Ljudska prava

NO COMMENT

Freedom of Information RSS / 04.03.2013. u 14:04

Autor: Rodoljub Šabić

Priča počinje tako što jedan novinar podnosi zahtev za slobodan pristup informacijama jednom javnom komunalnom preduzeću (JKP). Traži informacije kao što su završni računi, godišnji programi poslovanja, godišnji izveštaji o poslovanju, popisi dugovanja i sl. A nastavlja se kroz mnogo „zanimljivih" sekvenci.

1. JKP, iako su predmet zahteva „tipične" informacije od javnog značaja, ipak „ćuti". Bolje rečeno, ignoriše zahtev a samim tim i činjenicu da nepostupanje po zahtevu predstavlja zakonom predviđen kažnjiv prekršaj.   

2. Novinar, nakon proteka zakonskog roka od 15 dana  podnosi žalbu povereniku za informacije.

3. Poverenik povodom žalbe, u skladu sa zakonom traži od JKP izjašnjenje, a JKP u odgovoru navodi: „zahtev nije stigao do lica ovlašćenog za postupanje za pristup informacijama od javnog značaja, pa iz tih razloga navedeno lice nije ni moglo da dobije odgovor po traženim podacima."

„Objašnjenje" naravno otvara par zanimljivih pitanja. Kako je i zašto moguće da zahtev koji je nesporno stigao u JKP „nije stigao i do lica ..."? Ni zašto bi to trebalo da je bitno?  Ali ostavimo to po strani, jer ...

4. Poverenik donosi rešenje i nalaže JKP da tražiocu da tražene informacije. U obrazloženju tog rešenja poverenik se naravno osvrnuo i na dodatnu, naknadnu „argumentaciju" JKP po kojoj se zahtev tražioca odnosi na „prevelik broj informacija", njegovo traženje je „nerazumljivo". Obim traženih informacija ne može biti razlog  za odbijanje zahteva žalioca, već eventualno razlog za produženje zakonskog roka  za postupanje po zahtevu, sa 15 do 40 dana. Ni „nerazumljivost" čak i kad stvarno postoji, nije razlog zbog kog se može uskratiti pravo na pristup informacijama. U slučaju kada je zahtev neuredan, tražioca se mora poučiti kako da otkloni nedostatke i tek ukoliko u roku od 15 dana to ne učini može se odbaciti zahtev. 

5. I po prijemu rešenja JKP i dalje „ćuti". Ignoriše činjenice da su po zakonu rešenja poverenika konačna, obavezujuća i izvršna, kao i da nepostupanjem po nalogu poverenika čini još jedan zakonom predviđen prekršaj.

6. Novinar podnosi zahtev povereniku da sprovede administrativno izvršenje svog rešenja. Zakonom je predviđeno da to poverenik čini u skladu sa zakonom kojim se uređuje opšti upravni postupak. Najkraće, to znači da može sukcesivno izreći 2 ili više kazni (penala) do ukupnog iznosa od 200.000 dinara.

7. Poverenik, u skladu sa ZUP-om prvo donosi rešenje kojim dozvoljava prinudno izvršenje i JKP poziva da u dodatnom roku od 3 dana postupi po nalogu, pod pretnjom novčanog kažnjavanja.

8. JKP i dalje „ćuti".

9.Poverenik izriče JKP-u prvu novčanu kaznu u iznosu od 20.000 dinara.

10. JKP obaveštava poverenika da je platilo kaznu. O traženim informacijama i dalje „ćuti".

11. Poverenik izriče i drugu novčanu kaznu, ovaj put u iznosu od 180.000 dinara.

12. JKP ovaj put ne plaća kaznu. O traženim informacijama i dalje „ćuti". Uz to obaveštava poverenika da će „pokrenuti spor" kod Upravnog suda. Kakav spor, ne objašnjava. A teško i da može objasniti, budući da tužba protiv rešenja poverenika nije dopuštena. JKP to ne zna? Ili?

13. Poverenik, kao i uvek u sličnim situacijama, u skladu sa zakonom, podnosi nadležnom sudu predlog za prinudno izvršenje novčane kazne a Vladi Srbije zahtev da ona prinudnim putem obezbedi izvršenje njegovog rešenja i omogući tražiocu pristup informacijama. Vlada Srbije već godinama ne preduzima ništa konkretno povodom obaveze da primenom prinude pomogne  u izvršenju rešenja pvoerenika. Nije nikakvo iznenađenje ako i ovom prilikom ostane „dosledna". Međutim, za iznenađenje se ovaj put pobrinuo sud koji je poverenika obavezao da plati taksu za izvršenje u iznosu od 13.400 dinara! Pri tome je prevideo „sitnicu" da su po članu 9. Zakona o sudskim taksama država Srbija i državni organi oslobođeni plaćanja takse.

Je li moguće da sud ne zna ovu zakonsku odredbu? Ili da ne zna da je poverenik državni organ? Ili ipak ...?

Zar nije očigledno da je ovakvom totalno neracionalnom rasipanju  novca, vremena, papira, energije, živaca... suvišan bilo kakav komentar, čak i da nisu u pitanju informacije koje bi javnosti morale biti dostupne i bez ikakvog posebnog zahteva, onlajn? A relativno lako bi moglo da ne bude tako. Sa nekoliko novih, dobro lociranih odredbi u Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja. Raznih, ali pre svega kaznenih, ali upravljenih ne na budžet nego na džep odgovornih lica. Pa se nužno nameće pitanje - zašto je, još krajem pretprošle godine pripremljeni Zakon o izmenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja povučen iz procedure i nikad u nju nije vraćen?



Komentari (27)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Krugolina Borup Krugolina Borup 14:16 04.03.2013

Šta reći...

...a ne zaplakati.

Država kojoj su usta puna borbe protiv korupcije ne vidi ili "ne vidi" da samo doslednom primenom Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, i njegovim poboljšanjem, može da napravi korak od sedam milja.

Zabavljeni hapšenjem za već izvršena dela korupcije, nemaju vremena ili "nemaju vremena" da se pozabave preventivnim merama za buduća dela, merama koje im već godinama stoje na raspolaganju.

Ne kažem da bi dosledna primena ZOSPI potpuno iskorenila korupciju. Ali tvrdim da bi itekako otežala njeno činjenje i da bi imala odvraćajući karakter u dobrom broju slučajeva.
Freedom of Information Freedom of Information 19:50 04.03.2013

Re: Šta reći...

Država kojoj su usta puna borbe protiv korupcije ne vidi ili "ne vidi" da samo doslednom primenom Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, i njegovim poboljšanjem, može da napravi korak od sedam milja.

Jedini pravi komentar!
vhedrih2 vhedrih2 14:19 04.03.2013

Mehanizam

Nama treba mehanizam po kome bi grubo i bahato ignorisanje zakona od strane predstavnika javne vlasti predstavljalo krivicno delo ili bar bilo kaznjivo. Novcano sudski, bilo kako. I poseban organ koji bi se bavio samo grubim ignorisanjem zakona od strane predstavnika javne vlasti...

Ali ne da se to odnosi na one kojima se desi da naprave propust u primeni zakona, pa ga isprave kad im se ukaze (jer nasi zakoni jesu komplikovani i cesto kontradiktorni i ko ce to sve ispratiti), pa da onda gledamo kako strada lekar koji je na pogresnom mestu potpisao recept, ili direktor koji je podneo pogresan formular ili nije popunio kako treba neki papir, vec samo da bude fokusirano na one koji i pored ukazivanja i u potpuno jasnoj situaciji odbijaju da postupaju po zakonu, izjavljuju javno da ih zakon ne interesuje, odbijaju da sprovode zakone (a da to nije u okviru protesta ili strajka), iako su u ulozi predstavnika javne vlasti. Jednako za JKPovce koji se prave blesavi i odbijaju da sprovode zakon, za sudije koji donose nebulozne odluke uprkos ukazivanju na njihovu nezakonitost, za drzavne zaposlenike koji na konferenciji za novinare izjavljuju kako nece da daju na uvid neki podatak od javnog znacaja (dok drugi to ne daju) i generalno za sve predstavnike javne vlasti koji u okviru obavljanja svoje funkcije zakone Srbije izvrgavaju ruglu i ponasaju se kao da ti zakoni za njih ne vaze...



Međutim, za iznenađenje se ovaj put pobrinuo sud koji je poverenika obavezao da plati taksu za izvršenje u iznosu od 13.400 dinara! Pri tome je prevideo „sitnicu" da su po članu 9. Zakona o sudskim taksama država Srbija i državni organi oslobođeni plaćanja takse.


Zar ovo ne predstavlja krivicno delo protivzakonite naplata i isplate?
Freedom of Information Freedom of Information 19:52 04.03.2013

Re: Mehanizam

Nama treba mehanizam po kome bi grubo i bahato ignorisanje zakona od strane predstavnika javne vlasti predstavljalo krivicno delo ili bar bilo kaznjivo.

Jelica Greganović Jelica Greganović 15:01 04.03.2013

Zključak...

JKP krši zakon o trošku građana.
A sud ne bi da se meša u svoj posao, po sistemu APP.
coviax coviax 17:15 04.03.2013

Re: Zaključak...

Jelica Greganović
JKP krši zakon o trošku građana.
A sud ne bi da se meša u svoj posao, po sistemu APP.

Ne bolji je zaključak "NIJE SLOBA KRIV,MI SMO GOVNA!" (iz "Profesionalca"
Kovačevićevog...)
Hansel Hansel 20:07 04.03.2013

Re: Zključak...

Jelica Greganović
JKP krši zakon o trošku građana.

Ne samo JKP.

Ne znam samo da li je moguće (da li bi bilo nekih pravničkih prepreka) propisati kazne za odgovorna lica, a ne za preduzeća/ustanove. Mislim da bi se na taj način drastično povećala efikasnost -- ne samo Zakona o slobodnom pristupu informacija od javnog značaja...

P.S. G. Šabiću, ne znam da li čitate PP, pa mi nećete zameriti ako Vam ovde dam link* na komentare jedne emisije u kojoj ste učestvovali -- nedavno je neko, oduševljen porukom, napravio transkript Vaše izjave u emisiji i objavio ga u nekoliko delova (dužina komentara je tamo limitirana). (Ovo stvarno nema veze s malim nedavnim nesporazumom. )
Freedom of Information Freedom of Information 20:14 04.03.2013

Re: Zključak...

A sud ne bi da se meša u svoj posao

Pa zaista se "meša".Ali to ne bi bio baš nikakav problem da to, na žalost, ne radi na potpuno neshvatljiv način.
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:19 04.03.2013

Re: Zključak...


Pa zaista se "meša".

Kad bi se mešao, možda bi znao šta u zakonu piše.
Freedom of Information Freedom of Information 22:10 04.03.2013

Re: Zključak...

P.S. G. Šabiću, ne znam da li čitate PP, pa mi nećete zameriti ako Vam ovde dam link* na komentare jedne emisije u kojoj ste učestvovali -- nedavno je neko, oduševljen porukom, napravio transkript Vaše izjave u emisiji i objavio ga u nekoliko delova (dužina komentara je tamo limitirana). (Ovo stvarno nema veze s malim nedavnim nesporazumom. )

Čitam p.p.A na nesporazum sam,ako ga je uopšte bilo,davno zaboravio.Ali ne vidim,gde je link?Svejedno,pozdrav.
Hansel Hansel 22:26 04.03.2013

Re: Zključak...

Freedom of Information

Link je (gore) na reči "link*" -- ja stavljam zvezdicu, nisam boldovao, ali izgleda zvezdica nije dovoljna da bude uočljivije, evo ovde još jednom: komentari*.

Pozdrav i Vama!
Freedom of Information Freedom of Information 22:31 04.03.2013

Re: Zključak...

Pogledao sam. Hvala.
Hansel Hansel 22:37 04.03.2013

Re: Zključak...

Nema na čemu, hvala Vama!
benevolent benevolent 17:30 04.03.2013

bobu- bob, popu- pop

Problemi javašluka i bezličnosti institucija sa ljudskim osobinama:
"JKP ćuti...JKP i dalje ćuti...JKP ne plaća kaznu..."
"Vlada već godinama ne preduzima ništa konkretno..."
"Sud poverenika obavezuje da plati taksu za izvršenje..."
Rešavanje problema bezličnosti institucija-otkriti lik (ne)odgovornih lica:
"Sa nekoliko novih, dobro lociranih odredbi u Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja. Raznih, ali pre svega kaznenih, ali upravljenih ne na budžet nego na džep odgovornih lica."
milivoje_bg milivoje_bg 20:35 04.03.2013

Како спречити злоупотребе ...

... тражилаца информација ?!
Да ли се мора одговорити на сваки захтев за информацијама ? Ако је тако, ко ће на те силне (потенцијално) захтеве да одговара - претпостављам да ће то радити конкретни људи, а не "предузећа". Ко ће да плаћа те запослене одговараоце на захтеве за информацијама --- држава, која пропише овакав глуп закон, тражиоци информација или сама предузећа (какву корист предузећа имају од тога закона).
Као и у готово свим случајевима "хитро" донешених закона, и у овоме се ради о покушају некомпетентних људи неспособних да гледају свеобухватно, па предложе, те, на жалост, усвоје закон који је непримењив.
Krugolina Borup Krugolina Borup 21:12 04.03.2013

Re: Како спречити злоупотребе ...

... тражилаца информација ?!


Daj primer moguće zloupotrebe tražioca informacija, molim te.
vhedrih2 vhedrih2 21:37 04.03.2013

Re: Како спречити злоупотребе ...

Ja koliko znam, zakon predvidja obavezu organa javne vlasti da vec postojece dokumente stave na uvid javnosti. Ne da proizvode nove, specijalno za trazioce. Tako da ta prica o odgovaraocima koje treba placati ne drzi vodu uopste. One informacije koje se cesto traze, organ treba prosto da drzi na sajtu, gde svako moze da ga preuzme i gotovo. I onda cak nema sta ni da odgovara niti ko moze da im trazi, kad sve lepo stoji na sajtu...
Prica o silnim zahtevima jednostavno ne pije vodu. Ako nece da odgovaraju, nek stave sve na sajt i nema niko da ih gnjavi i zasipa zahtevima...
Freedom of Information Freedom of Information 22:04 04.03.2013

Re: Како спречити злоупотребе ...

Ко ће да плаћа те запослене одговараоце на захтеве за информацијама

Pretpostavljam da niste stigli da pročitate zakon.a za slučaj da jeste mora da ste to uradili na brzinu.Zato Vas moram podsetiti da se radi o državnim,javnim preduzećima pa su ti "odgovarači" već unapred plaćeni novcem građana i poreskih obveznika. Podrazumeva se takođe,imajući u vidu da je 21.vek da većinu relevantnih informacija treba da imaju onlajn,na elektronskim prezentacijama pa da ne moraju ništa da odgovaraju.A korist od prava na pristup informacijama je dvostruka,oni koji plaćaju kontrolišu šta se dešava s njihovim novcem a oni koji znaju da su ili da mogu biti kontrolisani ponašaju se odgovornije.A što se tiče vaše ocene
држава, која пропише овакав глуп закон,

treba da znate da se odnosi na preko sto država na svetu koje imaju manje više isti zakon.Ali to naravno ne dira u Vaše pravo da mislite da su svi oni koji su ih pripremili i izglasali glupani a da ste Vi,razume se,pametniji od svih njih.
milivoje_bg milivoje_bg 22:06 04.03.2013

Re: Како спречити злоупотребе ...

vhedrih2
Ja koliko znam, zakon predvidja obavezu organa javne vlasti da vec postojece dokumente stave na uvid javnosti. Ne da proizvode nove, specijalno za trazioce. Tako da ta prica o odgovaraocima koje treba placati ne drzi vodu uopste. One informacije koje se cesto traze, organ treba prosto da drzi na sajtu, gde svako moze da ga preuzme i gotovo. I onda cak nema sta ni da odgovara niti ko moze da im trazi, kad sve lepo stoji na sajtu...
Prica o silnim zahtevima jednostavno ne pije vodu. Ako nece da odgovaraju, nek stave sve na sajt i nema niko da ih gnjavi i zasipa zahtevima...

Мислиш, једном то ураде - и готово.
Како је то све једноставно да једноставније не може бити --- једноставни људи за једноствна решења.
vhedrih2 vhedrih2 22:28 04.03.2013

Re: Како спречити злоупотребе ...

Мислиш, једном то ураде - и готово.
Како је то све једноставно да једноставније не може бити --- једноставни људи за једноствна решења.


Da, jednom kad stvore neki novi dokument, okace ga na sajt i gotovo. I svaki put kad naprave neki novi dokument okace ga na sajt, jednom i gotovo. Ja to tako radim, za sve sto radim, a u javnom je domenu i nije mi tesko.

A zasto je to tebi problem?
Freedom of Information Freedom of Information 22:28 04.03.2013

Re: Како спречити злоупотребе ...

Мислиш, једном то ураде - и готово.

Ne jednom.Svaki put kad urade relevantan dokument mogu ga "dići" na web sajt..I to ne bi smeo da im bude baš nikakav problem.Ne pišu ga rukom i ne kucaju na mašini.
Krugolina Borup Krugolina Borup 22:36 04.03.2013

Re: Како спречити злоупотребе ...

Ne pišu ga rukom i ne kucaju na mašini.


Bogami... grešite.
Ja sam dobijala i jedno i drugo.
I to od novobeogradskih osnovnih škola - koje sve redom imaju čitave kabinete kompjutera, i redom su svi ti kompjuteri umreženi i na internetu.

Divota jedna kad čitate RUKOM PISAN IZVEŠTAJ o tome kako je škola ekstra opremljena, što se kompjutera i novih tehnologija tiče...
Krugolina Borup Krugolina Borup 22:38 04.03.2013

Re: Како спречити злоупотребе ...

A zasto je to tebi problem?


A ja da dodam, tj. ponovim i moje pitanje koje je još uvek neodgovoreno:

Kako tražilac informacije može zloupotrebiti dobijene informacije?
Freedom of Information Freedom of Information 22:49 04.03.2013

Re: Како спречити злоупотребе ...


Divota jedna kad čitate RUKOM PISAN IZVEŠTAJ o tome kako je škola ekstra opremljena, što se kompjutera i novih tehnologija tiče

Pa i to je,samo po sebi, informacija od javnog značaja.I to prvorazrednog.
milivoje_bg milivoje_bg 18:22 05.03.2013

Re: Како спречити злоупотребе ...

Freedom of Information
Ко ће да плаћа те запослене одговараоце на захтеве за информацијама

Pretpostavljam da niste stigli da pročitate zakon.a za slučaj da jeste mora da ste to uradili na brzinu.Zato Vas moram podsetiti da se radi o državnim,javnim preduzećima pa su ti "odgovarači" već unapred plaćeni novcem građana i poreskih obveznika. Podrazumeva se takođe,imajući u vidu da je 21.vek da većinu relevantnih informacija treba da imaju onlajn,na elektronskim prezentacijama pa da ne moraju ništa da odgovaraju.A korist od prava na pristup informacijama je dvostruka,oni koji plaćaju kontrolišu šta se dešava s njihovim novcem a oni koji znaju da su ili da mogu biti kontrolisani ponašaju se odgovornije.A što se tiče vaše ocene
држава, која пропише овакав глуп закон,

treba da znate da se odnosi na preko sto država na svetu koje imaju manje više isti zakon.Ali to naravno ne dira u Vaše pravo da mislite da su svi oni koji su ih pripremili i izglasali glupani a da ste Vi,razume se,pametniji od svih njih.

Нису плаћени да би одговарали на упите о којима ви говорите - него да дају допринос да се испуни основна длатност предузећа (нпр. снабдевање клијента електричном енергијом или слично ...). Зашто би то предузећа радила када имају смао штету.
ОК, ако ће држава да им плати рад тих људи тако да им, нпр., за средства која ти људи потроше, умањи издавање за порез итд. ... онда има смисла. Ја бих, потом, као директор таквог предузећа запослио хиљаду људи - шта хиљаду, све који су на Бироу рада (држава ће ионако да им исплати плате, опрему коју користе, амортизацију, грејање, климатизацију, канцеларијски простор итд...) да ради те креативне послове (нпр. да одговори Круголини на свих њених 2700 захтева за информацијама итд...) - што, никакав проблем !
Hansel Hansel 10:43 06.03.2013

Re: Како спречити злоупотребе ...

Ја бих, потом, као директор таквог предузећа запослио хиљаду људи - шта хиљаду, све који су на Бироу рада (држава ће ионако да им исплати плате, опрему коју користе, амортизацију, грејање, климатизацију, канцеларијски простор итд...)

Миливоје, РТС, на пример, има -- по речима свог генералног директора -- хиљаду радника вишка; шта мислиш, зашто се РТС оглушивао о захтеве за пружање информација од јавног значаја -- што то није имао ко да уради, или су разлози неки други? Хоћеш да кажеш да вишкова нема и у другим предузећима и установама? Они, поред свеопштег нерада, одбијањем да одговоре на захтеве по овом Закону, штите свој нерад и свој јавашлук -- зар то није очито?
katulferman katulferman 23:31 04.03.2013

Kada bi se član 276. stav 3. ZUP

... kojim slučajem izmenio, pa da umesto reči "niti veća od 20.000 dinara" stoji "niti veća od 45.000 dinara", odgovornom licu u JKP i njemu sličnima, visilo bi iznad glave krivično delo Nesavestan rad u službi iz čl. 361. st. 1. Krivičnog zakonika, pa bi se možda malo više plašili i Poverenika, kad već neće da ga poštuju.

Da je sreće, kad već nije pameti, ovu "konekciju" između ZUP i KZ zakonodavac je mogao i morao i sam davno da uoči, no kako zakonodavac u Srbiji već odavno ne sedi samo na jednoj adresi, nije se čuditi.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana