Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Sport, u najširem smislu te reči...

Jedan od razloga da se pokrene ovaj blog je "činjenica da nemamo dovoljno sporta". Da se krene onda od onoga što samo formalno ima neke veze sa sportom. Tri slike prethodne nedelje ostaju.

Aleksandar Panić (24) ubijen je u tuči navijača. Skoro da je postalo besmisleno baviti se statistikom koja prebrojava žrtve u navijačkim obračunima. Krug je odavno zatvoren. Nikakav zakon neće zaustaviti mlade i nesrećne ljude koji nemaju razuman cilj u životu. Pokušavaće da grupnim tučama, dokazivanjem vrednosti i moći u navijačkom svetu postanu nešto više od izgubljenih pojedinaca. Država će "pokušavati da problem reši", nemušta saopštenja policije i osude javnosti ostaće samo deo priče. Usputan, besmislen... 

Dok tuča bude normalna pojava, dok se noževi budu nosili onako, dok pištolji budu deo opreme navijača, biznismena, blejača... ostaće samo saučešća, žaljenje i zgražavanje. A klinaca će biti manje, među onima koji ostaju biće sve više ranjenih, istraumiranih, još nesrećnijih. 

Amerikanac Flojd Lendis pobedio je na najznačajnijoj biciklističkoj trci sezone, 'Oko Francuske', ali je bio dopingovan. Taj sport već dugo propada zahvaljujući alavim vlasnicima timova, bezočnim lekarima i nesrećnim sportistima koji veruju da postoje prečice. Nisam siguran šta je bizarnije u celoj priči, reakcije ljudi koji prate sport, jednoglasno "naravno da je bio dopingovan" ili pretpostavka Lendisa i onih koji su mu pomagali da će uraditi ono što drugi nisu umeli. Pred početak trke diskvalifikovani su veliki asovi, jasno je da se na doping (bar u biciklizmu) ozbiljno pazi, ali je Čovek još jednom pokazao jednu od svojih najblesavijih osobina. 

Drugi su varali, otkrili su ih, mene, vala, neće. Hoće, uvek je tako. Sličnosti sa svim segmentima srpskog društva sasvim su slučajne. 

Za kraj, Crvena zvezda će u kvalifikacijama za Ligu šampiona igrati sa Milanom. Ako italijanski klub ne bude isključen iz takmičenja zbog nameštanja utakmica. Ako ne bude!? Nameštanje je, valjda, normalno, a rezon po kojem je i takvima mesto u evropskim kupovima jer su 'atraktivni i komercijalno zanimljivi' je jadan.

Ne navijam za beogradski klub koji bi trebalo da igra sa Milanom, ne mislim da ovdašnji 'velikani' ne nameštaju rezultate svojih utakmica ali, krajnje naivno, verujem da nije svuda kao kod nas. U nekim oblastima, izgleda, jeste.

Prilično gadno...