno neodgovorno.Jer to bi nužno značilo da nikad nikom ne podnose izveštaje,da ne analiziraju svoj rad,da ne znaju kako i kolike poreske osnovice određuju,da...A na kraju krajeva,čak i da je tako, onda bi "poštovani" valjda to i napisali.Dakle opet umesto dve stranice teksta,samo jedna rečenica "ne rasopolažemo traženom informacijom".Nije kao što rekoh
logično, umesno, smisleno, jednostavnije, jeftinije, lakše ... da umesto (jedne) rečenice dva puta piše na dve strane dopis u kome citira „gomilu" raznoraznih propisa, zbog kojih (a sasvim je jasno da je upravo obrnuto) „nije u mogućnosti" da odgovori na jednostavno pitanje

P.S.Nema dileme da bi,čak i da je mogućnost o kojoj govorite realna,a nije,"poštovani" u konkretnom slučaju trebali da se potrude da "stvore novi dokument" koji sadrži informacije koje su tražene.Ako ne radi informisanja poreskih obveznika koji plaćaju njihov "rad",onda makar sebe radi,jer bi im pomoglo da sami sebi stvore bar neophodne,elementatne predstave o tome šta i kako rade.
sahmatbg sahmatbg 08:29 28.06.2012

Re: Dokument

Ti prijatelju ili baš ništa nisi razumeo ili se praviš nevešt.U svakom slučaju odavno se nisam nasmejaio kao čitajući
ako se traži da poreska uprava po zahtevu za pristup informacijama, krene da pregledava sva rešenja na traženim lokacijama, po svim osnovama koje su navedene, pa da krene da računa i onda da joj to predoči, onda mislim da to nije baš ono što Zakon o o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja kaže.


Jel moguće da ozbiljno misliš da bilo gde u belom svetu postoji poreska uprava koja ne zna minimalne i maksimalne vrednosti nekretnina koje je procenjivala? Tako nešto je čak i u Srbiji neverovatno.
Znaju i ovi naši to,sigurno. Problem je samo što ne smeju da kažu.Razlike u procenama nekretnina koje su realno iste ili slične vrednosti su ogromne.Te razlike su često veće i od onih koje su po unapred pripremljenim tablicama moguće kao najveće.Toliko velike razlike se mogu objasniti samo tim da se "vršenjem diskrecionih ovlašćenja" čine krupne usluge partijskim i ličnim prijateljima.I još gore od toga,da je u velikom broju slučajeva reč o korupciji,o uslugama koje se dobro naplaćuju.
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 18:40 28.06.2012

Re: Dokument

A na kraju krajeva,čak i da je tako, onda bi "poštovani" valjda to i napisali.


Potpuno nebitno. Ne pitam ja tebe da li su oni dobro sročili odgovor, nego te pitam - da li je Zahtev u skladu sa Zakonom?

"Informacija od javnog značaja, u smislu ovog zakona, jeste informacija kojom raspolaže organ javne vlasti, nastala u radu ili u vezi sa radom organa javne vlasti, sadržana u određenom dokumentu"

"Radoznala" je tražila nešto, ovi odbili - elokventno ili ne, nebitno, a ti krenuo u traktat kako se "maltretiraju radoznali". namesto da prvo proveriš da li je zahtev po Zakonu.

P.S.Nema dileme da bi,čak i da je mogućnost o kojoj govorite realna,a nije,"poštovani" u konkretnom slučaju trebali da se potrude da "stvore novi dokument" koji sadrži informacije koje su tražene.


Ajde! Ama dajmo sačuvati makar zrno realnosti u ovoj priči ☻

Lepo je razglabati o nekim apstraktnim pojmovima, ali pravo je dosta suvoparno - i logično. Stoga da se vrnemo na ZAKON zbog radi kojeg je Poverenik kao institucija i osnovan.

Da li je "radoznala" navela koji dokument traži?

Nije. Tražila je neki podskup informacija za koje nema nikakvih dokaza ni da se sačinjavaju u toku rada organa, niti da postoje u ikakvom dokumentu kao takve.

E sad ja sam te pitao - da li je Zakon propisao da se mogu tražiti i dobiti na uvid samo informacije koje

1) POSTOJE

i to da

2) Postoje u određenom DOKUMENTU

Da ili ne? Jednostavno pitanje, valjda postoji jednostavan odgovor?

I pitao sam te - a šta kada takav dokument ne postoji? Da li je bilo takvih slučajeva? Ako jeste, šta se desilo - nije valjda da je Poverenik tek sada, posle niza godina, prvi put shvatio da ako nema dokumenta, nema ni primene Zakona? I da li je predlagao rešenja da se to prevaziđe

Umesto toga ti udario u "ma nije moguće da ih mrzi da povade podatke za jednu jedinu ulicu, i da naprave par tabela".

E sad, ja te ponovo pitam - da li Zakonu o pristupu infomacijama pruža osnov ikome da pravi ili naređuje da se prave dodatna dokumenta koja bi onda sadržala tražene informacije, ili samo omogućava da se stave na uvid podaci iz dokumenata KOJA POSTOJE.

*

Da li poreska uprava dobro radi (a pogotovo u toj jednoj problematičnoj ulici ☻ ), e to se može saznati ako neko bude zatražio na uvid dokument sa podacima o kontroli rada od organa koji nadzire rad.

Ili može - svako ko ima osnovana saznanja ili sumnje o (ne)delu - da se podnese i prijava nadležnim organima.

To je zakonski način. No, lakše je igrati se skandala čak i tamo gde ga nema.

Freedom of Information Freedom of Information 21:14 28.06.2012

Re: Dokument

Zamoliću Vas samo za malo "lakši" ton,ako je moguće.Bilo kakvoj raspravi,u živo ili na blogu,ne možete doprineti nepristojnijim komuniciranjem.

Ne pitam ja tebe da li su oni dobro sročili odgovor, nego te pitam - da li je Zahtev u skladu sa Zakonom?

Ozbiljno to pitate? Pa,osim valjda Vama,mislim da je očigledno da je zahtev upućen poreskoj upravi koji za predmet ima raspon vrednosti kvadratnog metra građevinskog zemljišta i stambenih zgrada utvrđenih u postupku utvrđivanja poreske osnoviceu nesporno u skladu sa zakonom.
Pitanje eventualno može biti samo - kako je poreska uprava trebala da postupi po tom zahtevu.
S tim u vezi postoje samo dve normalne solucije.Prva,koja se prosto nameće je da odgovori jednom rečenicom npr.
"raspon se kreće između 120.000 i 175.000 dinara po m2",

Druga solucija,rezervisana je isključivo za hipotetičku situaciju na kojoj insistirate,za situaciju u kojoj "ne postoji dokument".Ali čak i tada solucija je takođe jedna jedina rečenica
"ne rasopolažemo dokumentom koji sadrži traženu informaciju"

I tu se priča završava.Poreska uprava se međutim opredelila za treću očigledno besmislenu i bespredmetnu soluciju.Upustila se u "odgovaranje" na pitanje koje uopšte nije postavljeno,i to tako što
dva puta piše na dve strane dopis u kome citira „gomilu" raznoraznih propisa, zbog kojih (a sasvim je jasno da je upravo obrnuto) „nije u mogućnosti" da odgovori na jednostavno pitanje?

I na izradu tog besmislenog pismena trošila je papir i vreme plaćene novcem poreskih obveznika,dakle u krajnjoj lioniji i gospođe koja je informaciju tražila.I to,da na gore varijante zaboravimo,sa prepoznatljivom namerom da je kinji,jer bi po minimalnim kriterijumima tu informaciju morali imati.I imaju je,naravno,to i Vi znate.Ali da ipak ponovim,
da bi,čak i da je mogućnost o kojoj govorite realna,a nije,"poštovani" u konkretnom slučaju trebali da se potrude da "stvore novi dokument" koji sadrži informacije koje su tražene.Ako ne radi informisanja poreskih obveznika koji plaćaju njihov "rad",onda makar sebe radi,jer bi im pomoglo da sami sebi stvore bar neophodne,elementatne predstave o tome šta i kako rade.

Inače...,ma ne bih da Vas sad još i "zamaram" pričama o savremenim tendencijama iz teorije i nekih zakonodavstava, u vezi sa "pravom na istinu",koje slične stvari podrazumevaju.

P.S.Ako Vas ozbiljno zanimaju praksa primene Zakona o slobodnom pristupu informacijama, odgovori na neke "dileme" i stavovi Poverenika s tim u vezi,dosta informacija možete pronaći na www.poverenik.rs A i ako Vas ne zanimaju,ostajte zdravo.
djolestudio djolestudio 04:14 03.07.2012

Krenulo se kontra...

Kolika je prosečna plata u Srbiji? Naizgled ovo pitanje nema veze sa temom, ali to je samo privid. Na železnici, tvrde, da su visoke plate, a sve izvršne službe, čak i one gde je potreban zavidan stepen znanja i odgovornosti, imaju 30000. din. Zašto, kad je prosek na SŽ, pitaj boga kolki? Pa zato što u Nemanjinoj, uz gen, dir, pa zamenika gen, dir, pa zamenika zamenika gen, dir, , pa direktora sektora koji više i ne postoje, jer nemaju ni službenike, ni majstore, ni mašine u teretnom saobraćaju na koji su se do skora vadili, jer je bilo očigledno /nije se moglo sakriti/ da je putnički saobraćaj na izdisaju. Svi od gore pomenutih, imaju po fakultetski obrazovanog sekretara, a na to dodajte po sekretaricu za svakog po na osob. Čak ni sekretarice nemaju ispod stotinak hiljada. Zbog čega ova priča ima veze sa predhodnom temom? Pa ja opisujem na osnovu institucije koju poznajem i sve druge u kojima su udomljeni bivši partijski kadrovici, još iz Brozovog vremena, te njihova deca, a kasnioje se to izdelilo po raznim partijama, te diže hajku na svaku pojavu nečeg novog i narodnog. Otuda tolike priče o vrednosti i sposobnosti pojedinih partija na političkoj sceni, koja ima stručne ljude, a koja nema? Koja ima mrežu ljudi, a koja nema? Pa od koga su nasledili te mreže, vidimo sada kada smo još malo pa dokrajčeni! Zato bežite od političkih subjekata koji nastupaju sa pozicija prirodno predodredjenih da vladaju. Tako su vaspitani, i to je najbolji pokazatelj da su u pitanju paraziti koji nokad ništa nisu stvarali sem političke podobnosti!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana