Eksperimenti u blogovanju

Uticaj kosmichkih zraka na nashu svakodnevicu (2)

marco_de.manccini RSS / 27.10.2008. u 08:01

 

- Zar ne mislish da je mesto ovakvim glupim eksperimentima u poeziji?

- Zashto u poeziji?

- Pa bar je krace.

- Poezija je mrtva. Juche su javili na radiju. Bilo je i u novinama, bio oglas od ozhaloshcene porodice.

- A ti sad probash da ubijesh i prozu?

- Proza nece umreti.

- Bar dok si ti zhiv?

- Ja. I Cervantes.

- O, samo da znash, sva je odgovornost na tebe spala, Cervantes je umro.

- Snacicu se.

- Znash, malo preterjete svi vi shto se bavite bilo kakvom umetnoshcu. Nekako, mnogo ste vazhni. Puni nechega. I sve kao da ste sa bogovima Olimpa u tajnom dogovoru. Odabrani.

- Bura nailazi.

- Evo, uzmimo tebe.

- Nemojte da me uzmete. Bicu dobar. Necu da umrem kao Cervantes i ostavim druge na cedilu.

- Ipak cemo te uzeti. Ti pishesh knjige. Da se ogranichimo na knjige ispod 1000 strana. Koliko rechi mozhe da stane na 1000 srana? Nije vazhno koliko tachno, ali ih je konachno mnogo. U nashem rechniku postoji konachno mnogo rechi. Znachi postoji konachno mnogo razlichitih knjiga duzhine ispod 1000 strana. I shta ti radish? Nalazish, ili bolje reci, odabiresh jednu od tih konacno mnogo mogucnosti. Ja mogu ovu tvoju skalameriju da programiram da sve te knjige jednu po jednu izlista i odshtampa. Samo treba mnogo vremena za sve. I tonera. I u chemu je onda tvoja velika mudrost?

- Ogranichila si se na knjige ispod 1000 strana.

- Sigurna sam da jedina kreativna perspektiva pisanja nije u povecanju broja strana. Osim toga, chak i kad bi napisao knjigu od 2000 strana, prvih 1000 je jedna od onih konachno mnogo mogucnosti sa mog spiska, a sledecih 1000 je josh jedna. I shta sada? Pishete kao neshto, pravite velika dela, dolazi vam inspiracija, odlazi, blokirani ste, niste, a sve to nema veze. Na kraju samo navedete jedan primerak sa mog konachnog spiska. Gde je tu tvoja kreacija, gde je tvoja uloga, tvoja zasluga? Pa ova mashina bi to isto otshtampala kad tad.

- Sama si rekla, treba mnogo vremena.

- Treba i tebi vremena. Nije kao da samo zazhmurish i hop, vadish iz rukava umetnichko delo. Zhelite josh jedno, hop, josh jedno. Samo kopate po tih nekoliko kombinacija, tamo, vamo, a sve je to isto. Kao astronomi koji pretrazhuju nebo deo po deo i gordi su kad nalete na novu planetu, koja i nije nova, bila tamo i pre nego shto je gospodin video, a on joj odmah daje svoje ime, e ja sam pronashao ovu planetu, kao da je bez njega bila izgubljena, tako i vi, nalazite, shto na srecu, shto na iskustvo, poneku dobru mogucnost i dajete joj svoje ime, a vasha cela zasluge je samo shto ste tamo stigli malo pre nekog drugog i shto ste zaboli svoju zastvicu, ovde bio taj-i-taj. A ako ta tachka gde ste stigli uopshte vredi pomena, sigurna sam da bi je neko drugi nashao i bez vas, pre ili kasnije. Zar te ne muchi pomisao da ova tvoja skalamerija mozhe da sluchajno nabode i napishe neshto bolje od tebe, kompletan idiot mozhe da pronadje zvezdu samo upornim gledanjem kroz teleskop? Zar ti ne kopa utrobu da su najlepshe knjige vec pronadjene, da je besmisleno vishe trazhiti, ono shto vredi je vec napisano i ti ga nisi napisao, zhalim, talentovan si, sve je to u redu, ai gotovo, prodato.

- Srecom ne postoji najlepsha knjiga.

- Postoje dobre i loshe. Shta ako su dobre vec napisane?

- Ne znam. Prichash gluposti.

- Dobro znash da ne pricham gluposti. Samo to se ne dopada. Vredja tvoju kreativnu sujetu. Ne dopada ti se shto si sveden na kopacha u rudniku koji je vec opljachkan. Ne dopada ti se, zato shto si mislio da je tvoja uloga na ovom svetu malo uzvishenija, da ima smisla, da tvoj zhivot i tvoje delo vredi malo vishe, da si nezamenjljiv, da ako ti ne uchinish neshto to ce ostati zauvek izgubjeno, shto bi naravni bila velika shteta, da ti se chovechanstvo ne mozhe oduzhiti nikada i nichim za tvoje velike zasluge u pretrazhivanju.

- Ama shta ti je. Ti i tvoj kompletni idiot i ova skalamerija morate hiljadama godina kombinovati rechi dok ne sastavite i najjednostavniju dechju pesmicu.

- Pa shta? Zar je umetnost trka? Kako se osecash kao ucesnik trke na 1000 strana bez prepreka.

- Pa ti i za muziku mozhesh reci isto. Konachan broj tonova, konachan broj taktova, evo podelimo na shesnaestine, i opet ce izaci da ima konachno mnogo kompozicija.

- O, pocheo si da shvatash. Dobrodoshao.

- Dobrodoshao gde?

- Otkad istu pesmu sushamo na radiju?

- Zadnjih hiljadu godina.

- Vidish, muzichari su pametniji od tebe, shvatili su odavno da je sve pronadjeno pa su reshili da sporije troshe resurse. Secash se one pesme, Kraftwerk, chekaj naci cu je sad, imamo je tu negde, samo da vidim kako se zvala, evo je Airwaves, e ta se sastoji uglavnom od ponavljanja jedne fraze od oko 5 sekundi. ta fraza se mozhe naci na Schumannovom albumu za mlade. Tamo se pojavljuje jednom ili dva put, ne secam se tachno, pojavljuje se u mnoshtvu drugih, jednako lepih i nevazhnih. A eto i ti i ja volimo Kraftwerk. I mislimo da su super kreativni.

- Pa ne  mozhe se uporediti. Shta da ja sada radim.? Da prepishem Sabatov izveshtaj o slepima nekoliko puta uzastopce i objavim?

- Uh nemoj molim te. Izveshtaj o slepima je strava sama za sebe, nekoliko puta uzastopce bi definitivno bila smtronosna doza. Ne morash da uradish nishta slichno, ali zahvali se tvom drugu Ludlumu. Time shto pishe istu knjigu nekoliko puta ostavlja vishe prostora tebi, o veliki stvaraocu.

- A slikarstvo? Zar je i tamo sve konachno?

- Sve je to isto. Postoji konachno mnogo slika. I gotovo. Delaunay je nacrtao zadnjih dve-tri.

- E bash ih je Delaunay nacrtao?

- Dobro, ne znam ko ih je nacrtao, mozhda ima josh koja nenacrtana.

- Meni ne izgleda da ima konachno mnogo slika.

- Da te ne zamaram konachnoshcu univerzuma i materije u njemu, kvantnom fizikom i slichno, dovoljno je shto tvoje glupo i nesavrsheno oko ima konachno mnogo celija, ne mozhe razlikovati dve tachke na datom malom rastojanju, pa time se i Seurat igrao, tvoje oko ne mozhe da razlikuje dve dovoljno bliske frekvencije svetolsti, dovoljno je shto tvoj mozak takodje ima konavhno mnogo celija i sve to lepo aproksimira u konachno mnogo mogucnosti koje mozhe da razazna. Recimo i da napolju postoji beskonachno mnogo mogucnosti, iako to i nije tachno, ali do nas mogu dopreti samo konachno mnogo.

- Znachi tako, moj je mozak ogranichen?  A za vajarsvto i da ne pitam. Recicesh, e shta je jedna dimenzija vishe., pfhhh, pa to i ne povecava mnogo broj mogucnosti. A i nije ni vazham broj mogucnosti napolju, meni su dopushtene na razgledanje samo konachno mnogo od njih.

-  Eto vidish, sve vec znash. Zamisli, negde je neko, sredjivajuci svoju garazhu i izbacujuci sav taj nepotreban krsh, napravio skulpturu za kojom chovechanstvo traga hiljadama godina i vec je sledeceg trenutka rasturio i ne primetivshi.

- Ama dosta sa glupostima. Nije to umetnost ako neko negde neshto nabaca.

- Zashto nije? Pa zar nije samo krajnji rezultat vazhan. Da je Rauschenberg nabacao te stvari ti bi pao u komu od srece.

- Nije samo rezultat vazhan. Treba imati razlog. I uopshte gluposti prichash. Nije poenta da se stigne negde, ovde bio taj-i-taj u shtaznamshtajosh. Trebao je da ima razlog da ode tamo. A ne, ljudi vidite gde sam se zatekao. Pribelezhite tamo na onom vashem glupom konachnom spisku koji je ovo redni broj, pa da opet razmesham malo  kockice , da vidim gde cu se zateci sledeci put.

- A John Cage?



Komentari (42)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

marco_de.manccini marco_de.manccini 08:02 27.10.2008

karajan

e pa eto, ovaj odlomak objashjava karajana iz dela (1). u pravoj prichi, onako kako je stvarno napisana, ovaj odlomak je pre odlomka (1).
marco_de.manccini marco_de.manccini 08:02 27.10.2008

nema glasanja

slobodno ozhezhite po kojoj hocete temi.

da li je sve konachno? ukljuchujuci i umetnost? da li vredi stvarati? da le je sve vec napravljeno? da li su sluchajni procesi dozvoljeni u umetnosti? da li je poezija umrla (cervantes i karajan sigurno jesu). da li je iko ikada presudan, stvarno presudan, da se bez njega/nje ne bi nikada pronashla neka zvezda (u umetnosti ili na nebu). i ako se ne bi nashla, da li bi to bilo uopshte vazhno? sme li se ponavljati?

diskutirajte po volji. nema glasanja ovaj put. ja cu malo da spavam pa da radim. mogu biti otsutan neko vreme (njanja kazhe da sam otsutan veci deo vremena).

a ako bash zhelite da glasate, glasajte koliko roberta sam spomenuo u tekstu?
Budimac Budimac 11:08 27.10.2008

Za početak

samo jedna mala primedba. Slike se slikaju, a ne crtaju (crteži se crtaju), to mi je malo "bolo uši" dok sam čitao.
Inače, preporuka :)
Budimac Budimac 11:19 27.10.2008

Broj Roberta

a ako bash zhelite da glasate, glasajte koliko roberta sam spomenuo u tekstu?

Robert Schuman
Robert Ludlum
Robert Delaunay
Robert Rauschenberg
Robert Sabat (?) ovo nije znanje nego Google...
marco_de.manccini marco_de.manccini 13:03 27.10.2008

Re: Broj Roberta

google zna previshe.

ono u tekstu je ernesto sabato, argentinski pisac, autor "o herojima i grobovima", u kojoj postoji deo nazvan "izveshtaj o slepima". potpuno lud deo, od koga se jezhim i posle 15 godina (i to samo po secanju). prochitaj obavezno.

a ja sam verovatno pogreshio padezh i trebao sam reci "sabatoov"?

a to o crtanju para ushi. hmmmm, popravicu. ti znash bolje shta se sa slikama radi.
Budimac Budimac 13:22 27.10.2008

Re: Broj Roberta

google zna previshe.

)))) da, guglovao sam na reči sabato i blind, dobio između ostalog nekog doktora roberta )) ernesta nisam dobio i eto greške...
Da li je dakle broj Roberta 4?
marco_de.manccini marco_de.manccini 13:29 27.10.2008

Re: Broj Roberta

i ja sam izbrojao 4.
crossover crossover 14:18 27.10.2008

Ернесто Сабато

је по мени један од десет најбољих писаца двадесетог века. Препоручујем свима који га нису читали да ту грешку обавезно исправе. Написао је само три романа, ти романи су трилогија, али је његово дело толико велико да га никако не треба занемарити. И биографија му је изузетно занимљива, радио је као физичар при фондацији Кири, био професор на МИТ, касније оставио науку и почео да пише, а када је скоро сасвим ослепео почео је једнако успешно да се бави сликарством.

Није лоше да се чита хронолошки, али и не мора.
- Тунел (El Túnel), 1948
- О јунацима и гробовима (Sobre Héroes y Tumbas), 1961
- Абадон анђео уништења (Abaddón el Exterminador), 1974

Дао бих вам ове књиге на читање, али не знам како да их протурим кроз жицу.
Marco велика препорука!
marco_de.manccini marco_de.manccini 14:51 27.10.2008

Re: Ернесто Сабато

a chini mi se da si i onomad kod krugoline kad sam pomenuo ernesta toplo preporuchio svima da chitaju. to i ja stalno radim.

shto da samo ja imam koshmare.
gordanac gordanac 14:59 27.10.2008

: Ернесто Сабато

o je
može

Ernesto Sabato
El Túnel
Sobre héroes y tumbas

i još dva eseja, nešto fino s njim i od njega:
Diálogos (with Jorge Luis Borges, edited by Orlando Barone).
Tres aproximaciones a la literatura de nuestro tiempo: Robbe-Grillet, Borges, Sartre.
marco_de.manccini marco_de.manccini 15:19 27.10.2008

Re: : Ернесто Сабато

e pa eto budimac, nadam se da si vec u biblioteci i da chitash. ako meni i crossoveru ne verujesh, tu je gordanac. a shkolski nikad ne prevare.
Budimac Budimac 15:33 27.10.2008

Re: : Ернесто Сабато

marco_de.manccini
e pa eto budimac, nadam se da si vec u biblioteci i da chitash. ako meni i crossoveru ne verujesh, tu je gordanac. a shkolski nikad ne prevare.

Čitaću, čitaću i verujem, verujem. E sad... biblioteka? Šta je to? Moj generalni problem sa knjigama je da ih čekam mesec dana (amazon.co.uk) i da mi je ručni prtljag uvek nekih 20-25 kg :)
crossover crossover 15:39 27.10.2008

Re: Ернесто Сабато

a chini mi se da si i onomad kod krugoline kad sam pomenuo ernesta toplo preporuchio svima da chitaju. to i ja stalno radim.

Јесам, одушевио сам се како си се добро сетио тада да поменеш Извештај о слепима, погодио си га баш.
Стварно је величанствена књига, ремек дело.

Diálogos (with Jorge Luis Borges, edited by Orlando Barone)

Е, и ово је много добро. Издато је и у Србији али је тежак раритет, браво gordanac. Не могу да се сетим нашег наслова, али знам ко зна јер сам његов примерак књиге читао, поздрав за Предрага Брајовића.
ulven ulven 02:17 28.10.2008

Re: Ернесто Сабато

Тунел (El Túnel), 1948
- О јунацима и гробовима (Sobre Héroes y Tumbas), 1961
- Абадон анђео уништења (Abaddón el Exterminador),



Sve procitao i ispala mi creva koliko je dosadno, jeste on izuzetan pisac ali spada u Tolstojevu "Mecavu". Seo seljak u sanke i ide kroz sneg, a sneg veje li veje i veje i u nedogled... Eto tako nekako i Sabato, doduse na manjem broju strana, ali brzina je i dalje ko u puza sa teskom kucicom. T o lozenje na raznu umnu momcad mi deluje provaljeno jos od beogradskih zurki 90 ih. Svi kao to citaju i vole. Aha.

Carevo novo odelo nije napisano tek tako, imalo je svrhu tad, a ima i sad..


@Marco, ovo me podseca na neku verziju Kad mi mrtvi ustanemo od Chicha Ibsena, ali si se ti kanda malko izgubio u pojentama.

PS. Slika moze da se i crta, pitajte Joneskua ;PP
marco_de.manccini marco_de.manccini 05:19 28.10.2008

Re: Ернесто Сабато

eh, ulven strog kao i uvek.

a tek da znash koliko josh poenti ima u celom tekstu. ono gore je samo dve strane od chetrdesetak. pa mozhesh da zamislish koliko sam se izgubio tek u celom tekstu.

stavicu josh jedan ili dva dela na blog i onda cu okachiti i celo. pa ko voli.
vishnja92 vishnja92 08:27 28.10.2008

Re: Ернесто Сабато

evo me konacno, prosla mi guzva :)
'Tunel' kupila 3-4 puta, zaboravljam da ga imam. to za slucaj da nekom treba.

nego - kako ste? bolivud se ovde jos nije zapatio?
jeremija92 jeremija92 13:08 28.10.2008

Re: Ернесто Сабато

crossover
је по мени један од десет најбољих писаца двадесетог века. Препоручујем свима који га нису читали да ту грешку обавезно исправе. !


Evo, još jednog koji se ne slaže: ja.
Pročitao Tunel i... i neću dalje.
Ovim savakako ne želim da utičem na datu preporuku, a ni bilo čiji ukus ili kriterijum.
marco_de.manccini marco_de.manccini 14:40 28.10.2008

Re: Ернесто Сабато

ma slobodno jeremija mishljenje na sunce.

ja nisam chitao nishta do "o herojima i grobovima", a i to je bilo pre 15 godina, ali atmosfere u "izveshtaju o slepima" se dobro secam. taj deo knjige se mozhe chitati nezavisno od ostatka, nije mnogo dugachak. ulven mozhe da zeza koliko voli, ali taj deo je ubitachan. nema sanki i seljaka uopshte.
sentinel26 sentinel26 13:29 27.10.2008

Htedoh

nešto da slažem, ali bolje da ćutim, znam da mi nećete vjerovati !
marco_de.manccini marco_de.manccini 14:37 27.10.2008

Re: Htedoh

ma hajde slobodno. zashta inache sluzhi blog? eno budimac lazhe da ima 5 roberta, ja lazhem da se slike crtaju, ...
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 14:41 27.10.2008

Re: Htedoh

ja lazhem da se slike crtaju, ...


a ja lazhem onamo kod unfa da cu da iskljuchim web browser ))))
Jaril Jaril 18:39 27.10.2008

Ново

Да ли су уметници икада успели да смисле ишта ново до новог начина организовања старих ствари?
crossover crossover 19:53 27.10.2008

Re: Ново

Да, и наш Добри Кнез се запитао о томе својим текстом.
И ја још увек размишљам о могућем одговору.
marco_de.manccini marco_de.manccini 22:19 27.10.2008

Re: Ново

evo me. ovo uopshte nije bilo fer, morao sam da radim i da zapostavim blog malo.

ne znam da li je jaril ono pitao retorichki.

u svakom sluchaju, ja veoma cenim i volim mnoge stvaraoce, ali ne mislim da je iko posebno vazhan i nezamenljiv. ovakav stav nije uopshte nov i verovatno oni koji se vakvim stvarima bave i imaju ime za tako neshto. ja ga ne znam (ne, nije dijalektichki materijalizm).

eto, chak ni moj stav da originalnost nije nezamenljiva i da ima neshto i u ponavljanju i preoblikovanju nije uopshte originalan i ponavlja i preoblikuje neshto vec poznato.
Jaril Jaril 22:46 27.10.2008

Re: Ново

i da ima neshto i u ponavljanju i preoblikovanju
О Грофе, зар Постмодерна још увек? Докле?! Доооооокле?! (о да ли ће неко чути мој вапај, о....)
crossover crossover 22:48 27.10.2008

Re: Ново

ne znam da li je jaril ono pitao retorichki.

Јарил је поставио једно од кључних питања људског рода, а не само уметника.
Да ли има ишта ново под капом небеском?
marco_de.manccini marco_de.manccini 22:58 27.10.2008

Re: Ново

i imaju ime za tako neshto


a? jel' postmoderna to ime kog ne mogu da se setim?

nikad nisam bio pristalica. suvishe je sve to neodluchno i protivrechno. chesto mi se dopadne. ne znam shta da kazhem. dokle stvarno?
vishnja92 vishnja92 08:29 28.10.2008

Re: Ново

verovatno oni koji se vakvim stvarima bave i imaju ime za tako neshto

verovatno imaju :)))
ne bi izdrzali da nemaju.
vishnja92 vishnja92 10:10 28.10.2008

Re: Ново

suvishe je sve to neodluchno i protivrechno

pa ne bih ja to pripisala specijalno postmoderni :)
a neodlucno i protivrecno je lepo jer je vitalno. kako rece Mamford (na onu Misovu "manje je vise" ) - "manje je sturo".
hm, sad se vise ni sa njim ne slazem. pre se nisam slagala samo s ovim prvim.
tema za blog :)

korisni ti ovi postovi, Lorde moj. svasta se covek zapita, ponovo :))
marco_de.manccini marco_de.manccini 17:43 28.10.2008

Re: Ново

"And most important, let them believe in themselves, let them be helpless like children, because weakness is a great thing, and strength is nothing. When a man is just born, he is weak and flexible, when he dies, he is hard and insensitive. When a tree is growing, it's tender and pliant, but when it's dry and hard, it dies. Hardness and strength are death's companions. Pliancy and weakness are expressions of the freshness of being. Because what has hardened will never win."

vishnja92 vishnja92 18:45 28.10.2008

Re: Ново

Lorde moj dragi, a sta ti je ovo? mnogo je lepo, i kratko je i precizno, ali sta je?
marco_de.manccini marco_de.manccini 18:54 28.10.2008

Re: Ново

ono izgovara stalker u istoimenom filmu tarkovskog. i po cenu da me ulven izgrdi, preporuchujem. ja sam morao tri puta uzastopce da gledam.

edit: evo ovde izmedju 1:00 i 2:30
ulven ulven 01:58 29.10.2008

Re: Ново

Грофе, зар Постмодерна још увек? Докле?! Доооооокле?! (о да ли ће неко чути мој вапај, о....)




Mislim da to sto Marco zbori nema bas tolko veze sa postmodernom vec pre sa aksioloskim problemom. Postmoderna je ukinula originalnost, ali nije dala resenje sta jeste i sta bi moglo biti. Mlogi su u vidokrug postmoderne cesto trpali elemente pozne moderne i onda je nastajao picvajz ( umetnost nasilja), sa jedne strane, a kemp sa druge.Ali i ti ekstremi nisu dali na pitanje originalnosti, odnosno sta nekog ili nesto kvalitatvivno odvaja od drugog i koji su parametri. Puno teorija i nijedna nije rekla nesto novo.

Primer gluposti, koju cak i nalozeni srpski teoreticari shvataju zdravo za gotovo, mada je u pitanju kukavicje jaje> Sta ukida simbol? Onaj ko ce da otvori usta i kaze odgovor stvarno ima problem identiteta;PP

Na takve gluposti, ne treba nasedati, vec se okrenuti prakticnom, tj videti sta vreme nosi sa sobom, a da nije retro. Ili tumacenje u novom kljucu i ostale suplje price.

Sto se novog tice, njega ima ali mi jos uvek ili ne vidimo ili nismo informisani. Problem je sto se ljudi i dalje drze strogo forme i sadrzaja i u njima pokusavaju da nadju resenje. Ali opet, pa dobro mozda i nadju nesto. Evo Marco trazi..
ulven ulven 02:11 29.10.2008

Re: Ново

Signore mio, ne idem ja redom i govorim ad colafum)))

Ok, lukavo nema sta, od krsta i Djavo bezi. Ali uvek ostaje u detaljima, cak i kod Tarkovskog ;P Daj ti bre nama Jerofejeva da se zabavljamo, pusti Rim da gori.


margos margos 00:53 28.10.2008

He,

šta mi je to trebalo?
Posle čitavog prilično istrzanog dana dođem kod tebe da malo iskuliram, a ti napadneš pitanjima, brojkama, prozama i imenima... A ja sad da se pojedem ko mlad mesec jer se ne sećam sadržaja Tunela i O junacima, a sećam se knjiga, i kad sam ih pročitala (sept. 98.) i nekih pribeleški negde... i da sam udavila ljude oko sebe i da sam ih nekom na silu dala da ih čita. A sad se ne sećam ni kome...
NIje mi ovo trebalo, lepše je bilo u Bolivudu....
Laku noć vama:)
marco_de.manccini marco_de.manccini 05:22 28.10.2008

Re: He,

eh margos, pa nishta nije ozbiljno. ne pitam za ocenu.
Jaril Jaril 09:39 28.10.2008

Re: He,

ne pitam za ocenu.
све је за оцену ))))
Unfuckable Unfuckable 10:47 28.10.2008

AU

ko će ovo sad da po'vata....
vishnja92 vishnja92 11:04 28.10.2008

Re: AU

pa 'vatac.
marco_de.manccini marco_de.manccini 14:41 28.10.2008

Re: AU

joj unfe, ti samo o 'vatanju razmishljash.
Unfuckable Unfuckable 14:56 28.10.2008

Re: AU

pa da
takav sam ti ja
manijak u srcu i duši

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana