Život| Životni stil

SVETO DRVO

Vojislav Stojković RSS / 28.09.2023. u 18:47

Moj prijatelj Majkl, rođen je i živi u SAD, predaje istoriju evropske književnosti na uglednom Univerzitetu Viskonsin. On nikad nije bio u Srbiji, otadžbini svojih predaka, ne govori srpski jezik, ali psuje isključivo na srpskom. Majkl srpske psovke, vešto i na pravom mestu, ubacuje u čist književni engleski, kojim se isključivo izražava čak i u svakodnevnoj konverzaciji. Njegovi prijatelji naučili su sve srpske psovke, čak i one koje nemaju svoj pandam u engleskom jeziku, kao naprimer: «Jebem ti oca kroz oca».

Kad sam ga jednom pitao, kako to da je od svih reči materinjeg jezika, naučio samo psovke i ni jednu drugu reč, objasnio je da srpski nije jezik njegove majke, koja je bila Nemica, već jezik njegovog pokojnog oca i dede. Ta dvojica, dok je on bio dete, retko su međusobno razgovarali, a kad jesu, sem pokojeg veznika, izgovarali su samo psovke i to uvek vrlo glasno - svađali su se. 

Pored psovki na srpskom, Majkl je imao još jednu neobičnu osobinu, čudniju od prve. Majkl je često prekidao svoje sagovornike sa «znam šta si hteo da kažeš» i pogađao najčešće potpuno tačno misao koju je sagovornik nameravao da iznese, a zatim sipao svoje argumente, kao odgovor na sagovornikove. Oni koji ga nisu dobro poznavali ostajali su bez teksta. Razgovor sa Majklom uvek je bio samo monolog, a njegovi sagovornici su se brzo pretvarali u pasivne, ali vrlo pažljive slušaoce, jer Majkl je pored svojih iznosio i njihove stavove. 

Sećam se kad je Majkl na drugoj godini studija, na početku predavanja poznate profesorke sa Hajdelberga, koja je kao gost predavač govorila o romantizmu u nemačkoj književnosti, prvi put javno i pred punim amfiteatrom demonstrirao tu svoju neobičnu veštinu. Nemica strogog lica je počela: 

- Dok Engleska gomila zlato i začine iz svojih kolonija, a u Francuskoj bukti revolucija..., jedan student iz pretposlednjeg reda je ustao i rekao: 

- Profesorka, znam šta ste hteli da kažete. 

Profesorka sa Hajdelberga, je prvi put gostovala u Americi i verovatno je slušala o liberalnim odnosima i opuštenoj atmosferi na američkim fakultetima, pa je ljubazno odgovorila studentu: 

- Samo izvolite kolega, recite. 

- Hteli ste da kažete da dok Engleska gomila zlato i začine, a u Francuskoj bukti revolucija, Nemačka spava. 

Izgleda da je Majkl izgovorio baš ono što je profesorka mislila da kaže, jer je iznenađena na trenutak zastala, a to je bilo dovoljno Majklu da nastavi:

- ... ali u uspavanoj Nemačkoj svoje najlepše romantične snove sanjaju Gete, Šiler i Hajne. I ne samo njih trojica već i danas manje poznati Hofman, Handenberg, Rihter, Brentano i Klajst.

 

Sigurno i uveljivo Majkl je nastavio sa tezama i antitezama, prešao je na analizu pojedinih dela, ukazivao na sličnosti i razlike u stilu i tematici. Profesorka je uspevala da izgovori samo «Naturlich, aber...» ili «Ja, ja... aber..» i već prilično zbunjena nije ni primetila da govori svojim nemačkim jezikom, koji je retko ko od studenata razumeo, dok je Majkl govorio svojim gotovo oksfordski čistim engleskim.

 

U amfiteatru je vladala potpuna tišina, svi studenti su se okrenuli i sa divljenjem gledali svog kolegu. Kad je Majkl izneo tezu da je bajkovitost i mističnost u delima nemačkih romantičara bio svojevrstan beg ili otpor hladnoj, ozbiljnoj i odgovornoj filozofskoj misli intelektualnih očeva nemačke nacije Kanta, Fihtea i Hegela, prema Majklu su se okrenuli i prisutni domaći profesori iz prvog reda. Da bi svima olakšao, Majkl je sišao sa svog mesta u pretposlednjem redu velikog amfiteatra, stao pored profesorke i nastavio sa svojim izlaganjem, a zatim na čistom nemačkom, kao da smo u Hajdelbergu, a ne u Njujorku, odrecitovao Brentanovu pesmu Lorelaj. Ipak,vrhunac je bio kad se Majkl pri kraju časa obratio strogoj Nemici sa čuvenog Hajdelberga rečima: 

- Ili ste vi možda mislili nešto drugo da kažete, gospođo profesorka? 

Tako sam upoznao Majkla.

 

                                                                        *

 

Kuća u Grinfildu, predgrađu Milvokija, pred kojom se taksi zaustavio, imala je visoke bedeme i prostrano dvorište. Bila je ogromna, baš kakva priliči gorostasu kakav je i njen vlasnik, moj prijatel, Majkl.

 

- Kuću sam nasledio, a sagradili su je moj otac i deda. Građena je od 1930. do 1935. godine, govori mi Majkl dok ulazimo.

 

- Zar nije prevelika za jednog samca? pitam zanajući da je njegov brak vrlo kratko trajao. Oženio se mlad pod pritiskom dede i oca da bi što pre bogatoj porodici obezbedio naslednike. Dvojica njegovih stričeva poginuli su u Normandiji. Njegov deda Vukobrat i pored velike žalosti, nije mogao oprostiti sinovima što, kad im je već bilo suđeno da poginu, nisu stigli do Srbije i kosti ostave u toj svetoj zemlji. Vukobrat Stanković, američki dobrovoljac u Prvom svetskom ratu, uspeo je da stigne do Srbije i tamo ostavi svoju levu nogu. Sve mi je to ranije pričao Majkl, ali nisam znao da je njegova porodica, sudeći po velelepnoj kući, toliko bogata. To sam ga i pitao.

 

- Prvo da se smestiš i osvežiš. Ima vremena za razgovor, odgovorio je i pokazao mi sobu.

 

Nešto kasnije vodi me iza kuće gde se prostire veliki voćnjak u kome su sva stabla iste, meni nepoznate vrste.

 

- Koje su ti to voćke? pitam.

 

- O njima i hoću da ti pričam, odgovara Majkl i odmah nastavlja.

 

- Moj deda Vukobrat je sa svojom ženom Milosavom iz Srbije iselio u Ameriku 1913.godine. Taman što su se skućili, on se kao dobrovljac, sa pvim formiranim dobrovoljačkim pukom, vratio u Srbiju da ratuje. Iz američkog puka, na svoj zahtev, prešao je u francusku diviziju, koja je bila stacionirana kod Soluna i u sastavu srpskih snaga učestvovala u proboju Solunskog fronta. U svetoj srpskoj zemlji, kako je govorio, ostavio je svoju levu nogu, ali je onako ranjen u Ameriku doneo naramak sadnica svete srpske voćke, pazeći ih na brodu više nego svoju ranu. To što gledaš su svete srpske voćke, a zovu se šljive.

 

Kad je počela prohibicija Vukobrat je imao čitavu šumu šljiva. Počeo je da peče rakiju šljivovicu, koja je bila ukusnija i jača od svakog viskija. Šljivovicu je pekao na kazanu koji Stankovići čuvaju kao relikviju.

 

Odlazimo u zgradu na kraju voćnjaka,koju Majkl zove pecara. Pokazuje mi čudnu i veliku napravu koja me podseća na prototip Vatovog parnog kotla.

Majkl nastavlja:

- Vukobrat je tajno pekao rakiju od svojih svetih šljiva, a njegov sin Radovan, moj otac, tu svetu rakiju tajno je prodavao barovima u Milvokiju i Čikagu. Za dolare od rakije Vukobrat je kupovao zemlju i na njoj odmah sadio šljive, ali ne u Srbiji već u okolini Milvokija. Kad je kriza prošla, a prohibicija ukinuta, vrednost kupljenog zemljišta je višestruko porasla, umesto šljivika na Vukobratovom zemljištu nikli su novi kvartovi, a Vukobrat je bio vlasnik i renterijer trećine izgrađenih zgrada na svojim bivšim šljivicima. Posle toga nikad i niko nije smeo Vukobratu da protivreči kad on izjavi da je srpska zemlja sveta zemlja, da je srpska šljiva sveta voćka, a da je srpska šljivovica sveto piće. E sad ćeš ti da okusiš tu srpsku svetinju.

 

Iz jednog bureta u nizu istih, Majkl toči žutu tečnost u dve omanje flaše čudnog oblika, za koje kaže da se zovu čokanji, a zatim izlazimo ispred pecare i sedamo na klupu. Nazdravljamo i pijemo svaki iz svog čokanja.

 

- Deda ti je bio u pravu, bar što se tiče rakije, pravi nektar - piće bogova, kažem posle dobrog gutljaja.

 

- Vukobrat je pred smrt svu svoju imovinu i ušteđevinu, a bilo je podosta i jedne i druge, zaveštao svom sinu Radovanu, uz jedan jedini uslov: Radovan mora da održava bar jedan voćnjak sa svetom šljivom, svake jeseni mora da ispeče bar jedan kazan svete rakije, a novopečenom rakijom iz čokanja na Zadušnice mora zaliti Vukobratov grob. U testamentu je Vukobrat srpskim jezikom i svojom rukom dopisao doslovce:

 

«primetim li ja vukobrat da me moj sin radovan na zadušnice drugom rakijom poji a ne šljivovicom iz mog šljivika i od moje svete šljive donete sa svete srpske zemlje a dok ja blažen ovde počivam ustaću iz groba i napiću mu se krvi a ako ne ustanem ovlašćujem advokata stanivukovića a koji je ovo moje zaveštanje i sastavio da mom sinu radovanu oduzme svu imovinu i ušteđevinu a koju sam mu zaveštao i u moje ime pokloni srpkoj crkvi u milvokiju.»

 

Moj otac Radovan je ispoštovao zaveštanje i zbog straha od povampirenog Vukobrata, ali i zbog advokata Stanivukovića, koji je bio opak Srbin taman koliko i Vukobrat.

 

Kad je osetio da mu se bliži kraj, Radovan je skoro doslovce prepisao Vukobratov testament, samo što je zamenio imena, umesto Radovan napisao je Majkl, a Radovan stavio pored Vukobrat. Ubacio je doduše znakove interpukcije i velika slova. U njegovom testamentu piše:

 

«Primetim li ja Radovan, ili otac mi Vukobrat, da nas dvojicu moj sin Majkl na Zadušnice drugom rakijom poji, a ne Šljivovicom iz našeg Šljivika i od naše Svete Šljive donete sa Svete nam srpske zemlje, a dok nas dvojica blaženi ovde počivamo, ustaće iz groba uvek poštovani i voljeni otac mi Vukobrat i napiće mu se krvi. A ako Vukobrat ne ustane, ovlaščujem Advokatsku kancelariju Stanivuković&sin da mom sinu Majklu oduzme zemljište, stambene i poslovne zgrade i ostalu pokretnu i nepokretnu imovinu, kao i silnu dolarsku ušteđevinu, koje sam mu ja Radovan zaveštao, i u moje i Vukobratovo ime, sve prenese u vlašnistvo Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Milvokiju.»

 

Sada ja na Zadušnice zalivam oba groba svetom šljivovicom.

 

- Plašiš li se ti da će neko od njih dvojice ustati, ako im se tvoja rakija ne svidi?

 

- Plašim se advokata Pitera, unuka onog prvog Stanivukovića, luđi je Srbin i od oca i od dede. Svake jeseni kontroliše rod u mom voćnjaku, procenjuje ima li za jedan kazan, a kad se peče rakija, sedi kraj kazana i degustira. Ne bih da mi se po kući muvaju popovi, pa gledam da održavam šljivik i pečem dobru rakiju.

 

                                                                      *

 

Iste večeri Majkl Stanković i ja smo sedeli u bašti restorana u predgrađu Milvokija i nastavili razgovor o Srbima,Tesli, velikom enigmama i misterijama, mistici, mitovima, kabali, okultizmu i ezoteriji.

 

Majkl je zastupao tezu da Amerika, sem veštica iz Salema, nema velikih legendi, mitova, pa ni mitskih junaka, te da je zbog toga njena književnost i kultura takva kava je - siromašna i sakata.

 

- U američkoj literaturi samo je Edgar Alan Po pisao bajkovito, a i on je mistiku crpio iz svog alkoholičarskog ludila, a ne iz američkih predanja. Kad su u Holivudu hteli snimiti dobar horor film, iz Poljske su pozvali Romana Polanskog. Tako su nastali «Bal vampira» i «Rozmarina beba», jedini filmovi vredni pažnje u tom žanru od tolike američke hiperprodukcije. Amerikanci su odbacili ili zaboravili mitologiju zemalja iz kojih potiču, a zatim su od jednog miša napravili svoj novi mit, kojeg je doduše Volt Dizni lepo nacrtao, ali kako da miš bude mit jednom tako velikom narodu? Ili patak? sipao je Majk argumente pred mene, a viski samo u svoju čašu.

 

- A Indijanci i njihovi vračevi, a vudu magija? pokušao sam da mu se suprotstavim.

 

- Ne spominji mi Indijance. Njih ste uglavnom pobili, a ono malo što je preostalo saterali u rezervate, i njih i njhove vračeve i njihovog boga Velikog Manitua. Uzeli ste samo njihova lovišta i teritoriju, a ne predanja i mitove. Nemoj slučajno da mi pominješ crnce. Njih ste kao zveri lovili po Africi i okovane dovodili da vam robuju i to zato što od Indijanaca niste mogli napraviti robove. Bili su isuviše samosvojni i ponosni da bi vas služili, pa su se rađe odlučili za svoja Večna Lovišta. Bili su u pravu i ja im na tome čestitam, jer bolje je ponosno umreti, nego vama Amerikancima robovati, žestio se Majkl, sve više i više, dok je u boci viskija bilo sve manje i manje.

 

- Majkl, ali i ti si Amerikanac. Ovde si rođen, imaš američko državljanstvo i pasoš, pokušao sam ponovo.

 

- To je tačno, ali moja porodica je sa sobom donela svoje junake I svoje svece iz Srbije, a za njima su  odmah došle I naše veštice I naši vampiri.

 

Prvi su tu da im se molimo, a drugi da ih se plašimo. Prvi nas štite od drugih. Zato sam ja više Srbin, nego Amerikanac. Naši mitski junaci megdan dele sa aždahama i zmajevima kojima iz očiju modar plamen bije, a iz nozdrva ljuta vatra seva. Mi Srbi našoj deci kažemo: «Takvi budite kad odrastete, odvažni i hrabri». A šta vi Amerikanci kažete svojoj deci: «Budite kao onaj miš i jurite mačke». Izem ti takav narod.

 

- A koliko si ih ti Majkl pobio? pitao sam ozbiljno.

 

- Koga koliko sam pobio?

 

- Mislim aždaha i zmajeva, koliko si ti lično pobio?

 

- Pobio bi ja njih sve, ali vi ih nemate, a mačke da jurim neću.

 

Obojica smo se grohotom smejali, sve dok kelner nije poslužio večeru. Večera je prekinula našu raspravu, ali samo privremeno.

 

- Znaš li ti zašto ja predajem evropsku, a ne američku književnost?

 

Pitanje je bilo čisto retoričko i Majkl je odmah sam i odgovorio, istovremeno sipajući vino, ovoga puta i u moju i u svoju čašu.

 

- Zato što iz američke književnosti i nema šta da se predaje na ozbiljnom fakultetu.

 

- A Fokner, Vulf, Belou, Miler, Ficdžerald, Dos Pasos, Melvil, Hemigvej? pokušao sam da branim čast američke književnosti.

 

- Svi koje si pobrojao, zajedno sa onima koje si zaboravio, mogu da stanu u jedan semestar, a fakultet traje četiri godine. A i kava su im dela? Melvil juri kita, onaj Hemigvejev starac Santjago peca li peca, a kad konačno nešto upeca, to mu pobegne. Kako da o takvim delima govori jedan profesor, koji drži do sebe i svojih studenata? To je literatura za kurs ribolovaca i to početnika, a ne za ozbiljan fakultet. A znaš li zašto Amerika nema velike pisce?

 

Nisam znao, ali nisam ni stigao da odgovorim da ne znam, jer je Majkl odmah nastavio.

 

- Zato što ste za jedino božanstvo proglasili dolar i čitav život samo skupljate ikone tog božanstva. Materijalno se bogatite, a duhovno siromašite. Takvima onda ne trebaju pisci, već računovođe i advokati. A i o čemu bi pisali? Drugačije je u Evropi, naročito kod nas Srba i naše braće Rusa. Svaki Rus ili Srbin, u svojoj svesti, a naročito podsvesti, nosi tajnovite naslage predanja iz nacionalne istorije, porodične i lične prošlosti. Dovoljno je da i prosečan pisac samo malo zagrebe po tim naslagama i lako napiše «Zločin i kaznu» ili «Anu Karenjinu, poentirao je Majkl i uživao u svojim argumentima i vinu.

 

- Ako je to tako Majkl, hajde da zagrebemo po tvojoj, ili još bolje, po prošlosti tvoje porodice. Ja sam pisac - ispričaj mi neku tajnu, pa da dobijem Pulicera.

 

- Jebo vas Pulicer. Na njega neću da trošim reči, ako si spreman za Nobela, onda može, odgovorio je u svom stilu Majkl Stanković, a ja sam mislio da će i ovo biti isto kao sa aždahama i zmajevima.

 

Nije bilo isto. Majkl mi je ispričao čudnu priču koja se u njihovoj porodici, kao porodično predanje, prenosila s kolena na koleno.

 

On je pričao i tom pričom potvrdio deo svojih argumenata. Ja sam ga slušao širom otvorenih očiju i bilo mi je žao što nisam Tolstoj ili Dostojevski, jer da jesam američka književnost bi dobila svoje prvo veliko delo.

 



Komentari (162)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

promoter promoter 19:53 28.09.2023

Eeeee, da!

Naša mladost iz Beča!

gvozden1 gvozden1 20:22 28.09.2023

Re: Eeeee, da!

Naša mladost iz Beča

Ovo neko folklorno društvo.
promoter promoter 07:50 29.09.2023

Re: Eeeee, da!

gvozden1
Naša mladost iz Beča

Ovo neko folklorno društvo.

Verovatno.
Video sam u komentarima da se pominje folklorno društvo 'Mokranjac' iz Beča.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 15:26 29.09.2023

Re: Eeeee, da!

promoter
Naša mladost iz Beča


I iz Zagersdorfa:

solo solo 20:03 28.09.2023

.



A i kava su im dela? Melvil juri kita, onaj Hemigvejev starac Santjago peca li peca, a kad konačno nešto upeca, to mu pobegne. Kako da o takvim delima govori jedan profesor, koji drži do sebe i svojih studenata? To je literatura za kurs ribolovaca i to početnika,




Vrati me u gimnazijske dane. Lorelai smo morali da recitujemo u originalu.

Toliko godina je prošlo još uvek je znam celu.

Strašno što bi reko Čarli.



Lorelei
German source: Heinrich Heine

Ich weiß nicht, was soll es bedeuten,
Daß ich so traurig bin;
Ein Märchen aus alten Zeiten,
Das kommt mir nicht aus dem Sinn.

Die Luft ist kühl und es dunkelt,
Und ruhig fließt der Rhein;
Der Gipfel des Berges funkelt
Im Abendsonnenschein.

Die schönste Jungfrau sitzet
Dort oben wunderbar,
Ihr goldnes Geschmeide blitzet,
Sie kämmt ihr goldenes Haar.

Sie kämmt es mit goldenem Kamme
Und singt ein Lied dabei,
Das hat eine wundersame,
Gewalt’ge Melodei.

Den Schiffer im kleinen Schiffe
Ergreift es mit wildem Weh;
Er schaut nicht die Felsenriffe,
Er schaut nur hinauf in die Höh’.

Ich glaube, die Wellen verschlingen
Am Ende Schiffer und Kahn;
Und das hat mit ihrem Singen
Die Lorelei getan.


Vojislav Stojković Vojislav Stojković 01:10 29.09.2023

I mi Srbi iamao svoj Lorelei

Гори јесен, капљу шљиве
у првоток љут,
а ми грлом у Полимље
- нанио нас пут.

Три смо ноћи и три дана
текли као Лим
од казана до казана
- упоредо с њим.

Пјевала нам дању јесен
озлаћена сва,
а чувао ноћу мјесец
(или, можда, два?)

И данас бих тамо био
крај казана ког
да нас није разјурио
љубоморни Бог.

Гори јесен, тече шљива
у првоток љут ...
Тешко ли је из Полимља
низ тријезан пут


(ГРЛОМ У ПОЛИМЉЕ, Витомир - Вито Николић)
shmoo shmoo 07:47 29.09.2023

Гледа мајмун себе у зрцало

solo

Vrati me u gimnazijske dane. Lorelai smo morali da recitujemo u originalu.

Toliko godina je prošlo još uvek je znam celu.



Е, јбг!

Изгледа да је једино мени од свих вас запало да у гимназији учим Горски вијенац напамет!

Такође у оригиналу.




solo solo 09:16 29.09.2023

Re: Гледа мајмун себе у зрцало

Изгледа да је једино мени од свих вас запало да у гимназији учим Горски вијенац напамет!


Posledice su još. uvek prisutne.

Kad god te ufati emocija pređeš spontano na ijekavicu.

No ima i nešto dobro.

Docsov DUB hazart ti lego ko prst u ....
promoter promoter 09:26 29.09.2023

Re: Гледа мајмун себе у зрцало

solo
Изгледа да је једино мени од свих вас запало да у гимназији учим Горски вијенац напамет!


Posledice su još. uvek prisutne.

Kad god te ufati emocija pređeš spontano na ijekavicu.

No ima i nešto dobro.

Docsov DUB hazart ti lego ko prst u ....

Da li je taj DUB doksumanutom od onih njegovih pečurki?
shmoo shmoo 09:51 29.09.2023

Re: Гледа мајмун себе у зрцало

solo
Изгледа да је једино мени од свих вас запало да у гимназији учим Горски вијенац напамет!


Posledice su još. uvek prisutne.

Kad god te ufati emocija pređeš spontano na ijekavicu.



А закај па не?


No ima i nešto dobro.

Docsov DUB hazart ti lego ko prst u ....



У око?

Ма ниииијееее...
solo solo 09:55 29.09.2023

Re: Гледа мајмун себе у зрцало

Da li je taj DUB doksumanutom od onih njegovih pečurki?


Biće da je od vijenca gorskog.

Baca na masu.
Milan Novković Milan Novković 10:37 29.09.2023

Re: Гледа мајмун себе у зрцало

shmoo
solo

Vrati me u gimnazijske dane. Lorelai smo morali da recitujemo u originalu.

Toliko godina je prošlo još uvek je znam celu.



Е, јбг!

Изгледа да је једино мени од свих вас запало да у гимназији учим Горски вијенац напамет!

Такође у оригиналу.





Paris, Texas mene potseća na traženje posla u UK. Drugar i ja često išli u bioskope, gledali po dva filma u istom danu, a tog dana smo "odradili" tripple-bill, te 1986, Paris, Texas bio jedan od njih, British Film Institute (BFI Southbank - odmah pri Temzi, nama bila jugoistočna večnost da odemo tamo, a i skup prevoz). Tada se zvao National Film Theatre.

Kad smo već kod Nastasije Kinski - njene recke su bile, između ostalog, režiseri u čijim je filmovima igrala.

I onda se nesretni Paul Schrader zaljubio u nju, ... pa je morala da mu objasni

... jedan bivši blogokolega ima pravu riznicu na Fejsu iz filma, književnosti, R&R, ...
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 11:55 29.09.2023

Re: Гледа мајмун себе у зрцало

Milan Novković
Drugar i ja često išli u bioskope, gledali po dva filma u istom danu...

Baš ti hvala. Podsetio si me na vreme kad sam bio I razred gimnazije. Svake nedelje sledovao me džeparac od roditelja za dve bioskopske predstave. U Vukovaru je tada bilo dva kina - Veliko i Malo. Čim bi mi pare legle u ruke otišao bih prvo do Malog kina i od 18.00h kupio kartu, a zatim do Velikog i od 20.00h također kupio kartu (za svaki slučaj da se ne rasprodaju). Ostatak sedmice sam učio.

Ostala su mi u sećanju dva filma koje sam gledao istog dana "Kolos sa Rodosa" i "Njihalo strave". Naročito ovaj drugi.

A kada smo već kod bioskopskih predstava mogli bi se podsetiti i na predivan i uveliko čuveni film Pitera Bogdanoviča "Poslednja bioskopska predstava"...

... a i na onaj stari vic iz vremena JNA: Vojnik putuje na odsustvo, a u kupeu ga izazovna ženska pita kako će ga provesti, a vojnik odgovara: "Pa, naravno, svaki dan ću ići u bioskop, prvo na matine od 10.00h do 12.00h, a zatim od 14.00 do 16.00, pa od 16.00 do 18.00, a onda od 18.00 do 20.00 i na kraju od 20.00 do 22.00. Nažalost, u mom malom gradu nema predstava od 22.00h"

Edit: Seća li se još neko KINO-OKA?
shmoo shmoo 13:14 29.09.2023

Re: Гледа мајмун себе у зрцало

Milan Novković

... jedan bivši blogokolega ima pravu riznicu na Fejsu iz filma, književnosti, R&R, ...



Не рабим друге друшвене мреже на интернету осим Блога Б92.

И знам да је то штета.

Али још увек мислим да ми је корист много већа.

shmoo shmoo 13:17 29.09.2023

Re: Гледа мајмун себе у зрцало

Vojislav Stojković

Edit: Seća li se još neko KINO-OKA?





Milan Novković Milan Novković 13:20 29.09.2023

Re: Гледа мајмун себе у зрцало

Vojislav Stojković
Milan Novković
Drugar i ja često išli u bioskope, gledali po dva filma u istom danu...

Baš ti hvala. Podsetio si me na vreme kad sam bio I razred gimnazije. Svake nedelje sledovao me džeparac od roditelja za dve bioskopske predstave. U Vukovaru je tada bilo dva kina - Veliko i Malo. Čim bi mi pare legle u ruke otišao bih prvo do Malog kina i od 18.00h kupio kartu, a zatim do Velikog i od 20.00h također kupio kartu (za svaki slučaj da se ne rasprodaju). Ostatak sedmice sam učio.

Ostala su mi u sećanju dva filma koje sam gledao istog dana "Kolos sa Rodosa" i "Njihalo strave". Naročito ovaj drugi.

A kada smo već kod bioskopskih predstava mogli bi se podsetiti i na predivan i uveliko čuveni film Pitera Bogdanoviča "Poslednja bioskopska predstava"...

... a i na onaj stari vic iz vremena JNA: Vojnik putuje na odsustvo, a u kupeu ga izazovna ženska pita kako će ga provesti, a vojnik odgovara: "Pa, naravno, svaki dan ću ići u bioskop, prvo na matine od 10.00h do 12.00h, a zatim od 14.00 do 16.00, pa od 16.00 do 18.00, a onda od 18.00 do 20.00 i na kraju od 20.00 do 22.00. Nažalost, u mom malom gradu nema predstava od 22.00h"

Edit: Seća li se još neko KINO-OKA?

Mi smo u Prigrevici imali samo jedan bioskop, pa nismo uopšte imali brigu biranja filma čak i da je džeparac bio baš tanjušan.

Svaki dan drugi film, pa sam se ja nagledao filmova do faksa.

Iako je drugu i meni više-manje sve bilo interesantno jednom ipak naletim na bar meni dosadan film: Bitka za Alzas i Loren.

Zaboravio sam film, ali se sećam da sam se drugu požalio na šta je on meni rekao da se po dosadi seća filma Leila i Međun.

A pišem komentar zato što sam o prvo-nešto o toj staroj arapskoj priči naučio relativno kasno tek u Londonu, Laila and Majnu, i to neposredno pre odlaska da gledam renominaru ekipu u pozorištu.

Ajd, ok, mi smo odrasli na Romeu i Juliji, al mi "Srbi" (kolektivni zapad) se brzo kokamo u pričama - čak i ako se nosimo letnji dan do podne - tako da mene ove istočnjačnije priče poprilično dotiču na paćeničkiji način. Ajzerbejdžansku ekipu bih pre 30 godina možda preskočio, a možda i ne pored Mark Morris Dance Group asocijacije, al činjenica je da bar mi geeks umemo da budemo ingorantni baksuzi koji samo umeju da broje tera-flops, al ovo je bilo pre ne previše godina kad sam se malo "smirio", tj the clock mi usporio



Milan Novković Milan Novković 13:30 29.09.2023

Re: Гледа мајмун себе у зрцало

shmoo
Milan Novković

... jedan bivši blogokolega ima pravu riznicu na Fejsu iz filma, književnosti, R&R, ...



Не рабим друге друшвене мреже на интернету осим Блога Б92.

И знам да је то штета.

Али још увек мислим да ми је корист много већа.


Ja sam pomalo na razne strane - samo nekoliko minuta Fejsa ovih dana, malo više B92 bloga, pa toliko i X-a, tvitera, da vidim šta će uraditi sa slobodom govora, tj stajanja na crtu raznim nad-nacionalnim, agresivnim baksuzima
zilikaka zilikaka 13:52 29.09.2023

Re: Гледа мајмун себе у зрцало


Mi smo u Prigrevici imali samo jedan bioskop, pa nismo uopšte imali brigu biranja filma čak i da je džeparac bio baš tanjušan.

Mi smo imali nekoliko, al su u jedan stizali filmovi koji su stvarno trenutno vrlo aktuelni.
Najbolje bilo u vreme FESTa kad se dobijalo lepo parče njihovog repertoara. Svakog dana dtuhi film.
Nagledali smo se tada svega nego se najradije sećam projekcije nečeg, ne baš mnogo bitnog, neke onako osrednje drame. U bioskopu nas je bilo ni pedesetak, nas desetak na balkonu.
Baš tog dana je bilo i nekakvo isključenje struje pa se projekcija prekudala više puta. I sve bi to bilo bezveze da nas dve, drugarica i ja, nismo bile tinejdžerke a nju tad uhvatilo smejanje ko lud na brašno. Zapravo, bilo joj je smešno što kad se isključi struja one svetiljke iznad vrata prvo svetle, pa tinjaju i polako se gase.
I tako ona nestane struja, sala u mraku, ona gleda u svetiljke i počinje polako "ha, hi, haha, hihi"
Ja je neko vreme muvam laktom al bre zarazno, počinjem i ja isto, pa još par nekih oko nas na balkonu.. za par minuta cela sala se ori od smeha. Taman se negde stiša al neko nastavi.
I onda dođe struja, počinje film, svi kao gledamo al se tu i tamo neko još kikoće.
Za neko vreme opet prekid, opet mrak i opet ona isto sve, sad već brže cela sala urla od smeha u potpunom mraku.
Poslednji put kad su pustili film, valjda ga niko nije ni gledao, šta ima da nas prekidaju kad se tako ludo zabavljamo.

...naravno da su na izlazu svi zurili u nas al nikad bolji provod u bioskopu.
zoja444 zoja444 14:14 29.09.2023

Re: Гледа мајмун себе у зрцало

sad cete reci da mracim ali meni se takve ludacke stvari desavaju. 2 x su pored mene seli masturbatori i jednom me je jurio po bioskopu neki sa foot fetisom. prestala sam da idem u bioskop. upozorite decu.
newimprovedtadejus newimprovedtadejus 14:44 29.09.2023

Re: Гледа мајмун себе у зрцало

ako se već autujemo neprimjerenim ponašanjem u bionji evo da priznam i ja..
bila sam sa sestrom i zetom da gledam War of the worlds (i tad mi se niš nije dopao dočim mi je na drugo gledanje sasvim ok film u svom žanru)..
i elem počela da me hvata neka hunjavica i ja reko daj da probam stari provjereni lijek zvani beli lukac..
te tresnem 5 (pet) češnjeva belog lukca u mladi sir i pavlaku i to sve pokusam prije bionje..
hunjavica me napustila..
međutim sam tokom projekcije zaustila nešto da kažem kad li se čovjek do mene u nevjerici okrenuo, valjda da vidi dal je moguće da takav smrad izbija iz tako vinjava curetka..
reko prijatelju, moguće je, izvinjavamo se.. bar nisam zalila radžom..
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 14:58 29.09.2023

Re: Гледа мајмун себе у зрцало

zoja444
2 x su pored mene seli masturbatori i jednom me je jurio po bioskopu

U Beogradu je nekad bio bioskop sa porno filmovim, ne sećam se imena, ali blizu Ž. stanice, na ovdašnjem Savskom trgu koji je uzgred budi rečeno danas uvek pust, tada se tamo svašta desavalo.
zoja444 zoja444 15:12 29.09.2023

Re: Гледа мајмун себе у зрцало

ma, ne. obicni bioskopi i obicni filmovi. cak nisu bili ni erotski.
promoter promoter 16:42 29.09.2023

Re: Гледа мајмун себе у зрцало

Vojislav Stojković
zoja444
2 x su pored mene seli masturbatori i jednom me je jurio po bioskopu

U Beogradu je nekad bio bioskop sa porno filmovim, ne sećam se imena, ali blizu Ž. stanice, na ovdašnjem Savskom trgu koji je uzgred budi rečeno danas uvek pust, tada se tamo svašta desavalo.

Bioskop se zvao 'Partizan'.
Pričali mi drugari.
promoter promoter 16:43 29.09.2023

Re: Гледа мајмун себе у зрцало

zoja444
sad cete reci da mracim ali meni se takve ludacke stvari desavaju. 2 x su pored mene seli masturbatori i jednom me je jurio po bioskopu neki sa foot fetisom. prestala sam da idem u bioskop. upozorite decu.

Mogla si da im se pridružiš pa da masturbirate zajedno.
Sve je to za ljude.
promoter promoter 16:43 29.09.2023

Re: Гледа мајмун себе у зрцало

shmoo
Milan Novković

... jedan bivši blogokolega ima pravu riznicu na Fejsu iz filma, književnosti, R&R, ...



Не рабим друге друшвене мреже на интернету осим Блога Б92.

И знам да је то штета.

Али још увек мислим да ми је корист много већа.


Rabio, ne rabio, vreme mu prolazi.
shmoo shmoo 19:58 29.09.2023

Re: Гледа мајмун себе у зрцало

promoter
shmoo
Milan Novković

... jedan bivši blogokolega ima pravu riznicu na Fejsu iz filma, književnosti, R&R, ...



Не рабим друге друшвене мреже на интернету осим Блога Б92.

И знам да је то штета.

Али још увек мислим да ми је корист много већа.


Rabio, ne rabio, vreme mu prolazi.



Фејсбуку?

Да.

И њему време пролази.

А ми још увек овде на Блогу Б92, јбт!

Bioskop se zvao 'Partizan'.


А биоскопу "Партизан"?

Не.

Њему време не пролази.

Пази му назив! Биоскоп "Партизан"! А унутра треш филмови и понека наивна и смешна "порњава".





Али су зато имали у холу биоскопа пре уласка у салу гомилу искричаво светлуцавих врхунских флипера и осталих електро играчака.





Milan Novković Milan Novković 20:45 29.09.2023

Re: Гледа мајмун себе у зрцало

...време не пролази...


... the Static Theory of Time ...


kamilo_emericki kamilo_emericki 23:19 29.09.2023

Re: Гледа мајмун себе у зрцало

Vojislav Stojković


Edit: Seća li se još neko KINO-OKA?

I te kako.
Još nisam vidio govornu TV emisiju bolju od Kino-Oka.
Ovaj intervju nije iz Kino-Oka već iz serije intervjua koje je radio Bragan Babić. Rijetko viđeno kako jedan intervju prerasta u ljubavnu predigru.
zoja444 zoja444 05:54 30.09.2023

Re: Гледа мајмун себе у зрцало

carli, jedno je kad je to ostvarena sex fantazija nekog para, naglasavam para a drugo kad to radi nepoznati muskarac sa nepoznatom zenom, osim ako ona nije placena za to. to je za mene kao neka vrsta silovanja. zene tako ne funkcionisu.
promoter promoter 06:22 30.09.2023

Re: Гледа мајмун себе у зрцало

zoja444
carli, jedno je kad je to ostvarena sex fantazija nekog para, naglasavam para a drugo kad to radi nepoznati muskarac sa nepoznatom zenom, osim ako ona nije placena za to. to je za mene kao neka vrsta silovanja. zene tako ne funkcionisu.

Zajebavam se!
Bre!
shmoo shmoo 07:24 30.09.2023

Re: Гледа мајмун себе у зрцало

Milan Novković

Ja sam pomalo na razne strane - samo nekoliko minuta Fejsa ovih dana, malo više B92 bloga, pa toliko i X-a, tvitera, da vidim šta će uraditi sa slobodom govora, tj stajanja na crtu raznim nad-nacionalnim, agresivnim baksuzima


Немој само да претерујеш у томе да не завршиш као онај мој Кум из Ванкувера којег су бановали на свим могућим друштвеним мрежама па га је на крају чак и рођена жена избацила из спаваће собе и сада спава на отоману у дневној соби.



Једино се још са мном Кум сада дописује преко вибера јербо зна да га ја никада нећу бановати пошто смо другари од првог разреда основне школе. Понеки пут му евентуално кажем 'Ај не сери бре, Куме! као и он мени и онда идемо даље.







Тако да знаш, Милане, ако доживиш судбину мог Кума, ја ћу увек бити ту за тебе.

П.С. - Вас двојица, ти и мој Кум, били сте својевремено најупорнији у томе да ме убедите да вам, се придружим у том крсташком рату на фејсбуку.



promoter promoter 07:46 30.09.2023

Re: Гледа мајмун себе у зрцало

shmoo
Milan Novković

Ja sam pomalo na razne strane - samo nekoliko minuta Fejsa ovih dana, malo više B92 bloga, pa toliko i X-a, tvitera, da vidim šta će uraditi sa slobodom govora, tj stajanja na crtu raznim nad-nacionalnim, agresivnim baksuzima


Немој само да претерујеш у томе да не завршиш као онај мој Кум из Ванкувера којег су бановали на свим могућим друштвеним мрежама па га је на крају чак и рођена жена избацила из спаваће собе и сада спава на отоману у дневној соби.



Једино се још са мном Кум сада дописује преко вибера јербо зна да га ја никада нећу бановати пошто смо другари од првог разреда основне школе. Понеки пут му евентуално кажем 'Ај не сери бре, Куме! као и он мени и онда идемо даље.







Тако да знаш, Милане, ако доживиш судбину мог Кума, ја ћу увек бити ту за тебе.

П.С. - Вас двојица, ти и мој Кум, били сте својевремено најупорнији у томе да ме убедите да вам, се придружим у том крсташком рату на фејсбуку.




Pravda za sve banovane!
Uaaaaaaa za sve banovatelje!

Sloboda i Prvi amandman nemaju alternativu!
zoja444 zoja444 07:50 30.09.2023

Re: Гледа мајмун себе у зрцало

podrzavam sve duhovite ljude na blogu b92, a sola ohrabrujem da nauci razliku izmedju zezanja i podjebavanja.
promoter promoter 08:06 30.09.2023

Re: Гледа мајмун себе у зрцало

zoja444
podrzavam sve duhovite ljude na blogu b92, a sola ohrabrujem da nauci razliku izmedju zezanja i podjebavanja.

Podjebavanje je podskup skupa jebavanja.
solo solo 08:53 30.09.2023

Re: Гледа мајмун себе у зрцало

a sola ohrabrujem da nauci razliku izmedju zezanja i podjebavanja.


Zna Solo tu razliku odavno draga moja ali i vidi sa kim/čim ima posla ovde.

Sve je ondr kontrol. Nou brining.
Черевићан Черевићан 22:04 28.09.2023

сливоwhisky

миси'м.............Nije (bilo) isto

Kомшика нам млађа пууца
(но да много не дрвеним),
зна погодит' шта ко мисли
а ја............ ома поцрвеним

него....састав.... Г.Stojković-у
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 01:21 29.09.2023

Re: сливоwhisky

nikvet pn nikvet pn 12:27 29.09.2023

Re: сливоwhisky

Черевићан

него....састав... Г.Stojković-у


+1, моћно, све похвале.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 12:59 29.09.2023

Re: сливоwhisky

Hvala doktore. Staraću se i ubuduće koliko mogu, a i od tebe to očekujem (mislim na hronike...)
Milan Novković Milan Novković 20:37 29.09.2023

Re: сливоwhisky

Черевићан
миси'м.............Nije (bilo) isto

Kомшика нам млађа пууца
(но да много не дрвеним),
зна погодит' шта ко мисли
а ја............ ома поцрвеним


него....састав.... Г.Stojković-у


shmoo shmoo 07:41 29.09.2023

Од Барија до Токија па до Милвокија

чујте, Срби, и почујте!

Куцнуо је час!

При'вати се свако за своју шљиву брзо!


solo solo 09:18 29.09.2023

Re: Од Барија до Токија па до Милвокија

При'вати се свако за своју шљиву брзо!


,,Pala rosa ovlažila šljive,,.

Opet.

ROSU upala na sever KiM; "Došli su s 15 džipova, naoružani..."; Sve je razlupano


shmoo shmoo 09:57 29.09.2023

Re: Од Барија до Токија па до Милвокија

solo
При'вати се свако за своју шљиву брзо!


,,Pala rosa ovlažila šljive,,.

Opet.

ROSU upala na sever KiM; "Došli su s 15 džipova, naoružani..."; Sve je razlupano









П.С. -





solo solo 10:06 29.09.2023

Re: Од Барија до Токија па до Милвокија

shmoo


shmoo shmoo 10:17 29.09.2023

Re: Од Барија до Токија па до Милвокија

solo
shmoo





Већ смо отишли даље.



Vojislav Stojković Vojislav Stojković 23:51 29.09.2023

Re: Од Барија до Токија па до Милвокија

Nemamo mi kud dalje. Ni napred, ni nazad.Jednom moramo stati i reći:

solo solo 00:48 30.09.2023

Nije pesimizam - optimizam sa iskustvom

Nemamo mi kud dalje. Ni napred, ni nazad.Jednom moramo stati i reći:






Razmišljam 'nako usput.

Trebalo je već juče da bude bar jedno 100.000 Srba u Kosovskoj Mitrovici.

Onako turistički, mirno bez oružja, mirni protesti i obilazak manastira. Kao šetnje subotom po Beogradu.Da posadimo sveto drvo na srpskoj svetoj zemlji.

Imamo autobuse,gledali smo.

Šta je 100.000, to je pola stanovništva Zemuna recimo.
zoja444 zoja444 06:09 30.09.2023

Re: Nije pesimizam - optimizam sa iskustvom

solo, nisi pratio kajrone. zatvoreni su jarinje i brnjak. nesto sto mi bode oci je: kod nas je evidentna nestasica izvidjackih dronova.
shmoo shmoo 08:57 30.09.2023

Re: Од Барија до Токија па до Милвокија

Vojislav Stojković
Nemamo mi kud dalje. Ni napred, ni nazad.Jednom moramo stati i reći:
Отаџбина



Може поред тога и ово:







да бисмо последично на крају дошли и до овога:







П.С. - Могу ваљда мало и ја да се саморекламирам?

Војо, јеси ти можда видео мој први ауторски блог на Блогу Б92?


Kume, Kume, baš si krme! (ЛИНК)


solo solo 08:57 30.09.2023

da se 'ebemo al' da ne uđe.

solo, nisi pratio kajrone. zatvoreni su jarinje i brnjak. nesto sto mi bode oci je: kod nas je evidentna nestasica izvidjackih dronova.


Pa?

I nije, Žeks pravi dronove za izvoz.

A sve što se zatvori može i da se otvori.

Voli Tasa ove klipove pa ih meće a volim i ja.

Da te podsetim.



p.s.

Ako nisi Braveheart (što je za razumeti) onda saviješ rep i ćutiš.
shmoo shmoo 09:19 30.09.2023

Re: Nije pesimizam - optimizam sa iskustvom

solo

sve što se zatvori može i da se otvori.

Voli Tasa ove klipove pa ih meće a volim i ja.

Da te podsetim.



Мој пријатељ Филип, Шкотланђанин и професор енглеског језика, рецитовао ми је једаред наизуст њихову народну епску песму о Бици код Банокберна.(ЛИНК)

Волео бих да си могао тада да видиш како се Филипу стегну мишићи вилице и како кроз зубе изговори стих (са тврдим шкотским Р):

"And they knocked them to the ground!"

Ја знам ко сам
и по пријатеља својих господству,
и по благородности њихова лика
и слави им копља и штита.






Vojislav Stojković Vojislav Stojković 13:40 30.09.2023

Re: Од Барија до Токија па до Милвокија

shmoo
Војо, јеси ти можда видео мој први ауторски блог на Блогу Б92? Kume, Kume, baš si krme! (ЛИНК)


Kada Srbi viču DOOOOOBRAAAAAAAAAAA...ili probaju rakiju ili Nole pogađa liniju.

Pa evo da i ja nešto slično kažem za tvoj blog DOOOOOOOBAR...
solo solo 09:23 30.09.2023

Taso


Neću da se javljam kod Spiridona na nekrološke blogove ali imam potrebu da ti kažem povodom onog tvog komentara o Jedi knightu.

Јесте, jedi-knight је то што кажеш. Има вишегодишња искуства из шпанске Примере, рецимо.

За неупућене у фуЗбал, у фудбалском свету је то као да си био професор на Хајделбергу, Оксфорду, Кембриџу или Харварду, Принстону, Берклију, Ломоносову, МИТ,... Примера је једна од тзв. Лига Петице, најјачих (и најбогатијих, наравно) европских лига - Шпанија, Француска, Енглеска, Немачка, Италија.

Радио је, поред Кине, и за наш ФСС, а био је неко време и у овом мом Чукаричком и из тог времена се он и ја знамо мало ближе.

Док је овде блоговао, написао је подоста сјајних блогова о спорту и спортистима, понајвише о фудбалу наравно као познавалац и практичар у тој области.

Жао ми је што је одустао (како ствари стоје) од блоговања на Блогу Б92 јер је ово место и он чинио тада много шаренијим него што је то данас, па је самим тим ово и било место на којем си имао да прочиташ много више тога занимљивог него што је то данас случај.


Pročito sam tekst koji si linkovao a naročito komentare.Pazi to je 2016 god. pre 7 godina.

Tekst mu je retko sjajan a ovi ga ispljuvaše samo tako. I to ovi koji još uvek jašu i piškaju po blogu.
Dakle ništa se nije promenilo a kad će ne znamo.
shmoo shmoo 09:45 30.09.2023

Re: Taso

solo

imam potrebu da ti kažem povodom onog tvog komentara o Jedi knightu.

Pročito sam tekst koji si linkovao a naročito komentare.Pazi to je 2016 god. pre 7 godina.

Tekst mu je retko sjajan a ovi ga ispljuvaše samo tako. I to ovi koji još uvek jašu i piškaju po blogu.
Dakle ništa se nije promenilo a kad će ne znamo.


Јбг...

И још тада смо говорили да ће Блог Б92 на крају овако да прође баш због тога.

Писао ја и модерацији да то не може тако и чак сам му/јој тада, пре 5 година, пожелео много среће у даљем функционисању Блога Б92 са таквим блогерима пљувачима који пишкају.

И то је прича коју смо више пута поновили и у коментарима.

Џабе.

Сад смо ту где јесмо са Блогом Б92.

А модерације више ни нема (осим ауторске модерације домаћина појединачних блогова) тако да је ово место препуштено само себи па докле траје, трајаће.

Да ли има начина и могућности да се ту нешто поправи?

Можда.

Али не верујем.

За то је потребна свежа крв.

А овде на Блог Б92 нико нови није дошао годинама, врте се све једно те исти људи са којима смо и дошли до овога.

Крај приче о Блогу Б92.

solo solo 10:14 30.09.2023

Re: Taso

Крај приче о Блогу Б92.


Da,stvarno.
promoter promoter 11:10 30.09.2023

Re: Taso

solo

Neću da se javljam kod Spiridona na nekrološke blogove ali imam potrebu da ti kažem povodom onog tvog komentara o Jedi knightu.

Јесте, jedi-knight је то што кажеш. Има вишегодишња искуства из шпанске Примере, рецимо.

За неупућене у фуЗбал, у фудбалском свету је то као да си био професор на Хајделбергу, Оксфорду, Кембриџу или Харварду, Принстону, Берклију, Ломоносову, МИТ,... Примера је једна од тзв. Лига Петице, најјачих (и најбогатијих, наравно) европских лига - Шпанија, Француска, Енглеска, Немачка, Италија.

Радио је, поред Кине, и за наш ФСС, а био је неко време и у овом мом Чукаричком и из тог времена се он и ја знамо мало ближе.

Док је овде блоговао, написао је подоста сјајних блогова о спорту и спортистима, понајвише о фудбалу наравно као познавалац и практичар у тој области.

Жао ми је што је одустао (како ствари стоје) од блоговања на Блогу Б92 јер је ово место и он чинио тада много шаренијим него што је то данас, па је самим тим ово и било место на којем си имао да прочиташ много више тога занимљивог него што је то данас случај.


Pročito sam tekst koji si linkovao a naročito komentare.Pazi to je 2016 god. pre 7 godina.

Tekst mu je retko sjajan a ovi ga ispljuvaše samo tako. I to ovi koji još uvek jašu i piškaju po blogu.
Dakle ništa se nije promenilo a kad će ne znamo.

Ko su te budaletine koje su ga ispljuvale?
Nikove na sunce!
solo solo 11:25 30.09.2023

Re: Taso

Ko su te budaletine koje su ga ispljuvale?
Nikove na sunce!






Ide zima,duga i hladna,valja se spremiti.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 14:10 30.09.2023

Re: Taso

shmoo


И још тада смо говорили да ће Блог Б92 на крају овако да прође баш због тога.

Писао ја и модерацији да то не може тако и чак сам му/јој тада, пре 5 година, пожелео много среће у даљем функционисању Блога Б92 са таквим блогерима пљувачима који пишкају.

И то је прича коју смо више пута поновили и у коментарима.

Џабе.

Сад смо ту где јесмо са Блогом Б92.

А модерације више ни нема (осим ауторске модерације домаћина појединачних блогова) тако да је ово место препуштено само себи па докле траје, трајаће.

Да ли има начина и могућности да се ту нешто поправи?

Можда.

Али не верујем.

За то је потребна свежа крв.

А овде на Блог Б92 нико нови није дошао годинама, врте се све једно те исти људи са којима смо и дошли до овога.

Крај приче о Блогу Б92.



Blog kao oblik komunikacije na društvenim mrežama već dugo nema ni približan značaj kao u vreme kada su na blogub92 bila poznata imena. Oni su, pre svega zbog toga otišli na druge mreže FB, Tviter, Instagram..., niko ih nije oterao.

Doduše, ima i onih koji su oterani (banovani) jer se nisu uklapali u mejnstrim ondašnjeg uredništva, a i onih koji su sami otišli, jer nisu imali živaca da se nose sa agresivnim komentatorima iz tada vladajuće političke ideologije (čitaj LDP).

Nažalost neki od najboljih su umrli.

A ostali smo mi koji smo još uvek tu, jedni iz sentimentalnih razloga, drugi jer se nigde ne uklapaju a ovde se osećaju kao kod svoje kuće ili ko zna kojih još razloga.

milisav68 milisav68 14:38 30.09.2023

Re: Taso

Vojislav Stojković
shmoo


И још тада смо говорили да ће Блог Б92 на крају овако да прође баш због тога.

Писао ја и модерацији да то не може тако и чак сам му/јој тада, пре 5 година, пожелео много среће у даљем функционисању Блога Б92 са таквим блогерима пљувачима који пишкају.

И то је прича коју смо више пута поновили и у коментарима.

Џабе.

Сад смо ту где јесмо са Блогом Б92.

А модерације више ни нема (осим ауторске модерације домаћина појединачних блогова) тако да је ово место препуштено само себи па докле траје, трајаће.

Да ли има начина и могућности да се ту нешто поправи?

Можда.

Али не верујем.

За то је потребна свежа крв.

А овде на Блог Б92 нико нови није дошао годинама, врте се све једно те исти људи са којима смо и дошли до овога.

Крај приче о Блогу Б92.



Blog kao oblik komunikacije na društvenim mrežama već dugo nema ni približan značaj kao u vreme kada su na blogub92 bila poznata imena. Oni su, pre svega zbog toga otišli na druge mreže FB, Tviter, Instagram..., niko ih nije oterao.

Doduše, ima i onih koji su oterani (banovani) jer se nisu uklapali u mejnstrim ondašnjeg uredništva, a i onih koji su sami otišli, jer nisu imali živaca da se nose sa agresivnim komentatorima iz tada vladajuće političke ideologije (čitaj LDP).

Nažalost neki od najboljih su umrli.

A ostali smo mi koji smo još uvek tu, jedni iz sentimentalnih razloga, drugi jer se nigde ne uklapaju a ovde se osećaju kao kod svoje kuće ili ko zna kojih još razloga.


Odlično primećeno, i odličan blog.Baš si ušo u formu.
solo solo 15:01 30.09.2023

Re: Vojislav/hleba i igara

Blog kao oblik komunikacije na društvenim mrežama već dugo nema ni približan značaj kao u vreme kada su na blogub92 bila poznata imena. Oni su, pre svega zbog toga otišli na druge mreže FB, Tviter, Instagram..., niko ih nije oterao.

Doduše, ima i onih koji su oterani (banovani) jer se nisu uklapali u mejnstrim ondašnjeg uredništva, a i onih koji su sami otišli, jer nisu imali živaca da se nose sa agresivnim komentatorima iz tada vladajuće političke ideologije (čitaj LDP).

Nažalost neki od najboljih su umrli.

A ostali smo mi koji smo još uvek tu, jedni iz sentimentalnih razloga, drugi jer se nigde ne uklapaju a ovde se osećaju kao kod svoje kuće ili ko zna kojih još razloga.


Nije ti bila namera (možda i jeste ) ali bolji i sažetiji opis države Srbije i stanja u njojzi u ovom trenutku nisam skoro pročitao.

Često sam znao da prokomentarišem da je blog statistički ,,mali reprezentativni uzorak,,društva u celini.

Kako god.

Radoičić u MUP: Odazvao se pozivu


Mashala.

Idemo dalje.


zilikaka zilikaka 15:27 30.09.2023

Re: Taso

Pročito sam tekst koji si linkovao a naročito komentare.Pazi to je 2016 god. pre 7 godina.

Tekst mu je retko sjajan a ovi ga ispljuvaše samo tako. I to ovi koji još uvek jašu i piškaju po blogu.
Dakle ništa se nije promenilo a kad će ne znamo.


Ja sam ga tamo prva pomenula, i time postavila za predmet dalje priče EDIT(pa da ne bude da sam pobegla) jer sam se setila koliko je puta pokušavao da polemiše sa Strongmenom i kako je to obično završavalo.
Dakle, i ja sam pažljivo pročitala i "predmetni" tekst i komentare.
O tačnosti teksta ne mogu mnogo, nikad se naukom nisam bavila. Kao zanatliji mi je iskustveni pristup sasvim blizak ali sam jedino svesna njegovog ograničenog dometa.
E, sad, kažeš ispljuvaše ga u komentarima.
Očigledno imamo totalno različitu percepciju.
Mnogi se u komentarima nisu složili sa autorom, neki su to rekli uvijeno a neki direktno, pa još i malo grublje za nečiji ukus. Čak je i sam autor sasvim lepo prihvatio taj način, ne očekujući da mu se ipak dugogodišnji poznanici obraćaju biranim rečima.
Jedini ko je tu štrčao je onaj sa novog naloga, kod njega se prepoznaje zlonamernost.

Da rezimiram: diskusija nije bila ni duga ni previše burna ali je imala smislen sadržaj. Niko nije zagušivao blog komentarima bez ili mnogo puta viđenog sadržaja, nije bilo beskrajnih razmena 2 do 3 čoveka, i ja lično bih zaista poželela da se slične stvari ovde bar nekad ponove.

zoja444 zoja444 15:47 30.09.2023

Re: Taso

mikele me je banovao i obrisao komentar upucen angie. ocekujem egzekuciju.
shmoo shmoo 16:08 30.09.2023

Re: Vojislav/hleba i igara

Слажем се са Милисавом и Солоом.

Све што си рекао, Војо, стоји.



Људи су одлазили са Блога Б92 због различитих разлога. Неке су бановали па се после тога нису враћали, неки нису имали живаца да се дописују са разноразнимј ликовима који овде обитавају, некима је досадило, неки се баве твитером итд.

И нека их, то је право свакога од нас да одабере да ли ће и даље учествовати чак и на оваквом Блогу Б92 какав је данас или неће учествовати у овоме.

И никоме од њих ништа не пребацујем нити било кога за такву одлуку осуђујем.

Људи су само искористили своје право на избор да овде не учествују. За неке од њих ми је жао што су отишли, за неке друге ми није жао, али ни за ким не жалим баш толико много зато што га више нема на на Блогу Б92 све мислећи како су баш ти што су отишли незаменљиви.

Нема незаменљивих нигде на овоме свету, па ни на Блогу Б92.

Једино истински жалим само за оним блогерима који су се упокојили па су стварно оправдано спречени у томе да учествују као блогери овде на Блогу Б92.

shmoo shmoo 16:18 30.09.2023

Re: Taso

zoja444
mikele me je banovao i obrisao komentar upucen angie. ocekujem egzekuciju.



Да поновим оно што већ рекох код Јаковљевића...

У знак солидарности са тобом, игноришем Микелеов блог.


П.С. - Ето ефикасног рецепта за све ауторе блогова на Блогу Б92!

Ако желите мене да се решите, да вам се не јављам на вашим блоговима и не кварим вам ваше високоумије које сте нам окачили ( "Заштитимо наш Блог Б92!" - како рече Спиридон), биће довољно само да банујете Зоју.



Или да банујете било кога другог и да им бришете коментаре да Зоја не помисли како њу волим више од све друге деце, па да други буду онда љубоморни.







(Молим нотирати како нам свима, без обзира на узраст, емоција за рокенрол креће из гузе.)


solo solo 18:29 30.09.2023

Re: Taso

E, sad, kažeš ispljuvaše ga u komentarima.


,,Ispljuvaše,, je figurativno,nadam se da si tako i shvatila,bilo je vrlo zajedljivih i svakakvih komentara ( na temu omalovažavanja DIFa i sl) ali uglavnom bez konkretnih kontra argumenata kojim bi izrazili svoje neslaganje što je inače praksa i danas na blogu koja je dovedena do ,,savršenstva,,

O tačnosti teksta ne mogu mnogo, nikad se naukom nisam bavila.


pošteno.

,,Ko na brdu ak' i malo stoji više vidi no onaj pod brdom,,

Tekstom je očigledno iziritirao baš one koji su svesni onoga što je napisao ali kako očekivati da priznaju. Mislim da nije ni očekivao.

,,Nauka,, se lažira već godinama.Čista kozmetika.

Osim one u.....



Tamo su prave face.

zoja444 zoja444 16:21 30.09.2023

pitanje za g.cera

kada kaze nas blog, misli li na nas sve ili samo na neke?
shmoo shmoo 16:31 30.09.2023

Re: pitanje za g.cera

zoja444
kada kaze nas blog, misli li na nas sve ili samo na neke?


Питај га.

Можда ће теби одговорити.

zoja444 zoja444 17:05 30.09.2023

Re: pitanje za g.cera

pa, pitam ga. ne koristim pp.
solo solo 18:52 30.09.2023

Banovatelj protiv banovatelja

kada kaze nas blog, misli li na nas sve ili samo na neke?

Питај га.

Можда ће теби одговорити.


Njihov Zoki, njihov, mi neki smo ovde uljezi.

Jebeš blog bez remetilačkog faktora.

To daje na dinamici. Bez nas su dosadni jedni drugima.

Čarli ne dam nickove na sunce!

Saglasan?

p.s.

Ja ne volem paušalno.

Spiridonov blog (nekrolog ,,Razmišljam, zamišljam,,) ukupno 39 komentara a 9 komentatora od toga 6 troluje van teme.Jedan im se permanentno uvlači u bulju i na drugim blogovima pa i ovde ( ime poznato moderaciji)

Onaj Spiridon koji se hvalio da još uvek drži Ginisov rekord na blogu u broju komentara.
Teško da može da stigne Bobića u najmanjem broju komentara. Da nema Čera i Čarlija Bobić bi puko ko zvečka. Sa sve akvarijalitima.

Život je kurvin sin,jbg.

p.s.

Pravda za Tasu.

Vratite mu autorsku.

Dajte svežu krv da reanimiramo blog!
shmoo shmoo 20:23 30.09.2023

Re: pitanje za g.cera

zoja444
pa, pitam ga. ne koristim pp.


И?

Неће ни теби да каже?

promoter promoter 20:49 30.09.2023

Re: Banovatelj protiv banovatelja

solo
kada kaze nas blog, misli li na nas sve ili samo na neke?

Питај га.

Можда ће теби одговорити.


Njihov Zoki, njihov, mi neki smo ovde uljezi.

Jebeš blog bez remetilačkog faktora.

To daje na dinamici. Bez nas su dosadni jedni drugima.

Čarli ne dam nickove na sunce!

Saglasan?

p.s.

Ja ne volem paušalno.

Spiridonov blog (nekrolog ,,Razmišljam, zamišljam,,) ukupno 39 komentara a 9 komentatora od toga 6 troluje van teme.Jedan im se permanentno uvlači u bulju i na drugim blogovima pa i ovde ( ime poznato moderaciji)

Onaj Spiridon koji se hvalio da još uvek drži Ginisov rekord na blogu u broju komentara.
Teško da može da stigne Bobića u najmanjem broju komentara. Da nema Čera i Čarlija Bobić bi puko ko zvečka. Sa sve akvarijalitima.

Život je kurvin sin,jbg.

p.s.

Pravda za Tasu.

Vratite mu autorsku.

Dajte svežu krv da reanimiramo blog!

Što kaže stara narodna - bole nas kitonijusi i patke!
Za neke njih.
Pravda za Zoju i Šmuuueta!

Usput - upravo se vratio sa svadbe.
Klopa bila do jaja!
A ja pobirao brokoli koji je bio za dekoraciju, niko se nije mašao za njega, pa meni dobro došlo.
zoja444 zoja444 21:02 30.09.2023

Re: pitanje za g.cera

vidis da nece.
shmoo shmoo 21:16 30.09.2023

Две-три чађаве двоцевке?

solo

Spiridonov blog (nekrolog ,,Razmišljam, zamišljam,,) ukupno 39 komentara a 9 komentatora od toga 6 troluje van teme.



А на испраћајима покојника и на парастосима у RL је другачије?

Тролује се и тамо све у 16.

А за то код Спиридона конкретно, за све је Зоја (за тебе Зоки, Зоруле) крива.

Она је тамо потегла Срђана Драгојевића, Џедаја и Стронгмена.







Pravda za Tasu.

Vratite mu autorsku.

Dajte svežu krv da reanimiramo blog!



То није свежа крв.

Ја сам, бре, половњак регистрован на Блогу Б92 12 година.

Половни аутомобили које шверцују из Немачке у Србију су више него упола млађи од мене као блогера на Блогу Б92 са кудикамо мањом пређеном километражом.

Не исплати се мени овако полупаном на Блогу Б92 само мало испеглати и изгитовати лимарију, продувати вентиле и науљити и тамо где треба и тамо где не треба.

Обашка што ми се акумулатор за 12 година на Блогу Б92 потпуно испразнио.

Када сам рекао свежа крв, мислио сам на нека потпуно потпуно нова и до сада невиђена имена на Блогу Б92.

Али...

Као прво, таквих овде нема већ годинама.

(За сваки нови никнејм који се овде појавио годинама уназад утврдили смо да је то само неки стари блогер који се реинкарнирао под ко зна којим дуплим, троструким или вишеструким никнејмом.)

А као друго, за нове блогере ауторе на Блогу Б92 потребна ти је модерација која ће их у то промовисати.

А модерације читавог Блога Б92, као што рекосмо, овде више и нема.

Једини модератори овде су сада аутори блогова који могу на својим блоговима да модерирају садржај, банују блогере и бришу коментаре.

(Види под Зојин случај код Микелеа на блогу као најсвежији пример тзв. ауторске модерације.)

И тиме онда, као што ти лепо рекох, завршавамо сваку даљу причу о Блогу Б92.

Не исплати се даље тандрљати о томе јер је Блог Б92 постао један затворени круг, коло у које нема нових улазака него само тек понеки који је до сада цупкао у том колу током времена отцупка из тог кола у неком свом правцу а коло, са све мањим бројем играча, наставља да се врти по инерцији и без тог што је одскакутао у неком свом правцу, сам без других.

И због свега тога наведенога, брате, мојне више о Таси и Тасиној ауторској на Блогу Б92. Било па прошло и отишло и то није реверсни процес.

Ако се и омакне нека ревизија ауторских налога на Блогу Б92 (у шта сумњам) и реше да неким бившим ауторима врате ауторске налоге, мене могу и да прескоче и да уместо мени ауторску опцију врате некима другима којима су је такође одузели а који се овде ипак још увек врте у нади да ће им ауторска опција ипак једног дана бити враћена до чега им је и много стало, битно им је због неког њиховог разлога.

А ја нисам од тих. Не долазим овде као Шму да би ми вратили Тасу Дебелог. Од та посла нема ништа ни из мог угла гледања на те ствари, а не може да га буде ни код модерације јер она и не постоји.

Мислим, поштујем ја твоју добру намеру и све то, али немој...





shmoo shmoo 21:23 30.09.2023

Re: pitanje za g.cera

zoja444
vidis da nece.



Јбг.

То је његово право.

Наше је било да питамо, а његово да одговори или да не одговори.

И то му је то.

Опуштено, Зоја.

О кад ће доћи дан да слетим у Јапан,
Да видим Сунчев дом и с гејшом чиним лом...






solo solo 21:30 30.09.2023

Re: Две-три чађаве двоцевке?

Не исплати се даље тандрљати о томе


Ali vredi pokušati



Мислим, поштујем ја твоју добру намеру и све то, али немој...


Neću ali je jače od mene. Nije zbog tebe,više zbog kosmičke pravde.
shmoo shmoo 21:47 30.09.2023

Re: Две-три чађаве двоцевке?

solo
Не исплати се даље тандрљати о томе


Ali vredi pokušati

Мислим, поштујем ја твоју добру намеру и све то, али немој...


Neću ali je jače od mene. Nije zbog tebe,više zbog kosmičke pravde.



А па добро онда... Разумем шта хоћеш да кажеш... Ако је већ тако, онда...

Бог чува Србе! Вози, Мишко!




solo solo 21:49 30.09.2023

Re: Две-три чађаве двоцевке?

shmoo


JUDITH HILL - JAMMIN' IN THE BASEMENT


Ups,'ebo te koji si ti crnja.

ovo je osveženje.

Dal' Docs prati ovo?

shmoo shmoo 23:16 30.09.2023

Re: Две-три чађаве двоцевке?

solo
shmoo


JUDITH HILL - JAMMIN' IN THE BASEMENT


Ups,'ebo te koji si ti crnja.

ovo je osveženje.







And the colored girls go
"Doo do doo do doo do do doo..."



Уживај.



Dal' Docs prati ovo?








П.С. - Онај мој Кум што га поменух Милану иселио се за Кењаду пре неких 20 година...

Неколико година касније је свима нама, нас 4-5, својим другарима још од основне школе са којима је у једном тренутку у младости имао и заједнички бенд, нарезао и послао на ЦД-овима око 40 гига овакве музике.

Свакоме по 40 гига! И то различитих, па да се ми мењамо међусобно и да преслушавамо.

Како га није мрзело да скида све то са интернета и да нарезује, јбт! Баш му је било досадно на том његовом послу све док Кинези пре десетак година нису купили луку у Ванкуверу (и приде пола Ванкувера) па он добио за шефовицу неку дебелу бркату матору Кинескињу (она мора да је члан те њихове кинеске "комунистичке" Партије) која их је све потерала и да нешто раде а не само да се зајебавају на свом послу док бродови са робом долазе и одлазе.

И онда смо, када нам је Кум слао те ЦД-ове, нас двојица који смо се тада виђали редовно у Бгд. (сви остали поменути су у иностранству) коментарисали како нема шансе да ми све то што нам је он нарезао и послао преслушамо док смо живи.

А мој Кум Кењађанин оптимиста и после толиких година... (ЛИНК)

Доксуман је тек почео да се удубљава и да добује док дабује.

И подржавам га у његовом ентузијазму.

Због мог Кума.





solo solo 01:23 01.10.2023

Re: Shmoo

Wild Cherry


Imam taj LP od kada se pojavio. Zamisli.

solo solo 21:46 30.09.2023

gosn Vojislave

Kada će nastavak priče ako sam dobro razumeo?

Majkl mi je ispričao čudnu priču koja se u njihovoj porodici, kao porodično predanje, prenosila s kolena na koleno.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 00:34 01.10.2023

Re: gosn Vojislave

Po prvom komentaru zaključujem da si nastavak već pročitao.

Malo sam pobrkao redosled.
solo solo 01:27 01.10.2023

Re: gosn Vojislave

Po prvom komentaru zaključujem da si nastavak već pročitao.

Malo sam pobrkao redosled.



solo solo 15:01 01.10.2023

Lele


Gde nestade Mikeleov blog?

Taso opet si ih banovo?

Nije ok.
shmoo shmoo 19:53 01.10.2023

Re: Lele

solo

Gde nestade Mikeleov blog?

Taso opet si ih banovo?

Nije ok.


Нисам ја, кеве ми покојне!

Како могу ја да будем крив када сам све време игнорисао и бојкотовао Микелеов блог?

У знак солидарности са банованом и брисаном Зојом ни отворио нисам тај Микелеов блог да видим макар шта је то Микеле уопште и написао.

Ено, Зоја ти лепо код Спиридона објаснила то са нестајањем Микелеовог блога да су у питању били неки ванземаљци - (империја узвраћа ударац).

А ја сам на Блогу Б92 само тек један поштени трговац који нема ту моћ да некоме брише коментаре, да било кога банује или да отима блогове и да их носи на ремонт.

Само аутори блогова имају ту моћ.




solo solo 21:38 01.10.2023

Re: Lele

А ја сам на Блогу Б92 само тек један поштени трговац који нема ту моћ да некоме брише коментаре, да било кога банује или да отима блогове и да их носи на ремонт.

Само аутори блогова имају ту моћ.


Ih,ko te ne zna.....



shmoo shmoo 22:10 01.10.2023

Re: Lele

solo
А ја сам на Блогу Б92 само тек један поштени трговац који нема ту моћ да некоме брише коментаре, да било кога банује или да отима блогове и да их носи на ремонт.

Само аутори блогова имају ту моћ.


Ih,ko te ne zna.....

Master Joda




То тврдите само ти, моја жена и мој Кум и нико више на овом свету.





solo solo 22:11 01.10.2023

Re: Lele

То тврдите само ти, моја жена и мој Кум и нико више на овом свету.


Sumnjaš u kredibilitet ,,ekipe,,
shmoo shmoo 22:14 01.10.2023

Re: Lele

solo
То тврдите само ти, моја жена и мој Кум и нико више на овом свету.


Sumnjaš u kredibilitet ,,ekipe,,



Ма неееее...

Али...

Волим и ја вас.

zoja444 zoja444 22:23 01.10.2023

Re: Lele

i naravno, nisam dugo nikog nervirala: zivela srbija!
nikvet pn nikvet pn 09:07 02.10.2023

Re: Lele

solo

Lele

Gde nestade Mikeleov blog?


(Праштај домаћине. Кад мотку и метлу не узмеш на време...).

Добро вам иде господо бесмисличари - простаци.

Гакање, рикање, подригивање, прдење, запишавање... уносите овде где му није место. Елементарна пристојност за вас је црвена марама; још се и дичите одстрелом пристојних.

Сад навали стоко балегај, друго и не знаш.
solo solo 14:46 02.10.2023

Re: Nikvet/ dvostruki aršini

(Праштај домаћине. Кад мотку и метлу не узмеш на време...).

Добро вам иде господо бесмисличари - простаци.

Гакање, рикање, подригивање, прдење, запишавање... уносите овде где му није место. Елементарна пристојност за вас је црвена марама; још се и дичите одстрелом пристојних.

Сад навали стоко балегај, друго и не знаш.


Čeeeekaj malo marveni.

Gde si se prepoznao i sa kojim pravom se obraćaš meni na ovakav način?

Ako neko i piša - piša po vašoj pišaćki samo izgleda vašu smatrate ,,bogojavljenskom vodicom,, a tuđu ,,svetogrđem,,.

Prošla su ta vremena.

Poštovanje treba da se zasluži i opravda.

U ovom slučaju ja nemam nikakve veze sa Mikeleovim blogom niti sam tog čoveka ikada uvredio ili mu uputio neki nedoličan i uvredljiv komentar da bi ti sebi dao za pravo da mi se obraćaš na takav način i deliš mi epitete.

Kol'ko se sećam njegov blog je bio ,,fino upakovan,, obračun sa blogerkom Zojom koja ga je prozivala zbog njihovog ličnog sukoba na blogu koji me pritom uopšte nije interesovao niti sam ga komentarisao.

Samo sam pitao gde nestade njegov blog kada su tema i narativ bili u skladu sa pravilima. Usput sam se sprdao sa Tasom koji je banovan na isti način i od mnogih iz ,,ekipice,, neistomišljenika.


Pišaj i dalje.

Pa da vidimo ko će dalje.
shmoo shmoo 16:57 02.10.2023

Re: Nikvet/ dvostruki aršini

solo

Usput sam se sprdao sa Tasom koji je banovan na isti način i od mnogih iz ,,ekipice,, neistomišljenika.



Ето видиш какав си ти човек, друг и комуниста.

Успут, кажеш?

Па јбт, Пантелији се не долази на сахрану случајно, у пролазу, успут.

А могао си лепо да питаш Микелеа па да гостујеш код њега на блогу са том спрдачином са Тасом.

Да даш мало достојанства и моралне чистоте тој твојој спрдачини.

Вероватно би те Микеле радо угостио после оног свог улитавања до грла са својим "психоаналитичарским" блогом написаним уз модераторкину асистенцију о Зоји, блогом који је нетрагом нестао јер су га ванземаљци однели на ремонт као што смо већ установили.



Немој, бре, тако грубо са овим марвеним... Буди асертивне природе у његовом случају и имај разумевања за њега.

Знаш како се каже, ако су Турчину руке крваве до лаката, потурици морају бити руке крваве до рамена.

То ти је цела прича са овим марвеним.





zoja444 zoja444 17:46 02.10.2023

Re: Nikvet/ dvostruki aršini

ih taso, sto se nismo kladili. elem, decki, lepo vaspitanje nalaze da proverite slic i da sami sebe niste zapisali.
nikvet pn nikvet pn 17:47 02.10.2023

Re: Nikvet/ dvostruki aršini

Добардан, зла жено!
zoja444 zoja444 18:04 02.10.2023

Re: Nikvet/ dvostruki aršini

na usluzi, sluga pokorni. da cujem sta mi angie porucuje.
zoja444 zoja444 18:17 02.10.2023

Re: Nikvet/ dvostruki aršini

muzicka podloga, toma zdravkovic, dal je moguce
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 18:19 02.10.2023

Re: Nikvet/ dvostruki aršini

solo
Čeeeekaj malo marveni.

Ako je ovo "marveni" bila namera da uvrediš doktora nikvet-a, molim te da mu se odmah izvineš.
Nisam u toku sa sukobima na relaciji zoja444 vs angie&Mikele, pa u tom smislu ne reagujem. Međutim...
...veterinare cenim jednako kao i lekare. Mislim da je veterinarska praksa složenija jer goveda, konji i psi ne umeju da kažu šta ih boli, za razliku od ljudi.

Doduše, marveni lekar je stari izraz i nekad nije bio uvredljiv.

A kad sam već pomenuo doktore veterinare evo kratke istinite priče:

Moj pokojni pas Ilija iz jednog uličnog sukoba oko predivne ženke u teranju vratio se kući sa levim uhom koje visi samo na jednom končiću. Hitno ga odvezem na Veterinarski fakultet, dežurni hirurg mu pod narkozom prišije uho, častim ga sa 50DM, usledi par kontrola i dođe dan da mu se vade konci. Narečeni hirurg, inače docent, okupio ekipu stažista, ja polegnem Iliju na onaj metalni hiruški stol, docent stažistima objašnjava koje je hiruške radnje poduzeo, stažisti pažljivo slušaju i gledaju, ja držim Iliju, docent izvlači konce i zaključuje - eto kolege sa uhom ovog psa sada je sve uredu, ja spuštam Iliju sa stola, on energično otrese glavom... levo uho mu otpadne na pod... tajac.. docent, u neprilici, mi kaže da ostaje mogućnost plastične hirurgije, ja mu se zahvalim i kažem: volećemo ga jednako kao da ima oba uha.

Naravno, uopšte ne krivim docenta - uradio je koliko je mogao.
solo solo 18:57 02.10.2023

Re: Nikvet/ dvostruki aršini

Ako je ovo "marveni" bila namera da uvrediš doktora nikvet-a, molim te da mu se odmah izvineš.


Doduše, marveni lekar je stari izraz i nekad nije bio uvredljiv.


Upravo ste dali odgovor na pitanje koje ste postavili g. Stojkoviću.

Da,služim se narodnim starim izrazima često u komunikaciji - što bi Tasa reko ,,ćirilica,,

Dotični ,,veterinar,, je ničim izazvano osim njemu znano izneo niz vrlo uvredljivih reči na moj komentar i moj odgovor je samo reakcija na isti kao inače na blogu.

Niste imali potrebu da odreagujete na njegovo inicijalno vrlo uvredljivo obraćanje no to je vaše pravo kao domaćina ovog bloga i čoveka od osećaja za pravdoljubljem.

Jedino što imam potrebu i osećaj da treba nekome da se izvinim to je onda vama što sam na vašem blogu iskoristio potrebu da odgovorim na direktne uvrede i prozivke koje su upućene meni.( što bi se reklo u ,,TROLUJEM,,)

U našem jeziku poznajemo marvene doktore,marvene trgovce ali još nisam čuo za ,,marvene advokate,,

Rađanje novih reči i pojmova bi Tasi i ljudima koji se bave srpskim jezikom bilo interesantnije.

Hu kerz!



angie01 angie01 19:08 02.10.2023

Re: Nikvet/ dvostruki aršini

Nisam u toku sa sukobima na relaciji zoja444 vs angie&Mikele, pa u tom smislu ne reagujem.

ako cemo pravo, ti nikada nisi reagovao na uvrede na tvojim blogovima-to smo se vec ispricali, necu opet,

al da ne bude zabune, nema sukoba na relaciji koju si naveo, nego ova bolesna zena ide po blogovima i maltreitira, napada, izmislja neke paranoicne price, vredja , proklinje tudju decu i slicna izivljavanja,...izmislja neke kombinacije sa blogerime, gde smo mi rivalke i slicne idiotarije, a tasa je lozi i zloupotrebljava njeno ocigledno nenormalno stanje za svoje jednako bolesne spletkaroske obracune.

Mikele nije jednu ruznu rec uputio nikome, znaci ova osoba dolazi kod njega na blog da pravi cirkus, na sta je on poslednji put valjda odreagovao, pa jos napisao i blog, jer mu je neverovatna sama situacija, da ga neko proganja i vredja...pa mu se posle dan ipo, smucilo sve i samo sklonio i taj blog-to je ukratko.

a sada ova ekipa klevece, kako ja imam neke veze s tim, iako pojma nisam imala ni za postavljanje, a jos manje za skidanje tog bloga- sve u svemu nikvet je reagovao na nastavak izivljavanja ove nasilnicke primitivne ekipe, koja je bukvalno oterala onako finog coveka.

e da, na poslednjem Natasinom blogu, je ova ista bolesnica, krenula da je ispituje o njenim primanjima u skupstini i u Operi i zena, koja je dosada reagovala samo na nezgodna pitanja vezana za stranku, pa zakljucavala blogove, taj blog je obrisala i od onda je nema, a nelecena jos ide okolo i prica, kako je otisla zbog mene.

ja sa polusvetom necu da se raspravljam- ovaj komentar je iznudjen, da se ne bi dalje spekulisalo i klevetalo.

svako ko dozvoljava ovakve svinjarije na svojim blogovima, jeste saucesnik, jer nema moderacije da spreci nasilnike- i toliko o tome, pa neka svako po svojoj savesti radi.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 19:17 02.10.2023

Re: Nikvet/ dvostruki aršini

solo
Jedino što imam potrebu i osećaj da treba nekome da se izvinim to je onda vama

Meni? Nema potrebe. Uopšte se ne osećam povređen, jer blog je moj, koliko i Vaš.
solo

U našem jeziku poznajemo marvene doktore,marvene trgovce ali još nisam čuo za ,,marvene advokate


Marveni advokati su itekako potrenbni, ne oni kao što je Levijatan. Evo, da sam kojm slučajem ponovo maturant, opredelio bih se za tu profesiju.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana