Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Beti, Ruznjaca.- Ruzno Pace pobedjuje Uspavanu Lepoticu

Najpopularnija tele-novela, soup opera, whatever na latino kontinentu stize u Ameriku.. “Yo Soy Betty  La Fea-“  I Am Betty the Ugly”  ili “ Ja sam Beti Ruznjaca” je kombinacija melodrame i kempa i vec dve godine je najpopularnija prime-time soup opera u Kolumbiji i sirom Latinske Amerike. Ove jeseni  Ruzna Betty stize i na ABC u americkoj verziji i produkciji Salme Hayek..

Betriz Pinzon  Solano- Betty La Fea je prva junakinja prime-time-a koja nije lepotica nego PAMETNICA!!!? Ona je magistar ekonomije, predana cerka zlatnog srca, masnih siski i kratkovidih ociju. Betin duhovni tata i tvorac  Fernando Gaitan je zeleo  svojom serijom da ismeje popularne latino –sapunice i povrsnost i neukus pop- kulture koja preplavljuje Kolumbiju..

Ova savremena verzija poznate bajke u duhovitoj kempi obradi trenutno obara sve rekorde gledanosti sirom sveta. U Indijskoj  verziji pod nazivom “ There is no one like Jasii”,Nemackoj “ Ljubav u Berlinu” , Holandskoj “Lotti” .i ruskoj  “ Rodjena ruznjaca”.Sve verzije se oslanjaju na originalnu pricu sa malim lokalnim prilagodjenjima. I sve su  apsolutni hit!

Da li ce Ruzna Betty osvojiti i Ameriku, zemlju opsednutu sjajnom kosom, uglancanim zubima i zategnutim misicima? Americka “Ruznjaca” je naravno nesto malo manje ruzna nego prava Betty,ali svejedno bolno un-cool u pogledu stila. 

Uspeh serije u potpuno razlicitim sredinama mozda govori da je “ industrijalizovana “ lepota koja se servira kroz sve moguce medije postala zamorna i represivna.Mozda je vreme za “ estetiku ruznog” ili lepotu obicnog ? Ili ovaj fenomen  pokazuje da bajke, nezavisno od forme, nikad ne izlaze iz mode?

Mozda bi i Srbiji dobro dosla neka bajkovita-duhovita “ Zivkica-Rugobica”  kao predah  od narastajucih i napirlitanih silikonskih lepotica ?