Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Zivot je negde drugde

      John je super cool tip.Visok, tamnokos, s plavim prodornim ocima. Menja frizuru svakog meseca. Trosi stotine ( ponekad i hiljade) dolara na svoju super cool garderobu. Vozi nova kola svakog meseca, ponekad i svake nedelje. Ima  super sredjen stan. Ima svoj omiljeni radio “ The Infinite Mind”. Vikende provodi na super cool  zurkama po ogromnim loftovima gde srece gomilu zanimljivog sveta.Super se provodi…Ponekad, iz zezanja odlazi preobucen u devojku. Moze mu se.Moze mu se sve sto pozeli, jer…

        John ne zivi ovde. John ne zivi medju nama. On zivi u  Second Life-u. Second Life je virtuelni svet. Druga dimenzija. Druga verzija zivota. John je Avatar, kompjuterski kreirana licnost. U RW( real world ),kako ga zovu stanovnici virtuelenog sveta, John se zove Mike, radi u osiguravajucem drustvu, ima jednog  prijatelja s kojim ponekad odlazi na  utakmice, mada sve redje, je su nedeljom, kad njegova prijateljice Mary iz cyberspace-a priredjuje najbolje zurke u svom cyber-loftu koji je pre set meseci kupila i opremila na Second Life-u.

     Second Life ima preko 400. 000 registrovanih clanova. To je zanemarljivo u odnosu na MySpace i druge  sajtove za social networking, ali Second Life po pisanju Washington Posta raste brzinom od 10% mesecno.  Ovaj sofisticirani i do detalja izgradjeni virtuelni svet toliko obuzima mastu korisnika da na njemu provode sate, u poredjenu sa minutima koje provode na uobicajenim networking sajtovima.

      Virtuelni prostor je vec privukao paznju marketing strucnjaka. “ American Apparel” proizvodjac hip odece za mlade,otvorio je svoju virtuelnu prodavnicu na Second Life-u proslog juna. Nekoliko modnih dizajnera prodaje majice, dzins i modne detalje za “ RW –novac”( real  world money) kojim korisnici opremaju svoje “ drugo Ja”. Nedavno je otvoren i frizerski salon. Sledeceg meseca  Starwood Hotels otvara virtuelni loft-style hotel na Second Life-u u kome Avatari mogu da odsedaju.( opet za real money).

     Suzan Vega,  folk zvezda iz 80-tih nedavno je odrzala koncert na Second Life-u. Cyberspace publika sastavljena od Avatara iz celog sveta pratila je koncert odobravajuci i njisuci se u ritmu muzike. Dogadjaj, koji se odrzao 3. avgusta bio je prvi pokusaj nekog poznatog izvodjaca da ostvari kontakt sa publikom u kompjuterski fabrikovanom svetu.

Ovaj koncept je veoma privlacan muzickoj industriji koja pokusava da pronadje nove  nacine za promociju . “ Nema vise muzickog TV spota MTV ih vise ne prikazuje. Zato smo pomislili da bi bilo cool stvoriti  virtuelno iskustvo u kome korisnici mogu da budu deo videa zajedno sa svojim prijateljima. Iskustvo slicno onome koje imaju na koncertima.” Kaze Reuben Steiger, predsednik marketinske firme “ Millions of Us,” koja radi sa muzickim kucama na razvijanju strategija za promociju umetnika u cyber prostoru.. Virtuelni svet stimulise korisnke iz SS/ RW/ Stvarnog Sveta na nacin koji “tricks the brain into thinking it’s real”. To je naravno ILUZIJA. Ali za korisnike Second Life-a to je nebitno. Za njih ne postoji razlika izmedju stvarnog i virtuelnog. Oni zive dva potuno jednaka zivota.

         John/Mike kaze da sve vise postaje John i da ga Mike i njegov dosadni zivot sve manje zanima.John se zaljubio.U Reginu.Apsolutnu pop zvezdu na Second Life-u.

Opremili su zajednicki stan. Pocece da zive zajedno.Kad se vrate s posla, iz RW-a, zajednicki kupuju namestaj, odlaze na zurke, slusaju muziku. John je srecan. Mike polako bledi, postaje samo orudje za Johna. Nemaju vise nista zajednicko. Zive u dva paralelna sveta. Ko je od njih stvaran? To je nebitno.Jer…

“ Citav zivot to je san, a i snovi san su tek”(Calderon de la Barca)