Ljubav

Subota

mikele9 RSS / 31.01.2014. u 12:08

61061187.jpg?f192

Kuku si ga meni ako ona ovo pročita!

Još davno kad sam objavio prvi tekst, rekla mi je: Mene ne spominji niti me stavljaj u to što pišeš! Vrlo konsekventno mi je kazala da ne voli kako pišem: Možeš ti to mnogo bolje. U, bar ja mislim, 95% slučajeva, držim se toga a i kad sam je pomenuo, to je bila rečenica, dve, koje su mi se dopale svojom istinitošću. Ali sad ne izdržah, moja mentalna nutrina ne izdrža!

Ej, subota je a ja muljam, ha, ha, hi, hi, give me five! Givnem joj petaka i smejemo se zajedno, takorekuć, skupa. Ležim na krevetu, čitam Niske istine Andreja Končalovskog, skorašnji dar mog dragog prijatelja a ona petlja po kuhinji! I vesela je, smeje se, šali, promrmlja sebi u nos za trenutak kad joj nešto odmah ne pođe za rukom a onda opet smeh. Da o'ma razjasnim, ne izležavam se ja a ona rintači, ne, ja sam se upravo vratio od majke mi Radmile gde sam bio od jutarnje sedmice, odradio šta je trebalo i moralo, vratiću se opet pred njeno leganje u krevet i sve što mu predstoji i došavši domu svome, legao da odmorim junačka pleća i pročitam koliko mogu i koliko mi dozvoljavaju okolnosti zvane Chiara, sin mi, koji uvek ima nešto da mi saopšti ili me pita i ljubav mog života kojoj smo, na njen davni energičan zahtev, subotu proglasili za NJEN dan, u smislu: Neka me niko ne dira, ništa me ne pitajte, meni: Ti ćeš kupiti ovo i ono, skuvati...sinu: Čitaj, piši, crtaj, čame ti lap top i tablet, ovo je MOJ DAN, imam pravo na njega! U prevodu to bi značilo: Ležim u krevetu (radna soba, kabinet!), čitam, pišem, surfujem netom, radim šta mi je volja i šta mi padne na pamet, jasno?! Si, kako da ne, jasno kao letnji suncem okupan dan! Jedina ja nemam svoj radni prostor pa valjda zaslužujem da me bar jednom nedeljno ostavite na miru! Uglavnom je ostavljamo ali Chiara ne bi bila živa da se ne uspentra u krevet i počne da gaca i da se prevrće po razbacanim knjigama, ispisanim listovima, po lap topu, mazi se, podaje svoj ružičasti stomačić, šapicom pokušava da privuče pažnju, sin se seti da nije popio drugu kafu i pola sata čangrlja džezvama, šoljama, kašičicama, ponekad i ja prodefilujem kad me pritera mala ili velika nužda, jebi ga, kupatilo nam je tik do njene radne sobe! U prolećnojesenjeletnje subote, desi se da skoči iz kreveta i: Idemo! Chiara i ja spremni za koliko brzinu svetlosti i odemo na kej. S njom kad šetaš onda je to odista šetnja! Pet do deset kilometara, cirka! Kad se kao našetamo, ne retko se uglavimo na splav gde tz kućne ljubimce tretiraju kao rado viđene goste, popnemo se na gornju terasu, pijemo dobar italijanski espresso, divanimo ili ćutimo uživajući u pogledu na suncem pozlaćenu Savu.

E, ima i subota kao što je ova, prošlonedeljna, tek zamakla za ćošak. Takvih subota ona stojeći ceo dan za tz radnom pločom, šporetom, kreira pet, šest, sedam raznih jela, ručno umešenu pogaču ili male okrugle hlepčiće često premazane žumancem, bezbroj preslačaka, kolača, tiramisua i ostalih lenjih pita i žerbo kocki! Kad napisah kreira, ona to odista i radi, umetnost na delu! I vesela je, uživa u tome što radi. Pevuši, cvrkuće, smeje se sva brašnjava, ruke joj do lakata u testu, po kecelji paleta boja svih nijansi voća i povrća i ostalih znanih i neznani gastronomskih dodataka i prideva, o broju sudova koje koristi i umazane stavlja na gomilu jedne preko drugih, radi zdravlja mi, neću ni govoriti! Kad dunem kroz nos, namrštim se ili nedajbože zinem da nešto prozborim, ljutito reaguje: Pa zašto onda imamo mašinu? Prestao sam, ima tome, da zakeram oko sudova, šerpi i lonaca ali Devica u meni i dalje ne može da pojmi taj silni krš! Rezultat je taj koji za čas izbriše brigu o sudovima iako se ponekad pitam, u sebi naravno, odakle nam toliko tanjira, šerpi, lonaca, tiganja, plastičnih plitkih i dubokih posuda, kašika, viljušaka, ja jedina na ovom svetu nemam ni jedan oštar nož, varjača, drvenih i plastičnih, kutlača, cediljki, šolja i šoljica, staklenih posuda svih veličina, krpa i krpica, sunđera....! Rezultat zvani učinak, je uvek neverovatan! Da nadamnom visi Damoklov mač, ne bih se mogao odlučiti šta je od čega bolje! Nije baš nešto na izgled ali će moći da se jede, tu rečenicu je nasledila od majke koja je bila prefekcionista par excelance! Sin i ja počnemo da se davimo od užitaka, ne dolazimo do daha, tek ponekad kroz prepuna usta, progrgeljamo: Ovo ti je fantastično i ovo i ovo... Padne njoj na pamet da napravi nešto za šta je čula i dopalo joj se ali ga nikad pre nije pravila. Sin i ja to smažemo dok si rekao prevremeni izbori a ona mu nalazi zamerke: Prekiselo je, ni šećer nije kao što je bio, bilo bi bolje da odstoji da se jede sutra...To sutra, nikad se nije ustoličilo u našoj kući! I sin i ja se vodimo onom: Što možeš danas, ne ostavljaj za sutra!

Te i takve subote, makar i bile retke, jer se bukvalno satire od posla i onog koji mora i onog koji ne mora ali želi da svojim učenicima na milijardu i jedan način približi umetnost i zaintersuje ih za nju, pa svaki slobodan trenutak kad se vrati iz gimnazije i subote i nedelje provodi u radu, dakle, subote kao što je ona gore opisana, su praznik! Nas dvojica postajemo nepatvoreni epikurejci! Zadovoljstvo koje pruža našim očima, posebice blagoutrobiju, vatromet boja svih mogućih i nemogućih cvećki, mesa na ovaj ili nekakav njen način spremljenog, pirinča u kojem je svako zrno obaška, domaćih rezanaca, knedli sa pilećom džigericom, nudli, valjušaka, srpskokineskih začina, domaćeg bosiljka, origana, žalfije, ruzmarina, maslinovog ulja, soja sosa...i uložene ljubavi da bi ostvarila sav taj kosmos raznoraznarija, čini je srećnom. Da su takve subote redovne, odavno bi nas morali kotrljati, bili bismo kao lopte!

Možda je u svemu najlepše i najbolje to što ona kad sprema čak i jelo koje nam je poznato, sprema ga uvek na drugi način. Postoji jelo koje je porodičnim koncenzusom nazvano Kinesko jelo. Jelo je božanstveno! Pokušaću da navedem sastojke kojih se sećam. Meso od pilećih grudi ili teleće ili mlado svinjsko, isečeno na tanke listiće, sve vrste povrća u zavisnosti od godišnjeg doba, takođe isečeno u froncle, kineski (mogu i naši) tanki rezanci, ne kovrdžavi nego kao štapići, koji se na malo maslinovog ulja proprže dok ne dobiju tz braon boju, onda se sve to sjedini, zalije pravim kineskim soja sosom, prodinsta nekoliko minuta i sedaj za sto i trpaj u tanjr! Može da se jede i toplo i hladno mada retko biva da se ohladi! Kao i sve drugo što nam sprema i Kinesko jelo je uvek drugačije ali ni mrvu ne gubi na kvalitetu i ukusu, dapače! Ona je u svojoj suštini pravi umetnik! Inspiracija je važna ali ona voli, naprosto obožava da kreira i eksperimentiše. I svaki eksperiment i kreacija su joj je remek delo!

A sećam se, tada smo se zabavljali, pozvala me na ručak. Dođem, ona oterala svoje cimerke, sto postavljen, na jelovniku pohovane šnicle, spanać i salata. Pohovane šnicle i pomozi bože ali spanać! U njemu više belog luka nego zelenjave! Štipa za nos a o stomaku da i ne govorimo! Uredno pojedem svoju porciju, ona me gleda upitno, ja zateleban u nju do iznad ušiju, kažem: Odlično je, odavno nisam jeo bolje! Pitala buduću nam kumu koliko da stavi belog luka a ova joj rekla, dva, tri češnja. Šta zna dete koje nikad sem kafe ništa nije kuvalo, uzme ti ona tri glavice, isecka ih, izgoreli joj prstići i turi u spanać.

A za ovo ako joj neko dojavi pa pročita, sleduje mi Gulag! Bila je trudna, čekajući na atelje bili smo kod mojih, oko četiri meseca, ja izašao da nešto obavim a ona reši da me iznenadi. Pitala beogradske vrapce koje je moje omiljeno jelo a oni u glas: Punjene paprike! Vratim se, na šporetu šerpetina veličine bubnja mašine za pranje rublja, Radmila sačuvala iz onih vremena, poklopljena, vije se para iz nje i čuje se krčkanje. Poljubimo se i ona mi s osmehom na licu saopšti da kuva moje omiljene punjene paprike. Dođe vreme ručka, sto postavljen, iznese ona onu kazančinu, podigne poklopac, A? U, odoka gledano i procenjivano, dvanaestak litara crvenkasto žute tekućine, plivaju četiri babure, mogle su slobodno da treniraju vaterpolo! Sipam dve u tanjir, nožem i viljuškom ih dovedem u stanje jedivosti i navalim. Ona sedi naspram mene i pogledom me pita šta mislim, jesu li čemu? Savršeno, kažem, samo sledeći put kad ih budeš kuvala, sipaj malčice manje vode.

Odavno ih pravi najbolje na svetu! I još ih stavi u zemljani đuveč i zapeče u rerni. Prste da poližeš. S vremena na vreme mi kaže: Da mi nije bilo tvoje podrške, nikad ne bih naučila da kuvam. Šta si sve morao da jedeš! A baklave što pravi!!! Ali o tome drugi put.



Komentari (60)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

kukusigameni kukusigameni 12:16 31.01.2014

subotaru jedan

A ti baš u petak ovaj blog postavi?

Sa'će red da se napravi od slučajnih prolaznika, tu na NBG.

Ono kao, duv'o vetar, ja šet'o, pa ko velim, da vidim šta mi radi Mikele.

A ovo:

Sin i ja to smažemo dok si rekao prevremeni izbori




mikele9 mikele9 14:39 31.01.2014

Re: subotaru jedan

A ti baš u petak ovaj blog postavi?

Sa'će red da se napravi od slučajnih prolaznika, tu na NBG.

Ono kao, duv'o vetar, ja šet'o, pa ko velim, da vidim šta mi radi Mikele.

Sutra će biti redovi dragi moj! Kupio sam suvo meso, na redu su sarme
A ovo:


Sin i ja to smažemo dok si rekao prevremeni izbori




Dobro A?
kukusigameni kukusigameni 18:45 31.01.2014

Re: subotaru jedan

mikele9
Sutra će biti redovi dragi moj! Kupio sam suvo meso, na redu su sarme

Ono, nahrani gladne, napoj žedne i te munje?
mikele9 mikele9 20:24 31.01.2014

Re: subotaru jedan

Ono, nahrani gladne, napoj žedne i te munje?

Moš me zvati Nazarećanin...naravno privatno
cassiopeia cassiopeia 12:51 31.01.2014

Dobro je :)

Gledam sliku i prvu rečenicu i mislim se u sebi kukusigatebi Mikele ako ona vidi ovo suđe na gomili.
Pomislila sam da si ti kriv za onaj rusvaj. Prašćaj :)

Ako si je stavio u priču, ljubav je to
Hansel Hansel 13:42 31.01.2014

Re: Dobro je :)

Pomislila sam da si ti kriv za onaj rusvaj. Prašćaj :)

Е, да, и ја помислио најпре то, па мислио да му саветујем, ако нема времена да опере, да склони те прљаве судове у фрижидер, до прања.
mikele9 mikele9 14:42 31.01.2014

Re: Dobro je :)

Gledam sliku i prvu rečenicu i mislim se u sebi kukusigatebi Mikele ako ona vidi ovo suđe na gomili.Pomislila sam da si ti kriv za onaj rusvaj. Prašćaj :)

Ilustracija samo...dok sam živ neću se navići na TO! Ali ćutim, perem ili trpam u mašinu
Ako si je stavio u priču, ljubav je to

Hvala ti Cassi na shvatanju i razumevanju
mikele9 mikele9 14:43 31.01.2014

Re: Dobro je :)

Е, да, и ја помислио најпре то, па мислио да му саветујем, ако нема времена да опере, да склони те прљаве судове у фрижидер, до прања

Odličan savet, ionako nam frižider prazan
Hansel Hansel 16:14 31.01.2014

Re: Dobro je :)



Него, знаш шта, нешто мислим -- мудре су те жене: замисли да је одмах знала добро да кува -- па, онда би извољевао, сметало би ти ако некад подбаци... Овако... узлазни тренд је мајка!
cassiopeia cassiopeia 09:37 01.02.2014

Re: Dobro je :)

Hvala ti Cassi na shvatanju i razumevanju





p.s. Uvek mi je lepo čitati tvoje priče.
mikele9 mikele9 09:44 01.02.2014

Re: Dobro je :)



p.s. Uvek mi je lepo čitati tvoje priče.

Toplo mi je oko srca
meehan meehan 13:13 31.01.2014

psss...

kinesko jelo......
kod nas u kući, u Bačkoj jel'te, na meniju su neke "kreacije" na mađarski način, ono mađarski opravdava razliku u odnosu na predhodno pripremanje istog jela!
mikele9 mikele9 14:45 31.01.2014

Re: psss...

kinesko jelo......
kod nas u kući, u Bačkoj jel'te, na meniju su neke "kreacije" na mađarski način, ono mađarski opravdava razliku u odnosu na predhodno pripremanje istog jela!

To je to! Nazovi ga kako hoćeš a ono je uvek drugačije
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:34 31.01.2014

Crveni alarm

je proglašen snega radi...zatrpava nam alpske krajeve mećava.
Što znači da sutra, u subotu, Žmu i ja izuzetno nećemo moći da putujemo...moraćemo da ostanemo sami i zlopatimo se spavajući do sata po izboru...i da vršimo fotosintezu gledajući s pola metra zatrpanu razglednicu napolju...unapred se radujem
mikele9 mikele9 14:48 31.01.2014

Re: Crveni alarm

je proglašen snega radi...zatrpava nam alpske krajeve mećava.
Što znači da sutra, u subotu, Žmu i ja izuzetno nećemo moći da putujemo...moraćemo da ostanemo sami i zlopatimo se spavajući do sata po izboru...i da vršimo fotosintezu gledajući s pola metra zatrpanu razglednicu napolju...unapred se radujem

'ajd za spavanje ali nemojte da mi fotosintezirate, varjaču u ruke Jelo
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:47 01.02.2014

Re: Crveni alarm

varjaču u ruke Jelo

Druže moj, nema ni kašiku da dignem ovog vikenda
mikele9 mikele9 09:39 01.02.2014

Re: Crveni alarm

Druže moj, nema ni kašiku da dignem ovog vikenda

Šalio sam se drugarice moja, ni varjača ni kašika, samo ležeće opuštanje, leđno, jal na bok i uživanje
charlie charlie 18:11 31.01.2014

Шта рећи !?

Лепо написано !
bubamarac bubamarac 18:37 31.01.2014

Re: Шта рећи !?

Pitala beogradske vrapce koje je moje omiljeno jelo



I ova moja kad skuva bude ukusno, al to je tako rijetko.
mikele9 mikele9 20:26 31.01.2014

Re: Шта рећи !?

Лепо написано !

Šta bih ja bez tebe Mi..., pardon, Charlie
mikele9 mikele9 20:28 31.01.2014

Re: Шта рећи !?

I ova moja kad skuva bude ukusno, al to je tako rijetko.

Šta da ti kašem, savet nemam a i uzbunjuje me miris sarme koja se krčka
arianna arianna 19:55 31.01.2014

predlog

za romantično gastronomsko iznenađenje<<<<<
(može i na čačkalice ili ražnjiće, ne mora na plastici)

nakon ispečenih "cvetova", isti pleh iskoristiti za mini proje ili slane mafine

au, što je hladno napolju

mikele9 mikele9 20:33 31.01.2014

Re: predlog

za romantično gastronomsko iznenađenje<<<<<
(može i na čačkalice ili ražnjiće, ne mora na plastici)

nakon ispečenih "cvetova", isti pleh iskoristiti za mini proje ili slane mafine

au, što je hladno napolju

Odlično izgleda i sigurno je ukusno...ja bih o'ma
O napolju mi ne pričaj
Hansel Hansel 21:01 31.01.2014

Re: predlog

O napolju mi ne pričaj

Ма, осећам, Микеле, да си ову хладноћу одлично хендловао и искомпензовао!
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 21:07 31.01.2014

Re: predlog

arianna
za romantično gastronomsko iznenađenje
(može i na čačkalice ili ražnjiće, ne mora na plastici)

nakon ispečenih "cvetova", isti pleh iskoristiti za mini proje ili slane mafine

au, što je hladno napolju




Injaao arianna, dovde mirišeee
Fenomenalno

Subotom ne prilazim kuhinji, ali ne pri-la-zim.
Divno napisano mikele
arianna arianna 21:42 31.01.2014

Re: predlog

Injaao arianna, dovde mirišeee
Fenomenalno


još kad buket okitiš rukolom, mocarelom ili gorgonzolom ....masan papir čovek da izede



a uz buket ....o.b.a.v.e.z.n.o vruć i hrskav baget




mikele9 mikele9 09:42 01.02.2014

Re: predlog

Ма, осећам, Микеле, да си ову хладноћу одлично хендловао и искомпензовао!

Dragi prijatelju, mož' da zamisliš mene Tuarega na ovoj košavskoledenoj sibirijadi, jutros sam morao da se uhvatim za banderski stub da me ne odnese košavski udar
krkar krkar 20:08 31.01.2014

Ista moja




Još davno kad sam objavio prvi tekst, rekla mi je: Mene ne spominji niti me stavljaj u to što pišeš! Vrlo konsekventno mi je kazala da ne voli kako pišem: Možeš ti to mnogo bolje.


Isti slučaj!

mikele9 mikele9 20:34 31.01.2014

Re: Ista moja

Isti slučaj!


Gde si pobratime u muci i nevolji!
49 41 49 41 22:41 02.02.2014

Re: Ista moja

mikele9
Isti slučaj!


Gde si pobratime u muci i nevolji!


Ih, ima nas jos itekako i jos poodavno.
mirelarado mirelarado 21:18 31.01.2014

:)

Срећан си ти човек, Микеле!

Велики поздрав креативној дами.
mikele9 mikele9 22:02 31.01.2014

Re: :)

Срећан си ти човек, Микеле!

Srećan nego šta...na više nivoa.
Велики поздрав кративној дами.

Kud smem, ovo je konspiracija
mirelarado mirelarado 22:10 31.01.2014

Re: :)

Kud smem, ovo je konspiracija




Онда, у најстрожем поверењу, лепо си ово написао.
mikele9 mikele9 09:48 01.02.2014

Re: :)



Онда, у најстрожем поверењу, лепо си ово написао.

Kompliment mi godi....pssst, da me ne čuje
mlekac mlekac 21:39 31.01.2014

Pa ne može

Uvek isto!
To je dosadno, a kuvanje je umetnost!

Mislim, znaju se osnove, naravno, ali malo mašte i kreativnosti nikada nisu naodmet...

A za sudove - šta da ti kažem, to je stvar navike. A i u pravu je, imaš mašinu, pusti je nek radi.

mikele9 mikele9 09:52 01.02.2014

Re: Pa ne može

Uvek isto!
To je dosadno, a kuvanje je umetnost!

Mislim, znaju se osnove, naravno, ali malo mašte i kreativnosti nikada nisu naodmet...

A za sudove - šta da ti kažem, to je stvar navike. A i u pravu je, imaš mašinu, pusti je nek radi.


Bez njene kreativnosti, jeli bismo kao u menzi
A shvatio sam prednost mašine i mahnito je koristim
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 21:54 31.01.2014

auuu

ovoliki tekst zbog prljavih sudova?:)))

mikele9 mikele9 21:58 31.01.2014

Re: auuu

ovoliki tekst zbog prljavih sudova?:)))

E što umeš da raspametiš čoveka, to je čudo! Iskidah se od smeha
49 41 49 41 01:11 01.02.2014

Upravo gotovo

- hladi se.
Posle ide dekoracija u zdele, kriske belog sira, belog hleba i casa crnog vina.



Przene crvene paprike i paradajz.


Nekad se jelo samo leti.
Sad kad se ukaze prilika.
Vera Johnson Vera Johnson 03:14 01.02.2014

Re: Upravo gotovo

varijanta satarasa iliti becarca. nema da bude dobro ako ne iseces lukac, pa onda dodas ostalo. da li su paprike crvene, zelene, zute, baburaste, shiljaste, ili kakve god, nema veze ni kanapa.
iufff... izvini, jesi li ti jedan od onih koji se plase smrada luka i belog luka?
mikele9 mikele9 09:55 01.02.2014

Re: Upravo gotovo

varijanta satarasa iliti becarca. nema da bude dobro ako ne iseces lukac, pa onda dodas ostalo. da li su paprike crvene, zelene, zute, baburaste, shiljaste, ili kakve god, nema veze ni kanapa.
iufff... izvini, jesi li ti jedan od onih koji se plase smrada luka i belog luka?

U pravu se Vera, ne mogu da zamislim jelo u kojem nema luka i crnog i belog
49 41 49 41 02:38 01.02.2014

Sojine pahuljice

velicine pirinca.

Verovatno, uticaj drugih sredina ili da se proba nesto iz drugih kuhinja; koristio sam ih u ishrani.

Majka se dugo opirala, kad je boravila kod mene da to koristi; medjutim kad je prihvatila pravila je sa njima skoro sve.

Punjene paprike, cufte, sarme, musake sa krompitom, prazilukom i jos mnogo sto - sta.
Hvalila me na sva usta, sto sam bio istrajan da to koristi.

Bilo joj je sve ukusnije, socnije, kako je kasnije tvrdila.
Mislim da je nasla pravu meru, posle eksperimentisanja nekih 30-35% soje u odnosu na meso.

Slicno je bilo i sa pravljenjem ajvara i koristenja u njemu pecenog, mlevenog plavog patlidzana.
Vera Johnson Vera Johnson 03:59 01.02.2014

Re: Sojine pahuljice

"Majka se dugo opirala, kad je boravila kod mene da to koristi; medjutim kad je prihvatila pravila je sa njima skoro sve."

e, ovo me podseca na "soljene" svih jela vegetom... tja, majka k'o majka, ako ti prija soja (vegeta) u svakom jelu, ima da gi kusas

"Slicno je bilo i sa pravljenjem ajvara i koristenja u njemu pecenog, mlevenog plavog patlidzana"

e, ajvar i mleveni plavi patlidzan je pindjur, te je nemoj terati da u to dodaje soju u bilo kom obliku. to je vec neka druga prica.
cassiopeia cassiopeia 09:55 01.02.2014

Re: Sojine pahuljice

e, ajvar i mleveni plavi patlidzan je pindjur


Koliko krajeva, toliko običaja :)

Kod mojih je ajvar ili samo od pečenih paprika ili se mešaju paprike i plavi patlidžan u određenoj srazmeri.

A pindžur je uvek cepkana pečena paprika, pečen paradajz i goooomile belog luka i celera (lišće).

mikele9 mikele9 09:57 01.02.2014

Re: Sojine pahuljice

A pindžur je uvek cepkana pečena paprika, pečen paradajz i goooomile belog luka i celera (lišće).

Takav i ja volim
Vera Johnson Vera Johnson 03:26 01.02.2014

da te pitam pitanje

mikele. moze? da li je tvoja bolja polovina lavica u horoskopu?
mikele9 mikele9 09:59 01.02.2014

Re: da te pitam pitanje

mikele. moze? da li je tvoja bolja polovina lavica u horoskopu?

Nije, blizanac je ali joj je majka bila lavica pa je možda povukla na tu stranu
fantomatsicna fantomatsicna 03:45 01.02.2014

Taman poso

Da ja u ovj blog ne umesam moju kutlaču gde ima i reč jelo eto me odmah.

A vidim Mikele kod vas se baš spremaju divne stvari.
I zato tvoju gospodju ,izvini ali zamoljevam da ako u sledećih dana napravi nešto tradicionalno srpski dodje i uulepša nam takmicenje u izboru istog ,svojim prilogom. Takmicenje je OVDE
Ovaj poziv važi i za sve ostale kuvare amatere.
A za tebe dragi Mikele ne prašak za pranje sudova, nego jedan lep kolač i to premijerno
Krem sir,bela čokolada i lemon curd/ovo ti i pored najbolje volje ne umem prevesti nešto kao limunska pena)

Edit: Evo javila mi jedna blogo koleginica, nije limunska pena,nego limunski krem.Ona mi veínom tako prevdi neka imena pa je poslednji put onaj Pull bread prevela ako Povuci potegni hleb
bocvena bocvena 09:07 01.02.2014

Re: Taman poso

da ozvučimo ovo divno ljubavno pismo.

bubamarac bubamarac 09:56 01.02.2014

Re: Taman poso

@fantomatsicna

STA JE TO!!!? Taj kolacic!? OboljeK!
cassiopeia cassiopeia 09:57 01.02.2014

Re: Taman poso

fantomatsicna

Ovaj poziv važi i za sve ostale kuvare amatere.



Videla sam tvoju nagradnu igru na blogu i uskoro spremam svoje omiljeno jelo. Punjene suve paprike. Vidimo se tamo :)
mikele9 mikele9 10:02 01.02.2014

Re: Taman poso

Da ja u ovj blog ne umaesam moju kutlaču gde ima i reč jelo eto me odmah.

A vidim Mikele kod vas se baš spremaju divne stvari.
I zato tvoju gospodju ,izvini ali zamoljevam da ako u sledećih dana napravi nešto tradicionalno srpski dodje i uulepša nam takmicenje u izboru istog ,svojim prilogom. Takmicenje je OVDEOvaj poziv važi i za sve ostale kuvare amatere.
A za tebe dragi Mikele ne prašak za pranje sudova, nego jedan lep kolač i to premijerno
Krem sir,bela čokolada i lemon curd/ovo ti i pored najbolje volje ne umem prevesti nešto kao limunska pena)

Kad se vratim kući, fotkaću lonac sa sarmama i suvim mesom. Lonac je crven sa belim tufnama, starinski, nasleđen od bake
Hvala na kolaču malecka
mikele9 mikele9 10:06 01.02.2014

Re: Taman poso

da ozvučimo ovo divno ljubavno pismo.

BO legendo!!! Odlično si shvatila da je ovo baš ljubavno pismo
Hvala na Otisu
fantomatsicna fantomatsicna 11:24 01.02.2014

Re: Taman poso

bubamarac
@fantomatsicna

STA JE TO!!!? Taj kolacic!? OboljeK!

Kolačić je mnogo fin ,samo nisam postavila na mom blogu kompletan recept.Napisah premijerno za Mikele pre svih.
Pravi se sa krem sirom,i čak i sa limunčelom(za koji recept već imam na BLOGU
pa bela čokolada i ovaj limunski krem.Ja moje recepte radim sve korak po korak, uz korake ide slika ,tako da je vrlo lako napraviti ih čak i kad izgledaju komplikovano.
prati moj blog ..pa će ti se samo reći
fantomatsicna fantomatsicna 11:26 01.02.2014

Re: Taman poso

Kad se vratim kući, fotkaću lonac sa sarmama i suvim mesom. Lonac je crven sa belim tufnama, starinski, nasleđen od bake

Već se radujem ali i priču recept da dopišeš onako kako ti samo umeš
fantomatsicna fantomatsicna 11:28 01.02.2014

Re: Taman poso

Juhu,radujem se tvom dolasku.E samo da vam kažem nisam ja u žiriju,tako da sve bude regularno.Ali ne brinite neću ni učestvovati
mikele9 mikele9 11:32 01.02.2014

Re: Taman poso

Već se radujem ali i priču recept da dopišeš onako kako ti samo umeš

Daću sve od sebe
mikele9 mikele9 11:34 01.02.2014

Re: Taman poso

Juhu,radujem se tvom dolasku.E samo da vam kažem nisam ja u žiriju,tako da sve bude regularno.Ali ne brinite neću ni učestvovati

Ja to samo zbog tebe, nagrade me ne interesuju
sesili sesili 11:51 02.02.2014

Kasnim...

Uprkos nemogućoj hladnoći, zbog koje sam se setila i tebe, nisam bila kod kuće dva dana, pa tek sada pročitah ovo. Ali... sve što ja u prvom trenu pomislih, drugi su već rekli. Da potvrdim - OVO je ćista ljubav i na tome ti čestitam! Pre svega zbog spanaća (belolučenog) i kuvane paprike! Od toga nastaje kreativnost - kasnije.
mikele9 mikele9 14:45 02.02.2014

Re: Kasnim...

Uprkos nemogućoj hladnoći, zbog koje sam se setila i tebe, nisam bila kod kuće dva dana, pa tek sada pročitah ovo. Ali... sve što ja u prvom trenu pomislih, drugi su već rekli. Da potvrdim - OVO je ćista ljubav i na tome ti čestitam! Pre svega zbog spanaća (belolučenog) i kuvane paprike! Od toga nastaje kreativnost - kasnije.

Da generacijo, nije tradicionalno i uobičajeno ali jeste ljubavno pismo

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana