In memoriam| Život

PUSTA ZEMLJA (Miroslav Stamenković)

nurudin RSS / 15.12.2013. u 18:40

ТУГА  15. децембар 2012.

mIROSLAV.16002.jpeg

 Понављам блог, да се не заборави.

Коме да искажем печал своју...

А. П. Чехов

Прекидам писање о драми и Христићу да бих написао пар речи о животу, на крају, или на почетку: и Христић је веровао да нам драма говори нешто важно о животу. А о чему, у чије име, проговара живот?
        

           Данас је у Лесковцу сахрањен полицајац Мирослав Стаменковић (27) који је, како се може чути, „страдао у вршењу службене дужности“. Иако тачна, реченица је језива у свом публицистичко-службено-сувопарном стилу. Умро је један човек који је ходао, дисао, волео и био вољен, који је патио и био срећан – радовао се је када је имао повод за радовање, туговао или плакао када је имао разлога за патњу. Нестао је један млади човек. Нестало их је много. За породицу и ближње утехе нема. И, чему онда ово писање, нисам ни сам сигуран, али осећам дужност да напишем... Да бол и горчину пренесем на папир, биће ми ваљда лакше.

       Оно што се неизбежно намеће као питање да ли би већина људи поступила као Мирослав? Да ли је безрезервна борба против зла и неподопштина уверење са којим се једино може достојно живети? Можда јесте, тачније сигуран сам да јесте – али, Мирослав више није међу живима. Колико имамо право да кажемо да нам је Мирослављев чин утеха да у овом суровом свету није све изгубљено?  Изгубљен је Мирослављев живот! Зар је потребно да нешто изгубимо да бисмо могли да се утешимо?

      Министар полиције каже: „Ово није напад на полицајца, ово је напад на државу.“ Не бих да звучим патетично, али ова реченица ме је дотукла. Напад на државу?! Са бирократске стране посматрано, министар је у праву. Међутим, каква је то држава у којој се људи теше нечијом херојском смрћу? Колико Мирослава још треба да погине како би нам било лакше јер знамо да у овој суровој држави није баш све пропало? Мирослав је дао живот за државу! Веровао јој је... Иако звучи крајње морбидно, разумем Мирослава – јер и ја покушавам да јој верујем – свом силином свога бића и духа покушавам да се вазнесем над тренутним и дубоко верујем да мора доћи тренутак када ћу бити поносан на земљу и друштво у којем живим. Само, желео бих да доживим и дочекам тај тренутак – не желим да будем један од оних који су своје животе дали за отаџбину, мртав јој нећу много користи. 

       Мирослав је страдао вршећи пре свега људску дужност, није устукнуо пред злом и неподопштином – не бих устукнуо ни ја, ваљда – или бар желим да верујем да не бих.

     Мирослав је страдао као полицајац јер је часно вршио своју професионалну дужност. Па, господо пекари, лекари, рудари, апотекари, професори, министри, чиновници, студенти, ученици, инжињери, глумци, новинари... нека нам је Мирослав за пример да не треба да устукнемо унутар својих професија, јер је то једини начин да друштво променимо, и да престанемо да говоримо како је све хаос и бесмисао, а да се онда тешимо када један млади човек изгуби живот, јер тек тад схватамо да није све изгубљено. Пробајмо да један дан сви заједно не забушавамо и не хватамо кривине...

      Иза нас ће остати дела наша, можда фраза, али у њу дубоко верујем. А кад спадну дела и титуле, звања и новци остаће само једно – јесмо или нисмо били људи. Јесмо ли ћутали када је требело да се проговори, јесмо ли делали кад је требало да се дела, јесмо ли помогли кад је требало да се помогне... 

Дубока наклоност Мирославу.

Нисам га познавао, а и да јесам – шта бих му рекао?

Чудно је то како знамо шта мртвима да поручимо, али за живе ретко кад лепу реч пронађемо.  

 

П. С. Данас се навршавају две године од смрти моје баке, мудрог филозофа, жене без школе, која ме је учила животу. Сигуран сам да би била поносна да је за унука имала Мирослава, као што је читавог живота, мада без јаког разлога, била поносна и на мене.


ПУСТА ЗЕМЉА

 

Какво се то корење хвата, какво грање расте
Из овог каменог дармара? Сине човечји,
Не можеш рећи, ни погодити, јер познајеш само
Хрпу разлупаних слика, где сунце удара,
А мртво дрво не пружа заклон, ни цврчак олакшање,
Ни суви камен воде шум.


 Т. Елиот



Komentari (10)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

bolid1 bolid1 19:00 15.12.2013

Prvi...

Ово није напад на полицајца, ово је напад на државу


Da ponovim i ja komentar...koju drzavu?
nurudin nurudin 19:02 15.12.2013

Re: Prvi...

bolid1
Ово није напад на полицајца, ово је напад на државу


Da ponovi i ja komentar...koju drzavu?


Можда се јави министар, па одговори на Ваше питање.
bolid1 bolid1 19:11 15.12.2013

Re: Prvi...

nurudin
bolid1
Ово није напад на полицајца, ово је напад на државу


Da ponovi i ja komentar...koju drzavu?


Можда се јави министар, па одговори на Ваше питање.


Sve mi se cini da se njega to ne tice...
livia68 livia68 19:01 15.12.2013

pouke



Spominjući povijesni pozdrav Zrinskih "navik on živi ki zgine pošteno", predsjednik (Ivo Josipović) je kazao da treba učiniti sve da "ki pošteno radi, pošteno i živi".
nurudin nurudin 19:04 15.12.2013

Re: pouke

ki pošteno radi, pošteno i živi


Е, можда тамо у некој Јосиповићевој утопији и јесте тако...
abraham_linkoln abraham_linkoln 19:40 15.12.2013

Re: pouke

kao što sam napisao i u komentaru na prethodni blog realna, tužna slika Srbije današnjice
nurudin nurudin 19:51 15.12.2013

Re: pouke

abraham_linkoln
kao što sam napisao i u komentaru na prethodni blog realna, tužna slika Srbije današnjice



Питање је да ли се ишта променило од лани до данас, прошла је година.
Његови родитељи мериће време од Мирослава, па надаље...
iqiqiq iqiqiq 10:27 16.12.2013

Tuga

Uvek gubimo najbolje, a ne naučimo lekciju.

Kapa dole mladom i hrabrom policajcu, nadam se da ga nećemo zaboraviti. Treba da bude simbol onoga što policija jeste, u funkciji zaštite građana i zaštite pravnog sistema.

Nadam se da će njegova porodica biti zbrinuta i njegova supruga podržana da odškoluje decu i da uvek budu ponosni na tatu. Ne da gorko pomisle "umro je zabadava"
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:47 16.12.2013

Re: Tuga

nurudin nurudin 16:27 16.12.2013

Re: Tuga

Nadam se da će njegova porodica biti zbrinuta i njegova supruga podržana da odškoluje decu i da uvek budu ponosni na tatu.




Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana