Ljudska prava

POVODOM REGISTRA ZAPOSLENIH U JAVNIM SLUŽBAMA

Freedom of Information RSS / 29.08.2013. u 15:07

Autor: Rodoljub Šabić

Ministarstvo finansija saopštilo je  prekjuče da je Vladi Srbije uputilo na usvajanje Uredbu o izradi jedinstvenog Registra zaposlenih u javnom sektoru, koji treba da bude uspostavljen do kraja septembra.

U saopštenju pored ostalog stoji:

"Uvođenje Registra zaposlenih u javnim službama je bitan segment strukturnih reformi javnog sektora, koje je u junu predložio ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić, kroz izmene Zakona o budžetskom sistemu", da je  „uvođenje registra zaposlenih u javnim službama podržao i Fiskalni savet“, kao i da će  "Ministar finansija putem registra moći da prati sve izdatke za zaposlene u javnim službama, kao što su zarade, plaćanja za prekovremeni i noćni rad, bonusi, što će stvoriti uslov da se eliminišu svi fiktivni i nepotrebni rashodi u koje ministarstvo sada nema uvid".

Po oceni Ministarstva finansija Registar će "pomoći da se uspostavi red u državi i biće osnov da se od naredne godine uvede centralizovana isplata zarada svim zaposlenima u javnim službama preko Uprave za trezor“, čime bi „država ostvarila uštede u budžetu i do 10 odsto.“ 

Sve ovo zvuči zaista veoma dobro. Ovo sa uštedom i do 10 odsto budžeta posebno dobro. Godišnja ušteda i mnogo manjeg budžetskog iznosa bi bila doslovno dragocena stvar. Ušteda od desetak posto bi praktično sanirala kompletan deficit!

Baš zato je veoma značajno da sa pravnim osnovom za ustanovljavanje Registra ne bude otvorenih pitanja. A neka se prosto nameću.

Predložena Uredba, (čak ne u samom tekstu već u prilozima) uz ostalo ustanovaljava i jednu novu, ogromnu bazu podataka o ličnosti koja podrazumeva  nekoliko desetina vrsta podataka o svakom zaposlenom, izabranom, postavljenom ili na bilo koji drugi način angažovanom licu. I bez upuštanja u racionalnost i opravdanost formiranja ovakve megazbirke mora se potražiti odgovor na jedno bitno pravno pitanje – može li se ova zbirka podataka o ličnosti ustanovljavati aktom kao što je uredba?

U Ustavu Srbije u članu 42. izričito stoji „Zajamčena je zaštita podataka o ličnosti. Prikupljanje, držanje, obrada i korišćenje podataka o ličnosti uređuju se zakonom.“ Uredba, a naravno ni prilog uz Uredbu nisu zakon. (u vezi sa „problemom“ pravnog osnova postoji i jedna eksplicitna odluka Ustavnog suda Srbije doneta u postupku koji je Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti pokrenuo još 2010. godine)

Zato je zanimljivo – da li bi Registar podataka o broju zaposlenih i angažovanih lica u javnom sektoru i o tačnim iznosima isplaćenim na ime njihovih plata, dodataka i naknada mogao  i bez podataka o ličnosti pomoći uspostavljanju reda?

Reklo bi se da se pozitivan odgovor nameće. A samim tim i još jedno pitanje – zašto ćemo Registar (možda) dobiti u septembru 2013?

Jer u članu 6. Zakona o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u republičkoj administraciji, predviđeno je da „Registar sa podacima o broju zaposlenih i angažovanih lica u organima državne uprave, javnim agencijama i organizacijama za obavezno socijalno osiguranje i o iznosu isplaćenom na ime njihovih plata, dodataka i naknada vodi se u ministarstvu nadležnom za poslove finansija i objavljuje se na internet prezentaciji tog ministarstva."   

Manje-više istovetno rešenje predviđeno je i u čl. 11. Zakona o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u lokalnoj samoupravi.

Oba navedena zakona doneta su pre skoro 4 godine, u decembru 2009!  



Komentari (31)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

iqiqiq iqiqiq 20:01 29.08.2013

Nije mi jasno

dakle ovo nije postojalo ranije? Bilo bi mi logično da Ministarstvo finansija ima neki objedinjen registar, ali ne po imenima, već funkcijama, tipa sekretar Sekretarijata ministarstva prosvete pa onda finansijski podaci, pa načelnik sektora za ovo ili ono u ministarstvu tom i tom, ovakav detaljan pregled primanja i izdataka pa statistika i analitika mogu zaista biti korisni.

Ne vidim zašto bi se u tom registru vodila imena i prezimena, te neki drugi lični podaci, oni nisu uopšte relevantni za objedinjenu finansijsku analizu. Jedino kada se uoče anomalije, onda može neko da se priupita ko je načelnik tog i tog sektora i zašto prima trostruko veću platu itd.

Freedom of Information Freedom of Information 20:52 29.08.2013

Re: Nije mi jasno

dakle ovo nije postojalo ranije?
Da. Iako su zakonski osnov,ustvari obaveza postojanja Registra sadržani u članu 6. Zakona o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u republičkoj administraciji.
pre skoro 4 godine, u decembru 2009!

A slažem se da se s punim pravom postavlja pitanje
zašto bi se u tom registru vodila imena i prezimena, te neki drugi lični podaci, oni nisu uopšte relevantni za objedinjenu finansijsku analizu.

A u svakom slučaju,čak nezavisno od svrsishodnosti, ne bi se smelo zaboravljati da Ustav nalaže da se obrada podataka o ličnosti uređuje zakonom a
Uredba, a naravno ni prilog uz Uredbu nisu zakon.

iqiqiq iqiqiq 21:51 29.08.2013

Re: Nije mi jasno

nadam se da će se uključiti i neki od IT blogera, koji će sigurno potvrditi koliko bi bila skupa takva baza podataka koja bi imala unose i lične podatke i koliko bi to otežavalo ažuriranje.

Mislim da je dovoljno i unos prema funkciji što je takođe promenljiva vrednost usled stalnih prepravki u sistematizacijama radnih mesta, proširivanja radnih pozicija i sličnih umnožavanja radnih mesta bez opravdanih razloga.
a_jovicic a_jovicic 01:07 30.08.2013

Re: Nije mi jasno

iqiqiq
nadam se da će se uključiti i neki od IT blogera, koji će sigurno potvrditi koliko bi bila skupa takva baza podataka koja bi imala unose i lične podatke i koliko bi to otežavalo ažuriranje.

Ništa skuplja nego bilo koja druga baza

Naime, pri projektovanju baze podataka vodi se računa o "tzv" normalizaciji tabela, tj. da se jedan podatak pojavljuje samo na jednom mestu a da se veze izmedju podataka ostvare "ključevima" ... U pomenutom slučaju bi jedna tabela sadržala podatke o licu, druga podatke o institucijama (korisnicima budžeta) i treća koja bi sadržala par lice-institucija uz podatke o troškovima koje je dato lice naplatilo u datoj instituciji (naravno sve ovo je vrlo uprošćeno pošto postoji još par šifarnika o tipovima izdataka, sistematizaciji funkcija i koječemu ... pa tabele o npr. lice-funkcija ili istorijatu promena samih podataka o licu)

Većinu ovih podataka institucije već imaju u svojim lokalnim bazama (svakako su i do sada računovodstva nekako morala da obračunavaju plate) a na to navodi i deo u Uredbi koji spominje XML format (jeste ovaj format čitljiv i iz običnog editora ali uglavnom se koristi za prenos podataka izmedju informacionih sistema)
Mislim da je dovoljno i unos prema funkciji što je takođe promenljiva vrednost usled stalnih prepravki u sistematizacijama radnih mesta, proširivanja radnih pozicija i sličnih umnožavanja radnih mesta bez opravdanih razloga.

Na žalost nije ... ljudi menjaju funkcije ... neki korisnici mogu da budu angažovani kroz razne funkcije i u više od jedne institucije ... bez informacije o "izvršiocu" nije moguće otkriti "bager koji je angažovan 25h dnevno" (tj. da li neki "spoljni saradnik" uzima honorare od abnormalnih satnica kroz više institucija ... ili neki zaposleni radi i po ugovoru o delu kod neke druge institucije pa ukupno ostvari onih 25h dnevno)

To je bio "tehnički" IT deo ... ono što se apsolutno slažem sa domaćinom bloga je da lični podaci tu nemaju šta da traže ... Čak ni ime i prezime ... za finansijske "unakrsne-provere" je dovoljna samo šifra izvršioca (to čak ne bi morao da bude ni ozloglašeni JMBG već neki "surogat-ključ" ... a lični podaci bi mogli da budu smešteni na dobro zaštićenom mestu i da uopšte ne budu deo pomenutog "Registra" ... no obzirom da u našoj državi JMBG ne spada u zaštićene privatne podatke (gradjanima isti služi npr. kao PIB u Poreskoj Upravi) pretpostavljam da je čak i zakonski "prihvatljivo" da se isti koristi kao jedini podatak o licu, izvršiocu.

Freedom of Information
Jer u članu 6. Zakona o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u republičkoj administraciji, predviđeno je da „Registar sa podacima o broju zaposlenih i angažovanih lica u organima državne uprave, javnim agencijama i organizacijama za obavezno socijalno osiguranje i o iznosu isplaćenom na ime njihovih plata, dodataka i naknada vodi se u ministarstvu nadležnom za poslove finansija i objavljuje se na internet prezentaciji tog ministarstva."

Manje-više istovetno rešenje predviđeno je i u čl. 11. Zakona o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u lokalnoj samoupravi.

Na žalost mislim da ovi članovi nisu upotrebljivi iz prostog razloga što terminološki predstavljaju totalan "nonsens" (da ne koristim jednu našu reč) obzirom da termin "Registar" koriste u smislu najobičnijeg izveštaja a ne stvarnog registra (iliti baze podataka). Naime, ono što pomenuti zakoni zovu "Registar sa podacima o BROJU ovoga i onoga" se dobija iz baze podataka tako što se generiše izveštaj koji sumira odgovarajuće podatke o pojedinačnim izvršiocima i ti SINTETIČKI podaci su javni ... a ne oni "atomski" o pojedinačnim platama ili prekovremenom radu nekog Pere pisara iz administrativnog odeljenja.

I da ne bude da branim "Uredbu" ... apsolutno se slažem sa gospodinom Šabićem da svaku materiju koja ima ikakve veze sa podacima o ličnosti treba urediti zakonom ali to ne znači da ne treba da postoji informacioni sistem (il' što bi zakonodavci rekli "Registar" ) koji mora da sadrži izdatke za pojedinačnog izvršioca ... po njegovom "ključu" ... ne nužno i po imenu i prezimenu (ako finansijske provere otkriju zloupotrebe, svakako da "organi gonjenja" mogu da identifikuju izvršioca čak i ako ne postoje njegovi lični podaci u "Registru" )
Freedom of Information Freedom of Information 04:51 30.08.2013

Re: Nije mi jasno


Na žalost mislim da ovi članovi nisu upotrebljivi iz prostog razloga što terminološki predstavljaju totalan "nonsens" (da ne koristim jednu našu reč) obzirom da termin "Registar" koriste u smislu najobičnijeg izveštaja a ne stvarnog registra (iliti baze podataka)

Pa, nezavisno od korektnosti načina na koji koji one koriste termin "Registar", primena tih odredbi bi javnosti ipak omogućila da dobije innformacije koje mogu da budu vrlo korisne. Naša javnost još uvek nema informacije ni o tome koliko svaki pojedini organ angažuje ljudi ni koliko to "košta". A one jesu višestruko zanimljive i javnost svakako ima pravo na njih.
Ali čak i kad bi sa tezom o "nonsensu" bili potpuno u pravu tek onda bi ministarstvo finansija bilo dužno da objasni kako i zašto,i to već četiri godine,te odredbe "egzistiraju" u pravnom sistemu.
a_jovicic a_jovicic 10:46 30.08.2013

Re: Nije mi jasno

Freedom of Information

Na žalost mislim da ovi članovi nisu upotrebljivi iz prostog razloga što terminološki predstavljaju totalan "nonsens" (da ne koristim jednu našu reč) obzirom da termin "Registar" koriste u smislu najobičnijeg izveštaja a ne stvarnog registra (iliti baze podataka)

Pa, nezavisno od korektnosti načina na koji koji one koriste termin "Registar", primena tih odredbi bi javnosti ipak omogućila da dobije innformacije koje mogu da budu vrlo korisne. Naša javnost još uvek nema informacije ni o tome koliko svaki pojedini organ angažuje ljudi ni koliko to "košta". A one jesu višestruko zanimljive i javnost svakako ima pravo na njih.
Ali čak i kad bi sa tezom o "nonsensu" bili potpuno u pravu tek onda bi ministarstvo finansija bilo dužno da objasni kako i zašto,i to već četiri godine,te odredbe "egzistiraju" u pravnom sistemu.

Apsolutno se slažem da pomenute informacije treba da budu javne. Biće da sam bio nejasan po pitanju problematičnosti ovih članova. Naime, postoji više načina da se neki podaci obrade i iz njih napravi "sintetika". Bez pravilno projektovanog informacionog sistema to ide mnogo teže i sama obrada može da bude prilično vremenski zahtevna ... u pomenutom slučaju bi IT-"nepismeni" sprovodioci datih članova zakona jednostavno skupljali podatke iz nekih ko-zna-kako napravljenih izveštaja pa krenuli da to nešto sabiraju i onda ispadne "5% popusta mesečno što na godišnjem nivou dodje 60%" (mala digresija na EPS brljotinu)

Pomenuti članovi su "trapavo" napisani i ne uslovljavaju izradu informacionog sistema (namerno izbegavam reč "Registar" ) već se samo bave izveštajem koji žele da dobiju ... Sitna izmena u članovima gde bi npr. pisalo ... "Registar sa podacima o ZAPOSLENIM I ANGAŽOVANIM LICIMA (umesto ... broju zaposlenih i angažovanih lica) u organima državne uprave, javnim agencijama i organizacijama NA OSNOVU KOJIH BI SE SAČINIO PREGLED BROJA I IZDATAKA za obavezno socijalno osiguranje i o iznosu isplaćenom na ime njihovih plata, dodataka i naknada vodi se u ministarstvu nadležnom za poslove finansija i objavljuje se na internet prezentaciji tog ministarstva."

Većina će verovatno reći ... "ali to su samo jezičke finese" ... no bez obzira što nisam pravnik mislim da su pravno vrlo bitne (zato što će oni koji su protiv pravljenja jasnog i upotrebljivog informacionog sistema koristiti upravo te višesmislenosti kako bi opstruisali izradu istog) ... znači IT preporuka bi bila da se promene pomenuti članovi, da se eventualno doda i neki pasus o zabrani prikupljanja podataka o ličnosti u ove svrhe ... ili eventualno o načinu na koji bi se lični podaci čuvali ... i da se onda donesu kojekakve uredbe koje bi se bavile samo tehničkim aspektima prikupljanja i čuvanja potrebnih podataka. No obzirom da se u ovoj državi sve radi u poslednji čas (tj. radi se ono što je hitno a ne ono što je bitno) ovo bi zahtevalo još par godina za usaglašavanje, izglasavanje, doglasavanje, preglasavanje ... i rasipanje x puta obećanih 10% godišnje.

Ono što Poverenik može da predloži (a što bi verovatno moglo da se relativno brzo izvede ... do trajnog i pravilnog rešavanja pitanja "Registra" ) je da se iz Uredbe po hitnom postupku izbace svi podaci o ličnosti (ime, prezime, adresa, državljanstvo, stručna sprema) i ostavi jedino "identifikacioni broj" (ne nužno i JMBG) ali bi moralo da se reguliše i telo koje bi izdavalo identifikacione brojeve i čuvalo vezu izmedju njih i JMBG-a.

EDIT:
Što se objašnjenja ministarstava tiče ... čak i ako nije u pitanju nameran propust ... preporuka bi im bila da pri definisanju članova zakona vezanih za IT, konsultuju odgovarajuću službu ... a i formiranje nekog pravno-IT tela od postojećih kadrova bi moglo da bude od koristi ... pravnici da dobiju kratak kurs IT-a a IT-evci kratak kurs pravne terminologije

EDIT na EDIT:
Videh dole da informacioni sistem već postoji (šta je u njemu, ne piše) ... već rekoh da svakako nešto takvo mora da postoji zbog obračuna plata ... da li je centralizovano ili ne i koje podatke sadrži verujem da Poverenik može da sazna ... tako da ostaje borba za uklanjanje ličnih podataka (odnosno regulisanje njihovog čuvanja) ... ovde već ne mogu ništa da predložim obzirom da je više puta pominjano da ova država godinama ne sprovodi svoje zakone vezane za datu problematiku.
Freedom of Information Freedom of Information 11:28 30.08.2013

Re: Nije mi jasno

Ono što Poverenik može da predloži (a što bi verovatno moglo da se relativno brzo izvede ... do trajnog i pravilnog rešavanja pitanja "Registra" ) je da se iz Uredbe po hitnom postupku izbace svi podaci o ličnosti

Na to se u osnovi i svode upozorenje i sugestije koje sam uputio Vladi.
tako da ostaje borba za uklanjanje ličnih podataka (odnosno regulisanje njihovog čuvanja) ...

Tačno, i to na žalost,
obzirom da je više puta pominjano da ova država godinama ne sprovodi svoje zakone vezane za datu problematiku.

ni malo laka.
iqiqiq iqiqiq 12:41 30.08.2013

Re: Nije mi jasno

Na žalost nije ... ljudi menjaju funkcije ... neki korisnici mogu da budu angažovani kroz razne funkcije i u više od jedne institucije ... bez informacije o "izvršiocu" nije moguće otkriti "bager koji je angažovan 25h dnevno" (tj. da li neki "spoljni saradnik" uzima honorare od abnormalnih satnica kroz više institucija ... ili neki zaposleni radi i po ugovoru o delu kod neke druge institucije pa ukupno ostvari onih 25h dnevno)

Uh, u pravu si, nisam o tome razmišljala, da mogu i da dupliraju funkcije i plate...
nego zar nije moguća neka nadogradnja na postojeće baze podataka u institucijama

doduše tu bez JMBG teško možeš da osiguraš prevaru tipa da Jovan Jovanovic ima jednu šifru u x instituciji a drugu šifru u y instituciji, tako da definitivno JMBG ima univerzalnu kontrolu

Mada u krajnjem slučaju ceo sistem se skoncentrisao na kontrolu kontrola, a nikako na podsticanje sistema kojem ne treba kontrola
s.dj s.dj 21:58 29.08.2013

CIA

Zato je zanimljivo – da li bi Registar podataka o broju zaposlenih i angažovanih lica u javnom sektoru i o tačnim iznosima isplaćenim na ime njihovih plata, dodataka i naknada mogao i bez podataka o ličnosti pomoći uspostavljanju reda?
Reklo bi se da se pozitivan odgovor nameće.

Nažalost, ne delim gore izrečeni optimizam. U državnoj upravi nije problem statistika već uzurpacija službenih položaja u razno-razne koristoljubive svrhe. Naravno na teret poreskih obveznika. Imena su važna. Srbiji je pre potpune implemetacije ljudskih prava potrebno da prođe kroz "policijsku proveru".
iqiqiq iqiqiq 22:07 29.08.2013

Re: CIA

U državnoj upravi nije problem statistika već uzurpacija službenih položaja u razno-razne koristoljubive svrhe

to je lako proverljivo i bez imena, evo karikiram, ako ti u bazi nadjes da u ministarstvu prosvete radi "načelnik službe za brzi odgovor" i da u toj službi ne radi niko osim načelnika, onda ćeš se usresrediti da pronađeš koja je to služba, ko je postavio načelnika i čemu on služi i zašto košta dvostruko više od ostalih načelnika. Ovo samo kao primer, svako podudaranje sa stvarnošću je slučajno
s.dj s.dj 22:14 29.08.2013

Re: CIA

Ovo samo kao primer, svako podudaranje sa stvarnošću je slučajno

A šta ako neka agencija unajmi "prijateljskog" konsultanta za određeni iznos a da zauzvrat on vrati u kešu pola iznosa koji se kasnije deli "odabranima"?

Imaginaran slučaj koji se stvarno non-stop događa.
iqiqiq iqiqiq 22:18 29.08.2013

Re: CIA

A šta ako neka agencija unajmi "prijateljskog" konsultanta za određeni iznos a da zauzvrat on vrati u kešu pola iznosa koji se kasnije deli "odabranima"?

pa to je bar lako prepoznati, ako ti se javlja u pregledu u bazi konsultantska usluga koja ima neku veliku cifru, to ti je odmah indikator koji nalaže dodatne provere...i ako se konsultant koji je tako skup ponavlja često u pregledu troškova
s.dj s.dj 22:24 29.08.2013

Re: CIA

iqiqiq
A šta ako neka agencija unajmi "prijateljskog" konsultanta za određeni iznos a da zauzvrat on vrati u kešu pola iznosa koji se kasnije deli "odabranima"?

pa to je bar lako prepoznati, ako ti se javlja u pregledu u bazi konsultantska usluga koja ima neku veliku cifru, to ti je odmah indikator koji nalaže dodatne provere...i ako se konsultant koji je tako skup ponavlja često u pregledu troškova

Ne govorim o velikoj cifri. Čak su i zaposleni "primorani" da daju deo plate ili honorara.
iqiqiq iqiqiq 12:51 30.08.2013

Re: CIA

Ne govorim o velikoj cifri. Čak su i zaposleni "primorani" da daju deo plate ili honorara.

ovo treba prijaviti nadležnima, tj policiji, jer se to zove uterivanje ili reketiranje, što je krivično delo i svako ko prikriva ovakve informacije treba da bude takođe krivično gonjen, jer dopušta kriminal u državnim institucijama
peronije_the_mrkvic peronije_the_mrkvic 07:20 30.08.2013

Cinjenice!

Registar zaposlenih u drzavnim organima i lokalnoj samoupravi koji se pominje, postoji vec 3 godine i podaci se objavljuju na sajtu mfip
[url=http://www.mfp.gov.rs/pages/issue.php?id=8814][/url]

Registar vodi i odrzava UT
[url=http://www.trezor.gov.rs/][/url]

Malo trazenja po netu i sve se nadje. BTW, cisto da ne bude posle nekih iznenadjenja, za obracun i isplatu plate ni ova kolicina koja je navedena u uredbi nije dovoljna, zahvaljujuci nasim "idealnim" zakonima.
Freedom of Information Freedom of Information 09:11 30.08.2013

Re: Cinjenice!

Malo trazenja po netu i sve se nadje.

Naravno. Registri se jesu pojavili sa zakašnjenjem u odnosu na predviđene rokove ali su se ipak pojavili.I oni (možda ne baš 3 godine)postoje. Samo da li su onakvi kakvi su očekivani? Činjenica je da je u vreme kad su donošeni ti zakoni(malo traženja po netu bi i u ovom slučaju pomoglo) najavljivana informativnija i kompleksnija sadržina registra. Sad iz Registra znamo ime organa broj zaposlenih i ukupno isplaćene iznose. Zar je bilo zabranjeno malo više? Zar je npr. bilo "zabranjeno" iskazati posebno isplate po različitim osnovama? Ili učiniti neki drugi "napor" da bude kompleksniji.Tu ne postoje prepreke kakvih u vezi s obradom podataka o ličnosti ima.
Zar Vam ne izgleda prevelik kontrast između skromnosti u obradi podataka o izdacima organa i ambicije da se obrađuje velika količina podataka o ličnosti? A pogotovo kada se ta obrada uvodi Uredbom a..
U Ustavu Srbije u članu 42. izričito stoji „Zajamčena je zaštita podataka o ličnosti. Prikupljanje, držanje, obrada i korišćenje podataka o ličnosti uređuju se zakonom.“ Uredba, a naravno ni prilog uz Uredbu nisu zakon. (u vezi sa „problemom“ pravnog osnova postoji i jedna eksplicitna odluka Ustavnog suda Srbije..

Mislim da je moguće da vrlo slično mislimo o našim "idealnim" zakonima ali u vezi sa
za obracun i isplatu plate ni ova kolicina koja je navedena u uredbi nije dovoljna, zahvaljujuci nasim "idealnim" zakonima.

mislim da je neuporedivo bolje popravljati loše zakone nego formirati nove i nove sve veće zbirke podataka o ličnosti.A pogotovo ne na način koji nije u skladu sa Ustavom.
G r o f G r o f 20:47 30.08.2013

da mi se pojasni malo...

znači li ova priča da poslodavac ne sme imati kompjuter sa podacima o svim zaposlenim...
u čemu je ovde problem...
Janko Janković je zaposlen kod gazda države i gazda se odjednom setio da hoće da zna imenom i prezimenom gde i šta radi Janko Janković koga plaća... i ubacio njegovo ime u kompjuter...strašno.
Napaćena i nežna duša Janka Jankovića će teško podneti traume toga ubacivanja.
Treba to zakonom regulisati...ma da, a kad radiš kod privatnika pa mu iznenada zatrebaš on dodje kući da te traži...bez zakona i uredbe.
Freedom of Information Freedom of Information 21:04 30.08.2013

Re: da mi se pojasni malo...

znači li ova priča da poslodavac ne sme imati kompjuter sa podacima o svim zaposlenim...
u čemu je ovde problem...

Ne pitate to ozbiljno? A kako bi poslodavac bez tih podataka plaćao zaposlene? Kako bi uplaćivao poreze ili doprinose koje duguje državi i paradržavnim subjektima po osnovu isplate tih plata? Zato se samo po sebi podrazumeva da su brojne evidencije vezane za opdnose poslodavca i zaposlenog i kod nas i svuda u svetu predviđene mnoštvom raznih zakonima.(radni odnosi,penzijsko osiguranje, zdravstvo..). A uostalom, sve i da nije tako,zar bi poslodavcu bio problem da dobije pristanak zaposlenog da ga uvrsti u zbirku podataka ljudi kojima isplaćuje plate?
iqiqiq iqiqiq 21:19 30.08.2013

Re: da mi se pojasni malo...

ma da, a kad radiš kod privatnika pa mu iznenada zatrebaš on dodje kući da te traži...bez zakona i uredbe.

Mogu da zamislim razne situacije kako i privatnik i radnik mogu da zloupotrebe podatke. Ako si privatnik i radnik te pokrade, voleo bi da znaš kako da ga prijaviš, Janka bi teško našli jer je često ime, te JMBG i ostali podaci mogu biti od pomoći. Kao radnik verovatno ne želiš da gazda zna puno o tebi, ali i ti znaš puno o njegovoj firmi kao zaposleni, pa ni to se ne može sprečiti . Zakon treba da reguliše i ove odnose ali neće moći da bude prevencija od zloupotrebe, jer zakoni važe i u drugim oblastima pa se krše. Ako pravna država funkcioniše, zakon će obezbediti da povređena prava odbraniš pred sudom itd...ne razumem šta ti smeta...i mislim da poslodavac ima prava da te recimo poseti ako si bolestan, može to da uradi i pod plaštom zabrinutosti, najavi se i dođe, da proveri da li si kod kuće ili landraš negde

to što poslodavci zloupotrebljavaju zakone nije problem samog zakona, nego što ga zaposleni ne koriste, te najzad i pravne države u kojoj sporovi traju po petnaest godina. Ali to ne znači da treba da pocepamo sve zakone i da se prepustimo anarhiji, bar ja ne bih volela i da legalno priznamo anarhiju
G r o f G r o f 21:22 30.08.2013

Re: da mi se pojasni malo...

Freedom of Information
znači li ova priča da poslodavac ne sme imati kompjuter sa podacima o svim zaposlenim...
u čemu je ovde problem...

Ne pitate to ozbiljno? A kako bi poslodavvac bez tih podataka plaćao zaposlene,kako bi uplaćivao doprinose koje duguje državi i paradržavnim subjektima po osnovu isplate tih plata? Samo se po sebi podrazumeva da su brojne takve evidencije vezane za radne opdnose naravno i kod nas i svuda u svetu predviđene sa mnoštvom raznih zakonima.(radni odnosi,penzijsko osiguranje,zdravstvo..). A uostalom, sve i da nije tako, mislite li da bi poslodavcu bio problem da dobije pristanak zaposlenog da ga uvrszi u zbirku podataka ljudi kojima ispčaćuje plate?


Pa, pitam zbog toga što iz vaše priče proizlazi da je to neki problem kad su u pitanju zaposleni u javnom sektoru , a poslodavac država.
Ta "baza podataka" je u principu samo kompjuter sa podacima o zaposlenim, i zašto je samo za njih potrebna posebna zakonska regulativa?

Freedom of Information Freedom of Information 21:39 30.08.2013

Re: da mi se pojasni malo...

Ta "baza podataka" je u principu samo kompjuter sa podacima o zaposlenim, i zašto je samo za njih potrebna posebna zakonska regulativa?

Ne "samo za njih".Bilo kome je za obradu podataka o tuđoj ličnosti potreban osnov. Osnov je ili utvrđen u nekom zakonu ili je pristanak lica o čijim podacima se radi.Ljudi zaposleni u javnom sektoru zaista u najširem smislu reči "rade za državu" ali u formalno pravnom smislu imaju konkretnije poslodavce npr. ministarstvo pravde,zaštitnika građana,poverenika za informacije,Fond PIO...I ako država već misli da osim što su u zbirci podataka poslodavca još i ministarstvu finansija trebaju npr.JMBG ,adrese ili drugi lični podaci zaposlenih u tim organima(ja ne vidim zašto)onda to treba da predvidi zakonom.
cjokanov cjokanov 21:55 30.08.2013

registar

Registar vec postoji i koristi se za organe drzavne uprave vec nekoliko godina. Prakticno je krenuo sa radom donosenjem zakona o maksimalnom broju sluzbenika (2010/2011 ako se ne varam)

Prica koja je sada pokrenuta je da se tom registru pridruzi ceo javni sektor (zdravstvene, skolske, kulturne i sve druge ustanove koje se finansiraju iz budzeta)

Samoj aplikaciji koja se koristi ima se svasta prigovoriti, ali nije strasno koliko kod nas ume da bude. Od licnih podataka unosi se samo najosnovnije - ime, prezime, jmbg. Svi ostali podaci se ticu samog radnog odnosa: polozaj, zvanje, koeficijenti, vrsta angazovanja, itd...

Sto se tice uredbe, ona se poziva na zakon o budzetskom sistemu, clan 93a. Ako pogledate tamo (http://www.paragraf.rs/propisi/zakon_o_budzetskom_sistemu.html), videcete da je registar propisan tim zakonom. Tako da problem sa uredbom ne postoji. NJome se samo blize odredjuje zakon.


Registar sadrži podatke o zaposlenim, izabranim, postavljenim i angažovanim licima kod:

1) direktnih i indirektnih korisnika budžetskih sredstva Republike Srbije, odnosno lokalne vlasti, izuzev Vojnobezbedonosne agencije, Vojnoobaveštajne agencije i Bezbedonosno-informativne agencije i njenog indirektnog korisnika;

2) organizacija za obavezno socijalno osiguranje i korisnika sredstava tih organizacija;

3) javnih preduzeća osnovanih od strane Republike Srbije, odnosno lokalne vlasti;

4) pravnih lica osnovanih od strane javnih preduzeća iz tačke 3) ovog stava;

5) pravnih lica nad kojima Republika Srbija, odnosno lokalna vlast ima direktnu ili indirektnu kontrolu nad više od 50% kapitala ili više od 50% glasova u organima upravljanja;

6) agencija i organizacija na koje se primenjuju propisi o javnim agencijama ili su kontrolisane od strane države.

Registar naročito sadrži:

1) podatke o zaposlenima na neodređeno i određeno vreme;

2) podatke o izabranim i postavljenim licima;

3) podatke o licima angažovanim po ugovoru o delu, po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima, preko studentske i omladinske zadruge, kao i po drugom osnovu;

4) podatke o broju ukupno zaposlenih, izabranih, postavljenih i angažovanih lica;

5) podatke o iznosu isplaćenom na ime svih primanja zaposlenih, izabranih, postavljenih i angažovanih lica;

6) druge podatke utvrđene aktom Vlade iz stava 5. ovog člana.

Zbirni podaci iz Registra objavljuju se na internet stranici Ministarstva, osim podataka koji se odnose na Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo odbrane i diplomatsko-konzularna predstavništva Republike Srbije u inostranstvu.

Subjekti iz stava 1. ovog člana dužni su da Upravi za trezor, na propisanim obrascima, dostavljaju podatke iz stava 2. ovog člana koji se unose u Registar.

Izgled i sadržaj obrazaca iz stava 4. ovog člana, način popunjavanja obrazaca, način dostavljanja i njihove obrade propisuju se aktom Vlade, na predlog Ministarstva.

Subjekti iz stava 1. ovog člana dužni su da o svakoj promeni u odnosu na dostavljene podatke, Upravi za trezor dostave ažurirane podatke, u roku ne dužem od sedam dana od dana nastanka promene.

U slučaju da subjekti iz stava 1. ovog člana kojima se sredstva obezbeđuju u budžetu Republike Srbije ili u budžetu lokalne vlasti ne izvrše obaveze iz stava 4. ovog člana u propisanom roku ili ne dostave tačne podatke, ministar će rešenjem:

1) privremeno obustaviti isplatu aproprijacija za korisnika budžetskih sredstava, dok ne izvrši obaveze po odredbama ovog člana;

2) privremeno obustaviti isplatu plata za organizaciju obaveznog socijalnog osiguranja i korisnika sredstava te organizacije, dok ne izvrši obaveze po odredbama ovog člana;

3) privremeno obustaviti prenos transfernih sredstava iz budžeta Republike Srbije, odnosno pripadajućeg dela poreza na zarade i poreza na dobit pravnih lica jedinici lokalne vlasti, dok ne izvrši obaveze po odredbama ovog člana.

U slučaju da subjekti iz stava 1. ovog člana kojima se sredstva ne obezbeđuju u budžetu Republike Srbije ili u budžetu lokalne vlasti, kao i javna preduzeća, ne izvrše obaveze iz stava 4. ovog člana u propisanom roku ili ne dostave tačne podatke, kazniće se novčanom kaznom za prekršaj, i to:

- pravno lice u iznosu od 100.000 do 2.000.000 dinara;

- odgovorno lice u pravnom licu u iznosu od 10.000 do 500.000 dinara.

Freedom of Information Freedom of Information 22:06 30.08.2013

Re: registar


Sto se tice uredbe, ona se poziva na zakon o budzetskom sistemu, clan 93a. Ako pogledate tamo (http://www.paragraf.rs/propisi/zakon_o_budzetskom_sistemu.html), videcete da je registar propisan tim zakonom. Tako da problem sa uredbom ne postoji. NJome se samo blize odredjuje zakon.

Citirana zakonska odredba ne odre]uje ni jedan jedini konkretan podatak o ličnosti.To se radi isključivo uredbom a to je po Ustavu nedopustivo
U Ustavu Srbije u članu 42. izričito stoji „Zajamčena je zaštita podataka o ličnosti. Prikupljanje, držanje, obrada i korišćenje podataka o ličnosti uređuju se zakonom.“ Uredba, a naravno ni prilog uz Uredbu nisu zakon. (u vezi sa „problemom“ pravnog osnova postoji i jedna eksplicitna odluka Ustavnog suda Srbije doneta u postupku koji je Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti pokrenuo još 2010. godine)

Registri koji postoje su nešto sasvim drugo i oni se ne tiču podataka o ličnosti
jer u članu 6. Zakona o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u republičkoj administraciji, predviđeno je da „Registar sa podacima o broju zaposlenih i angažovanih lica u organima državne uprave, javnim agencijama i organizacijama za obavezno socijalno osiguranje i o iznosu isplaćenom na ime njihovih plata, dodataka i naknada vodi se u ministarstvu nadležnom za poslove finansija i objavljuje se na internet prezentaciji tog ministarstva."

Manje-više istovetno rešenje predviđeno je i u čl. 11. Zakona o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u lokalnoj samoupravi.

Oba navedena zakona doneta su pre skoro 4 godine, u decembru 2009!
Ovi registri ne sadrže nikakve podatke o ličnosti.
cjokanov cjokanov 22:40 30.08.2013

Re: registar

Freedom of Information
[
Registri koji postoje su nešto sasvim drugo i oni se ne tiču podataka o ličnosti
jer u članu 6. Zakona o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u republičkoj administraciji, predviđeno je da „Registar sa podacima o broju zaposlenih i angažovanih lica u organima državne uprave, javnim agencijama i organizacijama za obavezno socijalno osiguranje i o iznosu isplaćenom na ime njihovih plata, dodataka i naknada vodi se u ministarstvu nadležnom za poslove finansija i objavljuje se na internet prezentaciji tog ministarstva."

Manje-više istovetno rešenje predviđeno je i u čl. 11. Zakona o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u lokalnoj samoupravi.

Oba navedena zakona doneta su pre skoro 4 godine, u decembru 2009!
Ovi registri ne sadrže nikakve podatke o ličnosti.


Ja pouzdano znam da je to taj isti registar koji je dat na linku gore. Isti registar se pominje u 2 zakona zato sto je zakon o maks broju donet pre izmena zakona o budzetskom sistemu. Izmenama zakona o BS u 2013. Godini u njemu je definisan isti taj registar i samo prosiren opseg na koji se odnosi. Zakon o maksimalnom broju ce uskoro prestati da vazi, kada se steknu uslovi da se broj zaposlenih odredi na primereniji nacin.

Ovi registri itekako sadrze podatke o licnosti, pored jmbga, tu su adrese, datum rodjenja, pocetak radnog staza. Ali ti podaci nikada nece biti objavljivani, vec samo sumarni prikaz stanja, kao na linkovima gore.

Za one koje zanima kako registar izgleda imate vise informacija na sajtu uprave za trezor. Pristup je omogucen preko interne mreze trezora i preko interneta. Interfejs je uradjen (nesrecno) u ms silverlight-u.


http://www.trezor.gov.rs/registar-zaposlenih-cir.html

Imate uputstva, formulare... To je jedini registar zaposlenih koji postoji u RS i koji ce postojati. Nista novo se ne planira ovom uredbom
cjokanov cjokanov 22:14 30.08.2013

Registar

Zakon definise potrebu da se odredjeni podaci prikupljaju i u isto vreme zakon propisuje da ce detalji biti uredjeni uredbom. Registar je tako koncipiran da uvid u pojedinacne podatke ima samo onaj ko ih unosi i ministarstvo finansija.

Ali nije to glavni problem ovde, problem je sto ako pogledate objavljene podatke, videcete da oni pokrivaju nekih 5-6 milijardi koje se isplacuju. Iznos sredstava opedeljen u budzetu za plate i ostale naknade je reda velicine 200 milijardi. Takav registar ne omogucava uvid u ama bas nista i nece doprineti nikakvim ustedama.

Ovim tempom ce trebati jos 60 godina da se registar popuni
Freedom of Information Freedom of Information 22:26 30.08.2013

Re: Registar

i u isto vreme zakon propisuje da ce detalji biti uredjeni uredbom.

Već sam Vam rekao,ne može Uredbom,neustavno je.
U Ustavu Srbije u članu 42. izričito stoji „Zajamčena je zaštita podataka o ličnosti. Prikupljanje, držanje, obrada i korišćenje podataka o ličnosti uređuju se zakonom.“ Uredba, a naravno ni prilog uz Uredbu nisu zakon.
To i jeste suština pravnog problema.A što se tiče vaše ocene
ko pogledate objavljene podatke, videcete da oni pokrivaju nekih 5-6 milijardi koje se isplacuju. Iznos sredstava opedeljen u budzetu za plate i ostale naknade je reda velicine 200 milijardi. Takav registar ne omogucava uvid u ama bas nista i nece doprineti nikakvim ustedama.

mogu samo da Vam poverujem ,ne smatram se kompetentnim za ekonomsko računovodstvena pitanja,ona u svakom slučaju nisu moj posao.

iqiqiq iqiqiq 13:02 01.09.2013

Re: Registar

cjokanov

Pitala bih te nešto, možda jeste trol, ali mi znači informacija. Da li ja mogu kao običan građanin da dođem putem internet pristupa Registru do sledećih podataka:

Koliko se odvaja na plate te tekuće troškove zaposlenih u Ministarstvu prosvete
Iste te troškove za zaposlene školskim upravama
te posebno troškovi zaposlenih u osnovnim, srednjim školama, fakultetima..

Pretpostavljam da bih guglanjem godišnjih finansijskih izveštaja stigla do nekih od nabrojanih podataka, ali ne svih, jer većina školskih uprava, te škola nema sajtove niti objavljuje finansijske izveštaje.

Meni bi ovi podaci bili važni za neka istraživanja, a ako počnem u pismenoj formi da se obraćam raznim institucijama izgubiću puno vremena. Objedinjeni Registar bi mi pružio sve ove informacije?
Freedom of Information Freedom of Information 13:25 01.09.2013

Re: Registar

ala bih te nešto, možda jeste trol, ali mi znači informacija. Da li ja mogu kao običan građanin da dođem putem internet pristupa Registru do sledećih podataka:

Koliko se odvaja na plate te tekuće troškove zaposlenih u Ministarstvu prosvete
Iste te troškove za zaposlene školskim upravama
te posebno troškovi zaposlenih u osnovnim, srednjim školama, fakultetima..

Trebalo bi da to bez problema možete jer je pravo javnosti na te informacije nemoguće osporiti. Ali prema faktičkom stanju stvari - odgovor je nažalost negativan.Morali bi sami mnogo da sabirate,oduzimate..,i naravno pitate.
iqiqiq iqiqiq 14:00 01.09.2013

Re: Registar

.Morali bi sami mnogo da sabirate,oduzimate..,i naravno pitate.


još jedno laičko i hipotetičko pitanje: ako bih ja pismenim putem, prema proceduri o dostavljanju informacija od javnog značaja, uputila gorepomenuto pitanje Ministarstvu prosvete i Ministarstvu finansija da li bi oni bili dužni da mi dostave te podatke, iako ih nemaju trenutno objedinjene.

I da li bih kao građanin mogla da ih tužim što ne dostavljaju detaljni uvid u javne podatke?
cjokanov cjokanov 18:41 02.09.2013

Re: Registar

Ne treba mnogo guglanja, dovoljno vam je da uzmete budzet za tekucu godinu. Tamo vec imate navedene planirane troskove za plate i druge izdatke za zaposlene (klasa 41), stalne troskove (421,422) po svim ministarstvima. Za detaljnije informacije mozete se, naravno, obratiti nadleznom ministarstvu. Takodje ovaj registar koji se trenutno popunjava bi vam dao deteljniji uvid u troskove za plate, za svaku skolu, dz i ostalo...

Ako pogledate trenutno stanje, na linku gore, videcete na primer podatke o domovima zdravlja. Sledeci na redu su skolstvo i ostale ustanove

Na primer: min prosvete ima 367 stalno zaposlenih i 48 po drugim osnovama, za sta izdvaja ukupno 44.1 miliona dinara mesecno. A sve ostale troskove mozete videti na strani 112 budzeta: http://www.parlament.gov.rs/upload/archive/files/lat/pdf/predlozi_zakona/2524-13Lat.pdf
iqiqiq iqiqiq 08:03 03.09.2013

Re: Registar

Ako pogledate trenutno stanje, na linku gore, videcete na primer podatke o domovima zdravlja. Sledeci na redu su skolstvo i ostale ustanove

hvala puno na svim informacijama, sačekaću onda...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana