Na današnji dan

9. januar...

Filip Mladenović RSS / 09.01.2024. u 17:25

 

 "Zahvaljujem se što ste mi pružili priliku da danas govorim. Pre skoro dve godine došla sam ovde kao optužena za učešće u zločinima protiv drugih ljudskih bića, pa čak i protiv čovečnosti. Došla sam iz dva razloga: da se suočim s ovim optužbama i da poštedim moj narod - jer je bilo jasno da bi oni platili cenu bilo čijeg nedolaska. Do sada sam imala priliku da preispitam ove optužbe i da ih, zajedno s mojim braniocima, proverim i procenim. Sada sam se uverila i prihvatam da je više hiljada nevinih ljudi bilo žrtva organizovanog i sistematičnog delovanja da se uklone Muslimani i Hrvati s područja koje su Srbi smatrali svojim.

U to vreme, ja sam olako ubedila samu sebe da je ovo pitanje opstanka i samoodbrane. Ustvari, i više od toga - naše rukovodstvo, čiji sam bila neophodan deo, vodilo je poduhvat koji je za žrtve imao nebrojene nevine ljude. Objašnjenja samoodbrane i opstanka ne pružaju opravdanje. Na kraju, čak i naši sunarodnici su rekli da smo u ovom ratu izgubili svoju plemenitost. Postavljaju se očigledna pitanja: ako je ova istina sada tako jasna, zašto je ja nisam videla ranije; i - kako su naše rukovodstvo i oni koji su ga sledili mogli počiniti takva dela? Odgovor na oba pitanja je, verujem - strepnja - zaslepljujuća strepnja koja je dovela do opsesije, naročito za one od nas za koje je Drugi svetski rat živa uspomena, da Srbi više nikada ne dopuste sebi da budu žrtve. Čineći ovo, mi u rukovodstvu smo prekršili najosnovniju dužnost svakog ljudskog bića - dužnost da se uzdrži i poštuje dostojanstvo drugih. Bili smo opredeljeni da učinimo sve što je neophodno da prevladamo.

Iako sam više puta bila upoznata s navodima o surovim i neljudskim postupcima protiv nesrba - odbila sam da se s time suočim, ili čak da ih proverim. Ustvari, ja sam se potpuno predala govorenju o nevinim srpskim žrtvama ovoga rata. Ovaj svakodnevni rad potvrdio je moje uverenje da se borimo za svoj opstanak, i da je u ovoj borbi međunarodna zajednica naš neprijatelj. I tako sam ja jednostavno poricala te navode, čak ih i ne proveravajući. Ostala sam sigurna u svom uverenju da Srbi nisu sposobni da učine nešto tako. U ovoj opsesiji da više nikada ne postanemo žrtve - dopustili smo sebi da postanemo počinioci.

Čuli ste juče, a delimično i danas, opširno o patnjama koje su ovim prouzrokovane. Ja prihvatam odgovornost za moj udeo u tome. Ova odgovornost je moja - i samo moja. Ona se ne proteže na druge lidere i njihovo pravo da se brane. Ona se zasigurno ne proteže na naš, srpski, narod, koji je već platio visoku cenu za postupke našeg rukovodstva. Saznanje da sam odgovorna za takve ljudske patnje i za kaljanje ugleda mog naroda uvek će ostati deo mene.

Postoji pravda koja zahteva život za svaki nevini život, smrt za svaku grešnu smrt. Za mene, naravno, nije moguće da odgovorim zahtevima takve pravde. Ja jedino mogu da uradim ono što je u mojoj moći i da se nadam da će to biti od neke koristi - da spoznam istinu, da je kažem i da prihvatim odgovornost. Ovo će, ja se nadam, pomoći muslimanskim, hrvatskim i srpskim nevinim žrtvama da ne postanu obuzeti gorčinom koja često postaje mržnja i koja je - na kraju - samouništavajuća.

Što se tiče mog naroda - rekla sam danas nešto ovde o njegovom ugledu. Mislim da je stoga bitno da pojasnim o čemu govorim. Danas u Beogradu, u centru Beograda, stoji pod kupolom jedna crkva, još uvek u izgradnji, a izgradnja je počela davne 1935. godine. Naš narod je istrajao u izgradnji ove crkve, posvećene čoveku, koji je - više nego iko drugi - ugrađen u biće srpskog naroda, a to je sveti Sava. Put koji je on sledio bio je obeležen samouzdržanjem i poštovanjem prema svima. Veliki diplomata, koji je stekao ugled u svom narodu i u svetu koji ga okružuje, čovek čiji je karakter duboko usađen u srpski narod.

Put i primer svetog Save su sledile velike srpske vođe, čak i u današnjem vremenu, istrajno pokazujući plemenitost i dostojanstvo čak i u najtežim okolnostima. Dovoljno je samo pomenuti vladiku Artemija Radosavljevića, koji je i dan-danas glas vapijućeg za pravdu, u onome što je za Srbe postalo - pustinja Kosovo. Na nesreću, naše rukovodstvo, uključujući mene, napustilo je ovaj put tokom poslednjeg rata. Verujem da vam je jasno da sam se ja razišla s tim liderima - premda prekasno. Ipak, to rukovodstvo bestidno nastavlja da traži odanost i podršku našeg naroda. To se čini izazivanjem straha, govorenjem poluistina kako bi se ubedio naš narod da je svet protiv nas. Ali, plodovi njihovog rada - tog rukovodstva - su jasni: grobovi, izbeglice, izolacija i ogorčenje prema celom svetu koji nas je odbacio upravo zbog tih lidera.

Neki su me upozoravali da ovo nije ni vreme ni mesto da se kaže ova istina - da bi trebalo sačekati dok ostali takođe prihvate odgovornost za njihova dela. Ali, ja verujem da ne postoji mesto ni vreme na kome je neprikladno reći istinu. Ja verujem da mi moramo da uredimo našu kuću - ostali će morati da preispitaju sebe i svoje postupke. Mi moramo da živimo u ovom svetu, a ne u pećini. Ali, dokle god zadržimo naš identitet i naš karakter - nemamo se čega bojati.

Što se tiče mene - članovi ovog sudskog veća su oni kojima je data odgovornost da sude. Vi se morate truditi da u svojoj presudi nađete bilo kakvu pravdu koju ovaj svet može da ponudi - ne samo za mene nego i za nevine žrtve ovog rata. Ja ću, međutim, uputiti jedan apel ovom Tribunalu - sudijama, tužiocima, istražiteljima - uradite sve što je u vašoj moći da pružite pravdu za sve strane. Čineći to, možda ćete biti u mogućnosti da ostvarite misiju radi koje ovaj sud postoji."

Hag, 17. 12. 2002.                                 Biljana Plavšić, bivša predsednica Republike Srpske

P.S:

„Izašnjavam se da sam kriva."

Ovim je rečima 2002. godine ratna potpredsednica Republike Srpske Biljana Plavšić priznala krivicu u Haškom tribunalu, nakon čega je, prema sporazumu o priznanju krivice, postupak okončan presudom od 11 godina, uz odbacivanje svih ostalih optužbi uključujući i onu za genocid. No, 7 godina kasnije, iz švedskog zatvora u kome služi kaznu, Plavšićeva je u intervjuu za švedski magazin „Vi" povukla svoje priznanje krivice. Prema pisanju magazina, o motivima koji su je ponukali da ga uopšte i iskaže, Plavšićeva je kazala:

"Ja sam sebe žrtvovala. Nisam učinila nista loše. Priznala sam krivicu za zločine protiv čovječnosti zato da bih mogla pregovarati o ostalim optužbama. Da nisam, suđenje je moglo potrajati tri, tri i po godine. S obzirom na moje godine, to nije bila prihvatljiva opcija."

Profesorica biologije u penziji, koja je pravdala zločine nad Bošnjacima i Hrvatima tokom rata u BiH rečima da se radi o „prirodnom fenomenu", priznala je da je obmanula Tribunal, koji je njeno priznanje smatrao važnim korakom ka pomirenju u Bosni i Hercegovini.

 



Komentari (415)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

jovilim_e jovilim_e 17:49 09.01.2024

Eh!

Neka večno živi Republika Srpska u kojoj je spas našao deo nezaklanog srpskog naroda zapadno od reke Drine!
Filip Mladenović Filip Mladenović 18:03 09.01.2024

Re: Eh!

jovilim_e
Neka večno živi Republika Srpska u kojoj je spas našao deo nezaklanog srpskog naroda zapadno od reke Drine!


Suštinu svega toga obelodanila je Biljana Plavšić u intervjuu sa Milomirom Marićem 14. avgusta 2014. godine - deo razgovora od 10. do 18. minuta:

https://www.youtube.com/watch?v=FknZ1v7AKsk
bene_geserit bene_geserit 22:35 09.01.2024

Re: Eh!

Filipe priznaj da ti je žao što je Tito umro u cvetu starosti pa nisi imao priliku da mu sisaš qrac na tim grupnjacima na koje ideš, po mogućstvu na nekoj od onih njegovih jahti, ipak je on ozbiljnije mudo bio od ovih sad što si im prodao dupe.
Filip Mladenović Filip Mladenović 23:11 09.01.2024

Re: Eh!

bene_geserit
Filipe priznaj da ti je žao što je Tito umro u cvetu starosti pa nisi imao priliku da mu sisaš qrac na tim grupnjacima na koje ideš, po mogućstvu na nekoj od onih njegovih jahti, ipak je on ozbiljnije mudo bio od ovih sad što si im prodao dupe.


Vaš rečnik, te ružne reči, taj tupavi sklop rečenica je otužan dokaz ljudske bede, nemorala i PINK nekulture!
principessa_etrusca principessa_etrusca 04:19 10.01.2024

Re: Eh!

Живјела Република Српска и њено право да бира своје празнике!
bene_geserit bene_geserit 07:21 10.01.2024

Re: Eh!

Vaš rečnik, te ružne reči, taj tupavi sklop rečenica je otužan dokaz ljudske bede, nemorala i PINK nekulture

Pa ne idem ja na grupnjake nego ti, i ne veličam ja onog zločinca Tita nego ti. Šta se sad femkaš.
freehand freehand 09:00 10.01.2024

Re: Eh!

bene_geserit
Vaš rečnik, te ružne reči, taj tupavi sklop rečenica je otužan dokaz ljudske bede, nemorala i PINK nekulture

Pa ne idem ja na grupnjake nego ti, i ne veličam ja onog zločinca Tita nego ti. Šta se sad femkaš.
Možda ti je vreme da se maneš te titofobije i obratiš pažnju na Bajdena.
bene_geserit bene_geserit 11:10 10.01.2024

Re: Eh!

Možda ti je vreme da se maneš te titofobije i obratiš pažnju na Bajdena

Ma bre pusti me, vidiš da ispitujem granice do kojih Filip neće da briše i banuje.
Obaška što mi ide na onu stvar sa ovakvim tekstovima.
jovilim_e jovilim_e 11:24 10.01.2024

Re: Eh!

bene_geserit
Možda ti je vreme da se maneš te titofobije i obratiš pažnju na Bajdena

Ma bre pusti me, vidiš da ispitujem granice do kojih Filip neće da briše i banuje.
Obaška što mi ide na onu stvar sa ovakvim tekstovima.

A možda je plaćen prema broju komentara?
angie01 angie01 11:39 10.01.2024

Re: Eh!

Ma bre pusti me, vidiš da ispitujem granice do kojih Filip neće da briše i banuje.


pa vise deluje, kako pokazujes, da za tebe nema donje granice bedastoce i bescasca.

Obaška što mi ide na onu stvar sa ovakvim tekstovima.


verovatno ti niko nije stradao u zlodelima ove zene i kompanije...baska sto je jedan par rukava neko politicko/mentalno opredelenje, tipa desnicarenje, a sasvim drugi, ljudsko razumevanje tragedije i stradanja...pri cemu je Filip tekst postavio kao odgovor.
bene_geserit bene_geserit 06:10 11.01.2024

Re: Eh!

verovatno ti niko nije stradao u zlodelima ove zene i kompanije

Što ti je švapska unuka, nikad ne prebrojava švapske zločine, a imala bi da broji do prekosutra. A ne pada joj ni na pamet da prebrojava muslimanske zločine u ratu 90-tih. I nikako, nikako zločine komunista.
Ako nekog žali onda su to Švabe što su najebali u Vojvodini tokom i nakon kraja WW2 i muslidže u BiH tokom 90-tih. Jel ikad ožalila ijednog Srbina ovde na blogu?
To je zato što je principijelna. Tj. drži se principa da je zabole ona stvar za srpske žrtve a da se Švabama treba uvlačiti u dupe i zaboraviti šta su po Srbiji u više navrata radili i nikako, nikako o komunističkim zločinima.
angie01 angie01 11:15 11.01.2024

Re: Eh!

Što ti je švapska unuka,


toliko si reci upotrebio, da bi ispisao ovaj glupi komentar...

prvo, ja nisam svapska unuka, nego mi je jedna baka bila Nemica, udata za Srbina, kao sto je u pola Vojvodine tako bilo,

druga stvar, moji stradalnici u Sarajevu su bili Srbi, ako je uopste bitno koje su vere nevino ubijeni ljudi bilo gde- sem kretenima poput tebe, koji jos izgovara takve idiotizme zakonom zabranjene u javnom prostoru.

trece, cetnici su bili saradnici okupatora i nacisticke Nemacke, pa ne znam sto se uopste javljas, kada si se sam izjasnio da si ti cetnicki unuk, mozda bolje da se pozabavis time, nego sto drugima ucitavas nesto sto nije tacno.

a cetvrto, zlocini se ne potiru, niti se njima cenka u bilo kojim okolnostima, kako si ti pogresno zamislio u svojoj glavi, pa svaku spornu situaciju, pravdas nekom drugom,...

peto, jesi li ti uopste svestan posledaica svih tih sranja po ceo region, koji i dan danas grca u istim, pa nam sa Zapadne obale USA, gde si sklonio svoje dupe, sve gledajuci zvede iz hot tuba, sto smatras zivotnim uspehom, serendas kako bi mi trebalo da zivimo.

ajd odhebi.
gvozden1 gvozden1 11:48 11.01.2024

Re: Eh!

trece, cetnici su bili saradnici okupatora i nacisticke Nemacke, pa ne znam sto se uopste javljas, kada si se sam izjasnio da si ti cetnicki unuk,

I tako je bilo u celoj Srbiji, skoro svi su četnički unuci.
Ovo apropo
ao sto je u pola Vojvodine tako bilo

Uklapa se ovo u tvoju tezu da su Srbi izdajnici i saradnici okupatora, većinski su podržavali vojsku koja je sarađivala sa okupatorom.

Za razliku od Hrvata npr, oni imaju svetlu tradiciju:)
angie01 angie01 12:18 11.01.2024

Re: Eh!

I tako je bilo u celoj Srbiji, skoro svi su četnički unuci.


gde si to cuo, ja ne poznajem ni jednog u RL.
a nekako je i logicno, kada te neko okupira, da se boris protiv njega, a ne da mu pomazes u maltretiranju naroda.


Uklapa se ovo u tvoju tezu da su Srbi izdajnici i saradnici okupatora, većinski su podržavali vojsku koja je sarađivala sa okupatorom.


gde sam ja tako nesto rekla?...ti bez laganja i ucitavanja ne mozes ni jedan komentar da napises.

upravo tvrdim suprotno, vecinski su Srbi bili antifsisti i izasli iz tog rata kao pobednici.


Za razliku od Hrvata npr, oni imaju svetlu tradiciju:)


o Hrvatima sam rekla vise puta- Drugi svetski rat su suvise jeftino platili.

znaci, stoti put, ja zagovaram kaznjavanje svih zlocina, za raliku od vas desnicara.

vi ne umete ni normalno da razgovarate, sve je uvek neko nasilnistvo, laganje, podmetanje, primitivizam,...ja mislim da Srbi vecinski nisu takvi.

na zalost, zbog onoga sta ste uradili, mnogi normalni su otisli, a u poslednjih 30 godina, toliko mladih obrazovanih, jer nece da trose svoje zivote na ispravljanje krive drine sa takvima, pa je sav talog izbio na povrsinu, ujedno je svojom agresivnoscu i postao glasniji.
gvozden1 gvozden1 13:13 11.01.2024

Re: Eh!

gde si to cuo, ja ne poznajem ni jednog u RL.

Pa i to se uklapa, biće da malo Srba poznaješ.
a nekako je i logicno, kada te neko okupira, da se boris protiv njega, a ne da mu pomazes u maltretiranju naroda.

A ko se borio protiv Švaba do 44, kad su komunisti bili proterani iz Srbije u NDH?

gde sam ja tako nesto rekla?.

Pa nisi baš tako, ali to što ti pričaš se sasvim uklapa u tezu da su Srbi većinski bili na strani okupatora.
vecinski su Srbi bili antifsisti i izasli iz tog rata kao pobednici.


A podržavali regularnu vojsku, četnike, a ne neku bezbožničku bandu.
o Hrvatima sam rekla vise puta- Drugi svetski rat su suvise jeftino platili.


A ko je propustio da im naplati?
Da nisu komunisti?
angie01 angie01 13:26 11.01.2024

Re: Eh!

Pa i to se uklapa, biće da malo Srba poznaješ.


uklapa se u sta u tvoje izmisljanje,..pa ja sam covece odavde, znaci da vecinski poznajem Srbe,...samo sto nisu svi, kako ti zamisljas, zatucani, nisu svi zainterosavani da svoju slavnu proslost menjaju losijom verzijom gubitnika.


A ko se borio protiv Švaba do 44


za ovo bar postoji dovoljno literature, da bi tvoje verzije mogle da prodju.


Pa nisi baš tako, ali to što ti pričaš se sasvim uklapa u tezu da su Srbi većinski bili na strani okupatora.


ja rekoh-upravo suprotno...sam si citirao tu recenicu, al ne mozes bez laganja i ucitavanja...evo ovu.

vecinski su Srbi bili antifsisti i izasli iz tog rata kao pobednici.


A podržavali regularnu vojsku, četnike, a ne neku bezbožničku bandu.


kako istorijski izvori kazu, bande su bile cetnicke, kakva regularna vojska sa kraljem u bekstvu.


A ko je propustio da im naplati?


pa cekaj, zar se ti nisi bunio protiv Blajburga, ne znam sto sad pitas.

i sto bi rekao Komsija, nisam zainteresovana da se s tobom gurkam u tvojim beskonacnim krugovima besmisla i bescasca.
bene_geserit bene_geserit 18:03 11.01.2024

Re: Eh!

svoju slavnu proslost

komunistički zločinci == slavna prošlost, to je zato što je principijelna, tj. drži se principa da su komunjare dobre šta god da rade
i ne zna nikog kom je deda bio u četnicima, pa što jes jes švapska unuka pre zna puno njih ko su bili po SS divizijama
jbte s kim ja ovde komuniciram, šta mi to treba
angie01 angie01 18:43 11.01.2024

Re: Eh!

komunistički zločinci == slavna prošlost


slavna proslost je pobeda u dva svetska rata, slavna proslost su solunski ratnici, slavna proslost je antifasisticka borba protiv nacistickog okupatora,...borci su bili partizani, koji nisu svi bili komunisti, znaci partizani iz svih krajeva YU su izvojevali pobedu,...sto biste vi sada da negirate, pa stvarno smeno.


i ne zna nikog kom je deda bio u četnicima, pa što jes jes švapska unuka pre zna puno njih ko su bili po SS divizijama


eto ne znam, nisam iz tih krajeva,..a s obzirom sta su cetnici radili i nije nesto za busanje u grudi....a onaj zavrsetak recenice, moze samo potpuni idiot da napise...kao kada bih ja tebi napisala, kako je tvoj deda klao Srbe...to ti je taj bolesni mozak, bez casti i obraza.
gvozden1 gvozden1 19:26 11.01.2024

Re: Eh!


za ovo bar postoji dovoljno literature, da bi tvoje verzije mogle da prodju.

Pazi ribo, tu literaturu preporuči Đilasu, Milovanu, komunisti i vođi komunističke vojske, jer je on rekao, citiram "Srbija je bila četnička"

I to tvoje pozivanje na literaturu (zanimljiv izbor termina, do sad si se pozivala na arhivsku građu) samo pokazuje da ti baš ništa ne čitaš, nego vrtiš pesmice iz Bulaićevih filmova.

Mogla bi nešto i da pročitaš, pod uslovom da razumeš pročitano.


Da ti preporučim neku "literaturu"?


, zar se ti nisi bunio protiv Blajburga,


Naravno da jesam, jer se zločinom ne naplaćuje prethodni zločini.
A tvoji su u Blajburgu izvršili zločin.
Kao uostalom u na mnogo drugih mesta.
angie01 angie01 19:52 11.01.2024

Re: Eh!

Pazi ribo, tu literaturu preporuči Đilasu, Milovanu, komunisti i vođi komunističke vojske, jer je on rekao, citiram "Srbija je bila četnička"


bla, bla, truc truc, polovina od ukupnog broja partizana su bili Srbi, kako su tamo dopseli, prouci sam, te revizije istorije, gde se partizanima spori sve sto su cinjenice, a od strane desnicara, jer oni po difoltu nisu bili nacionalisti, nije nista novo.


Naravno da jesam, jer se zločinom ne naplaćuje prethodni zločini.


pogledaj, sta o tome kazu istoricari iz raznih zemlja u dokumentarnom filmo o Jasenovcu, o kome toliko kukumavcis, a veze sa vezom nemas.


A tvoji su u Blajburgu izvršili zločin.


koji moji, pa ja sam rodjena decenijama posle,...u to vreme su moji roditelji bili mala deca.

ajd bre cao.
gvozden1 gvozden1 20:08 11.01.2024

Re: Eh!

polovina od ukupnog broja partizana su bili Srbi,

O Srbiji pričasmo, otkud sad etnički sastav komunističke vojske iskoči?

Šta kažeš za Đilasovu tvrdnju o Srbiji?
Laže, nije čitao literaturu?
pogledaj, sta o tome kazu istoricari iz raznih zemlja u dokumentarnom filmo o Jasenovcu, o kome toliko kukumavcis, a veze sa vezom nemas.


Istorijski tu nema nikakvih nedoumica, vojska razoružana, zajedno sa civilima se predala saveznicima, ovi ih predali komunistima, a komunisti ih pobili.
Razoružane, poražene.

Kako ti to kvalifikuješ, sa moralnog aspekta, ne sa istorijskog?

Ne treba tu nikakav sud, svi bili krivi?


koji moji, pa ja sam rodjena decenijama posle,...u to vreme su moji roditelji bili mala deca.


Pa ovi koje braniš.

freehand freehand 18:43 09.01.2024

Filipe, ljudino

... ti bi kao savest ovog mesta a i šire trebalo da budeš prvi koji će da progovori o onome što se dešava u Gazi.
ali da dobro paziš, kao predstavnik "nema ali" oko genocida da se ne zajebeš da počnešđ o hamasu kao uzročniku, jer te to neminovno vodi ka naseru oriću kao uzročniku, i pokretu otpora u varšavskom getu kao teroristima i uzročnicima svega što se tamo dogodilo.
Dakle, Filipe, šta ti misliš o genocidu koji u Gazi nad palestincima sprovodi nacistička aparthejd država Izrael zajedno sa svojim saučesnicima SAD i EU?
Hoće li biti nekog suđenja, hoće li biti dokazani masovni ratni zločini, zločini protiv čovečnosti i genocid?
I hoćeš li se ti pojaviti na ulici sa parolom na kojoj bi, na primer, pisalo IZRAEL, SAD I EU - STOP GENOCIDU NAD PALESTINCIMA!
Filip Mladenović Filip Mladenović 20:01 09.01.2024

Re: Filipe, ljudino

freehand
... ti bi kao savest ovog mesta a i šire trebalo da budeš prvi koji će da progovori o onome što se dešava u Gazi.
ali da dobro paziš, kao predstavnik "nema ali" oko genocida da se ne zajebeš da počnešđ o hamasu kao uzročniku, jer te to neminovno vodi ka naseru oriću kao uzročniku, i pokretu otpora u varšavskom getu kao teroristima i uzročnicima svega što se tamo dogodilo.
Dakle, Filipe, šta ti misliš o genocidu koji u Gazi nad palestincima sprovodi nacistička aparthejd država Izrael zajedno sa svojim saučesnicima SAD i EU?
Hoće li biti nekog suđenja, hoće li biti dokazani masovni ratni zločini, zločini protiv čovečnosti i genocid?
I hoćeš li se ti pojaviti na ulici sa parolom na kojoj bi, na primer, pisalo IZRAEL, SAD I EU - STOP GENOCIDU NAD PALESTINCIMA!



O genocidu nad palestinskim narodom pišem evo već 40 godina novinarske karijere...

P.S. https://n1info.ba/vijesti/slavni-jevrej-7-oktobar-nije-pao-s-neba-to-je-doslo-nakon-75-godina-izraelske-okupacije/?fbclid=IwAR3kWqtfreRjcYnkoVNVtVBeoaEPJOJI3jtyHSvIuSWjy75S_M2OvQOuLSs
freehand freehand 20:04 09.01.2024

Re: Filipe, ljudino

Filip Mladenović
freehand
... ti bi kao savest ovog mesta a i šire trebalo da budeš prvi koji će da progovori o onome što se dešava u Gazi.
ali da dobro paziš, kao predstavnik "nema ali" oko genocida da se ne zajebeš da počnešđ o hamasu kao uzročniku, jer te to neminovno vodi ka naseru oriću kao uzročniku, i pokretu otpora u varšavskom getu kao teroristima i uzročnicima svega što se tamo dogodilo.
Dakle, Filipe, šta ti misliš o genocidu koji u Gazi nad palestincima sprovodi nacistička aparthejd država Izrael zajedno sa svojim saučesnicima SAD i EU?
Hoće li biti nekog suđenja, hoće li biti dokazani masovni ratni zločini, zločini protiv čovečnosti i genocid?
I hoćeš li se ti pojaviti na ulici sa parolom na kojoj bi, na primer, pisalo IZRAEL, SAD I EU - STOP GENOCIDU NAD PALESTINCIMA!



O genocidu nad palestinskim narodom pišem evo već 40 godina novinarske karijere...

Gde može da se vidi da si to nazvao genocidom, da si imenovao počinioce i saučesnike i da si pozvao na njihovo kažnjavanje?

P.S. Filipe, pitao sam gde si TI imenovao genocid nad palestincima i gde si TI osudio počinioce i saučesnike, ne gde je STevan Gudžević razgovarao sa ovim sjajnim Izraelcem?

Inače, hvala za link.
Filip Mladenović Filip Mladenović 21:44 09.01.2024

Re: Filipe, ljudino

Za ovu priliku izdvojiću svoje učešće početkom jula 1982. godine na Mitingu solidarnosti sa borbom palestinskog naroda na beogradskom Trgu Marksa i Engelsa. Šestoro studenata, mojih kolega iz lista "Student", razvilo je tada plakat poljske "Solidarnosti".

Milicija ih sve pohapsila, a potom su osuđeni na 60 dana zatvora.
freehand freehand 21:51 09.01.2024

Re: Filipe, ljudino

Filip Mladenović
Za ovu priliku izdvojiću svoje učešće početkom jula 1982. godine na Mitingu solidarnosti sa borbom palestinskog naroda na beogradskom Trgu Marksa i Engelsa. Šestoro studenata, mojih kolega iz lista "Student", razvilo je tada plakat poljske "Solidarnosti".

Milicija ih sve pohapsila, a potom su osuđeni na 60 dana zatvora.

Da imam ikakvu iluziju o bilo kakvom smislu za humor koji bi se mogao sa tobompovezati sad bih mislio da me zajebavaš.
angie01 angie01 22:16 09.01.2024

Re: Filipe, ljudino

Da imam ikakvu iluziju


hebote, covek ti bukvalno odgovara, kao i uvek sto radi, a ti bi i dalje da se izivljavas,..kakve veze uopste tvoje pitanje ima sa temom, ako smo vec kod smisla za bilo sta.
bene_geserit bene_geserit 22:30 09.01.2024

Re: Filipe, ljudino

Da imam ikakvu iluziju o bilo kakvom smislu za humor koji bi se mogao sa tobompovezati

Filipike su vrsta humora, bar ih ja tako doživljavam.
freehand freehand 22:43 09.01.2024

Re: Filipe, ljudino

angie01
Da imam ikakvu iluziju


hebote, covek ti bukvalno odgovara, kao i uvek sto radi, a ti bi i dalje da se izivljavas,..kakve veze uopste tvoje pitanje ima sa temom, ako smo vec kod smisla za bilo sta.

Hebote, dovoljno je besmisleno i bez tvog dodavanja.
Da imam ikakvu iluziju da postoji verovatnoća da razumeš pokušao bih da ti ukažem i na to kako i koliko eksperti za genocid umeju i vole da beže sa te teme kad im ne odgovara, i na koji način Filip to čini.
Ali avaj.
Filip Mladenović Filip Mladenović 23:02 09.01.2024

Re: Filipe, ljudino

Moji tekstovi, aforizmi, apeli podrške palestinskom narodu razasuti su po omladinskoj štampi ("Student", "Omladinske", "Mladost" i u etru Radio Beograda (2. program, Beograd 202).

Sada u ovo digitalno doba, svoju neupitnu podršku iskazujem na društvenim mrežama.

Na isti način sam se borio i za bosanski narod, koga je tamanio zločinački režim Zlobe Miloševića u sadejstvu sa 2 saradnika UDBE: Radovana Karadžića i Vojislava Šešelja!
angie01 angie01 23:09 09.01.2024

Re: Filipe, ljudino

Da imam ikakvu iluziju da postoji verovatnoća da razumeš pokušao bih da ti ukažem i na to kako i koliko eksperti za genocid umeju i vole da beže sa te teme kad im ne odgovara, i na koji način Filip to čini.


a gde si to primetio?...evo odgovorio ti, a tebi i dalje ne valja, nego bi da omalovazavaz,..zar to nije postalo davno dosadno.
freehand freehand 23:11 09.01.2024

Re: Filipe, ljudino

Filip Mladenović
Moji tekstovi, aforizmi, apeli podrške palestinskom narodu razasuti su po omladinskoj štampi ("Student", "Omladinske", "Mladost" i u etru Radio Beograda (2. program, Beograd 202).

Sada u ovo digitalno doba, svoju neupitnu podršku iskazujem na društvenim mrežama.

Na isti način sam se borio i za bosanski narod, koga je tamanio zločinački režim Zlobe Miloševića u sadejstvu sa 2 saradnika UDBE: Radovana Karadžića i Vojislava Šešelja!

Važi Filipe. Umeš li da kažeš KO danas čini genocid, KO su saučesnici, i možeš li da se zajebeš da napišeš neko ime sem Karadžića i Šešelja?
I naravno - šta predlažeš da se učini po tom pitanju?

P.S. kad reče Omladinske, priča Boža Andrejić onomad kako ga pitaju šta radi, a on kaže uređujem novine. Koje, pitaju a on kaže Omladinske. Dobro, omladinske, ali koje? Pa Omladinske.
Nije bilo mnogo ljudi koji su znali da postoje, kamoli da se zovu Omladinske novine.
Mladost je posle bila sjajna novina, odmah ispod NIN-a i Danas-a.
Filip Mladenović Filip Mladenović 23:22 09.01.2024

Re: Filipe, ljudino

freehand
Filip Mladenović
Moji tekstovi, aforizmi, apeli podrške palestinskom narodu razasuti su po omladinskoj štampi ("Student", "Omladinske", "Mladost" i u etru Radio Beograda (2. program, Beograd 202).

Sada u ovo digitalno doba, svoju neupitnu podršku iskazujem na društvenim mrežama.

Na isti način sam se borio i za bosanski narod, koga je tamanio zločinački režim Zlobe Miloševića u sadejstvu sa 2 saradnika UDBE: Radovana Karadžića i Vojislava Šešelja!

Važi Filipe. Umeš li da kažeš KO danas čini genocid, KO su saučesnici, i možeš li da se zajebeš da napišeš neko ime sem Karadžića i Šešelja?
I naravno - šta predlažeš da se učini po tom pitanju?

P.S. kad reče Omladinske, priča Boža Andrejić onomad kako ga pitaju šta radi, a on kaže uređujem novine. Koje, pitaju a on kaže Omladinske. Dobro, omladinske, ali koje? Pa Omladinske.
Nije bilo mnogo ljudi koji su znali da postoje, kamoli da se zovu Omladinske novine.
Mladost je posle bila sjajna novina, odmah ispod NIN-a i Danas-a.


Pa kad već insistirate na imenima, evo i 2 saradnika Putinovog KGB-a: Vulin i Dodik.
freehand freehand 23:30 09.01.2024

Re: Filipe, ljudino

Filip Mladenović
freehand
Filip Mladenović
Moji tekstovi, aforizmi, apeli podrške palestinskom narodu razasuti su po omladinskoj štampi ("Student", "Omladinske", "Mladost" i u etru Radio Beograda (2. program, Beograd 202).

Sada u ovo digitalno doba, svoju neupitnu podršku iskazujem na društvenim mrežama.

Na isti način sam se borio i za bosanski narod, koga je tamanio zločinački režim Zlobe Miloševića u sadejstvu sa 2 saradnika UDBE: Radovana Karadžića i Vojislava Šešelja!

Važi Filipe. Umeš li da kažeš KO danas čini genocid, KO su saučesnici, i možeš li da se zajebeš da napišeš neko ime sem Karadžića i Šešelja?
I naravno - šta predlažeš da se učini po tom pitanju?

P.S. kad reče Omladinske, priča Boža Andrejić onomad kako ga pitaju šta radi, a on kaže uređujem novine. Koje, pitaju a on kaže Omladinske. Dobro, omladinske, ali koje? Pa Omladinske.
Nije bilo mnogo ljudi koji su znali da postoje, kamoli da se zovu Omladinske novine.
Mladost je posle bila sjajna novina, odmah ispod NIN-a i Danas-a.


Pa kad već insistirate na imenima, evo i 2 saradnika Putinovog KGB-a: Vulin i Dodik.

Pizda.
Reći ću ti ja: cela izraelska vlada i čitav izraelski vojni vrh. Džo Bajdne, predsednik SAD i cela njegova administracija. Dobar deo britanske vlade, Ursula Fon der Lajen, Žozep Borelj i cela evropska komisija, vlade većine zemalja EU, nije teško utvrditi koje su dale direktnu i bezrezervnu podršku Izraelu u sprovođenju genocida.

P.S. Da, zaboravih: jebo te KGB preko Jovice Stanišića i njegovih kolega Momčila Perišića i Milorada Dodika. A bogami i i Tome Nikolića, Vučića i Ivice Dačića, pravo sa molitvenog doručka.

principessa_etrusca principessa_etrusca 04:01 10.01.2024

Re: Filipe, ljudino

Pa kad već insistirate na imenima, evo i 2 saradnika Putinovog KGB-a: Vulin i Dodik.

Има ли случајно и неко ко није Србин? Да ли знаш иједног таквог?
crossover crossover 10:28 10.01.2024

Re: Filipe, ljudino

Filip Mladenović
Za ovu priliku izdvojiću svoje učešće početkom jula 1982. godine na Mitingu solidarnosti sa borbom palestinskog naroda na beogradskom Trgu Marksa i Engelsa. Šestoro studenata, mojih kolega iz lista "Student", razvilo je tada plakat poljske "Solidarnosti".

Milicija ih sve pohapsila, a potom su osuđeni na 60 dana zatvora.




U petak 9. jula, u Beogradu je održan veliki miting solidarnosti sa borbom palestinskog naroda. Na Trgu Marksa i Engelsa okupilo se preko trideset hiljada mladih, odajući priznanje i podršku Palestincima, protiv izraelskog agresora.

Mladi Beograda su u punoj meri iskazali svoju solidarnost. U organizaciji Saveza Socijalističke Omladine, priređen je, miting pod nazivom "Smrt fašizmu - sloboda narodu".

Sve prisutne je pozdravio narodni heroj, general-pukovnik, Dušan Korać, koji je govorio o borbi palestinskog naroda i podršci koju naša zemlja toj borbi pruža.

Predstavnik PLO u Beogradu, Mohamed Naphan, zahvalio je narodima i narodnostima Jugoslavije na pomoći i solidarnosti. Za vreme koncerta, pročitan je telegram upućen ovom skupu, Savezu boraca i omladini Jugoslavije, od strane vođe palestinskog naroda, Jasera Arafata.

Tokom muzičkog dela pojavili su se: R. M. Točak sa pratećom grupom, Električni orgazam, Aki Rahimovski i Riblja čorba. Uglavnom su to bili kratki nastupi, međutim vrlo efektni.

Yugopapir
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 12:26 10.01.2024

Re: Filipe, ljudino

crossover
Filip Mladenović
Za ovu priliku izdvojiću svoje učešće početkom jula 1982. godine na Mitingu solidarnosti sa borbom palestinskog naroda na beogradskom Trgu Marksa i Engelsa. Šestoro studenata, mojih kolega iz lista "Student", razvilo je tada plakat poljske "Solidarnosti".

Milicija ih sve pohapsila, a potom su osuđeni na 60 dana zatvora.




U petak 9. jula, u Beogradu je održan veliki miting solidarnosti sa borbom palestinskog naroda. Na Trgu Marksa i Engelsa okupilo se preko trideset hiljada mladih, odajući priznanje i podršku Palestincima, protiv izraelskog agresora.

Mladi Beograda su u punoj meri iskazali svoju solidarnost. U organizaciji Saveza Socijalističke Omladine, priređen je, miting pod nazivom "Smrt fašizmu - sloboda narodu".

Sve prisutne je pozdravio narodni heroj, general-pukovnik, Dušan Korać, koji je govorio o borbi palestinskog naroda i podršci koju naša zemlja toj borbi pruža.

Predstavnik PLO u Beogradu, Mohamed Naphan, zahvalio je narodima i narodnostima Jugoslavije na pomoći i solidarnosti. Za vreme koncerta, pročitan je telegram upućen ovom skupu, Savezu boraca i omladini Jugoslavije, od strane vođe palestinskog naroda, Jasera Arafata.

Tokom muzičkog dela pojavili su se: R. M. Točak sa pratećom grupom, Električni orgazam, Aki Rahimovski i Riblja čorba. Uglavnom su to bili kratki nastupi, međutim vrlo efektni.

Yugopapir


Peca Popovic pise u trecem tekstu da su neki ljudi bili uhapseni ali ne i zasto.

Zato onaj drugi afirmativniji tekst pise da je protest zakazao u jednom momentu zbog lose pank muzike ElOrga ali je hvala bogu sve spasila Riblja Corba kada se skupilo 30 hiljada demonstranata.


shmoo shmoo 20:48 10.01.2024

Волођине чуке, шибер у пола цијене

crossover
Filip Mladenović
Za ovu priliku izdvojiću svoje učešće početkom jula 1982. godine na Mitingu solidarnosti sa borbom palestinskog naroda na beogradskom Trgu Marksa i Engelsa. Šestoro studenata, mojih kolega iz lista "Student", razvilo je tada plakat poljske "Solidarnosti".

Milicija ih sve pohapsila, a potom su osuđeni na 60 dana zatvora.




U petak 9. jula, u Beogradu je održan veliki miting solidarnosti sa borbom palestinskog naroda. Na Trgu Marksa i Engelsa okupilo se preko trideset hiljada mladih, odajući priznanje i podršku Palestincima, protiv izraelskog agresora.

Mladi Beograda su u punoj meri iskazali svoju solidarnost. U organizaciji Saveza Socijalističke Omladine, priređen je, miting pod nazivom "Smrt fašizmu - sloboda narodu".

Sve prisutne je pozdravio narodni heroj, general-pukovnik, Dušan Korać, koji je govorio o borbi palestinskog naroda i podršci koju naša zemlja toj borbi pruža.

Predstavnik PLO u Beogradu, Mohamed Naphan, zahvalio je narodima i narodnostima Jugoslavije na pomoći i solidarnosti. Za vreme koncerta, pročitan je telegram upućen ovom skupu, Savezu boraca i omladini Jugoslavije, od strane vođe palestinskog naroda, Jasera Arafata.

Tokom muzičkog dela pojavili su se: R. M. Točak sa pratećom grupom, Električni orgazam, Aki Rahimovski i Riblja čorba. Uglavnom su to bili kratki nastupi, međutim vrlo efektni.

Yugopapir











Svaki dan
Poloneza
Zvoni na mojim vratima
Poljski jantar
Narukvice
Volodjine čuke
Šiber u pola cijene
Papa Wojtyla
I ja

Gdanjsk osamdesete
Redovi za novine
Nezavisni sindikati
Komiteti zaštite




Зипа, на митингу солидарности са Палестинцима развили транспарент Солидарношћи Леха Валенсе!

Да се Власи не досете.

Лукав, бре, и тај папа из Ватикана мајку му његову...







Што је највећи штос, ја се одлично сећам тог 'апшења јер сам се мувајући се у публици (то исто радим и на журкама, никада не седим на једном месту) затекао баш ту, на лицином месту, да видим својим очима како их народна милиција 'апси, а сећам се тога јер су мог другара пар пута чвркнули пендреком (нису га приводили) јер је носио беџ:







И џабе смо другар и ја објашњавали пандурима да смо ми ту због Палестинаца... Они запели за тај беџ ово је америчко, ово је америчко...

Није бре, керови, то је пољско!

Џабе.

Опендречили мог другара, мени само завалили шамарчину, јер сам безобразан па им се мешам у пос'о, и на крају њему одузели тај беџ.

А јбт, моја породица у то време социјалистичког самоуправљања, бре, живела шверцујући кристал, сребро, крзно итд. из Пољске и ваљајући ту робу по Београду. Познајем Варшаву и Краков као и Београд колико сам само пута боравио тамо... Сећам се да је добра фудбалска лопта (кожна, шивена) у Пољској коштала 450 злота... Овде сам је уваљивао муштеријама са 500% зараде у динарима.

Како онда да не будем солидаран са Палестинцима?





Черевићан Черевићан 19:06 09.01.2024

у То време

или....Što se tiče mog naroda

......недорек времена
нек' се не понове,
са жртвама тадањим
чувајмо мостове
solo solo 20:11 09.01.2024

! Živela RS

Fićko ne sekiraj se.

Pjesma nas je održala njojzi fala.




predatortz predatortz 22:20 09.01.2024

Човек рекао све!

[youtube]http://youtu.be/qptQfOMWNb4?si=9QuyhhFQr_15NO-A[/youtube]

Alo neko može, neka postavi link sa kompa.
U svakom slučaju, snaći ćete se već sami.
gvozden1 gvozden1 22:25 09.01.2024

Re: Човек рекао све!

predatortz predatortz 22:28 09.01.2024

Re: Човек рекао све!

gvozden1
LINK


Hvala
Filip Mladenović Filip Mladenović 22:55 09.01.2024

Re: Човек рекао све!

E, kada citirate podguznu muvu AV... neka vam je alal!

Pa njega su se odrekli i njegovi najbliži drugovi, kolege muzičari!

P.S.

Nikola Pejaković, koji je dugo vremena bio u paklu droge, a otkako se izlečio često govori o svemu što je prošao, ispričao je zanimljiv trenutak iz porodičnog doma koji pokazuje koliko su roditelji nesvesni problema svoje dece. On je rekao da se njegov otac više za njega zabrinuo kada je počeo da ide u crkvu nego kada je bio na heroinu.

- Kad sam došao na 5 grama heroina, u nekim fazama je to zaista bilo ozbiljno, moj otac se više zabrinuo za moje zdravlje kad sam ja počeo da odlazim u crkvu nego kad sam bio na heroinu. On je mojoj majci rekao "Šta se ovo dešava, bio je baš lep narkoman i normalan mladić" - rekao je Nikola Pejaković.
angie01 angie01 23:17 09.01.2024

Re: Човек рекао све!

Pa njega su se odrekli


ma nije ni bitno, njegova licna tragedaija,..stigla sam do coravih kutija, vulina i nestorovica u publici,..pazi lik pominje corave kutije, posle dovozenja fantomskih biraca upravo odande,...pa kakva je to zhebancija.
solo solo 23:24 09.01.2024

Na ljutu ranu ljuta trava.

stigla sam do coravih kutija, vulina i nestorovica u publici,..pazi lik pominje corave kutije, posle dovozenja fantomskih biraca upravo odande,...pa kakva je to zhebancija.



Rodoljubiva a nadasve većinski lekovita.

Po onoj narodnoj ,,da crknu dušmani,,
angie01 angie01 23:41 09.01.2024

Re: Na ljutu ranu ljuta trava.




Rodoljubiva a nadasve većinski lekovita.

Po onoj narodnoj ,,da crknu dušmani,,




pa ko je tu dusman, lebati:)
angie01 angie01 23:46 09.01.2024

Re: Човек рекао све!

nekako sam odslusala do pola, kakva papazjanija neznanja, gluposti i uobicajenog guslanja, pa ni jedan navod nije tacno upotrebio:)))...ko je to napisao, bozemesacuvaj, pejakovic nekako jedva i procitao...al izgleda, da je to ipak pravi narativ za ciljanu publiku.
maksa83 maksa83 12:16 10.01.2024

Re: Човек рекао све!

Човек рекао све!

Jesi ozbiljan?

Nije on ni prvi ni poslednji narkoman koji je pribežište našao u religiji (svakako bolje nego da umre overdoziran što je jedini mogući kraj prvog puta) ali ovo je šuplji misticizam, nagvaždanje za koje ne verujem da ima veze sa tobom.
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 12:28 10.01.2024

Re: Човек рекао све!

maksa83
Човек рекао све!

Jesi ozbiljan?

Nije on ni prvi ni poslednji narkoman koji je pribežište našao u religiji (svakako bolje nego da umre overdoziran što je jedini mogući kraj prvog puta) ali ovo je šuplji misticizam, nagvaždanje za koje ne verujem da ima veze sa tobom.


Kakva je ovo EKVestina bre!
maksa83 maksa83 12:31 10.01.2024

Re: Човек рекао све!

Kakva je ovo EKVestina bre!




Ali ozbiljno brt ... Kolja. Tom liku je ispao osigurač i više niko ne pokušava da ga nađe. Ne razumem zašto je njega pustilo da priča na toj manifestaciji.
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 13:14 10.01.2024

Re: Човек рекао све!

maksa83
Kakva je ovo EKVestina bre!




Ali ozbiljno brt ... Kolja. Tom liku je ispao osigurač i više niko ne pokušava da ga nađe. Ne razumem zašto je njega pustilo da priča na toj manifestaciji.


Ja pojma nisam imao ko je taj lik. Onda sam cuo neke pesme i to mi nije delovalo toliko lose. Ovaj govor je varijacija na staru temu JA cu da vam kazem kako hoce da nas uniste jer nas mrze. Kad Vulin moze da postane senator moze i on da drzi besedu. Sve sami Rimljani.

U pismenoj Politici deo teksta gde Vulin glagolji: "морају да имају право добијања српског пасоша и право гласа" nosi podnaslov:Сви Срби да одбију пасош Србије и право гласа.

Dobro na naslovnoj strani nas Vucic uverava: Србија није ничији потекторат. Taj потекторат neka nova ruska rec koja valjda znaci da ce i u sledecoj vladi kljucne funkcije dobiti neki ruski ljudi koji su na namestenim izborima dobili manje od 1% glasova.

Neki dan objave tekst o obelezavanju necega o nekom iranskom verskom muceniku u Beogradu.

Ulazimo izgleda u neku novu fazu propasti. Sva sreca pa ima koLJa da nas sacuva.

predatortz predatortz 13:41 10.01.2024

Re: Човек рекао све!

Jesi ozbiljan?


Izvini Makso, ali se ne bih dalje oglašavao po ovoj temi.
Doneo sam neke novogodišnje odluke.
Naime, gledaću da što manje idem sa svinjama u blato.

Niko ovde ničiji stav promeniti neće, pa čemu onda nagvaždanje...

Neka svako radi svoj posao, vreme će biti sudija.
jovilim_e jovilim_e 14:13 10.01.2024

Re: Човек рекао све!

Neues aus der Nachbarschaft

...

Ja pojma nisam imao ko je taj lik. Onda sam cuo neke pesme i to mi nije delovalo toliko lose. Ovaj govor je varijacija na staru temu JA cu da vam kazem kako hoce da nas uniste jer nas mrze. Kad Vulin moze da postane senator moze i on da drzi besedu. Sve sami Rimljani.

...

Pa zar nas ne mrze i ne žele da nas unište?
Nije valjda da je to tebi novost bez obzira da li to kaže Kolja ili bilo ko drugi?
Pa nije to novo, niti od juče?
Hipotetički, šta misliš da li bi toliko Srba bilo poklano i pobacano u jame, te završilo u Jasenovcu (i ne samo u jasenovcu) da su bili svesni da ih mrze i hoće da ih unište?
gvozden1 gvozden1 14:15 10.01.2024

Re: Човек рекао све!

nagvaždanje za koje ne verujem da ima veze sa tobom

Ni meni ne liči na dosadašnjeg Predatora.
Verujem da nije preslušao ceo govor, možda početak, onaj deo gde govori o nepomeniku, o Jugoslaviji, o zločinima nad Srbima... ostalo je teološka tirada, ne baš spojiva sa njegovim dosadašnjim pisanjem.

Al dobro, ako je odlučio da se više okrene religiji, i to je u redu.
maksa83 maksa83 14:21 10.01.2024

Re: Човек рекао све!

Ja pojma nisam imao ko je taj lik.

Nikola Pejaković je zanimljiv lik, ja slučajno znam za njega od pre nego što se proslavio (ne mislim pri tome na ovaj najnoviji angažman) kao druga od jedne drugarice iz BL, što kažu znam ga dok je bio samo "onaj N. drug Kolja" pa onda razne priče o njemu iz preratnog vremena. Video si ga verovatno prvi put kao taksistu u Mi Nismo Anđeli, onaj što kaže "priroda uglavnom sve radi sama, drmi jednu pa da počnemo" ali prema nekim abrovima njegov doprinos tom filmu je dosta veći od toga, posle si ga video kao Halila u Lepa Sela Lepo Gore samo ga nisi prepoznao. Visoko kreativan i multitalentovan tip koji je svašta radio ali u jednom trenutku pregoreo i našao spas u Hristu, ali kako to već biva sa što kažu intenzivnim ljudima on je i to doživeo dosta intenzivnije tj. kod njega se to pretvorilo u neki ekstremni Pravoslavni misticizam gde poruke nisu baš ljubav i mir. Dobro je za njega što nije izginuo od droge ljute ali šteta zato što je društvo izgubilio jednog zabavnog i kreativnog pojedinca.
angie01 angie01 14:32 10.01.2024

Re: Човек рекао све!

Sve sami Rimljani.


bas htedoh da napisem, al su sasavi ovi Rimljani.:)
maksa83 maksa83 14:43 10.01.2024

Re: Човек рекао све!

Dobro na naslovnoj strani nas Vucic uverava: Србија није ничији потекторат. Taj потекторат neka nova ruska rec koja valjda znaci da ce i u sledecoj vladi kljucne funkcije dobiti neki ruski ljudi koji su na namestenim izborima dobili manje od 1% glasova.

Vest od danas je da su ga (Vučića) učlanili u biblioteku Kulturnog Centra Rusije pošto je došao da ga poseti. Mi smo već debelo u Janukovič fazi, to vidiš i po preemptivnoj vici na "neće ovde biti Majdan!" koja je bila popularna posle izbora. (Uzgred ta vika "Majdan!" je siguran lakmus za to ko je Putinov igrač, pošto je njemu taj Majdan najgora noćna mora). Kosovo kao velika tema se potrošilo, tablice su bile otpr. poslednji ekser u sanduk Vučićevog patriotizma, i sad se priča okreće na RS, što je mnogo zgodnije za njega pošto su tu očekivanja manja - ne traži se da nešto prizna, ne mora ništa da radi ili ne radi, potpisuje, sastaje se, tu stvari takoreći uopšte ne zavise od njega pa može da pozira i lupa krilima bez ikakvih posledica. On će naravno da stoji u drugom planu i povremeno dobacuje iz prikrajka a sav posao će da radi Vulin koji je što ti kažeš dobio manje od 1% glasova ali ćemo da ga gledamo i slušamo kao da on sam lično predstavlja 130% Srba na planeti. Po svoj prilici od američkih izbora zavisi da li će ovo da se zaoštri pa se zalomi i neka pupupudalekobilo "Banjska" ali tamo gde može brže da plane i eksplodira sa većom štetom.
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 14:48 10.01.2024

Re: Човек рекао све!

maksa83
Ja pojma nisam imao ko je taj lik.

Nikola Pejaković je zanimljiv lik, ja slučajno znam za njega od pre nego što se proslavio (ne mislim pri tome na ovaj najnoviji angažman) kao druga od jedne drugarice iz BL, što kažu znam ga dok je bio samo "onaj N. drug Kolja" pa onda razne priče o njemu iz preratnog vremena. Video si ga verovatno prvi put kao taksistu u Mi Nismo Anđeli, onaj što kaže "priroda uglavnom sve radi sama, drmi jednu pa da počnemo" ali prema nekim abrovima njegov doprinos tom filmu je dosta veći od toga, posle si ga video kao Halila u Lepa Sela Lepo Gore samo ga nisi prepoznao. Visoko kreativan i multitalentovan tip koji je svašta radio ali u jednom trenutku pregoreo i našao spas u Hristu, ali kako to već biva sa što kažu intenzivnim ljudima on je i to doživeo dosta intenzivnije tj. kod njega se to pretvorilo u neki ekstremni Pravoslavni misticizam gde poruke nisu baš ljubav i mir. Dobro je za njega što nije izginuo od droge ljute ali šteta zato što je društvo izgubilio jednog zabavnog i kreativnog pojedinca.


Da, intezivan - dobar opis - i talentovan ljud. Andjele sam gledao bas davno i ne secam se te scene. A Lepa sela nisam nikad gledao.

Evo da ne bude blog bez muzike:


maksa83 maksa83 14:49 10.01.2024

Re: Човек рекао све!

Andjele sam gledao bas davno i ne secam se te scene.




Izgleda da u Mi Nismo Anđeli 3. ima još prominentniju ulogu ali tome se već nisam izlagao nit nameravam, taj serijal je otpr. kao i Matrixi ili Clerks, kvalitet pada rapidno od prvog. A Lepa Sela treba pogledati, fantastičan film.
predatortz predatortz 14:55 10.01.2024

Re: Човек рекао све!

Ni meni ne liči na dosadašnjeg Predatora.
Verujem da nije preslušao ceo govor, možda početak, onaj deo gde govori o nepomeniku, o Jugoslaviji, o zločinima nad Srbima...


Na to sam mislio. Sažeo je suštinu naše državne i nacionalne tragedije.

U teološka pitanja se i dalje slabo razumem.

Ali ovaj prvi deo je koren svih problema.

Dok to ne shvatimo svi, nema nam napred.

Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 15:05 10.01.2024

Re: Човек рекао све!

Vest od danas je da su ga (Vučića) učlanili u biblioteku Kulturnog Centra Rusije pošto je došao da ga poseti. Mi smo već debelo u Janukovič fazi, to vidiš i po preemptivnoj vici na "neće ovde biti Majdan!" koja je bila popularna posle izbora. (Uzgred ta vika "Majdan!" je siguran lakmus za to ko je Putinov igrač, pošto je njemu taj Majdan najgora noćna mora).


Ni jedna od tih obojenih revolucija - ukljucujuci i nasu petooktobarsku - nije uspela. I tesko je ne primetiti svuda umesanost Rusa. Ukrajinci su otisli najdalje u pokusaju da se oslobode Putina ali zato i placaju najvisu cenu. Kod nas Rusi nisu do sada toliko otvoreno i javno agirali ali sad se vise ne kriju. Od Banjske a onda i od izbora posebno.




maksa83 maksa83 15:15 10.01.2024

Re: Човек рекао све!

Kod nas Rusi nisu do sada toliko otvoreno i javno agirali ali sad se vise ne kriju. Od Banjske a onda i od izbora posebno.

Bio je beskrajno zanimljiv momenat na Badnji dan, Sputnjik objavi kako su ovde uhvaćeni teroristi sa Kosova naoružani koječim sa planom da izazovu nestabilnost i napadnu ne znam šta. Očekivao bi da taj događaj ovde eksplodira i da o tome bruji danima, ali - ništa, ovi se nisu usudili da je amplifikuju, možda je samo neko preneo kao Sputnjikovu vest i - muk. Sputnjikovo je da proba, pa šta se primi - primi se.

Potpuno nevezano sa tim - Tviter nalog za pratiti.
gvozden1 gvozden1 15:35 10.01.2024

Re: Човек рекао све!

neće ovde biti Majdan!

Onako, setili se?
Pa neće baš biti


U redu je želeti da se i u Slučaju desi Majdan, neko će to smatrati antisrpskom težnjom, neko proevropskom, ali praviti se da se sličnost ne primećuje je glupo, i to mogu da rade ili mnogo glupi ili mnogo ostrašćeni.
angie01 angie01 15:40 10.01.2024

Re: Човек рекао све!

Kosovo kao velika tema se potrošilo, tablice su bile otpr. poslednji ekser u sanduk Vučićevog patriotizma,

cujem, kako sa Kosovskim pasosem mozes lsobodno po EU, a sa Srpskim sa iste teritorije, bas i ne,...nesto niko ne opservira tu temu, tesko cutanje, dok se galami sa protivustavnom proslavom.

od pejakovica bih izdvojila,




Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 15:41 10.01.2024

Re: Човек рекао све!

Potpuno nevezano sa tim - Tviter nalog za pratiti.


Lepo. Zabava sa novcanicama i mlacenje za krst casni. Tradicionalne vrednosti koje su uspeli da sacuvaju i unesu u EU. Sto bi jedan mislilac rekao: Наше веровање у Христа би да представе као затуцаност.


Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 15:48 10.01.2024

Re: Човек рекао све!

cujem, kako sa Kosovskim pasosem mozes lsobodno po EU, a sa Srpskim sa iste teritorije, bas i ne,...nesto niko ne opservira tu temu, tesko cutanje, dok se galami sa protivustavnom proslavom.


Svojevremeno sam postvljao ovaj link: http://www.euronews.com/my-europe/2022/08/03/europes-worst-passport-why-has-kosovo-still-not-been-given-visa-free-access-to-the-eu

O ovome nigde neces cuti nista. U medjuvremenu se toliko promenilo da oni sa kosovskim pasosem mogu da putuju kao i mi. A oni koji na Kosovu imaju pasos drzave Srbije na Kosovu imaju najgori pasos u Evropi (a i sire verovatno) i ne mogu nigde da mrdnu. A ako hoce da putuju moraju ili da se isele sa Kosova ili da prihvate kosovski pasos. To su odlicno u korist tih ljudi tamo ispregovarali.
angie01 angie01 15:53 10.01.2024

Re: Човек рекао све!

O ovome nigde neces cuti nista. U medjuvremenu se toliko promenilo da oni sa kosovskim pasosem mogu da putuju kao i mi. A oni koji na Kosovu imaju pasos drzave Srbije na Kosovu imaju najgori pasos u Evropi (a i sire verovatno) i ne mogu nigde da mrdnu. A ako hoce da putuju moraju ili da se isele sa Kosova ili da prihvate kosovski pasos. To su odlicno u korist tih ljudi tamo ispregovarali.


evo, meni nije jasno, kako se zeli dobro Srbiji, sve guranjem prsta u oko onima koji odlucuju o sudbini zemlje, a do cega si prakticno sam i doveo,...a i delja prices gluposti na istu temu,...pa ili si lud, ili ekstremno glup....u medjuvremenu deca odlaze, nece da se petljaju sa budalama i cekaju na zivot,..dok ova deca sto su odlucila da se bore za svoju buducnos, bivaju ismejana od polusveta koji podrzava zlo,...nadrealno.
milisav68 milisav68 15:59 10.01.2024

Re: Човек рекао све!

maksa83
Izgleda da u Mi Nismo Anđeli 3. ima još prominentniju ulogu ali tome se već nisam izlagao nit nameravam, taj serijal je otpr. kao i Matrixi ili Clerks, kvalitet pada rapidno od prvog. A Lepa Sela treba pogledati, fantastičan film.

Ma ima ga u gomili serija i filmova kao epizodista (gde uglavnom briljira).

Završio je srednju likovnu i upisao režiju na FDU u Beogradu, zato je imao uticaj na razne filmove pa i na Lepa sela.

Za Mi nismo anđeli 2 i 3 je Srđan Dragojević uzeo kintu od Željka za ime i pustio ga de se igra.Zato izgleda kako izgleda.

Lepa sela su naš najbolji film od raspada zemlje pa na ovamo.

E da, ima ga i u Mrtav ladan, što je takođe jedno malo remek delo.



milisav68 milisav68 16:16 10.01.2024

Re: Човек рекао све!

Neues aus der Nachbarschaft
O ovome nigde neces cuti nista. U medjuvremenu se toliko promenilo da oni sa kosovskim pasosem mogu da putuju kao i mi. A oni koji na Kosovu imaju pasos drzave Srbije na Kosovu imaju najgori pasos u Evropi (a i sire verovatno) i ne mogu nigde da mrdnu. A ako hoce da putuju moraju ili da se isele sa Kosova ili da prihvate kosovski pasos. To su odlicno u korist tih ljudi tamo ispregovarali.

Nije to nikakvo pregovaranje, nego rezultat kapitulacije.
maksa83 maksa83 16:20 10.01.2024

Re: Човек рекао све!

Lepa sela su naš najbolji film od raspada zemlje pa na ovamo.


Zajedno sa Underground recimo, da.

Završio je srednju likovnu i upisao režiju na FDU u Beogradu, zato je imao uticaj na razne filmove pa i na Lepa sela.

Ima malo dublja priča iza Mi Nismo Anđeli (prvi naravno, ostali su klasičan tanak pokušaj da se kapitalizuje na prvom), da je scenario zapravo njegov, al ta priča je što kažu rašomonijada pa da je ne potežemo dalje, niko sem aktera ne zna šta je zapravo istina, i da li je crno-bela.
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 16:21 10.01.2024

Re: Човек рекао све!

angie01
O ovome nigde neces cuti nista. U medjuvremenu se toliko promenilo da oni sa kosovskim pasosem mogu da putuju kao i mi. A oni koji na Kosovu imaju pasos drzave Srbije na Kosovu imaju najgori pasos u Evropi (a i sire verovatno) i ne mogu nigde da mrdnu. A ako hoce da putuju moraju ili da se isele sa Kosova ili da prihvate kosovski pasos. To su odlicno u korist tih ljudi tamo ispregovarali.


evo, meni nije jasno, kako se zeli dobro Srbiji, sve guranjem prsta u oko onima koji odlucuju o sudbini zemlje, a do cega si prakticno sam i doveo,...a i delja prices gluposti na istu temu,...pa ili si lud, ili ekstremno glup....u medjuvremenu deca odlaze, nece da se petljaju sa budalama i cekaju na zivot,..dok ova deca sto su odlucila da se bore za svoju buducnos, bivaju ismejana od polusveta koji podrzava zlo,...nadrealno.

Toliko dobro se to sve etabliralo i toliko dugo smo na toj prici da je to uzelo svoju dinamiku. Nacionalisti su okupirali sve pozicije a ne umeju da upravljaju. Pa su onda i oni i njihovi glasaci besni i nezadovoljni. Covek bi ocekivao evo imaju sve pa ce makar ta neka grupa biti zadovoljna. Ali posto ne umeju onda su frustrirani. A nema sanse da odustanu i daju prostor i sansu drugima. Primitivizam.

Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 16:24 10.01.2024

Re: Човек рекао све!

milisav68
Neues aus der Nachbarschaft
O ovome nigde neces cuti nista. U medjuvremenu se toliko promenilo da oni sa kosovskim pasosem mogu da putuju kao i mi. A oni koji na Kosovu imaju pasos drzave Srbije na Kosovu imaju najgori pasos u Evropi (a i sire verovatno) i ne mogu nigde da mrdnu. A ako hoce da putuju moraju ili da se isele sa Kosova ili da prihvate kosovski pasos. To su odlicno u korist tih ljudi tamo ispregovarali.

Nije to nikakvo pregovaranje, nego rezultat kapitulacije.


Pa navodno jos niko nije potpisao kapitulaciju. Ni u Kumanovu, ni u Briselu ni u Ohridu. Sizofrena situacija.

Dugujem ti objasnjenje za slovenacke partizane. Ako stignem kasnije ili sutra.
maksa83 maksa83 16:31 10.01.2024

Re: Човек рекао све!

U redu je želeti da se i u Slučaju desi Majdan, neko će to smatrati antisrpskom težnjom, neko proevropskom, ali praviti se da se sličnost ne primećuje je glupo, i to mogu da rade ili mnogo glupi ili mnogo ostrašćeni.

Prvo - hvala!

... zbog dokaza da se Putinoljubi trigeruju na Majdan.

Imaš snimke gde se DS ograđuje od te zastave i ljude okolo koji ga prozivaju da je provokator i traže da spusti zastavu. Od tih napada ga brani adv. Čedomir Stojković, jedini čovek dovoljno glup da se sastane i slika sa Ginterom (mrzi me da objašnjavam šta je Ginter, ko zna zna).

Link na snimak je ovde.

Ako ti to nije dovoljno ima i ovde.
milisav68 milisav68 16:32 10.01.2024

Re: Човек рекао све!

maksa83
Zajedno sa Underground recimo, da.

Slažem se.
Ima malo dublja priča iza Mi Nismo Anđeli (prvi naravno, ostali su klasičan tanak pokušaj da se kapitalizuje na prvom), da je scenario zapravo njegov, al ta priča je što kažu rašomonijada pa da je ne potežemo dalje, niko sem aktera ne zna šta je zapravo istina, i da li je crno-bela.

Verovatno, ono, gde ima dima ima i vatre, ali meni deluje da je Srđanov film.

Hoću da kažem da je možda priča Nikolina, ali da je film totalno Beogradski fazon sa kraja osamdesetih.

Više bi verovao da su Lepa sela, njegov scenario (mada i tu znam da je Vanja Bulić koscenarista).

U svakom slučaju nebitno, možemo samo da nagađamo.
milisav68 milisav68 16:44 10.01.2024

Re: Човек рекао све!

Pa navodno jos niko nije potpisao kapitulaciju. Ni u Kumanovu, ni u Briselu ni u Ohridu. Sizofrena situacija.

Ma nije, samo se razvodnjava.
Dugujem ti objasnjenje za slovenacke partizane

Ma sve ok, bez veze si se zaleteo.

Komplikovana priča.
angie01 angie01 16:53 10.01.2024

Re: Човек рекао све!

Lepa sela su naš najbolji film od raspada zemlje pa na ovamo.


Zajedno sa Underground recimo, da.


Karaula, daleko najbolji...a Andjeli bolji od Sela, a Andergaunda, pogotovu.

da ne zaboravimo Tito i ja,..znaci, Grlic i Markovic, sto se mene tice- pobednici.
maksa83 maksa83 17:04 10.01.2024

Re: Човек рекао све!

Karaula, daleko najbolji...a Andjeli bolji od Sela, a Andergaunda, pogotovu.

Karaulu nisam gledao, Mi Nismo Anđeli koliko god da spada u plejadu filmova zajedno sa Maratoncima i Ko To Tamo Peva čije su replike ušle u svakodnevni govor su ipak lagana zabava naspram jednog Undergrounda koji je briljantna višeslojna metafora o tragediji ovih prostora. Isto važ i za Lepa Sela. Teški filmovi ko tuč, ali dobri.
gvozden1 gvozden1 17:07 10.01.2024

Re: Човек рекао све!

.. zbog dokaza da se Putinoljubi trigeruju na Majdan.

Majdan je, Makso, ako nisi znao, u Ukrajini.
I simbol je promene vlasti na silu.

Da li je to odgovaralo Putinu ili ne, je najmanje važno.

A kad neko u svemu odmah vidi Putina je apsolutno siguran dokaz paranoje.


maksa83 maksa83 17:11 10.01.2024

Re: Човек рекао све!

I simbol je promene vlasti na silu.

To možda vama slučajnim Srbima (slučajno ste Srbi a ne Rusi), nama Šumadincima je to ipak Prvi srpski ustanak.
milisav68 milisav68 17:20 10.01.2024

Re: Човек рекао све!

angie01
sto se mene tice- pobednici.



I Tito i ja i Karaula pričaju o prošlim vremenima.
jovilim_e jovilim_e 17:46 10.01.2024

Re: Човек рекао све!

Neues aus der Nachbarschaft
cujem, kako sa Kosovskim pasosem mozes lsobodno po EU, a sa Srpskim sa iste teritorije, bas i ne,...nesto niko ne opservira tu temu, tesko cutanje, dok se galami sa protivustavnom proslavom.


Svojevremeno sam postvljao ovaj link: http://www.euronews.com/my-europe/2022/08/03/europes-worst-passport-why-has-kosovo-still-not-been-given-visa-free-access-to-the-eu

O ovome nigde neces cuti nista. U medjuvremenu se toliko promenilo da oni sa kosovskim pasosem mogu da putuju kao i mi. A oni koji na Kosovu imaju pasos drzave Srbije na Kosovu imaju najgori pasos u Evropi (a i sire verovatno) i ne mogu nigde da mrdnu. A ako hoce da putuju moraju ili da se isele sa Kosova ili da prihvate kosovski pasos. To su odlicno u korist tih ljudi tamo ispregovarali.

Vidim da te to baš nasekiralo.
gvozden1 gvozden1 17:46 10.01.2024

Re: Човек рекао све!

maksa83
I simbol je promene vlasti na silu.

To možda vama slučajnim Srbima (slučajno ste Srbi a ne Rusi), nama Šumadincima je to ipak Prvi srpski ustanak.

Prvi srpski ustanak nije bio promena vlasti na silu nego oslobađanje od zavojevača.
Nauči nešto.
maksa83 maksa83 17:49 10.01.2024

Re: Човек рекао све!

Prvi srpski ustanak nije bio promena vlasti na silu nego oslobađanje od zavojevača.

Što nipošto nije promena vlasti na silu.
angie01 angie01 17:53 10.01.2024

Re: Човек рекао све!

ali dobri.


dobro, stvar ukusa,..ja Andjele gledam kao jednu koherentnu ideju, genijalno izvedenu, bez zareza greske- nema veze sto je komedija.

Anergaund mi s uopste ne dopada, nekako je nategnut, silovan, iako je dobra produkcija, dobri glumci, sve nosi neke bodeve,..meni se kod Kuste broje, Doli Beli i Otac, sve ostalo je kopija nekih drugih ideja,

sto se Sela tice, isto je predjena granica da sve tece-valjda je Bulic glavna greska,..rane vise volim od Sela,..al kao sto rekoh, stvar ukusa- ja ne volim kada mi neko dramatizuje replikom neke floskule, ne radi me to.

znaci, Karaulu moras da gledas...doduse, ja sam Grlicev fan, valjda jer nije pretenciozan.
angie01 angie01 17:55 10.01.2024

Re: Човек рекао све!

I Tito i ja i Karaula pričaju o prošlim vremenima.


uopste me ne interesuje tematika kao izbor, nego kazem, koji su mi filmovi dobri iz perioda koji ste postavili kao okvir.
gvozden1 gvozden1 18:05 10.01.2024

Re: Човек рекао све!

maksa83
Prvi srpski ustanak nije bio promena vlasti na silu nego oslobađanje od zavojevača.

Što nipošto nije promena vlasti na silu.

Vlast, je, Makso, ono što su građani izabrali.

A ona se može i silom uspostaviti, primeri za silom uspostavljene vlasti su turska vlast u Srbiji, i vlast u Ukrajini posle Majdana.


Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 18:40 10.01.2024

Re: Човек рекао све!

gvozden1
maksa83
Prvi srpski ustanak nije bio promena vlasti na silu nego oslobađanje od zavojevača.

Što nipošto nije promena vlasti na silu.

Vlast, je, Makso, ono što su građani izabrali.

A ona se može i silom uspostaviti, primeri za silom uspostavljene vlasti su turska vlast u Srbiji, i vlast u Ukrajini posle Majdana.




Ako je Majdan los kako je 5. oktobar dobar?
jovilim_e jovilim_e 18:48 10.01.2024

Re: Човек рекао све!

Neues aus der Nachbarschaft
gvozden1
maksa83
Prvi srpski ustanak nije bio promena vlasti na silu nego oslobađanje od zavojevača.

Što nipošto nije promena vlasti na silu.

Vlast, je, Makso, ono što su građani izabrali.

A ona se može i silom uspostaviti, primeri za silom uspostavljene vlasti su turska vlast u Srbiji, i vlast u Ukrajini posle Majdana.




Ako je Majdan los kako je 5. oktobar dobar?

Savršen je!
Sve 5.
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 18:56 10.01.2024

Re: Човек рекао све!

milisav68
Pa navodno jos niko nije potpisao kapitulaciju. Ni u Kumanovu, ni u Briselu ni u Ohridu. Sizofrena situacija.

Ma nije, samo se razvodnjava.
Dugujem ti objasnjenje za slovenacke partizane

Ma sve ok, bez veze si se zaleteo.

Komplikovana priča.


E, nije bilo zaletanja. Pricu smo poceli kako su Slovenci uradili ono sto mi nismo (a ni u skorije vreme necemo): otvorili arhive i uradili koliko je moguce objektivno istrazivanje o tome sta se kod njih desilo u drugom svetskom ratu.

I tako su procesljali sve dostupne izvore (od komunista, od nacista, od crkve, posletratne i ratne...) i utvrdili da je bilo 97 hiljada ubijenih = 6.7% populacije. Mozda ima i vise a li za ovaj broj su nasli dokaze. Od toga (citiram iz glave pa je uopsteno) 40% su ubili nacisti, 27% partizani a ostalo domobrani, Italijani, Madjari i ustase. U Ljubljani je stradalo skoro 10% stanovnistva. Najvece zrtve su pripadnici odnosno simpatizeri partizanskog pokreta - njih su nacisti kaznjavali kao i u Srbiji. 15% svih stradalih je ubijeno posle rata.

Partizanski pokret su kod njih osnovali i vodili ne komunisti nego hriscanski socijalisti (da i tako nesto je postojalo) sto je bila druga po snazi slovenacka politicka stranka u Kraljevini. Posle Poljaka to je bio jedini masovni organizovani oruzani pokret u Trecem Rajhu - jedan deo Slovenije je bio deo nacisticke drzave a ostali su bili podeljeni izmedju Italije, Madjarske i NDH (par mesta). To je ukljucivalo kako austrijske tako i jugoslovenske partizane. Partizanski pokret u Sloveniji su od 44e manje vise preuzeli Titovi komunisti.

Tako da imaju i oni materijala za junacke narodne.
gvozden1 gvozden1 18:57 10.01.2024

Re: Човек рекао све!


Ako je Majdan los kako je 5. oktobar dobar?

Tako što je na Majdanu srušena legitimna vlast, a 5 oktobra uspostavljena vlast osvojena na izborima.


Jesi li ti ovo ozbiljno pitao, ne vidiš razliku između ta dva događaja?
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 19:02 10.01.2024

Re: Човек рекао све!

Tako što je na Majdanu srušena legitimna vlast, a 5 oktobra uspostavljena vlast osvojena na izborima.


Sta je bio Majdan - Ukrajinci to zovu drugacije - i kako je doslo do pobune?
gvozden1 gvozden1 19:07 10.01.2024

Re: Човек рекао све!

Neues aus der Nachbarschaft
Tako što je na Majdanu srušena legitimna vlast, a 5 oktobra uspostavljena vlast osvojena na izborima.


Sta je bio Majdan - Ukrajinci to zovu drugacije - i kako je doslo do pobune?

Pa čitaj jbg.

Legitimni predsednik donese neku odluku, ona se ne dopadne zapadu, i ovaj organizuje pobunu.


Dolazile neke dame na barikade u suverenu zemlju:)
dragosevacsutra dragosevacsutra 20:03 10.01.2024

Re: Човек рекао све!

A oni koji na Kosovu imaju pasos drzave Srbije na Kosovu imaju najgori pasos u Evropi (a i sire verovatno) i ne mogu nigde da mrdnu. A ako hoce da putuju moraju ili da se isele sa Kosova ili da prihvate kosovski pasos. To su odlicno u korist tih ljudi tamo ispregovarali.


i cekaj ko tacno brani tim ljudima da putuju u EU? Srbija?

i jel siptari odavno vec mogu da putuju u tu istu EU, naravno sa pasosem Srbije?
dragosevacsutra dragosevacsutra 20:09 10.01.2024

Re: Човек рекао све!

Imaš snimke gde se DS ograđuje od te zastave i ljude okolo koji ga prozivaju da je provokator i traže da spusti zastavu. Od tih napada ga brani adv. Čedomir Stojković, jedini čovek dovoljno glup da se sastane i slika sa Ginterom (mrzi me da objašnjavam šta je Ginter, ko zna zna).

Link na snimak je ovde.


odlicna im je objava, naravno proporcionalna IQ jednog Lutovca.

'SNS zeli majdan!'

sto, hoce da smene Vucica?


Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 22:16 10.01.2024

Re: Човек рекао све!

Legitimni predsednik donese neku odluku, ona se ne dopadne zapadu, i ovaj organizuje pobunu.


Nije tako bilo. Mrzi me da se sad sa tobom oko toga nadgovaram.
gvozden1 gvozden1 22:55 10.01.2024

Re: Човек рекао све!

Neues aus der Nachbarschaft
Legitimni predsednik donese neku odluku, ona se ne dopadne zapadu, i ovaj organizuje pobunu.


Nije tako bilo. Mrzi me da se sad sa tobom oko toga nadgovaram.

Nego kako je bilo?
Evo da ti objasnim, kad tebe već mrzi da čitaš.

Janukovič, legitimni predsednik, donese odluku o odlaganju potpisivanja sporazuma sa EU.
Na tu odluku reaguje zapad tako što je osudi i krene da podržava opoziciju.
Najagilniji su bili ekstremno desni nacionalisti.
Zvaničnici zapada, Viktor Nuland i Ketrin Ešton odlaze u Kijev i staju na njihovu stranu, a protiv legalnog predsednika.

Nastaje kriza koja traje par meseci, u kojoj nekoliko ljudi gine, posle koje Janukovič beži u Rusiju.






Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 23:04 10.01.2024

Re: Човек рекао све!

gvozden1
Neues aus der Nachbarschaft
Legitimni predsednik donese neku odluku, ona se ne dopadne zapadu, i ovaj organizuje pobunu.


Nije tako bilo. Mrzi me da se sad sa tobom oko toga nadgovaram.

Nego kako je bilo?
Evo da ti objasnim, kad tebe već mrzi da čitaš.

Janukovič, legitimni predsednik, donese odluku o odlaganju potpisivanja sporazuma sa EU.
Na tu odluku reaguje zapad tako što je osudi i krene da podržava opoziciju.
Najagilniji su bili ekstremno desni nacionalisti.
Zvaničnici zapada, Viktor Nuland i Ketrin Ešton odlaze u Kijev i staju na njihovu stranu, a protiv legalnog predsednika.

Nastaje kriza koja traje par meseci, u kojoj nekoliko ljudi gine, posle koje Janukovič beži u Rusiju.








Skoro pa ko Harmsov slucaj 135.
milisav68 milisav68 23:05 10.01.2024

Re: Човек рекао све!

Neues aus der Nachbarschaft
Partizanski pokret u Sloveniji su od 44e manje vise preuzeli Titovi komunisti.

Heh, pa ja sam to i napisao.

Tako da imaju i oni materijala za junacke narodne.

To za junačke pesme se odnosilo na Titove partizane.

Inače:
Pricu smo poceli kako su Slovenci uradili ono sto mi nismo (a ni u skorije vreme necemo): otvorili arhive i uradili koliko je moguce objektivno istrazivanje o tome sta se kod njih desilo u drugom svetskom ratu.

Ne samo kod njih, nego i kod nas, al se to ovde gura pod tepih zato što su potomci (što rodbinski, što politički) još uvek na vlasti i oko vlasti.


gvozden1 gvozden1 23:12 10.01.2024

Re: Човек рекао све!

Skoro pa ko Harmsov slucaj 135

:)

Jao al smo načitani:)


Nego, ajd malo o Majdanu, pošto ti je uspelo da lupiš da između njega i 5 oktobra ne vidiš razliku.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana