Škembari iz Porta

Milutin Milošević RSS / 28.03.2009. u 01:46

Eksperiment u blogovanju 

050207Porto18b.jpg

Две недеље, а други пут сам био на вратима. Четири године пре, породице која је провео 24 сата у граду на ушћу реке у Атлантиц Дуоро. Али тада, као и град нам на неки начин другачији од Лисабон. Иако је главни град и велике мегаполис мјешавина свих свачега, Порто дефинитивно је компактан и некако интимнији, обичнији. Поготово ако, као ја сада, долазе у раним јутарњим сатима и отишли на стари кернел Рибеиро, на обали Дуора. Дакле нема више туриста навале, столови и сунцобрани затамњивати не погледа и не препречују време, прозори су домаћице каци одећу и обавити прву јутарњу размјене информација, док су домаћини ретких мирних и мирно испијају кафе локалним местима. Деца бесплатно трчкарају и играју се налази испред куће, на улици у луци. Шетња од неколико сати у јутро је била лијепа, а све накнадне замке.

Kako francuski nikako da mi krene (nemam vremena da odem na ozbiljan kurs i prelomim jezik), već neko vreme koristim Gugl automatskog prevodioca da saznam šta piše u nekim tekstovima - pogotovo na Netu. Prevod je daleko od sjajnog, ali uspevam da shvatim sadržaj. Od pre par meseci, ovaj servis ima i opciju koriščenja srpskog jezika. Zanimljivo, mada mi je manje potrebno od engleskog. Moja poznanica margret sa Islanda je, saznavši za to, počela da čita moje blogove. Onda mi je pala na pamet ideja da pokušam da vidim kako to izgleda. Zato prvo deo svog teksta o Portu počinjem paralelnim postavljanjem teksta koji sam dobio tako što sam tekst na srpskom prebacivao na portugalski, pa onda sa njega na engleski, pa odatle nazad na srpski - i originalnog teksta. Da vidimo kakv ćemo rezultat dobiti. Gore je prvi pasus ovako preveden, a ispod je original i još dva pasusa eksperimenta. 

Pre dve nedelje, po drugi put sam bio u Portu. Četiri godine ranije, porodično smo proveli 24 časa u gradu na ušću reke Duoro u Atlantik. Već tada, grad nam se svideo, nekako drugačije nego Lisabon. Dok je prestonica megapolis i velika mešavina svega i svačega, Porto je zasigurno kompaktniji i nekako intimniji, običniji. Pogotovo ako, kao ja ovog puta, dodjete u rano jutro i siđete u staro jezgro Ribeiru, na obalu Duora. Tada još nema navale turista, stolovi i suncobrani ne zaklanjaju pogled i ne preprečuju put, po prozorima se kači veš a domaćice obavljaju prvu jutarnju razmenu informacija, dok retki domaćini mirno i spokojno ispijaju kafu u lokalnim mestima. Deca slobodno trčkaraju i igraju se tu ispred kuće, u ulici, u luci. Ta šetnja od par sati u rano jutro bila je lepa kao i kasnije celodnevno bazanje. 

***  

Лука, као што га зову домаћини, други највећи град Португала. У овом и на неке од локалног становништва је фрустрација у Лисабону. Нешто попут Ниша и Београда и Загреба и Сплита. Фрустрација које деценијама лечење Фудбалском клубу успјешније Порто, који је већ два пута и био првак Европе, док су два љута риувала град Бенфика и Спортинг Лисабон слуз муче са осредњошћу.

Oporto, kako ga domaćini zovu, drugi je grad po veličini u Portugalu. U tome i leži ponešto od frustracija koje ovdašnje stanovništvo ima u odnosu na Lisabon. Nešto kao Niš i Beograd ili Split i Zagreb. Ovu frustraciju nekoliko decenija najuspešnije leči fudbalski klub Porto koji je već dva puta bio čak i šampion Evrope, dok dva ljuta gradska riuvala Lisabona Benfika i Sporting muku muče sa osrednjošću. 

***  

Становници луци ће бити значајно је нагласио да су различите, културнији и узвишенији остатком земље. За њих је Лука је одвојена народа. За странца, међутим, утисак Порт привредне коморе и туристичке луке. То је посебно допринели размјени са Унитед Кингдом, прва врата, посао и све остало. Локалног становништва има обичај рећи да Порто, Брага моли, Коимбра студија, а Лисабон згрће новац.

Stanovnici Porta će vam značajno naglasiti da su oni drugačiji, kulturniji i uzvišeniji od ostatka zemlje. Za njih, Porto je posebna nacija. Za stranca, medjutim, Porto odaje utisak trgovačke i turističke luke. Ovome je posebno doprinela razmena sa Velikom Britanijom, najpre porta, a posle i svega drugog. Ovdašnje stanovništvo ima običaj da kaže da Porto radi, Braga se moli, Koimbra studira, a Lisabon zgrće pare

*** 

U Portu živi oko 240.000 stanovnika. Medjutim, kada se dodaju sva prigradska naselja koja se sve više vezuju za grad, dolazi se do brojke od oko dva miliona ljudi. U žargonu, zovu ih "tripeirosi" - po našem škembari. I stvarno, škembići su specijalitet grada i prvo što će vam ponuditi u kafani. Kažu da ova tradicija potiče iz 1415. godine, kada je svo meso prodato floti koja je krenula na krstaški rat u Severnu Afriku, pa su počeli da spremaju iznutrice koje su preostale i tako razvili taj recept to gastronomskih visina. Ja, eto, ne stigoh da probam. To jedem i kući - pa sa se držao morskih plodova. 

Kad sam već kod hrane, da kažem da je bakalar nezaobilazan deo trpeze i da ga jedu veoma često, u svakoj mogućoj varijanti. Jedino mu se po količini može približiti svinjetina. Moja kćerka je savladala porciju sjajnih velikih škampa, pečenih na roštilju, nanizanih na neku vrstu male sablje. Kako je samo ćopala... 

Porto leži na brdima koja se strmo spuštaju ka reci Duoro. Strmije su nego Lisabonske padine, pa je potrebna dobra kondicija da se grad prepešači. Ja sam, boga mi, giljao ceo dan. 

Prvo i najvažnije mesto koje treba obići je gorepomenuta Ribeira. Tu se skupi sva tušta i tma turista, odatle kreću brodovi na kratko ili duže krstarenje rekom, tu je neka vrsta centra zbivanja. Ovde ćete naći razne lokale i jedan vrhunski hotel. Medjutim, ja sam se uvek zavlačio u jedan od dva mala sportska kluba u kojima sam uz porto i kafu pratio kako se druže i ćaskaju domorodci. A oni govore glasno, bučno, čini ti se svakoga časa će izbiti tuča. Ne, to je samo način na koji se izražavaju, da bi onda nastavili da mirno pijuckaju svoju kafu, porto ili pivce. 

Preko reke ćete najverovatnine preći momumentalnim gvozdenim mosto u dva nivoa. Donji deo Ponte de D. Luís I koriste automobili i pešaci, dok gornjim, visoko iznad, prolazi moderni tramvaj. Do gore se treba uspeti kamenim stepenicama, ali se taj napor isplati jer je pogled na grad i reku izuzetan. Most je gradio jedan od saradnika čuvenog Ajfela, a sam majstor je napravio železnički most koji je malo više uzvodno. 

Preko puta, na drugoj strani reke (to je već zvanično poseban grad Vila Nova de Gaia), nalaze se podrumi u koje se dovozi porto spremljen u vinarijama u dolini reke Duoro, da bi se tu flaširao i odvozio dalje. Nekada u Englesku, a danas u ceo svet. Obilazak jednog od podruma je nezaobilazan turistički doživljaj. U svoj gužvi velikih firmi (Sandeman, Taylors, Dows, Offleys, Calem), mi smo se zavukli malo više u brdo i uživali u obilasku Croft-a. Prirodnom kupili smo par boca za poklon i uživanje kući. 

Jedno od mesta koje domaćini preporučuju za obilazak je pijaca Boljao (Mercado do Bolhão). Nije mnogo veća, a pogotovo lepša od Zelenog Venca, ali je zanimljiva jer se ovde vidi sve što se kupuje i prodaju u Portu. Unaokolo je trgovačka zona, posebno pešačka ulica Sveta Katarina, pa ovaj kraj treba obavezno obići. Malo niže je i železnička stanica, jedna monumentalna i lepa gradjevina za ogromnim ilustracijama iz istorije Portugala uradjenim na tradicionalnim zidnim pločicama. 

Od drugih mesta u gradu treba obavezno obići botaničku baštu koja je malo više nizvodno i sa koje se takože priža lep pogled na reku i podrume preko puta, kao i stadion Dragao koji je bio i još uvek je poprište velikih mečeva. Pored stadiona je veliki tržni centar, a domaćini se šale da je on u stvari tu postavljen da bi štitio stadion od vetra. 

I da se opet vratim na hranu. Pirto ima stotine malih pekara i malih kafića sa kolačima (ne mogu baš da ih nazove poslastičarnicama, u onom smislu kako ih mi znamo). One su pravo mesto za odmor i okrepljenje u pauzi šetanja gradom. 

Još jedno jelo je karakteristično za Porto i sever Portugala. Radi se o "frančeskini", što bi trebalo da znači francuskinja. To je tost sa puuuno mesa (goveđe, svinjsko, šunka...), slojem sira odozgo, u jakom sosu, pa sve to zajedno zapečeno u rerni. Za uživanje!

Atačmenti



Komentari (36)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Unfuckable Unfuckable 01:56 28.03.2009

prvi pasus

k'o da ti je ispisao naš poznati vip - književnik,
ja već pomislio - gostovanje.
Sreća pa si to samo ti, Gazda
...škembići, narrravno
Milutin Milošević Milutin Milošević 02:03 28.03.2009

Re: prvi pasus

k'o da ti je ispisao naš poznati vip - književnik,
ja već pomislio - gostovanje



Idi bre, Unfe, u peršun. Iskida me u ovo doba.
Unfuckable Unfuckable 02:09 28.03.2009

Re: prvi pasus

i ja sam se prepao, moram priznati...
odmah sam pomislio da to nisi - Ti
- ali "francuskinji" ne bih oprostio

...Porto beše igra protiv "Đavola" , ha... ?
Milutin Milošević Milutin Milošević 02:14 28.03.2009

Re: prvi pasus

ali "francuskinji" ne bih oprostio

Француска превазицхи ми је са задовољством. ЈА праведан штапа у устима
(srpski ->francuski->filipinski->srpski)

Misiiim:
Francuskinju sam savladao sa uživanjem. Prosto mi se topila u ustima
Unfuckable Unfuckable 02:20 28.03.2009

Re: prvi pasus

Prosto mi se topila u ustima

a, gde bi drugde...
tyson tyson 16:10 28.03.2009

Re: prvi pasus

Milutin Milošević
Misiiim:Francuskinju sam savladao sa uživanjem. Prosto mi se topila u ustima
Pa francuska škola, vidi se



dragoljub92 dragoljub92 02:21 28.03.2009

ha

У овом и на неке од локалног становништва је фрустрација у Лисабону. Нешто попут Ниша и Београда

xebeš zemlju koja nišlije nema.utepame ovaj guletin prevod.
Unfuckable Unfuckable 02:24 28.03.2009

Re: ha

Нешто попут Ниша и Београда

mislim da je frustracija na strani Beograda -
nema dragoljupčeta
leopold_lady leopold_lady 07:40 28.03.2009

Prelepo je....

nego,kako ljudi žive u tim zgradama na slici .... Baš su preblizu.....Prelepe slike.... Vidim i lepo si se proveo... Ako
Milutin Milošević Milutin Milošević 10:25 28.03.2009

Re: Prelepo je....

Ovo je vrlo zanimljivo. Ta zgrada je na samoj obali. Ima prizemlje i nekoliko spratova. Svaki nivo ima poseban stan (ne tako veliki jer se radi o nizu spojenih zgrada). I svaki stan ima poseban ulaz - zato su vrata jedna do drugih. Ja sam najpre mislio da se radi i magacinima (kao recimo oni za motore na Radeckom), a onda sam shvatio o čemu se u stvari radi.
dragoljub92 dragoljub92 13:31 28.03.2009

Re: Prelepo je....

. I svaki stan ima poseban ulaz - zato su vrata jedna do drugih.

a onda sam shvatio o čemu se u stvari radi.

e onda tek sad nisam uspeo ništa da shvatim
Lepa Radmilovic Lepa Radmilovic 16:18 28.03.2009

Re: Prelepo je....

ajd stvarno objasni nam ciji ulaz na primer je ciji stan. previse su uske zgrade, ako su vrat do vrata, a ima tri sprata, onda su jedna vrata prva dva il druga dva sprata (jedan stan) a druga vrata treci sprat (drugi stan)

predivna fotografija.

i posto se ozbiljno razmisljam da se za pet godina najkasnije preselim negde gde je toplo preko cele godine, imas li gradice koje bi preporucio (spanija, portugalija)
Milutin Milošević Milutin Milošević 16:26 28.03.2009

Re: Prelepo je....

Lepa, dodji kod mene
Šta da ti kažem: ni sam ne znam kako, ali sam provalio da su ovo zasebni ulazi. Zamisli kad se vratiš kući pijan u kasno doba

O življenju u mirovini u toplim predelima pisao sam u ranijem blogu

U Portugalu ti najtoplije preporučujem Aveiro (nedaleko od Porta, malo južno, skoro na ušću reke u okean, odlična kombinacija starog i obnovljenog grada) ili Evoru (preko reke Težo, južno od Lisabona, u nepreglednoj talasastoj ravnici Alentežo). Oba su lepa stara grada, sa karakterističnom kulturom a blizu aerodroma.

U Španiji: pa najpre nešto oko Sevilje ili Granade. Imaš takodje blizu aerodrome, a toplo je i mirno.

A razmisli i o Trebinju, Ohridu, Sozopolu...
Lepa Radmilovic Lepa Radmilovic 16:32 28.03.2009

Re: Prelepo je....

ja bas zelim na moru, moru. citala sam ali nekako one slike me ne privlace deluje mi udaljeno i hladno preko zime.
samo da potvrdim, klima na jugu portugalije i spanije je topla preko cele godine?

a otkrij nam foru za zgrade
Milutin Milošević Milutin Milošević 16:51 28.03.2009

Re: Prelepo je....

klima na jugu portugalije i spanije je topla preko cele godine

Problem je jedino što je topla preko cele godine a leti pomalo nesnosno topla.

A za zgrade - šta sam znao napisao sam. Nisam ulazio
macak92 macak92 08:03 28.03.2009

Porto - Here I come!

spremaju iznutrice koje su preostale i tako razvili taj recept to gastronomskih visina. Ja, eto, ne stigoh da probam.


Idem u Porto na jesen. Nisi mogao bolje da me pripremis! Jos nisam cula da su majstori za iznutrice.

Za bakalar sam inace ja cula u Lisabonu (ne znam da li sam to ranije pominjala u tvom blogu), ali kada sam to rekla svom prijatelju iz Porta, on me malo zacudjeno pogledao i rekao da oni to svakako jedu, ali ga bas ne racunaju specijalitetom #1. Posebno zbog toga sto ga u njihovim vodama nema, pa moraju da ga uvoze.

Inace sam pretprosle godine isla u Vigo (Spanija), pa sam izabrala da letim do Porta, a odatle uzela rent-a-car, pa uz obalu polako do Spanije. Rucali smo u kafanici i jednom primorskom portuglaskom mestu. Niko nije znao da bekne engleski. Bilo je ocigledno da puno stranaca i ne zalazi tamo. Kao da smo im narusili rutinu kada smo se pojavili na vratima kafane (u svoj svojoj visini). Kafanica ocigledno porodicni biznis. Tu su baka i deka koji caskaju sa gostima, unuci doveli drustvo na rucak, a mama i tata organizuju konobare, kuvare i raspredjuju goste za stolove koji se pune nevidjenom brzinom. Ipak, sve to ide nekako mirno, kao po unapred pripremljenom scenariju. I dok konobari lete oko nas opsluzujuci stalne goste, nama su lepo doterali kolica puna uzoraka razlicith jela ( i zive ribe na uvid!) i kolacaaaaaa da ti pamet stane. Trebalo je jedno par espresa i mini-siesta u basti kafica na kamenom trgu da hrana i utisci lepo slegnu. A vredelo je! Svake pare.
Milutin Milošević Milutin Milošević 10:30 28.03.2009

Re: Porto - Here I come!

Super komentar. Posebno onaj deo o kafanici. Nešto što sam opisivao u prethodnom blogu - taj lepi i neiskvareni način života.

Uživaj u Portu, i obidji što više
niccolo niccolo 09:07 28.03.2009

Simpatični rezultati...

...ispadnu sa tim uzastopnim prevođenjem

Naravno, prikaz Porta po običaju odličan
Milutin Milošević Milutin Milošević 10:34 28.03.2009

Re: Simpatični rezultati...

sa tim uzastopnim prevođenjem

Шта могу рећи - није занимљиво

(sprski - finski - italijanski - sprski):
Šta da ti kažem - baš zanimljivo
niccolo niccolo 15:29 28.03.2009

Re: Simpatični rezultati...

Milutin Milošević

Шта могу рећи - није занимљиво

(sprski - finski - italijanski - sprski):
Šta da ti kažem - baš zanimljivo

mashha mashha 16:16 29.03.2009

Re: Simpatični rezultati...

Милутин, плацуци опет, али ми се смијали.

(srpski- norveški- turski- srpski):

Milutine, opet plačem, ali od smeha.
Milutin Milošević Milutin Milošević 21:12 29.03.2009

Re: Simpatični rezultati...

Масо, управљање тест. Ја сам срећан да.

(sprski - vijetnamski - malteški - srpski)

Mašo, znači uspeo je eksperiment. Drago mi je zbog tog.
mashha mashha 23:33 29.03.2009

Re: Simpatični rezultati...

То је тзв задовољство сексуалног злостављања.

(srpski- grčki- kineski tradicionalni- srpski)

Ovo se zove zloupotreba radi zabave.



Prestajem sa ovim da se ne bih navukla! Pozz
libkonz libkonz 13:16 28.03.2009

Fudbal

Порто, који је већ два пута и био првак Европе, док су два љута риувала град Бенфика и Спортинг Лисабон слуз муче са осредњошћу.

Vidi se da si se družio sa navijačima Porta.
Benfika je bila prvak Evrope dva puta (1961 i 1962), dok je finalista bila još 5 puta (1963, 1965, 1968, 1988 i 1990).
Porto, ipak, ima 100% učinak, jer je pobedio u oba svoja finala. Tako da je Benfika ipak malo uspešnija.
A tekst inače odličan, kao i uvek.
Milutin Milošević Milutin Milošević 14:36 28.03.2009

Re: Fudbal

Vidi se da si se družio sa navijačima Porta.

Nisam se družio, ali nije bilo ni potrebno. Čim se pomene fudbal, shvatiš da nema nikoga kome Porto nije religija.

A napisao sam ...
Ovu frustraciju nekoliko decenija najuspešnije leči fudbalski klub Porto

... misleći na poslednje decenije u kojima je Porto neosporno bolji.
libkonz libkonz 14:54 28.03.2009

Re: Fudbal

... misleći na poslednje decenije u kojima je Porto neosporno bolji.


Što jes', jes', najbolji je
u Portugalu
49 41 49 41 13:26 28.03.2009

Lepota Razlicitosti

Lastavicja gnezda. Na steni - ka moru.
Sve, na jednom mestu.
Svak ka suncu i moru. Niko nikom na muci.
Svakom najneophodnije.
Milutin Milošević Milutin Milošević 14:36 28.03.2009

Re: Stanovi - lepo

evo ti jedan

Milutin Milošević Milutin Milošević 17:00 28.03.2009

Re: evo ti jedan

Hvala puno. Ne znam da li ću stići da napišem tekst o festivalu čokolade koji smo posetili.

Evo tebi slike i recepta.


49 41 49 41 22:17 28.03.2009

Re: evo ti jedan

Ne znam da li ću stići da napišem tekst o festivalu čokolade koji smo posetili.

Ako to uradis; bices jedini muskarac na tvom blogu.
Posetiteljki, na tvom blogu, ..., bice,...

Pazi sta, diskutujes!
Kad se o tome pise i diskutuje; "klizavo"- brate.

Nista, posebno; samo fino - ' nako ko Cher - Cast mi je bila, dobro ,...

Re: evo ti jedan

izvini, ali imam problem sa skembicima
Unfuckable Unfuckable 00:47 29.03.2009

Re: evo ti jedan

izvini, ali imam problem sa skembicima

ukomsmislu...?
dragoljub92 dragoljub92 00:53 29.03.2009

Re: evo ti jedan

Unfuckable
izvini, ali imam problem sa skembicima

ukomsmislu...?

tamanigi
Milutin Milošević Milutin Milošević 01:27 29.03.2009

Re: evo ti jedan

izvini, ali imam problem sa skembicima

Možda posle
mirelarado mirelarado 04:33 29.03.2009

Чаробни Порто

Дивна репортажа о лепом и особеном граду Порту. Експеримент са аутоматским преводиоцем је баш забаван и духовит.
Kad sam već kod hrane, da kažem da je bakalar nezaobilazan deo trpeze i da ga jedu veoma često, u svakoj mogućoj varijanti.

Изгледа веома примамљиво:

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana