Društvo| Ekonomija| Politika

Kriterijumi za rekonstrukciju

Saša Radulović RSS / 14.07.2013. u 23:56

Kako znamo koji je ministar radio dobro, a koji nije? Koji su kriterijumi za rad ministra? Kako znamo da li je neki direktor javnog preduzeća radio dobro? Ili članovi nadzornog odbora? Da li može bilo ko da se ocenjuje bez jasnih merila?

 

Kada pitate ministre i direktore, svi kažu da su radili dobro. Niko nema ni jednu zamerku na svoj rad. Članove nadzornih odbora niko ništa i ne pita. Osim kada se snebivamo oko toga kolike su im plate. Šta je važnije: da li su napravili gubitak od 300 miliona evra, ili da li im je plata 500, 2000 ili 4000 evra?

Sećate li se katastrofalne reforme pravosuđa koju je sprovela prethodna vlast. Napravili su listu sudija i tužilaca za koje su rekli da ne valjaju i izbacili ih iz pravosuđa. Bez ikakvog objašnjenja. Bez ikakvih jasnih merila. Rekoše stručnost, osposobljenost i dostojnost, bez objašnjenja šta to tačno znači i kako se meri.

Šta je rezultat? U grupi izbačenih su bile i najbolje i jako loše sudije. To je činjenica. Takođe je činjenica da je među onima koji su ostali bilo i odličnih i loših. Po kojim kriterijumima? Brzina suđenja i kvalitet suđenja (direktan uvid u presude, ne samo statistika onih koje je ukinula viša instanca). Ako ocenjujete nekoga, morate da imate jasne podatke o brzini suđenja, morate da pregledate konkretne presude i utvrdite kvalitet. Pa onda na osnovu toga date konkretnu ocenu sa detaljnim objašnjenjem. Ko je to trebalo da radi? Visoki savet sudstva. Da li su? Naravno da nisu. Napravili su liste i nikome nisu objasnili kako su do njih došli. Problem je što i dan danas nemamo jasne kriterijume za ocenu rada sudija i tužilaca. Svime se bavimo, samo ovim ne.

Epilog? Vratili smo i dobre sudije i loše sudije. Jer nemamo merila kako da ih razlikujemo. I ni jedan korak dalje nismo napravili na pravljenju jasnih kriterijuma za ocenu rada sudija. Kako bi mogli da se oslobodimo loših. I kako bi najbolji mogli da napreduju.

Kako ocenjujete rad direktora javnih preduzeća? Na osnovu profita? Na osnovu produktivnosti? Na osnovu kvaliteta usluge, koja se meri kako? Da li može da bude profita ukoliko vlasnik, vlada i nadležno ministarstvo u ime građana poreskih obveznika, nameće cenu koja je niže od tržišne? Ili je možda cena u redu, samo direktor nije u stanju da uspostavi efikasan sistem i rasipa novac na svakom koraku, pa gubitak dolazi od toga? Kako znamo?

Očigledno merilo bi trebalo da bude transparentnost. Oni koji kriju informacije ili daju polovične informacije, kriju ugovore itd. sigurno ne rade dobro. Da li možda na osnovu te transprentnosti javnost treba da dobije uvid u sve ugovore koje potpisuje javno preduzeće? Jer na osnovu konkretnih ugovora i transparentnih i detaljnih finansijskih izveštaja, javnost bi mogla zaključiti da li su potpisani ugovori bili dobri ili loši. Da li je to nešto na čemu bi trebalo da insistiraju nadzorni odbori?

Kako merimo kvalitet rada lekara, učitelja, direktora kulturnih ustanova, državnih činovnika?

Što se ministara tiče, da li možete da vodite neko ministarstvo, a da nemate veliko iskustvo i direktno znanje o detaljima sistema koji vodite?

Da li možete da vodite ministarstvo zdravlja, a da ne znate pun put pacijenta od šaltera, kartona, arhiva, pregleda lekara opšte prakse, do specijaliste i bolnice? I da nemate detaljne analize i statistike svih aspekata zdravstvenog sistema.

Da li možete da vodite ministarstvo pravde, a da ne znate put od pisarnice i podneska do sudnice? I da nemate detaljne analize i statistike svih aspekata sistema?

Ministarstvo rada i socijalne politike bez jasne slike razloga za padanje zaposlenosti, problema sa zakonom o radu, analize ko prima i koliku socijlanu pomoć.

Ministarstvo prosvete ...

Da li je posao ministra, da uspostavlja ta merila? Da li je posao ministra da radi detaljne analize i statistike i izvlači zaključke i daje predloge kako da se unapredi sistem? Koji ministar radi ovaj posao? Za kog ministra ste čuli da je uradio detaljnu analizu svog resora, utvrdio probleme, uzroke i posledice i dao plan rada sa jasnim ciljevima i načinom merenja prolaznog vremena i uspeha? Ikada u Srbiji?

U nedostatku ove i ovakve ozbiljnosti, ograničeni smo na gotovo potpunu netransparentnost, ad hoc rešenja i lutanje u svim oblastima. Nikoga ne možemo da ocenjujemo.

Šta je vlada uspela dobro da uradi? Ozbiljno je pristupila rešenju pitanja Kosova. Rezultat te ozbiljnosti je očigledan. Otvoreni su predmeti spornih privatizacija pod parolom borbe protiv korupcije. Predmeti koji su godinama bili zatvoreni. I to je ogroman pomak napred. I očigledno se manje krade i potpisuju štetni ugovori. Manje.

A ministri? Bez prolaznih ocena. Zašto? Nigde sistema merenja, jasnih kriterijuma, analize, statistike, ciljeva, plana rada i način merenja prolaznog vremena i uspeha.

Pored toga imali smo i seriju katastrofalnih propusta. Od rešenja problema sa aflatoksinom pomeranjem zareza, do skandalozne neodgovornosti oko male mature.

Imali smo veliko obećanje ukidanja partokratije. Ništa od toga nije bilo. Partokratija je na istom nivou kao što je bila i u prethodnoj vladi. Jedino se još nije razradila. Nova je vlast.

Najgore od svega je pitanje ekonomije. Jer da ona koliko toliko funkcioniše, ostali problem i ne bi bili toliko vidljivi ili interesantni. Činjenica je da je prethodna vlada ostavila katastrofalno stanje. Činjenica je i da je polovina ove vlade učestvovala u prehodnoj vladi pa je to naprasno zaboravila. Ali to nije opravdanje za čitavu seriju pogrešnih ekonomskih poteza koji su stanje samo dalje pogoršali i napravili još veći problem. Od nastavka bezumnog subvencionisanja, potpune netransparentnosti i diskrecije, odsustva bilo kakvih smislenih reformi (tek sad se najavljuju), arčenja novca na Agrobanku, Metals banku (Razvojne banke Vojvodine), Železaru, do povećanje PDV-a bez pratećeg smanjenja nameta na rad itd.

 

Naravno da treba da se radi rekonstrukcija. Naravno da je dobro da najveća stranka forsira promenu ministara iz sopstvenih redova. Da će biti neke posledice za promašaje. To je potrebno, ali ne i dovoljno. Mislim da je ključno pitanje sledeće:

Da li dublja rekonstrukcija može bez jasnih kriterijuma? Bez jasnih merila uspeha? Bez jasnih ciljeva? Bez jasnog načina merenja uspeha? Bez ograničenja koja postavlja koalicioni dogovor? Može, ali to onda nije ono što društvu treba. Jer takvom rekonstrukcijom, čak i ako dobijemo bolje ministre od sadašnjih, što i ne bi trebalo da bude toliko teško, nećemo dobiti sistem merenja koji nam je potreban.

Jedino ako rekonstrukcija i novi direktori javnih preduzeća i članovi nadzornih odbora budu prezentovali jasan plan rada, ciljeve, od kojih je prvi detaljna analiza i puna transparentnost, ako budemo dobili jasan sistem merenja uspeha, dobićemo nešto važno i značajno. Dobićemo početak sistema.

 

http://www.facebook.com/SasaRadulovich

http://twitter.com/SasaRadulovich

.

 



Komentari (17)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

cikaron cikaron 08:42 15.07.2013

Rekonstrukcija, izbori....

Apsolutno je nebitno. Ionako ce sve biti kako neko drugi zeli...SNS, DS, LDP, SPS....ima li raylike?
Nema.
Isto je tako i sa ljudima u strankama....ko je vise love lapio...Ceda, Ivica ili neko treci.
Dzaba nama sve rekonstrukcije kada je izvode smutljivci i barabe bey obyira da li su u zutom, crnom, crvenom, liberalnom...dresu.
Saša Radulović Saša Radulović 09:23 15.07.2013

Re: Rekonstrukcija, izbori....

Ipak je bitno. Do sada nismo imali smene ministara iz sopstvenih redova.

Naravno, nije dovoljno. Tekst je o tome.
libkonz libkonz 10:01 15.07.2013

Re: Rekonstrukcija, izbori....

Do sada nismo imali smene ministara iz sopstvenih redova.

disident79 disident79 10:10 15.07.2013

Re: Rekonstrukcija, izbori....

Saša Radulović
Ipak je bitno. Do sada nismo imali smene ministara iz sopstvenih redova.


Možda u ovoj vladi do sada nismo imali.

Naravno, nije dovoljno. Tekst je o tome.


Tekst gađa suštinu problema. Cilj, merljivost, kriterijumi, procena, odgovornost, promena metoda? redefinisanje cilja? loop. Treći sektor bi rekao logical frame. Ali kod nas je logika predmet podsmeha, a laž legitimno političko sredstvo.
kondolizabg kondolizabg 09:21 15.07.2013

rekonstrukcija

Rekonstrukcija je iskljucivo izravnjavanje stranackih snaga, smanjivanje ministara iz jedne stranke postavljanje istih iz druge ili eventualno neko rotiranje. tresla se gora, rodio se mis.
Konkurs za direktore javnih reduzeca u gradu Beogradu potpuno namesten i unapred se zna ko ce ostati od starih gde ce doci novi i ko su ti novi, suska se i zna se.

I evo ja bas necu da placam PDV za puteve Srbije, bas necu .....
predatortz predatortz 09:57 15.07.2013

Zabava za narod

Unutar koaliciono pokazivanje mišića... Ova vlada, sem velikih reči i praznih obećanja nije u stanju ništa pametno da uradi.

Ili neko ozbiljan misli da su Dačić i Vučić kapaciteti za velika dela?
g-din.ocigledni g-din.ocigledni 10:45 15.07.2013

...

edited by the author
g-din.ocigledni g-din.ocigledni 11:01 15.07.2013

Re: ...

*edited by the author
Saša Radulović Saša Radulović 11:16 15.07.2013

Re: slama slama mlati mlati?

Glavna poruka teksta je:

Jedino ako rekonstrukcija i novi direktori javnih preduzeća i članovi nadzornih odbora budu prezentovali jasan plan rada, ciljeve, od kojih je prvi detaljna analiza i puna transparentnost, ako budemo dobili jasan sistem merenja uspeha, dobićemo nešto važno i značajno. Dobićemo početak sistema.


Ja mislim da je to izuzetno važno. Verovatno važnije od od teksta koji vam se dopao. I uz put prilično jednostavno. Reklo bi se očigledno. Meni su takve stvari važnije.

Vi ne mislite tako. Nego mislite da je ovaj tekst mlaćenje prazne slame. I čini mi se mislite da su megdani i prateća drama važniji. Što je naravno vaše pravo.

U vašem tekstu mi ne smeta grubost i direktnost u vezi kritike teksta. Smeta mi što komentarišete mene. Zamolio bih vas da to ne činite. Jer nakon toga nema razgovora.

g-din.ocigledni g-din.ocigledni 11:18 15.07.2013

Re: ...

*edited by the author
Saša Radulović Saša Radulović 13:27 16.07.2013

Re: ...

g.din.ocigledni je izgleda obrisao sopstvene postove. Ovaj poslednji nisam ni stigao da pročitam. Obrisao je i naslove postova. Koliko se sećam, naslov prvog je bio Mlati, mlati, mlati ... praznu slamu. Pored objašnjenja zašto misli da je tekst mlaćenje prazne slame, bavio se i sa mnom i mojom motivacijom da mlatim praznu slamu. Na kraju je rekao kako mu se dopao tekst Perpetuum mobile još jedared među Srbima i ohrabrio me da više pišem takve tekstove.
westvleteren westvleteren 13:28 16.07.2013

Re: ...

g.din.ocigledni je izgleda obrisao sopstvene postove.


Ljudi svasta napisu kada su pijani pa ih bude sramota kad se otrezne. Pretpostavljam da je to u pitanju.
iqiqiq iqiqiq 11:36 15.07.2013

Šta je Visoki službenički savet

Dakle pošto ne postoji drugačiji način ocene ministara, tj građani ali ni državni službenici nisu oni koji mogu da ocenjuju, koliko vidim postoji jedino opcija Visokog službeničkog saveta
[url=http://suk.gov.rs/sr/visoki_sluzbenicki_savet/clanovi_saveta.dot]
Ovde bi na disciplinsku trebalo izvesti sve ministre koji su prekršili zakone, a skoro da je svaki to uradio. Ili to nije funkcija ovog tela?

Citiram "Високи службенички савет одлучује о правима и дужностима државних службеника који руководе државним органима и води дисциплински поступак против државних службеника које је на положај поставила Влада."
U slučaju male mature, ministar prosvete je prekršio Zakon o osnovama obrazovanja i vaspitanja, to je i Ombudsman potvrdio.

Pitanje: zašto nije predviđeno da i Ombudsman može da predloži pokretanje disciplinskog postupka (član 164 Zakona o državnim službenicima) Ovime bi građani potpisom peticije imali put preko Ombudsmana najmanje bar da pokrenu disciplinski postupak, a onda je na Visokom službeničkom savetu da dokaže da je ministar prekoračio svoja ovlašćenja. I onda imamo pravnu državu, a ne političke licitacije koje su sada na redu.

EDIT evo teksta iz Politike [url=http://www.politika.rs/rubrike/Politika/Mrkonjic-Obradovic-i-Dinkic-na-vrhu-liste-nepopularnih-ministara.sr.html]
Knežević menja Pravilnik u interesu zaštite industrije ili neke privredne delatnosti a ne u interesu zaštite zdravlja građana. Pa i to je za disciplinski postupak.
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 13:38 15.07.2013

Kako se lemi ekonomija

Što se ministara tiče, da li možete da vodite neko ministarstvo, a da nemate veliko iskustvo i direktno znanje o detaljima sistema koji vodite?

Da li možete da vodite ministarstvo zdravlja



Elem, ko zna (zna ;> ) zna šta je UK zdravstvo. Evo recimo njihovih ministara zdravstva u poslednjih par decenija - što uopšte nije čudno za one koji znaju kako država i politika funkcionišu, i čemu služe državni službenici, a čemu ministri ☻

2003 - 2005 => John Reid, Baron Reid of Cardowan, BA in History and a PhD in Economic History, with a thesis on the slave trade

2007 - 2009 => Alan Johnson, napustio školu sa 15, slagao gajbice (istinski - stacked shelves at Tesco before becoming a postman at 18) i član Union of Communication Workers

2009 - 2010 => Andy Burnham, studirao jezik, članTransport and General Workers' Union

2010 - 2012 => Andrew Lansley, BA in Politics

........ - 2012 => Jeremy Hunt, Oxford, First in PPE (Philosophy, Politics and Economics)


Saša Radulović Saša Radulović 13:45 16.07.2013

Re: Kako se lemi ekonomija

I kako su vodili ministarstvo? I da li je sistem bio dobro postavljen i pre njih, pa u stvari nisu ništa ni radili? Ili je sistem bio loše postavljen i pre njih, a oni se nisu mnogo mešali u svoj posao?

Nama su potrebne velike reforme. Njih mogu da vode samo ljudi koji zaista poznaju sistem i znaju šta da menjaju. Ovo važi i za menadžere. Može i ekonomista i pravnik i neko druge struke da poznaje dovoljno neki sistem i da onda pravi timove stručnjaka za razne oblasti. Ali ne čelu sistema mora da bude neko ko zna šta hoće i kako to da ostvari. U protivnom tu je fikus koji voza titulu u službenom automobilu i namešta poslove kome treba.

Ribozom Ribozom 21:20 15.07.2013

Ministar sa velikim M (M kao magare)

Ovaj je ministar, ne trepnuvsi, ostavio 25000 porodica bez mesecnog primanja od 8000.
Godisnja usteda u budzetu oko 30 miliona evra.
Nasao na najsiromasnijima da stedi.
prapra prapra 04:35 16.07.2013

Možda ovako

Čini mi se da si već dao odgovor na ovo pitanje u nekom od prethodnih blogova.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana