Pesma nad pesmama

alexlambros RSS / 16.03.2009. u 16:00

AleXandar Lambros

 

Dakle, jedan od onih dana. Legao sam neraspoložen i probudio se neraspoložen. I jedva sam se nakanio da ustanem i odteturam se do šporeta i stavim džezvu. I kafa mi nije legla. I upalio sam komp i ništa mi se nije čitalo na netu. I pomislio sam na dan pred sobom i mrzelo me što sam živ. Treba da odem da snimim zub, pa do zubara malo kasnije, pa na trening, pa da spremim predavanje za klince. A sve me mrzi. Pomislio sam kako bih rado popričao sa nekim al mi odmah prošlo kroz glavu da su svi toliko zaglibili u dosadnu svakodnevicu svojih života da niko nema vremena da sa mnom deli ovaj svetski bol što me jutros spopao. I onda se na sve nadovezao još i taj osećaj usamljenosti. Pomislio sam da bi najpametnije bilo da uzmem i čitam. Ali, čitam jednu tako potresnu knjigu (Hiljadu čudesnih sunaca), da u ovom krhkom stanju ta ideja ne dolazi u obzir. Rešim onda da pustim neku glasnu muziku i uživam što sam sam kod kuće i niko neće da me opominje da smanjim. Listao sam po svojoj arhivi nemajući pojma šta bih mogao da pustim imajući u vidu svoje posebno raspoloženje. Neki disko haus, da malo živnem i razdrmam kukove? Ne. Neki chill out, to bi se valjda stopilo s mojim raspoloženjem? Ne. Depeche Mode? Da me dotuče? Ne. Amy Winehouse? U ovom stanju? Ok, ništa onda, odo' da se brijem i prisilim se da počnem dan, nešto pre 13h. Nanesem penu na lice i čekajući da malo smekša ovu moju četku od brade, bacim pogled kroz prozor. Gole grane sa tu i tamo plastičnom kesom koja se vijori po njima. Konstatujem da jutros nemam čak ni toliko snage da se nerviram oko postojebine mi, što bi reko naš prestolonaslednik, i toga što je tolko štrokava.
Gledam se u ogledalu i krenem sebi da nalazim mane. Imam sede, imam visoke zaliske, jel umišljam ili ko da mi nos malo asimetričan? A kolko može da košta ono izbeljivanje zuba? Ajd na stranu to što niko neće da se onesvesti kad me vidi, nego još nisam ni nešto posebno pametan. Jer da jesam, ne bih bio ovde gde sam, zar ne? Dakle, kompletan mediokritet. Sranje.
Bolje da stavim još jednu kafu, možda mi sad legne?

Taman voda provrla, kad neko nalego na zvono. Ko je sad do kurca? Da l' uopšte da otvaram? Garant opet neka opomena pred isključenje. Ma nek se nose, još mi samo oni jutros fale.
Međutim, ne odustaje čovek. Ok, otvorim vrata, kad ono kurir. Isporučuje kartu za Madonnu. Preturam po jaknama da napabirčim 200 dinara. Uzimam kovertu bez oduševljenja. E pa dakle, stvarno mi nije dan kad me čak ni ovo nije oraspoložilo! Krenem ipak da tražim mesto gde ću je pohraniti da bude na sigurnom do 24. avgusta. Da mi se ne izgužva, ne daj bože zaprlja, izgubi. I one prethodne četiri čuvam ko oči u glavi, jednom ću sve da ih uramim. Cepam kovertu, radoznao da vidim kakva je karta. Sviđa mi se.
I onda, u tom trenutku, držeći i okrećući je u rukama, spopalo me neko još čudnije raspoloženje. Kolko ima kako je slušam? Bože, 25 godina! I setim se sebe nekada, naivnog i čistog, punog iluzija a u svaku sam bezrezervno verovao! I kolko me je oduševljavao život i svet i sve i kolko sam verovao da je svemir moj. Kao devica ... touched for the very first time.

Kao omađijan, odlazim ponovo do kompa i puštam Like a Virgin, verziju koju sam nedavno dobio od druga, usnimljenu u nekom francuskom klubu ... Madonna peva u pratnji akustične gitare i greši reči a fanovi je ispravljaju. Odvrnem da trešti i počinjem da pevam. I evo ga .... talas koji nadolazi i celog me plavi .... To je moja pesma nad pesmama. Moja lična himna. Za sve trenutke i sva raspoloženja. Pesma koja, ma koliko puta da čujem, nikada ne može da se izliže. Kad sam srećan čini me još srećnijim, kad sam tužan čini me još tužnijim. A sad sam i jedno i drugo ... i tužan i srećan i pesma pojačava oba ova osećanja istovremeno i ona se sudaraju u meni i čine da se osećam kao da lebdim u nekom bestežinskom prostoru. Dok se dranjam po kući zamišljajući kako sam u tom klubu, pada mi na pamet kako će epitaf jednog dana da mi bude - I made it throught the wilderness. Kratko i jasno ... I made it through the wilderness i gle gde sam sada. Setim se kako sam negde pročitao kako je jedan engleski pisac, zaboravih koji, tražio da mu epitaf bude - Je l' sam vam rekao da mi je loše? ... I bi mi smešno.

Svestan da ću se izložiti sprdnji mnogih, reći ću vam da je ova pesma za mene jedna duboka pesma o životu i tome kako je najveća stvar zadržati onaj entuzijazam spram njega koji u jednom trenutku biva skrhkan razočarenjima i cinizmom. I kako je važno biti otvoren prema životu uprkos svemu. I kako negde postoji neko ili nešto što će učiniti da se osetiš kao devica ... I da je devičanstvo stanje duha a ne tela .... i još mnogo toga ....

I still make through the wilderness .... somehow I make through ...

Odoh kod zubara.

 

Atačmenti



Komentari (54)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

loader loader 16:32 16.03.2009

Da, pesma ...

Naslov me podsetio na pravu "Pesmu nad pesmama", biblijsku... koja je svakako jedno od najlepših poetskih ostvarenja ever..
antonacci antonacci 20:02 16.03.2009

Re: Da, pesma ...

loader
Naslov me podsetio na pravu "Pesmu nad pesmama", biblijsku... koja je svakako jedno od najlepših poetskih ostvarenja ever..


Pa ako ti tako kazes. :)

Moja "pesma nad pesmama" je Ginzbergov "Urlik". Bez konkurencije.

A tu negde moze da prodje i Anticeva poema "Vojvodina".
loader loader 01:59 17.03.2009

Re: Da, pesma ...

Ne da se sporimo oko izbora...
To je kao nekoliko prelepih žena... koje su takve da... koja god da se izabere - nema greške !! :))
antonacci antonacci 14:57 17.03.2009

Re: Da, pesma ...

To je kao nekoliko prelepih žena... koje su takve da... koja god da se izabere - nema greške !! :))


Slazem se. :)

Ali Sharon Stone je moja i ne diraj je. :))))
Lepa Radmilovic Lepa Radmilovic 16:43 16.03.2009

sto bi

se neko sprdao sa tobom zato sto slusas madonu?

mogu samo jedan zakljucak da izvucem u subtextu tvog pisanja a to je nesto sto se ne tice nikog od nas.

i ja opalih po dragani mirkovic juce

a sad po shopenu.
m.yov m.yov 17:44 16.03.2009

Re: sto bi

nepotreban komentar
Lepa Radmilovic Lepa Radmilovic 17:49 16.03.2009

Re: sto bi

m.yov
nepotreban komentar

po tome onda ..nepotreban i blog doticnog
albireo albireo 18:02 16.03.2009

Re: sto bi

Lepa, ne daj se isprovocirat'
Ja u slučaju negativnog bioritma pustim Cecu!
Lepa Radmilovic Lepa Radmilovic 18:15 16.03.2009

Re: sto bi

albireo
Lepa, ne daj se isprovocirat'
Ja u slučaju negativnog bioritma pustim Cecu!


ti si moj co'ek

ne dam se. da je nesto pametno rekao pa i ajde.
m.yov m.yov 01:30 17.03.2009

Re: sto bi

Lepa Radmilovic
m.yov
nepotreban komentar


ako ti se ne dopada program => promeni kanal, ako ti se ne svidja muzika => pusti Draganu Mirkovic, ako ti se ne cita blog => citaj neki drugi, ergo, tvoj komentar nepotreban i jos nepotrebnije saznanje da ovaj duet gore postoji.
Lepa Radmilovic Lepa Radmilovic 01:47 17.03.2009

Re: sto bi

kasno palis majstore
purenjak purenjak 16:58 16.03.2009

uhhhh

Ko jos kupuje jednu kartu za koncert? Veoma ste usamljeni....
natasavb natasavb 17:04 16.03.2009

Re: uhhhh

Ko jos kupuje jednu kartu za koncert?

znas li ti koliko ta karta kosta ?!
I setim se sebe nekada, naivnog i čistog, punog iluzija a u svaku sam bezrezervno verovao! I kolko me je oduševljavao život i svet i sve i kolko sam verovao da je svemir moj.

ali na srecu nisi zaboravio ni ovo:
I kako je važno biti otvoren prema životu uprkos svemu.

purenjak purenjak 19:04 16.03.2009

Re: uhhhh

Kakve veze ima koliko kosta?Nisam rekao da treba da nekome pokloni kartu nego da niko ne narucuje jednu.Osim ako nije sam i usamljen...
alexlambros alexlambros 15:37 17.03.2009

Yael Naim

hvala, nikad cuo do sada ... divno je
maksa83 maksa83 17:20 16.03.2009

like a virgin

I kako negde postoji neko ili nešto što će učiniti da se osetiš kao devica

Ne reci da ne znaš kako to vidi Tarantino u Reservoir Dogs?

Nema na jujtjubu na engleskom (kopirajt išjuz, blablabla) pa moram 'vako.

Mr. Brown: Let me tell you what 'Like a Virgin' is about. It's all about a girl who digs a guy with a big dick. The entire song. It's a metaphor for big dicks.
Mr. Blonde: No, no. It's about a girl who is very vulnerable. She's been fucked over a few times. Then she meets some guy who's really sensitive...
Mr. Brown: Whoa, whoa, whoa, whoa, whoa... Time out Greenbay. Tell that fucking bullshit to the tourists.
Joe: Toby... Who the fuck is Toby? Toby...
Mr. Brown: 'Like a Virgin' is not about this sensitive girl who meets a nice fella. That's what "True Blue" is about, now, granted, no argument about that.
Mr. Orange: Which one is 'True Blue'?
Nice Guy Eddie: 'True Blue' was a big ass hit for Madonna. I don't even follow this Tops In Pops shit, and I've at least heard of "True Blue".
Mr. Orange: Look, asshole, I didn't say I ain't heard of it. All I asked was how does it go? Excuse me for not being the world's biggest Madonna fan.
Mr. Blonde: Personally, I can do without her.
Mr. Blue: I like her early stuff. You know, 'Lucky Star', 'Borderline' - but once she got into her 'Papa Don't Preach' phase, I don't know, I tuned out.
Mr. Brown: Hey, you guys are making me lose my... train of thought here. I was saying something, what was it?
Joe: Oh, Toby was this Chinese girl, what was her last name?
Mr. White: What's that?
Joe: I found this old address book in a jacket I ain't worn in a coon's age. What was that name?
Mr. Brown: What the fuck was I talking about?
Mr. Pink: You said 'True Blue' was about a nice girl, a sensitive girl who meets a nice guy, and that 'Like a Virgin' was a metaphor for big dicks.
Mr. Brown: Lemme tell you what 'Like a Virgin' is about. It's all about this cooze who's a regular fuck machine, I'm talking morning, day, night, afternoon, dick, dick, dick, dick, dick, dick, dick, dick, dick.
Mr. Blue: How many dicks is that?
Mr. White: A lot.
Mr. Brown: Then one day she meets this John Holmes motherfucker and it's like, whoa baby, I mean this cat is like Charles Bronson in the 'Great Escape', he's digging tunnels. Now, she's gettin' the serious dick action and she's feeling something she ain't felt since forever. Pain. Pain.
Joe: Chew? Toby Chew?
Mr. Brown: It hurts her. It shouldn't hurt her, you know, her pussy should be Bubble Yum by now, but when this cat fucks her it hurts. It hurts just like it did the first time. You see the pain is reminding a fuck machine what it once was like to be a virgin. Hence, 'Like a Virgin'.
alexlambros alexlambros 18:02 16.03.2009

Re: like a virgin

Ne reci da ne znaš kako to vidi Tarantino u Reservoir Dogs?


Naravno da znam. Mozda je za Tarantina to pesma o gigantskom kurcu, za mene je o spiritual rebith.


Srđan Mitrović Srđan Mitrović 18:38 16.03.2009

Re: like a virgin

Mozda je za Tarantina to pesma o gigantskom kurcu,

kod tarantina je sve o gigantskom kurcu
alexlambros alexlambros 18:41 16.03.2009

Re: like a virgin

kod tarantina je sve o gigantskom kurcu


I kod Frojda
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 17:22 16.03.2009

Idi, nadji suncokrete

dobrosavljevic_m dobrosavljevic_m 23:53 16.03.2009

Re: Idi, nadji suncokrete

Jelena Pavlović Jelena Pavlović 23:56 16.03.2009

Re: Idi, nadji suncokrete

dobrosavljevic_m

dobrosavljevic_m dobrosavljevic_m 23:59 16.03.2009

Re: Idi, nadji suncokrete

tttomaz tttomaz 18:51 16.03.2009

Melanholija?


To zna da bude problem. Pogotovo kad se za referentni sistem ima Madona.
Treba se nekad ugledati na ljudine starog kova. Kao na primer :



Dobro je za psihu. :)))
dunja73 dunja73 00:41 17.03.2009

Re: Melanholija?

Dobro je za psihu. :)))

jedna od mojih "interesantnih licnosti" "lisica"
ali , asocijacija ?
tttomaz tttomaz 12:43 17.03.2009

Re: Melanholija?

dunja73
Dobro je za psihu. :)))

jedna od mojih "interesantnih licnosti" "lisica"
ali , asocijacija ?



Asocijacija? Na severno africko skocimisa kojeg je Ervin 1942. pregazio tenkom. :)))))

Ne razumem na kakvu asocijaciju mislis.
dunja73 dunja73 13:02 17.03.2009

Re: Melanholija?

Ne razumem na kakvu asocijaciju mislis.

*novo

Kako dovodis Ervina i Madonu u vezu ?
tttomaz tttomaz 16:40 17.03.2009

Re: Melanholija?

dunja73
Ne razumem na kakvu asocijaciju mislis.

*novo

Kako dovodis Ervina i Madonu u vezu ?


Nisu u vezi nego su antipodi. Madonna pretstavlja feminizaciju, razvrat, poganstinu, nemoral i razaranje svih ljudskih vrlina. Ervin predstavlja muzevnost, disciplinu, snagu, odlucnost. Ako muska osoba ima Madonnu za idola a ne Ervina na primer, naravno da lakse pada u melanholiju. To mi je poenta. A i Diary Of Jane muzika sa tog klipa je dobra za razbijanje negativnih vibracija.



Kalastura



Vitez
sybil sybil 16:56 17.03.2009

Re: Melanholija?

tttomaz

Nisu u vezi nego su antipodi. Madonna pretstavlja feminizaciju, razvrat, poganstinu, nemoral i razaranje svih ljudskih vrlina. Ervin predstavlja muzevnost, disciplinu, snagu, odlucnost. Ako muska osoba ima Madonnu za idola a ne Ervina na primer, naravno da lakse pada u melanholiju. To mi je poenta. A i Diary Of Jane muzika sa tog klipa je dobra za razbijanje negativnih vibracija. KalasturaVitez

alexlambros alexlambros 17:13 17.03.2009

Re: Melanholija?

Madonna pretstavlja feminizaciju, razvrat, poganstinu, nemoral i razaranje svih ljudskih vrlina. Ervin predstavlja muzevnost, disciplinu, snagu, odlucnost.


Ima muda veca od mnogih muskaraca ...

Ova judeohriscanska podela na po prirodi grehu i razvratu sklonoj zeni i vrlom muskarcu je najblaze receno smesna


tttomaz tttomaz 17:45 17.03.2009

Re: Melanholija?

alexlambros
Madonna pretstavlja feminizaciju, razvrat, poganstinu, nemoral i razaranje svih ljudskih vrlina. Ervin predstavlja muzevnost, disciplinu, snagu, odlucnost.


Ima muda veca od mnogih muskaraca ...

Ova judeohriscanska podela na po prirodi grehu i razvratu sklonoj zeni i vrlom muskarcu je najblaze receno smesna





Muzevnost je kategorija duha a ne tela. I ne moze se premeriti obimom testisa i kubnim centimetrima testosterona u krvi. Ta osobina je jedna od darova Svetog Duha. Zabog toga je ona Kabalistiam i ostalim paganskim spadalima totalno strana i nepojmljiva. Cist primer za muzevnost su rani hriscani koji su sa smirenoscu izdrzali sve muke i progone i hrabro ispovedili istinu.

A ova osoba unizava i ponizava zenski rod svom svojom snagom. A muskarce pretvara u eunuhe sa tom razlikom sto im testise ostavlja iz prilicno sebicnih razloga pretpostavljam. :))))
alexlambros alexlambros 18:00 17.03.2009

Re: Melanholija?

Muzevnost je kategorija duha a ne tela. I ne moze se premeriti obimom testisa


Pomenuo sam ih u metaforicnom smislu.

Ta osobina je jedna od darova Svetog Duha.
no comment


A ova osoba unizava i ponizava zenski rod svom svojom snagom.
no comment


tttomaz tttomaz 18:05 17.03.2009

Re: Melanholija?

alexlambros
Muzevnost je kategorija duha a ne tela. I ne moze se premeriti obimom testisa


Pomenuo sam ih u metaforicnom smislu.

Ta osobina je jedna od darova Svetog Duha.
no comment


A ova osoba unizava i ponizava zenski rod svom svojom snagom.
no comment




Sto si trosio tastaturu ako je "no comment" jedino sto ti je ostalo?
alexlambros alexlambros 14:00 18.03.2009

Re: Melanholija?

Sto si trosio tastaturu ako je "no comment" jedino sto ti je ostalo?

no comment is also a comment
tttomaz tttomaz 14:12 18.03.2009

Re: Melanholija?

alexlambros
Sto si trosio tastaturu ako je "no comment" jedino sto ti je ostalo?

no comment is also a comment


Yes. A pathetic one but still a comment.
Filip2412 Filip2412 19:19 16.03.2009

ej

Like a Virgin je najbolja Madonina pesma

Nego, ljudi, vesele pesmice ne lece od melanholije... Klin se klinom izbija

Depeche Mode moze da provoza ali nije uvek dovoljno, dodje mi ko onaj mali deciji aspirin :)
a ovo dole je recimo prava medecina


silver bullet silver bullet 19:25 16.03.2009

Once Upon a Time in America

My beloved is white and ruddy.
His skin is as the most fine gold.
His cheeks are as a bed of spices.

Even though he hasn't washed since last December.

His eyes are as the eyes of doves.
His body is as bright ivory.
His legs are as pillars of marble.

In pants so dirty they stand by themselves.

He is altogether lovable.

But he'll always be a two-bit punk.
So he'll never be my beloved.
What a shame.

Svako ima svoju pesmu nad pesmama.
I svoju verziju.
Ovo je jedna od dirljivijih interpretacija.
Colin_bgd Colin_bgd 20:02 16.03.2009

There is a song that never goes out...

maksa83 maksa83 20:26 16.03.2009

Re: There is a song that never goes out...

Amen, brother.
bocvena bocvena 12:24 17.03.2009

Re: There is a song that never goes out...

Sa ovim mogu da se poistovetim, ali Like a virgin kao otkrovenje...teško.
ElectricDreams ElectricDreams 20:15 16.03.2009

AMIN

Like a Virgine i to sa Confessions... majka!
Ma, kad to čujem prosto mi žao što nisam žensko
leopold_lady leopold_lady 20:21 16.03.2009

Alex Alex ....

Madona .....

Ja se vratila od zubarke .... Popravila 1 zubić -imam još 2 i gotovo ..... .....
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:22 16.03.2009

Ko je rekao zubar?!

leopold_lady leopold_lady 10:38 17.03.2009

Re: Ko je rekao zubar?!

Jelica Greganović


Nije valjda da se bojiš zubara .... (pazi ko te pita - ja sam se bojala dok nisam pronašla ovu teta zubarku )
vanja.t vanja.t 23:04 16.03.2009

noogena kriza

tpičan primer;

i očekivan nastavak prethodnih tekstova, šteta što madona nema osobine i svojstva koja joj pripisuješ, ipak ko zna?
alexlambros alexlambros 15:40 17.03.2009

Re: noogena kriza

tpičan primer;

i očekivan nastavak prethodnih tekstova, šteta što madona nema osobine i svojstva koja joj pripisuješ, ipak ko zna?


Hvala na dijagnozi. Mozda je ipak samo los dan? Za nas kome je smisao zivota u trazenju smisla, sto bi rekao Ducic, ovakvi dani nisu neuobicajeni ...
Osobine koje joj pripisujem? Ocigledno ima jer evo gde deluju na mene ....

dunja73 dunja73 00:37 17.03.2009

jungfrau

I kako je važno biti otvoren prema životu uprkos svemu. I kako negde postoji neko ili nešto što će učiniti da se osetiš kao devica ... I da je devičanstvo stanje duha a ne tela .... i još mnogo toga ....

m.yov m.yov 01:40 17.03.2009

Re: jungfrau

dunja73
I kako je važno biti otvoren prema životu uprkos svemu. I kako negde postoji neko ili nešto što će učiniti da se osetiš kao devica ... I da je devičanstvo stanje duha a ne tela .... i još mnogo toga ....



Nazdravicu u to ime!

P.S.
Hvala sto si me podsetio na ovaj VMA momenat!
talentovanolenj talentovanolenj 04:45 17.03.2009

Northern Sky

constrictoria92 constrictoria92 11:27 17.03.2009

...

Svestan da ću se izložiti sprdnji mnogih, reći ću vam da je ova pesma za mene jedna duboka pesma o životu i tome kako je najveća stvar zadržati onaj entuzijazam spram njega koji u jednom trenutku biva skrhkan razočarenjima i cinizmom.

AL,

ma, pusti druge - mnogi se sprdaju sprdnje radi nevezano za temu.

Jedino se računa ono što je milo tvome unutarnjem biću...

Moja PesmaNadPesmama je:

...Losing emotion
Finding devotion
Should I dress in white and search the sea
As I always wished to be - one with the waves
Ocean Soul...
saphiria saphiria 11:45 17.03.2009

Re: ...

alexlambros alexlambros 15:53 17.03.2009

Re: ...

...Losing emotion
Finding devotion
Should I dress in white and search the sea
As I always wished to be - one with the waves
Ocean Soul...


sybil sybil 15:21 17.03.2009

protiv depresije

trijumf genijalnosti nad intleligencijom.
avemarija avemarija 10:40 20.03.2009

Re: protiv depresije


Ma Mocaart kugle su bolji antidepresivi .

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana