Sauna

Milutin Milošević RSS / 06.04.2009. u 22:14

infrared-sauna.jpg 

Prilikom svoje prve posete Finskoj, ima tome već 17 godina, imao sam i prvo iskustvo sa saunom. Negde u okolini Turkua, na obali nečega što više nije delta reke a još uvek nije ni more, na malom drvenom keju nalazila se drvena kućica sa samo tom jednom prostorijom. Prvo moje iznenadjenje desilo se kada su se svi domaćini poskidali kao od majke rodjeni i hladnokrvno uši u saunu. Za nekoga ko je naslednik Balkanaca koji su se skidali goli samo na regrutaciji i subotom pored korita tople vode, začudjujuće je bilo videti kako se bez stida ljudi i žene, kolege i koleginice, prijatelji i prijateljice, oslobadjaju odeće i mogućih predrasuda i ne obraćaju pažnju na golotinju. Posle polustanog oparavanja u prijatnoj atmosferi, domaćini ustadoše, krenuše napolje, uhvatiše zalet i poskakaše u vodu. Ej, bre, krajem maja, na severu Evrope, dok je temperatura nepolju bila negde oko 10 stepeni. U sred našeg orijentalnog okruženja ja ne ulazim u vodu pre druge polovine juna, i to ako je prethodno temperatura barem dve nedelje prelazila 30 stepeni. Šta je - tu je. Kad mogu Finci, može i hrabri Srbin. Zalet i buć. I, umeto smrzavanja i šoka hladnoće, osetio sam divno opuštanje i lagodnost. 

Deset godina kasnije, imao sam još izazovnije iskustvo. Krajem oktobra, radio sam na regionalnom sastanku, negde u zabitima estonskih šuma. Umorni od celodnevnih razgovora, uveče smo otišli u saunu. Ako termometar nije lagao, temperatura je bila preko 100 stepeni. A onda, svi su hladnkrvno izašli i bućnuli se u reku koja je prolazila odmah ispod, u kojoj temperatura nije prelazila 5 stepeni. Opet, umesto šoka bilo je sasvim prijatno osetiti promenu na koži. Doduše, samo za kratko.

Otkud sauna? U stara vremena, kada nije bilo kupatila sa tekućom vodom, saune su služile za nedeljno čišćenje organizma, nešto slično gorepomenutom korišćenju korita u našim krajevima. Sauna se zagreva do temperature od 75 do 100 stepeni. Peć je nekada bila na drva, što je davalo poseban šmek, kao u našim krajevima kada se sa snega udje u prostoriju zagrejanu smederevcem (samo nedostaje miris kuvane rakije). Danas se koriste električne peći. 

Na vrhu svake peći je kamenje koje se poliva vodom, čime se oslobadja para koja obavija celu saunu. Para deluje na organizam tako što otvara pore u koži i izaziva pojačano znojenje. Sa znojem, iz organizma izlaze razne štetne materije. Posle perioda parenja (sa kratkim naglaskom na prvo "a"), izlazi se pod hladan tuš, u sneg, u reku ili bazen, da se spere sav znoj. U ledenim zimskim danima, delako na severu gde se i more zaledi, običaj je da se otvori rupa u ledu i uskače u vodu na granici zamrzavanja. 

Sauna nije samo higijenska potreba. Pogotovo danas, kada postoje moderniji i jednostavniji načini održavanja čistoće tela. Sauna je posebna tradicija, neizostavni deo života, nešto kao nedeljni ručak ili odlazak na misu. 

Deca se unose u saunu još u ranom uzrastu. Kako je cela porodica unutra, bebe se unose u kolevkama, ali se drže na donjim nivoima gde je tempratura niža. 

Kako temperatura u saunama dolazi do oko 100 stepeni, one su najčišći deo kuće. Najveći broj bakcila ovde se ubija toplotom. Stoga su se u stara vremena u saunama poradjale žene. 

Prostorija za saunu je u potpunosti obložena drvetom. Takodje, i sav nameštaj unutra - nešto kao tribine na sportskim stadionima - radi se od drveta. Pored tradicije da se koristi prirodni materijal koji je odvajkada na raspolaganju, drvo ne prenosi toplotu na ljudsko telo kao što bi to radio metal ili neki drugi materijal, pa se nećete opeći ili zalepiti za klupu. 

Za posipanje vode po užarenom kamenju koristi se velika kašika - kauha. Vrlo je lepa i meni se svidja kao suvenir. Dok se takve kašike koriste i za sipanje supe tokom obeda, čabar u kome se drži voda u sauni ima samo tu namenu i ne možete ga naći na drugom mesti. Njega Finci zovu kiulu

Ako ponestane vode, tokom zime izadje se napolje i kiulu napuni snegom koji se onda baca na peć. Sećam se kada smo jedne mnogo hladne zime, u skautskom centru u Alpima, Darko iz Osijeka i ja goli izašli po sneg, na nekih -20. Začudo, nikakvu hladnoću nismo osetili, sem blagog peckanja po tabanima. U noći suvog vazduha punoj mesečine, video se samo oblak oko Darka nastao isparenjem njegovog tela. 

Peć se zagreva satima pre nego što se udje u saunu. Unutra može biti vrlo toplo, pogotovo za one nenaviknute. Danas se temperatura lako održava kod električnih peći. U ranije doba, tome je služio onaj mali prozorčić ispod ložionika, kroz koji se vadi pepeo. Njegovim otvaranjem ili zatvaranjem regulisala se količina kiseonika koja ulazi u peć, a samim tim i razgorevanje drveta i temperatura. 

Ako vam ponestaje vazduha i počnete da se osećate kao viršla pred serviranje, pokušajte da sidjete na neki od nižih nivoa. Po zakonima fizike, topao vazuh ide na gore, pa su viši nivoi u sauni topliji od onih bližih podu. Jedan od problema je sa sedenjem, jer drvo može biti toplo, koliko god bilo pogodnije od ostalih materijala. Zato u nekim zemljama svako u saunu nosi neki mali podmetač koji obezbedjuje da se ne osećate kao mandril. 

U sauni možete videti kuke. One ne služe za peškire (oni se ostavljaju napolju, za posle tuširanja) već da se na njih okači čaša sa pivom ili vodom. U poslednje vreme, sve češće se koristi oveće kamenje u koje je udubljena rupa za bocu. Takav kamen se prethodno drži u zamrzivaču, a onda se unese u saunu zajedno sa omiljenim pićem kome održava hladnoću. 

Da, Finci i drugi Baltički narodi unose vodu, pivo, votku i druga pića u saunu. Meni je to bilo pomalo čudno i više volim da me pivce sačeka napolju. 

Dešava se da se u saunu odlazi posle iscrpljujuće noći, često u "namirisanom" stanju. Kažu da one koji su pijani odlazili u saunu možete da prepoznate po tetovaži "oleH" na stražnjici, koja je nastala tako što su zbog nepažnje predugo sedeli na užarenim metalnim pločicama na kojima je zbog dobrodošlice pisalo "Halo". 

U sauni se ljudi, svako sebe ili medjusobno, grančicama udaraju po ledjima. To ne znači da se ne vole, da su mazohisti ili da iskajavaju neke grehe. Grančice služe kao neka vrsta masaže i za čišćenje kože. Njihovi udarci otvaraju pore, što omogućava da se znoj, sa sve otrovnim materijama, lakše izluči iz organizma. Takodje, ekstrakt koji izlazi iz grančica koži daje poseban, prijatan miris. 

Najčešće se koriste brezove grančice, u Finskoj zvane vihta ili vasta. Grane se beru sa jedne od dve najčešćih vrsta breza, a postoji i poseban period kada za branje - u junu. Tada su grane i lišće najmekši i najpogodniji za korišćenje. Praznik koji se obeležava odlaskom u saunu je letnji Sveti Jovan - Ivanjdan, koji u zapadnim tumačenjima hrišćanstva pada krajem juna, kada su dani najduži i kada se veruje da grane imaju najjače lekovito dejstvo. 

Da bi obezbedili korišćenje tokom cele godine, nekada su se grane breze sušile i onda pred odlaska u saunu potapale u vodu. Danas su se Finci dosetili pa ih zamrzavaju i tako čuvaju njihovu svežinu. Čak ima i kompanija koje prodaju zamrznute brezove grane. Običaj korišćenja brezovih grančica se polako gubi, pa se one koriste uglavnom u posebnim prilikama, kao što je božićni odlazak u saunu. Pored breza, koriste se i druge biljke, uglavnom mirišljave. Ovaj običaj je posebno prisutan u Latviji. Sa druge strane, u Litvaniji sam naišao na običaj da se u pauzama izmedju dva ulaska u saunu, posle tuširanja (a pre obaveznog cuga piva) koristi malo grubi peškir kojim saunaši jedan drugog trljaju po ledjima sa istom namenom. 

Saune su gradjene kao sastavni deo svake kuće. Kažu da na nešto preko 5 miliona Finaca zemlja ima 2 miliona sauna! Sa pojavom zgrada, došao je problem koji je sve do osamdesetih godina prošlog veka rešavan tako što su u svakoj zgradi bile po dve - tri saune, te su porodice imale odredjene termine kada su ih koristile (nešto slično rasporedu korišćenja vešernica koje su gradjene uz saune). U poslednje vreme, već je standard da se svi stanovi grade sa saunama. 

Saune se grade tako da odgovaraju potrebama prosečne porodice. One za javno korišćenje mogu biti veće. Kažu da je najveća sauna u Finskoj ona u Vojnoj akademiji, gde može istovremeno da stane do 70 ljudi. U Latviji postoje cela sela gradjena samo od sauna. Gostima se nudi kombinacija užitaka gde saunu prate i restorani, bazeni, smeštaj za preko noći.

 

Praktični saveti 

Evo prevoda saveta koji će vam značiti ako se odlučite da koristite saunu.

 

Kako koristiti saunu? 

Nema posebnih pravila o tome kako treba koristiti saunu. Najvažnije je da imate dobro društvo, kako bi u potpunosti uživali. U saunu se ide bez odeće, ali možete na sebi imati kupaći kostim ili peškir ako će vam biit prijatnije. Sauna nije erotsko mesto! 

Saveti koji će biti od pomoći:

- Počnite tuširanjem

- Po ulasku u saunu sedite na gornji nivo. Ponesite mali peškir za sedenje

- Sedite nekoliko minuta da bi omogućili da vam toplota obuzme telo i otvori pore na koži

- Regulišite paru u vazduhu posipanjem kamenja na peći vodom. Para čini da prostorija bude još toplija

- Izađite u prostoriju za oblačenje/tuširanje da bi se ohladili. Uđite pod hladan tuš

- Vraćajte se u saunu nekoliko puta, bez žurbe. Uživajte u toploti i ugođaju

- Na kraju se dobro istuširajte da sperete znoj

- Ostanite neodeveni jedno vreme kako bi se ohladili i osušili

- Posle saune uživajte u dobrom piću i mirnoj atmosferi 

Da bi uživali u sauni u punoj meri trebaće vam:

- Barem pola sata

- Veći peškir da se obrišete

- Mali peškir ili nešto slično za sedenje

- Mleko ili losion za telo posle saune

- Penjoar ili veliki peškir za vreme hladjenja 

Koliko dugo ostati u sauni?

Ostanak u sauni je lična stvar. Osluškujte svoje telo i uradite onako kako vam bude najlagodnije. U početku, treba ostajati nekoliko minuta, u zavosnosti od temperature. Posle hladjenja, treba se vratiti i ostatu duže, nekih desetak minuta. Ako vam je potreban odmor, uzmite ga. Nemojte dozvoliti sebi da budete junak sa kožom kao bareni krompir.

Atačmenti



Komentari (58)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 22:37 06.04.2009

Najveći broj bakcila

Budeš li još jednom napisao bakcil umesto bacil gađaću te baterijom tj. bakterijom.
Inače sasvim dobar tekst.
Milutin Milošević Milutin Milošević 22:40 06.04.2009

Re: Najveći broj bakcila

E, razmišljao sam o tome 15 minuta. I na kraju se očigledno (i uhosluhno) zaHebao.

Joj, kad vidi Jelica, nadrljao sam
Blade Runner Blade Runner 22:47 06.04.2009

Ko hoce da se znoji bez mrdanja

nek potrazi ovaj znak

gosn_dushan gosn_dushan 22:47 06.04.2009

toplo-hladno

da, sauna je jedno posebno iskustvo...

samo je meni uvek u glavi ono bapsko : ne skaci u ladnu vodu zagrejan! tako se i nekako ne usudjujem posle saune pod hladan tus. mada sad kad sam procitao da ste vi skocili u ledenu reku malo sam se okurazio...
Milutin Milošević Milutin Milošević 22:53 06.04.2009

Re: toplo-hladno

ne skaci u ladnu vodu zagrejan!

Zato se ispljuskaš pre ulaska.

Ma nije ništa, keve mi
purenjak purenjak 14:17 07.04.2009

Re: toplo-hladno

Super stvar. Steta sto u Srbiji toga nema bas previse.
Nego, jel se kome dogodilo da iz saune legne u sneg? Pa kad ostanes predugo zaledis ce ceo. Dobra stvar.
dexter92 dexter92 22:49 06.04.2009

1st?

.... U saunu se ide bez odeće, ali možete na sebi imati kupaći kostim ili peškir ako će vam biit prijatnije. Sauna nije etorsko mesto!

Naravno. Ko moze da vrsi spermatogenezu na 75C+?
Blade Runner Blade Runner 22:50 06.04.2009

Re: 1st?

spermatogeneticar?
Milutin Milošević Milutin Milošević 22:52 06.04.2009

Re: 1st?

Ko moze da vrsi spermatogenezu na 75C+?

Vidi, bilo je mnogo javno. Inače...
NNN NNN 00:29 07.04.2009

Re: 1st?

spermatogeneticar?


Vic:

Otiš'o Tarzan da da spermu, i oni mu daju posudicu, a on kaže:
-Ma, jok, dajte mi teglu! i ode iza paravana...i čuje se:
-Aaaaa, ah, ah , AAH!..... izlazi:
-Dajte mi krpu!......vrati se iza i opet se čuje:
Aaaaaaaaah, aaaagggggghhhhhh! AAARRGGHHH!......i opet izađe:
-Dajte mi nož!.........vrati se iza i opet se čuje:
AAAHHHHHHH!,AAAAAAAAAAGGGGGHHHH, AAAAAAAARRRRGGHHH!
Vraća se s teglom:
-Je l' može neko da mi otvori ovo!?
builderka builderka 23:01 06.04.2009

ugao

gore-levo
hvala
Milutin Milošević Milutin Milošević 23:05 06.04.2009

Re: ugao

Samo izvoli. Ja ću se nekako izboriti sa ostatkom
dexter92 dexter92 23:08 06.04.2009

Re: ugao

Da...krka se po nordijskim zemljama, a i salo je dobar termoizolator...mada to za ovog tipa ne vazi, on je bas napucan...
Milutin Milošević Milutin Milošević 23:10 06.04.2009

Re: ugao

Finci, finkinje - iz onog što sam video, vrlo je mala razlika. Ovo nije odatle, garant.

Misiim, nisam ja slikao, taman posla. Ko će da visi po plafonu zarad slike.
drug.clan drug.clan 23:14 06.04.2009

Re: ugao

builderka
gore-levo
hvala


jesul' u sauni uvek ovako lepi ljudi?


ili ima i ovoga?

dexter92 dexter92 23:16 06.04.2009

Re: ugao

jesul' u sauni uvek ovako lepi ljudi?

Ne, to ti je kao neka (gej) reklama za saunu :)
Milutin Milošević Milutin Milošević 23:23 06.04.2009

Re: ugao

Ja bio u ovoj


NNN NNN 00:12 07.04.2009

Re: ugao

Ja bio u ovoj

Sauni?
49 41 49 41 00:15 07.04.2009

Re: ugao

Milutin Milošević
Ja bio u ovoj



...mislis u sauni?!?
Milutin Milošević Milutin Milošević 00:32 07.04.2009

Re: ugao

'El vi to nešto kanda инсинуирате?
hogubadagri hogubadagri 01:23 07.04.2009

Re: ugao

a cemu sluzi prase
NNN NNN 02:28 07.04.2009

Re: ugao

cemu sluzi prase
Kad se "ošuri" lakše se "depilira".
49 41 49 41 17:36 07.04.2009

Re: ugao

Milutin Milošević
Ja bio u ovoj



Nekad nosila vrlo kratku kosu.

Ja bio do tada ubedjen; Finkinje, male - crne guzate ko Laponke.
Svasta su i oni trpeli od svojih suseda.
Milutin Milošević Milutin Milošević 17:39 07.04.2009

Re: ugao

Finkinje

Karta kosa - da
Crna - uglavnom ne
Guzate - uglavnom
Jake - apsalutno (moja bivša šefovica imala običaj da kaže da je teško raspoznati ko je muško a ko žensko)
dexter92 dexter92 23:37 06.04.2009

Offtopic pitanje za (uspavanog?)moderatora

Zasto je potrebno neko vreme da prodju preporuke?
I preporuke prolaze kroz moderaciju?
Moderatori su spin doktori?
49 41 49 41 00:12 07.04.2009

Kazu

da su Finci, sa najvecim brojem koronarnih oboljenja bas zbog te saune.
Milutin Milošević Milutin Milošević 00:36 07.04.2009

Re: Kazu

Istražujući za ovaj blog, naišao sam na ovo:

The heat in a sauna actually causes the capillaries in the skin to dilate, which in effect lowers blood pressure. In Finland, high blood pressure is something of a national problem, and yet most enjoy saunas at least occasionally. One could argue that the two are related, but our high blood pressure is due more to excess salt and alcohol than anything else. On the other hand, if you suffer from a low blood pressure, you should start taking saunas slowly, so you can judge its effects personally.
mitar.popovic mitar.popovic 06:39 07.04.2009

U prvoj i najvecoj

slici saune nema ni pare ni znoja.

I ko jos ide u saunu u haljini???
Milutin Milošević Milutin Milošević 08:45 07.04.2009

Re: U prvoj i najvecoj

Da, Mitre, lepo si zapazio. Nažalost, nema slikanja u sauni kada je proces u toku. Ne zato što je to zabranjeno, nego što para jednostavno odmah zamagli objektiv. Stoga su slike iz saune uvek takve.

A, stvarno, šta će im to prnje?
mitar.popovic mitar.popovic 16:42 07.04.2009

Re: U prvoj i najvecoj



Aaaaa..... a ja mislio to neki glupavi foliranti...
leopold_lady leopold_lady 07:40 07.04.2009

Militineeeeeee

oćem i ja da putujem ...... Vodi i mene vodi i mene

Elem,ja u saunu i ne bi smela - zbog radi srceta,a i kad pomislim na toliku vrućinu i znojenje - uh ... Bolje da ne mislim .... ....

E,a ovi na sliki dole ti baš veseli....
Milutin Milošević Milutin Milošević 08:50 07.04.2009

Re: Militineeeeeee

Ma, kažem ti: ne je problem.

Ako treba, organizovaćemo putujuću saunu, da probaš. Izmislili Rusi


leopold_lady leopold_lady 09:08 07.04.2009

Re: Militineeeeeee

organizovaćemo putujuću saunu


Ja ću da vozim,kad položim vozački
mariopan mariopan 09:13 07.04.2009

Re: Militineeeeeee

Ah kako je to lepo, i kada se samo procita

Ne znam da li bih smela , narocito onaj deo gde se skace u hladnu vodu, mada znam da telo to sve oseti sa zadrskom pa se izlazi pre nego sto se covek sokira. Stvarno , mozda probam ali na pravom mestu , negde gde je to tradicija ako se tamo nadjem.

Lepo kazem blago tebi sto si tako mnogo putovao
Milutin Milošević Milutin Milošević 09:31 07.04.2009

Re: Militineeeeeee

Ne znam da li bih smela , narocito onaj deo gde se skace u hladnu vodu, mada znam da telo to sve oseti sa zadrskom pa se izlazi pre nego sto se covek sokira

Ma kažem ti: nema nikakvih problema. Ja sam poslovično zimogrožljiv - pa kad meni nije problem onda...

Podseti me na još jednu epizodu. Februara 2004. godine imali smo sastanak u Stokholmu, koji se završio večerom svih nas (oko 20) kod jednog člana Komiteta. Bio kraj mandata, svi se opustili, popilo se dosta. Onda se društvo počelo osipati, pa samo nas trojica, predsednica i domaćinova (trudna) žena ostadosmo do kasno. Završismo u sauni, a onda, u sred februara, pijani idioti me navukoše da trčim onako go oko kuće po snegu i valjam se u istom. I ništa, majke mi. Evo: živ primer
mozda probam ali na pravom mestu , negde gde je to tradicija ako se tamo nadjem.

Nažalost, kod nas je bilo nekih pokušaja početkom devedesetih da se sauna zapati kao uživancija, ali izgleda da se nisu primili.
NNN NNN 11:58 07.04.2009

Re: Militineeeeeee

Završismo u sauni, a onda, u sred februara, pijani idioti me navukoše da trčim onako go oko kuće po snegu i valjam se u istom.
Pa, tako sam i zamišljo skautski život (moš i bez snega, tu sam bio u zabludi, mislio sam Đurđevdanak skautski sastanak, Mitrovdanak skautski rastanak, a ono žurka cele godine )
Milutin Milošević Milutin Milošević 15:14 07.04.2009

Re: Militineeeeeee

Prilagođavamo se modernim tokovima
mariopan mariopan 15:58 07.04.2009

Re: Militineeeeeee

Jao , mislim da cu ja tesko prevaliti samo onaj deo gde se svi skidaju pa ko od majke rodjeni ulaze u saunu. mislim tu su razni ljudi , neke recimo duboko postujem i zamisli onda se skinemo i tako svi dzuture na preznojavanje....ne mogu ni da zamislim

A tvoj dozivljaj je stvarno za neku knjigu, da li pises nesto i ako ne pises zasto , bre, ne napises ?
Milutin Milošević Milutin Milošević 16:31 07.04.2009

Re: Militineeeeeee

Evo, napisao sam. Kao i svi na ovom blogu, nameravam da izdam sabrana dela. Samo da vidim kada i kako.
mariopan mariopan 17:31 07.04.2009

Re: Militineeeeeee

Milutin Milošević
Evo, napisao sam. Kao i svi na ovom blogu, nameravam da izdam sabrana dela. Samo da vidim kada i kako.


Onda da javis ovde na blogu da ne propustim
Mogu da dodjem i na potpisivanje, zna se , autogram za blogere preko veze, sa posvetom.
teodorakaze teodorakaze 09:34 07.04.2009

hehehe

Kad god pomislim na saunu, setim se prijatelja Engleza koji je isao u Finsku da upozna roditelje tadasnje devojke - uvek se setim nacina na koji mi je pricao kako se sa buducim tastom upoznao go golcijat sve sibajuci se brezovim granjem. A on smerni Englez, pa mozete misliti reakciju. A tek kad je video tastu......

vladimir petrovic vladimir petrovic 09:59 07.04.2009

Odlična tema

Baš dobro što si pisao o sauni. Da čovek zažali što nije Finac (ili Severnjak uopšte).
Naravno, manje-više svi dosta znamo o sauni, a opet s vremena na vreme je lepo da se na to podsetimo.
Milutin
Kako temperatura u saunama dolazi do oko 100 stepeni, one su najčišći deo kuće. Najveći broj bakcila ovde se ubija toplotom. Stoga su se u stara vremena u saunama poradjale žene.


Ovo nisam znao i ne shvatam zašto su žene napustile taj stari običaj, ako je bio efikasan. U čemu efikasan - ne znam, valjda u onom ubijanju bacila.

Loše je kod Finaca i tih severnjaka što vole da piju i kada treba i kada ne treba. Ne vidim da je to potrebno i kada se koristi sauna.

Nešto slično (a opet različito sauni) podstoji kod naših starih okupatora i sadašnjih prijatelja - Turaka. Mislim na turski hamam. Srećom, Turci ne konzumiraju alkohol kada idu u hamam, već samo čaj... (N. B. Možda će nas jednog dana Budimac počastvovati postom o hamamu, ukoliko na tu temu nije pisao nekada ranije, što sam ja propustio).

Na kraju, by the way, vidim da te je mrzelo da ponovo pročitaš tekst pošto si ga napisao, pa ima slovnih grešaka baš tamo gde ne treba kao:
koristi malo grubi peškir kojim sanuaši jedan drugog trljaju po ledjima

Sauna nije etorsko mesto!


Može da se pogodi da su u pitanju "saunaši", da je u pitanju "erotsko", ali bolje je da ne teraš čitaoce da nagadjaju, he, he, he...
(Molim te da ovo shvatiš kao "drugarsku kritiku", jer vidim da u drugom postu, uporedo sa tvojim, Goran upravo priča o značaju "drugarske kritike", koja je obično dobronamerna!)
Milutin Milošević Milutin Milošević 10:07 07.04.2009

Re: Odlična tema

Vladimire,

Hvala za uočene greške. Pisao sam tekst tokom vikenda, kraduckajući vreme tokom rada. A postavio sam ga sinoć posle celodnevnog putovanja. Oči su mi pobelele. Evo, idem da popravljam.

A i znaš: nikada ne možeš sve da vidiš. Evo ovo "saunaši" sam čitao tri puta i tek onda video da imam grešku.

Hteo sam da pišem i o hamamu, pogotovo posle letovanja u Turskoj pre dve godine. Ali je ipak bolje da to Budimac predstavi.
dunja73 dunja73 14:28 07.04.2009

Re: Odlična tema

Hteo sam da pišem i o hamamu, pogotovo posle letovanja u Turskoj pre dve godine. Ali je ipak bolje da to Budimac predstavi


u BRD ima hamama jako dobrih
skoro dobrih i manje vise boljih nego u Tr ..
Majlutine , ja imam isto nesto da dodam..
kod tusiranja pre i posle "sauniranja" ne teba se drzati "starog pravila" toplom(vrucom) pre,a hladnom posle
vec svako temperaturu treba da "narihta" prema stepenu
licne izdrzljivosti i ugodnosti ( bar su mene tako ucili ...
e sad ..

ps
mislim da je pola sata PREVISE ..i vise sam za opciju tri puta po 10 minuta
sto u" zivotu bez saune " inace ne podrzavam
Milutin Milošević Milutin Milošević 15:15 07.04.2009

Re: Odlična tema

vise sam za opciju tri puta po 10 minuta

Ja sam za ovu opciju
... tri put je tri put
edi-va edi-va 10:45 07.04.2009

U

sauni me je jednom gledala jedna, onako studiozno ... malo ispitljivo ... na 90 C° ... meni bilo nepirjatno, mada mi je svasta prolazilo kroz, toplotom omekshalu, raspilavljenu, mozdanu masu.
Potom me je hladan tush sastavio.
Milutin Milošević Milutin Milošević 10:56 07.04.2009

Re: U

sauni me je jednom gledala jedna, onako studiozno ... malo ispitljivo ... na 90 C° ... meni bilo nepirjatno, mada mi je svasta prolazilo kroz, toplotom omekshalu, raspilavljenu, mozdanu masu.

Pa kad si ušla u pogrešnu kabinu...
edi-va edi-va 11:34 07.04.2009

Re: U

Milutin Milošević
sauni me je jednom gledala jedna, onako studiozno ... malo ispitljivo ... na 90 C° ... meni bilo nepirjatno, mada mi je svasta prolazilo kroz, toplotom omekshalu, raspilavljenu, mozdanu masu.

Pa kad si ušla u pogrešnu kabinu...


iris.davidovich iris.davidovich 17:19 07.04.2009

U sauni mogu samo

da se slikam
Milutin Milošević Milutin Milošević 17:31 07.04.2009

Re: U sauni mogu samo

Što se mene tiče, mož da obavimo slikanje i bez saune
49 41 49 41 17:38 07.04.2009

Facts


Bare facts of the sauna

Written for Virtual Finland by Mikko Norros,
deputy chief of information at the Prime Minister's office

A smoke sauna in winter attire.

How should a visitor to Finland react to the following proposition? You are invited to take off all your clothes and go to a little room heated to almost 100 Cº, where you will sit, naked, with others for a while and sweat. Then you will go outside and jump (still naked) through a small hole in the ice on a lake, the sea or whatever and refresh yourselves in the freezing water - or roll in the snow instead.

In short, "What about a sauna?"

The answer should be simple. Be courageous and say "yes" - because if you don't you will miss a deliciously relaxing experience which will provide a vital insight into the culture and mentality of your Finnish hosts.

Saunas have existed in other cultures, but it is in Finland that they have become entwined in the national culture. In days gone by, they were the most practical place to wash during the long winters when there was no running hot water. You can still find people in Finland who were born in the sauna. Not when it was heated, of course, but it was a sterile place where hot water was available.

It is estimated that there are 2 million saunas in Finland, for a population of 5 millions. Big companies and state institutions have their own saunas. The president has his official sauna, as does the prime minister. They are to be found in city apartments and in country cottages.

Milutin Milošević Milutin Milošević 18:34 07.04.2009

Re: Facts

Što ne videh ovaj tekst ranije - lakše bi napisao blog
49 41 49 41 18:12 07.04.2009

Saunica za moju dusu


49 41 49 41 18:31 07.04.2009

Sauna

domaca varijanta

Milutin Milošević Milutin Milošević 18:35 07.04.2009

Re: Sauna

domaca varijanta

Nije ni ovo lošo
ecce-florian ecce-florian 19:59 09.04.2009

Trol

Sa žaljenjem te obaveštavam da sam se rastao sa mojim ljubljenim autom
Milutin Milošević Milutin Milošević 23:07 10.04.2009

Re: Trol

Sa žaljenjem te obaveštavam da sam se rastao sa mojim ljubljenim autom

Sa radošću te obaveštavam da sam pazario novi auto


ecce-florian ecce-florian 20:33 11.04.2009

Re: Trol

Sa radošću te obaveštavam da sam pazario novi auto

I vreme je bilo gazda. Želje, čestitke i pozdravi

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana