Katarina

Krugolina Borup RSS / 26.04.2009. u 20:30

A sećaš se toga, a? He, jesam, što da nisam, ne dam ja što je moje...

Ajde otpočetka, sve mora lepo od početka da se priča.

Gost autor: baka Evdokija

catfight.jpg

To ti je bilo, vako pedeset i neke... Znam da je i Dana već išla u školu, pa je bilo bar 54-te, ili 55-te. Mitar je tad prešao da radi na železnicu, dali ga za referenta tu u Beograd, a puno se gradilo pa je nekad išao i na teren, a nije ga mnogo slalo da ide jer je se znalo da je invalidan, pa su ga malko i štedeli za teren. Al ponekad, tako, triput na godinu, morade i on da ide.

Nije meni bilo lako. Ja domaćica, troje djece, peri, kuvaj, čisti, ribaj, pa i poneki zadatak uradim sa djecom, a nije bilo ni odelo da se kupi kakvo oćeš, kao sad, mnogo sam ja i šila. A još od malene sam volela da eklam i vezem, pa mi to dodje kao odmor. Mitar je pomagao i radio oko kuće, vječito neki poso imaš, plevi baštu, kači oluk, curi česma, narasto korov, sve je to meni Mitar radio, kolko je mogao od koljena da napregne da radi. A nudilo mu i pemziju, invalidu, ali nije Mitar to tijo, kaže, radiću dok gođ mogu.

Voleo je Mitar kad sam ja lepa i doterana, pa mi počesto donosio svile i materijale iz grada, da šijem sebi lepo odelo, a onda počeo i da mi donosi ženske novine, jao, ne pantim više kako beše, mislim da se zvale Čik ili tako nekako. Tu sam vidila kako se žene nose, bilo i recepata za kolače i jela, pa kako da urediš kuću... Išli smo i u bioskop, to je nekako bilo obavezno, Mitar primi platu, donese kući, ja sve odvojim za račune, djeci za knjige i potrebe, što je za hranu, dadnem malo i njemu za džeparac, za duvan i to, a znam da će i to što mu dam potrošiti na luse za djecu i za neku glupost za mene. Znao je pogoditi meni odelo i cipele, ama kad mi kupi, tako, pleh za rernu ili šerpu uvek kupi pogrešno! Pa kad sve rasporedim novce, vidimo koliko ima za nešto kućno, svaki smo mjesec kupovali ili stočić ili orman ili jorgan, sedam osam godina smo se kućili polako dok smo sve pribavili. E, onda Mitar kaže ima li ženo tu koji dinar da ja vodim moju lepotu u bioskop, ja uvek kažem da ima. Pa sutra sredim kuću, zovnem Maru komšinicu da sjedi sa djecom, naviklujem kosu i lepo se obučem pa odem i sačekam Mitra ispred kancelarije pa u bioskop. Pa posle odemo kod Pelikana na kolače i u šetnju. Ja usput gledam izloge, pa ako mi se nešto sviđa, svratimo da uznemo.

A te godine, doseli se u kuću do nas jedna raspuštenica, na kiriju. Katarina se zvala, bila negde od Apatina rodom, vrag je donio u Beograd. Mi je komšike lepo primile, ja joj odnela i kolača kad je došla, da sam znala šta me od nje čeka, ricinusom bi ih polila. Bila ovako mala ko i ja, a tanka ko trska, samo joj sise bile velike na njoj, a sve se tako nosila da se dobro vidi kolike su i uvijala dupetom kad hoda, svi su momci stajali na kapijama ko da je parada da je gledaju.

Tek, prođe malo, a ona vide mog Mitra. Pa svako malo joj fali muška ruka u kuću. Te joj škripe vrata, te kapija ne zatvara kako treba, te klima se daska u patos, ajde komšija molim te, podmazuj, zakuj, zategni... A kad Mitar ode da radi, sve ga pipka po ramena i baje kako je jak i muževan. O, mamicu ti droljastu, sad će tebi Evda da pokaže zube. Pa kad ona ponovo Mitra pozove, ja dograbim alat i kažem, neka, sestro slatka, boli ga koljeno, ja ću ti popraviti što ti treba, ja sam seljaka ćerka, umem i kutlačom i čekićem. Pa tako pet šest puta, svati i ona šta je. A Mitru smešno, kaže, pusti je Evdo, pa ne bi ja dao tvoje oči garave i one noći naše nesane ni za takih deset, ama meni nešto zeblo oko srca...

Nisam ja bila ljubomorna, radio je Mitar sa kolegicama u kancelariju, pa sam im ja počesto i slala i kolača da imaju za užinu, i one su dolazile u našu kuću i dovodile nekad i muža, momka, kako koja. A kad se jedna pripravnica što je dali Mitru na obuku udavala, ja sam joj paket ekleraja dala da ima, bila je jadna siroče bez majke, pa kad sam čula da se udaje, ja je dovedem kod mene i otvorim sanduk i velim, biraj i nosi, da u tu kuću ne uđes ko ničija, a ako oćeš sve ću da te naučim da radiš ručni rad. Mnogo sam je zavolela, bilo to mnogo dobro djete.

Al opet dolazi Katarina kod nas na kavu samo kad je Mitar tu, pa poče mene da kalja. Ah Mitre, šteta što Evda gubi oči na ekleraj, to više nije moderno, sad se nosi kupovno, za dame, elegantno, ah Mitre, tu vranu kosu tako lepu da ošišate a la bros, znate, to je francuski stil... pa sve tako da kaže da sam ja seljanka a ona je jelte, bolja od mene. Pa ti ja lepo jedared uvatim nju kad je išla kući, pa joj kažem da se mane moje kuće, ako joj treba muško ima momčinja puno selo Surčin a toliki Beograd, moga muža i mene da ostavi.

Prošlo malo, ja mislila da je digla ruke od mog Mitra, kad jednom uveče, dođe Mara komšika da kaže da joj se porađa snaja i da dođem da pomognem malko, rodila sam troje pa znam ponešto, samo dok babicu ne dovedu. Ja odem, pa se malo i zadržala, tek oko ponoći se vratim kući. Popnem se na trem kad čujem Katarinu uz ogradu kako plačnim glasom nariče Mitru. Kako je ja ne volim, kako je nešto olajavam okolo, pa ona ima samo najbolje namere, da me eto modernira da ne budem najgora, i kako je greota da taki muškarac nema uza se pravu ženu nego mene. Mitar se, čujem, nešto preznojava, i polako je isprati kući, sve joj ponavlja kako to ona nije nešto dobro razumela, a kako meni nikaka modernacija ne treba. Uđe ona u svoju kuću, a Mitar u našu. Sklonim se ja iza malo dok ona ode, pa uđem. Mitar sipao sebi jednu rakiju pa mi veli, ja, Evdo nikad ne bi žensko tuko, al ovo bi mlatio ko besno pseto. Pa mi ispriča šta je rekla. I još mi kaže, da joj poručiš da više ne dolazi.

Sutra dan ja stala na kapiju, znam kad će ona na posao, pa je čekam. Kad je naišla, skovla, ja joj dobacim da mi priđe bliže i potiho joj kažem da mi više prag ne prelazi ako joj je život mio! A ona gadura, drčnu se na mene, kaže, seljančuro, svako muško koje oću mogu da imam, ne mešaj se da te ne oteram u svinjac iz kojeg si izašla! U, mamicu ti... Trgnem oni kapiju, pa kad sam je dovatila za one čuperke blajhane, svu sam je počupala ko klanu kokošku! A ona samo cvrči ko štene, bila sam je i nogom i rukom i koljenom, izlete Mara pa me odvede...

Posle bilo svašta. Tela da me tuži u policiju, al joj Mitar reko, samo probaj, onda ću ja da te bijem kad niko ne gleda, a ne ko Evda na sred ulice. I bila modra i raščupana dugo, pa se na kraju odselila negde, smejali joj se derani na ulici kad je vide.

Eto, tako to bilo... Jeste, bila sam je, i opet bi da mi dođe tako da otima moje. Kad ne može lepo, na reč, kad nema kud, šta ćeš, udri... Pa ko ostane...

 



Komentari (91)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

zhabitsa zhabitsa 20:48 26.04.2009

pravo žensko :)

da sam znala šta me od nje čeka, ricinusom bi ih polila


Trgnem oni kapiju, pa kad sam je dovatila za one čuperke blajhane, svu sam je počupala ko klanu kokošku!


To je žensko

Tuđe neće, svoje brani
Milutin Milošević Milutin Milošević 23:56 28.04.2009

Re: pravo žensko :)

Tuđe neće, svoje brani

Nešto baš i nisam siguran da je ovo opšta formula za žene
NNN NNN 21:12 26.04.2009

Kru

sve si bolja!
Krugolina Borup Krugolina Borup 21:19 26.04.2009

Re: Kru

NNN
sve si bolja!


Misliš - baka Evdokija je sve bolja, right?
ksendza1 ksendza1 21:31 26.04.2009

Re: Kru

Krugolina Borup
NNN
sve si bolja!


Misliš - baka Evdokija je sve bolja, right?


E, jeste, na to smo mislili pa i tvoja je zasluga Preporuka!
shumska shumska 21:37 26.04.2009

"Kad ne može lepo, na reč, šta ćeš, udri..

Najbolja priča!
NNN NNN 00:10 27.04.2009

Re: Kru

ksendza1
Krugolina Borup
NNN
sve si bolja!


Misliš - baka Evdokija je sve bolja, right?


E, jeste, na to smo mislili pa i tvoja je zasluga Preporuka!

acky acky 21:29 26.04.2009

Girl fight !

Slatko sam se nasmejala zamišljajući
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:56 26.04.2009

To se zove

vučica
maca22 maca22 23:45 26.04.2009

Re: To se zove

sjajno
aramon aramon 01:27 27.04.2009

Re: To se zove

da sam znala šta me od nje čeka, ricinusom bi ih polila - xD E to je reakcija!
bocvena bocvena 23:22 26.04.2009

kao film!

Ovo je tako dobro ispričano, da zvuči nestvarno! Da je baba Evdokija pisala i objavljivala knjige ne bi sad od Mir-Jam pravili serije!
ksendza1 ksendza1 11:16 27.04.2009

Re: kao film!

bocvena
Ovo je tako dobro ispričano, da zvuči nestvarno! Da je baba Evdokija pisala i objavljivala knjige ne bi sad od Mir-Jam pravili serije!


Potpisujem Zamisli scene iz filma
maca22 maca22 23:37 26.04.2009

Slika

mmmmmmmm

Evdokija
margos margos 23:39 26.04.2009

Eh, da je Mitara....

... pa da se ima rašta čupetati. Mada.... hmm... kad bolje razmislim - dve mi baš ostadoše dužne, rado bih k'o Evda i sad kad se setim.
tea11 tea11 00:33 27.04.2009

bravo za baku

malena_nis malena_nis 02:41 27.04.2009

bravo!

Bravo baka Evdokija! samo nastavite da pripovedata a vasa unuka da belezi. i zaista je ovo blago, trebalo bi ozbiljno da razmislite o tome da izdate knjigu!
ja sam od onih sto redovno citaju ali ne komentarisu

ovo je odlicna i mnogo smesna prica, tacno se moze zamislliti...
bravo
malena_nis malena_nis 02:44 27.04.2009

i....

...ima li jos takvih kao sto je bio vas Mitar?!
djina.unuka_evdokija djina.unuka_evdokija 10:30 27.04.2009

Re: i....

Pa, sad, tja, u Nisu nemamo nikog ali... Ne znam koliko imas godina, ovako, imam jednog brata u Italiji, neozenjen, pa jednog bratanca u Beogradu, pa jednog u Norveskoj, imam i jos jednog dole na moru... A za svakog bi ovako iskreno rekla da su povukli na Mitra, po srcu i dobroti.....
Ajde se javi pa da kombinujemo nesto... Ko zna, mozda mi budes snajka, da malo prosaramo familiju, ima nas sa svih krajeva, ali niko iz Nisa...
Djina
miloradkakmar miloradkakmar 08:11 27.04.2009

Pod kontrolom


Vrag Mitar, opasna Katarina, ali baka Evdokija sve je držala pod kontrolom i u svojim rukama.
Sjajna priča.
ElectricDreams ElectricDreams 11:08 27.04.2009

Bwahahaha

Catfight... fenomenalno :)
Još da je pala kiša, pa da je bilo blato Al dobro... i ovako je ok
Ulepšali ste mi dan :)
ladyhawk ladyhawk 11:54 27.04.2009

Ove price su melem za dusu

.
Zarad podrske Krugolininoj akciji majkahrabrost registrovala sam se na B92, a sada neizmerno uzivam i u tekstovima bake Evdokije. Velela bih da se setim nekih originalnih reci kojima bih pohvalila sve tri dame zasluzne za radost koju mi pruzaju, Krugolini za pokretanje akcije koju smatram najplemenitijim podvigom i za njeno prepoznavanje lepote Evdokijinih prica, Djini koja je odvojila vreme da sa svima nama podeli bakinu mudrost i uspomene i naravno, baki Evdokiji koja je u doba kada su obicno vec davno usahle zelje za stvaranjem i poducavanjem, neumorna.

Krugolina, Djina, Evdokija, hvala vam.

P.S. Mojoj baki je uskoro 89 godina, daleko sam od nje i retko je vidjam. Za svaki nas susret pomislim :"mozda je poslednji" i suze grunu samo kad nju cujem ili vidim. A kakvo je to blago koje je ona pruzila svojim unukama! Upravo je moja cerka pisala jedan obiman rad iz istorije prema intervjuu sa svojom prabakom: "Sta se moze zakljuciti o sudbini mog pradede koji je nestao tokom Drugog svetskog rata?" Bez lazne skromnosti, to je malo remek delo zahvaljujuci zivopisnoj prici, a saznace i ovi stranci kako je zaista izgledao taj rat "na brdovitom Balkanu".
Bake su nase blago.
mamatrisina mamatrisina 12:02 27.04.2009

Evdokijine priče

Za Djinu:
dok god budete zapisivali ove priče, mi ćemo uživati. Ja ih čitam, štampam i povezujem u fasciklu da bih mogla da ih prosledim svojoj mami (učiteljica u penziji), sestri (administrativac) i koleginicama u školi u kojoj radim!
Molim vas, objavite ih kao knjigu! Ko god je čitao priče na blogu, u razgovoru sa mnom raspitivao se o knjizi, lakše je za čitanje, a možete se vratiti na omiljena mesta!

Puno, puno uspeha i sreće obema! Snezana
Smorock Smorock 12:50 27.04.2009

Pravo zensko

nece tudje al kopa oci da brani svoje :)
vazda bilo :)
Moj Deda je kasno upisao fakultet pa cim ga je zavrsio njega su zaposlili u Televiziji koja se tad tek pravila.. A on covek sa sela, iz Jakova, posten, pravican, ratoboran, ceo rat je kao tinejdzer cuvao majku i mladjeg brata i sestru i svinje od svih. Kaze moj Deda najteze je bilo ratovati protiv svih - dodju Partizani na salash uzmu mu svinje, dodju Ustashe uzmu mu svinje, dodju Cetnici uzmu i oni, dodju Nemci i oni, i oca mu odevli u Mathauzen da se nikad ne vrati. Sive oci, crnu kosu je Deda tad imao, ne narocito visok al kako kaze nana "ziva vatra" :)

Prica mi moja Nana, ona ode u kancelariju do njega da ga poseti da odu na rucak, a oko njega 15 sekretarica, kafe kuvarica i kojekakvih, kad je on predstavi kao svoju zenu one je sve odmeravale onako ispod oka. Dedi je bilo smeshno, a bogami njoj nije.
Tako se natovrzla neka mlada razvedena na njega, pa da je vozi kuci kasno je ostala u firmi (posto je Deda tad imao fin sluzbeni auto), te da joj pomogne da preveze decu na voz, ta ovo te ono....
Nana kaze da je tako htela da je rascerupa, aman svaku rec joj verujem
A Deda je fin, dzentlmen, al bogami bio je i tvrdoglav, bio i dan danas ostao :) kaze Nani da umislja, nije to tako, eto on pomaze zeni sa malom decom u nevolji.... E dok ga jednom tako ta ista jadna zena u nevolji nije pokusala da poljubi... Lupio joj samarcinu da je sela i kako sam kaze "oterao je u vraga!".
I naravno dosao je kuci sav besan i prvi i jedini put u zivotu rekao je Nani - e prokleto zensko bila si u pravu! Ovako me vise ni jedna nece izigrati!
...
Ove godine Nani i Dedi je bilo cini mi se 55 godina braka, a oko 60 zabavljanja :) I dan danas su ko golupcici, zaljubljeni. To je za mene nesto najlepse na svetu i kad god se nesto "razocaram" u ljubav pogledam u njih.

Citam baka-Evdokijine price, citam i setim se i pokojne prababa Zorke, prave Crnogorke i njenih prica. Zao mi je, bila sam relativno mala i mlada kada je ona umrla ali se nekih prica i dalje secam.. Shvatam sad da ako ih ne napishem bar moja deca sutra to da imaju, pasce u zaborav..
Njena prica kako je isla u ono vreme u neku Domacinsku skolu na Cetinju valjda, bila je dvorska dama na dvoru kralja Nikole, pa joj je kraljica pomagala za spremu, prvi muz joj je bio kraljevski cini mi se konjicki oficir.. Secam se slika, baba sva onako moderno obucena, lepa i njen prvi muz u uniformi i njen otac onako po Crnogorski slikan sa ogromnim brcima i satom :).... Rat joj je odneo prvog muza i dugo nije htela da se preuda.. Pokojni pradeda ju je 6-7 puta prosio dok nije pristala....



Eto raspisah se.. Ne zamerite
djina.unuka_evdokija djina.unuka_evdokija 14:16 27.04.2009

Re: Pravo zensko

O, falim te Boze da nisam jedina!!! Stalno me svi pitaju kako to da samo TI imas takvu baku i samo TVOJA baka je imala sjajan brak i divnog muza i kako to bas samo ti... Aman ljudi, vi koji imate divne bake, majke, tetke, strine koje imaju dobre brakove i jos uvek se posle 20, 30, 40 godina maze sa muzevima ko dva goluba, JAVLJAJTE SE! Znam da je onih drugih primera mnogo mnoooogoooo vise, ali dajte da ove klinke koje se jos nisu udale vide kako to moze da bude, pa se mozda ne zatrci za prvim koji joj ponudi brak.... Ne pljujem muskarce, naprotiv, ne pljujem ni zene, nikako, samo bih volela da..... Ma ne znam, da se zna da moze i ovako lepo!!!
elastigirl elastigirl 21:42 27.04.2009

Re: Pravo zensko

djina.unuka_evdokija
O, falim te Boze da nisam jedina!!! Stalno me svi pitaju kako to da samo TI imas takvu baku i samo TVOJA baka je imala sjajan brak i divnog muza i kako to bas samo ti... Aman ljudi, vi koji imate divne bake, majke, tetke, strine koje imaju dobre brakove i jos uvek se posle 20, 30, 40 godina maze sa muzevima ko dva goluba, JAVLJAJTE SE! Znam da je onih drugih primera mnogo mnoooogoooo vise, ali dajte da ove klinke koje se jos nisu udale vide kako to moze da bude, pa se mozda ne zatrci za prvim koji joj ponudi brak.... Ne pljujem muskarce, naprotiv, ne pljujem ni zene, nikako, samo bih volela da..... Ma ne znam, da se zna da moze i ovako lepo!!!


Evo da 'prijavim' babu i dedu po majci, oni su imali brak pun ljubavi. Ziveli su na selu, a nisu se sami zavoleli vec su ih familije spojile. Deda nije bio naocit, jos je bio i siroce (otac umro posle ranjavanja na Solunskom frontu, a majka rano umrla, cuvali ga stricevi) a baka je fino izgledala pa je spoj bas i nije obecavao u pocetku, ali su se zavoleli i rodili 9-oro dece od kojih je troje umrlo u ranom detinjstvu. E sad, spolja je izgledalo kao da je deda gazda u kuci i da se njegova postuje bez pogovora, ali mi je mama pricala da ih je puno puta cula kako se uvece (kad misle da su deca zaspala) ZAJEDNICKI dogovaraju sta i kako ce da rade, to naravno deda sutradan plasira kao njegovu odluku Na kraju je samo dvoje od sestoro njihove dece imalo tako skladan brak. Deda je umro odavno, kad sam ja bila u osnovnoj, a baka ga je nadzivela nekih 10 godina; za tih 10 godina je stalno pricala kako nije u redu sto je deda 'ne zove da i ona ode kod njega' jer su se za zivota dogovorili da 'ko na onaj svet koji ode prvi, brzo pozove i onog drugog da se pridruzi'. Mi deca smo je na tu njenu zalopojku zezali (sad mi nesto zao kad se setim) da je deda ne zove zato sto je verovatno nasao neku mladju babu

Inace secam se da smo dedu terali da prica kako mu je bilo u ratu (bio je u partizanima) - valjda smo se u skoli naslusali prica iz NOB-a, ali moj deda uopste o toj temi nije hteo da prica, odgovorio bi nesto tipa da tema uopste nije vesela i nije za decu...
maca22 maca22 22:45 27.04.2009

Re: Pravo zensko

djina.unuka_evdokija
O, falim te Boze da nisam jedina!!! Stalno me svi pitaju kako to da samo TI imas takvu baku i samo TVOJA baka je imala sjajan brak i divnog muza i kako to bas samo ti... Aman ljudi, vi koji imate divne bake, majke, tetke, strine koje imaju dobre brakove i jos uvek se posle 20, 30, 40 godina maze sa muzevima ko dva goluba, JAVLJAJTE SE! Znam da je onih drugih primera mnogo mnoooogoooo vise, ali dajte da ove klinke koje se jos nisu udale vide kako to moze da bude, pa se mozda ne zatrci za prvim koji joj ponudi brak.... Ne pljujem muskarce, naprotiv, ne pljujem ni zene, nikako, samo bih volela da..... Ma ne znam, da se zna da moze i ovako lepo!!!

Tu sam, Djina, tu sam.
Sveka prica ima varijantu i slicnost sa nekim pričama mojih baba. A i malo su stariji od Evdokije. Prepoznajem detalje , vreme, zaplete, uobičajene probleme tog doba....

E sad...j a sam uvek bila skepticna prema babinim pricama koje su, barem meni, zvucale "ja, pa ja"... (a i nisam htela da slušam, meni to nije bilo zanimljivo, tada) ali sada ovde te priče vidim u reprizi... pa sam posle nekog početnog otpora, počela da ih prihvatam.
maca22 maca22 13:42 28.04.2009

Re: Pravo zensko

Smorock
Lupio joj samarcinu da je sela

Za ovo on nema opravdanja.
medjutim92 medjutim92 15:09 28.04.2009

Re: Pravo zensko

maca22
Smorock
Lupio joj samarcinu da je sela

Za ovo on nema opravdanja.


a da tebe neko pokusa da poljubi na silu, da li bi mu lupila samar?
Smorock Smorock 15:55 28.04.2009

Re: Pravo zensko

Mislim da je imao puno pravo. Ona je znala da je on ozenjen, da ima porodicu, hteo je da joj pomogne zbog njene lose situacije i male dece. A ona je izgleda sve to radila sa zadnjom namerom - da ga zavede. Sto je zapravo samar njegovim dobrim namerama.
Dakle ni ona nije imala opravdanja da posegne za necim sto nije njeno.

Opet, ljudi su razliciti, svako ima pravo na svoje misljenje.

scabies scabies 16:11 28.04.2009

Re: Pravo zensko

A ona je izgleda sve to radila sa zadnjom namerom - da ga zavede.
Dobro, zadnja namera. Ali zasto je losa namera???
Nisu ljudi ni stvari ni vlasnistvo. Zavodjenje je proces, biti zaveden-rezultat. A taj razultat (iskljucivo) zavisi od objekta zavodjenja!
Ili prevedeno: svako ima pravo da poqsava da zavede bilo koga. To da li ce uspeti ionako ne zavisi od njega!
Smorock Smorock 16:20 28.04.2009

Re: Pravo zensko

scabies
A ona je izgleda sve to radila sa zadnjom namerom - da ga zavede.
Dobro, zadnja namera. Ali zasto je losa namera???
Nisu ljudi ni stvari ni vlasnistvo. Zavodjenje je proces, biti zaveden-rezultat. A taj razultat (iskljucivo) zavisi od objekta zavodjenja!
Ili prevedeno: svako ima pravo da poqsava da zavede bilo koga. To da li ce uspeti ionako ne zavisi od njega!


Otkad je rasturanje porodica plemenito?
Imas pravo, ljudi nisu svojina, i kako ide ono "u ljubavi i ratu je sve dozvoljeno". No, ja smatram da bas i nije tako.
Objekat zavodjenja se nasao ekstremno uvredjenim i odreagovao je kako je odreagovao.

Ovde vidim ima ljudi sa bas razlicitim razmisljanjem i logikom, to je super za diskusiju.
Smorock Smorock 16:33 28.04.2009

Re: Pravo zensko

scabies
A ona je izgleda sve to radila sa zadnjom namerom - da ga zavede.
Dobro, zadnja namera. Ali zasto je losa namera???
Nisu ljudi ni stvari ni vlasnistvo. Zavodjenje je proces, biti zaveden-rezultat. A taj razultat (iskljucivo) zavisi od objekta zavodjenja!
Ili prevedeno: svako ima pravo da poqsava da zavede bilo koga. To da li ce uspeti ionako ne zavisi od njega!


I nekako mi se cini da dosta ljudi ima prilicno opustene standarde sve dok se tako neka situacije ne desi bas njihovim partnerima.
scabies scabies 16:34 28.04.2009

Re: Pravo zensko

Otkad je rasturanje porodica plemenito?
A ko je pomenuo plemenitost? Nije plemenito ni samaranje, pa ga neki ovde podrzavaju kao legitimno sredstvo odbrane protiv zavodjenja...
A ne znam ni od kada su zavodjenje i rasturanje porodice isto? Ne moze porodicu da rasturi niko spolja. U to duboko verujem!
to je super za diskusiju.
i ja kazem
acky acky 19:07 28.04.2009

Re: Pravo zensko

A ne znam ni od kada su zavodjenje i rasturanje porodice isto? Ne moze porodicu da rasturi niko spolja. U to duboko verujem!
a da tebe neko pokusa da poljubi na silu, da li bi mu lupila samar?
Lupio joj samarcinu da je sela

Za ovo on nema opravdanja.
Objekat zavodjenja se nasao ekstremno uvredjenim i odreagovao je kako je odreagovao.
Lepo ste sve ovo primetili..
Ja bih još da dodam "priče iz života" mog brata. Jednom mu je u kafiću prišla jedna koja je bezuspešno pokušavala da ga smuva (a imao je devojku), kao nešto da mu kaže i ujela ga-napravila mu šljivu na vratu.Kad je došao sebi od iznenađenja tako je besneo i hteo da je prebije da su ga drugari jedva sprečili...Treba posle objasniti devojci takvu ludost, i da ti drugari ne izmišljaju da mu "drže stranu"... To je tako bilo promišljeno i podlo, nisam mogla da verujem...
Bila je kasnije jedna, zaista atraktivna, i bio nešto kratko s njom ali raskinuo. No ona to nije uopšte "čula". Pojavljivala se svud gde i on, presretala ga,i nekad i 3-4 puta dnevno zvala da ja nisam mogla da živim od nje (na fixni, tad nije bilo mobilnih). A sve kao lepo, ljubazno, pozdravi me, pita šta radim, i da li je on kod kuće, i kako tako stalno nije kod kuće (gde luta!?) nagovarala me da dođem kod nje na kafu da se upoznamo...Ne možeš je se otresti, u čitavom životu neću slagati toliko puta, koliko sam za tih par meseci. Prava ženska varijanta proganjanja-da tražiš zabranu kontakta i prilaza na 300 metara.(ima li to kod nas u zakonu?) Brat je kako je vreme prolazio bivao sve grublji (ne fizički) prema njoj kad je sretne, ali to uopšte nije dopiralo...Spaslo nas je to što se odselila u inostranstvo.

Ovo su dakle drastični primeri, ali to je poenta: neke žene (devojke) ne mogu da se pomire s tim da im objekat zavođenja ne odgovara na zavođenje, (ili da se predomisli kad ih bolje upozna).Onda prelaze granicu koja se računa zavođenja i prelaze u maltretiranje...Baš kao i neki muški primerci (koji nam pak zbog fizičke snage, i mogućnosti nasilja deluju opasnije )
Ne opravdavam nasilje, baš nikako,
jedino što, eto, mogu da razumem da neko frustriran posle mnogo pokušaja milom, pribegne i pokušaju silom da to maltretiranje zaustavi

duchesse duchesse 20:07 28.04.2009

Re: Pravo zensko

@scabies

slažem se sa tobom. Svako ima pravo da pokuša da zavede nekog ko je zauzet, a ako taj "poklekne", krivica leži u potpunosti na njemu. Mene uvek čudi kad žene otkriju prevaru, zašto krive drugu ženu a ne svojeg muža/dečka/whatever? Zašto je ona uvek zla zavodnica a on samo slab muškarac (ili još gore 'pravi muškarac')? Malo se digne frke, malo pasivne agresije, i sve mu je oprošteno.

Naravno da sve ženske osobe na razmišljaju na ovakav način, ali ne može se poreći da ima mnogo takvih.
maca22 maca22 23:02 28.04.2009

Re: Pravo zensko

medjutim92
a da tebe neko pokusa da poljubi na silu, da li bi mu lupila samar?

Sada izmisljamo silovanje i samoodbranu?
maca22 maca22 23:04 28.04.2009

Re: Pravo zensko

Smorock
Opet, ljudi su razliciti, svako ima pravo na svoje misljenje.

Nasilje nije stvar misljenja. NEMA opravdanja.


(ja se nadam da ce se feministikinje, umesto da traze dlaku u jajetu u baka Evdokijinim pricama, oglasiti na OVO)
maca22 maca22 23:12 28.04.2009

Re: Pravo zensko

acky
jedino što, eto, mogu da razumem da neko frustriran posle mnogo pokušaja milom, pribegne i pokušaju silom da to maltretiranje zaustavi

..sto ama bas nema nikakve veze sa ovom pricom.

Nema veze sa dekom koji se petama lupao u zadnjicu da provodi vreme sa doticnom damom koja je samo ...prvi put, (naglasavam prvi put, da napravim konstrast sa golgotom tvog brata) pokusala da ga poljubi.

Nije mogao da kaze da se nisu razumeli i da nije zainteresovan?
Sram ga bilo.
scabies scabies 23:39 28.04.2009

Re: Pravo zensko

Mene uvek čudi kad žene otkriju prevaru, zašto krive drugu ženu a ne svojeg muža/dečka/whatever?
Pre nekoliko dana naletim na Opru na HTV (cini mi se). Emislija o..ne znam cemu (gledala sam celih 6minuta). Tu zena (oko 30ak godina) koju je muz napustio (ostala sa cetvoro dece). I cita ona pismo koje je poslala zeni zbog koje je napustio. Ja gledam i cudim se-njemu sve oprostila, a po ljubavnici drvlje i kamenje. Sve u stilu pa kako si mogla, pa zasto si to uradila, pa kakva si ti osoba... Na kraju pisma se malo izvadila kad je rekla: "ne mogu da verujem da tako podcenjujes sebe i da mislis da je najbolje sto mozes da imas muskarac koji je bio spreman da napusti svoju zenu i svojih cetvoro dece".
A sve me podseca na epsq Zenidba kralja Vukasina.
scabies scabies 23:51 28.04.2009

Re: Pravo zensko

kao nešto da mu kaže i ujela ga-napravila mu šljivu na vratu
Cek, cek... Pravljenje sljive ipak traje malo duze... Ako ga je iznenada ugrizla za vrat do mere da mu napravi podliv-e to je vec fizicki napad i ne moze se tretirati kao poqsaj zavodjenja, zar ne?
Ovi tvoji primeri su ipak malo extremni. Ako neko nije normalan onda ga treba tako i tretirati. Da ne mesamo babe i zabe... Uznemiravanje i maltretiranje su jedno-zavodjenje nesto drugo.
A sta meni smeta u prici? Pa taj Mitar koji se "preznojava i objasnjava Katarini da je nesto pogreno razumela" a onda naspe rakiju i kaze Evdokiji: "Evdo nikad ne bi žensko tuko, al ovo bi mlatio ko besno pseto. Pa mi ispriča šta je rekla. I još mi kaže, da joj poručiš da više ne dolazi."
A zasto on nije rekao da vise ne dolazi? I da on voli svoju zenu takvu kakva je i da je ne bi menjao ni za jednu drugu?
Kao ne ide da on tuce zenu, ali je potpuno uredu da da zeleno svetlo svojoj zeni da se bije sa drugom zenom.
A nasilje ne opravdavam ni u kojoj varijanti. Ni izmedju muskarca i zene, dva muskarca, dve zene...
Smorock Smorock 23:53 28.04.2009

Re: Pravo zensko

maca22
acky
jedino što, eto, mogu da razumem da neko frustriran posle mnogo pokušaja milom, pribegne i pokušaju silom da to maltretiranje zaustavi

..sto ama bas nema nikakve veze sa ovom pricom.

Nema veze sa dekom koji se petama lupao u zadnjicu da provodi vreme sa doticnom damom koja je samo ...prvi put, (naglasavam prvi put, da napravim konstrast sa golgotom tvog brata) pokusala da ga poljubi.

Nije mogao da kaze da se nisu razumeli i da nije zainteresovan?
Sram ga bilo.


Bas zlonamerno.

Vidim da se retko ko iole trudi da pokusa da shvati dogadjaje u svetlu godina kada su se odigrali. Nije isto 2009. i 1959. i ne moze se jednako tretirati.
No, ovde ljudi pre isteruju neku fiktivnu pravdu nego da pokusaju da shvate u cemu je stvar.

Sta je sledece, neko ce jos nase babe i dede da proglasi zlikovcima jer su imali svinje i ostale domace zivotinje od kojih su ziveli i koje su klali i jeli....
maca22 maca22 23:54 28.04.2009

Re: Pravo zensko

scabies
A zasto on nije rekao da vise ne dolazi? I da on voli svoju zenu takvu kakva je i da je ne bi menjao ni za jednu drugu?
Kao ne ide da on tuce zenu, ali je potpuno uredu da da zeleno svetlo svojoj zeni da se bije sa drugom zenom.

Potpis.
Da je on samo rekao sta je trebalo da kaze, ove ne bi morale da se tuku.
Smorock Smorock 23:56 28.04.2009

Re: Pravo zensko

scabies
Ako neko nije normalan onda ga treba tako i tretirati.


Sto po tvojoj logici znaci sta?
I gde je uopste linija "normalnosti"?
maca22 maca22 00:00 29.04.2009

Re: Pravo zensko

Smorock
Vidim da se retko ko iole trudi da pokusa da shvati dogadjaje u svetlu godina kada su se odigrali. Nije isto 2009. i 1959. i ne moze se jednako tretirati.

Ali sta ima veze sa vremenom u kome se desavalo?
Smorock Smorock 00:09 29.04.2009

Re: Pravo zensko

maca22
Smorock
Vidim da se retko ko iole trudi da pokusa da shvati dogadjaje u svetlu godina kada su se odigrali. Nije isto 2009. i 1959. i ne moze se jednako tretirati.

Ali sta ima veze sa vremenom u kome se desavalo?


Drustvene norme, okruzenje, drustveno prihvaceno ponasanje i vaspitanje koje je bilo prilicno patrijarhalno dosta se razlikuju od danasnjih.
Na primer tada je bilo sasvim normano da zena sedi kuci i bude domacica dok muskarac radi i zaradjuje. Nije bilo toliko uobicajeno da zene idu ni u srednje skole niti da studiraju.
Svaka radnja i delovanje mora se gledati u drustvenim okvirima i vremenu kada se desavala.
Ne znam sta ti tu nije jasno?
acky acky 00:10 29.04.2009

Re: Pravo zensko

Nije mogao da kaze da se nisu razumeli i da nije zainteresovan?
Sram ga bilo.


Pa da, no imamo vrlo ukratko ispričano, možda i jeste rekao....
No, nije taj šamar odbrana od poljupca, meni liči na reakcija na uvredu , eto on pomaže, a ona povrh njegove dobronamernosti pravi pretpostavke da bi on varao ženu, nije on takav čovek...a možda je u tom šamaru istresao deo besa na samog sebe jer kako kaže, dozvolio je da bude izigran...

Sve ovo nije opravdanje, naravno!
(nego ja volim da razmatram motivaciju )




maca22 maca22 00:13 29.04.2009

Re: Pravo zensko

Smorock
Ne znam sta ti tu nije jasno?

Jel moze konkretno za ovaj slucaj?
Batinanje zena sa zadovoljstvom ("da je sela" ) je bilo tada cesce, uobicajenije i legitimnije? Ja pretpostavljam da je to.
scabies scabies 00:17 29.04.2009

Re: Pravo zensko

.a možda je u tom šamaru istresao deo besa na samog sebe jer kako kaže, dozvolio je da bude izigran
E savaka mu cast. Bas se kaznio
maca22 maca22 00:17 29.04.2009

Re: Pravo zensko

acky

No, nije taj šamar odbrana od poljupca, meni liči na reakcija na uvredu , eto on pomaže, a ona povrh njegove dobronamernosti pravi pretpostavke da bi on varao ženu, nije on takav čovek...
Aham. :) I ja mislim da je iza toga visoko-moralno zgrazavanje. A mozda i strah. "ju, sta mi se desilo". :)

acky
a možda je u tom šamaru istresao deo besa na samog sebe jer kako kaže, dozvolio je da bude izigran...
I to sam pomislila. :)

acky
Sve ovo nije opravdanje, naravno!
(nego ja volim da razmatram motivaciju )
Me too.
scabies scabies 00:26 29.04.2009

Re: Pravo zensko

Sto po tvojoj logici znaci sta?
I gde je uopste linija "normalnosti"?
Nije bitna moja logika, dovoljan je opsti stav...
Situacije koje je Acky opisala definitivno prelaze granice koje najveci broj ljudi ima. (a valjda normalnost i odredjuje prosek, Gausova kriva i tako to).
Ugristi nekoga do krvi za vrat iznenada, tako sto ste predstavili kao da nesto hocete da kazete na uho-to je stvarno malo previse, zar ne? Mada, ja sam gore izrazila sumnju da postoji mozda i neko drugo objasnjenje...
Uznemiravati nekoga ko je explicitno stavio do znanja da mu to ne prija i da to dozivljava kao uznemiravanje i neprijatnost je nenormalno, zar ne?
Ili konkretnije: razlika izmedju zavodjenja u poqsaju i zavodjenja je u reakciji objekta. Izmedju zavodjenja u poqsaju i uznemiravanja je u tome sto kod drugog postoji protivljenje objekta. A razlika izmedju zavodjenja i uznemiravanja je oooogromna. Kapiras?
scabies scabies 00:32 29.04.2009

Re: Pravo zensko

Drustvene norme, okruzenje, drustveno prihvaceno ponasanje i vaspitanje koje je bilo prilicno patrijarhalno dosta se razlikuju od danasnjih.
Naravno, ali zasto bi to znacilo da mi ne mozemo da procenjujemo to vreme? Razlicito moze da bude i gore i bolje.
Ja mislim da je najveca vrednost ovih prica bas zato sto jesu prozor u to vreme. A narator je bas talentovan i lepo slika to vreme. A da li je to vreme bilo lepo, to valjda smemo da disqtujemo?
acky acky 00:35 29.04.2009

Re: Pravo zensko

Ja se slažem sa Smorock u vezi sagledavanja vremenskog okvira...
tako je često šamar vaspitna metoda i danas, a tih godina bilo i u pedagoškim ustanovama vaspitno sredstvo....mislim...to je okvir!

Ali ipak, niko ne mora da upotrebi silu, osim u ekstremnim slučajevima samoodbrane...
ni u koje vreme...
--------------------------------------
uvek ima drugi način, no oko njega se treba potruditi, promisliti, zadržati prvobitni impuls!...
Ko to može uvek!?



Edit: u prvobitnom komentaru povukla sam liniju na mestu gde sam prestala da mislim o nasilju kao reakciji, već uošteno o našoj prvoj reakciji na situaciju, dakle prebacila sam se na opšti nivo (a ta prva reakcija nekad može biti i beg zbog treme kad je nešto važno, ili bilo šta drugo) ...i pri onom "ko to može uvek" mislila sam na to da smo ljudi,nismo savršeni, niti uvek promišljeni, i da često iz prve uradimo nešto što nije ok, sledeći ono što nam prvo padne na pamet, bilo na tuđu , bilo na svoju štetu....

Glavni deo mog stava što se nasilja tiče je iznad te crte


acky acky 00:39 29.04.2009

Re: Pravo zensko

scabies, što se priča o mom bratu tiče to jesu ekstremi
napisah
Onda prelaze granicu koja se računa zavođenja i prelaze u maltretiranje...

ali to su priče iz devedeset neke,
tamo pedesetih se sa mnogo manje agresivnosti izlazilo iz okvira pristojne ženske osobe, i prelazilo u nasrtljivo žensko
Čak, možda je i bilo kakav prvi korak sa ženske strane smatran za uvredu "pravog muškog" (ni ne mora biti oženjen), ne znam...
I danas imaš onih koji misle da ženske ne treba da prilaze momcima (i ja se nadam da takvi izumiru )
scabies scabies 00:40 29.04.2009

Re: Pravo zensko

uvek ima drugi način, no oko njega se treba potruditi, promisliti, zadržati prvobitni impuls!...
Ko to može uvek!?
O cemu pricas? Da li neko moze uvek da se uzdrzi od upotrebe fizicke sile???? Evo da ti odmah kazem da ja mogu! I ne smatram to ni za kakvu vrlinu. I znam jos mnogo, mnogo ljudi koji mogu.
To je opasna izjava. Lose opravdanje za nasilne, agresivne, nesposobne da se potrude i izbore dozvoljenim sredstvima.
acky acky 00:42 29.04.2009

Re: Pravo zensko

UF, UF UF, loš spoj mojih rečenica jedne iza druge,nisam htela da opravdavam
let me refrase that
scabies scabies 00:43 29.04.2009

Re: Pravo zensko

tamo pedesetih se sa mnogo manje agresivnosti izlazilo iz okvira pristojne ženske osobe, i prelazičo u nasrtljivo žensko
Dobro pa? Nasrtljive zenske osobe treba tuci? Ne razumem?
acky acky 00:48 29.04.2009

Re: Pravo zensko

Aj scabies da stanemo
a i da ne idem gore i prepisujem samu sebe sa podvlačenjem gde mi je naglasak

RAZUMETI OPRAVDATI
a ja stalno kažem da ne opravdavam
a onda pokušam da razmislim šta je toj osobi u glavi

maca22 maca22 00:52 29.04.2009

Re: Pravo zensko

scabies
tamo pedesetih se sa mnogo manje agresivnosti izlazilo iz okvira pristojne ženske osobe, i prelazičo u nasrtljivo žensko
Dobro pa? Nasrtljive zenske osobe treba tuci? Ne razumem?

"U Milice, u Milice, duge trepavice..." preporuka je bila da smerna zena uvek gleda u zemlju.
Ako izadje izvan drustveno-predvidjene norme, svako pristutan ima pravo da je tuce (mozda i kamenuje) Ko je prvi uvreba da se drznula, i nalema, dobije ovacije za odrzavanje drustveno-moralnog statusa quo.

(sad se zavitlavam i karikiram stvar)
scabies scabies 00:58 29.04.2009

Re: Pravo zensko

Znas ja sam od onih koji prave ogromnu razliq izmedju vernosti i odanosti. Vernost bez odanosti je cista mehanika. Odanost (u mom zivotu) ne trazi vernost (sto ne znaci da nije dobro da je ima). Odanost je stvar duse, vernost stvar tela. Covek (ili zena (ili ja)) moze da bude veran bilo kome, odan-najvise jednom(dva puta) u zivotu.
Zato mi i zveci ta patrijarhalna vernost. Dolazi spolja. Nije stvar licne potrebe vec javnog morala.
I znam mnogo ljudi koji su verni, a odani nisu bili nikad nikome.
scabies scabies 01:04 29.04.2009

Re: Pravo zensko

Aj scabies da stanemo
Stacemo ako preti opasnost da se naljutis?
Ako ne-ja bih da nastavimo!
Razumem ja da ne opravdavas vec poqsavas da razumes, ali mi se cini da verujes da objasnjenje (motivacija, je l') moze biti samo pozitivna. Nisi rekla a mozda je agresivni lik koji jedva doceka da ima razloga da nekog udari. Ili sam ja pogresno procitala?
maca22 maca22 01:08 29.04.2009

Re: Pravo zensko

Smorock
I nekako mi se cini da dosta ljudi ima prilicno opustene standarde sve dok se tako neka situacije ne desi bas njihovim partnerima.

Da mene neko zavodi (ne uznemirava, niti progoni, već samo zavodi), pa ništa lakše nego zadržati distancu i staviti do znanja sta može, a šta ne.
acky acky 01:30 29.04.2009

Re: Pravo zensko

Stacemo ako preti opasnost da se naljutis?
Ako ne-ja bih da nastavimo!



neću da se ljutim (to sam ti već jednom rekla )
samo sam na brzaka to napisala, da ne ideš dalje tom linijom, gde mislim da si me pogrešno skontala...

editovala sam gore onaj komentar gde je nesrećno zvučalo jer sam u svojoj glavi napravila skok koji nisam napisala pa ispalo tako, videh i sama, kao da se nasilje može opravdati.

Nisi rekla a mozda je agresivni lik koji jedva doceka da ima razloga da nekog udari. Ili sam ja pogresno procitala?


Nisam rekla, da, jer u priči divan muž i tako to ne vidim takvu narav, to ne znači on nije takav,ali je manje verovatno, jer ga porodica takvim ne doživljava (što takođe ipak nije kriterijum)
A šta zaista može o nekom kao osobi da se sazna iz jednog komentara na blogu?

Meni taj komentar (a i Evdokijina priča) samo daje pojedninačne primere, koje mogu da povežem i sa nekim stvarima koje i danas opstaju...ali i da vidim šta se vremenom menja i tako.... malo analiziram ključna mesta zbog čega ljudi imaju neke racionalizacije koje ne drže vodu, te kako ih otklanjati..

Tako da, make no mistake, ništa ja tu ne opravdavam!
ni mnogo bezazlenije loše izbore, a kamo li nasilno ponašanje

scabies scabies 01:42 29.04.2009

Re: Pravo zensko

jer u priči divan muž i tako to ne vidim takvu narav
Divan muz je kategorija potpuno proizvoljna. Zavisi od stavova, ocekivanja i tako toga onog ko procenjuje.
Kakve sam ja sve divne muzeve imala priliq da sretnem, sacuvajboze!
Zene cesto ne znaju sta je nasilje. A ni muskarci. Uvek se posmatra da su samo batine nasilje. I ono cuveno-nikad nije udario zenu, ali zato kad je pogleda svi se smrznu, a i ona zna sta joj je ciniti. Kapiras? Mnoge zene nikad nisu dobile batine samo zato sto su postovale granice koje su im postavljane. I zato sto su imale veliki strah da ih predju. I zato sto su predpostavljale sta se moze desiti ako ne poslusaju.
Nego, znas ti da to mene mnogo ne interesuje. Svako zivi kako hoce, moze, ume. Samo mi smeta kad mi neko prodaje pricu... No, ni to nije smak sveta...
Prica iz mog Maxija:
Pita Komsinica Kasirq (stvarno divnu zenu, prijatnu, uvek nasmejanu): Ti mora da imas dobrog muza kad si stalno vesela?
Kasirka: Jeste, imam.
Komsinica: Vidi se odmah. Ma, ni moj nije los...dok sam ja dobra.
O tome ja pricam.
acky acky 01:52 29.04.2009

Re: Pravo zensko

maca22

Da mene neko zavodi (ne uznemirava, niti progoni, već samo zavodi), pa ništa lakše nego zadržati distancu i staviti do znanja sta može, a šta ne.


ako pokušava da zavede- ignorisanje je najčešće dovoljno
ako uporno pokušava da zavede -odlučno ne, nisam zainteresovana bi trebalo da je dovoljno
ako navaljuje da zavede - uz prethodno, zabraniti mu i sve pokušaje kontakta (ako je izvodljivo)

ako se na to ogluši to već više nije zavođenje
Ja sad ne znam da li se kod nas zakonski priznaje proganjanje, al kakvo nam je pravosuđe, teško da odatle može da se očekuje spas
Sad se prisećam vesti iz prethodnih meseci gde su devojke smrtno stradale od tih s kojima nisu htele biti...to su krajnje konsekvence, i poremećeni ljudi, uf gde me odvedoše asocijacije na temu...
acky acky 02:00 29.04.2009

Re: Pravo zensko

I ono cuveno-nikad nije udario zenu, ali zato kad je pogleda svi se smrznu, a i ona zna sta joj je ciniti. Kapiras? Mnoge zene nikad nisu dobile batine samo zato sto su postovale granice koje su im postavljane. I zato sto su imale veliki strah da ih predju. I zato sto su predpostavljale sta se moze desiti ako ne poslusaju.
Kapiram, i ježim se na to.
To je onaj muž što kao izaziva strahopoštovanje.
(čuj, strah+poštovanje, to je izraz koji se sam u sebe urušava)

scabies scabies 02:01 29.04.2009

Re: Pravo zensko

To je onaj muž što kao izaziva strahopoštovanje.
Zar ti i svekarDanilo nije delovao da je od takvih? Meni jeste.
acky acky 02:26 29.04.2009

Re: Pravo zensko

Pa, ne znam, nije...
mada, tamo sam nekako više čitala kako je Evdokiji išao porođaj, njen doživljaj
a uopšteno po njenoj priči ja vidim poštovanje prema njemu, nikako strah...
~~~~~~~

u nekim slučajevima to strah(~opoštovanje) može da održava sama žena i bez naznaka od strane muža, jer joj je otac bio takav i kako dete je naučila da je tako najpametnije, a i gledajući majku, mada...takve žene mogu nesvesno da biraju isti tip osobe i za muža...(a muško sledi očev primer, i za normalno smatra da mu se žena povinuje kad je samo mrko pogleda)...

A šta da radimo....
(osim što osuđujemo?)
scabies scabies 02:37 29.04.2009

Re: Pravo zensko

mada, tamo sam nekako više čitala kako je Evdokiji išao porođaj, njen doživljaj
a uopšteno po njenoj priči ja vidim poštovanje prema njemu, nikako strah...
A sto je gadjao Strinq cim je stig'o? Mislis da ne bi i Evdokiju da nije bila marljiva, poslusna i da mu se za nesto usprotivila? Ja mislim da bi. Mozda gresim... Ali ja tako zamisljam to vreme i te likove tog vremena i prostora.
Drugo, primetila sam da u ovim pricama bas ima mnogo nasilja. Ovde videh batina koliko nisam u knjigama, filmovima, na blogu i zivotu u zadnjih par godina. Prvo Danilo ispoljavao agresiju prema Strinki, pa Radu tukao Nedeljko, pa Jevrejq Otac, sad Evdokija Katarinu.
Meni je bar zapalo za oko.
scabies scabies 02:42 29.04.2009

Re: Pravo zensko

u nekim slučajevima to strah(~opoštovanje) može da održava sama žena i bez naznaka od strane muža
Pazi kad u to ne verujem. Strah ne moze da odrzava samo onaj ko ga oseca, neophodan je spoljni uticaj. Strah je subjektivni dozivljaj ugrozenosti (zivota ili telesnog integriteta), zar ne? To ne moze da generise sam onaj ko strah oseca. Mislim, nije da ne moze, ali prelazi granice normalnog funkcionisanja, a to nam nije tema veceras (ustanovili smo to vec gore).
acky acky 03:06 29.04.2009

Re: Pravo zensko

ej sad, sve nabrojano, ali filmovima....
kako ti je uspelo da izbegneš nasilje u filmovima ( čini mi se da svaki ima barem nasilničku vožnju )

Ima, nasilja u ovim pričama, ali osim Nedeljka ostalo su pojedinačne epizode
i mislim da ih ima po tebi mnogo zato što su realne iz tadašnjeg života, a tad se više odobravalo,
o nasilju se oko nas danas mnogo ćuti(jer je sramota, a i društveno neprihvatljivo, zakonski kažnjivo) Npr dugo sam prilično poznavala jednu koleginicu s faksa pre nego što sam skontala da ih ćale bije (nju, majku i brata) o svemu drugom u njenom životu sam puno znala, ali to je vešto krila...saznala sam iz drugog izvora
možda ima takvih ljudi oko nas da ni ne znamo...

meni te pojedinačne situacije nasilja kod osoba koje su u ostalom kontekstu ok,
liči na ovo razmišljanje ( koji dakako ne odobravam)
Da je u redu da dete nekad dobije batine, kad stvarno jako pretera, i kad ne može da shvati da je nešto opasno nego treba da se plaši da to ne bi radilo (ovo je stvarno glupost, ali ne bih sad o tome)
Onda takvi roditelji, koji inače ne tuku decu ali su ih prebili 2-3 puta u životu imaju od te dece kad odrastu "amin" da su pravilno postupili.
Jel prepoznaješ to, i paralelu kojju pravim?
maca22 maca22 05:14 29.04.2009

Re: Pravo zensko

acky

Sad se prisećam vesti iz prethodnih meseci gde su devojke smrtno stradale od tih s kojima nisu htele biti...to su krajnje konsekvence, i poremećeni ljudi, uf gde me odvedoše asocijacije na temu...
I onda procitam da je za takva ubistva najvise 10 godina kazne.
Kao, ako ti se dizao na nekoga, mozes da ga ubijes i umesto maksimalnih 40 dobijes 10 godina kazne.
(Kod nas nema ni smrtne, ni dozivotne, ni kumulativne kazne, vec je najveca 40 godina, as I know)
duchesse duchesse 09:16 29.04.2009

Re: Pravo zensko

scabies
Mene uvek čudi kad žene otkriju prevaru, zašto krive drugu ženu a ne svojeg muža/dečka/whatever?
Pre nekoliko dana naletim na Opru na HTV (cini mi se). Emislija o..ne znam cemu (gledala sam celih 6minuta). Tu zena (oko 30ak godina) koju je muz napustio (ostala sa cetvoro dece). I cita ona pismo koje je poslala zeni zbog koje je napustio. Ja gledam i cudim se-njemu sve oprostila, a po ljubavnici drvlje i kamenje. Sve u stilu pa kako si mogla, pa zasto si to uradila, pa kakva si ti osoba... Na kraju pisma se malo izvadila kad je rekla: "ne mogu da verujem da tako podcenjujes sebe i da mislis da je najbolje sto mozes da imas muskarac koji je bio spreman da napusti svoju zenu i svojih cetvoro dece".
A sve me podseca na epsq Zenidba kralja Vukasina.


Negde sam vec pisala o mojoj drugarici koju je decko ostavio zbog svoje koleginice. Ona je ljuta na njegovu koleginicu i salje joj uvredljive poruke i kletve (naravno, preturala mu je po mobilnom pa je nasla njen broj!?!?!), a njemu salje poruke tipa "kuco-maco, dodji da se pomirimo."

A kad smo kod epike, prilicno off topic, meni je hit Banovic Strahinja, tj. braca Jugovici u istoj, koji se spremaju da ubiju svoju sestru zato sto ju je oteo Vlah Alija. Genijalno.
scabies scabies 12:22 29.04.2009

Re: Pravo zensko

ej sad, sve nabrojano, ali filmovima....
Izbegavam takve filmove, pa zato
Malo sam se nasalila za to sa nasiljem. Ali mi je stvarno primetna visoka frekvenca pojavljivanja nasilja. To valjda nesto govori?
Inace, nisam ja pala sa Marsa. Znam da ima mnogo nasilja i danas. Ali ovde, kao sto si i ti rekla, nije rec o zlostavljanju, vise su to fizicki obracuni.
scabies scabies 14:08 29.04.2009

Re: Pravo zensko

Znam da je onih drugih primera mnogo mnoooogoooo vise, ali dajte da ove klinke koje se jos nisu udale vide kako to moze da bude, pa se mozda ne zatrci za prvim koji joj ponudi brak....
Ja nisam sigurna da je to poruka koju nosi ova prica. Ili je samo meni promaklo?
Nisam shvatila gde i kad je Evdokija imala priliq da proceni Mitra? U crkvi kad su se gledali svako jutro? Iz par razgovora pre nego sto je brak dogovoren?
Ne kazem ja da nije, samo da ja nisam primetila taj aspekt price...
Zato mi se i cini da je poruka koju moze izvuci neka mlada devojka potpuno suprotna od one koja se navodi...
Moje skromno misljenje.
djina.unuka_evdokija djina.unuka_evdokija 14:49 29.04.2009

Re: Pravo zensko

To sto sam napisala, a izgleda da imam ja jos dosta da vezbam dok naucim da na papir, ekran, prenesem to sto mislim, dakle, to sto sam napisala trebalo je da bude poziv da se jave oni koji imaju ili imaju priliku da vide srecne brakove....

Apsolutno nikako ne kazem da treba da se udajemo posle tri dana poznanstva, moja Evda je imala ludu srecu, ono sto sam zelela je da pruzim primer jednog medjuljudskog odnosa koji obe strane cini srecnima... Ja pamtim Mitra, mog dedu, bio je sjajan covek, imao je mana kao i svi ali je Evdu mnogo voleo i pazio. A sa druge strane, imam par prijateljica koje su "pile" batine i gutale prevare i tokom zabavljanja, sve sa motom gde da nadjem boljeg, svima je tako, ali kaze da me voli... Par njih se posle mucnog zabavljanja upustilo u jos mucniji brak, i dalje cute i trpe...

Zasto sam napisala poziv da se jave i ostali? Zato sto imam komsinicu, sad se udala, a godinama je menjala momke i "birkala", a na svako pitanje kad ces da se udas odgovarala kad nadjem nekog da me voli ko moj otac moju majku i Mitar Seku! U braku je, srecna je, trudna je.... I kaze da je vredelo cekati do 33 godine!

Nemam nameru da "vaspitavam omladinu", samo da ponudim primer, pa sad, mudrima za nauk ludima za smeh.... Da bude sasvim jasno, ne nazivam tebe ludom vec je takva izreka.
Pozdrav
Djina
maca22 maca22 17:01 29.04.2009

Re: Pravo zensko

Djina, ako nesto znaci, ja te shvatila. :)
scabies scabies 00:11 30.04.2009

Re: Pravo zensko

Da bude sasvim jasno, ne nazivam tebe ludom vec je takva izreka.
Ma i da nije takva izreka mozes da me nazivas ludom
leverkin leverkin 13:38 27.04.2009

zla raspustenica iliti neudata

Eh, ova tema o zloj raspustenici koja vreba necijeg muza je vecna kod nas...jer uvek ima manjak pristojnih i normalnih muskaraca. Negde drugo je odnos obrnut, pa zene ne mogu da se odbrane od muskaraca. Ne zna covek koga tu treba vise zaliti: da li ove udate zene koje moraju da cuvaju muzeve, ili ove neudate koje moraju da ih nadju. A muskarci u svemu uzivaju, sta ih briga, a kad oce da se naprave frajerima, jos priprete da ce i da biju neku zensku koja im se nabacuje, a njihove naivne zene veruju i ponose se. Zivopisna prica, ali bas neku estetsku vrednost nema, a filozofsku jos manje.
duchesse duchesse 16:11 27.04.2009

Re: zla raspustenica iliti neudata

leverkin
Eh, ova tema o zloj raspustenici koja vreba necijeg muza je vecna kod nas...jer uvek ima manjak pristojnih i normalnih muskaraca..... Ne zna covek koga tu treba vise zaliti: da li ove udate zene koje moraju da cuvaju muzeve, ili ove neudate koje moraju da ih nadju.


leverkin, potpisujem sve što si napisala i dodajem:
muža kojeg treba čuvati bolje je pustiti da ode.

Moja baba, mamina mama (a bogami ni tatina), nije imala lep brak, posto je deda bio player, a pritom i terenac. Tako je jednom prilikom morala trudna iz Beograda da juri za jug Srbije, pošto je čula da se deda tamo verio sa nekom devojkom. Ona to priča kao vic, kako se pojavila sa stomakom do zuba i poterala gospodjicu koja je pokusala da joj otme muža. Ja, s druge strane, smatram da je sve to veoma tužno, pogotovo što deda nikad nije stradao zbog svojih avantura, već su vazda bile krive veštice koje su kidisale na njega jer je bio lep. Skoro je moja drugarica raskinula višegodišnju vezu, pošto se ispostavilo da je njen dečko bio u paralelnoj vezi sa koleginicom. Ona krivi njegovu koleginicu a ne njega. Kaže da je njega, jadnog, povukla, citiram: "požuda". Tužno, veoma tužno.
zhabitsa zhabitsa 17:36 27.04.2009

Re: zla raspustenica iliti neudata

muža kojeg treba čuvati bolje je pustiti da ode


a ima i ona:

šta će ti onaj kojeg ni jedna druga neće

maca22 maca22 22:51 27.04.2009

Re: zla raspustenica iliti neudata

leverkin
Eh, ova tema o zloj raspustenici koja vreba necijeg muza je vecna kod nas...

Sve stoji, ali bih napomenula da koliko ja vidim iz BAŠ ove price, nije rec o ženi koja traži muža jer bi isto tako mogla lepo da ih pita da li znaju nekog momka, rođaka za ženidbu, isto tako krasnog kao Mitar (jer ljudi vole da se potrude i spoje slobodne)...već mislim da je u pitanju neki kompleks, 'ponosna rasturačica brakova', jer 'ona može da ima svakog' i baš zato kidiše na već zauzete muškarce.
palilula92 palilula92 22:57 27.04.2009

Re: zla raspustenica iliti neudata

jer o'na može da ima svakog' i baš zato kidiše na već zauzete muškarce.


Nekim zenama su samo zauzeti interesantni, poznajem par slucajeva. Valjda je u pitanju dokazivanje, izazov, kompleksi......
acky acky 23:52 27.04.2009

Re: zla raspustenica iliti neudata

dokazivanje, izazov, kompleksi......


Tako nekako...
a još jedno zapažam,da je Katarini sva vrednost u izgledu i garderobi -te ne može da podnese da eto ona,tako "atraktivna i po poslednjoj modi" ne može da odvrati Mitra od Evde njegove "nemodernirane" ..
Ne može da shvati da se prave vrednosti iznutra, i da tu ne znači mnogo što su
.... sise bile velike na njoj, a sve se tako nosila da se dobro vidi kolike su i uvijala dupetom kad hoda,
i što ima
one čuperke blajhane



leverkin leverkin 01:51 28.04.2009

Re: zla raspustenica iliti neudata

Pa to je baka Evdokijina perspektiva, to jest potvrdjuje se ono kod nas tako omiljeno misljenje da je jedino udato stanje pravo stanje za zenu, a sva druga stanja su nenormalna...i treba ih se kloniti. Zato ti termini kao, raspustenica, pa onda opis izgleda i sve to, ukazuje na poprilican istorijat mizoginije prema zenama koje se usudjuju da zive same. Cim pocnu da se druze sa ozenjenim muskarcima, manje vise se na njih gleda sa sumnjom. To sto muskarci na isti nacin flertuju sa udatim zenama, ne uzima im se bas toliko za zlo. Nije ovde pitanje sta stvarno Katarina misli, nego kako baka Evdokija sve to predstavlja, kojim recnikom, itd., a kad njene sumnje ispadnu opravdane, onda se prosto likuje nad time, kao, eto, potvrdilo se ono sto se vec zna o raspustenicama i samim zenama, to cudo treba drzati dalje od kuce, da vam ne otme muza, itd. Pitam se da li je sledeci blog o nekoj sumnjivoj neudatoj zeni koja ce i baku da startuje - i tu obicno postoji neka tipicna prica :)))
maca22 maca22 02:13 28.04.2009

Re: zla raspustenica iliti neudata

leverkin
a kad njene sumnje ispadnu opravdane, onda se prosto likuje nad time, kao, eto, potvrdilo se ono sto se vec zna o raspustenicama i samim zenama,

Gde tacno u tekstu likuje?
acky acky 04:06 28.04.2009

Re: zla raspustenica iliti neudata

@leverkin
To sto muskarci na isti nacin flertuju sa udatim zenama, ne uzima im se bas toliko za zlo.
Ja im uzimam za zlo Znam još mnoge...
To što ti pišeš prepuno je tipičnih uopštavanja...

A stvarno ne uspevam da vidim da je baka Evdokija išta uopšteno rekla o respuštenicama!
Ona govori o ovoj jednoj i samo o njoj!


O čemu ti u stvari pišeš u svom komentaru?
Hoćeš da kažeš da ne postoji takva osoba, nego je to plod baka Evdokijine (pune predrasuda)mašte, al opet eto dokazalo se da je u pravu pa ona sad likuje!?


Pitam se da li je sledeci blog o nekoj sumnjivoj neudatoj zeni koja ce i baku da startuje - i tu obicno postoji neka tipicna prica :)))

Možeš staviti i milion smajlija ali ovo je prosto...Zlonamerno!
duchesse duchesse 10:53 28.04.2009

Re: zla raspustenica iliti neudata

zhabitsa
muža kojeg treba čuvati bolje je pustiti da odea ima i ona:šta će ti onaj kojeg ni jedna druga neće


Imala sam ja jednog druga u gimnaziji, koji je muvao samo ružne devojke, a da je pritom on bio lepuškast i zgodan. Jednom sam ga pitala, kada se smuvao sa jednom punačkom i ružnjikavom drugaricom iz razreda, u čemu je fazon, a on je odgovorio: "Jes, da budem sa nekom lepom pa da ne znam s kim se sve vuče. Ovako sam siguran: moju niko neće."

Eto još malo narodne mudrosti
zhabitsa zhabitsa 14:09 28.04.2009

Re: zla raspustenica iliti neudata

ja ovako gledam na to: lepi muškarci i lepe žene (ne mora da bude u pitanju samo i jedino fizička lepota) uvek imaju 'listu čekanja', tj- sa njima bi volelo da bude još ljudi osim njihovih trenutnih partnera.

stvar je u sledećem- da li je partner vredan da se za njega izboriš ili ne?

da li je u pitanju čovek vredan pažnje na kojeg se navrzla paćenica koja leči komplekse, ili je on paćenik koji leči komplekse, muvajući 'sve žensko a na 2 noge hoda', iako je u vezi/braku?

u prvom slučaju- da, vredi se boriti i izboriti za ljubav i pažnju takve osobe, u drugom- 'vratiti pošiljocu' i pobeći što dalje!!!!


duchesse duchesse 18:43 28.04.2009

Re: zla raspustenica iliti neudata

zhabitsa
da li je partner vredan da se za njega izboriš ili ne? da li je u pitanju čovek vredan pažnje na kojeg se navrzla paćenica koja leči komplekse, ili je on paćenik koji leči komplekse, muvajući 'sve žensko a na 2 noge hoda', iako je u vezi/braku?u prvom slučaju- da, vredi se boriti i izboriti za ljubav i pažnju takve osobe, u drugom- 'vratiti pošiljocu' i pobeći što dalje!!!!


zhabitsa, ja to vidim ovako: ako dvoje treba da budu zajedno, to se jednostavno desi i nema potrebe za borbom. Gde god postoji borba, nesto ne valja, nesto je nategnuto i isforsirano. Kod ljudi koji se zaista uklapaju ne dolazi do pitanja ko je koliko vredan, ne dolazi do preispitivanja da li je to bilo to. A kada bi moj muž bio u situaciji da bira izmedju mene i neke druge žene, ja bih samu činjenicu da je njemu palo na pamet da bira shvatila kao kraj našeg odnosa.

No, to je neka moja priča. Svako ima pravo da gleda na te stvari na svoj način.
teodorakaze teodorakaze 16:46 27.04.2009

Preporuka!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana