Propaganda doktora Mabuzea

Srđan Mitrović RSS / 25.03.2008. u 22:00

filmmabuse.jpgOvih dana se dešava svojevrstan "blast from the past", četiri dive iz osamdesetih objavljuju svoje nove albume.

Prva je krenula Kajli, koja je krajem prošle godine objavila album "X" i već uveliko se vrti njen četvrti singl "Wow". Potom je i Dženet Džekson pre mesec dana objavila svoj deseti studijski album "Discipline" i singl "Feedback". Maraja Keri je objavila singl "Touch my body" sredinom februara, dok se izlazak albuma očekuje 14. aprila. I na kraju, kraljica popa, Madona objaviće svoj jedanaesti album krajem aprila pod nazivom "Hard candy". Prvi singl sa albuma "4 minutes" u duetu sa Džastinom Timberlejkom je izašao 17. marta. Još čekamo video spot.

E sad, najbolja vest u celom ovom "blast form the past" jeste to što će se jedna od mojih omiljenih grupa iz osamdesetih ponovo okupiti i krenuti na turneju! Reč je o duetu Yazoo.

Grupa je nastala 1981. godine u Engleskoj i čine je Alison Moje i Vins Klark. Vins Klark je bio originalni član grupe “Depeche mode” ali je grupu napustio posle prvog albuma da bi osnovao novi bend sa nepoznatom pevačicom Alison. Eh, kakva je to grupa bila. Prvi singl "Only You" su izdali već aprila 1982 godine. B strana singa je bila pesma "Situation". Onda još jedan mega hit - "Dont go". Pioniri u svemu, pa su bili i pioniri u proizvodnji video spotova. Zahvaljujući odličnom spotu, pesma je bila veliki hit i u Americi.


Zatim su objavili prvi album "Upstairs at Erics". Nažalost, grupa je snimila samo dva albuma. Njihov drugi i poslednji album "You and Me Both" je bio još uspešniji od prvog. Neposredno pre izlaska albuma, Klark je objavio da se bend razilazi.

Alison nastavlja svoju solo karijeru, dok Klark formira dve grupe – “The Assembly” i “Erasure”.

Izdavačka kuča “Mute records” veoma je lepo živela sve ove godine na hitovima grupe Yazoo. Kad god im se prohtelo, oni su objavili po neki remiks ili kompilaciju. Tako je bilo i krajem prošle godine kada su objavili da će objaviti remasterovane verzije oba albuma. I tako će krajem maja ove godine se pojaviti četvorostuki album "In Your Room", gde će se naći oba albuma, album sa B stranama singlova i remiksi kao i DVD sa dokumentarnim filmom i spotovima. Ono što je najlepše jeste turneja koja počinje 26. maja u Kopenhagenu. Za sada je najavljeno 18 koncerata u Evropi i Americi.

I tako evocirajući uspomenu na genijalnu grupu Yazoo, setio sam se još jedne čiji album slušam neprekidno več dva dana. Reč je o nemačkoj grupi Propaganda.

Sećam se njihovog prvog singla "Dr. Mabuse" koji me je prvo privukao zbog naslova, pa zatim muzike i na kraju fenomenalnog spota koji je radio Anton Corbijn. I odmah sam ih zavoleo.

Iako su nastali 1982. godine, trebalo im je čitave dve godine da objave ovaj singl. Postali su veliki hit u Nemačkoj i Engleskoj. Često su im govorili da su oni "Aba iz pakla".

U grupi su nastale neke turbulencije, članovi su se menjali, ali želja za prvim albumom nikad nije prestajala. Potpisali su za diskografsku kuću ZTT. I nisu imali sreće. Baš u to vreme, još jedna grupa koja je snimila album za ovu kuću, postigla je neverovatan uspeh preko noči, pa je sva pažnja bila na njima. I tako zbog grupe “Frenkie Goes to Hollywood”, Propaganda je morala da uzme drugog producenta. Umesto gurua Trevora Horna, drugi singl je producirao Stiven Lipson, i tako nastaje pop singl "Duel" koji se pojaljuje tek u aprilu 1985. Ovo je ujedno i njihova najpopularnija pesma, tako bar kažu, i sa ovom pesmom su se pojavili i u kultnoj emisiji BBC-ja "Top of the Pops"

Prvi album "Secret Wish" objavljuju u junu 1985. godine. Odmah su postali miljenici i kritike i publike. Nažalost sledeći singl a i moja najomiljenija pesma "P Machinery" nije postigla očekivani uspeh. Narvno nije prošlo mnogo vremena pre nego što se pojavio i remiks album pod nazivom "Wishfull Thinking" u novembru 1985. koji je bio namenjen za diskoteke.

Zbog veoma nepovoljnog ugovora sa ZTT, mnogi članovi benda napuštaju Propagandu. Neki se i vraćaju kada grupa 1990. potpisuje ugovor za drugi album, ali ovog puta sa “Virgin Recordsom”. U pomoć im pristiže i Hauard Džons kao i Kris Hju iz “Tears for Fears”. Nisu im pomogli, i prvi singl "Heaven Give Me Words" ne prolazi baš sjajno na top listama. Prosto nije bilo njihovo vreme. Eletronski pop polako zamenjuje haus muzika.

Krajem devedesetih bilo je pokušaja da se grupa ponovo oživi. Čak su započeli i rad na novom albumu uz mali pomoć Martina Gora iz grupe “Depeche mode”. Urađen je čak i video spot "No Return" u decembru 1998. godine. Nažalost album nikad nije objavljen. Rečeno je samo da je bilo vredno truda obnoviti grupu, ali da prosto nije išlo. Ubrzo posle toga, na netu se pojavilo devet pesama sa nesuđenog albuma.

Poslednje okupljanje Propagande je bilo u novembru 2005. godine u Vembli Areni povodom proslave rada Trevora Horna kada su izveli pesmu “Dr. Mabuse”.

 



Komentari (64)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Sergey Sergey 22:19 25.03.2008

A Spice Girls?

taj "blast from the past" na srecu nije prosao:)

Cuo sam da ce i New Kids on the Block vaskrsnuti ove godine...
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 22:22 25.03.2008

Re: A Spice Girls?

pre par godina je bila odlična serja na VH1 - bend reunion, gsde su pokušavali da ponovo okupe grupe i organizuju im koncert. tako su bili Berlin, Kaja goo goo, i još neke. jedino nisu uspeli sa Frenki goes to Hollywood
Vlasta Vlasta 22:35 25.03.2008

Ha ha ha...

Kaja goo goo... Flock of Seaguls
Ultravox
OMD
Classix Nouveaux
visage

...slaže ti se uz šiške..)
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 22:37 25.03.2008

Re: Ha ha ha...

eh, to su bila vremena!
a spandau ballet
Vlasta Vlasta 23:03 25.03.2008

Re: Ha ha ha...

U ime starih vremena i na karaoka zurkama, gde se svi uživimo kada pevamo Gold. Valjda jer dobijamo dobre ocene...Moraš jednom doći
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 23:06 25.03.2008

Re: Ha ha ha...

bolje da ja ništa ne pevam. veruj mi. na prijemnom za fdu su nas terali da pevamo i još vučem traume.
ali zato žurka može! i bermet. samo malo da otopli, a ti javi kad bude.
Vlasta Vlasta 23:20 25.03.2008

Re: Ha ha ha...

Pa vidi, svaki vikend. A ti se uklopi. Aj stvarno. Ima na karaokama cd 80-te, a Sony je super jer možeš da utišaš sebe maksimalno, pri čemu ide originalan spot i vokal..Odlična furka.
mila mila 23:52 25.03.2008

Bravo

Eeeee, čestitam Srđane.
Na nešto si me podsetio, a što sam već počela da zaboravljam, ali kao i obično videh i mnogo toga meni ranije ne baš poznatog. Bravo*

:))
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 23:54 25.03.2008

Re: Bravo

hvala mila,
iz ove perspektive sve mi je nekako bilo bolje tada to je valjda normalno.
mila mila 00:35 26.03.2008

Re: Bravo

Slažem se naravno. Iz ove perspektive sagledavajući, kao da je tada bio dostignut zenit u stvaralaštvu, pa se češće vraćamo tom periodu; bezbrižnijem po mnogo čemu.
Sa radošću, i optimistično posmatram i stvaralaštvo novog doba, kako zvezda sa velikim iskustvom, a koje su postojane, i naravno novih, mladih.
Eho vremena, u njihovim delima, uvek me vode do razmišljanja o univerzalnim tokovima stvaralaštva.
Čudesne formule kreativnosti, možda se nalaze u zdravom spoju tradicionalnog i novog.
:))
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:40 26.03.2008

Re: Bravo majstore!

Yazoo, kako bi ih zaboravila...em smo ih slušali, em su tako dugo, dugo bili deo našeg džingla...i sad kad čujem taj ton ja se preselim u drugo vreme i zamiriše mi Bgd koga više nema...eh...preporuka :)))
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 00:41 26.03.2008

Re: Bravo majstore!

pa da se onda spemamo za koncert!
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:53 26.03.2008

Re: Bravo majstore!

Ja bi' volela...a tkada?
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 01:11 26.03.2008

Re: Bravo majstore!

ovo su za sada sigurni datumi:
http://www.yazoo.org.uk/sc/content/view/39/38/
možda navrate i tu negde, oko nas...
Jelica Greganović Jelica Greganović 02:18 26.03.2008

Re: Bravo majstore!

To bi bilo baš zgodno i fino...
bobo bobo 02:20 26.03.2008

5 stars

“Erasure”.


jaoooooooo, omiljeni!!!!!




I na kraju, kraljica popa, Madona objaviće svoj jedanaesti album krajem aprila pod nazivom "Hard candy".

Cujem da je naj prodavaniji album na amazon.com iako jos uvek nije izasao!
angie angie 02:37 26.03.2008

Srki,

samo da ti shapnem- dejvid kuk i makl dzons-extra, s tim shto na ovog prvog tipujem da ce pobediti na kraju- ako 'ocesh mozda da se kladish?
bauer bauer 07:58 26.03.2008

Re: Srki,

samo da ti shapnem- dejvid kuk i makl dzons-extra, s tim shto na ovog prvog tipujem da ce pobediti na kraju- ako 'ocesh mozda da se kladish?

ng, jer se secas sta je rekao sajmon pre par nedelja, kada bi ovo bilo takmicenje talenata, a ne takmicenje u popularnosti (kod uspajenih tinejdzera), dejvid kuk bi mogao i da pobedi :(

ali, nema veze ne bi bio ni prvi ni poslednji ni prvi ni poslednji koji je naprevio karijeru a da je zavrsio na drugom (trecem?) mestu na idolu :)))
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 08:27 26.03.2008

Re: Srki,

dejvid kuk i makl dzons

gledam večeras. kuk ima neviđeni potencijal, može čak da bude idealan pevač za neku grupu.
ja i dalje tiujem na malog dejvida.
ajd videćemo.
ne volim da se kladim, uvek gubim
angie angie 13:50 26.03.2008

Re: Srki,

jer se secas sta je rekao sajmon


secam se- ali on, sajmon, sem shto najtachnije komentarishe, ima i tajrad da pravi te okvire za pojedinca, svaki put po malo, meni je kuk oma bio super, samo nisam mogla da procenim, koliko su te pochetne varjante neshto shto on vec godinama tako,...medjutim, sada kada imaju domaci, skroz mi je najbolji:)))

( izvini srki- necu vishe, obrishi ako smeta,...al dodaj sutra tvoj komentar posle vecheras:)
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 14:23 26.03.2008

Re: Srki,

ma samo ti piši bre
ja večeras uživam u epizodi, a sutra ću se nervirati oko izbacivanja. posle izbacivanja amande, ostali su mi svi simpatični.

angie angie 14:58 26.03.2008

Re: Srki,

svi simpatični.


a kantri plavushica?

nekako joj vreme:)))
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 15:29 26.03.2008

Re: Srki,

njoj je vreme bilo odavno, ali nekako mi je žao kad je onako napadaju... "doli parton na helijumu"
bauer bauer 15:40 26.03.2008

Re: Srki,

plavusica je sinoc bila dosta dobra, samo je pevala neku bljak patriotsku pesmu, sto je, na moje zaprepastenje, odusevilo sve u ziriju. ostace ona jos koji krug...
bauer bauer 15:46 26.03.2008

Re: Srki,

btw,evo ga david cook... od sinoc :)
angie angie 15:59 26.03.2008

Re: Srki,

bauer
btw,evo ga david cook... od sinoc :)




i josh jedna extra obrada

bauer, ona sinoc pesma ud plavushice- samo za pospeshivanje varenja- a skroz me zachudilo da je i sajmon podrzo- al ja se nadam da ce mo je pozdraviti vecheras:)))

mada srki- na zalost, tvoja ljubimica nije bash zasijala.
angie angie 16:01 26.03.2008

Re: Srki,

Srđan Mitrović Srđan Mitrović 16:05 26.03.2008

Re: Srki,

mada srki- na zalost, tvoja ljubimica nije bash zasijala.

ne može sirota uvek
bar se lepo smeje
angie angie 16:07 26.03.2008

Re: Srki,

ne može sirota uvek
bar se lepo smeje


bash tako!!:)
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 23:39 26.03.2008

Re: Srki,

dejvid kuk bi mogao i da pobedi

potpuno sam se naježio od dejvida večeras! skoro nisam čuo nešto genijalnije. uzeti billy jean je više nego hrabar potez.
ostali zabrinjavajuće bledi. svi.
nažalost ona kravetina neće ispasti ove nedelje, jer je pevala patriotsku pesmu god bless usa. kakva krava!
jedva čekam rezultate, ali SUTRA.

bobo bobo 23:47 26.03.2008

Re: Srki,

Srđan Mitrović

jedva čekam rezultate, ali SUTRA.


dobro, dobro, shvatili smo. ćutaćemo :))

ni meni se ona ne svidja ali mi se ni kuk ne svidja.
Svidja mi se Majkl -znam, pristrasna sam :)
I Cikizi mi je simpa i Irkinja (ne znam joj ime).

Srđan Mitrović Srđan Mitrović 00:00 27.03.2008

Re: Srki,

ma svi su mi super, ali zaista
billy jean me zaprepastio i oduševio.
majkl je isto bio odličan. lepa uvertira za koncert queen u beogradu!

bauer bauer 06:26 27.03.2008

Re: Srki,

pa, eto. tako je kako je. nije bas kako bi ja izabrao, ali neka. stvarno su svi kul osim mozda patriotkinje. ali cook rules :))

nego, ako sam dobro ukacio, sledece nedelje je gost/tema doli parton. kantri odgovara patriotkinji, i ona prolazi jos jedan krug :((
angie angie 14:04 27.03.2008

Re: Srki,

e deco, volim shto smo se dogovorili:)))

prvo plav'shica stvarno moze da se vishe ne zadrzava, al ameri su to, pa sve ide drugim pravcem,

majkl, super je i skroman, al kad se opusti- grune to, treba mu malo treninga za stars efekte, da nije u grchu, al dobar glas i prirodan gaj.

ostali svi, svako na svoj nachin je simpa, fini glasovi, razlichiti, al skoro nije bilo da su svi normalni- sem plav'shice.

dejvid kuk- EXTRA, skroz je specifichan i ima muda da utrchi u ta ludila pomeranja zanrova, no ima osecaj za filing i aranzmani su skroz super i on ume da ih zanimljivo iznese- a pri tome je krajnje skroman slatkish- ko mali bata s onim okicama:)))
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 15:46 27.03.2008

Re: Srki,

serem se na yahoo!!!! nikad više neću ga koristiti.
kliknem ja tako na yahoo, a ono na naslovnoj strani LOŠA NOĆ ZA ČAKIZI!!!
i tako... iznenađenje )
večeras ću onda rutinski da gledam izbacivanje, a yahoo da izbacim iz bookmarkova.
angie angie 16:14 27.03.2008

Re: Srki,

serem se na yahoo!!!!



e sad vidi koji smo ti mi ortaci- koji smo znali sve od juche i nishta ti ne rekosmo- da ti ne pokvarimo gldenja, a ipak ti nakachili po neshto kao apritiv!
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 16:21 27.03.2008

Re: Srki,

ma znam da ste super, ne bih vas menjao nikada!
a inače ne koristim yahoo nego google, i bio sam u pravu.
vidiš šta mogu da urade čoveku.
nisam očekivao da čakizi ode, iskreno...
bobo bobo 16:51 27.03.2008

Re: Srki,

Srđan Mitrović

nisam očekivao da čakizi ode, iskreno...

Ja sam iznenadjena i uvredjena. Necu vise da gledam Idol, rekla sam.
On da ispadne a ona ljankesa da ostane
bauer bauer 17:04 27.03.2008

Re: Srki,

e sad vidi koji smo ti mi ortaci- koji smo znali sve od juche i nishta ti ne rekosmo- da ti ne pokvarimo gldenja

pa i nije bilo tako tesko, kad nas je ovde samo sacica zaverenika :)
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 17:41 27.03.2008

Re: Srki,

sacica zaverenika :)

takoreći CRNA TROJKA.
grupa mala ali odabrana. ja se ne žalim.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 17:41 27.03.2008

Re: Srki,

On da ispadne a ona ljankesa da ostane

pa ko mu je kriv kad ne peva patriotske pesme GOD BLESS USA
angie angie 17:52 27.03.2008

Re: Srki,

Ja sam iznenadjena i uvredjena.


pa sad glupo je da kazem, al sam ja najvishe tipovala na njega, mada svaki put tipujem na seljanchicu, al je ovaj put udarila na naske strasti i to se moglo sbrati kako je veci i ispalo, da nije ushla ni u botom tri. To je amerika, oni vole plavushice plavih ochiju, shto trepcu, vrte guzom i ne koriste mozak- kao keli pikler:))),...britni spirs, u ostalom, a chakizi je suvishe obichan, stidljiv, nema harizmu zvezde i josh se ponasha, kao da je izashao iz chihca tomine kolibe- akomerazumete.

tako ce da prodje i saisha- koja ima strava glas, ali nema vajb i izgled nekog, sa kom bi ameri mogli da se indentifikuju, a pri tome je bronze.

A dredovac, koji je skroz smeshan, a peva na nivou studentskih zureza, a tako se i ponasha, mali slatki dechko, kome trebaju pertle u kosi da bi dobio na samopouzdanju- ima barem klinkice da vrte svoje roze telefone s cveticima za njega- za razliku od malog dejvida, koji pored dobrog glas ima i autentichnu iskrenost klinca koji jednostavno ne izigrava nishta drugo- sem shto uziva da peva.


bobo bobo 18:00 27.03.2008

Re: Srki,

angie
Ja sam iznenadjena i uvredjena.


pa sad glupo je da kazem, al sam ja najvishe tipovala na njega, mada svaki put tipujem na seljanchicu, al je ovaj put udarila na naske strasti i to se moglo sbrati kako je veci i ispalo, da nije ushla ni u botom tri. To je amerika, oni vole plavushice plavih ochiju, shto trepcu, vrte guzom i ne koriste mozak- kao keli pikler:))),...britni spirs, u ostalom, a chakizi je suvishe obichan, stidljiv, nema harizmu zvezde i josh se ponasha, kao da je izashao iz chihca tomine kolibe- akomerazumete.

Leave Britney alone! :)))

hehe, pa meni se bas to kod cakizija svidja, sto izgleda kao da je izasao iz cica tomine kolibe :)
meni je on bas bio poseban.
Mislim, ja sam totalni antitalenat kada je muzika u pitanju i provalim kad neko bas bas falsira, a i nerviraju me oni koji se "nadmecu" glasovnim mogucnostima pa smore dok pevaju.
Pljuvali su Sandzaju prosle godine a po mom misljenju, ova seljancica je pet puta dosadnija i gora od njega.
bobo bobo 18:02 27.03.2008

Re: Srki,

Srđan Mitrović
On da ispadne a ona ljankesa da ostane

pa ko mu je kriv kad ne peva patriotske pesme GOD BLESS USA

eto...pesma o USA, pa Doli Parton, sta li ce sledece da smisli da ostane, zivo me zanima.
gordanac gordanac 09:06 28.03.2008

Re: Srki,

a inače ne koristim yahoo nego google, i bio sam u pravu.

...meni kuki preporučio CLUSTY za pretraživanje i - ja preporučujem dalje! :))
odličan je
Evo, da ne bude troll, ovde ti je "clusty" odgovor na "music `80s"
music `80s

menu sa leve strane lepo deli kategorije i olakšava traženje, štedi vreme, mnogo zgodno :))
bobo bobo 06:45 26.03.2008

p.s.

P.S. Srdjane gde nadje bas tu sliku? :))
Cekam da se razdere : "Poludeo sam! Progutao sam stiropol" :))
sorry, ali neopisivo me potseca :)
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 08:25 26.03.2008

Re: p.s.

Srdjane gde nadje bas tu sliku? :))

kako gde? pa to je dr mabuze iz filma frica langa
bobo bobo 17:15 26.03.2008

Re: p.s.

Srđan Mitrović

kako gde? pa to je dr mabuze iz filma frica langa

pa da ali bas na ovoj neopisivo potseca :)
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 17:39 26.03.2008

Re: p.s.

pa da ali bas na ovoj neopisivo potseca :)

liči fakat.
nikola svilar nikola svilar 12:33 26.03.2008

:))



- My pal Era Ojdanić? Nice photo... Nice photo...
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 13:13 26.03.2008

Re: :))

jes vala, era stravno liči na dr mabuzea! ali samo liči.
nikola svilar nikola svilar 13:23 26.03.2008

Re: :))

jes vala, era stravno liči na dr mabuzea! ali samo liči.


ha, ha sjajno :) fee nomenalno!

ne zameri na fotkicama :) uf, samo da se neko ne pojavi
sa primedbom kako na blogu misionarim sa dejvidom lincom :)

hi hi hi
dejanvul dejanvul 13:32 26.03.2008

Da, da, prvi singl...

...bio je to lep momenat:

http://www.zttaat.com/detail.php?item=85

Beshe tu i retko pristojna obrada Velvet-a, Femme Fatale, bash kako treba: ne-engleskom dikcijom, u svakom trenu na ivici falsha... ipak drugacija, Propagandina. "Neki" su se kasnije bash "ovajdili" o ovaj cover, da ih sad ne imenujemo... : )

Ceo taj singl odishe krajnje pismenom upotrebom elektronike, tada u tehnoloshkoj ekspanziji... (Gospode, kako su samo svi shtedro gazili "brass" i "strings" na onim jadnim "Ferlajtima"! :))) )

A naslovna... pa, i danas se moze mirne dushe pustiti. "Emocionalno pismenoj" klupskoj masi, : )

"Why does it hurt when my heart misses a beat?"
: )

Hvala na podsecanju.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 14:22 26.03.2008

Re: Da, da, prvi singl...

a evo i Famme Fatale:

Vuk Mitrovic Vuk Mitrovic 15:25 26.03.2008

Man Without Hats

A ovo?



he he he
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 15:29 26.03.2008

Re: Man Without Hats

Vuk Mitrovic
A ovo?
he he he

e ovo je BLAST from the past!
Vuk Mitrovic Vuk Mitrovic 15:35 26.03.2008

Re: Man Without Hats


FLJAS from the past :)
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 15:42 26.03.2008

Re: Man Without Hats

Vuk Mitrovic Vuk Mitrovic 15:56 26.03.2008

Re: Man Without Hats

Kad smo kod Kaja goo Goo... Jel' Limal i dalje ima nashatiranu i nafeniranu chupu?
so-flo so-flo 17:29 26.03.2008

Propaganda

... je jedan od najsvetlijih zaboravljenih momenata osamdesetih. Šteta sto su tako malo radili, mogli su da budu stvarno veliki. Uvek sam se pitao kako to da niko ne zna za Propagandu, zato hvala na postu.

Inače, Claudia Brücken i ZTT-kolega Andrew Poppy objavili su pre dve-tri godine odličan akusticni album "Another Language" na kome su obradili pesme krajnje raznorodnih autora, od Astora Piazzole do Bowieja i Radiohead. Meni lično je najzanimljivija obrada "Running Up That Hill" Kate Bush, jer je original nekako po definiciji neaukstičan. Ali uspeli su da je svedu samo na klavir i glas i funkcioniše.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 17:37 26.03.2008

Re: Propaganda

.
"Another Language"

hvala za info. baš ću potražiti album.
propaganda i danas zvuči čudesno
so-flo so-flo 17:53 26.03.2008

Re: Propaganda

slažem se. ceo taj prvi album, od početka do kraja, uključujući i fenomenalan omot, i dan-danas zvuči moćno. uspeli su da sintetizuju duh nemačkog ekspresionizma i romantizma, Fritza Langa, i ko zna šta još, i da to sve spakuju u savršenu pop formu, koja je osamdesetih godina bila ne samo savremena, nego i korak ispred svog vremena.
bad-wisdom bad-wisdom 03:59 28.03.2008

Re: Propaganda

B strana moje najdraze C90 kasete, ever:

1.Propaganda: P-Machinery (Beta) + acoustic outro
2.Propaganda: Duel (extended)
3.Propaganda: Dr. Mabuse (DJ mix)
4.FGTH: Rage Hard (Young Person's Guide to the 12" mix)
5.FGTH: Power of love (extended)

"A Secret Wish" je neosporno fantastican album, no po meni su "Dr. Mabuse" i narocito "P-Machinery" pravu dimenziju dobile tek u neverovatnim/suludim/neopisivim remiks verzijama, od kojih se vecina moze naci na kompilaciji "Outside World". Za vlasnike multiformat plejera, napomena da postoji i hibridno CD/SACD izdanje albuma "A Secret Wish", kompletno remiksovanog by Trevor Horn u 5.1 zvuku.

Na "1234" je od originalnih clanova Propagande ostao samo Michael Mertens, plus pevacica iz USA (zaboravih joj ime) i ritam-sekcija SImple Minds iz prve polovine 80-ih (Forbes/McGee). Osrednji album, mada mozda i ne bi tako lose prosao da je za prvi singl, umesto saharinske "Heaven Give Me Words", izabrana "Vicious Circle".

Ako "niko ne zna" za Propagandu, sta tek onda reci za Act, projekat Claudie Brucken nakon odlaska iz benda? Ona i Thomas Leer (pijanista in the first place, jedan iz gomile neostvarenih genija koji su se motali u i oko ZTT) su snimili samo jedan album - "Laughter, Act and Rage" (1988), koji je iz raznoraznih razloga bio apsolutno ignorisan u vreme izdavanja. U prvom (i jedinom) UK tirazu je bilo i 50 primeraka CD-a (format je u tom trenutku jos uvek bio u povoju), koji su se kasnije valjali po e-bay za enormne pare. Album je pre nekoliko godina konacno reizdat u obogacenoj verziji, pa cak postoji i 3CD "anthology" izdanje, sa valjda svim postojecim snimcima koje je bend ikada napravio. Ovaj album je apsolutna preporuka za sve koji su voleli Propagandu, nesto je meksi od "A Secret Wish", ima i nekoliko fillera, ali ona atmosfera & misterija su nekako uspele da se uvuku i na njega.

Ipak, sto se tice Claudie, njena sansa zivota za nastavak karijere je bio singl iz (bese) 1991 - "Kiss Like Ether". Zasto ovo nije postalo belosvetski hit, nikada mi nece biti jasno...
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 08:59 28.03.2008

Re: Propaganda

hvala

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana