Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Forget school-get some life!

 

Nedavni clanak u New York Tajmsu na preko tri strane  bio je posvecen najnovijem trendu medju dobrostojecim Amerikancima -  home schooling-u ili na srpskom domacim uciteljima.

Home schooling je nekad bila stvar rezervisana za totalne frikove( religijske ) ili usamljene stanovnike u pustojebinama. 

Bogati I uspesni su slali decu  u privatne skole.

  Ali, in this time and age to je neprakticno, zamorno, u izvesnom smislu cak I iritirajuce. 

Prvo , da bi vam dete na vreme uslo u neku od elitnih skola proces mora da se zapocne pre samog rodjenja. Prvo skola, onda dete. A process je dugotrajan I iscrpljujuci. Treba se povezati,(networking) treba se informisati( researching) treba se uklopiti( socializing) moljakati…Njamocnije osobe u Njujorku nisu ni brokeri,ni bankari, ni politicari. Najmocnije osobe u Njujorku su direktori. U privatnim skolama. Nemaju  lovu, al imaju moc. Jer skola je vazna…Skola je buducnost vaseg deteta.

Skola  je pecat vaseg uspeha.Nije sve u lovi.Vazno je dal’  pripadate…

 

“ U koju skolu Taylor ide?”, bice jednog dana najvaznije pitanje na partijima?

 

Ali sve je to pripada mracnim proslim vremenima.

 Moderan zivot ne trpi odricanja…Moderan zivot je u  kontroli pojedinaca. Nema vise granica nasim potrebama. Nece vise skola da bira I namece…You are the Consumer…You are the God of your own destiny…

Uostalom ko jos moze da uklapa sve te datume I obaveze. Zar da skolski raspored remeti vase dragocene planove? Da cekate Bozicne praznike ili se ne daj Boze gurate  sa masama nesrecnih turista u sred avgusta? No way!!! Pa ako ste iole uspesni, situirani i ako drzite do svog lyfe style-a, vi odavno zivite barem u dva grada, na dve obale(West and East), na barem dva kontinenta. Nece valjda neka naduvena skola sa svojim glupavim rasporedima da vam odredjuje gde cete I kad da budete?

Ne mozete da odete u Provansu zbog decije skole?….Ne mozete u London zato sto se priblizavai kraj polugodista? … Morate da budete u Njujorku pre kraja avgusta? Osim toga zasto svoje dete prerano da izlazete stresovima takmicenja, ocenjivanja, uklapanja s drugovima?Ne, ne, ne.

 

Vi imate svog privatnog tutora..Na vasoj plati I na vasem raspolagnju…On je strucan, poslusan I skroz po vasem izboru..nece skola da vam odredjuje ko ce sta da predaje? Zasto da se mucite s frustriranim, slabo placenim staromodnim uciteljicama, kad mozete da imate pravog akademika da predano radi s malim Taylorom po mnogo kompetitivnijim programima. Gdegod I kadgod vi  hocete..Na sred Mediterana ili pod Alpskim ili Aspenskim snegovima…Dete se i obrazuje, i putuje s vama…

Plus nema dosadnih skolskih obaveza, u vidu dobrotvornih aukcija, ( prosli put ste pukli 7000 za glupavi crtez,i to tudjeg detata).

Ne, ne, ne, vi imate agenta s najboljim preporukama I najboljom listom profesora..

Bi –continetal naravno…Tako da na svakom mestu na kome se zateknete imate  vec spremnog privatnog tutora.

School is OVER…Zivela sloboda izbora. The End. 

 

P. S. Obozavam tekstove Jasmine T. Odmerene I pune insight-a.I ovaj post je bio inspirisan njenim opazanjima. Love you jasmine.

 

P.P.S. vidim da nije bilo komentara na moj poslednji “post” .Da li sto je na engleskom ili sto je dosadan? Napisan je na engleskom samo da pokazem nekim komentatorima ( S ?)

da umem da  spelujem.

mada… spelling?  Give me  a break! that is soooo over…

  “Next Time on World News : “ Creative spelling- who is going to tell Me how to write?” Stay tuned…