Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

B92 Blog F.A.Q.

Šta je blog?

Blog je nastao od reči web log, što u prevodu znači web dnevnik. Blog predstavlja vrstu sajta gde se tekstovi pojavljuju u obrnuto hronološkom redosledu. Blog najčešće nudi opcije komentarisanje tekstova i vesti i trebalo bi da se često ažurira. Zbog toga blog predstavlja moderan način komunikacije osoba sa svojom ciljnom grupom, omogućava veliku interaktivnost a tekstovi su obično manje suvoparni nego na većini “običnih” sajtova. Danas postoje blogovi o praktičnoj svakoj temi.

Registrovao/la sam se, kako da otvorim blog na B92 Blog?

Registracija omogućava da komentarišete tekstove sa jedinstvenim korisničkim imenom kao i da dobijate obaveštenja na email o novim tekstovima i komentarima na blogu. Registracija ne omogućava kreiranje svog bloga. B92 Blog nije javni blog servis. Postoji nekoliko dobrih servisa koji nude opciju da svako besplatno otvori svoj blog.

Zašto je B92 Blog - V.I.P. blog?

Pridružili smo reč V.I.P. ne samo zato što na blogu ima dosta poznatih ličnosti koji pišu nego i zbog toga što smatramo da je veoma važno da blog kao način komunikacije i u Srbiji dobije mesto koje zaslužuje. To je i Very Important Place

Kako mogu da pratim B92 Blog?

B92 Blog možete pratiti preko Web-a, preko RSS-a i preko email-a.

Šta je RSS?

RSS predstavlja jednostavan način za automatsko preuzimanje informacija sa web lokacija koje vam se sviđaju. Umesto da posećujete web sajtove kako biste videli da li se na njima pojavila nova vest ili članak, možete koristiti RSS (Really Simple Syndication - veoma jednostavno povezivanje). Na taj način ćete odmah biti obavešteni o najnovijim zbivanjima ili promenama na sajtovima koji vas zanimaju.

Kako se koristi RSS?

Uopšteno govoreći, potrebno je da nabavite program za čitanje vesti (RSS Reader). Ovaj program prikazuje informacije koje, putem RSS-a, pristižu na vaš kompjuter sa sajtova koje ste izabrali. Posle toga morate izabrati RSS kanale koje želite da primate, kao što je B92 RSS kanal sa najnovijim informacijama iz oblasti vesti i sporta.

Gde mogu da nabavim program za čitanje vesti putem RSS-a?

Ukoliko želite da pratite naše RSS sadrzaje preko Web-a izaberite neki od mnogobrojnih web-based RSS servisa.

Naša preporuka je servis Bloglines. Da bi ste pratili nase sadrzaje preko servisa Bloglines idite na www.bloglines.com i kreirajte svoj besplatan nalog. Nakon toga kliknite na opciju Add u My Feeds tabu, unesite ime RSS lokacije, pritisnite Subscribe. Nakon toga ćete videti opcije za dodatna podešavanja i još jednom kliknite na Subscribe.

RSS kanale možete pratiti i putem Windows programa. Kliknite ovde i pronaći ćete veliki broj popularnih programa. Mnogi od njih su besplatni. Pri izboru programa imajte na umu da različiti programi rade na različitim operativnim sistemima.

Kako mogu da dobijam obaveštenja o novim tekstovima i komentarima na email?

Ako želite da primate obaveštenja o novostima na blogu putem email-a, potrebno je da se registrujete. Kada se prijavite na blog sa svojim korisničkim imenom u meniju ćete videti opciju “moj nalog”. Kliknete na tu opciju nakon čega ćete videti tab “obaveštenja”. Kliknete na taj tab, nakon čega ćete videti opcije za podešavanje slanja obaveštenja na email. Potrebno je da izaberete da status za obaveštenja bude uključen, kao i status za prijem novog sadržaja. U ovoj opciji možete da izaberete i na koji način želite da primate novosti. Da li želite da primate samo obaveštenja o novim tekstovima ili želite da primate obaveštenja i o novim komentarima. Takođe, možete da odredite da li želite da obaveštenja o novom tekstu bude samo u vidu naslova teksta, naslova sa uvodnim tekstom ili naslova sa kompletnim tekstom.

U slučaju da imate dodatnih pitanja, slobodno nas kontaktirajte.


stize nova godina, glasacu za deda mraza

Dragi moji, u Nisu je pokrenuta humanitarna akcija od strane Elektrodistribucije za prikupljanje para za predizbornu kampanju ili pak za docek nove godine Vlade Srbije, samo se pitam koje?
Ova prva je jeftinija od one gde ce pevati Ceca, Bora...
sve sami mladi umetnici u usponu...
E tako je EL.Distribucija krenula sa secom struje u Nisu, pa ko ima veci racun od 5.000 dinara bice daradovac mnogim jadnim politicarima i nazovi umetnicima.
Ja nisam iz te price, mene niko nije donirao osim tuzbi za neplaqcene racune te necu ni ja da budem donator, a sto se tice glasanja, predlazem sledece:
SVI SU NAM NESTO OBECAVALI, I COKOLADU I PRASE, JEDINO DEDA MRAZ NIJE NISTA, A I EVO JE DOLAZI PA HAJDE SWVI DA GLASAMO ZA DEDA MRAZA, VERUJEM DA NAM ON JEDINO MOZE ISPUNITI NEKU ZELJU


radovi

Znam da cete i ovo obrisati i mene izbaciti, kao i mnoge do sada, kako na forumu tako i ovde. Nije mi jasno zasto uopste postoji blog i forum ako ja ne smem da iznesem ono sto mislim. Kada neko vredja Crkvu i Srbiju to je dozvoljeno a kada ja postavim tekst o Kosovu I Metohiji vi me banujete, kao sto cete to i sad uraditi.

Demonstracije prerasle u nasilje
Anamari REPIĆ, Radio Slobodna Evropa

Sedamdeset osoba povređeno, a 13 uhapšeno - bilans je protesta koji je u Prištini organizovao pokret “Samoopredeljenje”, protiv plana za status Kosova specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija. Kada je više hiljada demonstranata krenulo ka Vladi i Skupštini, policija je upotrebila suzavac.

Više od sedamdeset lica je povređeno kada su pripadnici Kosovske policije upotrebili suzavac na demonstracijama koje je organizovao pokret “Samoopredeljenje” protiv plana izaslanika UN Martija Ahtisarija za rešenje statusa Kosova. Policija je intervenisala kako bi rasterala demonstrante pošto su neki od njih pokušali da probiju kordon policije i dođu do sedišta Vlade i Skupštine Kosova. Prilikom te intervencije 13 demonstranata je uhapšeno.

Portparol Kosovske policijske službe Veton Elsani je potvrdio ove informacije i dodao da se za sada ne zna koliko je policajaca povređeno. “Protest se pretvorio u nasilje i policija je morala da reaguje pošto su demonstranti, iako prethodno upozoreni, počeli da uklanjaju barikade i kamenicama gađaju policajce. Policija je upotrebila suzavac i tada je došlo do sukoba”, izjavio je Eljsani, dodajući da je policija reagovala kako bi sprečila da se demonstranti približe Vladi i Skupštini Kosova.

Portparol Vlade Kosova Uljpijana Ljama izjavila je da je policija reagovala u skladu sa situacijom. “Policija je bila profesionalna i odgovorila proporcionalno samo u trenutku kada je nekoliko demonstranata pokušalo da sruši barikade oko zgrade vlade”, kazala je Ljama i dodala da je proces rešavanja statusa na pravom putu te da nema razloga za protest.

Više hiljada građana protestovalo je na centralnom gradskom trgu Skenderbeg, upozorivši da je Ahtisarijev plan u saglasnosti sa planovima Beograda i da ne vodi nezavisnosti Kosova. Demonstranti, koje su predvodili lider Samopredeljenja Aljbin Kurti i aktivista Adem Demaći, uzvikivali su parole protiv Ahtisarijevog plana i Pregovaračkog tima Kosova, te tražili odlazak misije UNMIK-a.

Aljbin Kurti je izjavio da Ahtisarijev plan ide u prilog Srbiji, a posebno delovi koji se odnose na decentralizaciju i zaštitu pravoslavnog kulturnog nasleđa. “Ahtisari je doneo paket ali u njemu nema nezavisnosti. Ovaj predlog daje autonomiju Srbima unutar Kosova, a Kosovu autonomiju unutar Srbije”, rekao je Kurti, koji je članove kosovskog Pregovaračkog tima nazvao obmanjivačima, koji ne žele nezavisnost već samo da se održe na vlasti.

Protest je počeo u 14.00 a demonstranti su se razišli u kasnim popodnevnim satima. Tokom protesta na glavnim ulicama Prištine, ispred institucija Kosova i sedišta misije UN bile su raspoređene dodatne policijske snage. Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu je prethodno izjavio da “građani imaju pravo da protestuju, ali nemaju pravo da destabilizuju Kosovo”.


ANTONICEVA MATRICA

Kad Antonic kritikuje nevladin sektor,on i na taj nacin dokazuje da je nezvanicni glasnogovornik Kostucine vlade i ideologije. Ovaj bivsi strucni saradnik u nekadasnjoj Republickoj Konferenciji Saveza Socijalisticke omladine Srbije,proslavio se pod okriljem Vlade na cijem je celu je njegov voljeni Kostunica, i to kao navodno nezavisni univerzitetski poslenik i analiticar. Sve to bi bilo lepo, da se iza njegovih komentara ne kriju vec poznati obrasci i jedna nazadna ideologija, koja je ovu zemlju i dovela na rub propasti i nove izolacije.

U trenucima kada su najvazniji mediji u Srbiji pod kontrolom tehnicke vlade i njoj bliskih tajkuna /novokoponovani vlasnici/, Antonic obavlja svoj novi- stari zadatak i ubedjuje nas da je nevladin sektor kriv za sve... Ovo je dobro poznata matrica, iz Brozovog i Milosevicevog vremena, koju Kostunica i njegovi sledbenici koriste za kolektivno ispiranje mozgova. U toj oprobanoj semi bitno je pronaci krivca, pa makar on bio i bez ikakve moci i uticaja! Bitno je da se upre prst u nazovi krivca, a onda na scenu stupaju svi drugi Antonici. Njihov zadatak je da skrenu paznju sa pravih vinovnika i ubede narod i sada biracko telo da su vodje bezgresne i da bi sve bilo u najboljem redu, da im samo neki marginalci-izdajnii nisu ometali miran san. To sto su ti marganalci samo ponekad drugacije mislili i pricali od vodja, dovoljan je greh da budu satanizovani i ozloglaseni. Niko nema prava da misli suprotno od bezgresnih Slobe i Voje, jer samo oni i njihovi glasnogovornici znaju sta valja za Srbe i Srbiju.

Kostunica bi da zivi u proslosti, a proslosti nema bez Kosova, zato i Antonic koristi recnik poznat i proslavljen u Milosevicevo vreme. Zato opet imamo i spoljne i unutrasnje neprijatelje koji siluju istinu.

A istina, je samo ono sto propovedaju vodje i njihovi glasnogovornici. Kao nekada kada je jedina i vrhovna istana bila ono sto propise Centralni Komitet. Pocetna kazna, za one koji se usprotive takvoj drzavnoj istini je javno zigosanje. Posle, ako se ne urazume mogu da prodju i ko Curuvija i Stambolic! Koga jos briga sto se odlucne cinjenice nikako ne uklapaju u istinu sto propoveda Antonic?

Bitno je da Kostinica zadovoljan, i da se u ceo koncept uklapa prica o parking mestu! Sad, kada imamo krivce i oznacene neprijatelje, Kostinica moze mirno u Belanovicu, da drema uz zvuke sova, Cecine pemse, Palmine hvalospeve. Naravno, tu su Antoniceva socinjenija. Njemu i njegovim sledbenicima ona daju novu snagu, da glasno propovedaju i porucuju da nikad nece dati Kosovo. Jedini je, problem sto nisu obavesteni da je, na istom tom Kosovu, vec davno okoncan Kosovski boj.Svi oni kao da nisu obavesteni da su umrli i Lenjin, Staljin, Broz i Sloba, a da se i Fidel ne oseca bas najbolje.

Ocekujem da uskoro na Tijanicevom javnom servisu predloze da tehnicka Vlada Vojislava Kostunice donese uredbu kojom se Antonicevo stvaralastvo proglasava deolom obavezne lektire. Tad, cemo moci da pokazemo i Ahtisariju i celome svetu da Srbi ne trpe silovanja!