If you want it, You already got it ...

alexlambros RSS / 08.05.2009. u 15:14

AleXandar Lambros

Kada nešto zaista želite čitav kosmos se uroti da vam to i ostvari (Alhemičar, Paulo Koeljo). Što bi se reklo, simply as that.

Alhemičarski blog

Kad se samo setim koliko sam uporno i tvrdoglavo odbijao da pročitam tu knjigu koju su pročitali, i o njoj potom trućali, i oni koji su pre toga u životu pročitali samo "Svet", eventualno neko izdanje "Kurira". Knjiga sa najmanjim zajedničkim sadržaocem za najšire narodne mase. Najlepše zahvaljujem. Al' mi je išlo na nerve to saletanje s "Alhemičarem" gde god se okreneš, baš kao i kasnije s "Da Vinčijevim kodom". I onda, kad se globalno oduševljenje konačno stišalo, nekako mi je došao pod ruku. Sećam se da sam ga pročitao u dahu, gotovo krišom, kao da bi mi bilo užasno nelagodno da me neko uhvati kako ga čitam. Divna knjiga, trebalo bi je uvrstiti u lektiru za drugi ili treći razred srednje. Nekako baš tada obrazovni sistem udružen s roditeljskom strepnjom za budućnost potomstva bude na vrhuncu svojih zločinačkih napora da vam se "izbiju bube iz glave", u prevodu, da vam se isuši mašta a entuzijazam svede na tržišnu, što će reći, realnu meru.

U poslednje vreme išli su mi na nerve saletanjem da moram da pročitam "Tajnu". Argumentacija se kretala od one uobičajene "videćeš što je dobra", do one suptilno lukave "vrlo je kabalistička, znaš".
Meni je sve to opasno mirisalo na još jedan u nizu self help svetskih bestselera tipa "Najbogatiji čovek Vavilona" i ostalih sranja, te sam rešio da dotični naslov jednostavno zaobiđem i strpim se dok se prašina ne slegne.
Elem, ako sam izbegao knjigu, film nisam. Guilty as charged. Šta da kažem, možda će vam se produkcija učiniti preterano američkom a namere sumnjivo sektaške, ali verujem da su ideje iznete u filmu tačne. Zapravo, osećam da jesu. A kad osećaš da nešto jeste, više nego što misliš i veruješ, onda je valjda to to.

moja, a nisam ni svestan
moja, a nisam ni svestan
Impossible is nothing - da vam sumiram u jednoj rečenici. Ili - SVE počinje kao misao.
Najneverovatnija čudesa u životu su moguća ako zaista verujete u njih. Naglasak je na zaista. I vila s bazenom i kola sa šoferom, i ljubav i zdravlje i putovanja i neverovatno bogatstvo, šta god vas čini srećnim - samo recite. Catch je u tome da kosmos, koji vam na raspolaganju stoji za sve vaše životne snove, ne trpi dve stvari - skepticizam i očaj. Ako mislite da nešto stvarno mnogo želite a pri tom ste sumnjičavi da će se to ikada ostvariti (jer naučeni ste da budete realni), ili želite nešto baš mnogo, ali vam je želju opteretio očaj, piši propalo.
Neverne Tome će ovde reći - "aha, baš zgodno, ako ne uspe, znači bio sam očajan ili skeptičan. Ma važi."
Da se ne pravim pametan - nemam ni vilu s bazenom a ni čestiti bicikl a kamoli rols rojs. A voleo bih. Ali, kad god pomislim na to, odnekud se pojavi glas - "Ne lupetaj aleX života ti. Je l' s profesorskom platom?" Zato i nemam.
Ali, mogu da vam ispričam nekoliko divnih i čudesnih epizodica koje nemaju nikakvo drugo logično objašnjenje do "kosmičke intervencije".

 

kućna pomoćnica
kućna pomoćnica

Leta 2002. živeo sam podstanarskim životom u Beogradu i švercovao se u gradskom prevozu. Ne da nije bilo naznake da ću videti more već je pitanje bilo i da l' ću namaći za kiriju sledeći mesec. Da skratim priču, bio sam i na Santoriniju i u Parizu tog leta bez prebijene pare i proveo se kao nikad. A i Santorini i Pariz sam ludački želeo da vidim, da sam se nebrojeno puta zamišljao tamo, do takvih detalja kao što su u čemu ću da budem obučen kad budem obilazio Luvr.
Dve godine kasnije jednog jutra na internetu pročitam da Madonna pravi svetsku turneju. Ja još uvek podstanar u Beogradu i još uvek se švercujem u prevozu. Jednostavno sam znao da ću je gledati. I gledao sam je, iako je sama ideja o odlaksu u London zvučala potpuno suludo. Sve se tako savršeno skockalo u poslednjem trenutku. I, znate šta? Ne samo da sam gledao nju već je u to vreme u Royal Academy of Arts bila velika izložba Tamare de Lempicki, koju obožavam a čija su dela uglavnom rasuta po privatnim kolekcijama i gotovo ih je nemoguće videti. A ja sam ih video sva na jednom mestu.
A pre par godina spletom bizarnih okolnosti, za koje nemam drugo objašnjenje sem "kosmičke intervencije", počnem da se dopisujem s Pamelom Sue Martin (Felon Karington iz "Dinastije"), koja mi je kao klincu bila dream woman i za koju sam maštao da ću je jednom upoznati. U trenutku kad smo se povezali gotovo da sam i bio zaboravio na nju, ali njena je slika kroz moje tinejdžerske godine stajala iznad mog radnog stola i .... hoću da kažem, te stvari deluju čak i kad zaboravite na njih ako je želja u vama iskrena. Dopisujemo se redovno i planiramo njenu posetu Srbiji.
I tako, ima tih primera ...

vikendica - najavite se na vreme
vikendica - najavite se na vreme
Međutim, jedan skori događaj, ozbiljno je poljuljao moju veru u ovu teoriju. Prijavim ti se ja za neku stipendiju za master studije u Budimpešti. Toliko sam bio siguran u to da ću je dobiti da sam se već video tamo, kako putujem metroom od kampusa do fakulteta i kako posle predavanja jedem esterhazi tortu u poslastičarnici s pogledom na Dunav. I, zaista, prođem prvi krug, uradim TOEFL s rezultatom 96%, ostane još samo da me pozovu na intervju. Ja toliko siguran u to da sam već sve prijatelje obavestio da sam od septembra u Budimpešti na godinu dana te da ako planiraju da me posete da se lepo oganizuju da se ne napravi krkljanac. Kad ono, pre neki dan, stiže meni mejl sa univerziteta - "We regret to inform you ... bla, bla, bla ....". Čitam i ne verujem. Kako sad to?
Stvarno sam hteo da odem. Ali, sad kad razmislim o tome, mislim da je naglasak bio na tome odem (iz Srbije), a ne na master studijama. Možda je u tome catch? Možda je bilo malo očaja u mojoj želji čak iako ga nisam bio svestan.

Enihau, april sam proveo u Beogradu i budući sam bio na Dorćolu, učinilo mi se da je to savršena prilika da istražim kraj i pronađem zgradu u kojoj bih voleo da imam stan, slikam je i potom fotku okačim na svoj "visualisation board". Ako ništa drugo, makar ću jednog dana Zavodu za zaštitu spomenika zaveštati obilnu foto dokumentaciju sa izgledom fasada svih lepših beogradskih građevina u širem centru. Nisam mogao da se odlučim gde bih tačno želeo da imam gajbu pa sam za svaki slučaj fotkao sve zgrade koje bi mi se svidele kako bih naknadno mogao da se odlučim. Na kraju sam izbor sveo na dve, ali ... oblećući oko njih u potrazi za najboljim kadrom, glavom mi je odjekivalo - "alo čoveče, kvadrat ovde mora da je četiri hiljade, da l' si normalan?!"
"Pa šta?" - odgovarao bih nesigurno i neubedljivo glasu u mojoj glavi. "Ko da su za kosmos to neke pare!"

ja častim
ja častim

Hoću da kažem, primećujete li koliko smo ubijeni u pojam da čak ni tipovi s reputacijom maštara bez premca kakvu ja imam, ne uspevaju da si daju oduška? Menjanje mentalne matrice je najteži posao, odma' da vam kažem, pored koje se i posao sa srpskom administracijom čini ko mila majka. Ali, jednom kad to promenite, verujem, menja se sve ....
Što bi Madonnica rekla ...

If you want it
You already got it
If you thought it
It better be what you want
If you feel it
It must be real
Just say the word ....

Well, she should know, I guess ...




 

Atačmenti



Komentari (49)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

margos margos 15:25 08.05.2009

Moj prilog:)

edi-va edi-va 15:28 08.05.2009

Re: Moj prilog:)

alexlambros alexlambros 15:29 08.05.2009

Re: Moj prilog:)

that's a spirit!
o tome se radi!
margos margos 15:48 08.05.2009

Re: Moj prilog:)

A tvoja Budimpešta? Ja mislim da nije bila čista namera - i toliko.
Sad znaš za sledeći put:))
mrdax mrdax 15:52 08.05.2009

Re: Moj prilog:)

Moja devojka polagala GRE (700 i kusur matematika i 400 verbal) ubila Toefl (30/30,29/30,29/30,29/30) i poslala u USA + naucni radovi i preporuke i stize isto We are sorry to inform you.....
Ne znam, ja sam se odmah demoralisao i nisam ni aplicirao. Mozda ni ne zelim a ni ne znam, ili znam krisom.
Uglavnom slazem se sa tobom. Ima trenutaka u zivotu kada znam da ce nesto biti 100 % a jos ne znam ni sam kako. Na prijemni za fax sam kasno zapoceo pripreme ali sam znao da cu uci na budzet makar crkao. I ispred mene, od 350 studenata u amfiteatru sedne neka devojka koja je uradila isto dobro kao i ja i kod koje sam mogao da proverim sve i budemo medju prvih 5. Kasnije, moja devojka (koju sam upoznao na studijama) izadje na ispit i dobije odredjena 3 pitanja od bog te pita, ja izadjem sutra i znam da cu dobiti tri ista i dobijem ih.E to se desilo zaredom jos tri puta, i svaki put sam imao istu strepnju , ali sam krisom znao da cemo dobiti istu kombinaciju pitanja. Kasnije nakon faxa, devojka se zaposli u jednoj firmi i prica mi kako je ok i kako bi volela da i ja radim tu.Posle nekog vremena eto i mene tu, iako je pre mene dvoje misteriozno odustalo od posla (uplasili se odgovornosti) , nakon intervjua.Ja sam znao da cu doci na red, i eto....
Kada sve saberem 'sta je doslo slucajno', skoro da nadmasuje ono sto sam 'ciljano' zeleo i krvavo radio.
Jedino sto sada pricam drugovima, koji me podrzavaju, ali misle da sam lud, je da cu zaraditi mnogo para,ali jos i ne znam bas kako , ali eto znam...
Videcemo.
sladjamk sladjamk 21:49 08.05.2009

Re: Moj prilog:)

Evo i moj pronasla sam ga kraj obale mora Sada nakon svega imas toliko mnogo da mozes da kupis pola Budimpeste sa kampusom i fakultetom!

edi-va edi-va 15:41 08.05.2009

I ja

nesto zaista, zaista, zaista zelim.

Medjutim, isti taj "kosmos" mi onda nametne svetsku ekonomsku krizu koju ja nisam planirala u svoju zelju ... pa mi se plan poljulja ... al' nedam se ja i mislim se: SEKA tamo, SEKA 'amo - isto mi dodje, ali drugi tvrde nije isto, pa mere gde je teza ili veca kriza ... i tako.

Treba znati sta coveka cini zadovoljnim.

Bili Piton Bili Piton 15:59 08.05.2009

"We regret to inform you ... bla, bla"


Ovaj, zar ne kaze Jedina na jednom mestu i "rejection is the greatest aphrodisiac" (u jednoj od svojih boljih pesama cak, the title of which escapes me).

PS Iskreno mi je zao za Pestu, ali nisam odoleo.



elkris elkris 16:07 08.05.2009

Re: "We regret to inform you ... bla, bla"

samo da se javim i da potvrdim koliko god to neverovatno delovalo
"visualisation board".
deluje




preporuka za blog
drug.clan drug.clan 16:08 08.05.2009

sreca ili upornost

Iako nisam citao Koelja mislim da svi ovi sto propovedaju ideju "Kada nešto zaista želite čitav kosmos se uroti da vam to i ostvari" ne misle bas na one primere koje si ti naveo. To je cini mi se ipak bila stvar srece a ovi ljudi su ipak pod ovom izrekom mislili na uporan rad na ostvarivanju cilja.

Posto sada imas TOEFL i ostale papire apliciraj opet tamo ili negde drugde i sigurno ce te neko primiti!
pnbb pnbb 16:16 08.05.2009

dob

Divna knjiga, trebalo bi je uvrstiti u lektiru za drugi ili treći razred srednje.

hteo si reci verovatno osnovne

nisu ni nasi srednjoskolci bas najgori
djole63 djole63 16:22 08.05.2009

Covek cesto ne zna sta u stvari zeli ...

... i zasto to zeli.

Kad provalis razlog zelja, onda pocnes i njih malo da redefinises, uskladjujes sa sobom, pa onda i ono sto ti nekako "kosmicki" pripada ima vecu verovatnocu ostvarenja.
Ne bih da tupim o stvarim ovog tipa (mislim sta mi se sve desiilo i kad i kako) ali ima toga, jako puno. Da li je cela prica tacna, nemam pojma, ali onda se sve nekako svodi na to kako kontrolises sopstvene misli, sto je vec prilicno visok stepen duhovnih moci.

I kazi mi jos nesto - da li si sada postao vernik?

P.S. Jos jedan lep tekst Alex. I da prodjes to u Pesti ... samo pozitivno
margos margos 16:44 08.05.2009

Re: Covek cesto ne zna sta u stvari zeli ...

I kazi mi jos nesto - da li si sada postao vernik?

Alex je koliko ja kapiram sve vreme vernik - samo nije član niti jedne agencije za posredovanje. (Ja jesam - da me ne napadnete odmah!)

Ovakav način iznošenja informacija, kao što je ''Secret'' ili ''Bleep'', mnogo je bliži savremenom čoveku da postane svestan 'tog nečeg neobjašnjivog' nego što su to stare religije u stanju. I ja znam dosta onih koji su se posle ovakvih iskustvenih događaja približili svojoj matičnoj, tradicionalnoj crkvi.
djole63 djole63 16:48 08.05.2009

Re: Covek cesto ne zna sta u stvari zeli .

Alex je koliko ja kapiram sve vreme vernik - samo nije član niti jedne agencije za posredovanje.

Dobro bre Margita, pa pusti coveka da mi odgovori, i to bas ovako kako si ti odgovorila
Biti vernik ne znaci biti strogo religiozan, naravno.
margos margos 16:55 08.05.2009

Re: Covek cesto ne zna sta u stvari zeli .

Joj Đole, izvini. Alex i ostali - izvinjavajte i vi na interferenciji:)))

Nešto me danas nahvatalo kasno proleće, neobuzdana mlados' i rados'...
alexlambros alexlambros 17:51 08.05.2009

Re: Covek cesto ne zna sta u stvari zeli .

Dobro bre Margita, pa pusti coveka da mi odgovori, i to bas ovako kako si ti odgovorila
Biti vernik ne znaci biti strogo religiozan, naravno.


Pa Djole ... kazu da je sve to stvar fizike ili koje vec nauke ... misli imaju talasnu duzinu i frekvenciju i energiju ... it has nothing to do with God ...

djole63 djole63 22:05 08.05.2009

Re: Covek cesto ne zna sta u stvari zeli .

kazu da je sve to stvar fizike ili koje vec nauke ... misli imaju talasnu duzinu i frekvenciju i energiju ...

Cuj, naucno gledano svi mi mozemo da se svedemo na skup "bozanskih cestica" iliti ono sto sada ganjaju po CERN-u, a u koji nas Boza Djelic ubrzano upisuje.
Na kraju ne bi me cudilo da se sve svede samo i jedino na misao. Jer misli kreiraju dela, dela dogadjaje, a dogadjaji stvarnost.
Voila !
m.yov m.yov 16:25 08.05.2009

Hvala na poklonu Alex!



...now let's part the ocean!!
alexlambros alexlambros 16:40 08.05.2009

Re: Hvala na poklonu Alex!

...now let's part the ocean!!


sve najbolje!
Blade Runner Blade Runner 16:27 08.05.2009

yada yada yada

mada je prica simpaticna.
colossus colossus 16:32 08.05.2009

You finally got it!

Izvini za Budimpeštu
natasavb natasavb 18:32 08.05.2009

...

Ljudi obicno veruju u jedno, a zive nesto sasvim drugo.
A da bi doslo do "kosmicke intervencije ", kako je ti lepo nazva, treba da pocnemo da zivimo to u sta verujemo.

alexlambros alexlambros 18:34 08.05.2009

Re: ...

treba da pocnemo da zivimo to u sta verujemo.


simply as that
darkonduty darkonduty 19:00 08.05.2009

Tamara i fatum

Ja još uvek podstanar u Beogradu i još uvek se švercujem u prevozu. Jednostavno sam znao da ću je gledati. I gledao sam je, iako je sama ideja o odlaksu u London zvučala potpuno suludo. Sve se tako savršeno skockalo u poslednjem trenutku.

E sad me previše podsjećaš na mene. Ovako nešto mi se nebrojeno puta posložilo.

Ne samo da sam gledao nju već je u to vreme u Royal Academy of Arts bila velika izložba Tamare de Lempicki, koju obožavam a čija su dela uglavnom rasuta po privatnim kolekcijama i gotovo ih je nemoguće videti.

Cijenim njena djela, ali nisam imala sreće sa tom retrospektivom koja se prije par godina smucala diljem kontinenta. Baš je zanimljiv taj, mogu ga slobodno nazvati fenomenom, da svako malo njeno ime i slava padaju u zaborav, pa onda opet za desetljeće-dva uskrsnu.

Generalno smatram da misli i htijenja upravljaju našim životom i usmjeravaju naše akcije. Ono što zbilja želimo u većini slučajeva i postignemo. Na ovaj ili onaj način.
alexlambros alexlambros 19:08 08.05.2009

Re: Tamara i fatum

Tamara i fatum




zvanicna ist. um. je prenebegava jer se smatra da je od nikakvog znacaja za razvoj moderne umetnosti, tako da je u tim pregledima nema .... smatram da je neodoljiva
d j o l e d j o l e 19:37 08.05.2009

...

If you want it
You already got it

nesto slicno su rekli i na kraju Alhemicara ... ono sto je glavni lik u knjizi trazio putujuci nalazilo se na mestu sa koga je krenuo u potragu, u dvoristu kod kuce
4krofnica 4krofnica 21:32 08.05.2009

nemogudaodolim

Felon Karington iz "Dinastije"
alexlambros alexlambros 21:48 08.05.2009

Re: nemogudaodolim

Felon Karington iz "Dinastije"

yeap

4krofnica 4krofnica 23:25 08.05.2009

Re: nemogudaodolim

pa lepa, bas, zaboravila sam, secam se uglavnom aleksis i kristl-blejk-stavi-mi-ovu-ogrlicu-karington
a moja mama gledala seriju zbog LAMPI!!
tako ti ja klinka, ulazim u prodavnicu, pre 20 ikoju godinu i gleda me neka zena sokirano "ijuuuu, evo je semi dzo!'
e........ dajnasti, i dalas (kantri stil)
albireo albireo 00:44 09.05.2009

Alex,

nema te 100 godina, jer to da bi dobio na exkluzivnosti?
Super ti je blog, i ja eto još uvek učim da ništa ne treba raditi iz pogrešnih namera!
Nego, jel ova Felon originalna, il' ona druga?
alexlambros alexlambros 04:06 09.05.2009

Re: Alex,

nema te 100 godina, jer to da bi dobio na exkluzivnosti?


ma ne, bio sam zauzet

Nego, jel ova Felon originalna, il' ona druga?


originalna. kad je otisla prestao sam da gledam seriju.

Milena Mitic Milena Mitic 06:58 09.05.2009

he he he...

pa ne znam sta bih rekla na sve ovo...ja tako vidim svoj zivot do sada - gomila ostvarenih snova. ali da je bas sve bilo na kosmosu, pa tesko :). a moji snovi nisu nikako mali, ni ovo ostvareno ni ovo sto je ostalo. narocito kad s epogleda moja polazna tacka: zamisli dete u sred Srbije u najgoroj krizi, u jednom selu u istocnoj Srbiji, gde se zenska deca udaju sa 16...sedi na tavanu i cit aenciklopedije o zivotinjama i atlase, lepe velike ilustrovane knjige kupovane do pocetka 90tih, dok se jos moglo...i zna d ace jednog dana sve to videti uzivo. i eto :). ja sam prvi put videla aerodrom sa 24god, ali sam ubrzo zatim videla i kiwi pticu uzivo - samo sto se nisam rasplakala! kad sam ja bila mala, ta cudna ptica koja ne leti i nosi najvece jaje a svetu (proporcionalno tezini) je za mene bila paradigma egzotike i ogromnog sveta koji nema veze sa tim besmislenim ratom. sada sam se upravo vratila iz Kenije (ima ovde nesto a bice jos). tu sam gledala Opstanak uzivo :). To je jedno od moja dva velika A, Afrika. drugo veliko A se jos nije desilo ali potrudicu se d ase desi - Antarktik (ali ne kao turista vec par meseci u nekoj od istrazivackih stanica). jos jedna velika stvar za koju moj mozak ne sumnja da ce se desiti je let u kosmos...well, recimo da mi je neka logika da ce za 30tak godina cena komercijalnih letova pasti dovoljno a i da cu ja unovciti nesto od svojih ideja...
a za alhemicara, sorry, mislim d aje s..nje - za to su me prevarili da procitam, a za davincijev kod, vala ne (ali jesam videla film :) )
samo ima jedna stvar koja me zbunila u jednom periodu u zivota: pocelo je negde u trecoj godini faksa da mi se desava da dok spremam ispit, jako se koncentrisem na jedno do dva pitanja (od recimo 50) i sve vreme mi je u glavi kako odgovaram to pitanje (naravno to je ono koje znam apsolutno najbolje :) ), i onda odem na ispit i od tri izvucena obavezno jedno bude bas to. i tako par puta i kad mi se jednom desilo da od tri izvucena dva budu bas ona 'moja', ja kazem prijateljici a ona ce "pa da! to je moc vizuelizacije, svi znaju za to!". ja sam bila u fazonu 'what the fuc...???' :)
sybil sybil 12:04 09.05.2009

ne znam

sumnjiva mi je teza o ocaju. mislim, cim nesto strasno zelis moras da budes ocajan. ja sam zelela da odem iz srbije, bila ocajna i uspela uprkos ocaju.
leopold_lady leopold_lady 12:21 09.05.2009

Postoji samo jedna stvar...

koju želim da mi se ostvari.... I želim je jako i želim je mnogo.... Da li će se ostvariti - ne znam.... Ali,ja je još uvek jako želim....I želim je mnogo.... Bez obzira na sve....

A tebi od srca želim da ostvariš to čemu težiš
dexter92 dexter92 14:57 09.05.2009

Znas kako

Dobro si izanalizirao 'Alhemicara' i to je u zivotu iz nekg razloga cesto tako. Zelje su cesto u dometu nasih moci iako to mozda nekad ne izgleda tako.
Ono u sta ja verujem je da postoji 'nesto' sto spaja ljude kad oni ostvare neki stepen kompatibilnosti, uzajamne potrebe.
Jedan nas fizicar (na zalost ne mogu da se setim imena) je izlozio jednu svoju teoriju o 'kvantnomehanickim mrezama dogadjaja' koja , da banalizujem, govori o tome da postoje 'tokovi uspeha'. Ako se nadjes u jednom od tih tokova on te neminovno vodi, u zivotu ti se stvari 'namestaju' i ti si bez mnogo muke uspesan.
Zaista, kad pogledas putanje nekih uspesnih ljudi , cesto uocis da nisu ni posebno inteligentni vec da bi se reklo da 'imaju srece'.
Meni se cini da kada se popnes na jedan stepenik, otvara ti se set novih mogucnosti, pocnes da sreces neke nove ljude, koji te nesto vuku za rukav, nesto ti nude itd..
Ja u principu ne volim rec 'uspeh' jer se uvek pitam sta ona znaci. Uspeh je kao temperatura, imas vrednost koja se dobija merenjem i ono 'feels like'. Ako je feels like nepovoljan , tj ako si ti uspesan, a nesrecan koja je poenta uspeha?
Englezi imaju obicaj da kazu da biti bogat znaci biti komforno nesrecan. Ne mislim da je uvek tako ali mislim da uvek u zivotu treba praviti evaluacije toga kako se zaista osecamo i koliko nas 'uspeh' cini zadovoljnim, spokojnim, srecnim.
alexlambros alexlambros 20:06 09.05.2009

Re: Znas kako

kvantnomehanickim mrezama dogadjaja


svidja mi se ovaj izraz!
mislim da hvata sustinu
dj dj 15:54 09.05.2009

znas kako..

.. ja zelim tako malo.. u par njenih osmeha sve bi stalo...

i bas zelim i bas nista..
nesto ne valja sa kosmosom
dexter92 dexter92 16:20 09.05.2009

Re: znas kako..

Pa probaj nesto, kad dobijes feedback onda koordiniraj daljnje akcije :)
Sa kosmosom je sve u redu, procitaj onaj deo o 'kompatibilnosti':
Ono u sta ja verujem je da postoji 'nesto' sto spaja ljude kad oni ostvare neki stepen kompatibilnosti, uzajamne potrebe.

Dakle, morate da 'fitujete' jedno drugom.
dj dj 16:57 09.05.2009

Re: znas kako..

e jbg sad....

fidbek, akcije i reakcije, kompatibilnost, fitovnje.. ja sam mislio da kosmos nudi bezuslovnu pomoc, sad vidim da je sve to uz uslov da... znaci ajmo krenemo bombasticno a onda napomene sitnim slovima.. sto ne kazes odmah, bilbord fazon, kapiram

probao ne boj se... pa kad vidim nesto na tu temu, sve se moze kad se hoce..malo mi glupavo...aj malo da postavimo drugacije.. zamisli da umesto par osmeha zelim bazen i ferari... kakvu vrstu fidbeka da ocekujem od jednog a kakvu od drugog, mislim da bi uzajamno fitovali, ol tugeder, pa reko da koordiniram
dexter92 dexter92 19:12 09.05.2009

Re: znas kako..

Pa to je ono pitanje da li je casa polupuna ili poluprazna.
Eto nekim ljuduma se 'snovi ostvaruju'.Da li je onda njima kosmos naklonjen, nudi bezuslovnu pomoc ili su naseli na bilbord?
'Alhemicar' nije knjiga koja je apsolutni recept za uspeh. Ona samo sugerise da treba osluskivati samog sebe i ne dozvoliti da te zapljusna kakofonija informacija sa strane koja ti govori sta treba da radis, da bi bio 'ostvaren'.
dj dj 19:32 09.05.2009

Re: znas kako..

dexter92
... ili su naseli na bilbord?




uvek mogu da sednem kraj reke i placem :)
alexlambros alexlambros 20:08 09.05.2009

Re: znas kako..

uvek mogu da sednem kraj reke i placem :)


jos da biras, dal Dunav, dal Sava

za pitanje koje si pokrenuo preporucujem "Formule ljubavi - kako ne upropastiti sopstveni zivot trazeci pravu ljubav" by dr Zoran Milivojevic
margos margos 01:15 11.05.2009

Re: znas kako..

jos da biras, dal Dunav, dal Sava

Ma ne... dj mora na reku Pjedru - inače sve džaba...
Filip2412 Filip2412 17:11 12.05.2009

Re: znas kako..

za pitanje koje si pokrenuo preporucujem "Formule ljubavi - kako ne upropastiti sopstveni zivot trazeci pravu ljubav" by dr Zoran Milivojevic
Ne znam sta kaze rd Zoki u knjizi ali ja sam nekako poceo da se druzim sa "pogresnim" ljubavima i sljaka.... dobro se osecam :)

Dakle, posvetite vise paznje pogresnim zenama koje su svuda oko vas
dejanks84 dejanks84 01:26 10.05.2009

NLP širi dalje ;)


Posto vidim da svi vec imate nekih iskustava oko zakona privlacenja zeleo bih od srca svime da preporucim
Neuro Linguistic Programing]sto je nesto sto se uci na fakultetima na zapadu i sto danas primenjuju menadzeri sirom sveta, a sto se opet bazira na zakonu privlacenja, ali i jos gomili racionalnih stvari koje ce vam olaksati u zivotu.

Nije sve samo verovanje vec ima i nekih drugih tehnika.

"The Secret" je inace promo film NLP tehnika i ko god se interesuje za ovo predlazem da skinete sa foruma knjige i video materijale seminara po svetu o tome. Inace postoji i kod nas institut na Dedinju koji se time bavi, ali pretpostavljam da je dosta skup, posto uglavnom TOP MANAGMENT ide na obuku tamo.

Pozdrav svima i zelim vam ispunjen zivot.

p.s. Uspeh u zivotu ne znaci samo gomilu para, velika kuca i skupa kola, vec zadovoljenje licnih zelja/snova ma kakvi oni bili !!!

aramon aramon 12:22 10.05.2009

: )

Tajnu su nam pustali u srednjoj skoli. Bez sumnje sektaski deluje (i na Da Vincijev kod fazon), ali je dobro prikazivati mladima, da ne bi suvise nisko leteli.
dejanks84 dejanks84 15:27 10.05.2009

Re: : )

aramon
Tajnu su nam pustali u srednjoj skoli. Bez sumnje sektaski deluje (i na Da Vincijev kod fazon), ali je dobro prikazivati mladima, da ne bi suvise nisko leteli.


Pa o tajni se pise u dosta knjiga o menadzmentu tako da sumnjam da je sektashki.
Ja sam citao u DK izdanju o menadzmentu o NLPu tako da sumnjam da sektasi mogu toliko daleko da odu.
Kao sto rekoh znam da se u Nemackoj uci na faxu NLP kao obavezan predmet na dosta fakulteta sto je jos jedna potvrda da je stvar skroz OK.

Postoji zabluda da ti mozes da sedis u fotelji kuci i da gledas TV po celi dan, a da samo nesto zelis i da ce to da ti se ostvari. Jedno veliko NE NE !!!

Dosta stvari sam i sam iskusio koje pisu u knjizi i od tada sam postao "vernik" :)

Inace Tajna je napravljena na skroz americki nacin i nama sa ovog podneblja to sve deluje nasminkano, a tamo je normalno da te loze na nesto sto ucis. Motivacija je jako bitna za bilo sta u zivotu i ameri to stalno rade.

Kada sam prvi put gledao The Secret bio sam dosta skeptican, ali mesec dana posle tog filma imao sam predavanje na faxu o NLPu koje je organizovao nas profesor koji je predavao na Cambridge Univerzitetu sto mi dodatno uliva samopouzdanje da je stvar korisna.

I rest my case!

P.S. Kod nas su i Mape uma, Brzo citanje, Savrseno pamcenje od Toni Buzana bile zabranjivane 90tih godina kao sektaske knjige, a u ostatku sveta ogroman broj uspesnih ljudi koristi ove tehnike da poboljsaju sebe.


aramon aramon 08:38 13.05.2009

Re: : )

Izozstavio si jednu rec, "Bez sumnje sektaski DELUJE" - Nisam rekao da je sektaski, vec samo film tako deluje. Kao neka zavera, najveci ljudi su to znali, tu tajnu cemo ti mi otkriti itd.
I u nastavku napisah da treba prikazivati deci, sto ne bih sigurno rekao da mislim da je sektaski.
Filip2412 Filip2412 16:28 12.05.2009

...

Preporuka za post, tema je interesantna.

p.s. Uspeh u zivotu ne znaci samo gomilu para, velika kuca i skupa kola, vec zadovoljenje licnih zelja/snova ma kakvi oni bili !!!
Meni je taj NLP i slicne stvari bas interesantan. Ima ovde gde zivim i nekih volonterskih grupa koje nude informacije & razmenu iskustava na tu temu. Medjutim odma se pocne sa time: "recimo zelite ferari, kucu sa bazenom i dobru zensku..."

Onda ja pomislim -ebo te ferari & bazen i ta zenska sto ide u paketu sa tim i izgubim interesovanje. Mada eto kopka me da cujem.... ali na kraju, problem je sa onim sto se nudi kao cilj svega toga: puko materijalno blagostanje. Ako niste nalozeni da budete bogati onda je NLP nedelotvoran. Pitam se, da li je moguce da se sve te fine tehnike navodno za pronalazenje sebe stvaraju samo da bi se izvukle pare od ljudi igrajuci na kartu pohlepe za bogatstvom?

Ko sto pomenuse neki gore, NLP programi su vrlo popularni kod TOP MANAGEMENTA :) To samo potvrdjuje moje misljenje da su te tehnike stvorene samo kako bi se radnici ubedili da veselo rade i prave pare. U principu, nemam nista protiv, ali sta cu kad se ne lozim na to.

Srce mi greje istina i realnost kakvim ih ja vidim, yebe mi se za pozitivne misli. Eto, poslusam jednu ovakvu pesmu i ona me ucini srecnijim za trenutak. Kako to da objasnim nekom napaljenom NLP ucitelju?

And misery's the river of the world
Misery's the river of the world
Everybody row, everybody row


The higher that the monkey can climb
The more he shows his tail
Call no man happy 'til he dies
There's no milk at the bottom of the pail

God builds a church
The devil builds a chapel
Like the thistles that are growing
'Round the trunk of a tree
All the good in the world
You can put inside a thimble
And still have room for you and me

If there's one thing you can say about Mankind
There's nothing kind about man
You can drive out nature with a pitch fork
But it always comes roaring back again

For want of a bird
The sky was lost
For want of a nail
A shoe was lost
For want of a life
A knife was lost
For want of a toy
A child was lost

And misery's the river of the world
Misery's the river of the world
Everybody row, everybody row


Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana