Ministarka se ne meša u rad sudova ?

sentinel26 RSS / 03.04.2009. u 13:47

 

Ministarka pravde u Vladi Srbije Snežana Malović obavestila je naciju o "velikom priznanju srpskom pravosudju", a dan kasnije u emisiji "Poligraf" da ona ne želi da vrši uticaj na sudove.

Pošto ovaj "poligraf" na TV B92 gledaocima ne saopštava (svoj nalaz ) da li je iskaz istinit ili  neistinit, ostaje nam časna demokratska (ili pionirska ) reč kao jedina (? ) opcija.

A mogli bi J.Ćosić i A.Riha da na svojem "poligrafu" puste komandu kao kod Tanje (tj. VB ) ?

Šta kažu mediji ?

" Vlada platila odštetu Štajnhaueru

2. april 2009. | 01:20 -> 22:46 | Izvor: B92, Beta, Večernje novosti

Beograd -- Vlada je 11. marta uplatila 900 hiljada dolara na račun porodice Brajana Štajnauera, rekao je državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen

Homen je naveo da su američke vlasti zatražile da Srbija obešteti Štajnhauerove sa 5,5 miliona dolara, da Vlada nije mogla da isplati tu sumu i da je na kraju ponudila 900.000 dolara uz uslov da realizacija bude hitna.

Ministarka pravde Srbije Snežana Malović izjavila je da će postupak protiv Miladina Kovačevića u Americi biti obustavljen tek kada se okonča sudski postupak koji se protiv njega vodi u Srbiji.

Ona je ocenila da je ustupanje slučaja Miladina Kovačevića Srbiji veliko priznanje za srpski pravosudni sistem."

------------------------------------------------------ 

Ako ministarka misli da je znanje ostalih pravnika u Srbiji na nivou njenog sekretara Homena, onda zaista može da nam prodaje ovako jeftine fore za malu djecu.

Najprije, neistina je da je američki tužilac "ustupio slučaj" srpskom pravosudju. Da je on to uradio i da stvarno ima takvo poverenje on bi obustavio postupak i povukao poternicu za MK.

Američki tužilac je "ustupio" deo dokaznog materijala srpskim pravosudnim organima, kojima on niti može da naredi, niti da zabrani da vode postupak protiv MK.

Američki tužilac će da sačeka, srpski sud pa će da odluči ( kao neki viši nad-sud ), ako porodica Stajnhauer bude zadovoljna visinom odštete i on visinom kazne za MK, on će tek tada da povuče svoj optužni predlog.

Ako ministarka Malović ovo naziva velikim uspehom, kako onda izgleda neuspeh?

Da ministarka ne misli ozbiljno kada govori o nevršenju uticaja na sudstvo govore vesti iz Ustavnog suda Srbije.

Ustavni sud Srbije je već poništio odredbe Člana 56. Stav 2. Zakona o sudijama i pravo ministra pravde da pokreće opoziv sudija.

Ustavni sud je pokrenuo postupak za ocenu ustavnosti Člana 30. Stav 1. Zakona o sudijama kojim je data mogućnost da sudije budu birane za članove izbornih komisija.

(Rešenje Ustavnog suda, IUz. broj 42/2009 od 19. februara 2009. godine, objavljeno u "Sl. glasniku RS", br. 21/2009 od 27. marta 2009. godine)



Komentari (12)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Drago Kovacevic Drago Kovacevic 14:10 03.04.2009

E...

Svaka čast majstore..
Preporuka, odmah...
sentinel26 sentinel26 14:31 03.04.2009

Re: E...

Drago Kovacevic
Svaka čast majstore..Preporuka, odmah...
Meni ruke u časti a njene ( sama priznala ) bile u masti, u prosjeku sarma ?
Milan Karagaća Milan Karagaća 19:59 03.04.2009

Preporuka i od mene

Ministarka pravde u Vladi Srbije Snežana Malović obavestila je naciju o "velikom priznanju srpskom pravosudju",

E ovo me potseti na onu konstataciju kako je R1244 naša velika pobeda i pobeda međunarodnog prava, kao da smo mi njima a ne oni nama nametnuli .
Nego i pitanje, ako je u SAD dao kauciju da se brani sa slobode, da li je i ovde dao kauciju , ili je naše pravosuđe toliko efikasnije od drugih da se može verovati na časnu reč.
Ustvari, pošto je država platila odštetu ne utvrdivši pre toga krivicu, stvarno treba odati priznanje "nezavisnom pravosuđu".
Očito da je takav potez iznuđen od strane SAD, uslovljavanje one pomoći, jedino je pitanje kakva smo mi to država kad jedan čovek ma ko on bio, a ne znam ko je on, može da drži celu državu kao taoca i uslovljava šta on hoće, šta neće.
sentinel26 sentinel26 20:09 03.04.2009

Re: Preporuka i od mene

Milan Karagaća
Ministarka pravde u Vladi Srbije Snežana Malović obavestila je naciju o "velikom priznanju srpskom pravosudju", E ovo me potseti na onu konstataciju kako je R1244 naša velika pobeda i pobeda međunarodnog prava, kao da smo mi njima a ne oni nama nametnuli .Nego i pitanje, ako je u SAD dao kauciju da se brani sa slobode, da li je i ovde dao kauciju , ili je naše pravosuđe toliko efikasnije od drugih da se može verovati na časnu reč.Ustvari, pošto je država platila odštetu ne utvrdivši pre toga krivicu, stvarno treba odati priznanje "nezavisnom pravosuđu".Očito da je takav potez iznuđen od strane SAD, uslovljavanje one pomoći, jedino je pitanje kakva smo mi to država kad jedan čovek ma ko on bio, a ne znam ko je on, može da drži celu državu kao taoca i uslovljava šta on hoće, šta neće.

Čuj prijatelju, iz svega što smo čuli proizilazi da iznenadjenjima neće biti kraja.
Nema ni naznake da je porodica Štajnhauer prihvatili tu ponudjenu i isplaćenu cifru.
U pravu si u vezi "priznanja krivice", to stalno pominje i advokat B.Borović.

Što se tiče uslovljavanja pomoći ovim predmetom, ja u to ne vjerujem, Amerika je suviše ozbiljna država da bi se spustila na taj nivo.
To je neki Jeremićev fazon plasiran da nas ubijedi kako nas je usrećio.

A sa "pobedama" niko nam nije ravan.
dragoljub92 dragoljub92 20:47 03.04.2009

Re: Preporuka i od mene

kakva smo mi to država kad jedan čovek ma ko on bio, a ne znam ko je on, može da drži celu državu kao taoca i uslovljava šta on hoće, šta neće.

to je pitanje svih pitanja,a odgovor je ,verovatzno u onom- srbija se saginjati neće.
sentinel26 sentinel26 21:13 03.04.2009

Re: Preporuka i od mene

dragoljub92
.to je pitanje svih pitanja,a odgovor je ,verovatzno u onom- srbija se saginjati neće.

Tačno, samo su reprize toga čina postale veoma česte, a "publika" kao da još uvijek gleda uvertiru i ramišlja - šta li je iza ćoška..
leopold_lady leopold_lady 22:33 03.04.2009

Kakva vlada ......

takvi i ministri .... Izbori jedini spas .... Pa šta nam Bog da
sentinel26 sentinel26 22:43 03.04.2009

Re: Kakva vlada ......

leopold_lady
takvi i ministri .... Izbori jedini spas .... Pa šta nam Bog da
I ja sam pristalica izbora.

Potpuno je neodgovorno tvrditi da su izbori skupi, uvijek su jeftiniji od rdjave vlade.

Mi ovu vladu nijesmo izabrali, birali smo nešto drugo, ali je ova vlada izabrala Srbiju i sada se ponaša kao težak bolesnik kome stalno treba donositi ponude.
miloradkakmar miloradkakmar 00:11 04.04.2009

Re: Kakva vlada ......

I ja sam pristalica izbora.


Dođu i prođu novi izbori i Amerikanci odustanu od tužbe, gonjenja ..... Zaborave na slučaj MK , kao da ga nije ni bilo.
Šta mislite , zašto ?
sentinel26 sentinel26 12:05 04.04.2009

Re: Kakva vlada ......

miloradkakmar
I ja sam pristalica izbora.Dođu i prođu novi izbori i Amerikanci odustanu od tužbe, gonjenja ..... Zaborave na slučaj MK , kao da ga nije ni bilo.Šta mislite , zašto ?

Milorade, Milorade, šaljivdžijo, pa ne zalažemo se mi za izbore zbog Miladina, no zbog nesposobne vlade, da nije ovog Miladina našli bi oni nekog drugog, mrzi me da prekopavama i da nadjem još slučajeva, ovaj je lako prepoznatljiv za narod.

A baš me briga šta će Ameri da rade, budimo sigurni da njihov tužilac neće dozvoliti da interesi USA budu oštećeni, kao ni njihov povrijedjeni gradjanin. On sigurno neće brinuti o našim kesama.
adam weisphaut adam weisphaut 09:54 04.04.2009

Tek sad pročitah,

Ustavni sud Srbije je već poništio odredbe Člana 56. Stav 2. Zakona o sudijama i pravo ministra pravde da pokreće opoziv sudija.

Ustavni sud je pokrenuo postupak za ocenu ustavnosti Člana 30. Stav 1. Zakona o sudijama kojim je data mogućnost da sudije budu birane za članove izbornih komisija.

sjajan text.
Meni je npr. interesantno da ovo citirano prolazi gotovo bez komentara u javnosti...
sentinel26 sentinel26 12:49 04.04.2009

Re: Tek sad pročitah,

Ja nijesam unio centencu iz Odluke Ustavnog suda niti originalnu izreku, jer bih tada morao i ceo komentar da dodam sa pojašnjenjima.
Interesantno da sve vlade od 2000-e do danas žele uporno da preko ministra pravde vrše direktan uticaj na izbor i razrešenje sudija.
Najprije je 2003.godine Ustavni sud poništio odredbu zakona o pravu ministra pravde da pokreće proceduru smenjivanja sudija.
Mnogi komentatori su tada rekli da su to bili sudije naklonjeni V.Koštunici. A onda je kasnije vlada V.Koštunice unela ("vratila" ) tu istu odredbu u zakon o sudijama iako to nije smjela da uradi poslije odluke Ustavnog suda.

Sadašnja vlada, koja sada uživa te "blagodeti" Koštuničinog zakona, predložila je a Skupština usvojila novi zakon koji je stupio na snagu 08.novembra 2008. a primjenjivaće se od 01.01.2010.godine, takodje sadrži sporne odredbe.

Dakle vlada i njena ministarka pravde se ne odriču otvorenog miješanja u sudsku vlast.

Evo zbog čega je Ustavni sud (i po treći put ) pokrenuo postupak za ocjenjivanje ustavnosti odredaba i tog najnovijeg Zakona o sudijama ("Službeni glasnik RS" br. 116 / 08 ).

Član 10. Stav 5.
Po sopstvenoj inicijativi ili na predlog predsednika suda, predsednika neposredno višeg suda, predsednika Vrhovnog kasacionog suda i ministra nadležnog za pravosuđe, a na osnovu godišnjeg priliva predmeta, Visoki savet sudstva može preispitati potreban broj sudija i sudija porotnika i pre isteka roka od pet godina.

Član 64. Stav 2.
Postupak za razrešenje pokreće se predlogom predsednika suda, predsednika neposredno višeg suda, predsednika Vrhovnog kasacionog suda, ministra nadležnog za pravosuđe, organa nadležnih za vrednovanje rada sudije i Disciplinske komisije.

Svi pobrojani učesnici u postupcima su iz organa vršilaca sudske vlasti osim ministra pravde kome tu nije mjesto jer on pripada izvršnoj vlasti i nikako mu se ne smije dopustiti da učestvuje u sudskim postupcima.

Taj najnoviji zakon je čedo ove sadašnje vlade i ove sadašnje ministarke pravde.
Oni su ga rodili i sada očekuju da ga ljuljaju sudije i gradjani.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana