BUM! Psihoakustika_deo I

jednatanja RSS / 07.05.2009. u 22:42

Ako ste ikad kao dečak ili devojčica imitirajući Indijance ili kauboje prislonili uvo na šinu da bi čuli približavanje voza, onda ste već instinktivno znali jedno od osnovnih načela akustike o brzini zvuka: zvuk najbrže putuje kroz metal (5170 m/s), zatim vodu (1464m/s) a najsporije kroz vazduh (340 m/s).  Kao tinejdžeri u nekoj diskoteci, verovatno ste, pri čistoj svesti, vrlo dobro primećivali kada zvuk počinje da prelazi granicu bola (oko 120dB).  Uprkos popularnom shvatanju, deciBel nije merna jedinica sa apsolutnom vrednošću: prihvaćena skala od 0 do 120 dB pogoduje intenzitetu zvuka od praga čujnosti pa do granice bola za ljudski sluh, i povezuje se sa vazdušnim pritiskom od 0.00002 do 200 Paskala.

Tabela1.jpg

Frequency.gifDruga važna odlika zvuka pored intenziteta je i visina tona, tzv. frekvencija.  Merna jedinica frekvencije je Herc, i predstavlja broj vazdušnih oscilacija u jednoj sekundi.  Viši tonovi imaju veći broj oscilacija i veću frekvenciju, kod nižih tonova broj oscilacija ili vibracija je niži.

 

slusna_ploha.gifZa ljudsko uvo interesantan je raspon frekvencije od 20 do 20000 Herca, mada starenjem čovek počinje da gubi sluh za više frekvencije (one iznad 16000Hz).  Kod rock muzičara posle glasnog koncerta može doći do privremenog slabljenja sluha u regionu srednjih frekvencija (2000-6000Hz).  Verovatno ste ovo i sami iskusili posle nekog glasnijeg koncerta kada izvesno vreme ne možete da razaberete šta vam najbolji drug priča.  Znači, jačina zvuka ili glasnoća se meri decibelima, a visina tona ili frekvencija -herzom.  Ako ste stigli dovde, prebrodili ste žešću-heavy numeru, a sad prelazimo na nešto laganije...

earo.gifLjudski slušni kanal dugačak je 25mm a širok 8mm i predstavlja prirodni amplifikator za frekvenciju od 2000-5000Hz.  Priroda je, izgleda uredila tako da ova frekvencija bude i frekvencija jednog od najpoznatijeg zvuka na planeti Zemlji: ljudskog govora (devojke, sad znate da problem «nisam te čuo» nije tačan, naprotiv, vaše reči se perfektno amplifikuju u ušima muškarca, razloge očigledno treba tražiti van domena akustike).  Kada zvuk prodje kroz srednje i unutrašnje uvo i stigne do nervne ćelije, pretvara se u nervni impuls ili električni signal, slično kao što i mikrofon pretvara zvučni talas u električni signal.  Naravno da je interpretacija ovog signala od strane mozga različita od osobe do osobe, i ovu interesantnu tematiku proučava grana akustike koja se zove psihoakustika.

Ears_differ.jpgKako čovek odredjuje pravac i udaljenost zvuka?  Pravac iz kojeg dopire zvuk čovek (podsvesno) odredjuje na osnovu razlike u vremenu i glasnoći zvuka koji dopire do levog i onog koji dopire do desnog uveta.  Ako zvuk dopre do vašeg desnog uveta ranije i glasnije nego do levog, izvor zvuka potražićete na desnoj strani.  Kad bi čovek imao samo jedno uvo, mogućnost odredjivanja pravca zvuka bila bi ograničena.  Slično tome, izvor zvuka koji se nalazi ispred ili iza, čovek odredjuje uz pomoć oblika svoje ušne školjke -ljudska nije efikasna kao na primer, kod mačke koja svoju pomera u više pravaca i preciznije locira izvor zvuka.

Procena udaljenosti izvora zvuka skoro uvek zavisi od prostorije u kojoj se nalazimo, i čovek (opet podsvesno) odredjuje ovu udaljenost na osnovu razlike izmedju direktnog zvuka, i onog odbijenog o prvi zid, drugi zid i plafon, tzv. difuznog zvuka.  Postoje sobe za snimanje koje su specijalno opremljene da upijaju zvuk, da svedu refleksiju na minimum -u jednoj takvoj prostoriji koju sam lično posetila, zidovi su bili tapacirani nekom vrstom debelih šiljatih sundjera, hodalo se na rešeci ispod koje su takodje bili debeli slojevi specijalnog sundjera.  800px-Rfel_vsesmer_front.jpgU ovakvim sobama, čak i da je izvor zvuka na metar od čoveka, on nije u mogućnosti da odredi udaljenost zvučnog izvora  zbog nedostatka refleksije.  Na otvorenom prostoru, odrediti udaljenost zvuka daljeg od 15 metara postaje teško, mada i na otvorenom prostoru postoji refleksija o tlo, zgrade, drveće.

Svaki čovek u stanju je da oseti razliku izmedju zvuka klavira i flaute, na primer.  Da li ste se ikad zapitali, kako razlikujemo ova dva instrumenta, čak i kada sviraju isti ton, na primer, srednje A4 koje uvek ima frekvenciju od 440Hz?  Odgovor leži u tome da isti ton A, na klaviru i flauti, ustvari nije isti: pored osnovne frekvencije od 440Hz on u sebi sadrži još čitav niz gornjih harmonijskih tonova (ili frekvencija) koji se naravno slabije čuju, na neki način su «pokriveni» fundamentalnom frekvencijom.  Svaki instrument i ton ima svoj specifičan skup gornjih harmonijskih tonova koji mu daju «boju» po kojoj ih čovek razlikuje.

Harmonics.jpgJedini «čisti» ili sinusoidni ton, gde je osnovna frekvencija jedina uz odsustvo gornjih harmonika (na grafikonu desno postojala bi samo jedna linija), proizvodi, na primer, dirigentova zvučna viljuška, ili vinska čaša kad ovlažite ivicu i prstom prelazite preko nje -zvuk koji ne možete slušati duže od par sekundi bez da se ne iznervirate.  Takodje je i zvižduk vrlo blizak sinusoidnom tonu, i ako ste u društvu ljudi čije glasove poznajete, kada počnu da zvižde, imaćete poteškoće da odredite koja osoba zviždi. 

Postoji još jedan faktor uz pomoć kojeg ljudski mozak identifikuje instrument: uz pomoć tzv. «vremenske strukture» zvuka koji se sastoji od 4 faze: Attack, Decay, Sustain, Release (ADSR).

adsr.gif

Pogotovo faza Attack (ili Napad) je važna za raspoznavanje zvuka, a pripisuje se evolucijskom treniranju mozga da prepozna i bude na oprezu te prve milisekunde kad prvi signal dopre do uha.  Zabeležen je eksperiment u kojem su naučnici uz pomoć kompjutera izbrisali Attack/Decay fazu zvuka klarineta, i Attack/Decay fazu istog tona ali otpevanog (poznato je da klarinet i ljudski glas imaju slične gornje harmonijske tonove, to jest, sličnu boju).  Kada im je puštan snimak zvuka bez Attack/Decay faze, ispitanici nisu znali da li čuju klarinet ili ljudski glas.  Za uočavanje razlike izmedju ova dva instrumenta, znači, ljudskom mozgu je potrebno je da propozna «napad»...

Nastaviće se...

Sitnim nanizano:

1)  Ako se pitate odakle mi strpljenje za tehnički blogočaršav, poveriću vam da obnavljam gradivo za ispit u junu -ovde navodim samo najinteresantnije aspekte.  Ona doduše prva iskrica inspiracije za tekst nastala je, sasvim primereno, jednog bučnog dana uz komšijsko razbijanje pločica, zujanje bušilica i ostale destruktivnosti tipa domaća radinost, nadjačano plačom mog bebana, sve u stereo efektu.  Zapitala sam se da li me uši varaju ili je bušilica mačiji kašalj za plač mog mališe, i otkrila sledeće: električna bušilica: 100dB, plač bebe: 110dB. 

2) Poslušajte ovu devojku koja primenjuje «overtone singing» ili «grleno pevanje» gde pevač proizvodi osnovni ton, ali specijalnom tehnikom ume da naglasi i gornje harmonijske tonove.

U nastavku: Efekat maskiranja, Standing waves,MP3



Komentari (22)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

bocvena bocvena 09:39 08.05.2009

nisam očekivala, al' baš je zanimljivo!

Lepota bloga je u tome da uvek saznaš nešto novo, makar bežao u suprotnom pravcu.
Radujem se nastavku.

P.S. ne čuh Amazing Grace, jel' da idem kod lekara?
jednatanja jednatanja 11:25 08.05.2009

Re: nisam očekivala, al' baš je zanimljivo!

Bocvena, heh, nemoj kod lekara, i ja sam isprva imala problema zbog glasnih bas tonova da čujem melodiju, ali ako "naoštriš" uho za one više tonove, odjednom će se melodija pojaviti kao ona 3-dimenzionalna slika u koju moraš dugo da gledaš da bi konačno ugledala neki lik.

Evo za tebe jedne lepe melodije. Inače oberton.org portal osnovao je Wolfgang Saus koji u Nemačkoj važi za najboljeg "obertone sänger" i tvrdi da svako može naučiti ovu drevnu tehniku pevanja...Ako te interesuje Pozdrav!
dunja73 dunja73 20:49 08.05.2009

Re: nisam očekivala, al' baš je zanimljivo!

Na U8 mojoj devojcici radili test pre neki dan..
kaze:
-mama (sva odusevljenaa)
stavila mi ta zena MP3 ,ali sa slusalicama,ali nema muzika
samo "pip pip!"
-sto rece Boc, svasta na ovom blogu se sazna....
preporuka........
jednatanja jednatanja 22:50 08.05.2009

Re: nisam očekivala, al' baš je zanimljivo!

Na U8 mojoj devojcici radili test pre neki dan..


Dunja, pa mi imamo onda vršnjake, moj stariji je bio na U8 pre par nedelja, možda bi trebalo da ih upoznamo...? Moj mali je isto imao komentar, postepeno dok su mu snižavali intenzitet tona, jednog momenta se okrenuo i sav tužan povikao "Mama, sad NIŠTA ne čujem!!!"

To nisam pomenula gore, ali deca njihovog uzrasta imaju pojačan sluh ka višim frekvencijama, onima iznad 20000Hz koje odrasli ne mogu da čuju...tepanje "mali moj (slepi) mišu" bi ustvari delimično odgovaralo istini.
dunja73 dunja73 22:58 08.05.2009

Re: nisam očekivala, al' baš je zanimljivo!

Dunja, pa mi imamo onda vršnjake, moj stariji je isto bio na U8 pre par nedelja, možda bi trebalo da ih upoznamo...?

dogovoreno ,kod mene je pre neki dan
ustvari pre par nedelja ..
moja je april kind-le ...
jednatanja jednatanja 23:17 08.05.2009

Re: nisam očekivala, al' baš je zanimljivo!

dunja73
Dunja, pa mi imamo onda vršnjake, moj stariji je isto bio na U8 pre par nedelja, možda bi trebalo da ih upoznamo...?dogovoreno ,kod mene je pre neki danustvari pre par nedelja .. moja je april kind-le ...


kraj marta kod nas. eto, taman stariji momak za nju
topcat topcat 04:03 09.05.2009

Re: nisam očekivala, al' baš je zanimljivo!

Prvo se čini da se ništa ne događa...može biti da je bocvena prerano odustala.
Evo kako su mi objašnjavali overtone singig (pojednostavljena verzija "da i ja razumijem" ): staviš usta u U a naizmjenično "puštaš" U-I-U-I...

Bravo za tekst.
jednatanja jednatanja 10:02 09.05.2009

Re: nisam očekivala, al' baš je zanimljivo!

topcat
staviš usta u U a naizmjenično "puštaš" U-I-U-I... Bravo za tekst.


Hvala topcat za dodatno objašnjenje, ovo U je verovatno bas ton, a I je "overtone", inače i sam vokal U ima nižu frekvenciju od vokala I tako da je logično ovo objašnjenje, bilo bi teže držati bas na I.

Za tebe
topcat topcat 19:08 09.05.2009

Re: nisam očekivala, al' baš je zanimljivo!

jednatanja

Hvala topcat za dodatno objašnjenje, ovo U je verovatno bas ton, a I je "overtone", inače i sam vokal U ima nižu frekvenciju od vokala I tako da je logično ovo objašnjenje, bilo bi teže držati bas na I.

Pjevači imaju ono chest, mixed i head voice (nemam pojma kako se to kaže kod nas) obzirom na to gdje određeni ton rezonira i svaki vokal ima drugačiju poziciju (usta, jezik, sve je bitno). Imaju cijeli popis na kojoj visini kako modificiraju vokale tako da ih mi npr. čujemo kao A, a on zapravo pjeva nešto između a i e. Kompliciran se čini taj naš "prirodni" instrument....
Kompliciran, ali i beskrajnih mogućnosti.
bocvena bocvena 19:16 09.05.2009

Re: nisam očekivala, al' baš je zanimljivo!

Jupi, čula sam! Al' iz trećeg pokušaja.
Pretpostavljam da ima nešto i u njenom pevanju, ali više u nenaviknutosti mojih ušiju na ovu vrstu zvuka (a bogami nisam ni nešto muzikalna).
Mora da je jako teško kontrolisati glas na ovakav način.
jednatanja jednatanja 20:53 09.05.2009

Re: nisam očekivala, al' baš je zanimljivo!

Pjevači imaju ono chest, mixed i head voice (nemam pojma kako se to kaže kod nas)


E i ja za tim tragam već godinama, ako saznam javiću ti, važi? (ima pojam "grleno i pevanje iz dijafragme" ali to nije to)

Pevačica beskrajnih mogućnosti: Georgia Brown (raspon 8 oktava, najviši otpevan ton C8)
jednatanja jednatanja 20:54 09.05.2009

Re: nisam očekivala, al' baš je zanimljivo!

Jupi, čula sam! Al' iz trećeg pokušaja.


Bojan Budimac Bojan Budimac 21:35 08.05.2009

:)

Meni je na pauzama filmskih snimanja uvek bilo zanimljivo da zgrabim Nagru (magnetofon) od tonca i da "pecam" zvuke. Tek u tim igrarijama sam ukapirao koliko se mi ipak oslanjamo na vid kad je slušanje u pitanju. Naime, kada slušate više ljudi koji pričaju istovremeno kroz slušalice Nagre ne gledajući ih nema šanse da uhvatite bilo kakav smisao tih zvukova, a jako malo čak ako ih gledate, jer nam u tom slučaju mikrofon izgleda ne daje baš jasnu informaciju o pravcu odakle dolazi koji zvuk, pa samim tim doprinosi nekoj dezorjentaciji. Svakodnevno bez "pomagala" smo u stanju da razumemo ljude oko sebe (manje-više) čak i kad govore istovremeno.

Lep ti blog.
jednatanja jednatanja 23:14 08.05.2009

Re: :)

Budimac,

vrlo interesatna poenta! Verujem da tonci koji rade na filmovima/predstavama imaju razradjen neki sistem po kojem pokušaju da "imitiraju" pravac iz kojeg zvuk dolazi. Što se tiče snimanja bendova, normalno sa mono zvukom nema šanse da "osetiš" pravac. Sa stereo snimkom je već drugačije. Za bend važi pravilo da se bubnjevi snimaju na minimum 2 kanala, i takav stereo zvuk se onda rasporedi sa "PAN" dugmetom (deo miksete) od krajnje levog do krajnje desnog ugla, tako da dobiješ osećaj panorame. Onda par instrumenata rasporediš na levo, par na desno, glas uglavnom uvek smestiš u centar. Tako kada slušamo pop/rock numere dobijamo utisak pravca za svaki instrument, naravno da to nije "originalni" pravac kako su stajali muzičari dok su svirali u studiju, već je to pravac koji je tonac odabrao za najoptimalniji....

Kad jednom signal pretvoriš u električni, tvoje uvo nije više merodavno kao što si primetio, sve zavisi od ton majstora i njegovih majstorija sa mikrofonima, efektima. Jedan od efekata je, na primer, HALL efekat koji simulira sve od male sobe do koncertne hale ili katedrale.

p.s. Hvala na komplimentu, od tebe majstora (doduše ne ton) mnogo mi znači.

Bojan Budimac Bojan Budimac 23:54 08.05.2009

Re: :)

Verujem da tonci koji rade na filmovima/predstavama imaju razradjen neki sistem po kojem pokušaju da "imitiraju" pravac iz kojeg zvuk dolazi.

Moja iskustva su ograničena na filmske produkcije za TV koje su podrazumevale (tada) mono zvuk. Međutim, i tu naravno ima raznih tips&tricks, pa su mikromani (oni koji "pecaju" zvuk) jako bitan zanat (koji izgleda kao jednostavno -- kao šta? pa on samo drži mikrofon), a još je bitnije da su mikroman i tonac dobar tandem. Kao što u slici postoje opšti/široki, srednji i krupni planovi tako postoje i u zvuku.
S tim u vezi mali trol.
Naravno, planovi ili kadrovi slike i tona u filmu su uglavnom u skladu -- retko se odstupa, mislim nije baš logično da vidiš glumca kao neku mrvicu na ekranu a da ga čuješ kao da je metar od tebe. Elem, to mora da zna i klaper i da lupa klapu u skladu sa tim, naime, ako je široki plan i mikrofon daleko treba da je tresne i obrnuto, ako je krupan kadar i mikrofon na 20cm treba da proizvede minimalni zvuk. Na jednom snimanju smo imali "first time" klapera, koji nikako da nauči to, pa ga je tonac više puta ganjao po setu da ga bije, jer mu je u krupnjaku razvalio uši tresnuvši klapu iz sve snage (jednom možda napišem blog o tom klaperu, jer je bio živi piš, inače).
jednatanja jednatanja 09:49 09.05.2009

Re: :)

Taj tvoj klaper je baš simpa!
Inače što se tiče postavljanja mikrofona blizu i daleko, onaj postavljen blizu prikuplja uglavnom bas frekvencije tako da mogu da mislim kakav atak na uši je prouzrokovao tvoj klaper, mikrofon postavljen dalje daje prirodniji zvuk jer "lovi" direktan zvuk ali i onaj koji se odbija o zidove.
Ne znam u koliko sam samo naših starijih filmova i serija videla delić mikrofona koji "peca", ni loši glumci ne mogu da pokvare doživljaj kao kad se pojavi taj mikrofon u kadru.
miloradkakmar miloradkakmar 00:56 09.05.2009

Čista nauka



Nešto znao , više saznao.
Trideest i koju godinu , bar sat vremena dnevno imam slušalice na ušima , jer tako posao zahteva.
Čudno je kako mnogo jasnije i glasnije čujem ostale zvukove, od sopstvenog glasa !?
jednatanja jednatanja 09:57 09.05.2009

Re: Čista nauka

Milorade, nisam razumela čuješ ostale zvukove bolje od sopstvenog glasa sa slušalicama ili bez njih?

Jedna interesantna pojava što se tiče sopstvenog glasa je da mi sebi zvučimo drugačije nego kako nas drugi čuju, zbog lobanje-kostiju glave koja je dodatni rezonator za sopstveni glas. To se može primetiti kada snimimo glas na kasetofon, telefonsku sekretaricu, obično kada ga slušamo zvuči nam strano, kao da nije sopstveni glas -a taj glas je kako nas i drugi ljudi čuju.
leopold_lady leopold_lady 14:31 09.05.2009

Wooow

a ja volem glasnu muziku .....
jednatanja jednatanja 16:00 09.05.2009

Re: Wooow

Lady, nema pušenja, alkohola, masne hrane, glasne muzike, sve je štetno!!

I za tebe jedan
darkonduty darkonduty 15:05 10.05.2009

Re: Wooow

jednatanja
Lady, nema pušenja, alkohola, masne hrane, glasne muzike, sve je štetno!!

I kako sad, nakon ovoga, da nastavim dalje sa normalnim životom?
jednatanja jednatanja 16:47 10.05.2009

Re: Wooow

Napraviš limit od 1-2 štetne stvarni dnevno, i nadaš se da će ispasti dobro!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana