Autocitat

uniceps RSS / 07.12.2008. u 14:00

I want you!
I want you!
Dakle nama Srbima nikad nista nije po volji.

Decenijama cekamo da se spusti ili ukine nerealno visoka carina, a onda kada se to desi, javljaju se defetisti sa svojim malim teorijama zavere i crnim prognozama.


Ne bi bilo lose razjasniti nekoliko stvari, kada se radi o auto-biznisu:


- Kupac i prodavac nisu prijatelji, nikada nisu bili niti ce to biti. Svako gleda svoj interes i nema razloga da se brinemo jedni za druge.


Interes kupca je da dodje do automobila sto boljih performansi po sto nizoj ceni i uslovima, a interes prodavca, odnosno proizvodjaca je, dakako, da svoja tehnoloska dostignuca i (cesto predosadni )dizajn naplati sto skuplje sluzeci se, pri tom, svim dopustenim i nekim manje dopustenim sredstvima.


- Lizing kuce, pod zajednickim maksimom: "leba bez motike" nicim opravdano uzimaju svoj lavovski deo u procesu ostvarenja snova o boljem zivotu. Taj svojevrsni oportunizam je posebno izrazen u zemljama "tranzicijskog pakla" gde su potencijalni kupci, cesto vodjeni nesmotrenom zeljom da voze dobra kola, davali za pravo lizing kucama da se kao takve razvijaju. U prilog tome, kao najbizarniji, da ne kazem najbezobrazniji oblik lizinga je tzv. operativni lizing, smisljen da zaobidje regulative vezane za kreditiranje, a posebna drskost su uslovi pod kojima se automobili izdaju na taj nacin. Kazem izdaju, jer sam pogled na nosioca osiguranja i saobracajne dozvole govori za sebe. Uvek me je zanimalo kako to da se u scenariju kradje automobila koji je predmet operativnog lizinga, tome ko je korisnik automobila ne da nov auto, vec se uvlaci u nekakve podkosntrukcije koje, po svom zapletu, pre lice na spansku telenovelu nego na brizan i korektan odnos prema klijentu. Lizing je takodje glavni krivac cinjenice da je prosecan dobar auto, odavno prestigao cenu od 25K evra. Za one sto zive u proslim vremenima - 50.000 DEM. Dajte, molim vas, sta na tom automobilu kosta tolike pare, motor sigurno ne, jer vecina proizvodjaca nadogradjuje svoje motore novim (jeftinijim) delovima, ali ne i novim tehnologijama. Ergo, ulaganje u tehnologiju je veoma diskutabilna kategorija. Uostalom, auto-industrija uzima glavnu zaradu na rezervnim delovima, gde je odnos izmedju cene istih tih delova i onih koji su u automobilu najmanje 3:1.


- Drzava kao i svaka institucija “prisile u najavi” uzima svoj danak i to je sasvim u redu jer da nije takvog lezileb-reketa, ne bi bilo ni drzave. Uostalom, carina kao pojam nije od juce. E sad, lepo je sto su nam smanjili carinu ali ce to svakako u jednom trenutku nadomestiti drugim nametima, sto je takodje ok, tipa CO2 taksa...i to je sasvim realno i pozeljno, ali da bi se sprovelo kako treba, ne bi bilo lose da se dodatno ojade vlasnici automobila koji su sa svojih ljubimaca poskidali katalizatore, valjda u ime boljih performansi - kako automobila, tako i novcanika. A to sto je ulica 29. Novembra ili kako li se sad zove, najcrnja tacka u Srbiji, to nikom nista. Pancevo je za ovu poziciju vazdusna banja…da se ne lazemo.


To sto ce proizvodjaci/prodavci imati tesku godinu je samo njihov problem jer, kad vec nismo ucestvovali u deobi njihovog profita, zasto bi smo se sad bacili u sekiraciju zarad njihovog gubitka?


Nasa "sreca u nesreci", posebno za one koji ce svoju kraljevsku titulu kupca ovencati "pravim novcima", je svojevrsna sloboda izbora u formiranju cena.


Automobili u Srbiji, a Bogami i na tzv. zapadu, ne da ce da pojeftine, nego ce u prodajnim salonima biti uvedena institucija crvenog tepiha, a mozda i dodatne usluge pri kupovini, tipa: manikir, pedikir, masaza ili neke koje verovatno ne bi prosle administratora ovog sajta.


I za kraj, da ne zaboravimo cajger-majstere (iliti preprodavce polovnih automobila varijabilne kilometraze. To su ona vozila koja su jedina realna referenca nase udaljenosti od Evrope, cesto u beloj boji, a jos cesce sa "ganz" novim zadnjim sedistima....i pojasevima.), prave cudotvorce inverzne ekonomske logike, gde auto sa istom kilometrazom i boljom opremom kosta kudikamo vise u zemlji porekla nego kad se doveze, ocarini i oPDVuje u nasoj zemlji. Jel' sad treba da se nasekiramo za njihove uposlenike koji su internu kvalifikaciju stekli na poslovima: poliranja, usisavanja, pranja motora, ugradnje sedista i stelovanja cajgera? Naravno da ne jer, prevara se gospodo smatra krivicnim delom!

‘Ajd sad laganica, obzirom da je Deda Mraz odselio u Kinu, lepo krenite putem auto-salona, s keshom u dzepovima, pa iskidajte do suza ugradjivace iz auto-biznisa. Smesak obavezan. Dugo ste na ovo cekali.

Srecna Nova Godina! ;)

Atačmenti



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana