Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Reinvent yourself

Reinvent yourself

Reinvent yourself

Reinvent yourself

Pise mi prijateljica " najvise me proganja rastuce osecanje da je, kao sto je rekao Karver, posle izesne tacke – zivot nemoguce promeniti"

Apsolutno netacno!

U Americi su najpopularniji " makeoveri" ili sto bi se srpski reklo prepravke. Prepravljaju je sobe, kuce, kuhinje, kupatila, frizure, lica,tela ali trenutno je pocelo da biva popularno prepravljati samog sebe, ili sto bi se ovde reklo " reinvent yourself " Mislim da je ceo trend zapocela naravno kraljica "Reinvention" -a Madona koja je za poslednjih dvadesetak godina menjala svoj izgled, imidze, religije, od erotski oslobodjene, provokativne i balasfemicne seks dive do Kabalom prosvecene super-mame i autorke knjiga za obdaniste...

Znaci moze se....Reinvent yourself.!..Pocnite zivot iz pocetka, koliko god puta hocete...Uzmite svoj zivot u svoje ruke,oslobodjeni fatalistickog verovanja da vam je sudbina zapecacena okolnostima. U Americi je tradicija potrage za srecom naravno duboko ukorenjena, jos od vremena pionirskog osvajanja Divljeg Zapada.Zivot je vasa licna i najuzbudljivija avantura ako ga tako shvatite a " mesta pod suncem" su neizmerna ako ste dovoljno hrabri i samouvereni da ih pronadjete.

Licno imam nekoliko prijatelja i poznanika kojima je to uspelo.

Primer broj 1:Uciteljica. Moja komsinica. Nastavnica u drzavnoj skoli.Vrlo cenjena. Izgleda ko sve nastavnice u Americi, lose obucena. I veoma debela. Imala americki idilican zivot: dvoje dece, divnu kucu i uspesnog muza.Zivela bez briga. Od pre pet godina je razvedena.Deca su na koledzu. Ona posle dvadeset i nesto godina skroz sama.i ostavljena. Resi da sve promeni. Prvo izgled. Zada sebi i smrsa dvadeset pet kilograma. za godinu dana.Baci staru odecu i nadje stilistu koji joj sve promeni, frizuru, naocare, stil odevanja. Onda batali posao u drzavnoj skoli, nadje kucu svojih snova u elitnom naselju mnogo manjeg i s toga jeftinijeg grada.Dobije posao u elitnoj skoli za bogatu decu. I posle godinu dana uda se tamo za dobrostojeceg razvedenog advokata koji voli da putuje pa je neprekidno iznedjuje krstarenjima. Sasvim druga zena...u pedeset godina.

To moze tamo, reci ce neko, ovde je sve teze i drugacije. Nije kazem Ja.

Primer broj 2 : Doktorka. Moja poznanica Spomenka mucila se godinama zamenjujuci koleginice na porodiljskim odsustvima po okolnim selima Beograda. Nikako nije mogla da dobije stalni posao, uvek je bila bez para, ustajala ranom zorom da stigne do prigradskih naselja u kojima je radila na zamenama, zivela s roditeljima, vozila se prigradskim autobusima i nepovratno godinama tonula u ocaj i beznadje. A onda je pritisnuta istim shvatila da zivot postoji i van Beograda u kome je rodjena i odrasla, Prihvatila je posao doktorke u maloj banjskoj varosici, u “slovenackim gorama,” spakovala kofere i otisla. Tamo se zaljubila, udala, dobila dvoje divne decice, postala direktorka istog banjskog lecilista...skija se u Austriji, letuje u Italiji, jednom recju -presrecna.

To je bilo nekad, reci ce neko, sad je to sve teze i drugacije. Nije kazem Ja

Primer broj 3: Moja rodjaka Mirjana. Odrasla u inostranstvu i zahvaljujuci tome naucila nekoliko jezika. Kad se vratila po savetu familije postala komercijalista, mada je uvek sanjala da radi sa decom i bude uciteljica. Udala se mlada i dobila cerku. U muza se razocarala, Posao komercijaliste u velikoj firmi u Beogradu mnogo mrzela. Kad joj je sve zajedno postalo neizdrzljivo, otisla na defektologiju. Zavrsila. Ostavila muza. Uzela cerku. Nasla posao defektologa van Beograda...Postala nevidjeni strucnjak...Pre mesec dana vratila se posle godinu dana provedenih( s cerkom) u Americi gde je bila stipendista Fulbrajta...Vratice se u Ameriku za godinu dana jer su joj ponudili postdiplomske studije...

Znaci moze se. Promena je uvek bolna, ko i svaka operacija, ali posle kraceg ili duzeg oporavka, covek se najcesce mnogo bolje oseca.

Nesto se razmisljam bas bi bilo zgodno da neko objavi neki Manuel(to je ovde popularna forma) " Upudstvo za upotrebu sopstvenog zivota" Mogao bi da se sastoji od jedne jedine poznate parole koja oznacava celokupnu filozofiju americkog nacina zivota: Just do it!