Gost autor

Pravimo razliku

uros_vozdovac RSS / 29.12.2012. u 18:56

Moj gost-autorka  Jelena Jovanović je vlasnica agencije za integrisani pristup novim medijima, Cybernaut & Friends,(pred)politički aktivna u Pirate Parties International   i član je nekoliko relevantnih udruženja vezanih za cyber-prostor. Twitter:  @Miss_Cybernaut

Ima reč:


CCC (Chaos Communication Congres) najveća je hakerska konferencija u Evropi, tradicionalno se održava 2x godišnje u Berlinu. Ovaj put zimska CCC dešava se u Hamburgu na mestu koje može da primi dvostruko više ljudi. Ovih ambicija nije spašena ni Srbia, pa se poslednjih nekoliko meseci već priča i užurbano radi na otpočinjanju organizacije prve hakerske konferencije, po ugledu na CCC. Ali o tome nekom drugom prilikom...  Pogledajte jučerašnju uvodnu reč:




Jacob Applebaum
adresirao je vezu između dronova i nadzora, pristupu nformacijama i zatvora, odnosno onoga što se u žargonu zove "Veliki Brat". Globalni trend inspekcije data paketa i zadržavanja saobraćaja, i lokalni trend pristupanja podacima građana Srbije bez naloga suda, postojeći softveri za presretanje komunikacija kao i oprema za prisluškivanje koja se može kupiti na svakom ćošku, što je uvoz opreme za nadzor i tajno snimanje potpuno slobodan, čine ovu temu aktuelnijom nego ikad ranije.


Zašto ovo pričam? Društvo je tako napravljeno da se revolucije ne dešavaju u tajnosti, već tako što je kritična masa raste. Doneti informisanu odluku trebalo bi da je zadatak liberala. Oslobiditi znanje i staviti ga na raspolaganje SVIMA, je socijalistička ideja. A šta oni rade tim povodom? Izvolite, gospodo, bavite se onime što vam je u opisu posla.


Promene koje je potrebno napraviti su, žao mi je što to kažem, radikalne, ne konzervativne. Ne da se problemi rearanžiraju u vremenu ili da se reciklira vlada i devedetih, već da se pronađe rešenje. I, ne, namerno ne pominjem reč "demokratija" da vas ne bih oterala s ovog sajta :)



Tajnost oko loših zakona, tajnost oko udruživanja protiv istih, ne može doneti promene koje očekujemo. U zapadnoj filozofiji ide do Sokrata poznato je da se građanska neposlušnost prema onim zakonima koji ne valjaju uzima kao fundamentalno demokratsko pravo, pravo da se manjina zaštiti od terora većine. Od Drugog svetskog rata  i suđenja povodom Holokausta naučili smo da je itekako moguće biti osuđen jer si se povinovao lošem zakonu,  i da je nedela moguće spakovati u legalizam - logori su bili definisani zakonom, ničega "protivpravnog" tu nije bilo.



I zato vas molim da napravite razliku između pravednog i nepravednog.


Tražim od vas da ne budete poslušni. I da tretirate svoju Vladu kao da je uračunljiva, kao da je sa njima sve u redu (znam da nije lako zaboraviti da je M.Mrkonjić izjavio da je sve što je u Srbiji izgrađeno poslednjih 50 godina delo njegovih ruku, ali ...;)



Molim vas da jasno i glasno tražite odgovore i iznosite na svetlost dana činjenice, kao što ovih dana radi sajt Kakav je doktor i ekipa okupljena oko projekta Kontrolor. Zvuči paradoksalno? Jedini način da se tajnost preispita je da se bez prestanka iznosi na svetlo dana šta je sve urađeno. I da se traže objašnjenja i odgovori. Nije to posao isključivo Rodoljuba Šabića, to je zadatak svih nas. A uverena sam da neki od najglasnijih  za sebe nikada ne bi rekli da su -  aktivisti: Srpskim internetom vlada Lepi Brka. Heh...



Mnogo je razloga da im kažete šta mislite,
i da u te svrhe upotrebite sve svoje medije, sve platforme i društvene mreže. Soboda izražavanja svog mišljenja znači da si slobodan i nakon što ga izraziš. Demokratija je u tome da budeš slobodan od sumnje, da nisi pod prismotrom ili istragom jer si izrazio svoje mišljenje. Uostalom, posedovanje političkog stava nije propust u dizajnu, nije bag već feature ljudske rase.


Kako smo onda došli do toga da je sam čin komunikacije - pobunjeništvo? Da su otpadnici oni koji misle (i govore) drugačije?


Sloboda da ne budete sumnjičeni, pod istragom ili nadzorom je fundamentalno ljudsko pravo.  


Jer, ne treba zaboraviti da je državi je lako da kriminalizuje komunikaciju. Previše je jednostavno da se sve ono što se opaža kao neprijateljsko jednostavno stavi van zakona. I to je ono što se sada dešava - posedovanje Anonymous maske čini vas sumnjivim licem.

 Izražavanje sopstvenog, naročito političkog, stava može vam doneti probleme, raskidanje ugovora i ostanak bez posla.



Sloboda je najdragoceniji poklon. Oni koji rade na tome da ljude učine slobodnim heroji su ovog doba, oni koji rade na tome da se poveća stepen sloboda, da se uvede opcija opt-out i tamo gde je na prvi pogled nema. I to ne sme da bude kriminalizovana aktivnost!


Self-help vodič za preživljavanje >>




Komentari (12)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

uros_vozdovac uros_vozdovac 01:25 30.12.2012

E stigoh sa puta

Neverovatno, zar je samo meni inspirativno...
aleksandarkarisik aleksandarkarisik 02:04 30.12.2012

Re: E stigoh sa puta

Pa preporučio, tvitovao, nemam šta da dodam :) Novogodišnja frka, ovoj temi moraš da se baš posvetiš da bi diskutovao.
antioksidant antioksidant 15:48 30.12.2012

Re: E stigoh sa puta

aleksandarkarisik
Pa preporučio, tvitovao, nemam šta da dodam :) Novogodišnja frka, ovoj temi moraš da se baš posvetiš da bi diskutovao.

noboole noboole 11:24 30.12.2012

.

U ovo vreme globalnog terorizma i krsenja kopirajt zakona, nepostovanja svetskog poretka od strane drzava poput rusije i kine, ja sam potpuno za drzavnu kontrolu protoka internet saobracaja. To dovodi do presecanja ili presretanja komunikacija medju zlikovcima i time drasticno povecava sigurnost malog obicnog Djoke.

Sa druge strane , cini mi se i da ono sta velike kompanije rade sa takozvanim privatnim podacima treba staviti u jedan opsti medjunarodnopravni okvir i omoguciti
im da obradjuju i trguju njima bez obzira o kom je Jujukistanu rec. Mislim, sta se
ljudi cimaju oko te privatnosti? Hocete fejsbuk da koristite besplatno, sta li? Uostalom to je veliki biznis i prihod od manipulacije vasim licnim tragom zaposljava
puno ljudi. Zamislite koliki bi to udarac bio za sjajne kompanije poput Googla,
Mikcrosofta i Applea da se vratimo u kameno doba besmislene zastite privatnih podataka
i nesigurnosti od odlicno povezanog kriminala i terorizma.

Mislim da bi cak trebalo kriminalizovati te hakere i uzbunjivace, to je, jednostavno, krsenje javnog reda i mira. Evo, poceli smo vec sa blokiranjem
onog svedskog piratskog sajta, prave demokratske zemlje poput Nemacke i Britanije
su smogle snage za to.
uros_vozdovac uros_vozdovac 13:42 30.12.2012

Re: .

Neću fejsbuk da koristim besplatno, ma shta, wishe necu fejs da koristim uopshte
noboole noboole 15:13 30.12.2012

:-)

Znate sta gosn Urose, vi ste po mome misljenju jedna jako sumnjiva i subverzivna osoba. Sad sam obavestio moderatora, a siguran sam da ce se oni uzbuditi i poslati to DB i ostalim sluzbama odgovornim za te i takve kao sto ste vi.

Podbunjujete ovde narod, dilujete te linukse schlinukse i kvarite omladinu.
Posto se vi linux useri tj luseri ne dovodite sami pameti, treba da vas drzava uzme
pod svoje i posalje da sadite praziluk, ni opticki kabal vam ja ne bi dao u ruke.
uros_vozdovac uros_vozdovac 20:17 30.12.2012

Re: :-)

noboole


Podbunjujete ovde narod, dilujete te linukse schlinukse i kvarite omladinu.
Posto se vi linux useri tj luseri ne dovodite sami pameti, treba da vas drzava uzme
pod svoje i posalje da sadite praziluk, ni opticki kabal vam ja ne bi dao u ruke.


Jasno sedimo na `ladan beton. Kad bi se država (-nedajbože/) angažovala oko ove ne tako malobrojne grupe bašibozuka, to bi bio mali ali ključan korak ka ostvarenju Marks/Engels teorija o odumiranju države, s tim što nije red da odumre baš Srbija, tako ugledna i stara država prva. Ali, da je lako - ne bi nas zapalo. Zbog tog paradoksa se i dešava da optičke kablove i stradanje zbog istih preuzme časna profesija ortopeda.
domazetovic.andrej domazetovic.andrej 19:53 30.12.2012

?

Malo mi sve ovo konfuzno zvuci. Pocinje kao neka 'hakerska' konferencija, a prica se nastavlja u pravcu ljudskih sloboda i zastite privatnosti? Hakeri i zastita privatnosti mi ne deluju kao prirodna veza, osim sto prvima za svoje aktivnosti treba ovo drugo...

Cisto radi polemike, mene interesuju neki drugi predlozi. Verujem da cemo se sloziti da se internet koristi za razne kriminalne radnje. Pitanje je kako kontrolisati i suzbijati taj kriminal, a istovremeno ne kontrolisati internet komunikacije i postovati privatnost ljudi. Ja izuzetno cenim svoju privatnost, insistiram na njoj, ali ne znam kako da recimo nekom drzavnom organu preporucim da suzbijaju internet kriminal, a da ne kontrolisu komunikaciju. Ima li neko neki dobar predlog?

Pre dve godine nisam uspeo da pronadjem kompaniju gde bih mogao da rentiram proxy u USA. Trebao mi da mogu da se pretplatim na netflix. Nisam uspeo da nadjem nesto sto bi mi odgovaralo. Verujem da se kompanije boje, bas zbog nemogucnosti kontrolisanja i zastite identiteta.
uros_vozdovac uros_vozdovac 20:26 30.12.2012

Re: ?

domazetovic.andrej
Malo mi sve ovo konfuzno zvuci. Pocinje kao neka 'hakerska' konferencija, a prica se nastavlja u pravcu ljudskih sloboda i zastite privatnosti? Hakeri i zastita privatnosti mi ne deluju kao prirodna veza, osim sto prvima za svoje aktivnosti treba ovo drugo...


Andrej, hakerska kultura je mnogo mnogo više od pukog hakerisanja sajtova, u današnje vreme čak banalnog hakerisanja. Pokret je odavno prerastao forume gde se razmenjuju aptudejt rečnici za brute force. Sazreva se zajedno sa internetom.

Cisto radi polemike, mene interesuju neki drugi predlozi. Verujem da cemo se sloziti da se internet koristi za razne kriminalne radnje. Pitanje je kako kontrolisati i suzbijati taj kriminal, a istovremeno ne kontrolisati internet komunikacije i postovati privatnost ljudi. Ja izuzetno cenim svoju privatnost, insistiram na njoj, ali ne znam kako da recimo nekom drzavnom organu preporucim da suzbijaju internet kriminal, a da ne kontrolisu komunikaciju. Ima li neko neki dobar predlog?


Mnogi proizvodi se koriste za kriminalne radnje, to prosto nije opravdanje, kao što je tajnost pisma u pošti nepovrevida treba da bude i e-mail poruka. Hajde da to bude početak inteligentne rasprave. Evo početak:

Ne treba kontrolisati intenrnet u nadi da ćeš presresti teroriste nego kontroliši samo sumnjive u nadi da će se koristiti internetom.


Pre dve godine nisam uspeo da pronadjem kompaniju gde bih mogao da rentiram proxy u USA. Trebao mi da mogu da se pretplatim na netflix. Nisam uspeo da nadjem nesto sto bi mi odgovaralo. Verujem da se kompanije boje, bas zbog nemogucnosti kontrolisanja i zastite identiteta.


Verovatno si u pravu, sa druge strane uz malo raspitavanja svako može da se sakrije, a power useri mogu da se sakriju baš.
domazetovic.andrej domazetovic.andrej 22:08 30.12.2012

Re: ?

hakerska kultura


Vidis, za mene je 'hakovanje' neovlascen upad - preuzimanje kontrole - nad necim tudjim. U internet sferi to su software-ske aplikacije, web site-ovi i slicno. Paradoksalno je da se hakeri bas bune sto im neko upada u komunikaciju

kao što je tajnost pisma u pošti nepovrevida


Ovo je delimicno tacno. Kada odes u postu posiljka mora da je otvorena, u post-express-u te redovno pitaju sta je sadrzaj posiljke. Tajnost se podrazumeva da ti niko nece citati pismo, a ne da mozes da saljes sta hoces i da to niko nece pregledati. Carina otvara svaki paket koji ti stize bez obzira sto na deklaraciji pise sta je unutra. Pisma se skeniraju na sadrzaj narkotika, eksploziva i slicno.

sa druge strane uz malo raspitavanja svako može da se sakrije, a power useri mogu da se sakriju baš.


Nisam hteo da se sakrijem - vec samo da surfujem sa IPem koji je baziran u USA. Kada vide srpski IP, neki sajtovi mi ne daju da kupujem, netflix mi ne da da se pretplatim i slicno.
uros_vozdovac uros_vozdovac 20:44 30.12.2012

Zaboravih

Libre naš časopis o slobodnom softveru je slobodan za preuzimanje
milivoje_bg milivoje_bg 10:18 01.01.2013

Не бих рекао !

Интернет (и комуникације, уопште) су сувише озбиљна ствар да би се њима бавиле ад-хок групе. То је "државни посо" ! (Организовање употребе, санкционисање злоупотребе етц..)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana