svežina

jasnaz RSS / 14.08.2008. u 13:46

           

Ne znam: nekada mi se čini da je sve.

Onda otputujem

i daljina otvori još 

 

Još nas              

________________________________  

 

Poklon

 

Veče uz čaj.

Ako se dobro sećam.

Da je tako počelo... 

 

Dugo nije pokazivao svoje stihove: krio je tu radost i od samoga sebe, jedno vreme bacao napisano, ali je sve što je napisao pamtio. Bilo je suviše njegovo da bi mogao da otuđi. Sem da dâ nekome. Ključ je postao ključ kada je otkriven.

A oni su često pravili večere za prijatelje: sestra Lilijana imala je neutoljivu potrebu da poklanja, i kada bi dolazila kod njega donosila je osnovne sastojke (Nema isti ukus. Izvini, ne umišljam, ne znaš, sunce je kod vas drugačije, to znaš, jer to je jedna od najvažnijih stvari koju su nam naši otkrili kada smo, kao mali, putovali.) i par tajnih začina, sve upakovano u odvojene pakete i namenjeno njenoj sreći. Svi koje su voleli su ih voleli: zbog načina na koji je hrana prijala i mogućnosti da se opet desi.

Te večeri nije bila planirana večera. Većina ih je bila na koncertu čuvenog pijaniste – dugo i opravdano najavljivano gostovanje, za pamćenje – utisci su navirali, i nije prestajao žagor, povremeno pevušenje partitura, dok iz kuhinje nije zamirisao kolač i najavljen čaj. Osetio je da će mu se te večeri desiti nešto što će pomeriti pijanistu sa mesta koje je krenuo da osvaja. Osetio je da će dobiti

i da će

dati, onoga trenutka kada je čuo diskretno zveckanje porcelanskog servisa za čaj, iz dubine scene, iz nevidljive kuhinje (vrata će biti zgodno otvoriti oko 4. poglavlja).

U pozorištu je nije video. Sestra ga je kasnije ubeđivala da su ih upoznali, zadirkivala da je pokušao da je ne primeti. On je tamo, tada, insistira, nije video. Pozvonila je dva puta, kratko pa duže, i ušla: unoseći pahuljice. I svežinu. Rimovanu. Nikada, ni pre ni posle te večeri, nije osetio: hladnoća i toplota istog dodira. To je, kasnije, u stihovima, ali to je kasnije, i njena lepota. Uvek za njega. Svetleća. Koju je upoznala tek kroz te stihove........ Uvek za nju: njegova. 

Ono što su drugi videli i prepričavali, ono što se te večeri desilo, ono što je stiglo do mene kao priča o glumcu i pesnikinji, nije mirisalo na čaj. Bilo je: muzike, smeha, zbunjenosti, pa jedan šamar, četiri kolača, dve drugarice na sofi, dramska tišina i njegov glas, skoro nepristojno tih a jasan. Bilo je stihova. I okolnih sećanja.

Miris čaja dobila sam od Keti, mnogo kasnije.

– Kako da vam kažem: oni su uvek bili obični. Jednostavni do dosadnog. I tako drugačiji. Pevali su jedno drugom svaki dan i onaj ko ih je poznavao, ovako kako ih poznaje njihova ćerka, kroz izvesno vreme bi zaboravljao da su to njih dvoje – to dvoje – toliko je to bilo njihovo da je postajalo tako-treba. I da: svakoga dana u isto vreme. I šolje od belog porcelana. Čaj. I putovali su, često: na različitim stranama sveta po mesec-dva. Šolje su specijalno pakovane i bile uz njih, za čaj, u isto vreme, svakoga dana. Čaj od tajne mešavine. Svaki put drugačijeg mirisa....... svežine

______________________________________________________  

 

Kada se vrati/m:

izljubimo i:

znam. Al ipak malo

zagledam i:            tea_timer.jpg

 

vidim njegove ruke

priču o nama

 

Još jednu

 

naslućenu

neslućenu 

toplinu

svežina  

    



Komentari (9)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Ajnur Ibran Ajnur Ibran 14:52 14.08.2008

Divna prica

Golicljiva. Nezna. Mirisna.
Osvezavajuca.
Kazezoze Kazezoze 18:45 14.08.2008

Ples Misli




Ples misli,
melodijska spirala smisla
crta svoj zvuk,
ritam,
i boju slike,
i rech se po rech
u stih
i pesmu sishli,
i zove pesnike.

Tko chuje,
taj ima proslavljen sluh.
Tko se odazove,
on je prochishcen duh sluha
na chulnom delu.
AlexDunja AlexDunja 22:21 14.08.2008

...

mariopan mariopan 04:41 15.08.2008

Re: ...

Nisam mogla da nadjem prave reci dok nisam procitala komentar Ajnur, bas tako, nezno , golicljivo..mozda tajanstveno, i osvezavajuce, prelepo.
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 07:15 15.08.2008

ovo:

Onda otputujem

i daljina otvori još



Još nas



moram još jednom...
za svaki slučaj da ne zaboravim i taj začin.

jasnaz jasnaz 12:31 15.08.2008

d o b r o d o š l i

Kazezoze Kazezoze 19:31 18.08.2008

S E T I S E:



Vreme se topi,

nash trenutak tek dolazi

ali ga treba uhvatiti

jer je kao mehuric od sapunice,

ali veeeeeeeeelik da oboje stanemo u njega,

i krece se po spirali,

jashi dusho jashi

uhvati se grive i jashi k meni,

kosa ti leprsha na vetru,

upijajuci onaj

miris posle kishe

dodji mi dodji

da te moja

dusha pomirishe

jasnaz jasnaz 22:24 18.08.2008

Re: S E TI S E: Gazdanova!

– Najsmešnije je to što nikad nisam pretpostavljala da znam ovu pesmicu. Čula sam je pre četiri godine na koncertu, zatim još jednom na ploči – i evo sad se ispostavilo da je se sećam.
– I možda zaista – rekao sam, kako mi se činilo, odgovarajući na njenu misao – nije sve tako tužno i možda sve pozitivne stvari nisu uvek i neizostavno iluzorne.
– Ti si sav topao i plišan – rekla je ona bez ikakve veze sa početkom razgovora – i kada ne ironiziraš, i misli su ti tople i plišane. Tebi veoma smeta tvoja sposobnost da razmišljaš, kad je ne bi imao, sigurno bi bio srećan.


Gajto Gazdanov – Duh Aleksandra Volfa
fixxerus fixxerus 17:17 04.09.2008

re: seti se: reanimatora:.


sve a: l e p o
svi a: toplo
nije bilo dosadnih i polovičnih
isto su nam tekli blogerski dani

većina istig dana streljana
glupošću
iz glupih cevi
iz glupih mozgova
iz zavisti gmazova

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana