Panslovenski mit i nacionalni elitizam

Nikola Knežević RSS / 25.03.2009. u 18:26
Tekst koji je objavljen u jučeranjem i današnjem broju Borbe, pod naslovima "Naši mitovi i nacionalni elitizam" i "Tragovima Vladike Nikolaja"
 
Mit kao jedna od posledica subjektivne percepcije, narativne komunikacije i modela razmišljanja, predstavlja deo svake kulture i u manjoj ili većoj meri prisutnu komponentu u kreiranju etosa jednoga naroda i funkcionisanja njegove nacionalne svesti.

Mit na neki način mistifikuje i transcendira indentitet naroda produbljujući njegovu ontološku dimenziju i doprinosi glorifikaciji i značaju uloge koju on ima unutar društveno - istorijskog konteksta u odnosu na druge narode i kulture. U odnosu na to, posebno je zanimljivo osvrnuti se na značaj i ulogu koju mit ima u našoj kulturi i percepciji naše društvene stvarnosti i stvaranju slike nacionalnog i duhovnog elitizma.

Još od Kosovske bitke, primetna je tendencija mistifikacije samog događaja, gde bitka ne predstavlja samo presudan momenat u opstanku tadašnje Srbije, već putem svoje mitološke instance poprima mahihejsko - dualističku konotaciju i tako postaje poprište sukoba između sila svetla i sila tame. Treba napomenuti i to da tendencija mitologizacije ne mora uvek da se razlikuje od empirijskih činjenica, šta više, Berđajev posmatra mit kao vrstu paralelne istorije, polazeći od Šelingove filosofske teze da mitologija predstavlja prvobitnu istoriju čovečanstva.

Nije sporno da unutar svake kulturne matrice možemo pronaći mitološke obrasce koji određene događaje ili osobe u istoriji transcendiraju i pridodaju im mitološki značaj, međutim, postavlja se pitanje, da li je ovakva tendencija u našoj kulturi prenaglašena i ako jeste, kakve posledice to može imati po samu nacionalnu svest?

Mitoligizacija naših istorijskih i kulturnih vrednosti i uloge kao naroda uopšte, svoju kulminaciju doživljava devedesetih godina i tako formira deo naše nacionalne svesti do današnjeg dana.

Primera radi, mitski pararelizam, jasan je i primetan je u čuvenom govoru Slobodana Miloševića na Gazimestanu, 1989. godine, gde u euforičnoj atmosferi prepunoj simbolizma sa Kosovskom bitkom, u ključnom momentu za opstanak srpskog naroda, ulogu Cara Lazara preuzima niko drugi nego sam Milošević. Ovako uzavreli srpski nacionalizam počeo je prerastati u šovinizam u našao se u ulozi ideološke demagogije, čije posledice svi znamo i osećamo danas.

Potrebno je naglasiti da buđenje ovakvih nacionalnih strasti, poseduje i svoju „duhovnu dimenziju", gde je nacionalni elitizam usko povezan sa verskim identitetom i duhovnim predodređenjem jednog naroda i samim tim predstavlja čvrstu komponentu koja vezuje ideju nacionalizma i duhovnog - verskog elitizma. Još u 19. veku od nastanka slovenofilskog pokreta, i njegovih protagonista, u prvom redu Alekseja Homjakova, Konstantina Aksakova, Ivana Kirievskog, dolazi do stvaranja panslovenskog mita o jedinstvu slovenskih naroda, ujedinjenim pod vođstvom Ruskog cara radi oslobođenja od Otomaskog ropstva. Snažan antagonizam i tendencija dihotomizacije, prema Evropskoj, dekadentnoj, moralno i duhovnoj posrnuloj kulturi i njenim vrednostima koji se može pronaći u idejama ovoga pokreta može se naći i kod naših crkvenih mislilaca. 

Jasna tendencija postavljanja našeg naroda u položaj "duhovne aristokratije" izražena je u spisima Vladike Nikolaja, gde srpski i drugi pravoslavni narodi koji žive na Balkanu predstavljaju neku vrstu jedinog preostalog bastiona hrišćanske vere između duhovno propalog - "trulog" i krajnje sekularizovanog Zapada i paganskog Istoka . Tako je, kaže Vladika Nikolaj: "Politeističnom Istoku je teško verovati u čoveka. Materijalističnom Zapadu je teško verovati u Boga." Pravoslavni Balkan iako geografski stoji između Istoka i Zapada, upravo stoji iznad Istoka i Zapada.

Na taj način Vladika Nikolaj utelovljuje ideju „Nebeske Srbije" i njenog kolektivnog naznačenja, Božijeg poslanstva srpskoga naroda, koji, kako kaže Vladika Nikolaj ima apostolski zadatak, i treba da "privoli Istok krštenju a Zapad pokajanju". Ovakav diskurs nastavio je njegov učenik, jedan od najvećih teologa SPC, Justin Popović, koji je neretko ukazivao na pogubnosti koje nose evropske kulturne vrednosti:

"Kome ćemo ići: evropskom čoveku ili pravoslavnom, svetosavskom Bogočoveku? Pođeš li prvom, pretvorićeš se u prolaznog moljca; pođeš li drugom, pretvorićeš se u besmrtnog tvorca..." Na ovakav način nastavljena je tradicija nacionalnog i panslovenskog mita o mesijanskom predodređenju slovenskih naroda koje se nastavlja do današnjih dana.

Kada se ovakvoj složenoj konstelaciji, verskih i nacionalnih osećanja pridoda i komponenta snažnog zavereničkog diskursa, koji dolazi iz miljea radikalnih političkih opcija onda dobijamo sliku savremene nacionalne svesti jednog dela srpskog naroda. Koliko je pogubno kada dolazi do zloupotreba verskih i nacionalnih vrednosti najbolje oslikavaju posledice koje su ostavili ratni sukobi, a koji su verujem iza nas.

Koliko je još vremena potrebno da bi kao narod došli do zaključka da hteli mi to ili ne predstavljamo neizostavni deo evropske civilizacije i da tendencija prenaglašavanja jedinstvenosti naše kulture i tradicije konstruiše mit koji može da ima pogubne posledice, pre svega po nas same. Neupitno je da istorija srpskog naroda proživela svoju golgotu, i da je u određenom smislu još uvek doživljava, ali možemo li i dalje opstati sledeći sopstveni mit? Naš verski i kulturni identitet predstavlja bogatstvo za Evropsku kulturu, ali može li sa ovo duhovno i nacionalno blago uistinu otkriti evropskim narodima ukoliko se apriori odbacuje sve što je Evropsko a mistifikuje i idealizuje sopstvena kultura i tradicija. Sasvim sigurno da ne. Na takav način, samo da produbljujemo atmosferu ksenofobije i nacionalnog elitizma idealizujući sopstvenu veličinu i preuveličavajući svoju geopolitičku ulogu i tako nastavljamo da živimo u ideologiji arhaičnog mita.

Naša jedinstvenost može da bude afirmativna jedino u okviru različitosti koja se nalazi u okvirima Evropske civilizacije a ne nekog Panslovenskog mita. Naša duhovna i kulturna bogatstva mogu obogatiti druge jedino ako ih komuniciramo drugima, ali isto tako ako smo spremni da budemo bogatiji za iskustva onih koji su drugačiji od nas.

 




Komentari (42)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 18:35 25.03.2009

Mitsko pitanje-mitski odgovor

" Koliko je još vremena potrebno da bi kao narod došli do zaključka da hteli mi to ili ne predstavljamo neizostavni deo evropske civilizacije i da tendencija prenaglašavanja jedinstvenosti naše kulture i tradicije konstruiše mit koji može da ima pogubne posledice, pre svega po nas same."

Mislim da je u ovoj Vasoj misli, najmitskija rec "prenaglasavanje".
Objasnite to, ako zelite. I da, bez mitologije " formulisanja opstih mesta" koja slabo da bilo sta odredjeno znace.

dzet-set
r0811n r0811n 03:13 26.03.2009

Re: Mitsko pitanje-mitski odgovor

U kolektivnoj mitologiziranoj svesti Narod i Država su večni.To s toga što su nevini, a u srpskom slučaju su još i Žrtva, i to ne bilo kakva, već žrtva Izabranog naroda, onog koji baštini (?) i čuva vizantijsko nasleđe!?
Takva budoarska svest, dakle nikad izgrađena i dovršena, preživela na implantu-instanta, ne samo da ne može da s pozna sopstveni kraj, i na taj način organizuje svoju energiju ka jednom katarzičnom izranjanju iz posmrtnog epskog mitologema, već nije u stanju ni da prepozna sopstvenu smrt. Odbijajući je, misli da može da nastavi po pravu Izabranog, po pravu rutine i inercije, da nastavi sa posprdnim izrugivanjem Dobru koje je Loše jer joj je nedostupno, jer je- odgovorno.

Onaj instantni(Vizantijski) obrazac, dat (u to herojsko doba) kao privremeni i redukovani model koji je zapravo trebalo da bude ,,starter,, mogućnost početka, koji tek treba da se implantira u jedno društvo, taj obrazac ušančen u samo dva pojma Crkva i Država, je tokom tog perioda mitoligiziran (banalizovan) u svojim ,,sinonimima,, Nacija i Vlast, drobeći tokom dugog vremena svoj parcijalni, instantni uzor, popunjavajući taj nikada definisan, izgrađen i usvojen prostor kulturnog imperativa novim i novim mitologemama nacije i države, ali oslobođene nikad ugrađenog komleksnog supstrata Kulture, onog koji bi garantovao kolektivnu sposobnost za odgovorno.
dexter92 dexter92 18:55 25.03.2009

Pa

Nikolajeviceva doktrina "jevandjeoskog nacionalizma" je i danas kurs SPC-a...
Nikola Knežević Nikola Knežević 19:02 25.03.2009

Re: Pa

Da je kurs pojedinih arhijereja da, ali ne bih generalizovao. Ima onih vladika i klirika u čijem govoru se ne mogu naći ovakvi obrasci. Npr. Njegovo preosveštenstvo Vladika Grigorije, zatim Vladika Lavrentije, pa profesor Radomir Rakić, Radovan Bigović itd. Dakle, ne bi trebali olako generalizovati, ne zaboravimo da situacija u SPC nije monolitna kada su u pitanju politički i ideološki stavovi, to jest, evidentno je postojanje tzv tvrdje i meke struje.
noboole noboole 19:16 25.03.2009

Cek, cek da razjasnimo

"Mit kao jedna od posledica subjektivne percepcije, narativne komunikacije i modela razmišljanja, predstavlja deo svake kulture i u manjoj ili većoj meri prisutnu komponentu u kreiranju etosa jednoga naroda i funkcionisanja njegove nacionalne svesti.

Mit na neki način mistifikuje i transcendira indentitet naroda produbljujući njegovu ontološku dimenziju i doprinosi glorifikaciji i značaju uloge koju on ima unutar društveno - istorijskog konteksta u odnosu na druge narode i kulture. U odnosu na to, posebno je zanimljivo osvrnuti se na značaj i ulogu koju mit ima u našoj kulturi i percepciji naše društvene stvarnosti i stvaranju slike nacionalnog i duhovnog elitizma."

Subjektivna percepcija - uuuh
Narativna komunikacija - uuuuuuuh
...modela razmisljanja - narativnog?
Mit...mistifikuje i transcendira indentitet naroda - Istovremeno. Na koji to nacin? Ako je herakle cistio Augijeve stale, na koji je to nacin transcendentiralo identitet grckog naroda?

ontoloska dimenzija - sta je to i kako se meri? Niko mi nije predavao matematiku ontologije i na koji
nacin se definise metrika u ontoloskom ...prostoru(?).
ah, taj izraz - drustvena stvarnost....

Salim se, jasno je sta je htelo da se kaze, medjutim zasluzuje orden Isaka Asimova prvog reda za tapaciranje smisla.
dexter92 dexter92 20:15 25.03.2009

Re: Pa

Hm...cini se ipak da je 'tvrda struja' dominantnija...
Jos kada ekspozitura u parlamentu SPC-a - Srpska Napredna(?) Stranka podnese par stotina amandmana na zakon protiv diskriminacije , a on je eto bitan za beli sengen onda stvarno pocinjem da sumnjam da SPC i dalje 'cuva stado od trulog zapada'...
vracarac92 vracarac92 21:36 25.03.2009

Re: Pa

Jos kada ekspozitura u parlamentu SPC-a - Srpska Napredna(?) Stranka

A ja mislio da je Kostunica kriv za sve.
background noise background noise 22:46 25.03.2009

Re: Pa

Nikolajeviceva doktrina "jevandjeoskog nacionalizma" je i danas kurs SPC-a...


Gospodin ili gospođa Nikolajević?
antonacci antonacci 11:12 26.03.2009

Re: Pa

tzv tvrdje i meke struje.


A koliko je meka ta "meka" struja?
drug.clan drug.clan 19:06 25.03.2009

evropske vrednosti

Na takav način, samo da produbljujemo atmosferu ksenofobije i nacionalnog elitizma idealizujući sopstvenu veličinu i preuveličavajući svoju geopolitičku ulogu i tako nastavljamo da živimo u ideologiji arhaičnog mita.



Istorija Evrope je istorija ksenofobije, nacionalnog elitizma i idealizma i preuvelicavanja sopstvene uloge i istorija ideologije arhaicnog tipa i dodao bi jos istorija sovinizma, genocida i raznih nizacija (prisilnog verskog i kulturnog perobrazavanja drugih naroda u "pravu" veru i naciju.

Svaki put kada cujem "Evropske vrednosti" pitam se na koje to tako jasno evropske i iskljucivo evropske vrednosti misle. Neku od gore pomenutih?
wukadin wukadin 07:44 30.03.2009

Re: evropske vrednosti

drug.clan
Na takav način, samo da produbljujemo atmosferu ksenofobije i nacionalnog elitizma idealizujući sopstvenu veličinu i preuveličavajući svoju geopolitičku ulogu i tako nastavljamo da živimo u ideologiji arhaičnog mita.Istorija Evrope je istorija ksenofobije, nacionalnog elitizma i idealizma i preuvelicavanja sopstvene uloge i istorija ideologije arhaicnog tipa i dodao bi jos istorija sovinizma, genocida i raznih nizacija (prisilnog verskog i kulturnog perobrazavanja drugih naroda u "pravu" veru i naciju.Svaki put kada cujem "Evropske vrednosti" pitam se na koje to tako jasno evropske i iskljucivo evropske vrednosti misle. Neku od gore pomenutih?


Svaka ti je na mestu.
Evropske vrednosti - inkvizicija ili gej parade...
dunjica dunjica 19:17 25.03.2009

Esencija

Naša duhovna i kulturna bogatstva mogu obogatiti druge jedino ako ih komuniciramo drugima, ali isto tako ako smo spremni da budemo bogatiji za iskustva onih koji su drugačiji od nas.


I jedna knjiška preporuka na temu "slavenstva", te kako su Slaveni zahvaljujući svojim mnogobrojnim migracijama utjecali na oblikovanje evropskih tradicija i kultura (namjerno koristim množinu):
H. Kunstmann: Die Slaven
Nikola Knežević Nikola Knežević 20:27 25.03.2009

Re: Esencija

Hvala Duška. Poslužiće onima koji znaju nemački jezik. Na žalost još uvek se ne služim nemačkim, ali sam se pre izvesnog vremena čvrsto odlučio da ga naučim.
dunjica dunjica 20:47 25.03.2009

Re: Esencija

Oprosti, ponekad ne razmišljam da li sugovornik vlada njemačkim, pošto se engleski sasvim razumljivo koristi u ovdašnjim diskusijama, pa "se zaboravim" s jezikom koji mi je u međuvremenu postao bliži.

Možda bude ipak od koristi nekome tko je s njemačkim "na ti". A tebi držim palčeve da ostvariš što prije plan da jezik filozofije i mnogih značajnih teoloških radova dobro naučiš

Inače, mnogi podaci koje autor koristi u pomenutoj knjizi su za mene pravo otkrovenje, a govore o velikom utjecaju Slavena u Evropi: jezički, kulturološki, u razvoju tradicija; a taj je utjecaj stoljećima bio, kako autor veli, anonimiziran.

Nikola Knežević Nikola Knežević 20:50 25.03.2009

Re: Esencija

E sada s mi dala još veći podstrek da savladam nemački jezik. Moram da pročitam tu knjigu.
taube taube 19:46 25.03.2009

-+-+-+-+-

mišljenja sam da ogromna većina srpskog naroda svakodnevno radi na prevazilaženju grešaka iz prošlosti u cilju svenacionalne katarze, i zato svako pominjenje lika i dela vladike Velimirovića u nekom kontekstu nazadnosti može samo stvoriti podlogu za klerofobiju, a to nam nikako ne treba.
Nikola Knežević Nikola Knežević 20:00 25.03.2009

Re: -+-+-+-+-

Poštujem lik i delo Vladike Nikolaja ali me profesija obavezuje na objektivnost i nepristrasnost. Primera radi, kada sam jednom prilikom pisao o protestantizmu nisam se libio kritikovati Martina Lutera i njegov izraziti antisemitizam, ili teokratizam Kalvina. Iako bogoslov, često se nisam libio da kritikujem hrišćanstvo. Trudim se da budem što objektivniji i nepristrasniji u svojim tekstovima.

Evo npr jednog teksta kojeg nisam objavio ovde na blogu a koji upravo kritikuje neobjektivan, jednostran i maliciozan pristup liku i delu Vl Nikolaja.

http://mojugao.mojblog.rs/p-sv-nikolaj-aka-nikolaj-stratimirovic/121665.html
talicni talicni 20:10 25.03.2009

Re: -+-+-+-+-


Nikola Knežević
Poštujem lik i delo Vladike Nikolaja ali me profesija obavezuje na objektivnost i nepristrasnost. Primera radi, kada sam jednom prilikom pisao o protestantizmu nisam se libio kritikovati Martina Lutera i njegov izraziti antisemitizam, ili teokratizam Kalvina. Iako bogoslov, često se nisam libio da kritikujem hrišćanstvo. Trudim se da budem što objektivniji i nepristrasniji u svojim tekstovima.

Evo npr jednog teksta kojeg nisam objavio ovde na blogu a koji upravo kritikuje neobjektivan, jednostran i maliciozan pristup liku i delu Vl Nikolaja.

http://mojugao.mojblog.rs/p-sv-nikolaj-aka-nikolaj-stratimirovic/121665.html


A ne kritikujes izraziti antisemitizam dobrog vladike Nikolaja?
taube taube 20:10 25.03.2009

Re: -+-+-+-+-

Nikola Knežević
Poštujem lik i delo Vladike Nikolaja ali me profesija obavezuje na objektivnost i nepristrasnost. Primera radi, kada sam jednom prilikom pisao o protestantizmu nisam se libio kritikovati Martina Lutera i njegov izraziti antisemitizam, ili teokratizam Kalvina. Iako bogoslov, često se nisam libio da kritikujem hrišćanstvo. Trudim se da budem što objektivniji i nepristrasniji u svojim tekstovima. Evo npr jednog teksta kojeg nisam objavio ovde na blogu a koji upravo kritikuje neobjektivan, jednostran i maliciozan pristup liku i delu Vl Nikolaja.http://mojugao.mojblog.rs/p-sv-nikolaj-aka-nikolaj-stratimirovic/121665.html


ok.

hvala za link, pročitala sam
Nikola Knežević Nikola Knežević 20:30 25.03.2009

Re: -+-+-+-+-

A ne kritikujes izraziti antisemitizam dobrog vladike Nikolaja?

Tema teksta nije antisemitizam Vladike Nikolaja.
Lektorka Lektorka 21:39 25.03.2009

Re: -+-+-+-+-

Nikola Knežević
A ne kritikujes izraziti antisemitizam dobrog vladike Nikolaja?

Tema teksta nije antisemitizam Vladike Nikolaja.

nije tema, ali nije li i ogroman razlog da se preispita sopstveno postovanje lika i dela vladike nikolaja?
i kud pogledah link, ako nisam znala na cije ime cu naleteti...
49 41 49 41 21:51 25.03.2009

Re: -+-+-+-+-

Nikola Knežević
A ne kritikujes izraziti antisemitizam dobrog vladike Nikolaja?

Tema teksta nije antisemitizam Vladike Nikolaja.



Izgled kapele izgradjene 1925.
Obnovljene, 1986.
Na 50. metara od grobova dedova; koji su svojim donacijama gradili, sa ostalima.
Grobova nema - VISE!

O cemu vi to ?!?
Antisemitizmu, Multieticizmu, Panslavizmu, Multikulturizmu?
ili
Dzunglizmu-noz pod grlo i dzungla te "pojela"?



talicni talicni 22:27 25.03.2009

Re: -+-+-+-+-

BS je samo inkorporirala neke od antologijskih Nikolajevih recenica.
“Mi smo deca Božija i ljudi arijevske rase koje je sudba postavila za čuvare najopasnijeg druma i
za stražare najsudbonosnije kapije - kapije Evrope!”

Ovaj koncept arijevske rase je ocigledno iskopirao od austrijskog soboslikara.
mrvicak mrvicak 14:09 26.03.2009

Re: -+-+-+-+-

Ako je čovek između ostalog bio antisemita i zalagao se za teokratsku i etnički shvaćenu nacionalnu državu, to treba otvoreno i reći - pa ako zvuči kao pominjanje u kontekstu nazadnosti, šta sad, istina je nejlekovitija, katarza mož i da boli, ali samo tako može ili odosmo u mit i peršun, opet
alpeot alpeot 21:10 26.03.2009

Re: -+-+-+-+-

mrvicak
Ako je čovek između ostalog bio antisemita i zalagao se za teokratsku i etnički shvaćenu nacionalnu državu, to treba otvoreno i reći -


Ma kakvi, molim vas, sta je vama? Pa zar da jos ovde neko pominje i otvoreno divljenje Nikolaja Velimirovica Hitleru, kao i otvoreno zalaganje za ideje nacionalsocijalizma?


antonacci antonacci 21:15 26.03.2009

Re: -+-+-+-+-

Pa zar da jos ovde neko pominje i otvoreno divljenje Nikolaja Velimirovica Hitleru, kao i otvoreno zalaganje za ideje nacionalsocijalizma?


I sve to iz logora, da stvar bude jos bizarnija. The Stockholm syndrome ?
alpeot alpeot 21:47 26.03.2009

Re: -+-+-+-+-

antonacci
I sve to iz logora, da stvar bude jos bizarnija. The Stockholm syndrome ?


Ko ce znati? Mada, vukao je on te ideje dosta vremena pre tamnovanja - prisetimo se samo cuvenog govora na Kolarcu.
antonacci antonacci 23:24 26.03.2009

Re: -+-+-+-+-

prisetimo se samo cuvenog govora na Kolarcu.


Jao da. Zaboravio sam na to.

Ne znam da li si citao, postoji citava monografija o antisemitizmu tog coveka? Mislim da postoji na internetu u pdf formatu. Izuzetna knjiga. Ne znam ko moze da kaze i jednu lepu rec o njemu posle toga.
mrvicak mrvicak 00:11 27.03.2009

Re: -+-+-+-+-

antonacci
Pa zar da jos ovde neko pominje i otvoreno divljenje Nikolaja Velimirovica Hitleru, kao i otvoreno zalaganje za ideje nacionalsocijalizma?


I sve to iz logora, da stvar bude jos bizarnija. The Stockholm syndrome ?


Da, to je zaista maximalno bizarno... i razlog više da se u javnosti o tome govori!!!
Mislim, govoriti o nekome kao teologu, tamo-vamo, a ne pomenuti takvu "sitnicu" od stavova je po meni problematicno.
alpeot alpeot 06:18 27.03.2009

Re: -+-+-+-+-

antonacci
.Ne znam da li si citao, postoji citava monografija o antisemitizmu tog coveka? Mislim da postoji na internetu u pdf formatu. Izuzetna knjiga. Ne znam ko moze da kaze i jednu lepu rec o njemu posle toga.


Da, citao sam. Naravno, SPC ni jednu jedinu rec o tome da bekne - kao da nista o Jevrejima nije prozborio, kao da mu Hitler nije bio uzor, kao da....

Znas, na kraju zakljucis da tu nista nije cudno: pa zar SPC nije beatifikovala cuvenog popa-koljaca (takav mu je bio nadimak) Macu, koji je zaklao majku glumca Mise Janketica? Zaista, ko o SPC moze posle toga da kaze makar jednu lepu rec?

A kad smo vec kod knjiga, preporucujem knjizicu "Sta sve treba da zna pravoslavna devojcica". Ako hoces da ti poraste pritisak, krene krv u lice i dozivis zucni napad - ova knjizica je neprevazidjena.
mrvicak mrvicak 11:44 27.03.2009

Re: -+-+-+-+-

Joj, ima i "Šta sve treba da zna svaki pravoslavni dečak" i "Posavetujte me oče".
Ne znam... čas mi bilo smešno pošto deluje prosto nadrealistički... ali pošto je stvar vrlo realistična, više me obuzimao osećaj najgoreg MRAKA.
Takve gomile predrasuda, protivljenja svakoj modernizaciji, sujeverja, kuku! (osuda upotrebe kondoma, objašnjenje zašto ženama ne priliči zanimanje naučnica, muško-ženske uloge u porodici pa šire, preporuka najbolje literature za decu: Žitija svetaca, a la vračara saveti da krst ne skidate ni kad se kupate jer đaval vreba uveeek, saveti šta raditi kada vidite NLO... da ne nabrajam, pročitajte)

Naravno to nije sva crkva danas, kao što ni Nikolaj nije bio sve i svja nekad, ali nedostatak distanciranja od ovih "bisera" ili još gore njihovo totalno ignorisanje je skandalozno!
Super Stupid Super Stupid 22:31 25.03.2009

Panslovenki mit?

Koliko je još vremena potrebno da bi kao narod došli do zaključka da hteli mi to ili ne predstavljamo neizostavni deo evropske civilizacije i da tendencija prenaglašavanja jedinstvenosti naše kulture i tradicije konstruiše mit koji može da ima pogubne posledice, pre svega po nas same.

Sa ovakvim stvarima narod nema probleme. Svi radije voze nemačka kola nego jugo i štekuju evre nego dinare, više vole Seku Aleksić nego Vladiku Nikolaja. To prenaglašavanje jedinstvenosti naše kulture i tradicije je pored drugih stvari (npr. teorije zavere) samo dimna zavesa koju koriste bratski povezani političari i okoreli kriminalci preko nekih svojih ekspozitura (npr. pojedini "intelektualci", "umetnici", "organizacije", "mediji" ) da bi nesmetano nastavili sa pljačkom. Problem ove zemlje je organizovani kriminal u kome učestvuju i pravosuđe i policija i sve državne institucije i naravno stranke. Jasno je kao dan kome ne odgovara da uđemo u EU, da i dalje postoji "društveno vlasništvo", da nema pravne države, da šalje lažne račune za Infostan...
zbunjen zbunjen 00:11 26.03.2009

Da:)

Kako bi izgledao ovaj tekst sa potpuno istom idejom ali da je gospodin Knezevic Englez ili ItalijanNacionalni elitizam je mozda najmanje izrazen kod nas u odnosu na Evropske narode..Zar dobar deo zapadne kulture nije prisutan u Srbiji?Jaku prepreku u nasoj afimaciji Evropske civilizacije su postavili politicari i birokratski stakori u vidu organizacije zvana EU prema kojoj "Nebeski Narod " je sirom otvorio ruke..."Nebeska Srbija" je zamrla ali papska nepogresivost jos uvek stoji..Bez obzira na sve biram Evropsku civilizaciju ali se ne odricem ni Panslovenskog mita
taube taube 01:53 26.03.2009

Re: Da:)

zbunjen
Kako bi izgledao ovaj tekst sa potpuno istom idejom ali da je gospodin Knezevic Englez ili ItalijanNacionalni elitizam je mozda najmanje izrazen kod nas u odnosu na Evropske narode..Zar dobar deo zapadne kulture nije prisutan u Srbiji?Jaku prepreku u nasoj afimaciji Evropske civilizacije su postavili politicari i birokratski stakori u vidu organizacije zvana EU prema kojoj "Nebeski Narod " je sirom otvorio ruke..."Nebeska Srbija" je zamrla ali papska nepogresivost jos uvek stoji..Bez obzira na sve biram Evropsku civilizaciju ali se ne odricem ni Panslovenskog mita


odličan komentar
mrvicak mrvicak 14:16 26.03.2009

Re: Da:)

Omiljeni su mi argumenti tipa: ala drugi jedu g#**# naveliko, pa što i mi ne bi bar u manjim dozama mogli..

Pa valjda zato što se na loše ne ugleda, s koje god strane sveta bilo, i obratno. A ima i obratnog, o da, i kritike nacionalizama i nacionalnih elitizama, itekako po Evropi, a i drugde.. i suočavanja sa bljuvotinama i zločinima iz prošlosti...
49 41 49 41 01:14 26.03.2009

Sve(Pan)slovenski slet

Kad mi je majka pricala '70-tih; kako je sa svojih 14. 15. i 16. god. bila u Pragu, Sarajevu, ... 1934. 1936. ... Sveslovenskom sletu. Stigla u Manastir - "zalepljen" na liticu iznad kanjona i pokazivala mi slike - cudio sam se.

Danas se ne cudim; ]b] religioznim feudima[/b[ u tom istom Sarajevu.

70-tih sam bio vrlo mlad.

Nikola - preporuka!
wukadin wukadin 15:28 26.03.2009

bitnije

Bitnije od nekih naših fiks-ideja, a fakat bilo ih je, je percepcija drugog. Dakle, mi negde težimo, ima to neke pogodnosti, narod je primetio posebno one materijalne. A koliko nas oni hoće? Na stranu Milić od Mačve, Mia Regulus i ostali zanimljivi i "zanimljivi" likovi od kojih mnogi nisu među živima, a teško da nekog još ozbiljno shvataju. Meni je bitno šta kaže Angela Merkel o proširenju EU, pa Srbija prema tome da formira svoju politiku. Šta je pre nje govorio Cobel. Pa prema tome da gledamo gde tražiti "društvo".

U mitove slabo ko još veruje. No, da vidimo konkretnu istoriju. Poznata je izjava Dizraelija 1876. da je Srbija napala Tursku. To je samo jedan primer njihove politike prema Srbiji. Tamo se Srbiji ne veruje, i bilo koja vlast će biti suočena sa uslovljavanjima, ucenama, pritiscima, ako procene da treba i pretnjama i napadima. Oni nas, kao i Ruse, doživljavaju kao Druge.

Naravno, ja sam svestan da tako ne doživljavaju Grke, Rumune i Bugare i rad sam objasniti zašto je to tako, ako neko baš hoće. Ali mislim da i sami možete doći do nekih zaključaka ako se zapitate zašto Srbima ne veruju. Naravno da sve to datira mnogo pre Miloševića.
antonacci antonacci 18:06 26.03.2009

Re: bitnije

Naravno, ja sam svestan da tako ne doživljavaju Grke, Rumune i Bugare i rad sam objasniti zašto je to tako, ako neko baš hoće. Ali mislim da i sami možete doći do nekih zaključaka ako se zapitate zašto Srbima ne veruju. Naravno da sve to datira mnogo pre Miloševića.


Evo ja sam rad da slusam.

Samo nemoj da pominjes Hegela. :)
Kazezoze Kazezoze 18:44 26.03.2009

Re: bitnije

antonacci
Naravno, ja sam svestan da tako ne doživljavaju Grke, Rumune i Bugare i rad sam objasniti zašto je to tako, ako neko baš hoće. Ali mislim da i sami možete doći do nekih zaključaka ako se zapitate zašto Srbima ne veruju. Naravno da sve to datira mnogo pre Miloševića.


Evo ja sam rad da slusam.

Samo nemoj da pominjes Hegela. :)

evo i ja sam.
mrvicak mrvicak 00:14 27.03.2009

Re: bitnije

Kazezoze
antonacci
Naravno, ja sam svestan da tako ne doživljavaju Grke, Rumune i Bugare i rad sam objasniti zašto je to tako, ako neko baš hoće. Ali mislim da i sami možete doći do nekih zaključaka ako se zapitate zašto Srbima ne veruju. Naravno da sve to datira mnogo pre Miloševića.


Evo ja sam rad da slusam.

Samo nemoj da pominjes Hegela. :)

evo i ja sam.


Evo se pridružujem voljnim slušateljima
mitar.popovic mitar.popovic 00:42 27.03.2009

Re: bitnije

Poznata je izjava Dizraelija 1876. da je Srbija napala Tursku. To je samo jedan primer njihove politike prema Srbiji.


Kome je poznata? Pominjes izjavu politicara iz Viktorijanskog doba, pre 125 godina (ej!), u raspravi o sadasnjoj politici. Previse je vode proteklo ispod mosta od tada da to sto pricas ne bi zvucilo paranoicno. Mnogo se ratova zavrsilo a i mi i Britanci smo izmenili dosta prijatelja i neprijatelja.

Ako cemo da merkamo izjave lidera, i po njima da ocenjujemo narodna osecanja, prelistaj samo po izjavama skorasnjih domacih lidera na racun zapada, i videces da je doticna izjava pokojnog Dizraelija poziv na kafu i kolace, u poredjenju sa brojnim propovedima Seselja upucenim nasoj evropskoj braci Englezima (da prostite sarkazam). I ko kome da veruje? Kako da dozivljavamo jedni druge?

Uprkos tome, ne slazem se da Grke, Rumune i Bugare dozivljavaju mnogo drugacije od nas. Politika je drugo, ali ovde u Kanadi na primer mi i ostali balkanski narodi izgledamo bas slicno.
wukadin wukadin 07:38 30.03.2009

Re: bitnije

Pa evo nadam se da nije kasno. A već vidim reakcije uslovnim refloksom čim neko pomene da prosveštena Jevropa nije dobra

Dakle ovako.
Pravoslavni svet se od strane katolika, pa i protestanata smatra nečim drugim. Samo treba pogledati sve te stereotiper o Balkancima, pa onda priče kako su Rusi "Azijati".
Dakle, takav je odnos bio u XIX veku. Zato i pominjem Dizraelija, jer slično se tad govorilo i o Bugarima. I radilo - Englezi su slali krstarice i čak ratovali na strani Turske. Znači, na strani muslimana protiv drugih hrišćana (i što onda ne bih ja sad menjao strane). Grčka je inače već tada bila nešto drugo, zbog svog položaja, a i antičke istorije koja je imala propagandni značaj u periodu romantizma. Mada treba imati u vidu da Englezi, kada su to mogli, nisu odlučili da Istanbul ponovo bude Konstantinopolj, iako im je Grčka bila saveznik, a Turska neprijatelj. Zakuvali su i na Kipru (kao uostalom i u Indiji i Palestini).

E sad, šta su Rumuni i Bugari radili, ili nisu radili, a kod Srba je bilo obrnuto.
1. Ubistvo svojih vladara, Obrenovića.
2. Sarajevski atentat
3. Pobuna i puč 27. marta 1941.
4. NE Staljinu (ovo ipak uslovno shvatiti, mada Srbija se smatra naslednicom SFRJ).
Možda su vam prve dve stvari jasne, pa da objasnim treću. Naravno da je tada kod Francuza i Engleza to moglo izazvati samo simpatije. Ali, kad su se stvari slegle, a rat prošao, došli su do sledećeg zaključka: Cela centralna ili istočna Evropa lepo sluša tadašnje vlasti (Hitlera), samo se Srbi pobune. Dakle, Srbi su za njih iracionalni, da ne kažem nešto drugo. Ono što zovu "remetilački faktor".
Slično važi i za 1948. Za Rumune i Bugare su, međutim, sigurni da će ih slediti dok su dovoljno jaki. Zato su ih i "primili" da odsekli Rusiju od Balkana. Posle je entuzijazam za širenje EU naglo splasnuo.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana