Život

Ep o Borislavu

Ivana Knežević RSS / 04.08.2013. u 14:32

Borislav je najveći deo života proživeo kao muškarac bez suptilnosti. To nije bilo neuobičajeno i  bilo je donekle i razumljivo - nije mu bila neophodna. Imao je dovoljno napoleonskih crta u karakteru - istrajan, vredan, samoživ, prek, privlačan ženama, dobar izgled i samopouzdanje inteligentnog lovca... - koje su ga u drugim okolnostima mogle dovesti do pozicije vlasti i moći nad drugima. On je nešto od toga postigao sa manjim redom veličine, i izgledalo je da je time bio zadovoljan. Borislav je bio ambiciozan, ali istovremeno i dionizijski sklon porocima, i kako nije čekao ni na koga a sigurno ne na život i pravi trenutak, on se dočepao poroka, i oni njega, vrlo rano. Ako se i zamislio nekad nad tim, a neizbežno jeste, bilo mu je sigurno od pomoći da se suptilnost nije motala po sceni. Samo bi smetala. Borislav je voleo žene kao što mnogi muškarci vole žene - na način koji žene ne vole - bio je dobar sin, i imao je Anu.

Imao je i Aninu majku, koju je zgrabio bio u pravom trenutku, jer to su bila poslednja vremena kad su lepotice još uvek živele u bajkama. Zatočene, mogle su da temperamentno treskaju vratima, bacaju suđe na pod, i planiraju bekstvo na belom konju, ali su neizbežno završile na isti način: ostarele, ili bi se razbolele i umrle mlade.

Kroz sve to je Ana rasla, naslednica dva samovoljna i velika karaktera, i jedva da je išta znala o svetu, ili sebi, kad je krenula da daje oduška svom strahu zakletvama - ona neće biti kao oni.

Šta je drugo mogla? Mnoga su deca pre nje sricala istu zakletvu i jednako čistog srca. I mada je Ana još od malih nogu gunđala na svakoga ko bi joj rekao da liči na oca (ona je želela da liči na mamu i svako ko bi joj to rekao je instantno osvajao njenu naklonost), dosta je brzo shvatila da sa takvom eksplozivnom smešom nema šanse, niti je karakter pitanje izbora - ali druge stvari jesu. Za razliku od svoje majke, oca, stričeva, tetaka, ujaka... Ana je verovala da je bekstvo u situaciji gde gubiš pobeda a ne poraz. Bolji Napoleon od Napoleona, mislila je Ana za sebe.

Prvo je pobegla od sitnog patrijarhalnog terora, odmah nakon srednje škole. Prvi put sama u svetu bez oca, Ana je kao prvu stvar entuzijastično krenula na audicije za standardne uloge. Kad je uočila da redovno propada kao Elektra, Ifigenija, Ofelija... malo joj je laknulo, jer nije imala predstavu da je svet pun tih uloga, ali brinula je kako će se snaći u svetu bez uloge, pa je probala opet i opet, odlučna da za neku mora da je dobra.

To nije bilo dobro vreme za Anu, ali ni za Borislava. Kako je Ana propadala u brojnim ulogama, u jednoj je bila iznenađujuće dobra: Borislav više nije imao nikakvog autoriteta nad njom. Kad bi se desilo da zaboravi, bio je surovo podsećan. Svi su bili iznenađeni time, uključujući Anu. Da je imala uzor, snašla bi se  bila bolje, ali Ana nije naišla ni na koga ko je mogao neke stvari koje je ona mogla, i ona je u svojim pokušajima bila vrlo nespretna. Sve se uči, i Ana nije imala od koga. Da su životne škole tako bolne verovatno niko nije mogao da joj objasni unapred, ali da je neko negde sačuvao bio par cipela za takve kao ona, ne bi se napatila večito nažuljana u pogrešnim cipelama. Mada, ostaje velika sumnja da bi Ana poslušala ikoga. Ona nije bila neumereno tvrdoglava, čak vrlo verovatno nije bila tvrdoglava uopšte, ali je bila vrlo svojevoljna.

U jednom naletu temperamenta, digla je bila ruke od uloga i audicija, javila Kanađanima da dolazi, i obrela se sama u svetu. Koja je to katastrofa bila, mala Ana je i danas gleda kao čudo. Naime, Ana je shvatila bila nešto što brojni revolucionari i napoleonski nadareni individualci nauče prekasno: kad se nađeš u situaciji da napraviš nova pravila, ako već nemaš dobro osmišljen i overen Ustav, you are screwed. Revolucije, imperije, države, korporacije, kartele i individualne živote vodi organizacija - dobra ili loša. Napoleon je bio zabavan dečko, ali pojeli bi ga bili pre ili kasnije (kao što jesu) istim sistemima koji su bili tu kad je došao, i nastavili kad je otišao. Ani Napoleon nije nikada bio privlačan, pa bi tu lekciju moguće pogrešno shvatila i da joj je neko ispričao. Svejedno joj nije mogla pobeći. Svet je postojao oduvek, i video je više Anâ nego što je ona mogla i da zamisli.

U međuvremenu je Borislav prolazio kroz faze života koje ne zaslužuju euforične prideve. Sa Anom jako daleko, kad je mala Ana došla ta udaljenost je izgledala još mnogostruko veća, on je nastavio svoje sporo upoznavanje sa suptilnošću, za koju je sada imao vremena budući da je živeo sâm, u međuvremenu se i penzionisao. Ana je našla razumevanje za dobar broj godina i postupaka, tamo na svom kraju sveta,  pošto niko ne pronađe ništa novo kad ode na kraj sveta, samo sagleda stare situacije bolje.

Kad Ana i mala Ana dođu u posetu, Borislav postane jako emotivan. Desi mu se da se zaboravi, iako se on trudi, ali nije lako sedeti na buretu od karaktera koji nikada nije morao da se smanji i potrudi oko cipela, uloga, i audicija. Ana ga samo pogleda, i on se seti svoje nove suptilnosti, pa se povuče da pronađe gde mu je ispala. Ana je shvatila bila tokom godina da Borislav ne poštuje žene, što se sigurno nije promenilo jer suptilnost koja se prihvatila zadatka sa njim nije bila neka vrlo evoluirana i svestrana, ali je Borislav naučio da pravi izuzetke. To je ne mala pobeda, iako se Ana ne oseća pobednikom. Da ne poštuje žene je Borislava koštalo iako ni blizu koliko i žene koje su to spoznavale iz ličnog iskustva. On joj se više dopada ovako, i poštuje da to što sada okači suptilnost oko vrata je veliki korak koji nije morao da iskorači i on ga je izabrao od svoje volje, ali. Ona bi volela da su svi troje iz originalne porodice, sada i mala Ana u krugu kao četvrti član, imali široka Marsovska polja na raspologanju umesto uskih cipela da razviju svoje zastave, odigraju koju ratnu igru, i pomire se kako treba, bez tesnog poraza. Jer šta su drugo uradili, Borislav i Ana - Anina majka nije istrajala - osim što su bosonogi naučili da pričaju tišim glasom, ili ne pričaju uopšte.



Komentari (60)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mariopan mariopan 15:14 04.08.2013

prva:)

I prva preporuka.
Kao da sam poznavala i Anu i Borislava i Aninu majku..
...tako lepo pišeš
Ivana Knežević Ivana Knežević 15:21 04.08.2013

Re: prva:)

mariopan
Kao da sam poznavala i Anu i Borislava i Aninu majku.....


Da, verujem da ih nije tesko prepoznati u mnogim likovima oko nas.

Hvala, draga moja. Cvetic i za tebe na ovaj letnji dan
Ribozom Ribozom 15:50 04.08.2013

Re: prva:)

Volim tvoje pisanje jer uvek procitam nesto lepo.
Da su životne škole tako bolne verovatno niko nije mogao da joj objasni unapred, ali da je neko negde sačuvao bio par cipela za takve kao ona, ne bi se napatila večito nažuljana u pogrešnim cipelama.

Negde si vec spomenula Borislava i nisam se ususdio da pitam ko je on.
Sada pokusavam da uporedim sa karakterom mojih roditelja i mogu reci da sam ja srecno dete.
Gazda Milutin je u nekom blogu rekao da, parafraziram: kompetabilnost u lepoti je najbolja podloga ljubavi. Ja se s tim ne slazem.
Borislavova nezrelost je mozda slika drustva njegovog vremena. Malo egoizma, licne suprilnosti, olakog poimanja zivota u mladosti dovoljno je za slanu tortu koju cemo kusati u starosti. Poroci mogu malo promeniti ukus, ali oni ne daju pametna obrazlozenja svojim potomcima.
Ivana Knežević Ivana Knežević 17:03 04.08.2013

Re: prva:)

Ribozom
Borislavova nezrelost je mozda slika drustva njegovog vremena. Malo egoizma, licne suprilnosti, olakog poimanja zivota u mladosti dovoljno je za slanu tortu koju cemo kusati u starosti. Poroci mogu malo promeniti ukus, ali oni ne daju pametna obrazlozenja svojim potomcima.


U centru tog skupa je uvek bio njegov karakter, rekla bih. Da su vremena bila drugacija, ili samo okolnosti, mozda bi taj isti karakter dao potpuno druge rezultate. Oko takvih stvari se jos raspravlja u akademskim krugovima.
U zivotima nasim obicnim... to je sto je.

I naravno, sve je puno kompleksnije.

Ribozom
Gazda Milutin je u nekom blogu rekao da, parafraziram: kompetabilnost u lepoti je najbolja podloga ljubavi. Ja se s tim ne slazem.


Ne znam da li se ja slazem. Ima dovoljno primera koji bi podrzali izjavu. Ima i drugacijih. Razmislicu.

Ovo mi se jako dopalo:
Ribozom
...mogu reci da sam ja srecno dete.


Takav svet vredi graditi.

Hvala na komentaru i citanju.
kleinemutter kleinemutter 17:41 04.08.2013

Ana

Ja bih volela da velika Ana nađe svoj mir i oprosti i sebi i gospodinu B.

To bi bilo dobro i za malu Anu.

Znam jednu takvu priču u kojoj je opraštanje donelo i novo rođenje istih junaka , koji su se mogli ponovo da upoznaju u novim i boljim ulogama.
Ivana Knežević Ivana Knežević 18:04 04.08.2013

Re: Ana

kleinemutter
Ja bih volela da velika Ana nađe svoj mir i oprosti i sebi i gospodinu B.
To bi bilo dobro i za malu Anu.

Znam jednu takvu priču u kojoj je opraštanje donelo i novo rođenje istih junaka , koji su se mogli ponovo da upoznaju u novim i boljim ulogama.


Sve se to vec desilo, km. Svi oni razumeju da su stvari kakve jesu (one nepromenjive) ali postuju trud oko stvari koje zavise od njih. Mali koraci i male situacije, mali ljudi... sve malo u velikom svetu.

Eto i happy end-a :)
angie01 angie01 18:27 04.08.2013

Re: Ana

ti samozivi, autoritarni ocevi, koji, dok su mladi, tvrdo slede svoje potrbe neobaziruci se na tudje i s ljubavlju koju treba da pruze, gaje samo svoju naprasitost, kada ostare, jos ako ostanu sami, naglo postanu uvidjavni prema svojoj odrasloj deci, koja su mahom pobegla od njih, opet, ne zbog te dece, nego zbog sebe, jer kako njihova snaga istice sa njihovim zivotom, oni u toj slabosti i nemoci, osecaju potrebu da su voljeni i da ce neko brine o njima.
mirelarado mirelarado 18:45 04.08.2013

Re: Ana

Мислим да у тим осетљивим и увек неизвесним породичним односима битну улогу игра и време с којим долази и свест о властитој кончности и краткотрајности, код родитеља и, нарочито, код деце.
Ivana Knežević Ivana Knežević 19:02 04.08.2013

Re: Ana

angie01
ti samozivi, autoritarni ocevi, koji, dok su mladi, tvrdo slede svoje potrbe neobaziruci se na tudje i s ljubavlju koju treba da pruze, gaje samo svoju naprasitost, kada ostare, jos ako ostanu sami, naglo postanu uvidjavni prema svojoj odrasloj deci, koja su mahom pobegla od njih, opet, ne zbog te dece, nego zbog sebe, jer kako njihova snaga istice sa njihovim zivotom, oni u toj slabosti i nemoci, osecaju potrebu da su voljeni i da ce neko brine o njima.


Nije mozda primereno, angie, ali ja sam se nasmejala na ovo iznad :)

Borislav i Ana ovo na kraju imaju vrlo jasno postavljeno medju sobom. On ne ocekuje, ona nece ponuditi. Osnove postovanja se kriju u odnosu koji se zasniva na stisku ruke: svoje terete nosimo sami.
Ivana Knežević Ivana Knežević 19:07 04.08.2013

Re: Ana

mirelarado
Мислим да у тим осетљивим и увек неизвесним породичним односима битну улогу игра и време с којим долази и свест о властитој кончности и краткотрајности, код родитеља и, нарочито, код деце.


Sve igra ulogu, mirela. To cini stvari puno tezim da se svedu, izbegnu, prerastu... Ali konacnost koju pominjes, ona od nas svasta napravi, i kad smo u najboljem izdanju.
angie01 angie01 19:09 04.08.2013

Re: Ana


Nije mozda primereno, angie, ali ja sam se nasmejala na ovo iznad :)


nema zasto-znam nekoliko slucajeva iz kojih sam izvukla ovaj zakljucak-skoro po pravilu isto ponasanje, i to sam napisala.


Borislav i Ana ovo na kraju


oni su drugacije-mozda vise fer, ako je to uopste odgovarajuci izraz.
mirelarado mirelarado 19:12 04.08.2013

Re: Ana

Ali konacnost koju pominjes, ona od nas svasta napravi, i kad smo u najboljem izdanju.


Јесте, али овде свест о томе да нико није вечан видим као позитивну. Помогне нам, као Бориславу и Ани, да причамо тишим гласом. :)
antioksidant antioksidant 20:07 04.08.2013

Re: Ana

Ali konacnost koju pominjes, ona od nas svasta napravi, i kad smo u najboljem izdanju.

бесконачно сам несвестан коначног
и уживам док тако лебдим
mirelarado mirelarado 20:24 04.08.2013

Re: Ana

бесконачно сам несвестан коначног



Ivana Knežević Ivana Knežević 21:01 04.08.2013

Re: Ana

angie01
nema zasto-znam nekoliko slucajeva iz kojih sam izvukla ovaj zakljucak-skoro po pravilu isto ponasanje, i to sam napisala.


Napisala si i sazela savrseno i precizno. Mislim da je smeh bio izraz olaksanja pred takvom nesentimentalnom preciznoscu. Cenim takve stvari.

angie01
oni su drugacije-mozda vise fer, ako je to uopste odgovarajuci izraz.


Manje licemerno, verovatno. I vise fer, mozda, ali tesko je naci izraze koji takve stvari mogu da stave na prave osnove.
Ivana Knežević Ivana Knežević 21:04 04.08.2013

Re: Ana

mirelarado
Јесте, али овде свест о томе да нико није вечан видим као позитивну. Помогне нам, као Бориславу и Ани, да причамо тишим гласом. :)


Pricati tisim glasom je napredak u svakom pogledu. Za ostalo, snalazi se ko kako ume.
Ivana Knežević Ivana Knežević 21:13 04.08.2013

Re: Ana

antioksidant
бесконачно сам несвестан коначног
и уживам док тако лебдим


Lucky!
angie01 angie01 21:21 04.08.2013

Re: Ana

nesentimentalnom preciznoscu.


verovatno kao posledica neverovatne naivnosti i ocekivanja da je prirodno da sve bude normalno u tako bliskim odnosima kad si mali i nezasticen i predjes taj dugi put metamorfoze do konacne spoznaje, da si svo vreme bio sustinski sam-u situacijama, koje sam imala prilike da vidim.
Ivana Knežević Ivana Knežević 22:18 04.08.2013

Re: Ana

angie01
verovatno kao posledica neverovatne naivnosti i ocekivanja da je prirodno da sve bude normalno u tako bliskim odnosima kad si mali i nezasticen i predjes taj dugi put metamorfoze do konacne spoznaje, da si svo vreme bio sustinski sam-u situacijama, koje sam imala prilike da vidim.


To je deo procesa i tu niko nista ne moze. Na veliku stetu i pojedinca i drustva.
Ono gde moze je ne zadrzavati se na samosazaljenju previse dugo. Ono ce naneti vise stete od svega ostalog skupa.

Zamisli spoznaju da tvoji roditelji, ili jedan od njih, nije dobar covek. Mozda je bas zao. Ili je adikt. I sta sve, a svega na svetu ima. Preziveti samo porodicne odnose je neverovatan uspeh ponekad.
angie01 angie01 22:31 04.08.2013

Re: Ana

Ono gde moze je ne zadrzavati se na samosazaljenju previse dugo


malo dete se ne samosazaljeva, ono samo luta u tim nedefinisanim osecanjima, bez da ih neko usmeri, kada odraste, onda zauzme stav, ako je dovoljno samosvesno bice, ako ne, onda se stalno hvata za tu rupu, kao pomagalo-opravdanje,kao sto se covek za slomljenom nogom hvata za staku, jer fakat, ne moze drugacije da hoda.
Ivana Knežević Ivana Knežević 22:38 04.08.2013

Re: Ana

angie01
malo dete se ne samosazaljeva, ono samo luta u tim nedefinisanim osecanjima..


Ne, mala deca to ne cine. Ona su najcistije bogatstvo, i primer, koje ljudi mogu da poseduju, i redovno ih iznevere.

angie01
.. kada odraste, onda zauzme stav, ako je dovoljno samosvesno bice, ako ne, onda se stalno hvata za tu rupu, kao pomagalo-opravdanje..


And so it goes.
JJ Beba JJ Beba 00:02 05.08.2013

Re: Ana

Preziveti samo porodicne odnose je neverovatan uspeh ponekad.

JJ Beba JJ Beba 19:14 04.08.2013

karakter

nije lako sedeti na buretu od karaktera



iz svog iskustva znam, da kad roditelji ostare, kad nestanu sve one preostale inhibicije koje ih još drže nekako skupljenim, ostaje čist karakter, ogoljen. kome upala sekira u med sa "lakim" karakterom taj ima sreće


gde me nađe sa borislavom u ovaj divan letnji dan


odličan teskt, kao uvek
Ivana Knežević Ivana Knežević 21:16 04.08.2013

Re: karakter

JJ Beba
kome upala sekira u med sa "lakim" karakterom taj ima sreće


Da, to bi bilo to.

JJ Beba
gde me nađe sa borislavom u ovaj divan letnji dan


Nedavan susret pa jos uvek sredjujem utiske. Izvini. Letnji dan zaleci i gore stvari
JJ Beba JJ Beba 21:50 04.08.2013

Re: karakter

Letnji dan zaleci i gore stvari

da, u takvim danima sve je lakše
razmisljam razmisljam 22:13 04.08.2013

Хтедох рећи

да не волим епове. Међутим, пре би се рекло да не марим за њих. Далеко сам склонија лирици. Сасвим евентуално некој епско-лирској варијанти.
Но, то никако не значи да не разумем све то о Бориславу, Ани и малој Ани. А и нема ту шта пуно да се разуме. На концу, све се своди на питања која не знају одговоре, а нису ни сигурна желе ли да их знају, на мртве чворове који се не могу развезати, а немамо сви при руци и при вољи Александров мач па да их пресечемо, док се они вуку свуда за нама, све умршенији временом, на помиреност са датим стањем, горку, вероватно, али ипак...
Сналази се човек у свему, кад мора. ( Добро каже моја мама, а и народна пословица: ,,Родбину не можемо бирати.'' )

И на крају, не знам због чега, али баш ово:



Ивана, .
Ivana Knežević Ivana Knežević 22:31 04.08.2013

Re: Хтедох рећи

razmisljam
А и нема ту шта пуно да се разуме. На концу, све се своди на питања која не знају одговоре, а нису ни сигурна желе ли да их знају, на мртве чворове који се не могу развезати...


Hvala, draga. I na muzici i na ovom sporom prilazu problemu koji nema resenja, pitanju kome odgovor ne treba jer ne moze nista sa njim, i jos dosta toga.
Vazno je reci, i u pravom trenutku jos bolje, ali jednom kad se kaze, onda je najbolje nastaviti sa pevusenjem neke fine stare ili nove koja ti je usla u uho, i nastaviti dalje.
Черевићан Черевићан 22:43 04.08.2013

днк

претке своје бирати неможеш
створише те, рачуница проста
потомци ти иду путем својим
ген у њима ко наследство оста
Ivana Knežević Ivana Knežević 23:00 04.08.2013

Re: днк

Pesniche, kako je islo do sada, tako ce i nastaviti.
Neko bi da se mesa, neko samo da prezivi.
Kako god, racunica je prosta.

Veliki pozdrav,
muaddib92 muaddib92 17:18 05.08.2013

Re: днк

Черевићан
претке своје бирати неможеш
створише те, рачуница проста
потомци ти иду путем својим
ген у њима ко наследство оста

.. ово горе делује просто, али није.
Ген је пренет на нас, са нас неки на њих а неки нас и прескачу.. а ту се, између, ми нешто као трпамо својим потомцима да - шта
Ипак, иако по природи намћор, за оваква питања сам у крајњем уколико знам да сам са своје стране урадио све што сам могао
Ivana Knežević Ivana Knežević 17:45 05.08.2013

Re: днк

muaddib92

Ипак, иако по природи намћор, за оваква питања сам у крајњем уколико знам да сам са своје стране урадио све што сам могао


Mocan princip, md.
Sve sto je vece od mene ce nastaviti da bude vece od mene, a ja sam velika samo tamo gde uradim pravu stvar.
kick68 kick68 23:06 04.08.2013

Uloge

Te uloge o kojima pises podsetile su me na knjigu The World Is Made of Stories. Svi mi igramo uloge u pricama za koje mislimo da su 'prava realnost'. Moguce je promeniti pricu, ispricati novu, promeniti ulogu, napustiti je, osloboditi se. Sve je moguce:)
Ivana Knežević Ivana Knežević 23:57 04.08.2013

Re: Uloge

kick68
Moguce je promeniti pricu, ispricati novu, promeniti ulogu, napustiti je, osloboditi se.


Moguce je, verovatno. Odnosno, nekad je moguce, a nekad se vratis u trenutak koju godinu ili deceniju unazad i shvatis da ga nikad nisi ostavila za sobom. Ili te on nije pustao. Pa je zatim opet moguce, i tako idemo... negde.
A neki ne idu, ili misle da ne idu. Da svega ima na svetu je prevelik koncept a jedini stvaran. Obrasci se slede manje ili vise uspesno, a ne moraju. Istupiti iz toga je veliki korak napred. Pa neka je i nespretan.

kick68
Sve je moguce:)


Ja sam veliki ljubitelj borbenih poklica :)

Veliki pozdrav,
myredneckself myredneckself 11:06 05.08.2013

Re: Uloge

Ivana
...on je nastavio svoje sporo upoznavanje sa suptilnošću,

Nevolja je što se određenim tipovima ljudi, takva upoznavanja obično dešavaju kasno, ili nikad.
Ali bolje ikad nego nikad, važno je da nije prekasno.
...Ana je verovala da je bekstvo u situaciji gde gubiš pobeda a ne poraz.

Ivana, ovo mi je dobro.
Sledi novo mesto, nov početak.
I ta nova mesta su velika, i mala, imaju svoje situacije, tj. sumnjam da su mnogo drugačija od pređašnjih.
Ali su nova.
I Ana je nova, oslobođena svega prethodnog, posebno tog osećaja gubljenja koji se verovatno pipao svud unaokolo.
I da je samo to, plus zakletva ne biti kao oni, pobeda je.
bocvena bocvena 12:59 05.08.2013

Re: Uloge

manje više sve ane ovoga sveta dožive trenutak kada borislavi budu prepoznati kao ljudi (sa svojim manama i vrlinama), a ne kao roditelji koji znaju sve odgovore. i kad moraju same kroz život. ponekad što dalje, da bi se vratile sebi.

iz iskustva znam da porasteš tek kada oprostiš i pustiš sopstvenu decu da te prezru i krenu dalje.

porodične veze ne bi smele da budu igre moći, prestola, besplatnih usluga i vraćanja istih. više neka vrsta trampoline sa koje skočiš, pa se vratiš, pa opet i opet...
antioksidant antioksidant 13:14 05.08.2013

Re: Uloge

porodične veze ne bi smele da budu igre moći, prestola, besplatnih usluga i vraćanja istih. više neka vrsta trampoline sa koje skočiš, pa se vratiš, pa opet i opet...

ti bi sve to ostavila bez slasti
bocvena bocvena 13:33 05.08.2013

Re: Uloge

:)
ja bih samo isključila suze.
antioksidant antioksidant 13:54 05.08.2013

Re: Uloge

bocvena
:)
ja bih samo isključila suze.

ako plačeš znači da ti je stalo
stranci me nikad nisu ni razveselili ni rastužili
Ivana Knežević Ivana Knežević 15:33 05.08.2013

Re: Uloge

myredneckself
Nevolja je što se određenim tipovima ljudi, takva upoznavanja obično dešavaju kasno, ili nikad.
Ali bolje ikad nego nikad, važno je da nije prekasno.


Upoznavanja te vrste su vrsta sazrevanja. Dobro je videti kod bilo kog pojedinca da 'napreduje' iako je u sutini jedino blizi smrti. A ona ima uticaja na 'zrelost' i to prilicnog.
I onda ima onih kod kojih nista ne postize efekte. Ljudi su zaista mracno fascinantni likovi, dobrom vecinom.

A ti uvodis i pojam 'prekasnog', draga moja. Veliki, kompleksan, strasan koncept prekasnog.
Ja mislim da je sve prekasno sto je propustilo svoj trenutak. Druge, trece i ine sanse ne postoje.
To sto ce se ljudi truditi, pa ce im neko 'davati' te sanse je smesa nadobudnosti i licemerja, izbegavanja istine, i drugih taktika samozavaravanja. Ali mora se probati, tvrde svuda.

myredneckself
Ivana, ovo mi je dobro.
Sledi novo mesto, nov početak.
I ta nova mesta su velika, i mala, imaju svoje situacije, tj. sumnjam da su mnogo drugačija od pređašnjih.
Ali su nova.
I Ana je nova, oslobođena svega prethodnog, posebno tog osećaja gubljenja koji se verovatno pipao svud unaokolo.
I da je samo to, plus zakletva ne biti kao oni, pobeda je.


Rekla si bas kako jeste, mrns. Bas kako jeste
Ivana Knežević Ivana Knežević 16:14 05.08.2013

Re: Uloge

bocvena
manje više sve ane ovoga sveta dožive trenutak kada borislavi budu prepoznati kao ljudi (sa svojim manama i vrlinama), a ne kao roditelji koji znaju sve odgovore.


Ana je bila mala kad je shvatila da Borislav ne zna odgovore. I da ona nije losa u nalazenju odgovora sama. Verujem da dosta dece sagleda slicne stvari i u slicnom dobu (ali ne treba ih ohrabrivati, nista dobro ne donosi).
S druge strane, Borislav je odugovlacio koliko je god mogao da vidi da je Ana osoba za sebe a ne obrazac. Sto se isto desava svim roditeljima. Na njihovom primeru to nije islo dobro, ali verovatno nigde ne ide lako.

Videti Borislava kao osobu sa vrlinama i manama nije pomoglo. Borislav ih stvarno puno ima, mana. Vrline u ovakvim okolnostima ne dobijaju na ceni zato sto se retko pojavljuju. Kad bi mogle da se prodaju, da, ali u medjuljudskim odnosima to su self-help tehnike kod kojih 'help' cesto zakaze.

bocvena
iz iskustva znam da porasteš tek kada oprostiš i pustiš sopstvenu decu da te prezru i krenu dalje.


Oprastanje verovatno svako drugacije razume. Ovde je udaljenost pomogla da se shvati da su stvari kakve jesu i da su se desile tebi nije nista ni dobro ni lose, prosto zreb. Da imas zivot, da je taj zivot obelezen greskama drugih, narocito roditelja, a dalje tvojim. Da se obrasci ponasanja retko kada menjaju medju ljudima jednom etablirani i da je iz tog razloga povratak uvek velika greska. Sa roditeljima se to pravilo uglavnom izbegava, i zato se tu cene i male promene ka boljem. Velike promene nisu moguce i pokusaji takve vrste su lazni a niko ne treba da zivi laz. Ili bar ovo dvoje preziru lazi, a sa istinom nije lako.
I tako dalje.

Na svom primeru roditeljstva Ana uci druge stvari. Ave Edukacija.

bocvena
porodične veze ne bi smele da budu igre moći, prestola, besplatnih usluga i vraćanja istih. više neka vrsta trampoline sa koje skočiš, pa se vratiš, pa opet i opet...


Ne bi trebale ali jesu.
Trampolina je lepa slika, pozitivna.
Mislim da su ovo dvoje bili likovi za rani Srednji vek, gde bi Borislav stvorio kraljevstvo a Ana ga zbacila s prestola.
Mozda bi danas komjuterska igrica sa takvim likovima i situacijama pomogla nekim porodicama. Virtuelni svet mami, sto bi rekao Cher.
Ivana Knežević Ivana Knežević 16:21 05.08.2013

Re: Uloge

antioksidant
ti bi sve to ostavila bez slasti


Ja procitala bez vlasti
I pomislila kako to dobro opisuje bocvenu. Svakoga ostaviti bez vlasti pa neka se snadje i potrudi u svetu paralelnih mogucnosti, bi bio pravedan princip.
Bas mi se dopalo.

bo
ao
mirelarado mirelarado 17:01 05.08.2013

Re: Uloge

Mislim da su ovo dvoje bili likovi za rani Srednji vek, gde bi Borislav stvorio kraljevstvo a Ana ga zbacila s prestola.


По мени, ипак је боље овако како јесте: Ана је одлучила и пошло јој је за руком да сама створи себи краљевство. И још је научила да су нама најближи људи ретко или безмало никад онакви какви бисмо ми хтели да буду. С тим се, мислим, ваља помирити. :)
Ivana Knežević Ivana Knežević 17:48 05.08.2013

Re: Uloge

mirelarado
По мени, ипак је боље овако како јесте: Ана је одлучила и пошло јој је за руком да сама створи себи краљевство. И још је научила да су нама најближи људи ретко или безмало никад онакви какви бисмо ми хтели да буду. С тим се, мислим, ваља помирити. :)


Moderna vremena, draga moja :)

Jeste, sve je upravo tako. Dobijes zivot i uradi najbolje sto mozes. Gde ne mozes nista, prihvati i predji ulicu, pa nastavi dalje.
bocvena bocvena 18:37 05.08.2013

Re: Uloge

Oprastanje verovatno svako drugacije razume. Ovde je udaljenost pomogla da se shvati da su stvari kakve jesu i da su se desile tebi nije nista ni dobro ni lose, prosto zreb. Da imas zivot, da je taj zivot obelezen greskama drugih, narocito roditelja, a dalje tvojim.


baš na takvu vrstu opraštanja sam mislila.

jedan moj tvit: ima onih koji su postali nešto zahvaljujući svojim porodicama. i nas koji smo postali - uprkos.


Ivana Knežević Ivana Knežević 19:42 05.08.2013

Re: Uloge

bocvena
jedan moj tvit: ima onih koji su postali nešto zahvaljujući svojim porodicama. i nas koji smo postali - uprkos.


Izgleda da tvit postaje nova knjizevna forma. U retkim ali vaznim slucajevima
JJ Beba JJ Beba 20:52 05.08.2013

Re: Uloge

jedan moj tvit: ima onih koji su postali nešto zahvaljujući svojim porodicama. i nas koji smo postali - uprkos.

hello sis
docsumann docsumann 22:04 05.08.2013

Re: Uloge

ima onih koji su postali nešto zahvaljujući svojim porodicama. i nas koji smo postali - uprkos.


đavo malih stvari...

Ivana Knežević Ivana Knežević 23:57 05.08.2013

Re: Uloge

docsumann
đavo malih stvari...


Dugo te nisam videla, doc. Ovako nesto moze samo da izmami osmeh
bocvena bocvena 08:23 06.08.2013

Re: Uloge

Za bebu, doka i i domaćicu...sve porodice imaju svoje kosture u ormanu.
ponekad su baš lijepi, kao ovi dokovi:)))

JJ Beba JJ Beba 12:48 06.08.2013

Re: Uloge

bocvena
Za bebu, doka i i domaćicu...sve porodicejavascript:; imajjavascript:;u svoje kosture u ormanu.
ponekad su baš lijepi, kao ovi dokovi:)))


:))

negde funkcionoše
Peter Gabriel - Father, Son

edit

danas na twitteru

Ivy ‏@IvyJbte:

Gledam neke ljude, od roditelja su dobili stan, auto, sve...ja sam od moje porodice dobila samo nervni slom.
bocvena bocvena 20:41 06.08.2013

Re: Uloge

ja hipertenziju...i neustrašivost. pa hvala im i za jedno i drugo:)))
Ivana Knežević Ivana Knežević 00:59 07.08.2013

Re: Uloge

bocvena
Za bebu, doka i i domaćicu...sve porodice imaju svoje kosture u ormanu.


Juce sam pomagala klinki da rascisti svoju sobu. Jedino kosture nismo nasle.
Ali jesmo plocu Ramonsa koju je kupila pre par godina na Kensington marketu.
I ja sam ze lepe. Oni drze do sebe :)
Ivana Knežević Ivana Knežević 01:23 07.08.2013

Re: Uloge

JJ Beba

negde funkcionoše

Peter Gabriel - Father, Son


Oh, Bebo..

Mnogo toga ne valja, ali veza postoji. Ona ne mora nikoga i nista da drzi, vezuje, odrzava. Jedino sto stvarno treba je da postoji. I ona je tu, prisutna.
Hvala

JJ Beba

Ivy ‏@IvyJbte:Gledam neke ljude, od roditelja su dobili stan, auto, sve...ja sam od moje porodice dobila samo nervni slom.


Ja sam i pre nego sto sam stigla dotle znala da sa 18 godina treba otici od kuce. Malo sam se lozila bila na americke filmove i slicne propagande, ali kako sam rasla shvatala sam da odrasle osobe iz iste familije mogu da budu samo dve u jednoj kuci, i da su medjusobno u braku. Svi drugi treba da odatle izadju cim ojacaju i krenu da traze svoje mesto. To sam i uradila.
Nije bilo lako, kao sto nikada i nikome nije lako, i narocito nije bilo lako u nasim uslovima, ali nikada zazalila.
Klinka masta sada o tome da ce otici od kuce, a njoj je kod kuce dobro, ili bar pristojno. I ja se slazem.
Sve ostalo dovodi do lomova tamo gde ne treba da ih bude.

Ivana Knežević Ivana Knežević 01:36 07.08.2013

Re: Uloge

bocvena
ja hipertenziju...i neustrašivost. pa hvala im i za jedno i drugo:)))


To je pravi stav
Go, girl!
jennym jennym 15:55 07.08.2013

Re: Uloge

Ja sam i pre nego sto sam stigla dotle znala da sa 18 godina treba otici od kuce.



I ja. Moj Borislav cesto kaze- ja sam vas (tri cerke) izveo na put!!! Ne, ti si nas isterao na put... Svaka se snasla na svoj nacin.
docsumann docsumann 01:35 08.08.2013

Re: Uloge

bocvena, ivana, beba




Ivana Knežević Ivana Knežević 04:06 08.08.2013

Re: Uloge

jennym
I ja. Moj Borislav cesto kaze- ja sam vas (tri cerke) izveo na put!!! Ne, ti si nas isterao na put... Svaka se snasla na svoj nacin.


Tesko zvuci, jennym. A tako jasno. Ne mora se nista vise dodati.
I svaka cast. Na snalazenju, istrajnosti, sagledavanju..

Svako dobro,
Ivana Knežević Ivana Knežević 04:15 08.08.2013

Re: Uloge

docsumann
bocvena, ivana, beba


Svidja mi se
Biljana 77 Biljana 77 14:17 06.08.2013

...

jer to su bila poslednja vremena kad su lepotice još uvek živele u bajkama

ona je želela da liči na mamu


Ja je gledam i sigurna sam da liči na mamu.
Ivana Knežević Ivana Knežević 01:35 07.08.2013

Re: ...

Biljana 77
Ja je gledam i sigurna sam da liči na mamu.


Sweet :)
Lici malo.
Anina majka je bila nesvakidasnja lepotica. Srecom, i Borislav ima sasvim pristojne gene, ali ona je obozavala svoju mamu. Liciti na nju je bilo vise od gena, izgleda... trebalo je sacuvati nesto vazno. Mozda nesto, ono najvaznije, jeste sacuvano. Volela bih da jeste.
Iako familija sa B. strane insistira da je skroz na njih. U svemu.
Go figure

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana