Nauka| Život

Kvantni mehaničari i A-bomba

Vojislav Stojković RSS / 16.08.2023. u 15:48

U povodu filmskog hita "OPENHAJMER", o događajima koji su prethodili projektu "Menhetn".

Od kada se igra fudbal  golmani imaju samo jedan zadatak - da odbrane svoju mrežu.   Međutim, mladi golman fudbalskog kluba  AB Kopenhagen sa početka prošlog  veka, ne samo da je uspešno branio  svoju mrežu, već je istovremeno  ex capite vršio složene matematičke proračune o proporciji  dimenzije gola i veličini terena, statistikom rizika da primi gol u zavisnosti od  rasporeda  i kretanja igrača u blizini  kaznenog prostora, a posebnu pažljivo  je  pratio fudbalsku loptu,  proračunavao njeno kretanje, obrtaje u vazduhu i putanje. Darovitost mladog golmana  nije prošla nezapaženo i od najveće danske pivarske korporacije “Carlsberg” dobio je stipendiju za studij i usavršavanje, ali ne u fudbalu, već u fizici.

 

Nils Hendrik Dejvid Bor je 1911.g. na Kembridžu odslušao  predavanja Ernesta Raderforda, šefa katedre Mnčesterskog univerziteta, o novom modelu atoma. Bio je toliko oduševlen tim modelom da je napustio Kembridž i nekoliko meseci gostovao kod Raderforda u Mančesteru. Inače taj brkati gorostas, Raderford,  bio je vrsni eksperimentalni fizičar koji je prezirao  teoretičare.  Nemoj neko  na mojoj katedri  da bi pomenuo Vasionu,  grmeo je, … a na to (relativnost) mi ovde uopšte ne obraćamo nikakvu pažnju dok radimo. Koliko god je Nils Bor  bio zaljubljen u Raderfordov  model atoma, teoretisanje bez ikakvih eksperimentalnih dokaza, nije mu bilo strano. Naoružan šiberom, olovkom, gomilom praznih listova papira, ključnim radovima Maksa Planka, Džejmsa Maksvela i Alberta Ajnštajna i, što je najvažnije, vanserijskim intelektom i velikom voljom, Nils je  u jednom od mančesterskih potkrovlja, počeo da  taraga za zakonitostima mikrosveta i, što bi rekao Ajnštajn, pokušavao da  dokuči um Boga. Pošao je od najjednostavnijeg atoma, vodonikovog, u kome je zamišljao elektron kako kruži oko jezgra po tačno određenim putanjama  i kako  skače sa jedne na drugu putanju, zračeći pri svakoj promeni  po jedan kvant energije.  Da li mu je pomoglo iskustvo koje je stekao dok je stajao između stativa AB Kopenhagen i posmatrao putanje lopte, ne zna se pouzdano, ali nije isključeno. Bilo kako bilo, vratio se u Kopenhagen i u  tri rada izložio svoju kvantnu teoriju atoma, kojom je zakucao još jedan ekser u kovčeg klasične fizike.

 

Nils je bio porodičan čovek i u harmoničnom braku sa suprugom  Margaretom  imao šestoricu sinova.  Živeli su u lepoj i prostranoj kući koju je Nils, kao bivši stipendista,  svetski poznati fizičar i Nobelovac, dobio na poklon od pivare Carlsberg.  Kuća je pivovodom bila povezana sa fabrikom i na jednoj česmi teklo je najbolje  pivo, koje su Nils i njegovi gosti mogli besplatno da piju u željenim količinama.  Pored šestorice bioloških sinova Nils Bor je  imao  bar još toliko sinova kojima je  bio mentor i uveo ih u tajne kvantne mehanike. Jedan od njih, Verner Hajzenberg, bio mu je posebno omiljen.

 

Hiljade i hiljade kilometara prešli  su Nils i Verner razgovarajući i šetajući po Dugoj liniji između Male sirene iz Andersonove bajke i svetionika koji obeležava mesto za ulaz brodova u lučki bazen . Najčešće u vreme belih noći kad sumrak traje gotovo do ponoći, a sunce, ispod samog horizonta, preplavljuje Kopenhagen prigušenom plavkastom svetlošću, U tim razgovorima rodila se matrična mehanika, princip neodređenosti  i Kopenhagenska interpretacija kvantne mehanike. U istoriji nauke verovatno nije bilo tako bliske saradnje kao što je bila Hajzenbergova i Borova, a svakako nije bilo plodonosnije.

 

A onda je počeo rat.

 

Nemačka je okupirala Dansku. Nils Bor je nastavio da živi u okupiranoj domovini i povukao se iz naučne i svake druge javnosti.  Nobelovca  Vernera Hajzenberga Wermacht je, već u prvim nedeljama rata, postavio na čelo istraživačkog tima za ispitivanje mogućnosti nuklearne fisije uranijuma za izradu bombe velike razorne moći. U septembru 1941.g. nemačka delegacija, u kojoj je bio i Hajzenberg, boravila je u Kopenhagenu. Vener je iskoristio tu priliku i posetio svog mentora i dugogodišnjeg prijatelja u njegovoj kući u Karlsbergu.  Posle ručka dvojica starih prijatelja su, sa po kriglom piva u ruci, izašli u baštu da razgovaraju.  Međutim, dijalog dvojice naučnika je krenuo pogrešnim pravcem, Bor se toliko naljutio da više nije hteo da razgovra i sastanak je prekinut.  Njegova žena Margareta i prijatelji  kasnije su potvrdili da je Bor bio toliko uvređen i gnevan da  na rastanku  starog prijatelja Hajzenberga nije hteo ni da pozdravi, a prisni saradnički odnosi nikada više nisu obnovljeni.

 

Taj događaj će u narednim godinama i decenijama biti predmet interesovanja i najzrazličitijih spekulacija obaveštajnih službi, naučnih krugova, istoričara i umetnika. Većina je saglasna da je razgovor između dvojice naučnika u Kopenhagenu imao istorijsku težinu, jer je saznanje o nemačkom nuklearnom programu, preko Nilsa Bora, dopire do ušiju Amerikanaca.

 

Posle rata, gotovo deceniju kasnije, dvojica Nobelovaca ponovo su se sreli u Nilsovoj seoskoj kući u Tisvildu. Pokušali su da analiziraju razgovor iz septembra 1941.g., ali gotovo ni oko čega nisu mogli ili nisu želeli da se slože. Čak ni oko toga gde se razgovor vodio -  prilikom večernje šetnje po Dugoj liniji, u Borovoj radnoj sobi ili bašti.  Posle izvesnog vremena, zabeležio je Hajzenberg u jednoj od svojih knjiga, osetili smo da više ne bi trebalo uznemiravati duhove prošlosti.  Međutim, mnogi nisu delili Hajzenbergorov stav.  U naučnim krugovima nastavljene su žestoke rsprave, sve do danas.

Zašto je Hajzenberg u septembru 1941.g  dolazio u Kopenhagen?

O čemu su  Bor i Hajzenberg razgovarali ?

Zašto se Bor toliko razgnevio?

 

Da li je moguće rekonstruisati razgovor koji niko nije čuo, a oba učesnika su odavno napustili ovaj svet, pritom su njihova sećanja na taj dijalog, prema onom što je zabeleženo, oprečna? Može se pokušati, ali bez ikakvih garancija na uspeh. Potrebno je izdvojiti i analizirati činjenice koje prethode događaju, karakterne osobine i motive učesnika, okolnosti i posledice, a zatim postaviti prava pitanja i na kraju ponuditi moguće, a verovatne odgovore.

 

Majkl Frejn je u drami Kopenhagen, premijerno izvedenoj 1998.g. u Kraljevskom nacionalnom pozorištu u Londonu, kasnije i u Njujorku, a po njoj je 2002.g snimljen i film, nešto slično pokušao. Postavio je  pitanja, međutim nije ponudio odgovore. Drama se odvija u nekom neodre|enom vremenu. Junaci drame, Nils Bor, njegova žena Margareta i Verner Hajzenberg, odavno su mrtvi, ali nemaju mira i traže odgovore zbog čega je došlo do nesporazuma između Bora i Hajzenberga u septembru 1941. Tokom drame raspravlja se s puno temperamenta i osećanja, kopa se iznutra i unazad po životima ovo troje ljudi ne bi li se otkrilo šta je to posejalo seme razdora prilikom njihovog susreta. Rasprava se, između ostalog, vodi oko  pitanja: Da li je Hajzenberg izgubio mesto profesora u Lajpcigu, koje je dobio kao nagradu za rad o principu neodre|enosti, pa se zato vratio u Kopenhagen?  Da li je došao da pozajmi danski ciklotron, jer ga Nemačka nema?  Da li je Hajzenberg došao da ponudi Boru, koji je poreklom Jevrejin, utočište u nemačkoj ambasadi kada u Danskoj počne deportacija Jevreja?  Da li je došao da sazna da li saveznici imaju nuklearni program ili da Boru ponudi saradnju na nemačkom nuklearnom programu? Jedno je pitanje postavljeno dva puta, na početku i na kraju Frejnove drame, a postavio ga je Hajenzberg i ono glasi: „Da li neko ko je fizičar ima moralno pravo da radi na praktičnoj eksploataciji atomske energije i pravi bombu razorne moći?”  Time je Frejn svoju dramu izdigao na najviši opšti nivo moralne rasprave, ali i zabio glogov kolac u moralni lik jednog od najvećih naučnika XX veka, Nilsa Bora. Jer, Verner Hjzenberg nije napravio atomsku bombu za Hitlerovu Nemačku, a Nils Bor je pružio, ne tako mali doprinos, njenoj konstrukciji u Los Alamosu. Posledice takvog angažovanja vrhunskih fizičara osetili su prvo stanovnici Hirošime i Nagasakija, a kasnije, kroz trku u nuklearnom naoružanju, i čitav svet. Kako god bilo, Frejnova drama, iako zasnovana na post facto činjenicama, ipak je samo fikcija.

 

Šta znamo o učesnicima razgovora, sem da su bili vrhunski naučnici i Nobelovci?

 

Nils Bor, jedan od najvećih naučnika svoje epohe, ne samo da je bio briljantan um, već i izuzetno human, čestit i skroman čovek. Samo je čovek njegovih osobina mogao da u Institu za teorijsku fiziku, koji je osnovao u Kopenhagenu, drži na okupu i stimuliše genijalne umove i kompleksne ličnosti poput Paulija, Diraka, Hajzenberga, Delbruka. Bor je bez sumnje bio najomiljeniji fizičar XX veka čiji je uticaj na fiziku i fizičare bio snažniji od bilo čijeg drugog, uključujući tu i samog Ajnštajna.

 

S druge strane, Hajzenbergov genije je oko sebe širio izvesnu hladnoću i bezobzirnost. Bio je sklon žestokim raspravama. Intelektualno se utrkivao sa sagovornicima i nije imao strpljenja za njihove ideje i argumente. Njega je trebalo obuzdavati, kako u nauci tako i u životu, a upravo je to radio njegov mentor Nils Bor.  Gotovo je nepoznato, da se jedan od najblistavijih teorijskih fizičara XX veka  na usmenoj odbrani doktorske disertacije jedva provukao sa “džentlmentskom šesticom”. Naime,  prof. Vilhem Vin, član komisije za odbranu,  postavio mu je pitanja iz primenjene, praktične fizike, kako radi baterija i sl.  Verner nije umeo ni da bekne.

 

Okolnosti u kojima se odvijao razgovor su poznate.

 

Danska je bila okupirana, a okupator je bio na vrhuncu moći. Nils Bor je Danac, poreklom polu-Jevrejin, u okupiranoj Danskoj ophrvan strahom od sudbine koja je zadesila ili pretila svim Jevrejima u Nemačkoj i zemljma koje je okupirala. Hajzenberg je bio Nemac, koga je Wermacht postavio na čelo tajnog programa istraživanja upotrebe nuklearne fisije za izradu A-bombe. Čak iako se nije osećao kao Arijevac, osećao se nadmoćno. Pozicija nekadašnjeg mentora i učenika bila je bitno izmenjena.

 

Usledio je razgovor u septembru 1941.g. Da li u bašti uz kriglu piva ili u radnoj sobi Borove kuće u Karlsbegu ili tokom još jednje šetnje po Dugoj liniji, nije toliko bitno.

 

Posledice tog razgovora su također poznate: Hajzenberg se vratio u Nemačku i nastavio da radi na tajnom nukleanom projektu nacističke Nemačke. Nils Bor je, preko Švedske, rizikujući život, prebegao u Veliku Britaniju, a otuda je, kao posebno dragocen putnik,  prebačen u Ameriku, u Los Alamos i priključio se projektu Menhetn. Prijateljstvo i saradnja dvojice naučnika nikada više nisu obnovljeni.

 

Ex post facto činjenice:

 

Hajzenberg je u svojim knjigama, člancima i javnim nastupima pokušao da pokaže da se razgovor vodio o načelnim moralnim pitanjima učešća naučnika u izradi A-bombe, te da je on u vezi sa tim imao moralne dileme zbog kojih je i došao u Kopenhagen na razgovor sa svojim bivšim mentorom. Do kraja života uporno je, kroz svoje članke i javne nastupe, slao poruke javnosti da je, iako na čelu nemačkog nuklearnog programa, sabotirao izradu nuklearne bombe. Bez obzira da li je to tačno ili ne, Hjzenzberg je uspeo da ubedi naučne krugove i pisce poput Tomasa Pauera (Hajzenbergov  rat) i Majkla Frejna (Kopenhagen).  Međutim, fizičari iz Los Alamosa su takve tvrdnje odbacili, ističući da su Hajzenbreg i njegov tim pravili ozbiljnje greške iz domena fizike i zato nemački nuklearni program nije uspeo. Inače, u operaciji Alsos 22.04.1945.g. u gradiću Hehingenu, većina nemačkih fizičara koji su radili na izradi A-bombe je zarobljena. Ipak, dok su trajale borbe „kapitalac“, kako je komandant operacije američki pukovnik Paš (inače poreklom Rus i sin pravoslavnog sveštenika), nazivao Hajzenberga, je uspeo na biciklu da pobegne. Kasnije je uhvaćen i sa ostalima (Maks fon Laue, Kurt Dibner, Pol Hartek, Erik Bage, Oto Han, Horst Koršing, Karl Virc, Valter Gerlah, Karl Frederik fon Vajczeker) interniran  na  Farm Hol nedaleko od Kembridža. Ta farma je za čitavo vreme internacije bila ozvučena, a o čemu je razgovarala elita kvantnih fizičara Nemačke, većina već tada Nobelovci, ni do danas nije u celini objavljeno.

 

Nils Bor se nije izjašnjavao o razgovoru iz septembra 1941.g. Ipak, u pismu objavljenom 2002.g. koje je Bor napisao Hajzenbergu 1957.g, a koje nikad nije poslao, Bor tvrdi da Hajzenberg, prilikom njihovog susreta u Kopenhagenu u septembru 1941, nije imao nikakve moralne dileme i da je bio u potpunosti posvećen nemačkom nuklearnom programu. Na obeležavanju godišnjice Borove smrti 1963, Borova supruga Margareta, stojeći pored Sema Gudsmita, naučnog direktora tima koji je za vreme rata vodio istragu u vezi s nuklearnim istraživanjima u Nemačkoj, pokazala je na Hajzenberga koji je bio u blizini i rekla: „Gudsmite, ona poseta za vreme rata bila je neprijateljska poseta, bez obzira na to šta ljudi govore ili pišu o njoj.“

 

I na kraju da pokušamo da odgovorimo na pitanja zašto je Hajzenberg došao u Kopenhagen, o čemu su on i  Bor razgovarali i šta je uzrok razdora.

 

Hajzenberg je u septembru 1941.g.došao kod svog mentora Bora ne zbog moralnih dilema, već zbog sumnje u svoje sposobnosti da napravi A-bombu, iako je bio na čelu Wermachtovog tima za njenu izradu. Ne sme se ispustiti iz vida činjenca da je mladi Hajzenberg bio vrhunski teoretičar, ali nikakv praktičar, koji na odbrani doktorskog rada iz fizike, nije znao ni kako radi baterija. U svom naučnom razvoju bio je isključivo usmeren na teorijsku fiziku. Nema sumnje da su on i Bor razgovarali o A-bombi. Verovatno je Verner predložio Nilsu da se priključi nemačkom program za njenu izradu, a za uzvrat obećao da će se on zauzeti kod ministra industrije Špera da zaštiti Bora i njegovu porodice od deportacije. Sve je to, naravno, uznemirilo Bora, ali ne i razgnevilo. Međutim, u Hajzenbergovom nastupu, osetila se ucena i pretnja. Ona verovatno nije eksplicite  izrečena, ali se mogla naslutiti i visila je u vazduhu kao giljotina iznad Borove glave. Upravo ta neizgovorena ili poluizgovorena ucena i pretnja razgnevili su Nilsa Bora. Godinama kasnije, poslovično oprezni Nils Bor, više nije bio siguran da li je svog nekadašnjeg aistenta dobro razumeo ili je, u strahu za svoju i egzistenciju svoje porodice, doneo pogrešne zaključke. Iz tih razloga, iako je video da Hjzenberg, u godinama posle rata,  njihov razgovor interpretira u drugačijem svetlu, nije poslao ono pismo iz 1957.g. i do kraja života o tom razgovoru se nije izjašnjavao.



Komentari (602)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

kick68 kick68 17:48 16.08.2023

U planu

mi je taj film, nikako da odem da ga odgledam.

Na stranu taj nuklearni naci program, na ishod rata ozbiljno su mogle da utiču već napravljene rakete fau 1 i 2 (v 1 & 2)

Podseti me poslednja nezavršena rečenica na onaj grafit: Mi ništa ne ostavljamo nedovrš
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 18:59 16.08.2023

Re: U planu

Dovršio sam poslednju rečenicu. Hvala.
Naravno da film treba pogledati.Postoji i serija "Menhetn" u kojoj je Openhajmer jedan od likova.

Red je da pomenemo i film "Čuvare formule" Dragana Bjelogrlića kojeg prve kritike hvale i upoređuju sa "Openhajmerom" KLIK.
principessa_etrusca principessa_etrusca 22:13 16.08.2023

Re: U planu

kick68 kick68 01:14 17.08.2023

Re: U planu

@principessa_etrusca

@Vojislav Stojković


Hvala oboma, preporuke su uvek dobrodošle.
principessa_etrusca principessa_etrusca 08:26 17.08.2023

Re: U planu

principessa_etrusca
Doctor Atomic


Увертира



Кога занима, почевши од горњег снимка увертире, на Јутјубу су редом окачени снимци арија са полусценског/концертног извођења од пре неколико година у лондонском Барбикану када је дириговао сам Адамс.
Milutin Milošević Milutin Milošević 09:58 17.08.2023

Re: U planu

film "Čuvare formule"

Kratak dodatak: Pored knjige "Slučaj Vinča", Gorana Milašinovića, koja se pominje kao podloga na kojoj je pisan scenario za film, treba pomenuti i knjigu "Dnevnik iz bolnice Kiri" Radojka Maksića, jednog od naučnika koji je preživeo nuklearnu havariju, prvi pacijent na svetu kome je uspešno presađena koštana srž.
promoter promoter 18:03 16.08.2023

Eh!

Da li iko ima dilemu da li bi Švabe imali ikakvu dilemu u vezi upotrebe atomskih bombi da su uspeli da ih naprave?
Ja nemam!
Švabo je to!
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 19:11 16.08.2023

Re: Eh!

shmoo shmoo 21:01 16.08.2023

Голманов страх од пенала

Da li mu je pomoglo iskustvo koje je stekao dok je stajao između stativa AB Kopenhagen i posmatrao putanje lopte, ne zna se pouzdano, ali nije isključeno.


То се исто и ја питам за Црњанског који је играо центарфора док је био гимназијски професор у Панчеву. С тим што Црњански није добио ни од кога стипендију осим ако стипендијом у пренесеном значењу не сматрамо одважност београдских издавача Цвијановића и Геца Кона, те Свесловенске књижарнице, који су штампали још релативно младог писца без неког угледног статуса у тој књижевној заједници Србије између два светска рата рачунајући сасвим свесно да у том послу могу и да не само не зараде ни цвоњка него и да изгубе неки новац.

Nils Bor...svetski poznati fizičar i Nobelovac


Занимљиво је да се само три године након што је Бор добио Нобелову награду појавила књига Курс опште лингвистике којом су ударени темљи модерне лингвистике 20. века и структурализма у проучавању језика. Књига је састављена на основу бележака студената који су између 1877. и 1906. слушали предавања Фердинанда де Сосира у Женеви.

Читао сам повелики број текстова о тзв. културним трансферима међу различитим културама али се не сећам да сам икада прочитао неки добар, на веродостојним подацима и уверљивим аргументима заснован, текст о преливању идеја из једне научне области у другу које се, мислим, не може опорећи.

Можда и постоји неки такав текст али нисам још увек налетео на њега.

„Da li neko ko je fizičar ima moralno pravo da radi na praktičnoj eksploataciji atomske energije i pravi bombu razorne moći?”


Živeli su u lepoj i prostranoj kući koju je Nils, kao bivši stipendista, svetski poznati fizičar i Nobelovac, dobio na poklon od pivare Carlsberg. Kuća je pivovodom bila povezana sa fabrikom i na jednoj česmi teklo je najbolje pivo, koje su Nils i njegovi gosti mogli besplatno da piju u željenim količinama.



(Ја сам своје моралне дилеме тог типа одавно разрешио... Још као средњошколац... (ЛИНК) )

Дакле, сада знамо да је осим Карла Маркса и Фридриха Енгелса и Нилс Бор био такође пивопија.

Моралне дилеме које настају накнадно после неког научног открића или изума јесу занимљива интелектуална играоница. Знам за подоста случајева из историје када ни сами научници и изумитељи нису били, после оне прве опијености славом и богатством, баш поносни на своје животно дело или чак нису ни сами користили своје изуме које су оставили у наслеђе човечанству.

Ето на пример Цукерберг...


"Mark Zuckerberg svoju privatnost poštuje, koristeći aplikaciju za komunikaciju koja ima end-to-end enkripciju i nije u vlasništvu kompanije Facebook. Ovo je broj povezan sa njegovim nalogom iz nedavnog curenja podataka Facebook-a", objavio je na Tvitteru stručnjak za bezbednost Dave Valker sa screenshot-om procurelog Zuckerbergovog broja telefona koji je rekao: "Mark Zuckerberg je na Signalu." (ЛИНК)



(Максо или Милане, молим вас преведите овај мени страни језик тако да текст разумемо и ми обични смртници по тим питањима.)


Кажем, накнадне моралне дилеме око неког изума или открића јесу занимљива интелектуална забава али имам утисак да нам данас, у 21. веку у свету накрцаном атомским наоружањем које нас све може обрисати са ове планете док трепнеш оком, не могу много помоћи.

Замнимљивије би било откривати везе између крупног мултинационалног капитала (ето на пример Нилс Бор и Карлсбег за почетак) и научних открића и изума који су донели или потенцијално носе својом појавом исто онолико или чак и више штете него користи човечанству.

Такво истраживање би нам данас било од веће користи него размишљање о моралним дилемама насталим након великх изума и научних открића.


U povodu filmskog hita "OPENHAJMER", o događajima koji su prethodili projektu "Menhetn".



Гледао сам Опенхајмера.

Овај Гари Олдман се специјализовао за улоге политичара победника у Другом светском рату као што су се некада давно неки југословенски глумци специјализовали за улогу Тита у домаћим партизанским филмовима сниманим у бившој нам и почившој држави.

Олдман је (до непрепознатљивости да је то тај глумац као и увек, толика је његова трансформација пред камерама ) у Опенхајмеру играо Трумана. Пре тога у Најдужем дану Черчила.

Шта ли је следеће?

Можда је сада поражена страна на реду?

Хитлер можда?

Ипак пре Хитлера типујем на Стаљина прво.







П.С. - Хвала, Војо, за овај текст.

Одавно нисам прочитао на Блогу Б92 нешто овако занимљиво као овај твој блог.



Ribozom Ribozom 21:34 16.08.2023

Re: Голманов страх од пенала

Кажем, накнадне моралне дилеме око неког изума или открића јесу занимљива интелектуална забава али имам утисак да нам данас, у 21. веку свету накрцаном атомским наоружањем које нас све може обрисати са ове планете док трепнеш оком, не могу много помоћи.

Danas sam gledao film 'the day after'(ima i na yt), i sve te price o atomskom oruzju nose tu moralnu dilemu. A ovamo milion razlicitog oruzja kojeg su isto napravili neki naucnici, pre ili kasnije. Mislim da je upotreba oruzja za masovno unistenje ipak eticko pitanje koje se treba uputiti politicarima, vladama iz senke, krupnom kapitalu, sto i ti kazes. Naucnik koji ce da ti sklepa bombu ili virus ce uvek da se nadje.
Btw, ovaj moj komsa, stoltemberg, pre koji dan izjavio da bi ukrajina trebala da se pomiri sa izglubljenim teritorijama i da krene napred, a danas vec pustili ovaj film (kod nas bio rambo kad pala krajina); pa kazem da nisu ovi natovci oladili malo.
shmoo shmoo 21:57 16.08.2023

Re: Голманов страх од пенала

Ribozom
Кажем, накнадне моралне дилеме око неког изума или открића јесу занимљива интелектуална забава али имам утисак да нам данас, у 21. веку свету накрцаном атомским наоружањем које нас све може обрисати са ове планете док трепнеш оком, не могу много помоћи.

Danas sam gledao film 'the day after'(ima i na yt), i sve te price o atomskom oruzju nose tu moralnu dilemu. A ovamo milion razlicitog oruzja kojeg su isto napravili neki naucnici, pre ili kasnije. Mislim da je upotreba oruzja za masovno unistenje ipak eticko pitanje koje se treba uputiti politicarima, vladama iz senke, krupnom kapitalu, sto i ti kazes. Naucnik koji ce da ti sklepa bombu ili virus ce uvek da se nadje.



Тачно. Не знам само који би то ефикасан међународни глобални механизам могао данас да се успостави који би нама обичном пучанству помогао да ми контролишемо оне који данас контролишу нас.

Уједињене нације су у свом зачетку 1945. била сасвим добра замисао и покушај, али су их после пада Берлинског зида њихови управо најважнији оснивачи који су и иницирали оснивање УН у циљу да се ратни ужаси који су се догодили пре тога више никада не понове, и сами разбуцали кршењем принципа Повеље који су гарантовали суверенитет држава (беше бомбардовање Србије 1999. године било угледни пример за све оно после?) јер су им само сметале у том униполарном свету током ових претходних 30 година иза нас исто као што им и сада сметају у овом новонастајућем мултиполарном свету.

Лепо рече професор Иво Висковић у једном разговору на ТВ који сам слушао пре годину дана када је почео рат у Украјини:

"Још ћемо ми зажалити за оним биполарним светом из периода Хладног рата јер је он у тој својој равнотежи страха чак и такав ипак био сигурније и безбедније место за живот."



Btw, ovaj moj komsa, stoltemberg, pre koji dan izjavio da bi ukrajina trebala da se pomiri sa izglubljenim teritorijama i da krene napred, a danas vec pustili ovaj film (kod nas bio rambo kad pala krajina); pa kazem da nisu ovi natovci oladili malo.


Радо бих ти на ово одговорио и мало више од три реченице али се бојим да ће нас обојицу одмах оптужити да смо параноици и теоретичари завера па је онда боље да не настављамо на ту тему.

Удесно, другарице и другови, само удесно!

Већ 40 и кусур година цела планета танцује само удесно!

Са левичарима пластиканерима и "левичарским" медијским старлетама као покрићем да се Власи не досете.







Ипак ћу само да додам кад си већ поменуо Рамба ( и све те савршене модерне ратнике) који је са својим првим делом у нашим биоскопима почео да се врти много пре пада Крајине (први део, First Blood је из 1982.) , а све то после оних поствијетнамских трауматичних седамдесетих...





Vojislav Stojković Vojislav Stojković 09:06 17.08.2023

Re: Голманов страх од пенала

shmoo
Моралне дилеме које настају накнадно после неког научног открића или изума јесу занимљива интелектуална играоница. Знам за подоста случајева из историје када ни сами научници и изумитељи нису били, после оне прве опијености славом и богатством, баш поносни на своје животно дело или чак нису ни сами користили своје изуме које су оставили у наслеђе човечанству.

Kad je moralna odgovornost naučnika za svoja otkrića u pitanju dva su nivoa eventualne odgovornosti:
Prvi, naučnik dolazi do novog, svetu do tada, nepoznatog otkrića, a kako će svet te rezultati koristiti, za opšte dobro čovečanstva ili za izradu razornog oružja, nije njegova odgovornost. To je opšte prihvaćen stav.

Drugi, naučnik je direktno uključen u primenu svojih otkrića u izradi razornog oružja, kao na projektu "Menhetn" i pri tom je svesniji mogućih posledica od drugih. To je pitanje koje je, prema Frejnu, Hajnzenberg navodno postavio Boru: „Da li neko ko je fizičar ima moralno pravo da radi na praktičnoj eksploataciji atomske energije i pravi bombu razorne moći?”
Odgovori na to pitanje mogu biti različiti.
Donekle, je prihvatljiv odgovor da naučnik radi na izradi oružja, ali ne odlučuje o njegovovoj upotrebi.
Kad je reč o A-bombi elita svetskih fizičara je bila podeljena u dve gupe. Prvu je predvodio Hjzenberg u Nemačkoj, a druga veća je bila angažovana na projektu "Menhetn" kojom je rukovodio Openhajmer, a u kojoj je pored ostalih bio i Nils Bor.
Sve je započeo Ajnštajn u avgustu 1939. godine, kad je potpisao pismo upućeno predsedniku Ruzveltu, koje je napisao njegov kolega Leo Silard.
U njemu su upozorili Belu kuću da bi Nemačka mogla da napravi atomsku bombu zbog naučnih otkrića o fisiji uranijuma do kojih je došlo u ovoj evropskoj zemlji.
Smatra se da je to dovelo do stvaranja strogo poverljivog Projekta Menhetn, na čije je čelo američka vlada postavila Openhajmera 1942. godine, u vreme kad je on već bio jedan od najistaknutijih naučnika na ovom polju.
Prema kasnije dostupnim informacijama politički i vojni vrh je znao da je Hajzenbergova ekipa daleko od stvaranja A-bombe, ali su to krili od naučnika u Los Alamosu ciljno dižući tenziju o navodnoj utrci sa Nemcima.

Hajzenberg, kasnije, u svojim knjigama i nastupima, vrlo vešto uvodi pitanje moralne odgovornosti naučnika u izradi A-bombe. Naravno, on manipuliše pokušavajući da skine odgovornost sa sa sebe jer je još od 1941. bio na čelu tima za izradu bombe u nacističkoj Nemačkoj. Gotovo je sigurno da bi on i njegova ekipa napravili bombu da su umeli, a isto tako je sigurno da bi Hitler prvu A-bombu bacio na London.

PS: Hvala, na pohvalama.
shmoo shmoo 09:30 17.08.2023

Re: Голманов страх од пенала

Vojislav Stojković

Kad je moralna odgovornost naučnika za svoja otkrića u pitanju dva su nivoa eventualne odgovornosti:



Добро је ово са два нивоа одговорности.

И наравно да одговори на та питања не само да могу него и морају бити различити јер у таквом свету живимо у којем, хвала богу, још увек не морамо сви да мислимо исто по директиви неке централне комитеје одозго. За сада још увек не морамо да мислимо исто.

(Другачија је мало ситуација са тим да ли сви морамо пред другима да говоримо исто, ту већ постоје извесна ограничења. А што се тиче заједничког делања на неком питању од заједничке важности у циљу опште користи за све, ту смо већ потпуно спутани и руке су нам везане.)

Sve je započeo Ajnštajn u avgustu 1939. godine


Мени је у свему томе врло интересантно питање како су то Совјети успели тако брзо после 1945. да стигну Американце (Запад, уопштено говорећи) у тој трци у атомском наоружавању што је онда довело до равнотеже страха у периоду Хладног рата која је скоро 50 година и чинила овај наш свет тада много безбеднијим и сигурнијим местом за живот него пре Другог светског рата или што је то данас случај са светом у којем живимо.

Како је то Совјетима успело?

Наши Немци су бољи од њихових Немаца?



Не би ме чудило да је то у питању јер то са "Немцима" и јесте било у питању у питању и у, рецимо, трци за свемир.








bene_geserit bene_geserit 09:36 17.08.2023

Re: Голманов страх од пенала

Мени је у свему томе врло интересантно питање како су то Совјети успели тако брзо после 1945. да стигну Американце (Запад, уопштено говорећи) у тој трци у атомском наоружавању

Imali su dobre špijune. Nisam davno čitao o tome ali sad će kolega benedykt da otkrije ovaj blog pa će da objasni.
shmoo shmoo 09:47 17.08.2023

Фани гејмз, мен, фани гејмз!

bene_geserit
Мени је у свему томе врло интересантно питање како су то Совјети успели тако брзо после 1945. да стигну Американце (Запад, уопштено говорећи) у тој трци у атомском наоружавању

Imali su dobre špijune. Nisam davno čitao o tome ali sad će kolega benedykt da otkrije ovaj blog pa će da objasni.



A Mystery Wrapped in a Riddle Inside an Enigma?

Значи, нису "Немци" били у питању код Совјета него неки обични свакодневни Алекса Жуњић из руских степа?

Хмммм...

Прво што ми пада на памет на помен шпијуна јесте да њих мораш добро да плаћаш или ће да промене клуб за који играју.

(Сетих се сада, у овом тренутку, Сноудена и Асанжа...)

Шта га знам...

С нестрпљењем чекамо Бенедикта да нам то разјасни.

bene_geserit bene_geserit 09:57 17.08.2023

Re: Фани гејмз, мен, фани гејмз!

Значи, нису "Немци" били у питању код Совјета него неки обични свакодневни Алекса Жуњић из руских степа?

Ma navatali su i neke nemačke naučnike, ali su veliku većinu ipak navatali amerikanci.
promoter promoter 10:40 17.08.2023

Re: Голманов страх од пенала

shmoo

...

Мени је у свему томе врло интересантно питање како су то Совјети успели тако брзо после 1945. да стигну Американце (Запад, уопштено говорећи) у тој трци у атомском наоружавању што је онда довело до равнотеже страха у периоду Хладног рата која је скоро 50 година и чинила овај наш свет тада много безбеднијим и сигурнијим местом за живот него пре Другог светског рата или што је то данас случај са светом у којем живимо.

Како је то Совјетима успело?

Наши Немци су бољи од њихових Немаца?



Не би ме чудило да је то у питању јер то са "Немцима" и јесте било у питању у питању и у, рецимо, трци за свемир.




Bajo moj, Rusi su to!
Eeeeejjjj!
shmoo shmoo 10:50 17.08.2023

Re: Голманов страх од пенала

promoter
shmoo

...

Мени је у свему томе врло интересантно питање како су то Совјети успели тако брзо после 1945. да стигну Американце (Запад, уопштено говорећи) у тој трци у атомском наоружавању што је онда довело до равнотеже страха у периоду Хладног рата која је скоро 50 година и чинила овај наш свет тада много безбеднијим и сигурнијим местом за живот него пре Другог светског рата или што је то данас случај са светом у којем живимо.

Како је то Совјетима успело?

Наши Немци су бољи од њихових Немаца?



Не би ме чудило да је то у питању јер то са "Немцима" и јесте било у питању у питању и у, рецимо, трци за свемир.




Bajo moj, Rusi su to!
Eeeeejjjj!










docsumann docsumann 10:57 17.08.2023

Re: Голманов страх од пенала

Читао сам повелики број текстова о тзв. културним трансферима међу различитим културама али се не сећам да сам икада прочитао неки добар, на веродостојним подацима и уверљивим аргументима заснован, текст о преливању идеја из једне научне области у другу које се, мислим, не може опорећи.


prporučujem na pomenutu temu

Džejms Glajk - HAOS

knjiga govori o nastajanju Teorije Haosa, i daje mnoge opise prelivanja ideja (odnosno pronalaženje istih zakonitosti u ekonomiji, biologiji, mehanici fluida...

shmoo shmoo 11:08 17.08.2023

Re: Фани гејмз, мен, фани гејмз!

bene_geserit
Значи, нису "Немци" били у питању код Совјета него неки обични свакодневни Алекса Жуњић из руских степа?

Ma navatali su i neke nemačke naučnike, ali su veliku većinu ipak navatali amerikanci.



Схватам.

Не знам пуно о томе, генерално гледано о мало ствари знам врло мало, тек информативно, о већини не знам ништа, а тек за само пар ствари се усуђујем да кажем да знам малкице више од тог мало, али претпостављам да је тако и било како кажеш.

И логично је.

Ни четници и усташе нису из Југославије бежали на Исток него на Запад.

Добро, то што су их Британци враћали из Италије назад у Југославију (осим оних усташа које је Ватикан својим пацовским каналима пребацивао понајвише у Јужну Америку да тамошњим државама устројавају полицију по свим правилима како се то ради) да би их потом Јово Опачић и екипа стрељали у Словенији, то је друга ствар.

Нису четници и усташе вредели толико као немачки научници. Били су тек јефтина монета за поткусуривање. И ретко кога нису вратили... Ко је имао неке везе на том Западу.

П.С. - Још једна тривија...

Познавао сам и често разговарао са једним старим господином, 1915. годиште, из тих кругова који су Британцима и Титовом режиму служили за поткусуривање, а који се из САД, где је живео од 1945,6,7,... пред крај живота и почетком деведесетих вратио у Србију да овде умре.

И он је био планиран да га 1945. из Италије изруче назад у Југославију, био је на списку. Али за њега се заложила YMCA чији је активиста био на београдском универзитету између два светска рата (познавао се и друговао са Николајем Велимировићем) па је тако тај стари господин добио своју животну прилику да после реалтивно мирног живота без трзавица и научне каријере у САД умре 2011. године у Србији у којој се и родио.

(У САД је радио као психолог по америчким затворима. )

Многи његови саборци из четничких редова нису имали ту срећу.

Живот је чудо.

newimprovedtadejus newimprovedtadejus 11:18 17.08.2023

Re: Фани гејмз, мен, фани гејмз!

bene_geserit
Значи, нису "Немци" били у питању код Совјета него неки обични свакодневни Алекса Жуњић из руских степа?

Ma navatali su i neke nemačke naučnike, ali su veliku većinu ipak navatali amerikanci.


para vrti đe burgija neće ali tom prilikom je izgleda presudilo što je komunizam bi dobro ukorjenjen u britanskim a i američkim univerzitetima..
u filmu kažu da je špijun bio jedan britanski naučnik koji je radio u Novom Meksiku ali implicira da je zapravo solidan dio fakulteta bio ili u komi partiji ili spimpatizeri (i Openhajmer sam)..
dobra je film tehnički, odličan..
poruka je odvratno pro-američka..
po njima moralne dileme nema, šifra da nismo mi Njemci bi.. Hi N su spasili milione života jer se kao Japanci nikad ne bi predali.. američki sistem je eto malo sklon i diktaturi (kad progranja komije pa i kad se obračunava na ličnoj osnovi) al to su samo few bad apples (according to the film one bad apple) al sistem je inače sve super, odlično, ništa ne treba dirati..
i jbg
shmoo shmoo 11:27 17.08.2023

Re: Голманов страх од пенала

docsumann
Читао сам повелики број текстова о тзв. културним трансферима међу различитим културама али се не сећам да сам икада прочитао неки добар, на веродостојним подацима и уверљивим аргументима заснован, текст о преливању идеја из једне научне области у другу које се, мислим, не може опорећи.


prporučujem na pomenutu temu

Džejm Glajk - HAOS

knjiga govori o nastajanju Teorije Haosa, i daje mnoge opise prelivanja ideja (odnosno pronalaženje istih zakonitosti u ekonomiji, biologiji, mehanici fluida...




Хвала, Доксумане.

Наћи ћу је и прочитати.

То што ја нисам до сада налетео на нешто добро и поуздано на ту тему, то је зато што колико ми та тема чачка радозналост, толико ме и одбија због оних превише механицистичких повезивања разних научних, истраживачких и изумитељских области због којих на крају добијеш некакве, рецимо, биологицистичке теорије о језику или некаква аријевска булажњења о језицима "више" и "ниже" вредности извучена на основу Ли Ворфове теорије о језичком релативизму.

Зато сам врло опрезан по том питању (макар се професор Коруга сада мало и намрштио на ово што кажем ) јер су лингвистика, њен предмет проучавања и његов извор из којег нам језик тече у реалност, врло податни свакоме да се њима бави, па се између онога што заиста вреди ту јављају и свакојаки фрикови, и онда не бих да се залећем баш на све што видим.


Talking gibberish (ЛИНК)


Ипак, имам утисак да би ово Борово из 1913. (структура атома) и Сосирово из 1916. (структурализам у лингвистици) као идеје још и могли некако да се повежу...

docsumann docsumann 17:40 17.08.2023

Re: Голманов страх од пенала

Džejms Glajk je jedan od autora naučno-popularne literature o kojem je pokojni sarski imao veoma pozitivno mišljenje.

tu sam knjigu pročitao par puta i još joj se nebojeno puta vrćao za različite reference.

blog o bifurkaciji je inspirisan ( a i fundisan) dijelovima iz te knjige



nask nask 19:20 17.08.2023

Re: Голманов страх од пенала

Мени је у свему томе врло интересантно питање како су то Совјети успели тако брзо после 1945. да стигну Американце (Запад, уопштено говорећи) у тој трци у атомском наоружавању

Ima i to sa špijanjem ali bi sovjeti pre ili kasnije napravili istu. Ne postoji patent na zakone prirode. Jednom kada se provali nešto, recimo u ovom slučaju cepanje jezgra (Oto Han i drugari 1938.), stvar je samo tehnikalija kako to primeniti u praksi.
nask nask 19:22 17.08.2023

Re: Фани гејмз, мен, фани гејмз!

poruka je odvratno pro-američka..

Pitam se da li sam ja gledao nekog drugog Openhajmera u bioskopu.
principessa_etrusca principessa_etrusca 22:07 17.08.2023

Re: Голманов страх од пенала

Imali su dobre špijune. Nisam davno čitao o tome ali sad će kolega benedykt da otkrije ovaj blog pa će da objasni.

Знамо за Џулијуса и Етел Розенберг, али скоро сигурно је било још америчких комуниста који су шпијунирали за СССР.
mlatisa mlatisa 09:20 19.08.2023

Re: Голманов страх од пенала

Таса
Мени је у свему томе врло интересантно питање како су то Совјети успели тако брзо после 1945. да стигну Американце (Запад, уопштено говорећи) у тој трци у атомском наоружавању што је онда довело до равнотеже страха у периоду Хладног рата која је скоро 50 година и чинила овај наш свет тада много безбеднијим и сигурнијим местом за живот него пре Другог светског рата или што је то данас случај са светом у којем живимо.

Како је то Совјетима успело?


Постоје три објашњења која се донекле надопуњују.

1. Независтан развој. Ипак Руси имају значајна академска постигнућа у природно математичким наукама. Поред тога, када је познато да се нешто може урадити онда се лакше може доћи до резултата, а можда је нешто и објављивано у научним часописима.

2. КГБ снајка, КГБ. Добили су много информација о пројекту Менхетн шпијунирањем.

3. Неки научници Менхетн пројекта су мислили да је сувише опасно да једна нуклеарна сила нема противтежу.

Мени као највероватнија делује комбинација свега наведеног.

Уосталом, Асанжа треба ослободити!

principessa_etrusca principessa_etrusca 09:28 19.08.2023

Re: Голманов страх од пенала

Ribozom
Danas sam gledao film 'the day after'(ima i na yt), i sve te price o atomskom oruzju nose tu moralnu dilemu. A ovamo milion razlicitog oruzja kojeg su isto napravili neki naucnici, pre ili kasnije. Mislim da je upotreba oruzja za masovno unistenje ipak eticko pitanje koje se treba uputiti politicarima, vladama iz senke, krupnom kapitalu, sto i ti kazes. Naucnik koji ce da ti sklepa bombu ili virus ce uvek da se nadje.

А-бомба, када смо већ способни да је направимо, може да буде ефикасно средство за одвраћање које не мора никада да се употреби, а посебно ако то оружје имају обе стране. У том смислу је Рузвелтово одобравање пројеката Манхетн рационална одлука када је постојала реална могућност да Немци први направе бомбу.

Зашто је Труман употребио то оружје, и то када је рат био практично завршен? Зашто је бачена друга бомба недељу дана након прве?

Хор пева моћну арију на текст обраћања богу Вишну из Багавад Гите, коју је Опенхајмер иначе читао, у претпоследњој сцени Доктор Атомика (последња сцена је ”Одбројавање”).





Вишну окружен својим инкарнацијама/аватарима у којима долази на земљу да заштити добро и уништи зло.
Milan Novković Milan Novković 11:32 19.08.2023

Re: Голманов страх од пенала

shmoo
Da li mu je pomoglo iskustvo koje je stekao dok je stajao između stativa AB Kopenhagen i posmatrao putanje lopte, ne zna se pouzdano, ali nije isključeno.


То се исто и ја питам за Црњанског који је играо центарфора док је био гимназијски професор у Панчеву. С тим што Црњански није добио ни од кога стипендију осим ако стипендијом у пренесеном значењу не сматрамо одважност београдских издавача Цвијановића и Геца Кона, те Свесловенске књижарнице, који су штампали још релативно младог писца без неког угледног статуса у тој књижевној заједници Србије између два светска рата рачунајући сасвим свесно да у том послу могу и да не само не зараде ни цвоњка него и да изгубе неки новац.

Nils Bor...svetski poznati fizičar i Nobelovac


Занимљиво је да се само три године након што је Бор добио Нобелову награду појавила књига Курс опште лингвистике којом су ударени темљи модерне лингвистике 20. века и структурализма у проучавању језика. Књига је састављена на основу бележака студената који су између 1877. и 1906. слушали предавања Фердинанда де Сосира у Женеви.

Читао сам повелики број текстова о тзв. културним трансферима међу различитим културама али се не сећам да сам икада прочитао неки добар, на веродостојним подацима и уверљивим аргументима заснован, текст о преливању идеја из једне научне области у другу које се, мислим, не може опорећи.

Можда и постоји неки такав текст али нисам још увек налетео на њега.

„Da li neko ko je fizičar ima moralno pravo da radi na praktičnoj eksploataciji atomske energije i pravi bombu razorne moći?”


Živeli su u lepoj i prostranoj kući koju je Nils, kao bivši stipendista, svetski poznati fizičar i Nobelovac, dobio na poklon od pivare Carlsberg. Kuća je pivovodom bila povezana sa fabrikom i na jednoj česmi teklo je najbolje pivo, koje su Nils i njegovi gosti mogli besplatno da piju u željenim količinama.



(Ја сам своје моралне дилеме тог типа одавно разрешио... Још као средњошколац... (ЛИНК) )

Дакле, сада знамо да је осим Карла Маркса и Фридриха Енгелса и Нилс Бор био такође пивопија.

Моралне дилеме које настају накнадно после неког научног открића или изума јесу занимљива интелектуална играоница. Знам за подоста случајева из историје када ни сами научници и изумитељи нису били, после оне прве опијености славом и богатством, баш поносни на своје животно дело или чак нису ни сами користили своје изуме које су оставили у наслеђе човечанству.

Ето на пример Цукерберг...


"Mark Zuckerberg svoju privatnost poštuje, koristeći aplikaciju za komunikaciju koja ima end-to-end enkripciju i nije u vlasništvu kompanije Facebook. Ovo je broj povezan sa njegovim nalogom iz nedavnog curenja podataka Facebook-a", objavio je na Tvitteru stručnjak za bezbednost Dave Valker sa screenshot-om procurelog Zuckerbergovog broja telefona koji je rekao: "Mark Zuckerberg je na Signalu." (ЛИНК)



(Максо или Милане, молим вас преведите овај мени страни језик тако да текст разумемо и ми обични смртници по тим питањима.)


Кажем, накнадне моралне дилеме око неког изума или открића јесу занимљива интелектуална забава али имам утисак да нам данас, у 21. веку у свету накрцаном атомским наоружањем које нас све може обрисати са ове планете док трепнеш оком, не могу много помоћи.

Замнимљивије би било откривати везе између крупног мултинационалног капитала (ето на пример Нилс Бор и Карлсбег за почетак) и научних открића и изума који су донели или потенцијално носе својом појавом исто онолико или чак и више штете него користи човечанству.

Такво истраживање би нам данас било од веће користи него размишљање о моралним дилемама насталим након великх изума и научних открића.


U povodu filmskog hita "OPENHAJMER", o događajima koji su prethodili projektu "Menhetn".



Гледао сам Опенхајмера.

Овај Гари Олдман се специјализовао за улоге политичара победника у Другом светском рату као што су се некада давно неки југословенски глумци специјализовали за улогу Тита у домаћим партизанским филмовима сниманим у бившој нам и почившој држави.

Олдман је (до непрепознатљивости да је то тај глумац као и увек, толика је његова трансформација пред камерама ) у Опенхајмеру играо Трумана. Пре тога у Најдужем дану Черчила.

Шта ли је следеће?

Можда је сада поражена страна на реду?

Хитлер можда?

Ипак пре Хитлера типујем на Стаљина прво.







П.С. - Хвала, Војо, за овај текст.

Одавно нисам прочитао на Блогу Б92 нешто овако занимљиво као овај твој блог.




Tek sad prolazim kroz blog (na preskok pa će biti više iteracija) - crnčim ko japanac pošto kasnim na svim projektićima, a treba sa sinom da se otisnem u Alpe pa Pirinije za 8 dana.

Ne pratim ja te security zezalice pošto mi je mojih milion priloga na social networking mrežama uglavnom u public domenu, i jedino što krijem, a i to samo od žene, su troškovi na alat i foto opremu ...

... pa mogu da nagađam:

- Marketinški ljudi ko marketinški ljudi - lepe si etikete koje pospešuju prodaju i reputaciju - end-to-end encripcija znači da ako ti i ja razmenimo poruku preko n-sistema/releja niko od tih posrednika ne može da je pročita pošto je enkriptovana na tvom ili mom kraju/mobilnom (end) a dekriptovana na onom drugom (drugi end end-to-end).

- To svakako znači da B92 blog admin raja, ako bi imali ovakvu enkripciju, ne mogu da vide ko je koga kresnuo u somborskom ataru (vidim da se Alse mota po blogu pa je ovo fazon na njegov račun)

- Od tih raznih chat, messanger (masažer smo ga mi davno krstili, tj krstio MS verziju papeov kum) Signal je u jednom trenutku postao "reputable" (meni najdosadniji, nemam pojma šta koriste) pa pretpostavljam da je ova vest o našem Cukiju koji nam prodaje muda-za-bubrege hvaleći Fejsovu masažersku end-to-end enkripciju dok on sam koristi Signal.

Al evo ti pričica - mixed metodologija, istovremeno i od Kulina Bana i od glave na dole:

1. Dobili mi jednom projektić - nahvalisao sam se od početka bloga, al ajde - da napravimo primary issuance bond sistem za Holanđane ABN-Amro - svetska banka po prvi put izdavala par milijardi bond preko interneta.

2. Kažem ja velika lova, saće vama Tarzan iz Prigrevice da pokaže i zaletim se da uradim end-to-end enkripciju koristeći simetrični Blowfish algoritam sa klučevima preko 400 bita - unbreakable, ključeve razmenimo tako što ti ja pošaljem na papiru preko goluba pismonoše pa ti ukucaš u sistem.

3. Kad evo ga usplahireni ABN-Amro pravnik - kaže ne može gospodine, ako američke agenicje (čitaj NSA za sada) ne mogu da nam pričitaju poruku u deliću sekunde klasifikuju nas isto kao razne drug i oružje dilere i ne možemo da radimo sa US firmama koje nemaju specijalna ovlašćenja

4. Pa ja batalim naš neš-meni code i zamenim sa https protokolom (to se razbija u microsekundama, vidi Digital Fortress Dan Browna - ajd, kažu nije neki autor, al ne moraš baš u svakom romanu da nalećeš na metanisanje tipa Ane Karenjine da li da se baci iz prve pod prvu lokomotivu, ili prvo na kolena pa pod enti vagon

5. Naravno da razbijaju i razne Signale, iOvoOno (samo zacaklenji pobornici ove firmice veruju u njihove marketinške pričice - ovde sam Alseu dodao u tim i Maksu ) i ostali plebs

6. Mislim, možda još ove razne Blowfisheve ne razijaju, ali je nebitno pošto su svi, SVI operativni sistemi kompromitovani sa ranim back-doors pa ako goluba po kojem sam ti poslao šifru i ne pojede neki kobac usput mogu da te špijuniraju dok ukucavaš ključ, osim, jelte, ...

7. ... ako ne koristiš tehnologiju neposlušne firme, recimo kineskog Haveia koji netje da da amerima back-door pristup prisluškivanju ...

8. ... a Kineze baš nešto i briga za Somborski atar pa ne mariš, inako ti sve žena sazna pre nego što ti se nečista misao rodi u glavi ...



Al ajde, na kraju krajeva i ne marimo te vladine organizacije, bitno bi bilo da blog admini, super admini, moderatori i supermoderatori ne mogu da uskaču u prepiske, a i kad uskaču da bar ne izmišljaju gluposti
Черевићан Черевићан 21:19 16.08.2023

exempli gratia

mladi golman fudbalskog kluba AB Kopenhagen

јебеш правду ..(кад се сконцентришем)
код Њи голман ето.. Нобеловац поста',
а наш Илеш сеоскога Сремца ..вратар
(био к'о Беара онај) тек присетом оста',

оличење авангарде.... а ипак неправде
shmoo shmoo 21:25 16.08.2023

Re: exempli gratia

Черевићан
mladi golman fudbalskog kluba AB Kopenhagen

јебеш правду ,(кад се сконцентришем)
код Њи голман ето.. физичарем поста',
Илеш сеоскога Сремца дојаја капитен
нама само као такав ....у присету оста',

оличење авангарде... а ипак неправде






Ма пустите, гос'н Чер, ја сам почео исто као и Црњански, као нападач голгетер, али са протоком година, како се која урезивала у моју крштеницу а брзина на терену опадала, све више су ме на терену позиционо враћали уназад према мом голу тако да сам на крају завршио са фудбалом као задњи везни. Знате онај што на фудбалском терену носи воду онима што косе.

Срећом, те прекидох каријеру на време иначе би ме још ставили и између статива да им будем голман.

promoter promoter 08:11 17.08.2023

Re: exempli gratia

shmoo
Черевићан
mladi golman fudbalskog kluba AB Kopenhagen

јебеш правду ,(кад се сконцентришем)
код Њи голман ето.. физичарем поста',
Илеш сеоскога Сремца дојаја капитен
нама само као такав ....у присету оста',

оличење авангарде... а ипак неправде






Ма пустите, гос'н Чер, ја сам почео исто као и Црњански, као нападач голгетер, али са протоком година, како се која урезивала у моју крштеницу а брзина на терену опадала, све више су ме на терену позиционо враћали уназад према мом голу тако да сам на крају завршио са фудбалом као задњи везни.

Срећом, те прекидох каријеру на време иначе би ме још ставили и између статива да им будем голман.


Ali!
To što je Crnjanski bio golman mu nije pomogle kod dragog druga Tite i njegovih.
shmoo shmoo 08:34 17.08.2023

Re: exempli gratia

promoter

Ali!
To što je Crnjanski bio golman mu nije pomogle kod dragog druga Tite i njegovih.



Није, бре, Црњански био голман.

Не читаш пажљиво.

Играо је центарфора.

А голмани у фудбалској екипи су засебна прича.

К'о бубњари у бендовима. Исто.






П.С. - Што би рекли, тривија...

Једаред сам на концерту у Дому омладине слушао и гледао Бади Рича и његов биг бенд. Испред мене седели Бубиша Симић и његов тадашњи бубњар из Биг бенда РТС (тада ТВ Београд) са својим госпођама. Њих двојица уредна културна старија господа у оделима са краватама, госпође у вечерњим тоалетама...

И онда су се њих двојица све време концерта хватали за главу исто као и ја, дрипац клинац у фармеркама и патикама, задивљени како Бади Рич лупа бубњеве.



solo solo 08:34 17.08.2023

Re: exempli gratia

Ali!
To što je Crnjanski bio golman mu nije pomogle kod dragog druga Tite i njegovih.


Tito nije igro fudbal. On je bio menadžer
shmoo shmoo 08:45 17.08.2023

Re: exempli gratia

solo
Ali!
To što je Crnjanski bio golman mu nije pomogle kod dragog druga Tite i njegovih.


Tito nije igro fudbal. On je bio menadžer






Мурињо, брате, ни мање ни више него Мурињо!


Bila je kultna konferencija za medije. Ovečan slavom prvaka Evrope, stigao je Žoze Murinjo u London i inače nadmenim Englezima, skresao u brke da je totalno drugačiji od svih. Predstavio se kao Posebni.

Imao je pravo. Dokazao se. Njegov stil, fudbalski i životni, uistinu je odudarao od svega dotad viđenog. Samo što se i ljudi i fudbal menjaju, pa tako ni Portugalac nije više ni isti čovek, ni trener kao što je bio te 2004.

Kaže da je sad drugačiji i sam je sebi promenio nadimak u – Iskusni.

„Nazvao bih sebe Iskusnim (The Experienced One), jer imam više iskustva“.

„Sve što se dešava na treninzima ili u fudbalu uopšte za mene je deža vu. Već viđeno. Da biste nekog trenirali potrebno je samo da koristite mozak, a u toj misiji akumilirano znanje i iskustvo vam pomažu da se usavršavate“.


ЛИНК

Тако и ја у школи, брате... Исто к'о Мурињо и Тито.

docsumann docsumann 12:15 17.08.2023

Re: exempli gratia

Мурињо, брате, ни мање ни више него Мурињо!


Murinjo -Čakor-Peć
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 15:58 17.08.2023

Re: exempli gratia

Черевићан
а наш Илеш сеоскога Сремца ..вратар
(био к'о Беара онај) тек присетом оcta

Lepo je i to što ga se vi iz Čerevića još uvek sećate.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 16:13 17.08.2023

Re: exempli gratia

docsumann
Мурињо, брате, ни мање ни више него Мурињо!


Murinjo -Čakor-Peć

Jedno j ti je viška.:)
Kad god bih pitao sina, dok je imao 4-5 godina, čega se seća iz Crne Gore, živeli smo jedno vreme u Titogradu, on bi kao iz topa ispalio: Murino-Čakor-Peć. To je zato što je dobar deo jeseni, čitavu zimu i deo proleća, taj pravac bio zavejan, a to su stalno ponavljali na TV.
shmoo shmoo 16:40 17.08.2023

Re: exempli gratia

docsumann
Мурињо, брате, ни мање ни више него Мурињо!


Murinjo -Čakor-Peć


И два топонима у близини са лепим поетским именом, Староњин Крш и Крље... Па према спомен плочи краља Александра.

Види, нисам знао! Има и Цикуше!

Док сам био усмерењак у шуварици на првој години у Хемијској школи у Београду ('79/'80.) српски је предавао неки Цикуша. Није мени предавао али ми рекоше ови којима је предавао да је био сјајан професор.

А ја мислио да је то неко од оних зезаторских херцеговачких или крајишких и личких презимена које су Срби сасвим намерно властима пријављивали на пописима у К унд К монархији крајем 19. века. Па и данас налазиш људе из тих крајева који ти се представљају са: "Перо Будалина, драго ми је."

Онај новински оглас из Мостара с почетка 20. века је био добар када су у новинама објавили да ће се "у недељу у православној цркви венчати Перо Курило и Мара Тртица".

Стварно смо, бре, надреалан народ којем би и Бретон позавидео на свакодневном животу који живимо.

principessa_etrusca principessa_etrusca 22:22 17.08.2023

Re: exempli gratia

Онај новински оглас из Мостара с почетка 20. века је био добар када су у новинама објавили да ће се "у недељу у православној цркви венчати...





shmoo shmoo 22:32 17.08.2023

Re: exempli gratia

principessa_etrusca
Онај новински оглас из Мостара с почетка 20. века је био добар када су у новинама објавили да ће се "у недељу у православној цркви венчати...



Рађање "независне" БиХ у Мостару




Ех, шта се све догађало за тих непуних 100 година од тог огласа у мостарским новинама који сам поменуо до рушења цркве 1992.

Из једног изгинућа и разарања се ишло врло брзо у друго, па у треће,...

Опет ја са Лазаром Џамићем, досадио сам и богу и људима, али он је то тако лепо сажео.


Италија, као и ми, седи у нелагодној средини између идеалистичког аутократизма (и левичарске и десничарске сорте) и агресивнијег капитализма, не зна где јој је душа и којем би се царству приволела. И на врху има људе који то одсликавају.

Италија је оно што би, на пример, Јужни Балкан био после сто година неометеног развоја: никада суперразвијен, али релативно функционалан и шармантан.


49 41 49 41 22:00 16.08.2023

Pavle & Salve

Citao o njemu kao tinejdzer.
Malo karikirani tekst; kao sto je sve kod nas karikirano, klot pa frket.
Niko ga vise i ne pominje.

https://en.wikipedia.org/wiki/Pavle_Savi%C4%87#/media/Fileavle_Savi%C4%87.jpg
shmoo shmoo 22:28 16.08.2023

Re: Pavle & Salve

49 41
Citao o njemu kao tinejdzer.
Malo karikirani tekst; kao sto je sve kod nas karikirano, klot pa frket.
Niko ga vise i ne pominje.

https://en.wikipedia.org/wiki/Pavle_Savi%C4%87#/media/Fileavle_Savi%C4%87.jpg



Јеси видео да Бјела у овом најновијем свом филму што га је Воја поменуо ( "Чувари формуле" ) игра Леку Ранковића?



Човек је опседнут моћним ликовима из наше прошлости.

Прво је у "Доктор Реј и ђаволи" играо Ратка Дражевића, сада игра Леку Ранковића...

Постаће Бјела српски Гари Олдман.

А почео је своју глумачку каријеру као Сирогојно у филму "Бошко Буха" и тиме одмах постао идол нас тадашњих пионира у Југославији.








А Тихомир Тика Станић у том филму играо Бранка Лустига, тада у то време био у Јадран филму из Загреба, а после 1988. стигао до Гладијатора и свега осталога у Холивуду.









Шта ћеш, Павле и Савле међу Србима од 1945. до данас.

solo solo 23:59 16.08.2023

Re: Pavle & Salve

Шта ћеш, Павле и Савле међу Србима од 1945. до данас.



Jel misliš na:

Osamnaestog januara 1987. u "Politici" izlazi "humoreska" pod naslovom "Vojko i Savle" u kojoj se prepoznaju akademici Gojko Nikoliš i Pavle Savić. Tekst izaziva potrese u redakciji. Traži se odgovornost glavnog urednika Živorada Minovića i javno izvinjenje čitaocima i akademicima, ali to Minović i njegov kolegijum odbijaju. Kreće serija partijskih sastanaka, a Minović u međuvremenu dobija direktivu od Slobodana Miloševića da u slučaj humoreske uplete Ivana Stambolića.
shmoo shmoo 08:30 17.08.2023

Re: Pavle & Salve

solo
Шта ћеш, Павле и Савле међу Србима од 1945. до данас.



Jel misliš na:

Osamnaestog januara 1987. u "Politici" izlazi "humoreska" pod naslovom "Vojko i Savle" u kojoj se prepoznaju akademici Gojko Nikoliš i Pavle Savić. Tekst izaziva potrese u redakciji. Traži se odgovornost glavnog urednika Živorada Minovića i javno izvinjenje čitaocima i akademicima, ali to Minović i njegov kolegijum odbijaju. Kreće serija partijskih sastanaka, a Minović u međuvremenu dobija direktivu od Slobodana Miloševića da u slučaj humoreske uplete Ivana Stambolića.




То је само једна од многобројних "хуморески" тог типа које смо живели и живимо још увек.


zoja444 zoja444 08:19 17.08.2023

pre neki dan su rekli

da ce biolosko oruzje biti opasnije od nuklearnog.
alselone alselone 09:01 17.08.2023

Re: pre neki dan su rekli

zoja444
da ce biolosko oruzje biti opasnije od nuklearnog.

Hoće.

Na tome je na primer radio Fauči (koji btw ima najveću platu od cele državne uprave, više i od predsednika ili sudija ustavnog suda). Kada se pravi biološko oružje, paralelno se pravi i vakcina (jer uvek ima povratnog toka bolesti). Pa prvo svoje vakcinišeš i onda "diplojuješ" oružje.

Prilikom normalnog razvoja novih vakcina, pogotovo sa novom tehnologijom, mrna u ovom slučaju, bilo bi potrebno cirka 20, 30 godina pa i više, da se istestira i odobri nova tehnologija. Ali, volšebno i slučajno, imali smo virus koji je slučajno ali baš slučajno majkemi zbrisao iz laboratorije, pa smo u dve godine vakcinisali preko milijardu ljudi novom vakcinom. Cap carap, očas posla. Podaci koji su sakupljeni u tom procesu vrede bilione plus daju veliku startnu prednost u ratu biološkim oružjima.

Nego, u celoj frtfutmi postoji još jedna luda zanimljivost. Gde se nalazio veliki broj bio-laboratorija?

U Ukrajini.
shmoo shmoo 09:04 17.08.2023

Re: pre neki dan su rekli

zoja444
da ce biolosko oruzje biti opasnije od nuklearnog.


Ма јебаћемо матер и Пастеру и Флемингу и свим тим будалама које су нас, буљећи кроз своје микроскопе, и довеле до ове ситуације.

(А докторе Кона и Тодоровића ћемо на Теразијама да обесимо о бандеру за јаја.)

Добро бре, Зоја, је л' ти скупљаш само мрачне вести?

Ајкуле, биолошко оружје,... Ју нејм ит шта си све помињала на Блогу Б92.

Такав ти confirmation bias?

Шта је следеће код тебе?

Поплаве, земљотреси, вулкани, метеори и сва 4 јахача Апокалипсе?

Дајмо се тргнути мало из тог стања и фокусирати се и на животне радости...

Жива си још увек и мрдаш.

Сасвим довољно да идемо даље.







Немој, бре, стално да се секираш унапред, и пре него се нешто деси.

Илузија је да можемо да контролишемо баш све у својим животима. Контролишемо само тек понешто, а и то не увек успешно.

Уосталом, ионако ћемо сви ми и све ово око нас једнога дана да будемо фотони, што рече Брајан Кокс.

zoja444 zoja444 09:45 17.08.2023

Re: pre neki dan su rekli

ja se izvinjavam blogo auditorijumu na mracnim mislima. otkad je krenula korona, napalo me je 20 nebuloznih bolesti i covid 3x pride. u jednom trenutku sam pomislila: mozda je sve to najava za sudnji cas.
shmoo shmoo 10:02 17.08.2023

Re: pre neki dan su rekli

zoja444
ja se izvinjavam blogo auditorijumu na mracnim mislima. otkad je krenula korona, napalo me je 20 nebuloznih bolesti i covid 3x pride. u jednom trenutku sam pomislila: mozda je sve to najava za sudnji cas.



Знам, није ти лако.

(А ако се осврнеш око себе и загледаш мало боље, видећеш да свако од нас носи неки свој крст у овом животу који ето морамо да живимо кад смо се већ родили. Боље и тако него да се нисмо ни родили.)

Покушавам само малкице да те насмешим и разведрим, макар на тренутак, па не замери што ти ја тако написах...

Нисам злонамеран.



nikvet pn nikvet pn 11:54 17.08.2023

Re: pre neki dan su rekli

alselone

iolosko oruzje biti opasnije od nuklearnog.

Hoće.


Ово је истина, сува и горка.

Ковид перформанс дао је непроцењиве епидемиолошке податке. Наредном кораку управо присуствујемо под нативом - афричка свињска куга. Праве инфо су апсолутно недоступне. Јавне, пажљиво дозиране јасно стоје на страни корпорацијског свињогојства а против народног и - природног. У англофононом и ЕУ делу света задатак је већином обављем; простао је дивљи исток.
solo solo 11:58 17.08.2023

Re: pre neki dan su rekli

da ce biolosko oruzje biti opasnije od nuklearnog.


Sexualno oružje je najstrašnije!
newimprovedtadejus newimprovedtadejus 12:01 17.08.2023

Re: pre neki dan su rekli

nikvet pn
Праве инфо су апсолутно недоступне. Јавне, пажљиво дозиране јасно стоје на страни корпорацијског свињогојства а против народног и - природног. У англофононом и ЕУ делу света задатак је већином обављем; простао је дивљи исток.


nikola svaka pristojna supiška u londonu prodaje meso na kom piše ime uzgojivača.. ime fizičkog lica.. nikola nikolić.. a uz to nekad ide besplatan supiškin magazin (koji uopštenije loš) u kom redovno pišu priče o tom nikoli, petru, mitru i kako on često sa sinom ili ćerom uzgaja te svinje, krave itd.
pa imaš sliku te farme a moš i sam da odeš i vidiš, oko samog Londona ih ima mada tu manje..

solidno stojeći englez očekuje da mu se pokaže ta gica čiju slaninicu jede, da vidi gdje spavaju koke..

evo recimo ovde moš da vidiš prosječan supiška filmić na tu temu, ladno imaš i farmere da gledneš
link


ima naravno i masovne industrije al totalna je zabluda da kao anglofoni svijet jede meso sa neke kao fabričke trake i oće da pobije srpske svinje..
bojim se da srpske svinje pobijamo sami..
engleza za naše boli uvo a svoje čuva

alselone alselone 12:08 17.08.2023

Re: pre neki dan su rekli

Ковид перформанс дао је непроцењиве епидемиолошке податке.

Ma da, kao na kasetofonu kada pritisneš FF pa ubrzaš pesmu, tako su i ovi ubrzali 50 godina istraživanja i testiranja na dve. Znaš kad bi sakupili milijardu a verovatno i dve milijarde, da ne tražim sada, ljudi iz zvanično 165 zemalja da im roku mrna vakcinu? NIkad a ni tada.
nikvet pn nikvet pn 13:44 17.08.2023

Re: pre neki dan su rekli

newimprovedtadejus
svaka pristojna supiška u londonu prodaje meso na kom piše ime uzgojivača.. ime fizičkog lica.


Управо то и причам. Корпорацијска стратегија подразумева органску производњу као ситан и небитан део колача. Жртвује пиона за даму. Али захтева да се пиони попишу и потпишу, да се заокруже, Индијанце у резерват. Има довољно Банкарела које не занима цена већ само квалитет, њихова деца не једу јефтину пластику (ускоро и штампану). Управо оно што служе нпр шоферске механе наоколо Лондона - непотписано. Онда упореди потрошњу тамо и онамо.

На рој мапи Балкан и Србија не спадају чак ни у ваше пописане Индијанце, него под оно друго - само мртав Индијанац је добар Индијанац. И не, неће Енглез да побије наше свиње, то се ради у рукавицама. Које се после баце.

Ено Пољсха. Свињогојски лако прегажена и сад друка пластику. Са потписом корпорације.
principessa_etrusca principessa_etrusca 14:16 17.08.2023

Re: pre neki dan su rekli

solidno stojeći englez očekuje da mu se pokaže ta gica čiju slaninicu jede, da vidi gdje spavaju koke..

evo recimo ovde moš da vidiš prosječan supiška filmić na tu temu, ladno imaš i farmere da gledneš
link

Пре неку годину удео органских производа на укупном тржишту хране у УК је износио 1,2%, односно радило се о занемарљивом проценту.

Да ли имаш неки свежији податак?
zoja444 zoja444 14:27 17.08.2023

Re: pre neki dan su rekli

hvala, taso. znam da si dobronameran.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 14:48 17.08.2023

Re: pre neki dan su rekli

principessa_etrusca
solidno stojeći englez očekuje da mu se pokaže ta gica čiju slaninicu jede, da vidi gdje spavaju koke..

evo recimo ovde moš da vidiš prosječan supiška filmić na tu temu, ladno imaš i farmere da gledneš
link

Пре неку годину удео органских производа на укупном тржишту хране у УК је износио 1,2%, односно радило се о занемарљивом проценту.

Да ли имаш неки свежији податак?


Kako izgleda engleska organska svinja? Jel to nešto kao mađarska mangalica, odnosno naša mangulica?
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 14:55 17.08.2023

Re: pre neki dan su rekli

principessa_etrusca
solidno stojeći englez očekuje da mu se pokaže ta gica čiju slaninicu jede, da vidi gdje spavaju koke..

evo recimo ovde moš da vidiš prosječan supiška filmić na tu temu, ladno imaš i farmere da gledneš
link

Пре неку годину удео органских производа на укупном тржишту хране у УК је износио 1,2%, односно радило се о занемарљивом проценту.

Да ли имаш неки свежији податак?


To je bas malo. Daleko manje od evropskog proseka. Dok sam ziveo u UK imao sam utisak da je vise. Sad kad gledam ovako sa strane cini mi se da je tamo sve vise Danijel Blejkova.

Mislim da je Nemacka taj britanski procenat imala negde devedesetih. Zanimljivo je i da udeo organske hrane u novim EU clanicama isto godinama raste.

Sto se Srbije tice, ova vlast je cini mi se na sve najgore spremna.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 15:12 17.08.2023

Re: pre neki dan su rekli

solo
da ce biolosko oruzje biti opasnije od nuklearnog.


Sexualno oružje je najstrašnije!


Pričao mi, svojevremeno, pok. Dragoš Kalajić, (jeste da je bio desničar, ali i intelektualac par excellence), kako je, dok je službovao u Rimu u našem dipl. predstavništbu devedesetih, bio gost na nekoj od njihovih televizija. Između ostalog, seksipilna voditeljka, postavila mu je pitanje o desetinama hiljada žena u Bosni, koje su po njenim podacima, silovali vojnici Vojske RS.

Odgovorio sam, priča Kalajić, da ne zna za italijanske vojnike, ali da se srpskim vojnicima kurac ne diže po komandi, a i kad bi im se dizao ne bi bilo muguće da ondašnji broj vojnika VRS u danima koliko se do tada ratovalo u Bosni, siluje tolike žene. Na to je voditeljka iznervirano rekla, molim vas nemojte biti prosti ili ću prekinuti emisiju (program je išao uživo), a Dragoš je odgovorio, da nije prost već je samo odgovorio na njeno pitanje.

Hoću da kažem, sexualno oružje, iako nije za potcenjivanje, ima ozbiljna ograničenja, bar kada su u pitanju muškarci.
solo solo 15:27 17.08.2023

Re: pre neki dan su rekli

Hoću da kažem, sexualno oružje, iako nije za potcenjivanje, ima ozbiljna ograničenja, bar kada su u pitanju muškarci.


Prevaziđeno,tehnologija napreduje,modifikacije u toku.




p.s.

principessa_etrusca principessa_etrusca 15:44 17.08.2023

Re: pre neki dan su rekli

To je bas malo. Daleko manje od evropskog proseka. Dok sam ziveo u UK imao sam utisak da je vise. Sad kad gledam ovako sa strane cini mi se da je tamo sve vise Danijel Blejkova.

Mislim da je Nemacka taj britanski procenat imala negde devedesetih. Zanimljivo je i da udeo organske hrane u novim EU clanicama isto godinama raste.

Sto se Srbije tice, ova vlast je cini mi se na sve najgore spremna.

Питање је када си живео у УК и где си се снабдевао.

Деведесетих је понуда органски произведене хране у УК била у зачетку, па се постепено повећавала, али је остала мања од понуде у већини европских земаља.

Сада, имајући у виду cost of living crisis, не би ме изненадило да се потрошња у међувремену смањила.
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 15:53 17.08.2023

Re: pre neki dan su rekli

Vojislav Stojković
Odgovorio sam, priča Kalajić, da ne zna za italijanske vojnike, ali da se srpskim vojnicima kurac ne diže po komandi,


Bice da je licno proveravao.

Nisam znao da nas je i taj predstavljao i doprineo neugledu zemlje u svetu. Nema nacionaliste a da se nije ovajdio nekom sluzbenom pozicijom.
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 16:16 17.08.2023

Re: pre neki dan su rekli

principessa_etrusca
To je bas malo. Daleko manje od evropskog proseka. Dok sam ziveo u UK imao sam utisak da je vise. Sad kad gledam ovako sa strane cini mi se da je tamo sve vise Danijel Blejkova.

Mislim da je Nemacka taj britanski procenat imala negde devedesetih. Zanimljivo je i da udeo organske hrane u novim EU clanicama isto godinama raste.

Sto se Srbije tice, ova vlast je cini mi se na sve najgore spremna.

Питање је када си живео у УК и где си се снабдевао.

Деведесетих је понуда органски произведене хране у УК била у зачетку, па се постепено повећавала, али је остала мања од понуде у већини европских земаља.

Сада, имајући у виду cost of living crisis, не би ме изненадило да се потрошња у међувремену смањила.


Ja sam isao na pijacu i tu je bilo par njih sa organskom hranom. Waitrose je isto nesto imao ali preskupo.

Nedavno gledam neki dokumentarac da skoro cetvrtina Britanaca zivi ispod linije siromastva. I to iako je nezaposlenost mala.

Dok sam ziveo tamo asistirao malo jednom coveku koji je imao neke mentalne probleme ali jos bio radno sposoban. Nije imao redovno grejanje nego kupovao u kiosku 'na komad' a i telefon tako koristio. To sam prvi i poslednji put tamo video. E kako je njega birokratija maltretirala, ovi iz Jobcentre Plus posebno. Posle gledao I, Daniel Blake i nista me vise nije cudilo.




Vojislav Stojković Vojislav Stojković 16:30 17.08.2023

Re: pre neki dan su rekli

Neues aus der Nachbarschaft
Nisam znao da nas je i taj predstavljao i doprineo neugledu zemlje u svetu. Nema nacionaliste a da se nije ovajdio nekom sluzbenom pozicijom.



Reći da je Kalajić predstavljao svoju državu zato što je nacionalista, da se ovajdio položajem u Rimu (u kom je studirao i živeo), a pogotovo da je doprineo neugledu zemlje u svetu, velika je simplifikacija.

"Kalajićevo svrstavanje na srpsku stranu u raspadu Jugoslavije, njegov ratni i poratni javni angažman nije bio uzrokovan njegovim „srpskim“, patriotskim osećanjima i stavovima. Naprotiv, na srpsku stranu u ratu su ga dovela njegova ideološka ubeđenja kojima je želeo da ostane dosledan. Da je njegova „evropska ideologija“ ukazivala na pogubnost srpskog nacionalizma spram njegovog filozofsko-istorijskog te geopolitičkog svetonazora, Kalajić bi mu bio najžešći neprijatelj. Tek nakon neposrednih životnih iskustava i susreta sa srpskim dinarskim, patrijarhalnim stanovništvom na ratištima širom bivše Jugoslavije, Kalajić se postepeno, u okviru svojih ideoloških „dimenzija“, „posrbljivao“ i emotivno saživljavao sa onim željenim „indoevropskim“ kod svog naroda, teško poimajući onu dublju i značajniju „pravoslavnu“ dimenziju kojom je natopljeno srpko etničko biće na čiju stranu je stao u jednom teškom vremenu i jednom prljavom ratu." Izvor

Naravno, moglo bi se postaviti i pitanje: a na koju stranu su Kalajić i drugi srpski intelektualci trebali da se svrstaju?
newimprovedtadejus newimprovedtadejus 16:37 17.08.2023

Re: pre neki dan su rekli

principessa_etrusca
solidno stojeći englez očekuje da mu se pokaže ta gica čiju slaninicu jede, da vidi gdje spavaju koke..

evo recimo ovde moš da vidiš prosječan supiška filmić na tu temu, ladno imaš i farmere da gledneš
link

Пре неку годину удео органских производа на укупном тржишту хране у УК је износио 1,2%, односно радило се о занемарљивом проценту.

Да ли имаш неки свежији податак?


ovo nije organska proizvodnja..
promoter promoter 16:40 17.08.2023

Re: pre neki dan su rekli

Neues aus der Nachbarschaft
Vojislav Stojković
Odgovorio sam, priča Kalajić, da ne zna za italijanske vojnike, ali da se srpskim vojnicima kurac ne diže po komandi,


Bice da je licno proveravao.

Nisam znao da nas je i taj predstavljao i doprineo neugledu zemlje u svetu. Nema nacionaliste a da se nije ovajdio nekom sluzbenom pozicijom.

Gluposti!
newimprovedtadejus newimprovedtadejus 16:45 17.08.2023

Re: pre neki dan su rekli

nikvet pn
newimprovedtadejus
svaka pristojna supiška u londonu prodaje meso na kom piše ime uzgojivača.. ime fizičkog lica.


Управо то и причам. Корпорацијска стратегија подразумева органску производњу као ситан и небитан део колача. Жртвује пиона за даму. Али захтева да се пиони попишу и потпишу, да се заокруже, Индијанце у резерват. Има довољно Банкарела које не занима цена већ само квалитет, њихова деца не једу јефтину пластику (ускоро и штампану). Управо оно што служе нпр шоферске механе наоколо Лондона - непотписано. Онда упореди потрошњу тамо и онамо.

На рој мапи Балкан и Србија не спадају чак ни у ваше пописане Индијанце, него под оно друго - само мртав Индијанац је добар Индијанац. И не, неће Енглез да побије наше свиње, то се ради у рукавицама. Које се после баце.

Ено Пољсха. Свињогојски лако прегажена и сад друка пластику. Са потписом корпорације.


ama brate nikola NE.. nije tako..
ovo nije organska proizvodnja.. i nisu nekakvi prebogati bankari nego dve najveće domaće supiške MS i Waitrose.. prosto je trend ili da kupuješ najjeftinije (tu vladaju bar u UK njemački lanci, i tu poznati Lidl i pride Aldi) ili da tražiš da vidiš ko je, gdje je, kako je..
ali ne nužno organski..
akcenat je na poznat i po mogućnosti domaći proizvođač..
trend koji je posebno ojačao od krize 08..
to sasvim sigurno nije ništa zanemarljivo niti u single digit procentima..
raširen trend..

naravno ima i ko jedva može da priušti meso i gledaće da kupi najjeftinije moguće ali ovo domaći, known source, nisu nikakva iživljavanja..
recimo paket 750 grama pilećih krile košta 1.65 funti i to ti je ovde cijena najjeftinijeg slatkiša.. ne znam.. tipa sladoled marke rumenko ili tako nešto.. od toga nema niže..
tako da čak i na mikro budžetu može da se jede iz poznatih izvora, poznatih farmi itd...
i to je raširen trend pogotovo ko ima djecu i iole ga zanima šta im daje da jedu..


e dakle ta priča da anglosaksonci kolju male proizvođače je 100% promašaj..
prosto se vidi golim okom i kad sljećeš bilo gdje u UK..

rada sam pak da čujem teoriju kako je masovna proizvodnja vakcina protiv kovida sprječila male proizvođače da sutra vakcinišu svinju protiv neke njene gripe..
pa zar im nije u interesu i tebi da prodaju tu vakcinu?
kako tačno funkcioniše ta zavjera?
newimprovedtadejus newimprovedtadejus 16:49 17.08.2023

Re: pre neki dan su rekli

Neues aus der Nachbarschaft
principessa_etrusca
solidno stojeći englez očekuje da mu se pokaže ta gica čiju slaninicu jede, da vidi gdje spavaju koke..

evo recimo ovde moš da vidiš prosječan supiška filmić na tu temu, ladno imaš i farmere da gledneš
link

Пре неку годину удео органских производа на укупном тржишту хране у УК је износио 1,2%, односно радило се о занемарљивом проценту.

Да ли имаш неки свежији податак?


To je bas malo. Daleko manje od evropskog proseka. Dok sam ziveo u UK imao sam utisak da je vise. Sad kad gledam ovako sa strane cini mi se da je tamo sve vise Danijel Blejkova.

Mislim da je Nemacka taj britanski procenat imala negde devedesetih. Zanimljivo je i da udeo organske hrane u novim EU clanicama isto godinama raste.

Sto se Srbije tice, ova vlast je cini mi se na sve najgore spremna.

pa jel imate taj trend u DE sad da se navodi izvor namirnice ne neminovno organske..
organski je još dodatni stepen al taj trend made in UK je star bar 15 godina a kod hrane ide u sitnije detalje uvijek (i jeftini lanci navode porjeklo bar regionalno) a u UK supiškama je solidnih 75% mesa, jaja i ribe sa navedenim tačnim proizvođačem i onda možeš da vidiš tačno ko su ti ljudi..
ditto mliječni proizvodi..
shmoo shmoo 16:50 17.08.2023

Re: pre neki dan su rekli

Vojislav Stojković

Pričao mi, svojevremeno, pok. Dragoš Kalajić, (jeste da je bio desničar, ali i intelektualac par excellence),



Калајић је био сјајан човек.

Изузетно образован, али не улудо образован као што је то честа појава код образованих Срба данас, јер је уз то био и мудар.

(Не интелигентан, то није довољно да се буде такав човек као он, него мудар. Разлика је битна.)

Штета што је рано отишао.

Недостаје нам данас и као народу и држави Србији.


ЛИНК

newimprovedtadejus newimprovedtadejus 16:56 17.08.2023

Re: pre neki dan su rekli

Vojislav Stojković

Naravno, moglo bi se postaviti i pitanje: a na koju stranu su Kalajić i drugi srpski intelektualci trebali da se svrstaju?


trebali bi na stranu pametnih ljudi koji bi na optužbe o masovnim silovanjima odgovorili bolje nego pominjanjem dignutih kuraca..
jedino bi valjda gore bilo da je probao u emisiji da tu voditeljku siluje..
kako kažeš izazovno je bila obučena pa bi baš bila pristala reakcija
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 16:59 17.08.2023

Re: pre neki dan su rekli

Vojislav Stojković
Neues aus der Nachbarschaft
Nisam znao da nas je i taj predstavljao i doprineo neugledu zemlje u svetu. Nema nacionaliste a da se nije ovajdio nekom sluzbenom pozicijom.



Reći da je Kalajić predstavljao svoju državu zato što je nacionalista, a pogotovo da je doprineo neugledu zemlje u svetu, velika je simplifikacija.

"Kalajićevo svrstavanje na srpsku stranu u raspadu Jugoslavije, njegov ratni i poratni javni angažman nije bio uzrokovan njegovim „srpskim“, patriotskim osećanjima i stavovima. Naprotiv, na srpsku stranu u ratu su ga dovela njegova ideološka ubeđenja kojima je želeo da ostane dosledan. Da je njegova „evropska ideologija“ ukazivala na pogubnost srpskog nacionalizma spram njegovog filozofsko-istorijskog te geopolitičkog svetonazora, Kalajić bi mu bio najžešći neprijatelj. Tek nakon neposrednih životnih iskustava i susreta sa srpskim dinarskim, patrijarhalnim stanovništvom na ratištima širom bivše Jugoslavije, Kalajić se postepeno, u okviru svojih ideoloških „dimenzija“, „posrbljivao“ i emotivno saživljavao sa onim željenim „indoevropskim“ kod svog naroda, teško poimajući onu dublju i značajniju „pravoslavnu“ dimenziju kojom je natopljeno srpko etničko biće na čiju stranu je stao u jednom teškom vremenu i jednom prljavom ratu." Izvor

Naravno, moglo bi se postaviti i pitanje: a na koju stranu su Kalajić i drugi srpski intelektualci trebali da se svrstaju?



Slazem se da nije bio vodjen patriotskim osecanjima. Da jeste ne bi stetio drzavi ovakvim i slicnim izjavama.

A inace ne znam kakav mu je tacno doprinos. Covek koji je sam sebe precenio ali bas je voleo da bude vidjen kao intelektualac. Neopaganizam, SF i te njegove ideje su jos imale neki izraz u umetnosti ali kad je umislio da je filozof i politicki tumac sveta videlo se koliko je sve to prazno. Pokupio ideje sa raznih mesta i u uvezao na neki svoj nacin. Ali kod njega nema kritickog preispitivanja, razradjivanja teza nego sve sto meni na pamet padne je genijalna ideja.


Vojislav Stojković Vojislav Stojković 17:02 17.08.2023

Re: pre neki dan su rekli

newimprovedtadejus
Vojislav Stojković

Naravno, moglo bi se postaviti i pitanje: a na koju stranu su Kalajić i drugi srpski intelektualci trebali da se svrstaju?


trebali bi na stranu pametnih ljudi koji bi na optužbe o masovnim silovanjima odgovorili bolje nego pominjanjem dignutih kuraca..
jedino bi valjda gore bilo da je probao u emisiji da tu voditeljku siluje..
kako kažeš izazovno je bila obučena pa bi baš bila pristala reakcija


Čovek je samo primenio egzaknu nauku matematiku i fiziološke zakonitosti o erekciji.
Nije taj imao potrebe za silovanjem voditeljki, pre bih rekao da se morao štiti od njih.
angie01 angie01 17:04 17.08.2023

Re: pre neki dan su rekli

Bice da je licno proveravao.

Nisam znao da nas je i taj predstavljao i doprineo neugledu zemlje u svetu. Nema nacionaliste a da se nije ovajdio nekom sluzbenom pozicijom.


pa kako nisi, on je bio salonski seselj, na palmi je, isto kao i tadasnji vlasnik mrsomudio huskanjem, jedino sto nije vrteo olovkom i njegove su reci bile upakovane u razne pojmove, koji ovaj drugi nikada nije cuo,...on je lik, koji je provalio, da su svi lepi ljudi- desnicari,...bozemesacuvaj intelektualca njegovog kalibra, a brate i umetnika- one njegove kic brljotine sa svemirskim znaecnjima,...sustinski, bonvivan, koji se prodavao za elitu i na koga su sekle vene razne isidore bjelice, suzane mancic,...
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 17:04 17.08.2023

Re: pre neki dan su rekli

newimprovedtadejus
Neues aus der Nachbarschaft
principessa_etrusca
solidno stojeći englez očekuje da mu se pokaže ta gica čiju slaninicu jede, da vidi gdje spavaju koke..

evo recimo ovde moš da vidiš prosječan supiška filmić na tu temu, ladno imaš i farmere da gledneš
link

Пре неку годину удео органских производа на укупном тржишту хране у УК је износио 1,2%, односно радило се о занемарљивом проценту.

Да ли имаш неки свежији податак?


To je bas malo. Daleko manje od evropskog proseka. Dok sam ziveo u UK imao sam utisak da je vise. Sad kad gledam ovako sa strane cini mi se da je tamo sve vise Danijel Blejkova.

Mislim da je Nemacka taj britanski procenat imala negde devedesetih. Zanimljivo je i da udeo organske hrane u novim EU clanicama isto godinama raste.

Sto se Srbije tice, ova vlast je cini mi se na sve najgore spremna.

pa jel imate taj trend u DE sad da se navodi izvor namirnice ne neminovno organske..
organski je još dodatni stepen al taj trend made in UK je star bar 15 godina a kod hrane ide u sitnije detalje uvijek (i jeftini lanci navode porjeklo bar regionalno) a u UK supiškama je solidnih 75% mesa, jaja i ribe sa navedenim tačnim proizvođačem i onda možeš da vidiš tačno ko su ti ljudi..
ditto mliječni proizvodi..


Ako mislis na to da pise ovo su jaja/mleko sa te i te farme ne pise uvek osim ako nije bas neki manji proizvodjac organske/bio hrane.





newimprovedtadejus newimprovedtadejus 17:07 17.08.2023

Re: pre neki dan su rekli

Neues aus der Nachbarschaft


Ja sam isao na pijacu i tu je bilo par njih sa organskom hranom. Waitrose je isto nesto imao ali preskupo.

Nedavno gledam neki dokumentarac da skoro cetvrtina Britanaca zivi ispod linije siromastva. I to iako je nezaposlenost mala.

Dok sam ziveo tamo asistirao malo jednom coveku koji je imao neke mentalne probleme ali jos bio radno sposoban. Nije imao redovno grejanje nego kupovao u kiosku 'na komad' a i telefon tako koristio. To sam prvi i poslednji put tamo video. E kako je njega birokratija maltretirala, ovi iz Jobcentre Plus posebno. Posle gledao I, Daniel Blake i nista me vise nije cudilo.


fakat postoji..
ali nejednakost raspodjele u UK nije mnogo u zaostatku sa DE i skandinavijom i on par je sa FR a ispred istočne Evrope..
i ja sam naravno gledala Ken Loučove filmove i on ih odlično pravi.. ali to je ipak samo propaganda..
istina je da UK npr. obezbjedi svima bukvalno sve do 18. godine života..
dakle sve knjige, sav pribor, sva školska odjeća (do 16. godine poslije više ne idu uniforme), sva školska hrana, svi izleti, bukvalno sve što je potrebno plaća država..
besplatno je naravno i svo potrebno liječenje i preventiva..
uz to za neki ne tako nizak prag primanja porodice dobijaju i državni smještaj i dječiji dodatak i bonove za hranu..
neki ipak toj svojoj djeci ne daju bukvalno ni hranu pa zato i postoje ti školski obroci a problema sa drogom, alkoholom u siromašnim krajevima ima mnogo..
na tu ti temu preporučujem neprevaziđenog Shuggie Bane'a, knjiga je, ali odlično štivo, zaista rijetko dobro napisano i autobiografski..
o siromašnim rudarskim mjestima Škotske..
autobiografsko..
tako nečeg u DE nema i nikad nije bilo..
razlozi su sigurno složeni al vjerovatno da je sodlinim dijelom kriva Tačerka za to kako stvari danas izgledaju ali za to što su opšte mogle doći dotle vjerovatno neka engleska istorija koja jeste zadržala i monarhiju i klasno društvo i mnogo više svjesti o opravdanosti nepravedne raspodjele u društvu nego što je to slučaj u zapadnoj EVropi..
a opet je po nejednakosti slična FR..
elem bitno je o tim pitanjima razmišljati sistematski a ne na nivou anegdote mada anegdote nekad znaju biti informativne..

Louč je po meni solidno ukazao na manifestaciju problema ali ne i uzrok..
po meni se problem može jedino rješiti u obrazovanju ali to je ipak lakše reći nego uraditi..
UK preraspodjeljuje između 40 i 45% BDP-a godišnje što je sam evropski vrh a problemi ostaju.. neće biti da je rješenje još poreza i da se taj procenat izgura na sam vrh (niko nije iznad 45 pa ni skandinavci)..
el to ipak zahtjeva malo dublje razumijevanje i rijetko se u jednom čovjeku steknu svi eelmenti da može i da vidi problem iz prve ruke i razumije gdje i kako potražiti podatke a da onda ima i interes da svoje nalaze podjeli bez političke agende..
pa je tako kako je
ipak pričati o tome kako sirotinja pati u UK je baš.. glupost..


Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 17:09 17.08.2023

Re: pre neki dan su rekli

angie01
Bice da je licno proveravao.

Nisam znao da nas je i taj predstavljao i doprineo neugledu zemlje u svetu. Nema nacionaliste a da se nije ovajdio nekom sluzbenom pozicijom.


pa kako nisi, on je bio salonski seselj, na palmi je, isto kao i tadasnji vlasnik mrsomudio huskanjem, jedino sto nije vrteo olovkom i njegove su reci bile upakovane u razne pojmove, koji ovaj drugi nikada nije cuo,...on je lik, koji je provalio, da su svi lepi ljudi- desnicari,...bozemesacuvaj intelektualca njegovog kalibra, a brate i umetnika- one njegove kic brljotine sa svemirskim znaecnjima,...sustinski, bonvivan, koji se prodavao za elitu i na koga su sekle vene razne isidore bjelice, suzane mancic,...


To mi je poznato nego nisam znao da je dogurao do neke diplomatske funkcije. Kakve bi tek teorije razvio da je poziveo do korone to sam ChatGPT zna.
newimprovedtadejus newimprovedtadejus 17:13 17.08.2023

Re: pre neki dan su rekli


Neues aus der Nachbarschaft

Ako mislis na to da pise ovo su jaja/mleko sa te i te farme ne pise uvek osim ako nije bas neki manji proizvodjac organske/bio hrane.


ne piše ni ovde uvijek, ovde je standardna podjela kao i tu, pa organsko, pa higher welfare, pa free range i sve te standardizovane podjele..
uz to imaš marketinški nastup da se navode imena ljudi i farmi i da veliki lanci dosta glasno propagiraju da kupuju samo od odabranih (pomenuti MS tvrdi da isključivo nabavljaju od malih poznatih farmera a Waitrose organic nabavlja od kralja a solidan dio, između 50 i 75% od poznatih farmi)..
a onda imaš i tu literaturu gdje se možeš ako vaš oćeš baviti i time čije tačno oćeš da kupiš..
ako si baš dokon možeš da kupiš i sam na farmi, na možda tipa sat vožnje od grada..
nisam to niakd radila, nema potrebe, al uvijek kad idemo po countryside toga ima koliko hoćeš da vidiš usput..

tj. to vjerovanje kako je anglosaksonski cilj da se uništi mali proizvođač.. to prosto faktički ne da nije tačno nego nema veze nikakve..
newimprovedtadejus newimprovedtadejus 17:16 17.08.2023

Re: pre neki dan su rekli

Vojislav Stojković
newimprovedtadejus
Vojislav Stojković

Naravno, moglo bi se postaviti i pitanje: a na koju stranu su Kalajić i drugi srpski intelektualci trebali da se svrstaju?


trebali bi na stranu pametnih ljudi koji bi na optužbe o masovnim silovanjima odgovorili bolje nego pominjanjem dignutih kuraca..
jedino bi valjda gore bilo da je probao u emisiji da tu voditeljku siluje..
kako kažeš izazovno je bila obučena pa bi baš bila pristala reakcija


Čovek je samo primenio egzaknu nauku matematiku i fiziološke zakonitosti o erekciji.
Nije taj imao potrebe za silovanjem voditeljki, pre bih rekao da se morao štiti od njih.


nema nego da se i ti privatiš te diplomatije sve tako egzaktno i naučno..
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 17:18 17.08.2023

Re: pre neki dan su rekli

Neues aus der Nachbarschaft

A inace ne znam kakav mu je tacno doprinos. Covek koji je sam sebe precenio ali bas je voleo da bude vidjen kao intelektualac. Neopaganizam, SF i te njegove ideje su jos imale neki izraz u umetnosti ali kad je umislio da je filozof i politicki tumac sveta videlo se koliko je sve to prazno. Pokupio ideje sa raznih mesta i u uvezao na neki svoj nacin. Ali kod njega nema kritickog preispitivanja, razradjivanja teza nego sve sto meni na pamet padne je genijalna ideja.


:::"tek pomen Kalajićevog imena uvek je izazivao neskriveno burne reakcije. Time je teže nepristrasno i istovremeno kritički oceniti Kalajićev rad na javnom polju, a ne sukobiti se sa nagomilanim predrasudama kako njegovih poklonika, tako i žestokih protivnika, koji sa tvrdoglavih ideoloških pozicija nisu u stanju da prihvate nikakav pokušaj iznijansiranijeg i objektivnijeg tumačenja dela autora „jednog pogleda na svet“ već citiran izvor.

Da se razumemo, ja nisam poznavalac, pogotovo obožavalac, Kalajićevog dela i zaostavštine. Upoznao sam ga tih burnih devedesetih i u nekoliko navrata duže vreme razgovarao s njim. Na mene je ostavio utisak pravog intelektualca sa stavom koji argumentovano zastupa i brani, ali ume da sasluša i drugačije mišljenje, pa i da ga prihvati ako je argumentovano.

Glede one anegdote koju sam prepričao, moguće da nije upotrebio reč kurac, već penis ili kako se taj organ već zove na njihovom jeziku, i verujem da nije bilo mnogo boljih načina da se suprostavi neviđenoj zapadnoj propagandni u ondašbjoj medijskoj sferi, koja je Srbe prikazivala samo kao zločince i silovatelje.

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 17:22 17.08.2023

Re: pre neki dan su rekli

newimprovedtadejus

nema nego da se i ti privatiš te diplomatije sve tako egzaktno i naučno..

Pa, mogu ti reći da ne bih bio mnogo gori od sadašnjih SNS diplomata.
shmoo shmoo 17:28 17.08.2023

Re: pre neki dan su rekli

Vojislav Stojković
principessa_etrusca
solidno stojeći englez očekuje da mu se pokaže ta gica čiju slaninicu jede, da vidi gdje spavaju koke..

evo recimo ovde moš da vidiš prosječan supiška filmić na tu temu, ladno imaš i farmere da gledneš
link

Пре неку годину удео органских производа на укупном тржишту хране у УК је износио 1,2%, односно радило се о занемарљивом проценту.

Да ли имаш неки свежији податак?


Kako izgleda engleska organska svinja? Jel to nešto kao mađarska mangalica, odnosno naša mangulica?



Имају и Енглези неку своју подврсту мангулице. (ЛИНК)

Гаје је највише, наравно, у Јоркширу.

Вероватно су увезли са континента па онда даом селекцијом добили ову своју подврсту која се ипак разликује мало од наше и мађарске.

(Колико видим на први поглед својим лаичким оком, та британска мангулица је чупавија од наше.)

shmoo shmoo 17:42 17.08.2023

Re: pre neki dan su rekli

Vojislav Stojković

:::"tek pomen Kalajićevog imena uvek je izazivao neskriveno burne reakcije. Time je teže nepristrasno i istovremeno kritički oceniti Kalajićev rad na javnom polju, a ne sukobiti se sa nagomilanim predrasudama kako njegovih poklonika, tako i žestokih protivnika, koji sa tvrdoglavih ideoloških pozicija nisu u stanju da prihvate nikakav pokušaj iznijansiranijeg i objektivnijeg tumačenja dela autora „jednog pogleda na svet“ već citiran izvor.


И баш то је најбољи доказ да је био изузетан човек ако помињање његовог имена и дан-данас, 18 година откако се упокојио, изазива овако бурне и опречне реакције.

Многа имена која су у то исто време и пре толико времена била на много моћнијим положајима у овом нашем друштву данас када их поменеш не изазивају никакву реакцију... Углавном равнодушност. Већине таквих се и не сећамо ко су били и шта су радили...

Са Калајићем очигледно то није случај.

И то је најбољи доказ да је Драгош Калајић био изузетан човек ма шта год ко о њему данас причао мерећи све то из неке своје дневно-политикантске ускоумне и једноумне визуре.

Уосталом, Војо, кажеш да си га познавао?

Pričao mi, svojevremeno, pok. Dragoš Kalajić,


Зато онда теби пре верујем него овима који се овде сада јављају да кажу из тог свог плиткоумног дневно-политикантског угла шта мисле о Драгошу Калајићу, ко је он био и какав човек је био.

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 17:49 17.08.2023

Re: pre neki dan su rekli

angie01
.i na koga su sekle vene razne isidore bjelice, suzane mancic,...
ha, ha..nisam čuo za to, ali moguće... bio je prilično privlačan muškarac, gospodin evropljanin...


docsumann docsumann 18:13 17.08.2023

Re: pre neki dan su rekli

Vojislav Stojković

Pričao mi, svojevremeno, pok. Dragoš Kalajić, (jeste da je bio desničar, ali i intelektualac par excellence),


imao je čak i par slika koje nisu (tako) loše
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 18:24 17.08.2023

Re: pre neki dan su rekli

Da, po profesiji je bio slikar. Završio je „Accademia di belle Arte“ u Rimu 1966. godine sa najvišim ocenama, ali nismo pričali o njegovim slikama.
nask nask 19:01 17.08.2023

Re: pre neki dan su rekli

da ce biolosko oruzje biti opasnije od nuklearnog.

Pa zato imamo sve te A i H bombe, da dezinfikuju biološke.
nask nask 19:06 17.08.2023

Re: pre neki dan su rekli

Пре неку годину удео органских производа на укупном тржишту хране у УК је износио 1,2%, односно радило се о занемарљивом проценту.

Да ли имаш неки свежији податак?

Nije za UK ali je za Austriju, 30% od ukupnog ratarstva je organsko, najveći postotak u EU. Tako da ko kod tvrdi da nije moguće, preskupo,..., priča gluposti ili namerno laže. Do pre 50 godina je u Evropi gotova sva poljoprivreda u principu bila organska.
nask nask 19:09 17.08.2023

Re: pre neki dan su rekli

on je lik, koji je provalio, da su svi lepi ljudi- desnicari,...bozemesacuvaj intelektualca njegovog kalibra,

DK je bio i ozbiljan zajebant, ironičar i autoironičar, vrlo neobično za nekoga koga se stavlja u desnicu. Danas niko nema smisla za humor, svi bre mrtvi ozbiljni. Više (duševno) mrtvi nego ozbiljni.
zoja444 zoja444 19:25 17.08.2023

Re: pre neki dan su rekli

ja sam u rl cula od vise zena, da za prijateljice biraju samo lepe zene.
bene_geserit bene_geserit 19:29 17.08.2023

Re: pre neki dan su rekli

ja sam u rl cula od vise zena, da za prijateljice biraju samo lepe zene.

I Čarli isto.
shmoo shmoo 20:00 17.08.2023

Re: pre neki dan su rekli

nask
on je lik, koji je provalio, da su svi lepi ljudi- desnicari,...bozemesacuvaj intelektualca njegovog kalibra,

DK je bio i ozbiljan zajebant, ironičar i autoironičar, vrlo neobično za nekoga koga se stavlja u desnicu. Danas niko nema smisla za humor, svi bre mrtvi ozbiljni. Više (duševno) mrtvi nego ozbiljni.


Он и Миро Главуртић су ми били право освежење на ондашњој београдској и југословенској прилично учмалој и упарложеној уметничкој, визуелној, медијској, и уопште јавној сцени.

Много озбиљнији и утемељенији дрмачи кавеза од, на пример, Косте Бунушевца око којег се окупљао тај андерграунд Београд седамдесетих и осамдесетих и за којег не могу заиста да кажем ништа лоше, напротив, али су ми Главуртић и Калајић ипак деловали као много озбиљнији играчи.

П.С. Главуртићев Сатана из 1978. ме је натерао још тада да се упустим мало дубље у ту литературу о демонологији.





zoja444 zoja444 20:03 17.08.2023

Re: pre neki dan su rekli

sta ce carliju prijateljice kad mu zena svaki dan sprema omiljeni kacamak sa slaninicom, pasulj ili socivo a sad ce i zimnica. obilazi sa njim srbiju vikendom. nema tu vremena za prijateljice.
angie01 angie01 20:25 17.08.2023

Re: pre neki dan su rekli

DK je bio i ozbiljan zajebant, ironičar i autoironičar, vrlo neobično za nekoga koga se stavlja u desnicu.


ko ga stavlja u desnicu- on je sa bokanom i pajkicem sirio fasioidne ideje, uredno na tv palmi mrsomudio o nekoj geopolitici, huskajuci na rat, na isti nacin, kao sto je dr maric, hamletovski drzeci lobanju, objasnjavao ratnicku predispoziciju Srba,...dok su necija deca ginula,...a posle, kada je stiglo bombardovanje, samo je zbrisao u italiju i odande nesto svirao, sa svilenom maramom oko vrata, ispijajuci sampanjac u salonu Marije Bakse, denuncirajuci druge, koji su pak pod bombama ziveli,...evo, ne znam o cemu pricate.

SVE STO O KALAJICU TREBA DA SE ZNA-ne mora vise,...dovoljna je Dimitrijeviceva opservacija u sredini teksta,...sva ona podmetanja cak da zanemarimo.
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 21:08 17.08.2023

Re: pre neki dan su rekli

Vojislav Stojković



Da se razumemo, ja nisam poznavalac, pogotovo obožavalac, Kalajićevog dela i zaostavštine. Upoznao sam ga tih burnih devedesetih i u nekoliko navrata duže vreme razgovarao s njim. Na mene je ostavio utisak pravog intelektualca sa stavom koji argumentovano zastupa i brani, ali ume da sasluša i drugačije mišljenje, pa i da ga prihvati ako je argumentovano.




Ja sam ono gore napisao na osnovu citanja nekih njegovih 'filozofskih' razmatranja i to je sve samo utisak do utiska bez ikakve argumentacije. Koga zanima moze da se obavesti ovde: https://dragoskalajic.com/

Evo par isecaka:

Ство­ре­на по за­ми­сли те­о­зо­фа Сер­ге­ја Ма­кро­нов­ског (али­ас Ни­ко­ла Кон­стан­тин Ке­рич) а по на­ло­гу пот­пред­сед­ни­ка САД, ма­со­на Хен­ри­ја Ва­ла­са, нов­ча­ни­ца од јед­ног до­ла­ра са­др­жи у ле­вој по­ло­ви­ни при­каз „но­вог свет­ског по­рет­ка”, у об­ли­ку ма­сон­ске, за­рав­ње­не, пи­ра­ми­де ко­јом вла­да из­дво­је­ни врх, озна­чен сим­бо­лом ма­сон­ског бо­жан­ства, „Ве­ли­ког Ар­хи­тек­те Уни­вер­зу­ма”.

...

Да би се ефи­ка­сно људ­ским очи­ма по­ка­за­ла опу­сто­ше­ност уну­тра­шњег све­та чо­ве­ка, нео­п­ход­но је пре­до­ча­ва­ти пе­да­го­шке по­ред­бе узо­ра­ка не­ког дав­но про­шлог и са­вре­ме­ног жи­во­та. У свим до­ме­ни­ма жи­во­та, све та­кве по­ред­бе пре­до­ча­ва­ју нам по­лар­не су­прот­но­сти, по­пут оних из­ме­ђу ле­по­те и ру­жно­ће, све­тла и та­ме, до­бра и зла. Па­мет­ном чо­ве­ку и је­дан при­мер је до­во­љан: по­ред­ба вал­це­ра, по­след­ње игре мо­нар­хиј­ске Евро­пе, оба­сја­ног кри­стал­ном све­тло­шћу, у дво­ра­на­ма пле­ме­ни­та­шких маг­ни­ту­да — и глав­ног пле­са афро-аме­рич­ког се­нил­ног вар­вар­ства, у под­зем­ним ди­ско­те­ка­ма, под са­бла­сним му­ња­ма light–show, што ис­ти­чу тми­ну, пле­са чи­ји на­зив син­те­ти­ше ни­хи­ли­стич­ки про­грам де­мо­ли­ра­ња чо­ве­ка: „rock and roll”, од­но­сно „кла­ти се и ва­љај”. Оста­так ни­хи­ли­стич­ког по­сла оба­вља­ју дум-дум по­зи­ви на са­мо­у­ни­ште­ње, ре­кла­ме пер­вер­ти­ра­но­сти, са­та­ни­зма и син­те­тич­ких дро­га.
...


При­ме­ри­це, ако сим­бо­ли­зам де­сни­це и ле­ви­це у кул­ту­ри по­ку­ша­ва­мо об­ја­сни­ти чи­ње­ни­цом да је де­сна људ­ска ру­ка обич­но вич­ни­ја од ле­ве, она отва­ра но­во пи­та­ње: за­што је де­сни­ца спо­соб­ни­ја од ле­ви­це? За­што су љу­ди углав­ном де­шња­ци? То је чи­ње­ни­ца ко­ја при­па­да све­ми­ру као ма­ју­шни део ње­го­вих де­сно­смер­них осве­до­че­ња те га не мо­же об­ја­сни­ти већ из­и­ску­је об­ја­шње­ње. Нео­п­ход­но је да се из­вр­ши обрт спо­знај­не пер­спек­ти­ве, да се пре­у­зме упра­во онај си­стем оп­ти­ка ко­ји је свој­ствен тра­ди­ци­ји де­сне ми­сли Евро­пе. Да­кле, нео­п­ход­но је фи­зич­ки свет са­гле­да­ти из ме­та­фи­зич­ке пер­спек­ти­ве, ка­ко је пре­по­ру­чи­вао наш нај­ве­ћи учи­тељ, Пла­тон. Сми­сао ле­во­смер­но­сти и де­сно­смер­но­сти по­чи­ва у ме­та­фи­зич­ким ис­хо­ди­шти­ма и од­ре­ђе­њи­ма овог све­та ства­ри и по­ја­ва.
nask nask 21:13 17.08.2023

Re: pre neki dan su rekli

dovoljna je Dimitrijeviceva opservacija u sredini teksta,...sva ona podmetanja cak da zanemarimo.

Dva drugara se popičkala pa sada na osnovu njihove međusobne pljuvačine neko treba da donosi sud o nekome? E kada krene ceo jedan ljudski život da se svodi na tri novinske pizdarije, dve izgovorene rečenice i na jedno lično mišljenje. No navikli smo ovde na blogu na slične intelektualne domete, uključujem i sebe.
shmoo shmoo 21:37 17.08.2023

Re: pre neki dan su rekli

nask
dovoljna je Dimitrijeviceva opservacija u sredini teksta,...sva ona podmetanja cak da zanemarimo.

Dva drugara se popičkala pa sada na osnovu njihovoh međusobnoe pljuvačine neko treba da donosi sud o nekome? E kada krene ceo jedan ljudski život da se svodi na tri novinske pizdarije, dve izgovorene rečenice i na jedno lično mišljenje. No navikli smo ovde na blogu na slične intelektualne domete, uključujem i sebe.




Овај текст са Пешчаника изгледа као разговор фрау Габријеле и бабице Цвечкенмајерке у Поп Ћири и поп Спири.







Ако ни због чега другог, а оно због та два споредна лика у роману ми је жао што је то Сремчево дело избачено из школске лектире.

Када смо радили роман на часовима српског у школи, нисам пропуштао прилику да на примеру та два лика деци на часовима укажем где то живе и са ким то живе у овој Србији.

Да се на време навикну на такве интелектуалне домете својих суграђана и тако припреме за живот у овој средини.

angie01 angie01 21:52 17.08.2023

Re: pre neki dan su rekli

Dva drugara se popičkala pa sada na osnovu njihove međusobne pljuvačine neko treba da donosi sud o nekome?


koja dva drugara,..ti izgleda ne znas ni ko je bio kalajic-mozda nisi pratio njegove svakodnevne samozaljubljene scenske nastupe na palmi, sta je zagovarao, sta je filozofirao-eno komsija nesto postavio, ono o desnici je na nivou zmaja od sipova, samo pismenije,...a ni o Dimitrijevicu, jer da znas ko je Vojin Dimitrijevic bio, ni u sali ne bi reako da je bio drugar sa nekim ko je zastupao fasisticke stavove, koji se eto samo sporeckao sa njim.

znaci, nije se jedan ljudski zivot sveo na taj novinski clanak- tu je samo sublimirano sve sto neko treba da zna o nekome, a na osnovu sata i sata mrsomudjenja po medijima, dok je trajala hipnoza sa ispiranjem mozga za vreme devedesetih- sto si mozda sve preskocio.


No navikli smo ovde na blogu na slične intelektualne domete, uključujem i sebe.


cije intelektualne domete?...kako da ti kazem, od tvog proslog, nicim izazvanog neprimerenog obracanja, nemam nameru da se s tobom gurkam oko bilo cega,...a nemam ni protiv da o bilo kome ili cemu mislis stagod hoces, nikoga ne ubedjujem-svako ima svoje parametre po kojima procenjuje i posmatra svet, a oni i njega poprilicno definisu.

edit:

Vojin Dimitrijević (1932-2012) bio je profesor prava, javni intelektualac, istaknuti borac za ljudska prava i jedan od najuglednijih srpskih stručnjaka za međunarodno pravo i međunarodne odnose. Profesor Dimitrijević bio je dugogodišnji direktor Beogradskog centra za ljudska prava, član Instituta za međunarodno pravo (Institut de Droit international), počasni doktor Univerziteta Mekgil (Montreal, Kanada) i Univerziteta Kent (Kenterberi, Velika Britanija), i nosilac francuskog ordena Legije časti.
nask nask 22:33 17.08.2023

Re: pre neki dan su rekli

ti izgleda ne znas

Ma naravno da ne znam ništa. Sem tebe naravno, niko drugi ništa ne zna. Naravno.
angie01 angie01 22:46 17.08.2023

Re: pre neki dan su rekli

Ma naravno da ne znam ništa. Sem tebe naravno, niko drugi ništa ne zna. Naravno.


izvini, ja sam se tebi sasvim pristojno obratila, iako ti nisi bas dobronamerno komentarisao ono sto sam rekla i u tom svom obracanju si izneo gomilu ne bas suvislih spekulacija, koje sam ja svela na to, da ti mozda nisi upucen, da ne znas, nisi video sta je covek sve pricao,...o Vojinu Dimitrijevicu, koga si jos okarakterisao kao kalaicevog drugara s kojim se prepucava preko novina i da na osnovu toga ja ceo njegov zivot- kalajicev- svodim na maltene trac, da ne pricamo.

znaci, misli sta god hoces o bilo kome, al ti to ne daje pravo da se ruzno obracas nekome ko tako ne misli, jer ne umes drugacije da razmenis razlicita misljenja....i tu zavrsavam.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana