Gost autor| Literatura| Zabava

Rat za Nair ili dopuna Gvozdene knjige X/2

mlekac RSS / 30.01.2014. u 22:47

 Jesam, u gužvi sam, ali, nije lepo, podseća me Žmu, da ostanem dužna onima koji prate pisanija Anonimnog_autora:


crowd-in-the-rain.jpgSledećih dana bilo je brojnih tužnih svečanosti oko ukopa poginulih. Liksa Druna sahranili su na samom trgu na kome je poginuo spasavajući imperatorski par. Tu su mu podigli sedam metara visok spomenik od plemenitog metala na čijem su postolju bila urezana imena svih dvesta sedamdeset i dvoje poginulih pri Horovom pokušaju atentata.

Na tom polaganju njegovih ostataka u kriptu ispod spomenika Geltazar je prvi put susreo Asu, koja je, naravno, došla na očevu sahranu, rastrzana između tuge i osećanja ponosa što tako visoke i slavne ličnosti odaju počast Drunu. Bila je lepa i belokosa, kao njena majka, ali je stojeći pored Ala delovala je jače i odlučnije od čuvenog heroja.
Caru je bilo pomalo žao što Kotal nije bio tu da upozna Liksovu ćerku, međutim, princ nije hteo da se udaljava od gradilišta pošto je baš toga dana aktiviran samoodrživi sistem za održavanje života.
Imperator je nameravao da nekoliko dana posle ovoga konačno ustoliči Renn ali, ona ga pozva i razložno mu saopšti:
- Tvoja tajna služba opet nije uhvatila onog poludelog ubicu, a ja nosim svoj plemeniti plod u utrobi. Odlučila sam da ne sedam na smaragdni tron, uprkos Orandinim savetima. Volim te i uvek ču te voleti, ali mi je život moga deteta preči! Nisam dovoljno jaka da koračam kroz život sa tobom. Vidiš li kako su nas surovo napali i to u trenutku kada si u narodu bio najpopularniji? Ne smem ni da zamislim šta če se dogoditi kada ti popularnost opadne. Želim samo da te zamolim za još jednu uslugu. Nađi mi mesto na I.M.I.R.-u. Odlučila sam da pratim princa-naslednika na taj novi, neistraženi svet. -
Ovo je imperatora jako potreslo. Drugi put u roku od nekoliko godina voljena izabranica ga je ostavila. Izgleda da ga je stigla kletva Araksovaca, da vlada u tuzi i samoći.
Naravno, na sve načine je pokušao da razuveri predstavnicu slobodnih lovaca na plemenite metale sa Ledenog mosta, ali od početka je znao da je to izgubljena bitka. Pričao joj je o svim opasnostima toga sveta sa primitivnim i divljim stanovništvom kao i o veoma mogućem izdajstvu Džilova. Međutim, ništa nije pomoglo. Njena je odluka bila čvrsta. Ono što je dobro za Geltazarovog sina, dobro je i za njeno, nerođeno dete. Čudno je to kako su elfkinje ponekada nedokazane kada je njihovo potomstvo u pitanju. Pogotovo što je svog starijeg sina sa La, Larda, ostavila u komuni lovaca i skoro da se nije raspitivala za njega. Rekla je da on raste na mogo zdravijem mestu, gde se elfi ne mrze niti izdaju jedni druge. Njegova skučenost je možda naporna ali, sloboda i ljubav nadoknađuju sve to. Zato nije želela da ga tako poštenog i naivnog dovodi u kompleks Bororovih palata.
Popustivši, car je, posle mnogo svađe i natezanja uspeo da od kombinovanog savezničkog rukovodstva planiranja životnih resursa iskamči još tri mesta na brodu. Planirano je da ih zauzmu Renn, Al i matori prevodioc, Kli, koji je posle medicinske intervencije na njegovom mozgu više ličio na kiborga nego na elfa.
Ali, ni to nije glatko prošlo. Prilikom ukrcavanja Al im decidirano saopšti da je odlučio da odbije ponuđeno mesto. Renn je ponovo plakala, Oranda, koja je došla da ih isprati, vikala je na njega i zamalo nije počela da ga tuče. Tada je ratni heroj odveo cara na stranu i iskreno mu je rekao:
- Ne nameravam da napustim svet na kome sam toliko postigao niti da počinjem iznova na nekom udaljenom sazvežđu. Ja sam postao simbol uspešnosti svoje podvrste, a uz to sam medijska zvezda, a pošto pohađam vojnu akademiju, uz moju ratnu reputaciju smeši mi se i admiralsko mesto. Da li bi ti žrtvovao sve to zbog jedne ljubavi? -
- Pa, ja bih... ali, ja sam razmaženi carski sin koji nikada nije upoznao nemaštinu, nekomfor, ni neuspeh. Sa te je pozicije lako biti romantik. Kad bolje razmislim, verovatno si sasvim u pravu. - uzvrati mu stariji Gator, takođe od srca.
- Onda smo se razumeli. Ja sada odoh, a ti smiri našu zajedničku ljubav. Valjda, kao car, možeš da joj objasniš da Evelon ima više milijardi žena, a večina njih čezne da sa mnom podeli postelju bar jednu jedinu noć. Na kraju krajeva, to je bio tvoj projekat, da me uguraš među Lelikse. -
- Baš tako! Razmišljaš kao pravi poklonik reda... ali pogrešnog. Leliksi su uvek spremni da se nesebično žrtvuju za više ciljeve, a Araksovci su korumpirani materijalisti. Tako mi osnivača razuma, naučićeš to kada budeš ušao u red! - uvređeno reče imperator i okrete se od njega.
- Čekaj, zar mi nismo duhovno povezani? Ja sam tvoj fand, a ti si moj omag! - zabrinuto promuca najbolji ratni pilot carstva.
- Bili smo povezani, preko Renn ali, ona upravo odlazi. Ja zapravo nikada nisam bio član reda. I dalje ćeš imati moju podršku no, posle ovoga, ne očekuj previše! - odbrusi mu car.
Na to Al samo slegnu ramenima. Rešiće on to sa Geltazarom docnije. Ko bi mogao da odoli šarmu tako lepog i popularnog „savršenog"?
Pored ulaza u ogroman kosmički brod stajala je uplakana Ziranska plemkinja u zagrljaju bivše carice, a pored njih je stajao Kotal koji se snebivao. Sada je i sam car počeo da oseća nelagodu dok im je prilazio. Na kraju, on slegnu ramenima, raširi ruke pa reče:
- Propali smo načisto. Odlučio je da se priključi Leliksima. U osnovi, ja sam kriv za tu njegovu ideju. Bila je tako dobra za medijsku borbu protiv Araksovaca. Na žalost, sada, posle svega, on je odlučio da je sprovede i u praksi. -
- Pa zar nisi mogao to da mu zabraniš? Kakav si ti uopšte car!? - pisnu na njega Oranda, a Ziranka se ponovo zagrcnu od plača.
- Onaj koji nikada nije imao previše sreće u pregovorima sa ženama. Zašto mislite da bih mogao imati više uspeha u razgovoru sa jednim „savršenim"? - zaključi imperator, potpuno razoružan.
- Sva sreća da se Džilovi nisu dosetili da ti podmetnu ženskog pregovarača. Dobili bi čitav I.M.I.R., a mi bi, pri tom, morali da im ga sagradimo! Mislim da je moj bivši potpuno nesposoban da manipuliše suprotnim polom! - iskreno će Kotalova majka. Onda se nešto doseti, pa dodade - Za ime Lelil! Reci novom velikom majstoru reda, Zedu, da ga nikako ne prima među svoje. To možeš, lično ga znaš. On je bio Kotalov učitelj Per-Ringa. -
- Nikako! - viknu Renn - I ako me je povredio ne želim da mu uništim život. U stvari, ne želim da ga povredim ni na koji način! -
Geltazar, na to, samo podiže i spusti ruke i okrenu se od njih obe. Tako se nađe licem u lice sa Kotarom, koji je zbog zasluga u ratu osim sbog predsedničkog mesta u svim akademijama nauka na planeti sada nosio i titulu vojvode od Valuzije.
- Dobro da si se i ti pojavio na ovom tužnom ispraćaju. Do sada sam mislio kako će da viču samo na mene. - ozari se imperator.
Na to naučnik prasnu u smeh i potpuno neformalno zgrabi ga u svoj čelični zagrljaj. Neupućeni posmatrač pomislio bi da je on trigerski drvoseča, a ne univerzitetski glavešina i glavni akademik.
- Ti si mnogo dobar momak, Geltazare... samo kada te elf malo bolje upozna! - grmnu on.
- I stari bibliotekarski Džil je stigao na moj ispraćaj! - povika Renn i polete mu u zagrljaj.
Gatorima se takvo sirovo ponašanje Ziranaca baš i nije mnogo dopadalo ali, pošto su se sada gotovo orodili sa njima, ništa ne prokomentarisaše.
Sledeća dva sata, do poletanja, u razgovoru su prošla kao tren, dok su se drugi putnici ubrzano ukrcavali na ostalih šesnaest kapija broda. Konačno. stiže i taj trenutak konačnog rastanka. Car i Orada prvo su grlili Kotala pa onda Renn, zajedno, a i zatim pojedinačno. Geltazar zamoli sina da dobro pripazi na svoju pomajku a oboma skrenu pažnju i na Drunovu ćerku, ako u opštoj gužvi uspeju da je pronađu. Onda se prva i druga carica u ostavci malo sporečkaše, prebacujući jedna drugoj što su napustile tako divnog elfa kao što je Geltazar, što je izgledalo tragikomično, da bi se konačno rastale ljubeći se i plačući.
Nekoliko trenutaka docnije najveći kosmički brod koga su Evelonci ikada napravili odvojio se od gradilišta i polako je počeo da ubrzava ka otvorenom svemiru. Uskoro nestade sa vidika, a onda se u daljini pojavi mali bljesak koji je značio da je grdosija preskočila u hipersvemir. Tog trenutka čak ni najmoćniji elf u univerzumu nije mogao da zadrži suze u očima. Kada se, konačno, smirio i obrisao lice rukavom, njegove prve supruge već više nije bilo nigde na vidiku.
Imperator opsova i upita ćerku, koja je, takođe sa suzama u očima gledala u pravcu u kome je I.M.I.R odleteo, gde joj se majka izgubila ali, zbunjena Hela reče kako ni ona nije primetila kad je Oranda nestala. Ta elfkinja kao da je zaista imala neku magiju da se u trenutku dezintegriše ili pojavi niotkuda, kao onda, pored Hora Kora, kada je lično prekinula smrtonosni napad molekulanim gorionikom.
Car razočarano krenu prema unutrašnjoj strukturi gradilišta praćen svojim nekada najvećim oponetom, predsednikom lige naučnika kojeg upita:
- I, šta ćemo mi sada, kad je Renn otišla? Hoćemo li se opet vratiti političkom nadmudrivanju? -
- Nikako, ja ne menjam prijatelje preko noći. U stvari, ne sećam se da sam ikada menjao prijatelje... Nego, hajdemo negde na piće. Jesi li za boborovaču sa mlekom?
- To se već ne odbija. Posle toga možemo da se odvezemo i u moj dvor. U mom ličnom prevozu ima toliko pića da bi mogao celu zvezdanu flotu namrtvo da napijem. - uzvrati car.
- Vidim će ovo biti početak jednog... - započe Harl.
- Ma kakav početak? Nastavak. Nego, imamo li negde leda za boborovaču sa mlekom? - završi imperator.



Komentari (6)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

fantomatsicna fantomatsicna 23:40 30.01.2014

Izvinjavam se za trol

mlekac mlekac 23:47 30.01.2014

Re: Izvinjavam se za trol

fantomatsicna

Nista ne smeta!
fantomatsicna fantomatsicna 09:39 01.02.2014

Najzad

Nadjoh vremena da namiru odčitam.Malo tužna epizoda, kao što su rastanci uvek tužni.Sad me kopka da li ćemo imati u nastavcima neki izveštaj kako su putnici, sa kojima smo se ipak družili jedno vreme, stigli i snašli tamo.
I još jedno pitanje.Možda sam u ranijem čitanju propustila ali me interesuje kakvo piće je ta bobovača?
anonimni_autor anonimni_autor 18:48 01.02.2014

Re: Najzad

fantomatsicna
Nadjoh vremena da namiru odčitam.Malo tužna epizoda, kao što su rastanci uvek tužni.Sad me kopka da li ćemo imati u nastavcima neki izveštaj kako su putnici, sa kojima smo se ipak družili jedno vreme, stigli i snašli tamo.
I još jedno pitanje.Možda sam u ranijem čitanju propustila ali me interesuje kakvo piće je ta bobovača?

Kao što znaš ta priča se nastavlja u trećoj glavi Vilinske sage pod nazivom "IMIRov pad"koja je još uvek okačena na ovom blogu. Treba se samo prisetiti kako je priča o vilenjacima na našem svetu počela. Ipak, o Imiru i njegovim putnicima biće i ovde još reči na kraju sledeće glave. Što se ukusa Boborovače tiče... Teško je opisati ukus biljke koja ni pored svih vilinskih botaničkih pokušaja i nastojanja ne uspeva na ovom svetu. Verovatno je za to potrebno plavo svetlo Araksa ili možda neki sastojak evelonske atmosvere koji mi na ovoj planeti ne posedujemo. U starim vilinskim hronikama nije mnogo pisano o tome, tek je dato nekoliko napomena. Iz njih se lepo može saznati da je ukus rakije od bobora najsličniji ukusu afrikom piću od Amarule, koje se zasčudo i dan danas pije na isti vilenjački način sa mlekom i ledom. Inače to piće se prizvodi u Južnoj Africi i ima ga u svim bolje snabdevenim prodavnicama alkoholnih pića u svetu. Mislim da ti na Novom Zeladu nije problem da ga nabaviš. Ima bledo žutu etiketu sa afričkim slonom.
fantomatsicna fantomatsicna 06:45 02.02.2014

Nadjoh

Bas ću da probam
Hvala
A evo poslužite se i vi
anonimni_autor anonimni_autor 14:23 02.02.2014

Re: Nadjoh

Hvala al to smem da pijem jedino kada mi padne šećer. Imam dijabetis već trideset godina. Protiv toga čak ni vilinske osobine ne pomažu.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana