Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Mirjana Jokovic

..

 

 

 

 

 

 

Bure baruta, Strsljen, Tri letnja dana, Underground, Bila jednom jedna zemlja, Vukovar, Mala, Zaboravljeni, Vreme cuda...

 

"Odavde sam otisla 1991, na tri meseca. Mesec po mesec je prolazio i pocela sam da shvatam da sam ostala da zivim u Americi.

Pocela sam da ucim o razlicitostima koje sam sretala, uz veliku predostroznost, jer nisam imala "vojsku" koja ce da me zastiti ako padnem.

Dolazeci ovde, i radeci, upijala sam, opet, sve te stvari koje nas odredjuju kao "Balkan", autenticne ljude koji nisu krvolocne zveri, ali koje emituju front simbola gde neki idu naruku negativnoj slici o nama.

Da li ste se bavili svojom profesijom u Americi?

Jesam.

Bavila sam se pozoristem, dosta.

Drago mi je da sam tamo radila klasicno pozoriste, u najklasicnijim americkim pozoristima sa najduzom tradicijom.

Upoznala sam i onaj industrijski nacin rada i tako videla dve perspektive glumackih ideja.

Radeci u konzervativnim pozoristima, u Bostonu i San Francisku, pri cemu i "Hartvord" scena ima i posebno "nasledje", na Brodveju, na of-Brodveju, u pozorisnoj laboratoriji "Sandens", ali i odlazeci na audicije na kojima sam molila boga da ne dobijem posao iako mi je bio neophodan, upoznala sam dobro taj milje.

Igrala sam Katarinu iz Majke Hrabrost, Dezdemonu u Otelu, Hermionu iz Zimske bajke, Ledi Kapulet u Romeu i Juliji, grcku tragediju, Cehova, moderne americke pisce.

Uspela sam da i tamo stvorim neki profesionalni kredibilitet, ali nisam nipodastavala ono sto sam odavde "nosila u koferu".

Mislim da sam u deset godina paklenog gadjenja Srba imala uzasnu odgovornost da dam pravilnu informaciju o nama, i, hvala bogu, profesija mi je to omogucila, da tu vrstu frustracije materijalizujem kroz likove i poruke.

..

 

 

 

 

 

 

 

Gledala sam na sve kao na igru koja ipak ne dozvoljava neobaveznost, ali koja omogucava da se bavim najlepsim tekstovima napisanim nekoliko vekova ranije, da demistifikujem tabue s kojima zivimo.

Da, to je bio vetar koji me je nosio da se ozbiljnim stvarima bavim na lak nacin.

 

 

("Prestup", broj 18)